Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   TS Wisła byłym właścicielem Wisły Kraków S.A. (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9691)

serek.c2 04.03.2019 22:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MaLk (Post 1535075)
Do klubu nieoczyszczonego z patologii nie wejdzie żaden normalny inwestor, choćby nie wiem ile tweetów wrzucił Królewski i nie wiadomo ile zdrowia na boisku zostawił Błaszczykowski.

W dużej części zgadzam się z tym co napisałeś, ale ten fragment mnie naprawdę bawi, czytam taką tezę nie pierwszy raz.

Jakikolwiek inwestor wchodzi do klubu i sam sobie "czyści" przedpole - przejmując akcję klubu wprowadza swoich ludzi, jak nie będzie chciał wpuszczać flag z rekinem, to wpuszczał nie będzie (bo finalnie to on będzie musiał zakazać wnoszenia tej konkretnej flagi - nikt za niego tego nie zrobi). Z TS-em po przejęciu akcji taki inwestor też nic wspólnego mieć nie musi...

MaLk 04.03.2019 22:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiesniak842 (Post 1535078)
Wymien prosze z nazwy tych inwestorow, ktorzy wejda tylko gdy znikna ze stadionu symbole rekinow. Udowodnij, ze tak jest, prosze.

Niczego takiego nie napisałem.

Ale aluzję do dyskusji z Serkiem doceniam, żeby nie było ;)

Dariook 04.03.2019 22:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rafkur (Post 1535074)
Wiesz, tu nie chodzi o binarne bojówki jak to określasz. Tu chodzi o to, że jednak większość rzyga już rekinami, chorzowskimi bezrobotnymi i dorabianiem ideologii do czegoś tak prostego jak zwykły pierd... mecz ulubionej drużyny.Tak - w Serbii czy innej Bułgarii ( nie wspominając o byłym ZSRR) jeszcze się w to bawią - może dlatego, że gówniane 400 euro na rękę jest ich szczytem marzeń? Oczywiście można zaklinać rzeczywistość i tkwić w latach 80 czy 90 ale wierz mi, może nie jesteśmy najbogatszym krajem świata ale jednak nie aż tak biednym i zacofanym żeby ogromna większość ludzi jarała się czyś co było fajne 20 lat temu. Tak, kiedyś też się tym podniecałem ale teraz mam 43 lata i widzę jakie to było żałosne. Współcześni 20 latkowie jeżeli nie są z nizin społecznych mają to w dupie.

Ale bzdury gadasz. Swietne grupy ultras sa w Niemczech, Holandi, Belgi, Francji czy Wloszech...i minimalna place maja na poziomie 1200 euro lub wyzszym . Co oczywiscie jest bez znaczenia i tyllko tak wspominam w nawiazniu do tych twoich 400 euro.
I tak, ludzie sie tym tam bardzo jaraja a sa o wiele bardziej bogatszymi krajami od nas. Maja rowniez zgody, dasz wiere ? Tak jak bydlo z Polski...

Jesli chcesz sie wypowiadac w takim temacie to chociaz wykaz troche checi i uzyj wujka google.

MaLk 04.03.2019 23:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1535079)
Jakikolwiek inwestor wchodzi do klubu i sam sobie "czyści" przedpole - przejmując akcję klubu wprowadza swoich ludzi, jak nie będzie chciał wpuszczać flag z rekinem, to wpuszczał nie będzie (bo finalnie to on będzie musiał zakazać wnoszenia tej konkretnej flagi - nikt za niego tego nie zrobi). Z TS-em po przejęciu akcji taki inwestor też nic wspólnego mieć nie musi...

Koszt takiego "czyszczenia" na siłę już przez inwestora szacuję na jakieś dodatkowe 3-5 mln zł na rok wyrzucane w błoto, co jest ekwiwalentem biletowym, który do klubu musi wprowadzić jego właściciel na wypadek bojkotu środowisk kibicowskich prowadzonego jak za Bednarza. Plus aspekty "PR-owe" przez ten czas. Nie wiem jak Ty, ale ja bym wolał wejść już na wyczyszczone. W ten sposób sami zwiększamy swoje szanse.

Problem polega na tym, że my nie jesteśmy w sytuacji normalnego klubu, który ma kłopoty z kibolami, którzy utrudniają życie właścicielowi. Jesteśmy w pozycji klubu, który został zniszczony przez kiboli. To trochę inny punkt startowy.

Fajnie byłoby zrobić coś, co poprawi pozycję wejściową, a nie czekać na inwestora, który nie dość, że wpompuje miliony na zaległe zobowiązania i kolejne na bieżące funkcjonowanie, to jeszcze będzie musiał "czyścić" przedpole. Takiego możemy się nie doczekać nigdy.

serek.c2 04.03.2019 23:06

Ale zdajesz sobie sprawę, że aby doprowadzić do wyczyszczenia w takim sensie o jakim piszesz, to potrzeba ze dwa, trzy lata lekko licząc? Dopiero wtedy będzie wyczyszczone - tego też możemy nie doczekać.

Gilbert Azory 04.03.2019 23:09

Nie znam się ale się wypowiem. Czy jest pewne, że gdyby klub zezwolił na jakiekolwiek flagi to flaga wsh by wisiała? Czy może chodzić o to, że po prostu fanatycy nie lubią jak im się wiąże ręce i daje nakazy i zakazy, do których jako swoista subkultura w Polsce zawsze mieliśmy wiadome podejście? Nie myślcie że to się zmienilo. Młodzi nadal chcą pokazywać niezależność na swoim polu co wcale nie znaczy, że chcą od klubu pieniądze, albo że chcą stawiać jakieś warunki. Może chcą po prostu moc się wyrażać na trybunach w taki sposob w jaki akurat czują za stosowny. Może wcale by to nie oznaczało flagi wsh. A może po prostu UW dostala jasny prikaz i nie może inaczej bo gromowladni się zdenerwuja. A oni się znają nawzajem. Nikt nie chce podpaść bo tam ludzie nie są anonimowi jak my tu na forum. Może UW by chciało robić doping bez flagi wsh, ale zwyczajnie nie może bo szkoda za to tracić zęby lub nawet więcej. A może to na prawdę lojalność wobec większych kolegów. Kto wie... Zaznaczam że się nie znam.

MaLk 04.03.2019 23:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1535083)
Ale zdajesz sobie sprawę, że aby doprowadzić do wyczyszczenia w takim sensie o jakim piszesz, to potrzeba ze dwa, trzy lata lekko licząc? Dopiero wtedy będzie wyczyszczone - tego też możemy nie doczekać.

Tak, zdaję sobie z tego sprawę.

Dlatego wolałbym, żeby pewne środowiska same zrozumiały sytuację i zrobiły pewne rzeczy nawet tylko pozornie.

serek.c2 04.03.2019 23:13

No właśnie, dlatego liczę na to, że obie strony zrobią krok w tył, każdy zrozumie powagę sytuacji, bo upieranie się twardo przy swoim obu stronom i Wiśle odbije się czkawką.

czaro 04.03.2019 23:15

A tak półżartem-półserio: czy smok nie byłby lepszy niż rekin? xd

serek.c2 04.03.2019 23:16

Smoki już były ;)

master17 04.03.2019 23:18

Gilbert ma rację. UW i reszta, też nie ma pojęcia, że idąc tylko ONI na ustępstwa w późniejszym terminie nie dokręcą śruby na inne rzeczy. Lepiej zrobić coś z własnej woli niż z nakazu, czy zakazu, bo takie działania wywołują efekt odwrotny. Pomijam tez fakt niedotrzymywania rzeczy, które się wstępnie ustaliło.

Coglin 04.03.2019 23:39

Dlatego jedną strona powinna wywalić kawę na ławę i to zmusiłoby drugą stronę do tego samego. A tak są tylko niedomówienia i durne teorie na tt.

pepe72 05.03.2019 00:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Coglin (Post 1535091)
Dlatego jedną strona powinna wywalić kawę na ławę i to zmusiłoby drugą stronę do tego samego. A tak są tylko niedomówienia i durne teorie na tt.

Powinie być jasny komunikat.

Flagi OK, "rekin" - wyp...ć. Miejmy nadzieję, że będzie.

nero 05.03.2019 07:24

Dla mnie Królewski ośmieszył się tweetem o szyciu flag.
To nie jest wpadka, ten tweet pokazał, że gościu nie ma pojęcia jak funkcjonuje klub piłkarski na linii z kibicami.
Gość od 10 lat bawi się w biznes i mu to wychodzi, ale nie jest to osoba z odpowiednią wiedzą do rozmów z kibicami.
Pomyślcie... gość chciał szyć flagi... przetarg na ochronę ich zrobiłby gdyby czuł klimat w jakim pisze, ale nie czuje...

dynek.pl 05.03.2019 07:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nero (Post 1535094)
To nie jest wpadka, ten tweet pokazał, że gościu nie ma pojęcia jak funkcjonuje klub piłkarski na linii z kibicami.
Gość od 10 lat bawi się w biznes i mu to wychodzi, ale nie jest to osoba z odpowiednią wiedzą do rozmów z kibicami.
Pomyślcie... gość chciał szyć flagi... przetarg na ochronę ich zrobiłby gdyby czuł klimat w jakim pisze, ale nie czuje...

To straszne. Lepsza IV liga niż ekstraklasa z takim typem co nas kompromituje w światku kibicowskim.
A tak na serio to nie musi się na wszystkim znać, nauczy się - może myślał, ze kibice są od kibicowania tak jak sama nazwa wskazuje.

Vinci 05.03.2019 07:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nero (Post 1535094)
.

:haha:

Pełna zgoda, na tle poprzedników wypadł fatalnie. Kretyn z niego bo do ludzi sterczących w kolejce po karnety wychodził i na stadion przyciągnął więcej ludzi, niż pewnie większość tu razem wziętych.

Prawdziwy rasowy idiota...tamci przynajmniej przytachali nam do klubu nową Vannę.... a on co? Szyć flagi chciał...

Królewski musi odejść - Ponad stuletni klub stoi na krawędzi upadku, bo powiedział, że chciałby flagę uszyć. Pora na "odnowę mentalną" w 4 lidze albo okręgówce....

:-/

ale czekaj...może kupi od Ciebie 100 plakatów i 50 vlepek z podpisu - wszak dochód z nich z całą pewnością trafi do potrzebującej Wisły. Może wtedy Ci sie odmieni, jak sam mu FV wystawisz.

pepe72 05.03.2019 08:02

Tu macie przykład jak się robi dobry PR grupom Ultras:
https://noizz.pl/lgbt/warszawa-wolna...ii/bhz03n8.amp
https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1...GeRlQLNArwAwsM

iamironman 05.03.2019 08:02

Czyta się to forum i chce się rzygać ilu tu jest popleczników bandziorów. Bezmózgi doprowadzą do upadku klubu. Drugi mecz po "zmartwychwstaniu" klubu, a oni już protestują przeciw tym co go uratowali.
Z boku wygląda to tak jak przeciąganie liny. Z jednej strony bandziory - z drugiej strony normalni kibice. Ci pierwsi za wszelką cenę chcą nas ściągnąć na dno, a Ci drudzy ciągną do góry....Tylko ile jeszcze wytrzymają? W końcu każdy sobie zada pytanie: Czy warto kopać się z koniem?...Ja bandziorów nie będę ratował, żeby na trybunach wspierali innych bandziorów.

PSYCHOLTSW 05.03.2019 08:14

napiszę Wam, że z tego co ja wiem (czekam na ostateczne potwierdzenie), to klub złamał ustalenia z UW. miało być wszystko na legalu, bez wpierdalania się klubu w działalność UW. nie miało być nic robione, co miało szkodzić klubowi i taka była umowa. żeby klub nie dostawał kar, miało nie być nawet rac tylko oprawy. o flagach z tego co wiem, nie było wtedy nic mówione. także weźcie to też pod uwagę... bo słowo jest ważne i umów trzeba dotrzymywać...

Levis88 05.03.2019 08:18

Info pewne, telefonicznie?

tas de fleia 05.03.2019 08:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PSYCHOLTSW (Post 1535099)
napiszę Wam, że z tego co ja wiem (czekam na ostateczne potwierdzenie), to klub złamał ustalenia z UW. miało być wszystko na legalu, bez wpierdalania się klubu w działalność UW. nie miało być nic robione, co miało szkodzić klubowi i taka była umowa. żeby klub nie dostawał kar, miało nie być nawet rac tylko oprawy. o flagach z tego co wiem, nie było wtedy nic mówione. także weźcie to też pod uwagę... bo słowo jest ważne i umów trzeba dotrzymywać...

To jest spojrzenie z jednej strony. A z drugiej, może w klubie po prostu zaufali, że pewne flagi/flaga już się nie pojawią, bo nie ma dla nich akceptacji środowiska, a rzeczywistość pokazała co innego?
Hipotetyzuję, bo nie jestem wciągnięty w sytuacje "od środka".

PSYCHOLTSW 05.03.2019 08:46

nie wiem czy oczekiwali, skoro na temat flag nie było chyba wcześniej rozmów :) w każdym razie, trzeba tę sytuację szybko rozwiązać, bo Derby i mecz z Legią blisko. nie będę ginął za rekina ale nie będę też walczył z UW, bo wiem że robią dobrą robotę. także złoty środek trzeba znaleźć i wyjść z tej ciężkiej sytuacji. tym bardziej, że WSH wcale nie popierała UW, tak jak się to niektórym wydaje... zresztą nie tylko UW miała z nimi pod górkę ale może są tu przedstawiciele WG, WP czy UW, to sami mogą trochę więcej napisać na ten temat, bo może żyję w błędnym przeświadczeniu...

tas de fleia 05.03.2019 08:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PSYCHOLTSW (Post 1535103)
nie wiem czy oczekiwali, skoro na temat flag nie było chyba wcześniej rozmów :) w każdym razie, trzeba tę sytuację szybko rozwiązać, bo Derby i mecz z Legią blisko. nie będę ginął za rekina ale nie będę też walczył z UW, bo wiem że robią dobrą robotę. także złoty środek trzeba znaleźć i wyjść z tej ciężkiej sytuacji. tym bardziej, że WSH wcale nie popierała UW, tak jak się to niektórym wydaje... zresztą nie tylko UW miała z nimi pod górkę ale może są tu przedstawiciele WG, WP czy UW, to sami mogą trochę więcej napisać na ten temat, bo może żyję w błędnym przeświadczeniu...

Sytuację trzeba rozwiązać to na pewno. Dobrze by było, żeby każdy podszedł do tematu na zasadzie consensusu a nie "ciemnego" obstawania przy swoim. Ja również robotę UW szanuję, mimo że niegdysiejsze oprawy były na poziomie kilka klas wyższym, ale to już całkiem inny temat. Generalnie problem też jest w tym, że środowisko jako ogół nie wie o jakie flagi tak na prawdę chodzi. Gdyby to było powiedziane, to rozmowa byłaby bardziej konkretna a tak to trochę strzelanie śłepakami. Martwią ciągłe podziały, ale tak to jest przy ciągłych zmianach, każdy chce wprowadzać swoje pomysły niekoniecznie adekwatne do sytuacji.

heoij 05.03.2019 09:13

https://sport.onet.pl/pilka-nozna/ek...estuja/hbbcwgz

Booze1988 05.03.2019 09:25

Niech tylko na derbach nie robią szopek, cytując obecnego gniazdowego "chwycą się mocno za jaja" i poprowadzą doping. A jak nie to trudno, bez nich też damy radę.

Jaroo1 05.03.2019 10:14

Najpierw niech się UW, SKWK i WSH wyspowiada publicznie przed wszystkimi, przed każdym kto im dał chociaż złotówkę, co z tą kasą zrobili, niech rozlicza osoby, które klub wyruchały na kasę - bo wiadomo, że 100% WSH nie zrobiło tego, niech pokażą wszystkim, ze się oczyścili, chcą przeprosić i od nowa zacząć budować markę ultras, stowarzyszenia i chuliganów. Na czystych zasadach a nie dla zysku. I wtedy można rozmawiać.
Teraz cały ruch kibicowski na Wiśle jest ośmieszony i jest na dnie, nikt za nimi nie pójdzie. I to jest ich problem bo nie mają jak szantażować klubu. Kolejny problem to ten co napisałem wyżej, jak chcą coś na Wiśle mieć do powiedzenia to niech się wyspowiadają wszystkim kibicom i wtedy można od nowa coś zacząć robić. Teraz to jest komedia po prostu, do której też cegiełki będzie powoli dokładał zarząd np mówieniem o szyciu wspólnych flag i robieniu wyjazdów na mecze pod ochroną policji.
PS A mówienie, że była jakaś umowa z klubem a umów trzeba przestrzegać hehe no po pierwsze to trzeba klubu i ludzi na kase nie jebać. Jak przeproszą i się wyspowiadają to wtedy mogą coś mówić o uczciwości i umowach.

PSYCHOLTSW 05.03.2019 10:52

UW jebało Wisłę na kasę? udowodnij...

heoij 05.03.2019 11:03

Nikt tego nie napisze, ale rozchodzi się także o zwolnienie niektórych osób z klubu i zastąpienie ich nowymi, niepowiązanymi ze starym układem. To też jest przyczyną, może drugorzędna, ale na pewno jakiś wpływ ma na obecną sytuację.

Coglin 05.03.2019 11:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaroo1 (Post 1535108)
Najpierw niech się UW, SKWK i WSH wyspowiada publicznie przed wszystkimi, przed każdym kto im dał chociaż złotówkę, co z tą kasą zrobili, niech rozlicza osoby, które klub wyruchały na kasę - bo wiadomo, że 100% WSH nie zrobiło tego, niech pokażą wszystkim, ze się oczyścili, chcą przeprosić i od nowa zacząć budować markę ultras, stowarzyszenia i chuliganów. Na czystych zasadach a nie dla zysku. I wtedy można rozmawiać.
Teraz cały ruch kibicowski na Wiśle jest ośmieszony i jest na dnie, nikt za nimi nie pójdzie. I to jest ich problem bo nie mają jak szantażować klubu. Kolejny problem to ten co napisałem wyżej, jak chcą coś na Wiśle mieć do powiedzenia to niech się wyspowiadają wszystkim kibicom i wtedy można od nowa coś zacząć robić. Teraz to jest komedia po prostu, do której też cegiełki będzie powoli dokładał zarząd np mówieniem o szyciu wspólnych flag i robieniu wyjazdów na mecze pod ochroną policji.
PS A mówienie, że była jakaś umowa z klubem a umów trzeba przestrzegać hehe no po pierwsze to trzeba klubu i ludzi na kase nie jebać. Jak przeproszą i się wyspowiadają to wtedy mogą coś mówić o uczciwości i umowach.

Tzn. co? Mają stanąć na murawie a na sektorze E będą siedziały takie osoby jak ty i reszta tych nawiedzeńców z TT. I ich ....a będziecie rozgrzeszać albo nie?

Ja .......e, ludziom to już jebie pięknie.

Coglin 05.03.2019 11:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez heoij (Post 1535110)
Nikt tego nie napisze, ale rozchodzi się także o zwolnienie niektórych osób z klubu i zastąpienie ich nowymi, nie powiązanymi ze starym układem. To też jest przyczyną, może drugorzędna, ale na pewno jakiś wpływ ma na obecną sytuację.

Skąd takie informację?

heoij 05.03.2019 11:10

@Coglin- od osób zainteresowanych tematem, możesz zapytać Prezesa Wisłockiego kto został zwolniony w klubie, może Ci odpowie.

Coglin 05.03.2019 11:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez heoij (Post 1535113)
@Coglin- od osób zainteresowanych tematem, możesz zapytać Prezesa Wisłockiego kto został ostatnio zwolniony, może Ci odpowie.

Czyli z sb :D

heoij 05.03.2019 11:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Coglin (Post 1535114)
Czyli z sb :D

Nie będę jakiemuś anonimowi na forum pisał od kogo mam jakie informację, także wybacz ;) Możesz nie wierzyć, nie obchodzi mnie to, ja wiem co usłyszałem, że z klubu zostały zwolnione pewne osoby i niektórym to się nie podoba, może to także mieć wpływ na obecną sytuację związaną z kibicami i tyle.

Levis88 05.03.2019 12:31

Same dobre chłopaki... I taki Jaro niekumaty co flagi chce szyć ich zwalniał będzie...

master17 05.03.2019 12:42

Przecież osoby odpowiedzialne za dojenie klubu na Wiśle są nieobecne więc co reszta ma jeszcze zrobić ?

tas de fleia 05.03.2019 12:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez master17 (Post 1535117)
Przecież osoby odpowiedzialne za dojenie klubu na Wiśle są nieobecne więc co reszta ma jeszcze zrobić ?

Ale zwolnić pracodawca i tak może, nawet jeśli nie doili kasy ci co zostali. UW ani żadna organizacja kibicowska nie powinna nigdy ingerować w obsadę stanowisk w klubie. I pisze to teoretycznie, nie twierdzę, że akurat w tym wypadku ma to coś wspólnego z konfliktem i tak faktycznie jest. Tak co do zasady.

MB1906 05.03.2019 13:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez master17 (Post 1535117)

Mysle, ze sporo osob poprostu zadaje sobie pytanie czy dojenie odbywala sie na rachunek tych osob czy jakiejs grupy a dojacy byli jedynie jej/ich przedstawicielami.

Prezydentowa 05.03.2019 14:19

Mam wrażenie, że w tej dyskusji wszyscy lecą w skrajności, a pomija się jeden wątek, który niestety utrudnia sprawę. Wpływy.

Oświadczenie UW oczywiście brzmi pięknie i wszyscy zgadzamy się z tym że wrzucanie ludzi do jednego worka jest niewłaściwe.

Dlatego mam nadzieję, że UW ułatwi zarządowi niewrzucanie wszystkich do jednego worka i stwierdzi jasno i publicznie, że nie ma nic wspólnego, odcina się od osób, które działały na szkodę Wisły, okradały ją i niemal doprowadziły do upadku. Ponadto stwierdzi, że działa autonomicznie i chce tworzyć ruch kibicowski w sposób niezależny i wolny od wpływów WSH (co nie znaczy że bez kontaktu - grupy kibicowskie muszą współistnieć na stadionie).

Oczywiście wszyscy wiemy, że tego nie zrobi. I wszyscy wiemy dlaczego. Ale w takiej sytuacji nie mają niestety prawa podnosić argumentu o wrzucaniu do jednego wora, bo sami się w tym worze umieszczają.

Zarząd od zarządzania, a trybuny od kibicowania. Zasadniczo słuszna teza. Niestety problem w tym, że te trybuny nie są (i dobrze) spontaniczne i zdezorganizowane, więc najczęściej prezentują stanowisko grupy, która ma najwięej do gadania. A wyobraźcie sobie, że ja nie chcę oglądać na trybunach manifestacji siły i wpływów grupy, która doprowadziła klub na skraj upadku. A jest spore zagrożenie, że tak będzie, póki niektórzy nie pójdą po rozum do głowy i nie stwierdzą, że kierunek, jaki obrali parę lat temu, jest fatalnym wyborem i prostą drogą do zabicia ruchu kibicowskiego na Wiśle (nie mylić z biznesem).

Jakie jest wyjście?

heoij 05.03.2019 14:30

Wyjście jest jedno, każda ze stron musi zrobić krok w tył i pójść drugiej stronie na jakieś ustępstwo, inaczej nie widzę szansy rozwiązania tego konfliktu i porozumienia.

For_FuN_ 05.03.2019 14:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ichigo (Post 1535062)
No dobra tu zwracam honor, przyznaję, że tego nie widziałem.
Ale mimo to porównując to z:
http://t-eska.cdn.smcloud.net/region...h2JGyAwisa.jpg

Jest nadzieja że ta patologia zniknie ze stadionu. Takie szmaty wywieszać to może największe umysłowe dno i zwykły bandzior. A inna patologia(powiązana) się do tego trzepie. Brawa dla obecnie rządzących. Oby nie zabrakło determinacji. Wiadomo było, że Ci ludzie podniosą po pewnym czasie głowy. Trudno zrezygnować z wpływów i przede wszystkim z $$.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 19:03.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl