Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

tofik 17.11.2011 15:20

Jasna sprawa, że baza treningowa nie musi być pod stadionem.Ważne, żeby coś powstało. Problem w tym, że na razie nawet zapowiedzi budowy nie ma. Jest zapowiedź zapowiedzi, która ma nastąpić za pół roku ;/

Elefant 17.11.2011 16:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marszałek (Post 1192360)
Mało który klub w Europie ma bazę zaraz koło stadionu. Połączenie z Myślenicami jak tak dobre,że i tam może znajdować się taki ośrodek. Byleby był,bo wstyd jak nie wiem co z tym jednym boiskiem.

Może i tak, ale w naszym przypadku stworzenie bazy na Reymonta byłoby najbardziej ekonomiczne. Jest sporo pomieszczeń na stadionie, są hale treningowe Wisły itd. To wszystko "gdzieś tam" trzeba zbudować. Ponadto koszty utrzymania wszystkiego "w kupie" są znacznie tańsze.

Osobiście nie wierze w żadną baze treningową, która miałaby służyć Wiśle. Pewnie bedzie jakis twór biznesowo sportowy, któremu Wisła będzie służyć (czytaj będzie słono płacić np. za wynajem). Przez ostatnie kilkanaście lat rządów Cupiała nie powstało nic trwałego, materialnego czy organizacyjnego, co zostałoby dla Wisły (pomijam stadion, bo on jest miejski), dlaczego teraz w trudnej sytuacji ekonomicznej miałoby być inaczej ?

Basałaj przeczytał narzekania na forum, frekwencja jest marna, kibice sie burzą, to zaczął nagle udzielać wywiadów i obiecywać złote góry.

Stary, wielokrotnie powtarzany przez różnych prezesów, wyświechtany numer, ale jak widać wciąż uważany za skuteczny.

pan Dudi 17.11.2011 16:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Elefant (Post 1192375)
Może i tak, ale w naszym przypadku stworzenie bazy na Reymonta byłoby najbardziej ekonomiczne. Jest sporo pomieszczeń na stadionie, są hale treningowe Wisły itd. To wszystko "gdzieś tam" trzeba zbudować. Ponadto koszty utrzymania wszystkiego "w kupie" są znacznie tańsze.

Osobiście nie wierze w żadną baze treningową, która miałaby służyć Wiśle. Pewnie bedzie jakis twór biznesowo sportowy, któremu Wisła będzie służyć (czytaj będzie słono płacić np. za wynajem). Przez ostatnie kilkanaście lat rządów Cupiała nie powstało nic trwałego, materialnego czy organizacyjnego, co zostałoby dla Wisły (pomijam stadion, bo on jest miejski), dlaczego teraz w trudnej sytuacji ekonomicznej miałoby być inaczej ?

Basałaj przeczytał narzekania na forum, frekwencja jest marna, kibice sie burzą, to zaczął nagle udzielać wywiadów i obiecywać złote góry.

Stary, wielokrotnie powtarzany przez róznych prezesów, wyświechtany numer, ale jak widać wciąż skuteczny.

Do tego trzeba dodać obiekty żydowskie powstające za naszym płotem. Absurd, że Wisła miałaby trenować poza Krakowem, a w tym samym czasie pod pasiastą chorągiewką żydy będą się moczyć w odkrytym basenie w drodze na który muszą wysiąść z tramwaju na przystanku "Reymana".

Ale sam nie wierzę, że coś się w temacie ruszy. "Oszukają" wszystkich wynajmując stadion Nadwiślana i będą bardzo z siebie zadowoleni, a najwięcej straci na tym, standardowo, przyszłość Wisły.

PiotrG 18.11.2011 04:32

Przy stadionie powinny być góra 2 boiska, jedno z naturalną, drugie ze sztuczną murawą, oba oświetlone.
Trenowaliby tutaj piłkarze I drużyny. Na stadionie trzeba zrobić odnowę biologiczną z prawdziwego zdarzenia i dużą siłownię.
Poza Reymonta trzeba wybudować przynajmniej kilka boisk (5-6) z budynkiem klubowym, które służyłyby młodzieży i ME. Najlepsza byłaby własna prywatna szkoła z internatem, gdzie dzieciaki odcięte byłyby od pokus miejskich, nauczyłyby się jak żyć jako piłkarz, oraz można byłoby położyć nacisk na naukę języka angielskiego i jednocześnie możliwość kariery poza piłką, gdy okażą się zbyt słabi. Ale to poza naszym zasięgiem jest.

Ja się spodziewam wybudowania maksymalnie 3 boisk poza Reymonta, dla wszystkich (tj. I drużyny, ME i młodzików).

allon 18.11.2011 06:46

Ja się spodziewam trzech ,ale w pierwszym etapie budowy , później pójdzie zaplecze , podpisanie umowy z jakimś hotelem/internatem i dopiero kolejne boiska

19sebawro06 18.11.2011 08:51

ja sie nie spodziewam niczego przez najbliższe kilka lat. wolę Byc mile zaskoczony niż rozczarowany

Arapaho 19.11.2011 11:14

Judasze budują nam pod nosem kompleks sportowy
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne...wiadomosc.html

Pero 19.11.2011 11:41

Pomysł bazy za miastem najbardziej martwi mnie z powodu młodzieży. Reymonta jest w miarę dobrze skomunikowane z resztą miasta toteż dzieci i młodzież mogły by śmiało po szkole przyjeżdżać do marzącej mi się Akademii piłkarskiej Wisły. Boję się że perspektywa wyjazdów poza miasto i strata na to czasu odstraszy cześć zainteresowanych dzieci a przede wszystkim rodziców...

Kociewiak 19.11.2011 12:01

a co za problem mieć zbiórki na R22 i busem jechac na trening? Dojazd to nie jest problem moim zdaniem, np. do Bystrej będzie jeździł autobus z Gdańska.

thechris 19.11.2011 12:50

Stadion, na którym występuje Wisła Kraków, został laureatem konkursu "Archi-Szopa 2011", czyli został wybrany najgorszym nowym obiektem architektonicznym Krakowa. Nagroda przyznawana corocznie przez specjalne jury oraz samych krakowian.

http://sport.onet.pl/pilka-nozna/eks...wiadomosc.html

Wszystkim, którzy się przyczynili do tego zwycięstwa składam gratulacje.

Skipper 19.11.2011 12:54

Taki problem że zżera to mnóstwo czasu.

edit: @crazykaro - dokładnie to samo mam na myśli.

Kociewiak 19.11.2011 13:10

Dla chcącego nic trudnego a jak ktos lubi to zawsze we wszystkim znajdzie problem.

crazykaro 19.11.2011 13:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kociewiak (Post 1192959)
Dla chcącego nic trudnego a jak ktos lubi to zawsze we wszystkim znajdzie problem.

Akurat strata 1,5 h na dojazdy tam i z powrotem to nie jest kwestia gustu. Cracovia sie bedzie budowała koło Wisły a Wisła ma się wynieść poza Kraków? Chory pomysł i tyle w temacie.

kornd 19.11.2011 13:34

Nie wiecie czy podział gruntów jest dalej taki jak na tej grafice poniżej? Cracovia ma zamiar budować ten kompleks na terenie zaznaczonym w biało-czerwone pasy?

http://img192.imageshack.us/img192/4...inatfkable.jpg

dj_ibutti 19.11.2011 14:30

Na pewno ten fragment "pasiasty" dalej taki jest...

AS82 19.11.2011 23:33

Móglby ktos w skrocie napisac kiedy i jak żydy weszly w posiadanie terenu po naszej czesci Błon ,zaraz kolo Wisły ?

Sialalalala 20.11.2011 00:14

to będzie odległa historia :) odkąd pamiętam, część z nich to były ich tereny m.in basen potem jakieś wymiany za kabel itp

ADAMIAKOWA 20.11.2011 00:15

http://vimeo.com/32231521

Don Donson 20.11.2011 00:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1193268)
Móglby ktos w skrocie napisac kiedy i jak żydy weszly w posiadanie terenu po naszej czesci Błon ,zaraz kolo Wisły ?

Sprawa jest co najmniej kontrowersyjna na dzień dzisiejszy.
Tereny były Wisły, ale Cupiał przehandlował je z profesorem a w właściwie z miastem za boisko na Kablu aby parchy miały gdzie kopać w piłeczkę na treningach.

Problem pojawił się jak KSC poszła w długi wobec miasta co wobec jego tragicznej budżetowej sytuacji sprowadzilo się do faktu nastepującego. Profesor zaproponował podniesienie kapitału spółki MKSC na co miasto nie mogło sobie pozwolić bo nie miało kasy. Profesor zaproponował zatem aby zamiast wkładu finansowego miasto wniosło tereny na zachód od terenów Wisły.
Miasto się zgodziło bo nie miało wyjścia.
Także za parę lat coś tam będzie budowane...

rav 20.11.2011 03:53

Don Donson, nie pisz bredni.
Cytat:

Pierwotnie napisane przez Don Donson (Post 1193283)
Tereny były Wisły, ale Cupiał przehandlował je z profesorem a w właściwie z miastem za boisko na Kablu aby parchy miały gdzie kopać w piłeczkę na treningach.

Czyli Cupiał oddał tereny Wisły.... i dał im jeszcze tereny Kabla? A co dostał w zamian..? :)

Wymiana o której coś słyszałeś dotyczyła działki 179/6, czyli byłego stadionu lekkoatletycznego. Działka należała do Cracovii, Cupiał ją pozyskał w 2004 roku, oddając w zamian tereny Kabla.

Nie wiem, kiedy działki 179/2, 179/4, 179/5 MKS Cracovia otrzymała, ale miało to miejsce wiele lat temu, zanim jeszcze o Filipiaku w Cracovii się śniło. Może ktoś jest w stanie przybliżyć tę sprawę, ale zdaje się, że sięgamy czasów komuny.

Stan własnościowy terenów opisywaliśmy ponad cztery lata temu tutaj www.wislakrakow.com/www/showarticle.php?articleid=13603

Don Donson 20.11.2011 09:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rav (Post 1193294)
Don Donson, nie pisz bredni.
Czyli Cupiał oddał tereny Wisły.... i dał im jeszcze tereny Kabla? A co dostał w zamian..? :)

Dzięki za czujność...późno już było:) Fakt o którym piszesz rzecz jasna się zgadza...

willow 20.11.2011 10:54

Cytat:

Wymiana o której coś słyszałeś dotyczyła działki 179/6, czyli byłego stadionu lekkoatletycznego. Działka należała do Cracovii, Cupiał ją pozyskał w 2004 roku, oddając w zamian tereny Kabla.

I dopłacając jeszcze w gotówce, czym uratował du....ę będącej w katastrofalnym stanie finansowym cracovii. Śmiem twierdzić, że gdyby nie to, losy dziewczynek byłyby przesądzone...

Cytat:

Nie wiem, kiedy działki 179/2, 179/4, 179/5 MKS Cracovia otrzymała, ale miało to miejsce wiele lat temu, zanim jeszcze o Filipiaku w Cracovii się śniło. Może ktoś jest w stanie przybliżyć tę sprawę, ale zdaje się, że sięgamy czasów komuny.

Albo jeszcze dalej. Nie mam dokładnej wiedzy na ten temat ale sądzę, że chodzi o koniec lat 50-tych. I nie były to tereny Wisły, lecz tereny miejskie.

rav 20.11.2011 12:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez willow (Post 1193336)
I dopłacając jeszcze w gotówce, czym uratował du....ę będącej w katastrofalnym stanie finansowym cracovii. Śmiem twierdzić, że gdyby nie to, losy dziewczynek byłyby przesądzone...

Myślisz, że w ogóle go to interesowało? On się przypalił przede wszystkim na atrakcyjne tereny w pobliżu stadionu Wisły. Ja tam się cieszyłem, że Cupiał przejął tereny b. stadionu lekkoatletycznego. W domyśle, że "my przejęliśmy". Czy by miały tam powstać boiska, czy hotel.

A że potem zrobiono z tymi terenami to co zrobiono, czyli nic... O to trzeba mieć pretensje, a nie o dokonanie wymiany działek, co pomogło sąsiadce. Nam mogło to pomóc nie mniej. Brakło konsekwencji.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez willow (Post 1193336)
Albo jeszcze dalej. Nie mam dokładnej wiedzy na ten temat ale sądzę, że chodzi o koniec lat 50-tych. I nie były to tereny Wisły, lecz tereny miejskie.

Tak, zresztą nie wiem jaki był status tych terenów. W potocznym języku mówiło się, że to "tereny Cracovii", ale na jakiej zasadzie? Na podobnej, na jakiej TS Wisła "miała" swoje tereny (działki 180/3, 180/4 i 180/5) przez ~dziesiąt lat - czyli były to tereny innego podmiotu (tutaj skarb państwa), a TS z nich korzystał? Tu chyba też było jakoś podobnie, to była jakaś bezpłatna dzierżawa (od miasta) czy cóś...?

Przecież właśnie o pełne przekazanie terenów Filipiakowi rozchodziło się w ostatnim czasie (aby mógł inwestować na swoim) w zamian za dokapitalizowanie spółki za 20-30 mln zł.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Don Donson
późno już było:)

To co ja mam powiedzieć? :);)

willow 20.11.2011 14:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rav (Post 1193387)
Myślisz, że w ogóle go to interesowało? On się przypalił przede wszystkim na atrakcyjne tereny w pobliżu stadionu Wisły. Ja tam się cieszyłem, że Cupiał przejął tereny b. stadionu lekkoatletycznego. W domyśle, że "my przejęliśmy". Czy by miały tam powstać boiska, czy hotel.

A że potem zrobiono z tymi terenami to co zrobiono, czyli nic... O to trzeba mieć pretensje, a nie o dokonanie wymiany działek, co pomogło sąsiadce. Nam mogło to pomóc nie mniej. Brakło konsekwencji.

Tak, zresztą nie wiem jaki był status tych terenów. W potocznym języku mówiło się, że to "tereny Cracovii", ale na jakiej zasadzie? Na podobnej, na jakiej TS Wisła "miała" swoje tereny (działki 180/3, 180/4 i 180/5) przez ~dziesiąt lat - czyli były to tereny innego podmiotu (tutaj skarb państwa), a TS z nich korzystał? Tu chyba też było jakoś podobnie, to była jakaś bezpłatna dzierżawa (od miasta) czy cóś...?

Przecież właśnie o pełne przekazanie terenów Filipiakowi rozchodziło się w ostatnim czasie (aby mógł inwestować na swoim) w zamian za dokapitalizowanie spółki za 20-30 mln zł.

To co ja mam powiedzieć? :);)

No ba... to toż ja nie mam pretensji o wymianę. Sam się cieszyłem. Kurde, co ja sobie nie wyobrażałem, co tam powstanie... boiska, gabinety diagnostyczne miały być, szkółka z internatem... a wyszło jak zwykle.

Może się jeszcze Cupiał zmobilizuje jak się dowie, że mu Filipiak pod nosem centrum sportowe otwiera...

Pero 21.11.2011 19:01

Najśmieszniejsze jest to, że to Cupiał był inicjatorem zamiany gruntów i tak naprawdę to Cracovia wybudowała na kablu w miarę przyzwoitą bazę, a u nas dalej chaszcze i strach przejść skrótem jak się na mecz idzie.

Elefant 21.11.2011 20:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AS82 (Post 1193268)

Cytat:

Panowie, może to Wam pomoże:

http://historiawisly.pl/wiki/images/...951-03-19c.JPG

O Filipiaku wówczas to nawet jego rodzicom się nie śniło...

http://historiawisly.pl/wiki/images/...951-03-19c.JPG

A tu już d. stadion miejski...

http://historiawisly.pl/wiki/images/...951-04-09e.JPG

http://historiawisly.pl/wiki/images/...951-04-09e.JPG

http://historiawisly.pl/wiki/index.p...3-19c.JPG#file

Warto tam czasami zaglądać, chłopaki odwaliły naprawdę kawał solidnej roboty.

krkgiba 24.11.2011 01:33

przed trybuną północną (już za kołowrotami) stanęły 4 stelaże na billboardy...

bellic88 24.11.2011 08:29

Ciekawe co może się na nich pojawić. Czy będą to reklamy sponsorów/do wykupienia czy też może Klub będzie je wykorzystywał do własnych celów. Dzisiaj rano były już też puste billboardy chyba że to miałeś na myśli pisząc o stelażach właśnie.

A wiadomo coś na temat elewacji tzn czy i ewentualnie kiedy będzie coś z nią robione (vel malowane/tynkowane)?

anthony09 24.11.2011 13:10

tą elewację malować ?? To już w dzisiejszych czasach coraz częściej odchodzi się od malowania/tynkowania elewacji domów, gdyż zastępuje się to nowoczesnymi metodami jak płytki elewacyjne, drewno elewacyjne itp.
Tutaj nie wiem alucobond ?? Coś w tym stylu ale malowanie ?? bleeee....
Zapewne ktoś przytoczy odpowiedź ale pieniądze ? Ale pieniądze wydane na malowanie będą oszpecały stadion, a wydane na coś nowocześniejszego dodadzą miejmy nadzieję blasku, uroku, nowoczesności, gdzie kibice będą mogli przychodzić z entuzjazmem a nie jak teraz do anty-szopy ;]

milosz 24.11.2011 14:17

Słowem, lepsza elewacja ...lepszy marketing, czyli teoretycznie wyższa frekwencja.
To się nazywa inwestycja zwrotna.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kornd (Post 1192971)

Okay, pasiaki pasiakami, tereny TS Wisły, te należące do miasta i tu pojawia się pytanie ... a co jest na terenie TFkable ? Nic. No dobra, a co ma być ? Bo jakieś plany chyba są ... to też jest jakiś kamyczek do ogródka dokąd zmierza nasz sponsor w kontekście Wisły.

Gordian 24.11.2011 17:05

Jak to co jest? Kupa chaszczy, stary stadion lekkoatletyczny Cracovii, w którym murawa prezentuje się gorzej niż na trawa na błoniach. A co ma być? Tego to pewnie nawet sam Cupiał nie wie. Miał być hotel x lat temu, ale nie ma i nic nie zapowiada żeby był.

medyk 24.11.2011 18:08

jak by ktoś miał łeb na karku i myślał o tej Wiśle przyszłościowo to by postawił tam wreszcie te boiska, nasza 'baza' treningowa to większy obciach niż nasz stary stadion na który przyjeżdżał Real czy Barcelona.

bellic88 24.11.2011 19:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez anthony09 (Post 1195216)
tą elewację malować ?? To już w dzisiejszych czasach coraz częściej odchodzi się od malowania/tynkowania elewacji domów, gdyż zastępuje się to nowoczesnymi metodami jak płytki elewacyjne, drewno elewacyjne itp.
Zapewne ktoś przytoczy odpowiedź ale pieniądze ? Ale pieniądze wydane na malowanie będą oszpecały stadion, a wydane na coś nowocześniejszego dodadzą miejmy nadzieję blasku, uroku, nowoczesności, gdzie kibice będą mogli przychodzić z entuzjazmem a nie jak teraz do anty-szopy ;]

Pytam o malowanie ponieważ na elewacji są próbki kolorów chyba farb. Osobiście również uważam że inne rozwiązanie byłoby lepsze ;)

Wertian 24.11.2011 19:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez anthony09 (Post 1195216)

Tak jest! jak pomalują ten stadion znowu na jakiś śliwkowy czy inny turkusowy to kolejna archiszopa znów dla nas. Pieniądze? Nie stać nas na dalsze oszpecanie tego stadionu.

cassius31krakow 25.11.2011 09:43

Trochę z innej beczki, ale nadal w kontekście budowy naszego stadionu.

Prezydent Miasta Krakowa nie jest już sędzią Trybunału Stanu, co oznacza, że wygasł chroniący go immunitet. Prokuratura w Busku zamierza wkrótce postawić mu zarzuty niepowiadomienia o popełnieniu przestępstwa.
Mam nadzieję, że niedługo też wezmą się za niego w kontekście niegospodarności i ew. przekrętów przy budowie R22.

joshi 25.11.2011 14:04

w tym kontekście to jest jeszcze pare osób przed nim (ZiKIT), wogóle coś czuję że zaniedługo rozwiążą ten urząd, bo coś nie mają ostatnio dobrej passy. Co chwila wyskakują jakieś przekręty, oszustwa, niekompetencja i niegospodarność.

Mam pytanie, orientuje się ktoś czy jakieś skyboxy zostały wykupione?

Pablo84 25.11.2011 14:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez joshi (Post 1195625)
w tym kontekście to jest jeszcze pare osób przed nim (ZiKIT), wogóle coś czuję że zaniedługo rozwiążą ten urząd, bo coś nie mają ostatnio dobrej passy. Co chwila wyskakują jakieś przekręty, oszustwa, niekompetencja i niegospodarność.

Mam pytanie, orientuje się ktoś czy jakieś skyboxy zostały wykupione?

Coś prof Machlojwski za bardzo lubi panią Niedziałkowską, więc chyba nie....Lepiej udupić kogoś innego.Tzn teoretycznie udupić, bo dalej pracuje :D

http://www.gazetakrakowska.pl/krakow...cuje,id,t.html

BieżanówStary 25.11.2011 14:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bellic88 (Post 1195365)
Pytam o malowanie ponieważ na elewacji są próbki kolorów chyba farb. Osobiście również uważam że inne rozwiązanie byłoby lepsze ;)

Te próbki mają już na prawdę dobre kilka lat:)

Mario Nh 25.11.2011 19:43

Tak trochę odbiegając od tematu... Pisał ktoś już do klubu w sprawie brudnych kzresełek?
Wstyd panie Basałaj. Krzesełka brudne jakby od oddania trybuny nie były czyszczone (C).
Tak chcą przyciągnąć nowych kibiców? Jak oni nawet kzresełek nie potrafią wyczyścić.
Wszystko musi zrobic za Was kibic? Przyprowadzić znajomego, kupić chusteczki...
Nie dbacie o kibica to jest najprostszy przykład.

Zmęczony jestem w przerwie, stąd taka dygresja, chciałbym się oprzeć na 15 minut. Ale niech małpki sobie skacza w młynie im krzesełka czyste nie są potrzebne....

Napisze w tej sprawie do klubu.

Kibol z sektora C.

marcin19876 27.11.2011 20:40

Witam, czy wiadomo coś o konkursie na nazwę stadionu?czy znow przesunieto date roztrzygnięcia?
Co z budową bazy treningowej - kiedy rusza- czy została podana juz data rozpoczęcia prac?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 07:23.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl