Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Skorża byłym menedżerem Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=3085)

re_set 29.07.2009 10:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mozdzierz (Post 770370)

Po cichu mam nadzieję że słowa te oznaczają nie zwolnienie Wilczka i Bednarza, a zlikwidowanie lub reorganizację działania Rady Nadzorczej. Lub modyfikację ciała podejmującego decyzję o transferach, jako że Skorża z Bednarzem mieli czasem odmienne zdanie na ten temat.

na likwidację RN nie ma co liczyć, jej istnienie i uprawnienia/obowiazki wynikaja z przepisów prawa.

Edo 29.07.2009 10:15

No właśnie kopacze stroili by fochy - i to jest największe robactwo naszego sportu!

matusz 29.07.2009 10:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bondTSW (Post 770384)
A ślepy synku jesteś? ja mam Ci pokazywać gdzie co jest napisane. Przeczytaj dokładnie news'a na TWSD. Tam jest napisane o zamrożeniu premii za MP i tym się sugerowałem.

Jak newsy na tej stronie są wiarygodne przekonaliśmy się w przypadku transferów.

KOMINEK 29.07.2009 10:23

Jestem zdziwiony takim obrotem sparwy no ale cóz pewnie nie było lepszego rozwiązania (czytaj innego trenera mogącego zapewnić przyzwoite wyniki)

Może to świadczyć też o tym że nie będzie totalnej wyprzedaży Wisły jak co niektórzy wieszczyli (najwyzej Brożek odejdzie)

Pożyjemy zobaczymy.

Najważniejsze by Skorża potrafił tchnąć w nich nowego ducha walki

rav 29.07.2009 10:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez matusz (Post 770389)
Jak newsy na tej stronie są wiarygodne przekonaliśmy się w przypadku transferów.

Że co?!?!
Chyba Ci się strony mylą.

nesta 29.07.2009 10:43

A coz ten Skorza ma takiego, ze przeforsowal pozostanie swoich wspolpracownikow ?
W Amice przegral w pucharach wszystkie mecze w kompromitujacym stylu, bo zamazyl sobie grac jak AC Milan, u nas kolejny sezon pucharowy w plecy... W Wisle jak zawsze wszystko postawione na glowie, wtedy kiedy warto dokonac zmiany na stanowisku zostaja wszyscy, nawet skompromitowany Janas, ktory otwarcie przyznal, ze nie bedzie juz jezdzil ogladac przeciwnika, bo ten jest tak slaby, ze nie warto. I Kazimierski, pod ktorego okiem widzimy jak gra Pawelek. I ich pozostanie przeforsowal treneiro... Nie mam pytan.

rav 29.07.2009 10:50

Skorża miał zapewne jeden koronny argument.

"Winę ponoszę ja."

Skoro tak, to zwolnienie Kazimierskiego i Terziottiego było bezzasadne.

I w zasadzie racja. Terziotti za krótko pracował, żeby mieć jakiś wpływ na formę drużyny a umówmy się, że Pawełek nam dwumeczu z Levadią nie przegrał, tylko gracze ofensywni, którzy powinni wbić Estończykom przynajmniej cztery gole. Gol puszczony w Tallinie obciąża jego konto, ale nic już nie zmieniał.

Co jeszcze ma takiego Skorża? Brak konkurencji.

Aalcman 29.07.2009 11:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rafalek (Post 770380)
Czyli poprostu nasze dziennikarzyny omamiły Cię już swymi wypocinami? Levadia to nie jest drużyna półamatorska, mimo iż mają dopiero 10 lat i grają w takiej lidze. Pokonali w pucharach Holenderskie Twente Enshede, przegrali JEDNĄ BRAMKĄ z Newcastle i o ile sie nie myle bramkami na wyjeździe z Crveną Zvezdą Belgrad. Jeżeli to są wyniki drużyny połamatorskiej, to my chyba jestesmy drużyną podwórkową. Nie zapominaj, że mimo wszystko oni byli w środku sezonu, a my w środku przygotwań do niego - a to robi sporą różnicę.

Na mój gust to dziennikarzyny wszystkich omamiły. Władze spółki i klubu pomyślały, że skoro droga do LM ma być łatwiejsza, to tylko dla Wisły, bo rywale zwyczajnie będa się kładli na murawie, a bramkarz będzie łapał co drugi strzał w bramkę.
Błędy zostały popełnione na każdym szczeblu od samej góry.
Myślenie o łatwiejszych przeciwnikach i łatwych do zarobienia pieniądzach spowodowało brak wzmocnień przed eliminacjami do LM. A jeszcze niedawno czytaliśmy o zielonym świetle dla transferów.
Pozyskanie nowych graczy powinno być traktowane jako inwestycja, która powinna się zwrócić w wyniku awansu w pucharach. Zapewne na podstawie doniesień o półamatorstwie Levadii możemy zawdzięczać brak reakcji na potrzebę zatrudnienia prawego i środkowego obrońcy. Niezrozumiałe dla mnie jest, że w momencie pozbycia się Clebera i Baszczyńskiego, nikt nie zajął się poszukiwaniem następców. Nie może być tak, że klub z ambicjami pozostaje przed najważniejszymi meczami bez obrony. Potem wynikiem takiego zaniedbania jest błąd Jopa i bramka stracona w domu oraz całkowity bajzel na naszej prawej stronie.

Oczywiście, to nie są jedyne błędy. Zawalił też Skorża. Według mnie pierwszy błąd, pomijając źle dobrany cykl przygotowań, to ustawienie w pierwszym meczu. Chyba lepszym grajkiem na prawą obronę był Mały, bo jest bardziej dynamivczny, agresywny i zwrotny niż Łobo.
Drugi błąd, to właściwie stale powtarzający się grzech ustawienia Jirsaka za napastnikiem. Ten facet nie potrafi grać w takim miejscu. Jest na to zbyt wolny. O wiele bardziej przydatny jest jako typowy środkowy pomocnik. Zresztą, tak grał w Tallinie i był zdecydowanie bardziej aktywny niż w pierwszym meczu.
Do tego dochodzi również uporczywe trzymanie się Kazimierskiego. Regres Pawełka zauważają nawet niezbyt zainteresowani piłką ludzie, którzy pamiętają go choćby z czasów Petrescu.
Do tego analiza gry rywala przez R. Janasa. Czytałem z nim wywiad i facet mnie zatrwożył, kiedy mówił o meczu w którym Levadia wygrała 7:0 jednocześnie przyznając, że w meczu z Florą Tallin, byli w stanie uzyskać na wyjeździe niezły wynik 2:3.

Jednak, na chwilę obecną nie widzę żadnego rozsądnego kandydata na stanowisko trenera poza Skorżą. Powinien jednak zastanowić się czy z pewnymi osobami nie należałoby się rozstać. I jeżeli dojdzie do takiego wniosku i poszuka sobie nowych współpracowników, będzie miał szansę na lepsze wyniki.

Dubi 29.07.2009 11:42

rav, bądzmy realistami, argument o braku konkurencji dla trenera Skorży jest ^bezkonkurencyjny^, czy wyjdzie nam to na zdrowie, okaże się w przyszłości...

For_FuN_ 29.07.2009 12:02

Bardzo dobra wiadomosc. Teraz trzeba zyczyc trenerowi zajecia I-szego miejsca w rundzie jesiennej, a bedzie ciezko, bo kadra jest waska(zobaczymy wogole, kto odejdzie), a kontuzji nie brakuje i nie bedzie brakowalo.

michu-k 29.07.2009 12:15

Czyli jednak nie dostanę bana za ''nieprawdziwe'' informacje?

Pozdrawiam i cieszę się razem z Wami, niezmiernie :-)

Maciej! Skorża!

fox mulder 29.07.2009 12:29

To ciekawe :

Cytat:

Zaskakuje na pewno cierpliwość właściciela Wisły Bogusława Cupiała. W większości klubów w Polsce, po takim blamażu trener nie miałby już czego szukać. Tymczasem Skorża, wraz z innym "głównymi aktorami estońskiej katastrofy", zostanie ukarany tylko finansowo. Z Wisłą pożegnali się natomiast: fizjolog Paolo Terziotti oraz trener bramkarzy Jacek Kazimierski.
eurosport.pl

michu-k 29.07.2009 12:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez fox mulder (Post 770477)
To ciekawe :

eurosport.pl

Może rozchodzi się o to

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wisla.krakow.pl
Przeprowadzona analiza wykazała też, że dotychczasowy model organizacyjny struktury klubu nie zdał egzaminu. W związku z tym powstaje konieczność wypracowania nowego modelu funkcjonowania klubu.

lukas63 29.07.2009 13:07

Cytat:

Przeprowadzona analiza wykazała też, że dotychczasowy model organizacyjny struktury klubu nie zdał egzaminu. W związku z tym powstaje konieczność wypracowania nowego modelu funkcjonowania klubu.
Może chodzi o to, że Skorza sam decydował kto ma być w jego kadrze trenerskiej

grogoriogreg 29.07.2009 13:11

pewnie Eurosport wykorzystał informacje z Przekrętu Sportowego

wolfy 29.07.2009 13:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez michu-kozlowek (Post 770467)
Czyli jednak nie dostanę bana za ''nieprawdziwe'' informacje?

Dzięki za przypomnienie.

Cóż, najtrudniej jest być prorokiem na własnym forum.

3rider 29.07.2009 13:20

Kleska stulecia rozeszla sie po kosciach. Winni zostali poklepani po plecach, a szukanie kozla ofiarnego trwa nadal. Przy takim systemie wzajemnej adoracji nie widze zbyt kolorowo naszej przyszlosci. Trzeba sie faktycznie zaczac oswajac z faktem, ze zawodnicy moga olewac totalnie mecze (jakze wazne!), a trener wypuszczac na murawe druzyne przygotowana na 60% (watpie czy Mario byl gotowy na 40%...) wzglednie myslaca o dupie marynie, a na pewno nie o najblizszych 90minutach.

Jedno jest natomiast pewne, praca Kazimierskiego przyniosla oplakane efekty i jeszcze dlugo bedziemy lizac rany po jego decyzjach i treningach

wislak68 29.07.2009 13:20

Oświadczenie w sprawie konsekwencji za Levadię jest bardzo "delfickie". W zasadzie nic nie wiadomo poza tym że drużynę nadal prowadzi (jeszcze?) Skorża.
Reszta jest sferą speklacji. Tym niemniej można chyba z dużą dozą pewności stwierdzić że oberprezes się uczy. Nie robi nerwowych ruchów i w zaistniałej sytuacji stara się wybrać wariant jak najbardziej racjonalny.
Jeśli prawdą była informacja że warunkiem pozostania MS była rezygnacja z JK i makarona a trener stanął okoniem to moim zdaniem bardzo źle wróży to MS. Prezes nie chce robić zamieszania tuż przed startem ligi ale moim zdaniem przy najbliższej nadarzającej się okazji (czytaj dostępnym trenerze spełniającym oczekiwania BC) pokaże Maciusiowi na czym polega lojalność.
I teraz jeśli chodzi o oczekiwania BC. Wydaje się rozsądnym założyć że nie myśli już chyba o trenerach z Polski (włącznie z Franzem). Na jego miejscu kombinowałbym z jakimś młodym trenerem mającym doświadczenie z najlepszych lig europejskich (jak pokazuje ostatni przykład jest ogromna bariera pomiędzy czołówką europejską a Polską). I w tym miejscu przychodzi mi do głowy (ale to czysta spekulacja) że gdybym był na jego miejscu to poczekałbym aż z LM odpadnie drużyna Dana po czym zaproponował mu pracę w Wiśle.

nesta 29.07.2009 13:41

Ludzie, nawet w Iranie trenuja ciezej niz w Polsce... Tak opowiadal jakis polski zawodnik, ktory przeszedl niedawno do jednego z najlepszych tamtejszych klubow. Do tego organizacyjnie oczywiscie 100 lat przed nami, a bramkarzy trenuje byly szkoleniowiec Atletico Madryt. O czym my tu mowimy w ogole..

Marszałek 29.07.2009 13:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislak68 (Post 770504)
(...) odpadnie drużyna Dana po czym zaproponował mu pracę w Wiśle.

Nie wiem czy Cupiał byłby skłonny na taki krok. Przecież musiałby znacznie wzmocnić osobę trenera, aby zaraz nie zaczęło się granie przeciwko niemu. Zawodnik musiałby się bać bardziej wywalenia niż trener. Poza tym należałoby mu zaufać. Prawda jest taka,że racja jest po jego stronie. Awansował do LM z średnim klubem. Doskonale ocenił nasz "potencjał". Pomijam to,że musiałby uzmysłowić Cupiałowi,że w Europie nic nie znaczymy i musimy zacząc od początku budowanie jakiejkolwiek pozycji. Jest to zapewne sprzeczne z tym co Prezesowi mówią wszelkiej maści doradcy, dla których zawodnik za n-tysiecy euro powinien być wzmocnieniem na miarę LM. Nie sądzę,aby na takie zmiany Cupiał był gotowy. Pewnie przyjdzie ktoś z zagranicy, ale nie pokroju Dana. Ale pokroju Liczki. Na jakiś jakościowy skok naprzód w najbliższym czasie bym nie liczył. Bo gdyby przyjąć,że przyszedłby ktoś pokroju Topmellera,to jego rozsądnym warunkiem przed podpisaniem kontraktu byłby pewnie jeden. Kupcie mi piłkarzy, bo bez porządnych kopaczy o walce o LM nie ma co nawet myśleć. Pomijam już grę w LM. Nasi rodzimi trenerzy rzecz jasna z obecnym składem gwarantują walkę o LM, byleby kontrakt podpisać.

szprotson 29.07.2009 14:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nesta (Post 770515)
Ludzie, nawet w Iranie trenuja ciezej niz w Polsce... Tak opowiadal jakis polski zawodnik, ktory przeszedl niedawno do jednego z najlepszych tamtejszych klubow. Do tego organizacyjnie oczywiscie 100 lat przed nami, a bramkarzy trenuje byly szkoleniowiec Atletico Madryt. O czym my tu mowimy w ogole..

nie wiem czy pamiętacie jak Paszulewicz wrócił z Chin.
Powiedział ze takiego zapierdo** to nigdy nie widział.
I tak mówi większosc Polaków, wracajacych zza granicy(i to którejkolwiek)
Ale panowie, to wszystko rozchodzi się o szkolenie.
Młodego psa jest łatwiej wyuczyć niż starszego, tak samo z zawodnikami.
Czego mały Jaś sie nie nauczy, tego Jan nie będzie umiał

Skorża może im zarzucic odpowiedni reżim treningowy, ale co z tego, skoro ONI moga po 2 tygodnia, po prostu paść ze zmęczenia.

Najsprawiedliwiej, w ocenie treningów, powinien ktoś z redakcji zapytac tak za miesiac Alvaraza.
Czy i jeśli są, to jakie różnice pomiedzy Seria A a Nami.;]

ociec Ciemka 29.07.2009 14:15

Cieszy mnie, że Skorża pozostanie w Wiśle (rzeczywiście nie ma konkurencji - jest jak Wisła, mocny na krajowym podwórku, a za słaby jeszcze na eksport). A jeszcze bardziej cieszy mnie zapowiedź zmian w strukturze funkcjonowania klubu. Brakowało mi w klubie człowieka który politykę klubu by formułował i nadzorował. Kimś takim powinien być prezes. Ale prezes Wilczek jest - z całym szacunkiem - jakiś taki niewyraźny. Stąd propozycja MOŹDZIERZA wydaje mi się świetna - Wilczka na finansowego a prezesa nowego i odpowiedzialnego, który będzie potrafił jasno wyznaczyć zadania i je egzekwować.

Swoją drogą zastanawiam się czy Skorża dotrwa tylko do końca kontraktu czy dostanie jeszcze jedną szansę sprawdzenia się na "eksporcie"

doncorleone2010 29.07.2009 14:22

Jak dla mnie to totalna zalamka ze zostal Skorza obym go na rynku nie spotkal bo napewno cos odemnie uslyszy....

Ciekawa ille byla premia za mistrzostwo mysle ze moze okolo 2 millionow zlotych plus skreslenie niewinnego Paolo Terziotti oraz Jacka Kazimierski (moim zdaniem nic nie maja wspolnego z porazka) czyli znowu zaoszczedzone okolo 600 tys zl. teraz jeszcze obciac kazdemu zawodnikowi po 20 % wyplaty i mam te 2 milliony euro co nam brakuja....

Skorza z Wisla juz nigdy w europie nic nie osiagnie, po sobie wiem jak to jest miec trainera ktory nigdy w zyciu grubo cie nie o.......i... ah cipeczki nasi zawodnicy nie potrzebuja...

pozdro dla haterow

mic 29.07.2009 14:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez doncorleone2010 (Post 770530)
Jak dla mnie to totalna zalamka ze zostal Skorza obym go na rynku nie spotkal bo napewno cos odemnie uslyszy....

Ciekawa ille byla premia za mistrzostwo mysle ze moze okolo 2 millionow zlotych plus skreslenie niewinnego Paolo Terziotti oraz Jacka Kazimierski (moim zdaniem nic nie maja wspolnego z porazka) czyli znowu zaoszczedzone okolo 600 tys zl. teraz jeszcze obciac kazdemu zawodnikowi po 20 % wyplaty i mam te 2 milliony euro co nam brakuja....

Skorza z Wisla juz nigdy w europie nic nie osiagnie, po sobie wiem jak to jest miec trainera ktory nigdy w zyciu grubo cie nie o.......i... ah cipeczki nasi zawodnicy nie potrzebuja...

pozdro dla haterow

Pozwol ze skomentuje Twoj post:

:lol: x pincset

Szkoly nie ma to sie nudzi ?

SzEjKeR 29.07.2009 14:33

Witam!!!
Moim skromnym zdaniem pozostawienie Pana Skorży na stanowisku trenera to druga w ostatnim czasie po JEGO zatrudnieniu świetna decyzja Pana Cupiała. Wielu mówi Smuda na następce, popatrzcie na poprzedni sezon w Lechu, to taki Andrzej Lepper postraszył, pogroził a i tak Go wywalili. Petrescu? Za dużo nagrał się w football managera, pomyślał sprowadzę kilku piłkarzy za grosze, ustawie reżim treningowy na full obciążenie a po paru miechach bedą gwiazdami, jak to mówią życie depcze wyobraźnie:). NIE MA W TYM momęcie lepszego trenera na polskim rynku niż Skorża!!!! A na zagranicę Nas nie stać!!! Popatrzcie np na Fergusona ponad 20 lat sukcesów i porażek a mimo to nikt nie śmie go zwolnić!! Przez kilka pierwszych lat nic bodajże nie osiągnął z Man Utd. A teraz ?? Mówić chyba nie trzeba.
To jest moje skromne zdanie!!!! Wielu pewnie mi pociśnie, no ale cóż wolność słowa.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !Maciej Skorża 1906% Poparcia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!

doncorleone2010 29.07.2009 14:34

Czekajmy do 18:00 i zobaczymy jak Debrecen ktory ma wartosc skladu 6 millionow euro (wisla 30 milliony) poradzi sobie z "silna" Levadia!

oldiczam sekundy...

szprotson 29.07.2009 14:38

30 mln ?? a niby jak to

hell yeah : za transfermarkty to bany sa ;d

doncorleone2010 29.07.2009 14:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 770541)
30 mln ?? a niby jak to

Wisla

http://www.transfermarkt.de/de/verei...sferdaten.html

Debrecen

http://www.transfermarkt.de/de/verei...sferdaten.html

tofik 29.07.2009 14:45

Jeśli Skorża na prawdę postawił veto zwolnieniu Terziottiego i Kazimierskiego, to sam kręci na siebie bicz. Boguś robi postępy (powoli, ale robi) i wie, że zwolnienie kołcza w tym momencie nie jest pożądanym krokiem. Ale jestem praktycznie pewny, że po sezonie, ewentualnie po rundzie ( w przypadku złych wyników ) MS leci ze stanowiska. Co do zatrudnienia trenera z zagranicy: Do tego trzeba sporych inwestycji. Nie chodzi konkretnie o kontrakt dla takowego, ale i o inwestycje w klub i zawodników. A tego Bogusław przecież od paru lat unika, dąży raczej do odzyskania części pieniędzy bez rozwalania struktury klubu. Trochę to potrwa, więc jestesmy skazani na stan wegetacji. A to w piłce oznacza cofanie się w rozwoju. Bo inni nie próżnują (zagranica), wzmacniają, poprawiają funkcjonowanie klubu itp.

WISŁAZWE 29.07.2009 14:45

Zapomniałem że w dzisiejszym sporcie grają cyferki, człowieku liczby nie grają pokazało to nasze spotkanie zarówno z Beitarem który ma o wiele większy budżet od nas i nasze ostatnie spotkanie z Levadia. Liczy się zaangażowanie zawodników i wola zwycięstwa a nie czy ktoś jest warty 6 czy 30 mln euro.
Tyle.

Wracając do tematu to cieszę się że Skorża został na stanowisku trenera naszych kopaczy mam nadzieje że wyjdzie nam to na dobre...

kristos 29.07.2009 14:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tofik (Post 770547)
Jeśli Skorża na prawdę postawił veto zwolnieniu Terziottiego i Kazimierskiego, to sam kręci na siebie bicz. Boguś robi postępy (powoli, ale robi) i wie, że zwolnienie kołcza w tym momencie nie jest pożądanym krokiem. Ale jestem praktycznie pewny, że po sezonie, ewentualnie po rundzie ( w przypadku złych wyników ) MS leci ze stanowiska. Co do zatrudnienia trenera z zagranicy: Do tego trzeba sporych inwestycji. Nie chodzi konkretnie o kontrakt dla takowego, ale i o inwestycje w klub i zawodników. A tego Bogusław przecież od paru lat unika, dąży raczej do odzyskania części pieniędzy bez rozwalania struktury klubu. Trochę to potrwa, więc jestesmy skazani na stan wegetacji. A to w piłce oznacza cofanie się w rozwoju. Bo inni nie próżnują (zagranica), wzmacniają, poprawiają funkcjonowanie klubu itp.

Myślę ,że dla nas to dobra wiadomość ,bo trener będzie chciał udowodnić że z Levadią był "wypadek przy pracy" a że ambicji Maćkowi nie brakuje ,to możemy być pewni walki o następne mistrzostwo.

wislak68 29.07.2009 15:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marszałek (Post 770517)
Nie wiem czy Cupiał byłby skłonny na taki krok. Przecież musiałby znacznie wzmocnić osobę trenera, aby zaraz nie zaczęło się granie przeciwko niemu. Zawodnik musiałby się bać bardziej wywalenia niż trener. Poza tym należałoby mu zaufać. Prawda jest taka,że racja jest po jego stronie. Awansował do LM z średnim klubem. Doskonale ocenił nasz "potencjał". Pomijam to,że musiałby uzmysłowić Cupiałowi,że w Europie nic nie znaczymy i musimy zacząc od początku budowanie jakiejkolwiek pozycji. Jest to zapewne sprzeczne z tym co Prezesowi mówią wszelkiej maści doradcy, dla których zawodnik za n-tysiecy euro powinien być wzmocnieniem na miarę LM. Nie sądzę,aby na takie zmiany Cupiał był gotowy. Pewnie przyjdzie ktoś z zagranicy, ale nie pokroju Dana. Ale pokroju Liczki. Na jakiś jakościowy skok naprzód w najbliższym czasie bym nie liczył. Bo gdyby przyjąć,że przyszedłby ktoś pokroju Topmellera,to jego rozsądnym warunkiem przed podpisaniem kontraktu byłby pewnie jeden. Kupcie mi piłkarzy, bo bez porządnych kopaczy o walce o LM nie ma co nawet myśleć. Pomijam już grę w LM. Nasi rodzimi trenerzy rzecz jasna z obecnym składem gwarantują walkę o LM, byleby kontrakt podpisać.

Tak jak napisałem już wcześniej: wydaje mi się że oberprezes się uczy. I myślę że tym razem nie dał by się już nabrać na prywatne skargi Baszcza i Mauro (zresztą gdzie oni dzisiaj są) tylko wysłał by ich do wszystkich diabłów. Nie sądzę aby Dan wymagał kupowania jakichś super drogich piłkarzy (przypadek jego obecnego klubu dowodzi że poradził sobie przy minimalnych transferach). Dodam jeszcze że w którymś z wywiadów mówił że chętnie wrócilby do Polski (aczkolwiek jak dobrze pamiętamy ma tendencje do gadania byle czego).
I w tym kontakście pytanie do FraMata eksperta ligi rumuńskiej: jak to jest że pomimo sukcesów w Rumuni żaden z wielkich klubów (Steua, Cluj) nie zatrudniają Dana? Czy jest w tym wszystkim jakieś drugie dno?

kristos 29.07.2009 15:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislak68 (Post 770554)
I w tym kontakście pytanie do FraMata eksperta ligi rumuńskiej: jak to jest że pomimo sukcesów w Rumuni żaden z wielkich klubów (Steua, Cluj) nie zatrudniają Dana? Czy jest w tym wszystkim jakieś drugie dno?

Jak dla mnie to jest "przerywnik" jak kiedyś Zagłębie ,czy GKS a w nastepnym sezonie wszystko wróci do normy tz.Staua ,lub jakiś lokalny rywal.

szprotson 29.07.2009 15:20

w dobie kryzysu, wielkie uznane kluby w słabszych ligach, po prostu nie wytrzymały napięcia vide Rosenborg, Steaua ...

D. Petrescu to Rumuński Michniewicz, który to jest Polskim Mourinho czyli wszystko sie zgadza
Ale Mourinho musi być Rumuńskim Petrescu badz Portugalskim Michniewiczem
badz Rumuński Michniewicz jest Portugalskim Petrescu vel Polski Mourinho
czyli jeden kółko sie zamyka
Petrescu, Michniewicz, Mourinho jedna bajka

wislak68 29.07.2009 15:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kristos (Post 770560)
Jak dla mnie to jest "przerywnik" jak kiedyś Zagłębie ,czy GKS a w nastepnym sezonie wszystko wróci do normy tz.Staua ,lub jakiś lokalny rywal.

Pewnie znowu trzeba by się zdać na opinie FraMata ale jak dla mnie ten jego klubik (mieścina 20k mieszkańców!) to coś bardziej jak nasz Wodzisław czy Piast Gliwice niż Lubin/GKS (kluby z jakimiś tradycjami w końcu). Na dłuższą metę myślę że masz rację co nie zmienia faktu że Dan zrobił tam coś naprawdę znaczącego.
Nie jestem pewien czy intencją Twojego postu było zasugerowanie że Dan to taki rumuński Michniewicz?

tofik 29.07.2009 15:26

W Rumunii nie ma wcale tak różowo. Sam Dan mówi, że odpowiada mu praca w Unireii, bo ma dobre stosunki z właścicielem. Ten dał mu czas na zbudowanie zespołu ( co jednak nie trwało zbyt dlugo), sprowadził zawodników, których Petrescu chciał itp. W innych zespołach np. z Bukaresztu presja na wynik jest taka sama jak w Wiśle. A np Gigi Becali ze Steauy zachowuje się jak oszołom. Zwalnia trenerów i wchodzi im w kompetencje.

kristos 29.07.2009 15:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislak68 (Post 770567)
Pewnie znowu trzeba by się zdać na opinie FraMata ale jak dla mnie ten jego klubik (mieścina 20k mieszkańców!) to coś bardziej jak nasz Wodzisław czy Piast Gliwice niż Lubin/GKS (kluby z jakimiś tradycjami w końcu). Na dłuższą metę myślę że masz rację co nie zmienia faktu że Dan zrobił tam coś naprawdę znaczącego.
Nie jestem pewien czy intencją Twojego postu było zasugerowanie że Dan to taki rumuński Michniewicz?

Moim zdaniem Dan trafił na klub w którym potrafił przekonać zawodników do naprawdę ciężkiej pracy ,oni mu uwierzyli i na tym wygrali.Ktoś wcześniej załatwił im wysoką pozycje w rankingu europejskim i znależli się w "niebie".
Obawiam sie ,że tego nie powtórzą ,ale to moje osobiste zdanie.
Co do porównania z Michniewiczem,to generalnie tak z tym ze Czesiu preferuje raczej futbol kombinacyjny a Dan wiadomo wyspiarski.

For_FuN_ 29.07.2009 15:43

A to temat o Petrescu? Dziwnie sie robi.

P.S - Normalnie mozna pasc czytajac psalmy pochwalne na czesc tego szkoleniowca. Szkoda, ze w Wisle nie potrafil zdobyc zaufania pilkarzy, a takze prezesa i dzialaczy.

wislak68 29.07.2009 15:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kristos (Post 770577)
Moim zdaniem Dan trafił na klub w którym potrafił przekonać zawodników do naprawdę ciężkiej pracy ,oni mu uwierzyli i na tym wygrali.Ktoś wcześniej załatwił im wysoką pozycje w rankingu europejskim i znależli się w "niebie".
Obawiam sie ,że tego nie powtórzą ,ale to moje osobiste zdanie.
Co do porównania z Michniewiczem,to generalnie tak z tym ze Czesiu preferuje raczej futbol kombinacyjny a Dan wiadomo wyspiarski.

Zobaczymy co pokażą w LM. To bedzie jakiś odnośnik. Tak czy inaczej Dan pokazał ze po pierwsze jest w stanie przekonać zawodników do ciężkiej pracy a po drugie jesli ciężko pracują to on jako trener jest to w stanie poukładać tak że są tego wyniki.
A jeśli chodzi o futbol kombinacyjny Czesia to chodzi Ci o to że ostro "kombinuje"?

A to temat o Petrescu? Dziwnie sie robi.

O Maćku. I porównujemy sobie jego osiągnięcia z osiągnięciami poprzedniego trenera.

P.S - Normalnie mozna pasc czytajac psalmy pochwalne na czesc tego szkoleniowca. Szkoda, ze w Wisle nie potrafil zdobyc zaufania pilkarzy, a takze prezesa i dzialaczy

No niestety nie udało się. I teraz pewnie prezes pluje sobie w brodę.

lukas63 29.07.2009 15:50

Cytat:

Szkoda, ze w Wisle nie potrafil zdobyc zaufania pilkarzy
Ciekawe jak miał zdobyć zaufanie jak dla tych "piłkarzy" były zbyt ciężkie treningi

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 02:29.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl