Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Nasi piłkarze – fakty, opinie, komentarze / ploteczki, auta, tatuaże ;-) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=1627)

Rob_Zombie 24.08.2013 19:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dariook (Post 1328924)
...

Oczywiście że Messi zarabia tyle ile jest warty, ale też dlatego gra w Barcie bo ta jest w stanie sprostać jego wymaganiom. Gdyby Barca nie była Barcą tylko jakimś biednym przeciętniakiem to boski Leo miłość wsadziłby sobie do kieszeni i ruszył w świat, nie bądźmy naiwni.
Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dariook (Post 1328924)
A gdzie sa ci co szybko z Polski s.......ili? Zyja? Dalej uprawiaja sport wyczynowo? wszyscy przepadli jak jebana kamfora. A wiesz dlaczego?
Bo mysleli ze na zachodzie zrobia kariery, zarobia sie szybko a na reszte przyjdzie czas. Technicznie w niczym nie odbiegaja ale szybko okazuje sie ze sa inwalidami taktycznymi. Nie wiedza jak sie zachowywac i kompletnie nie sa swiadomi jak ich samo poruszanie ma wielki wplyw na przebieg meczu.
Wiec robia to co umieja i za co ich w polsce chwalono. Probuja kiwki, leca rajdami, w pojedynke chca wygrac mecz.
Bec, bec, bec...od trenera. Szok! Lawa...znowu lawa...kolejna...kazdy czeka na potniecie...mimo krwi...lawa! Rwzygnacja..trybuna!...trybuna..! Trener mnie nie lubi...trybuna! trybuna...trybuna. Kop w dupe.

Teraz to już nie wiem czy się ze mną zgadzasz czy nie. Bo ja się z powyższymi słowami w stu procentach zgadzam. Dlatego uważam że im wcześniej polski piłkarz ma szanse się wyrwać do prawdziwie profesjonalnego piłkarskiego świata tym lepiej dla niego. Żeby m.in. nie utrwalał "taktycznych inwalidztw" czy kondycyjną niepełnosprawność. Jedyni piłkarze którzy robią kariery to właśnie ci którym się udało wyrwać na zachód w młodym wieku: Szczęsny, Lewy, Błaszczu, Zieliński, czy Glik. Im później tym gorzej. Jasne że Kuba czy Lewy byli starsi ale mogę się założyć że były to dla nich pierwsze poważne zagraniczne oferty i się nawet nie zastanawiali.
Jeśliby Stolarski faktycznie dostał ofertę z Juve (co zapewne można wsadzić między bajki) to byłby po prostu frajerem gdyby odmówił.

Dariook 25.08.2013 08:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Rob_Zombie (Post 1328971)
Teraz to już nie wiem czy się ze mną zgadzasz czy nie. Bo ja się z powyższymi słowami w stu procentach zgadzam. Dlatego uważam że im wcześniej polski piłkarz ma szanse się wyrwać do prawdziwie profesjonalnego piłkarskiego świata tym lepiej dla niego. Żeby m.in. nie utrwalał "taktycznych inwalidztw" czy kondycyjną niepełnosprawność. Jedyni piłkarze którzy robią kariery to właśnie ci którym się udało wyrwać na zachód w młodym wieku: Szczęsny, Lewy, Błaszczu, Zieliński, czy Glik. Im później tym gorzej. Jasne że Kuba czy Lewy byli starsi ale mogę się założyć że były to dla nich pierwsze poważne zagraniczne oferty i się nawet nie zastanawiali.
Jeśliby Stolarski faktycznie dostał ofertę z Juve (co zapewne można wsadzić między bajki) to byłby po prostu frajerem gdyby odmówił.

Frajerem to on będzię jak się na taką ofertę zgodzi. Łagodniej nie potrafię niestety tego ująć.
Odrazu zanzaczam że nie mam tutaj na myśli przywiązania do barw klubowych. To czy Stolarski czuje emocjonalnia więż z naszym klubem pewnie niedlugo wyjdzie w praniu, sam zdecyduje jakim chce by go pamiętano. Jednak sportowo będzie to przysłowiowy strzał w stopę.

Ostatnimy czasy definicja talentu została boleśnie sprowadzona do parteru. Obecnie młody wiek, umiejętność przyjęcia czy podanie w kierunku prostym, o zdobyciu bramki w spotkaniu ligowym juz nie wspominając, w zupełności wystarcza by lansować narodziny gwiazdy. Przyszłość w większości przypadków okazuje się dla nich brutalna. To co do tej pory wydawało się ich mocną stroną w nowym klubie nie est już czymś nadzwyczajnym. Ciężka rywalizacja o miejsce w druzynie jest czyms nowym a zarazem przerażającym, więc zazwyczaj juz na starcie stawiają siebie na straconej pozycji.
Brak sezonów na wysokim poziomie seniorskim jest praktycznie nie mozliwe do nadrobienia. Ułomnośc taktyczna , gra bez piłki, wymienność formacji czy nawet zwykła gra zespołowa jest na poziomie juniorskim. Dlatego każdy jak jeden maz z tych naszych mlodych diamentów, obecnie tylko nosi bidony i sprzęt kolegom na treningach.
W profesjonalnym futbolu nie ma miejsca na takie symulacje, taki przekręt nie mógł się w dzisiejszych czasach po prostu udać.

Stolarski nawet u nas w lidze szału nie gra , więc z czym młokos do ludzi?
Odpalą go bez mrugnięcia okiem . Bedzie tułał sie po pastwiskach serie D i E jak Miśkiewicz.
A ramię w ramię na miejscu ma takiego profesora - Głowę...nic tylko czerpac z tego i sie rozwijać.

JEśli jako pilkarz nie wyrozniasz sie w ekstraklasie, to wszelkie plany wyjazdu lepiej odłóżyc na półkę z bajkami.

Karherop 25.08.2013 12:43

jeszcze apropo Stolarskiego

artykuł na sport.pl dotyczący 16-letniego Gabriela Barbosa Almeida

wis.la/c0742

"Działacze Santosu już od dawna wiedzą, jaki diament mają w składzie. W jego kontrakcie jest wpisana klauzula odstępnego w wysokości 50 milionów euro"

nie wiem jak różne są przepisy w Polsce i Brazylii , ale prawo piłkarskie chyba jest podobne na całym świecie . Jak to możliwe że w Brazylii można podpisać kontrakt z 16-latkiem na tak korzystnych dla klubu warunkach a w Polsce nie ma takiej możliwości ?

Dariook 26.08.2013 05:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1329046)
jeszcze apropo Stolarskiego

artykuł na sport.pl dotyczący 16-letniego Gabriela Barbosa Almeida

wis.la/c0742

"Działacze Santosu już od dawna wiedzą, jaki diament mają w składzie. W jego kontrakcie jest wpisana klauzula odstępnego w wysokości 50 milionów euro"

nie wiem jak różne są przepisy w Polsce i Brazylii , ale prawo piłkarskie chyba jest podobne na całym świecie . Jak to możliwe że w Brazylii można podpisać kontrakt z 16-latkiem na tak korzystnych dla klubu warunkach a w Polsce nie ma takiej możliwości ?

Oczywiście że w Polsce też możesz podpisać profesjonalny kontrakt z 16-latkiem.

1.Kontrakt może być zawarty jedynie przez zawodnika który ukończył 15 lat
2 Zawodnicy niepełnoletni – zawarcie kontraktu wyłącznie za zgodą przedstawicieli ustawowych
(ich podpisy na kontrakcie lub ich odrębne oświadczenie z podpisami poświadczonymi
notarialnie)
3. Kontrakt wygasa po ukończeniu 18 roku życia.

W świetle przepisów art. 29 Uchwały II/12 kontrakt o profesjonalne uprawianie piłki nożnej można podpisać z niepełnoletnim, ale pod warunkiem, że ukończył 15 lat. Taki kontrakt może być podpisany jedynie na pisemny wniosek klubu, wysyłany zawodnikowi, który nie ukończył jeszcze 18 roku życia. Wniosek musi być wysłany zawodnikowi listem poleconym za potwierdzeniem odbioru nie wcześniej niż 60 dni przed dniem ukończenia 15 roku życia przez zawodnika. Do takiego wniosku zawodnik jest zobowiązany pisemnie pod rygorem nieważności ustosunkować się do złożonej przez klub oferty.

Jeżeli zawodnik wyrazi taką zgodę, wówczas podpisuje typowy kontrakt z klubem na okres nie przekraczający 3 lat, przy czym nie może on obowiązywać dłużej niż do zakończeniu rundy rozgrywkowej, w której zawodnik ukończy 18 rok życia. Typowy kontrakt winien uwzględniać okres szkolenia zawodnika oraz klasę rozgrywkową w której występuje (art. 28 ust. 2). Warto tutaj przypomnieć, że typowy kontrakt o profesjonalne uprawianie piłki nożnej jest integralnym załącznikiem do rzeczonej uchwały i jednocześnie zawiera postanowienia minimalne i niezbędnie do uzgodnienia i podpisania dla jego ważności.

cfa 26.08.2013 06:55

Przydało by się przedłużyc kontrakt z Bunozą, bo chyba w czerwcu koniec.

Gwiaździsty 26.08.2013 07:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez cfa (Post 1329166)
Przydało by się przedłużyc kontrakt z Bunozą, bo chyba w czerwcu koniec.

Mało prawdopodobne (wysokość kontraktu). Na testach w Belgii kiedy sie dowiedzieli ile trzeba by mu zapłacic to mu podziękowali.

JrQ- 27.08.2013 20:40

Bunoza, Garguła - czemu nie grali tak, gdy do nas przychodzili, jak się kontrakt kończy, to każdy nagle zaczyna zapierdalać : )

lucas8 27.08.2013 20:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JrQ- (Post 1329470)
Bunoza, Garguła - czemu nie grali tak, gdy do nas przychodzili, jak się kontrakt kończy, to każdy nagle zaczyna zapierdalać : )

Dokładnie... Franek na pewno miał olbrzymi wpływ na ich dyspozycję, ale dziwnym trafem obu kończy się kontrakt ;)

Karherop 27.08.2013 21:16

Na upartego to około 14-16 piłkarzom w naszej kadrze kończą się kontrakty po tym sezonie . Dłuższe niz do końca sezonu ma tylko Burliga , Uryga , Czekaj , Jovanovic , Chrapek , Sarki, Chavez i chyba Boguski .

Ajax 27.08.2013 21:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JrQ- (Post 1329470)

A ile kontraktów kończyło się w czerwcu 2013? :P

cfa 28.08.2013 06:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1329479)
Na upartego to około 14-16 piłkarzom w naszej kadrze kończą się kontrakty po tym sezonie . Dłuższe niz do końca sezonu ma tylko Burliga , Uryga , Czekaj , Jovanovic , Chrapek , Sarki, Chavez i chyba Boguski .

Czyli w tym sezonie mamy mistrza, przedłużamy kontrakty i za rok spadek ? ^^

Karherop 28.08.2013 07:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez cfa (Post 1329568)
Czyli w tym sezonie mamy mistrza, przedłużamy kontrakty i za rok spadek ? ^^

ja przedstawiam fakty , kolega sam zadaje śmieszne pytania wyciągając własne tezy . To pytanie powinno dotyczyć kolegi wyżej.

w mojej opinii koniec kontraktu za rok u Bunozy i Garguły nie ma związku z ich świetną formą

funkykoval 28.08.2013 08:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1329572)
ja przedstawiam fakty , kolega sam zadaje śmieszne pytania wyciągając własne tezy . To pytanie powinno dotyczyć kolegi wyżej.

w mojej opinii koniec kontraktu za rok u Bunozy i Garguły nie ma związku z ich świetną formą

No Zieńczuk też ostatni rok kontraktu zakończył z 16 bramkami na koncie. Ówczesny pomysł na forum był następujący - zakontraktować Zienia na rok z opcją przedłużenia i będzie grał cały czas jak żyleta...

szprotson 28.08.2013 08:30

Jirsak też zaczał biegać jak mu sie umowa kończyła.
Przypadke/ Nie sądze ;)

Karherop 28.08.2013 10:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez funkykoval (Post 1329578)
No Zieńczuk też ostatni rok kontraktu zakończył z 16 bramkami na koncie. Ówczesny pomysł na forum był następujący - zakontraktować Zienia na rok z opcją przedłużenia i będzie grał cały czas jak żyleta...

bzdury piszesz , Zieńczuk w ostatnim sezonie u nas strzelił 2 bramki w lidze , najlepszy swój sezon miał 2 lata przed końcem kontraktu

gypsy 28.08.2013 17:31

Michał Chrapek został powołany na dwa mecze reprezentacji Polski U-21. Pierwszy z nich to spotkanie ze Szwecją w ramach eliminacji do Euro U-21, a drugi to towarzyski z Portugalią.

źródło: http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...chrapka_14619/

syryls 28.08.2013 18:11

POL - SZW nie oglądniemy w TV ale za to drugi mecz i owszem

Lukasz 30.08.2013 08:24

http://www.sport.pl/sport/1,65025,14...ac_numeru.html

DobuleSeven czyli Donaldowi odmówiono 'siódemki'. I słusznie.

anthony09 30.08.2013 11:43

Po raz kolejny: Reprezentacja Polski gra bez piłkarzy Wisły nawet na ławce rezerwowych.
Widzicie jakiś pozytyw aby to się zmieniło ?? trzech z Legii, zero z Lecha , zero z Wisły.
Czy ktoś waszym zdaniem ma szanse na wybicie się do reprezentacji ??

Valandil 30.08.2013 11:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez anthony09 (Post 1329986)
Po raz kolejny: Reprezentacja Polski gra bez piłkarzy Wisły nawet na ławce rezerwowych.
Widzicie jakiś pozytyw aby to się zmieniło ?? trzech z Legii, zero z Lecha , zero z Wisły.

Zmiana pseudo selekcjonera który powołuje takie pokraki jak Wawrzyniak czy Jakubina jest potrzebna, taki Brożek bardziej by się nadawał niż ten paralityk Milik.

KptAnt 30.08.2013 12:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez anthony09 (Post 1329986)

Najgorsze jest to, ze nawet jak wdupią z Czarnogórą, to potem przyjdzie mecz z San Marino. Super Robert strzeli ze dwie z karnego i znowu będzie super kadra i Wspaniały Niestrzelajacy Ale Podający i "Rozrywający Obrone" Napastnik Narodowy...

syryls 30.08.2013 13:10

Arek Głowacki w tej formie no musi byc powołany. Ale Fornalikowi piłkarzy wybierają dziennikarze a że pochodzą z Waszafki to tak jest.

Karherop 30.08.2013 14:21

A po cholere Arek ma grać teraz w reprezentacji ? Żeby kontuzje złapać ?

Arek graj tylko dla Wisły .

Co innego młodzi piłkarze którzy powinni przede wszystkim rozwijać się piłkarsko i marketingowo . Im reprezentacja może pomóc . Byle by nie uderzyła im sodówka do głowy jak kiedyś Kokoszce .

c. 30.08.2013 14:29

Zadna reprezentacja. By sie chlop tylko zmarnowal. Ona i tak juz o nic nie gra. A nie daj Boze kontuzja , tfu, tfu..

Sebak 30.08.2013 14:35

Jednak Weszło! miało rację. Bury przegrał sporo w kasynie, teraz pomału wychodzi na prostą.

http://ekstraklasa.net/burliga-z-pom...2d5c3b78abba35

Marcin_fan 30.08.2013 14:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sebak (Post 1330024)
Jednak Weszło! miało rację. Bury przegrał sporo w kasynie, teraz pomału wychodzi na prostą.

wis.la/rk53c

Haha. Genialny tytuł! Wychodzi na to że Burliga pożyczył kase od psychologa żeby pospłacać długi ;)

Ogryzek 30.08.2013 15:29

Ja jak Karherop uważam że Głowacki czy Brożek powinni się skoncentrować na Wiśle. W reprezentacji to co mieli osiągnąć to osiągnęli. Niech Chrapek czy Uryga rozwiną swój talent na tyle żeby grać w reprezentacji i poprzez nią się wylansować.

A taki Arek czy Paweł pewnie posiedzą na ławie co najwyżej albo też jeszcze złapią kontuzję podczas treningu:)
W sumie niepotrzebne ryzyko.

Rob_Zombie 30.08.2013 18:24

W klubie też w tym czasie trenują i ryzyko doznania kontuzji wcale nie jest mniejsze...
Jeśli tylko mieliby pomóc reprezentacji to czemu nie?

mitmichael 30.08.2013 18:58

Burliga wychodzi na prostą
http://wisla-krakow.przegladsportowy...839,1,727.html

Ogryzek 30.08.2013 19:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Rob_Zombie (Post 1330070)
W klubie też w tym czasie trenują i ryzyko doznania kontuzji wcale nie jest mniejsze...
Jeśli tylko mieliby pomóc reprezentacji to czemu nie?

Ja wolę żeby w klubie zgrywali się z kolegami w tym czasie i ćwiczyli schematy zamiast podróżowania jak Chavez. Dla młodych piłkarzy żeby ich wartość wzrosła jest to wskazane ale dla 34 letniego Głowackiego? Po co mu to? A niech znowu coś zawali w kadrze i będzie kozłem ofiarnym. Psychika mu siądzie i będą kłopoty.

Na nasze szczęście Fornalik powołuje innych piłkarzy. W tym czasie Smuda ma do dyspozycji większość piłkarzy do pracy.

jaro1985r 30.08.2013 19:08

Im mniej naszych zawodników na kadrach reprezentacji tym lepiej dla nas tak naprawdę, co nam z tego ,że jeden pojedzie do Haiti, drugi do Hondurasu a trzeci na ławkę do San Marino? Niech siedzą w Krakowie i trenują razem, będzie większy pożytek.

Laszi 31.08.2013 10:30

Swietny wywiad z Osuchem: http://www.weszlo.com/news/16242-Osu...e_i_oszustwach

"Wisła dobrze postąpiła, ściągając Brożka, bo jak on się ogarnie i przestaną do niego mówić w obcym języku… Przecież jak z nim wyjechałem kiedyś za granicę, to tak patrzył na trenerów (Osuch robi wielkie oczy). Jak na kosmitów! Miałem dla niego gotowe Panathinaikos, Blackburn, Nancy, Leverkusen i parę innych klubów. Nie pojechał ze strachu. Uciekł! Zagraniczny klub był pretekstem, by wrócić do Wisły i podnieść kontrakt. „Ty, no dają mi tam 800 tysięcy euro, tam milion i idź do nich, żeby mi dali więcej”. Cała polityka Pawła. Ale w ekstraklasie powinien dać radę. Niestary chłopak, 83 rocznik."

krasny 31.08.2013 19:01

http://www.90minut.pl/news/219/news2...cimski-KS.html Michał Szewczyk już gra i strzela.

Zienczuk8 31.08.2013 19:45

to wypożyczenie to błąd. Gorzej od Boguskiego nie da się grać, więc Szewczyk w jakiejkolwiek formie by nie był zagrałby lepiej. Taki Boguski jeszcze kilka lat temu nie zmieściłby się w naszych rezerwach.

Karherop 01.09.2013 21:15

btw wie ktoś co to za zawodnik w naszych trampkarzach http://www.wisla.krakow.pl/pl/kadra/Trampkarze/zi_xuan/ ?

Piotrek87 02.09.2013 00:22

Sądząc po wyglądzie Azjata. Analizując przekrój imigrantów w Polsce duże prawdopodobieństwo ze Wietnamczyk ale gwarancji nie daje.

Uran235 02.09.2013 05:01

Nazwisko ma chińskie, nie wietnamskie.

Sialalalala 02.09.2013 09:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Uran235 (Post 1330340)
Nazwisko ma chińskie, nie wietnamskie.

a za pare latek nie będzie musiał wracac do wojska ? :) ?
może to efekt wyskoku, któregoś Zająca lub Paszulewicza w Chinach ;)

Uran235 02.09.2013 10:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sialalalala (Post 1330347)
a za pare latek nie będzie musiał wracac do wojska ? :) ?

Z tego co wiem, na papierze musi, w praktyce nie. ChRL ma zapisany obowiązek służby wojskowej dla mężczyzn, ale przy takiej populacji przymusowy nabór nie ma sensu.

Ale chłopak nie musi pochodzić z ChRL, może być z Tajwanu albo nawet dalej na południe z Singapuru.

Przy czym jego nazwisko wskazuje tylko pochodzenie jego rodziny. Równie dobrze może być Polakiem.

Swoją drogą chłopak wydaje się bardzo wysoki na tle kolegów.

http://www.wisla.krakow.pl/pl/kadra/Trampkarze

tofik 02.09.2013 13:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Uran235 (Post 1330349)
Swoją drogą chłopak wydaje się bardzo wysoki na tle kolegów.

http://www.wisla.krakow.pl/pl/kadra/Trampkarze

Skojarzyło mi sie z TYM gościem :
World’s tallest football player – taller than Crouch and Koller

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 00:20.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl