Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

wolfy 06.06.2013 13:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Tominho (Post 1316417)
(...)

Budowanie nowych baz treningowych poza dużymi ośrodkami miejskimi to raczej norma. Przede wszystkim liczą się tu ceny ziemi i dostępność gruntu.

Tominho 06.06.2013 13:36

@wolfy Doskonale zdaję sobie z tego sprawę, ale jak przeglądam np. bazy treningowe klubów angielskich, to wszystkie mają je prawie, że na miejscu. Przykłady: Fulham, Chelsea czy Man Utd.

A co do tych ziemi... Będę spokojny, jeśli ziemia i ośrodek się na niej znajdujący będą na najbliższe 100 lat w posiadaniu Wisły a nie Cupiała.

wolfy 06.06.2013 13:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Tominho (Post 1316422)
@wolfy Doskonale zdaję sobie z tego sprawę, ale jak przeglądam np. bazy treningowe klubów angielskich, to wszystkie mają je prawie, że na miejscu. Przykłady: Fulham, Chelsea czy Man Utd.

A co do tych ziemi... Będę spokojny, jeśli ziemia i ośrodek się na niej znajdujący będą na najbliższe 100 lat w posiadaniu Wisły a nie Cupiała.

A kiedy te bazy powstawały?
Jak klub ma tereny obok swojej siedziby, to oczywiste że to tam będzie budował. U nas to zwyczajnie nierealne.

Tominho 06.06.2013 13:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1316424)
A kiedy te bazy powstawały?
Jak klub ma tereny obok swojej siedziby, to oczywiste że to tam będzie budował. U nas to zwyczajnie nierealne.

A masz może jakieś przykłady takich baz poza aglomeracjami miejskimi? Chętnie zobaczę jak to wygląda :)

TymonPRO 06.06.2013 13:46

Ja osobiście ten pomysł z bazą w Myślenicach odbieram jak najbardziej na plus.

Niewiem jak to wygląda za granicą np w Angli,czy też te ośrodki są tak dosyć daleko położone

Przejazd codziennie 30km to trochę sporo ale jednak tam będzie spokuj,lepsze powietrze,daleko od Galerii ;)

Nie ma co narzekać,fajnie że właściciel coś chce zmienić,bo to był wstyd dla takiego klubu jak Wisła że nie posiadał bazy treningowej na choćby ,,ekstraklasowym'' poziomie

3 boiska są wystarczającce o ile przynajmniej jedno z nich jest z podgrzewaną murawą,Wisła to nie Arsenal czy Bayern żeby potrzebowała 10(Arsenal) boisk treningowych

Aktualizacja: Centrum treningowe Arsenalu, które należy z całą pewnością do najnowocześniejszych pod względem budownictwa i technologii, położone jest w hrabstwie Hertfordshire, niedaleko miasteczka Shenley, 45 minut jazdy samochodem od Emirates Stadium.

Chelsea ma bazę oddaloną o 32km od Stamford

Jakby ktoś chciał zobaczyć jak to wygląda u bogaczy z Anglii :)

Centrum Arsenalu: http://www.kanonierzy.com/section_id...eningowe.shtml

Centrum Chelsea:
http://www.chelsealive.pl/dzial/cobham

wolfy 06.06.2013 13:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Tominho (Post 1316427)
A masz może jakieś przykłady takich baz poza aglomeracjami miejskimi? Chętnie zobaczę jak to wygląda :)

Na szybko - Milanello, baza treningowa Milanu, położona jest 40 km od Mediolanu.

7 kotów 06.06.2013 13:59

Jak Malecki nie ma prawa jazdy to niech sie nie stresuje.
30km to w niecale 2 godzinki na rowerze machnie.
Bedzie zdrowszy, silniejszy, i mniej zestresowany - bo uniknie korkow.

Zreszta po takim sezonie, oni wszyscy powinni na rowerach jezdzic na treningi. Do Zakopanego!

szprotson 06.06.2013 14:00

w mediolanie ciezko o takie tereny
http://www.calciomio.fr/wp-content/u...llo.jpg?3a336c

Realu valdebeblas czy jak to sie zwie tez jest oddalone.Ale to dlatego ze takich gruntow o takim obszarze by w Madrycie nie znalezli

wolfy 06.06.2013 14:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1316438)

A w Krakowie to łatwo/tanio tereny można dostać?

ociec Ciemka 06.06.2013 14:06

nie wiem czy próbowałeś biegać zaraz po zejściu z roweru ( po przejechaniu kilkunastu km)? Nogi jakoś nie pracują.

Znajomy ćwiczył do triathlonu każdą dyscyplinę osobno i bardzo, ale to bardzo się zdziwił :)

Potem się przyzwyczaił.

7 kotów 06.06.2013 14:13

No, Malecki tez sie przyzwyczai ;)

dawiss 06.06.2013 14:34

Kiedyś na C+, w jakimś programie (bodaj 1 na 1) z Urbanem. Za czasów, kiedy jeszcze siedział w Hiszpanii, pokazywali ośrodek Osasuny i ta baza też była daleko za miastem. Z tego co kojarzę, to jest jedna z najlepszych baz w Hiszpanii. Real chyba też ma za miastem.

ociec Ciemka 06.06.2013 14:46

No, myślę, że zobaczylibyśmy tego Małeckiego na rowerku w niejednej tv :)

WISŁAZWE 06.06.2013 14:53

Co do ewentualnej budowy bazy w Myślenicach - wiadome, że byłby to w końcu jakiś plus i krok do przodu. Ale.. uwierzę w to jak Wisła odbędzie tam pierwszy trening. Teraz to jak na razie czyste spekulacje, projekty, marzenia.

A do realizacji droga daleka :)

(nie to, że patrzę z nastawienia pesymistycznego, tylko nie jedno już w tym klubie miało być zrobione a skończyło się tylko na marzeniach i hucznych zapowiedziach - wygrywa realizm. Oby zapał do budowy tego ośrodka nie przerodził się podczas żniw w słomiany zapał i nie wylądował w jakieś stodole...)

wiertar 06.06.2013 15:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ociec Ciemka (Post 1316456)
No, myślę, że zobaczylibyśmy tego Małeckiego na rowerku w niejednej tv :)

wlasnie wracam z krakowa, przed myslenicami wyprzedałem tych o to panów

http://www.przegladsportowy.pl/m/Rep...6851959928.jpg

czyli jednak franek nie bedzie trenerem!!!

pysio 06.06.2013 15:21

Potem na mniej ważne mecze Cupiał będzie wynajmował stadion "za miastem" i tak skończymy, że tylko puchary będą na R22.

Cupiał ewidentnie pluje nam w twarz, a wy udajecie, że deszcz pada!

Miejsce Wisły jest na R22!

Wichar87 06.06.2013 16:02

Pysio - Ty tak na poważnie? Baza w Myślenicach to świetny pomysł, wiele wielkich klubów ma bazy daleko od stadionów i jakoś nie robią z tego problemów. Koszt utrzymania (podatki itd.) też będzie tam pewnie niższy.

R33 06.06.2013 16:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pysio (Post 1316463)

Patrząc na pogodę w tym tygodniu to nie ma co udawać.

Elefant 06.06.2013 17:05

Jestem w stanie znieść baze w Myślenicach ale tylko dla pierwszej drużyny i najstarszych juniorów.
Młodsi zawodnicy tam raczej nie będą trenować.
Zasadniczym pytaniem jest kto będzie jej właścicielem. Jeśli Wisła S.A. to OK. Choć oczywiście jak przyjdzie bankructwo to i baza wówczas przepadnie.
Jeśli Telefonika to już mniej OK. Ale dobrze, że przynajmniej na chwilę może będzie coś porządnego.

O ile oczywiście nie jest to kolejny fakt medialny, mający na celu podbicie wartości spółki.
Pożyjemy, zobaczymy.

Tańsza raczej nie będzie.
Będą dojeżdzać na rowerze ?
Wynajęty autokar pewnie będzie czekał na nich codziennie na Reymonta.
Najtańsza i najlepsza baza byłaby na zagospodarowanych terenech R22 i byłego stadionu lekkoatletycznego (wiem, że to własność TF).
Ale to marzenie ściętej głowy.

Brak jednolitej bazy dla wszystkich trenujących piłkarzy od trampkarza do oldboya to duży minus z punktu widzenia budowania więzi klubowej. No, ale zapomniałem, że S.A. młodzieży nie trenuje. Nie opłaca się.

Miło by było, gdyby obecne boisko przekazane zostało szkółce TS.

domin_czyzyny 06.06.2013 17:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Elefant (Post 1316478)
Jestem w stanie znieść baze w Myślenicach ale tylko dla pierwszej drużyny i najstarszych juniorów.
Młodsi zawodnicy tam raczej nie będą trenować.
Zasadniczym pytaniem jest kto będzie jej właścicielem. Jeśli Wisła S.A. to OK. Choć oczywiście jak przyjdzie bankructwo to i baza wówczas przepadnie.
Jeśli Telefonika to już mniej OK. Ale dobrze, że przynajmniej na chwilę może będzie coś porządnego.

O ile oczywiście nie jest to kolejny fakt medialny, mający na celu podbicie wartości spółki.
Pożyjemy, zobaczymy.

Najtańsza i najlepsza baza byłaby na zagospodarowanych terenech R22 i byłego stadionu lekkoatletycznego (wiem, że to własność TF).
Ale to marzenie ściętej głowy.

Brak jednolitej bazy dla wszystkich trenujących piłkarzy od trampkarza do oldboya to duży minus z punktu widzenia budowania więzi klubowej. No, ale zapomniałem, że S.A. młodzieży nie trenuje. Nie opłaca się.

Miło by było, gdyby obecne boisko przekazane zostało szkółce TS.

Myślenice, jeśli mają już być, to tylko dla I drużyny. Wszystkie inne drużyny powinny trenować na zmodernizowanych obiektach na R22.

matysiuk 06.06.2013 17:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Elefant (Post 1316478)
.

Przecież zawodnicy mają swoje fury, więc spokojnie mogliby dojeżdżać te paręnaście kilometrów bez przesady żeby ich autokarami wozić na treningi. Dojazd dla pierwszej drużyny to akurat jest najmniejszy problem

stalsanok1946 06.06.2013 17:34

bojkotować bazę w Myślenicach bo ludziom się nie podoba baza, najlepiej jej nie budować bo przecież kto tam będzie jeździł. ja pie*dole co by klub nie robił wszystko źle. aha i jaka to baza 3 boiskami, przecież Lille ma 20 boisk a jest średniakiem europejskim hehe ludzie ogarnijcie się wkońcu, wiecznie malkontenci na tym forum

dla mnie plus że wogóle jakiekolwiek spekulacje są na temat bazy, więc coś się dzieje. to zapewne ma być tylko dla pierwszej drużyny, a nie grup młodzieżowych

bonawentura 06.06.2013 17:56

Cytat:

Potem na mniej ważne mecze Cupiał będzie wynajmował stadion "za miastem" i tak skończymy, że tylko puchary będą na R22.

Cóż za opowiadanie bzdur. Nikomu nie przejdzie przez myśl, by wynajmować inny stadion, bo i nie ma takiego - moim zdaniem inaczej możnaby rozwiązać tą sytuację, by Wisła pozostała jednak przy Reymonta - jako klub.

Wisła nie musi być użytkownikiem wieczystym stadionu. Może być nim operator wyznaczony w drodze przetargu przez miasto. I tak wówczas Wisła opłacałaby o wiele niższe stawki za wynajem stadionu, natomiast operator mógłby w okresie w szczególności letnim organizować imprezy okolicznościowe, np. koncerty. Tak to moim zdaniem powinno wyglądać i Wisła zaoszczędziłaby na opłatach za stadion.

Dodatkowo, pomysł bazy treningowej poza Krakowem jest bardzo dobry - obniża koszty, jednak cała powierzchnia biurowa plus kasy na stadionie powinny pozostać na miejscu w Krakowie. Do tego w Myślenicach przy bazie mógłby powstać sklep z gadżetami Wisły oraz z biletami na najbliższe mecze, a także z możliwością wyrobienia sobie karty kibica.

Trzy boiska do bazy treningowej to takie minimum. Natomiast nie ma co się fascynować tym, dopóki nie wbiją rzeczywiście łopatę na latyfundiach myślenickich - inaczej w to nie uwierzę.

Aha - do Myślenic nie jest wcale tak daleko. Przecież to koło 30 kilometrów od Krakowa, a może i mniej, więc nie przesadzajmy, że pod piłkarzy trzeba będzie codziennie wynajmować autokar. Dojadą sobie.

marlyd 06.06.2013 18:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bonawentura (Post 1316484)
...Aha - do Myślenic nie jest wcale tak daleko. Przecież to koło 30 kilometrów od Krakowa, a może i mniej, więc nie przesadzajmy, że pod piłkarzy trzeba będzie codziennie wynajmować autokar. Dojadą sobie.

Busy KRK-Myślenice jeżdża co 5 minut :)

palikot 06.06.2013 18:19

Cytat:

Od Tyńca do os. Wróżenice jest dokładnie 32 km w prostej linii...

z Krakowa do Myślenic ok 30. Mysle, ze dadzą radę, zakopianka jest szeroka. :D

Najwyżej nowi piłkarze będą sie osiedlać w Libertowie i Mogilanach, żeby tu i tu mieli blisko ;)

WiślakMyślenice 06.06.2013 18:24

Ch*j tam z treningami I drużyny. Ważne, żeby jak najmłodsi zaczynali trenować na takim boisku. Technikę wyrabia się za kilkuletniego bajtka, nie 11 czy 15 latka.

Mario Nh 06.06.2013 19:07

Ile tych boisk ma tam powstać? Bo czytam pobieżnie temat i nie mogę się doczytać.

E: No to dużo, 2 boiska. Śmiech na sali.

Tak dla porównania Arsenal ma do dyspozycji dla pierwszej drużyny 10 boisk treningowych, każde podgrzewane do 17 stopni. Trenuje sie na boisku przez maksymalnie 5 dni, po czym zostawia się je na 10 dni żeby doszło do siebie.

WISŁAZWE 06.06.2013 19:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mario Nh (Post 1316498)
Ile tych boisk ma tam powstać? Bo czytam pobieżnie temat i nie mogę się doczytać.

Może być obrazowo?

http://www.gazeta.myslenice.pl/serwi...a_kompleks.jpg

Elefant 06.06.2013 20:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez domin_czyzyny (Post 1316479)
Myślenice, jeśli mają już być, to tylko dla I drużyny. Wszystkie inne drużyny powinny trenować na zmodernizowanych obiektach na R22.

Może żle się wyraziłem. Chodziło mi o I drużynę i jej bezpośrednie zaplecze (czyli tych, którzy potencjalnie moga I druzynę zasilić).

Też mam nadzieję, że w takim przypadku po odblokowaniu obecnego boiska treningowego i budowie tego w miejscu basenu uda się krok po kroku zbudować bazę dla młodych na R22.

domin_czyzyny 06.06.2013 20:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Elefant (Post 1316512)
Może żle się wyraziłem. Chodziło mi o I drużynę i jej bezpośrednie zaplecze (czyli tych, którzy potencjalnie moga I druzynę zasilić).

Też mam nadzieję, że w takim przypadku po odblokowaniu obecnego boiska treningowego i budowie tego w miejscu basenu uda się krok po kroku zbudować bazę dla młodych na R22.

Pełna zgoda!

palikot 06.06.2013 21:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WISŁAZWE (Post 1316500)

A co to są te jedynki trójki szóstki i ósemki? :)

WISŁAZWE 06.06.2013 21:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez palikot (Post 1316525)

Opis w/w obiektów można wywnioskować z podpisów zdjęć. (szatnie itp)

wis.la/kyevf

P.S Nie wiem co za kretyn to projektował, ale to logo SSA to lekkie przegięcie...

aNouc 06.06.2013 22:09

przeciez to projekt na szybko, zeby tylko przedstawic wizje.. ktory zreszta moze byc zmieniony, moga byc inne kolory, dodatkowe napisy na budynkach itd.. wazne ze cos ruszylo, oby.. a potem bedziemy kminic

marlyd 06.06.2013 23:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez palikot (Post 1316525)

Już istniejące:
1. Hala zapaśnicza KS Dalin
2. Hala Widowiskowo-Sportowa
3. Boisko ze sztuczną murawą
4. Strzelnica sportowa?

speedfashion 07.06.2013 08:52

Trochę więcej szczegółów, jak ma to wyglądać:

miasto-info.pl/myslenice/6680,przeglad-prasy-pilkarze-wisly-krakow-beda-trenowac-w-myslenicach.html

WiślakMyślenice 07.06.2013 08:57

Cytat:

Już istniejące:
1. Hala zapaśnicza KS Dalin
2. Hala Widowiskowo-Sportowa
3. Boisko ze sztuczną murawą
4. Strzelnica sportowa?
4,5,7,8 to budynki, które wg projektu mają dopiero powstać. Strzelnica już jest, i to na miejscu 6.

4-pokoje dla sztabu, sala konferencyjna
5-szatnie
8-miejsce odnowy biologicznej

szprotson 07.06.2013 09:07

Strzelnica juz jest ? To niech cała druzyna w niej spędzi przygotowania, moze nauczą sie trafiac w koncu

Eternit 07.06.2013 09:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WiślakMyślenice (Post 1316560)
4,5,7,8 to budynki, które wg projektu mają dopiero powstać. Strzelnica już jest, i to na miejscu 6.

4-pokoje dla sztabu, sala konferencyjna
5-szatnie
8-miejsce odnowy biologicznej

Prostując nieścisłości. Za fb Gazety Myślenickiej:
MAPA: 1 - istniejący budynek KS Dalin, 2 - istniejący budynek hali widowiskowo-sportowej, 3 - istniejące boisko do piłki nożnej o nawierzchni syntetycznej, 4 - istniejący budynek strzelnicy, 5 - istniejący budynek garażowy, 6 - istniejąca siłownia, 7 - projektowane treningowe boiska do piłki nożnej o nawierzchni trawiastej, 8 - projektowany budynek szkoleniowo-szatniowy dla zespołu boisk

rav 07.06.2013 10:05

Sala konferencyjna... przewiduję tłumy na konferencjach prasowych.

Eternit 07.06.2013 10:06

Z tego co wyżej wrzuciłem, a co napisała GM na fb, to żadnej sali konf. w projekcie nie ma.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 21:47.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl