![]() |
http://stadiony.net/projekty/fra/sta...ffroy_guichard
Koszt w przeliczeniu na PLN ok 260mln. A pojemność jeszcze większa niż u nas... |
Nie ma też co zrzucać wszystko na miasto, Wisła jest tak samo winna aktualnej sytuacji! Całkowita bierność w czasie trwania budowy czy słyszeliście kiedyś żeby klub zabierał głos? Coś krytykował coś proponował? Z klubu do tej inwestycji powinno być oddelegowane przynajmniej 2 osoby które by patrzyły wszystkim na ręce jak jest prowadzona budowa, czy nie ma fuszerki, przekrętów. Tyle lat nie zabierali głosu i pozwolil robić zikitowi co im się podoba to teraz niech nie jęczą. I uważam że w tej kwestii klub dał dupy na całej lini.
|
bo miasto i ZiKiT zezwoliłoby na patrzenie im na ręce ze strony władz klubu... prokuratura ma problem ze znalezieniem winnych tego przekrętu, to tym bardziej klub nic by nie wskórał, jak reagował to odpowiedz brzmiała "tak, xxx data i oddajemy stadion" i tak tych dat było 10. No bo co klub mógł? przeciez to że by wydali jakieś oświadczenie na stronie nie przyśpieszyłoby prac i każdy o tym wie. Media nagłasniały sprawę i też to nic nie dawało. Miasto / ZiKiT czuło się bezkrarne i tyle..tłumaczyli sie że "a tam trzeba poprawić" , "tu dokręcić" i co gnojom zrobisz..
było tu pisane przez naocznego świadka jak Basałaj z Ochalikiem zwiedzali budowę stadionu i natknęli się na gościa z budowy, kazał im się wynosić, a oni na to "a wie pan dla kogo jest budowany ten stadion? " odp "tak, dla ZiKiTu", to wystarczy za komentarz miasto nie traktowało klubu poważnie, mieli w poważaniu ich zdanie, dopiero teraz się zainteresowali stadionem bo poczuli kasę do zgarnięcia.. gdzie byli wcześniej kiedy dwóch robotników stukało w rynnę i po 3 godzinach kończyli pracę? poza tym to nie Wisła budowała ten stadion tylko miasto / ZiKiT i do nich należało nazdorowanie tej inwestycji |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Faktycznie, to co teraz wyprawia ZIKIT w dużej mierze bierze się z całkowitej bierności klubu w przeciągu całego okresu realizacji stadionu. Bierność jak tu ktoś wcześniej napisał przejawiała się i dalej przejawia na innych płaszczyznach działalności klubu, patrz chociażby ostatnią medialną anty-wiślacką kampanię. Coś mi się wydaję, że mogą być problemy z meczami na R22 w listopadzie. Nasz zarząd nie działa chyba ani szybko, ani w pełni profesjonalnie. Przykłady na to by się znalazły. Swoją drogą myślę, że nic niepłacenie do tej pory za wykorzystywany stadion (poza opłatą za energię elektryczną) chyba także nie jest całkiem na miejscu. Nie mówię tu o całej tzw. "należnej" kwocie, ale o jakimś ekwiwalencie za korzystanie z obiektu. Chyba w sądzie byśmy z miastem przegrali. A jak sobie można wyobrazić grę jako gospodarz? Hutnik i Sosnowiec licencji raczej nie posiadają. Będziemy grać we Wrocku za sporą kasę? Czysta głupota, o tym miasto doskonale wie i będzie się starało swoją dominującą tu pozycję wykorzystać.
|
Cytat:
Tak lifting ale jaki. Myślę że w 350mln by się zmieścili jakby budowali od zera. |
Cytat:
Niestety jeśli chodzi o koszty to możemy się porównywać tylko z trzecim światem i byłymi republikami ZSRR, gdzie może (!) ukradli by więcej. |
Cytat:
A ja myślę, że powinnaś ( eś ) mieć zdanie o swoich powinnościach finansowych, a nie tobie nieznanych, o których nie masz zielonego pojęcia. Póltora roku opóźnienia w oddaniu klubowi, i tak nadal niedokończonego stadionu, to bardzo wymierne straty dla klubu, nie z jego winy. Myślę, że jak się dowiesz jakie to straty, to przestaniesz być adwokatem diabła. Twoje pesymistyczne wizje mogą się jednak spełnić ku Twojej, chwilowej radości, gdyż już dawno uczulałem na pasiaste próby zniechęcenia do Wisły Cupiała, a właśnie pasiasty duet urzędniczy wraz ze swoim dworem, czynią kolejny krok przeciwko Wiśle, po maksymalnym spieprzeniu jej stadionu i niewiarygodnym wręcz zawyżeniu jego ceny, oraz niesamowitym opóźnieniu jego ukończenia, z obwinieniem i chęcią obciążenia za te fakty Wisły, a nie zikitu i wykonawcy. Tak więc, póki co ciesz się z dobrze wykonywanych sabotaży, przez Twoich ziomali najprawdopodobniej. Tylko powiem Ci tyle, że będziecie cieszyć się do czasu, aż Kraków i niezależny arbitraż, rozliczy Was za tą wymierną antyWiślackość, choćby z uwagi na nieuchronność kary, za wszelaką Waszą korupcję, a Wisła wraz z Cupiałem urzędniczo Was przetrwa w Krakowie i piłkarsko w Ekstraklasie, być może z konieczności, grając czasowo poza Krakowem. |
Cytat:
A co do tańszych stadionów o naszej pojemności (wiem, niektóre mają miejsca stojące, ale zmiany zwiększające pojemność do 30tys miejsc siedzących byłyby kosmetyczne): http://stadiony.net/stadiony/ger/coface_arena http://stadiony.net/stadiony/ger/rhein_neckar_arena http://stadiony.net/stadiony/kaz/astana_arena wybudowane w ostatnich latach. |
Nie wiem czy akurat budowa to dobry temat, ale jakieś wydarzenie związane z naszym obiektem
Cytat:
|
A rok temu mieliśmy koncert Prince'a na otwarcie stadionu.
|
PiotrzeG. Ty jesteś specjalistą w kwestii budowy stadionu, mam pytanie.
Jaki byłby szacunkowy koszt porządnej elewacji stadionu ? chodzi mi o rząd wielkości - kilka mln zł czy kilkanaście mln zł ? |
Cytat:
|
Cytat:
Edit: Z resztą sam napisałeś, że mogli zgłaszać poprawki i "prosić o poprawienie". Nie zrobili nic, a błędy były przecież zawarte już w projekcie. O, przepraszam, zapomniałem, że wpłynęli na ilość kas i kołowrotków. Szkoda, że na inne rzeczy już im brakło inicjatywy. Z resztą, nie wiem, czy to też nie była bardziej zasługa kibiców, czy Olszówki, niż pracowników Wisły SA. |
Nasz stadion jest nie chlubnym przykładem jak w Polsce można za ponad 500 mln zbudować stadion wart 10 razy mniej.
|
Cytat:
W naszym przypadku inwestorem była miejska jednostka zarządzająca na co dzień dziurą w drodze, zajęciem pasa drogowego itd. Szefową tego bordelu jest baba, która na wieść o przegranym dla mista Euro 2012... popłakała się..., a jej poprzednik siedział w areszcie, ma procesy o korupcję (w tym fikcyjne przetargi z lat budowy naszego stadionu), molestowanie i mobbing. A'propos Olszówki: widać różnicę bez swojego człowieka w Radzie Miasta? Chciałbym żeby to wreszcie wpłynęło na mobilizację i informację (choćby kto jest kim pośród kandydatów) przed następnymi wyborami samorządowymi. |
Cytat:
Co do Olszówki i informacji przedwyborczej, to jak najbardziej popieram. |
do tych co narzekają, że Wisla miała niewielki wpływ na budowę stadionu, że była bierna w czasie budowy...
Wyobraźcie sobie, ze jutro sprawą budowy zajmie sie prokuratura i odkryje (co na pewno nie będzie trudne) wiele przekrętów i to, że wiele osób zarobiło przy tej budowie nielegalnie mase pieniędzy kosztem budżetu (jednym słowem: ukradło). I okaze się, że jedynym podmiotem zainteresowanym stadionem, a który niczego nie ukradł była właśnie Wisła, bo mądrze unikała jakiegokolwiek mieszana się do budowy. ps. nie jestem prawnikiem. Czy ktoś wie, jak sprawa stadionu można zainteresować prokuraturę? Czy trzeba czekac aż ona sama się sprawa zainteresuje? |
Prokuratura ma prawo wsząć śledztwo nawet wtedy kiedy jej się samej zachce. Nie musi czekać na pozwolenie lub kopnięcie w tyłek. Skoro tego nie zrobiła do tej pory wiedząc nawet to o czym sie mówi chocby z publikacji prasowych i licznych głosów (tzw. powzięcie wiadomości) tzn. , że ma to głęboko w d....e lub czeka na zakończenie budowy. Możliwe też, że czeka na zielone światło od polityków. Narazie jak widać świeci na czerwono :).
|
Cytat:
Cytat:
|
Ewentualne śledztwo, jeżeli się rozpocznie, w swojej pierwszej fazie toczyć się będzie in rem, czyli "w sprawie", a nie "przeciwko" komukolwiek. Przeciwko osobie toczyć się będzie dopiero po przedstawieniu zarzutów. Myślę, że za NIEGOSPODARNOŚĆ przy budowie stadionu odpowiedzialnych jest więcej osób aniżeli sam Jacek "Kłamczuszek" Majchrowski.
|
Mi się wydaje, że na postępowanie z urzędu póki co nie ma szansy, ale jakby ktoś złożył wniosek (chociażby zbiorowy np. kibiców) to wtedy już musieliby się tym zająć. Pytanie tylko, czy odpowiednie szare eminencje Majchrowskiego nie ukręciłyby sprawie szybko łba tak aby mu nie zaszkodzić.
|
http://stadiony.net/stadiony/ita/juventus_stadium w przybliżeniu kosztował 500 mln złotych
|
Każdy wie, że przy budowie tego stadionu były przekręty i dlatego jest on obecnie "taki". Wszyscy wiedzą, wszyscy siedzą cicho.
|
Cytat:
Ilość kołowrotów zmieniono po tym, jak się okazało, że nie da się stadionu sprawnie wypełnić - po meczu reprezentacji. Zmiana układu krzesełek to żaden koszt, wywalczyli to kibice. Cracovia sama decydowała co chce mieć na stadionie, bo to klub miejski - 51% akcji ma Kraków i mogła zostać inwestorem zastępczym. W wypadku Wisły takiej możliwości nie było. Wisła musiałaby być współinwestorem, aby mieć wpływ na budowę - krótko mówiąc trzeba było przynajmniej dostarczyć gotowy projekt stadionu miastu, a te musiałoby go wykonać takim jaki jest - tak zrobiła Legia. Wtedy mielibyśmy więcej do powiedzenia. Wisła była bierna, bo mogła tylko kierować prośby, które były kierowane i są kierowane - gdyby Wisła była całkowicie bierna, to podpisałaby już nową umowę na wynajem obiektu, a tego nie robi i ma rację. Z jednej strony można było zapobiec temu burdelowi, z drugiej jesteśmy czyści w razie, gdyby się CBA wwaliło na stadion i odkryło przekręty, a tymi cuchnie z daleka. Wisła nic wspólnego z tą budową nie ma, za wszystko odpowiada miasto. Cytat:
Elewacja to jednak nie jest najpilniejsza rzecz - poprawić platformę dla kamery, zrobić kioski gastronomiczne, zrobić główną kuchnię stadionu, zrobić zaplecze restauracyjno-klubowe dla VIPów, zamontować nagłośnienie na południowej, zrobić muzeum i sklep kibica - to są na razie najważniejsze rzeczy. Elewacja to daleki temat w chwili obecnej. |
Cytat:
|
Baza treningowa jest niezależna od stadionu, bo możemy zbudować ją na własnych terenach.
|
Cytat:
|
wreszcie ktoś pokazał że ma jaja
|
Teraz ciekawy jestem co napisze GóWno bo znając ich obiektywizm w sprawach związanych z Wisłą...
|
Cytat:
|
czekalem na to oswiadczenie. Pokazali tez klase, nie wywlekli wszystkieho jak te ch.je z urzedu miasta i zikitu.
|
Cytat:
|
Brawo dla Klubu!
Tak trzymać. Z klasą wypunktowali ekype Jacusia. |
Buce w Gminie juz nie wiedza jak by tu d...li Wisle to wyciagaja jakie s zdupy wziete argumety.
Sa na przegranej pozycji,dobrze wiedza to gryza po kostkach jak kundel byle cos ugrac. Wisla moze miasto musi |
apropo tego oswiadczenia.... to troche sie obawiam... bo ten czerwony bolszewik i jego ekipa to strasznie zawistni ludzie i napewno za samo to oswiadczenie bedzie chcial sie odgryzc..... dla niego wizja tego ze stadion bedzie pusty krotko mowiac wchodzi w rachube... nienawidze szczerze tego kolesia.... ale za samo oświadczenie to gratulacje i 100% poparcia nie dajmy się traktować półgłówkom jak półgłówki.....
|
Zawsze Wisła może podawać ostateczne terminy wyrównania zaległosci. Co słowo "termin" znaczy dla czerwonego komunisty Jacka i jego nieudacznej przydupaski Niedziałkowskiej, wszyscy doskonale wiemy i tak moze się Wisła przechuśtać kilka lat. Zadnych kar jak wiadomo po tempie i realizacji budowy stadionu, miasto nie egzekwuje.
|
Miasto dobrze wie, że to nie Wisła, a ono jest pod ścianą i takimi wywiadzikami chce zmienić ten fakt.
Przetargu na operatora nie ogłosi (a tak powinno zrobić), bo dobrze wie, że zgłosi się tylko Wisła i jeśli zaproponuje warunki słabsze, aniżeli podczas negocjacji z wolnej ręki, to miasto jeszcze straci. Dobrze też wie, że stadion jest spieprzony i że Wisła nie da za niego 5,5mln PLN rocznie tylko za część sportową. 5,5mln za całość i to też odliczać z tego nakłady na podstawowe wyposażenie i poprawki obiektu. Przez najbliższe 3-4 lata ponosilibyśmy tylko koszty inwestycji i utrzymania. Ten stadion albo weźmie Wisła i miasto pójdzie na ustępstwa, albo nie weźmie go nikt i zamieszkają na nim gołębie. Robi się nerwowo, bo Kraków bliski jest bankructwa, a Majchrowski będzie szukał winy wszędzie, tylko nie u siebie i swoich urzędach. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:55. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl