Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Matura//Po maturze...?? (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=2848)

DominoForza 09.12.2009 18:56

ma ktos prace zwiazana z wsia itp
prosze o prv

Jaro1991 09.12.2009 18:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MK08 (Post 827817)
posiada ktoś prezentacje na ustną z Polskiego na temat: "Literackie i filmowe wizje przyszłości. Przedstaw na wybranych przykładach."

Mój ziomek z klasy ma taki temat, z tym że on sam sobie pisze pracę. Wziął sobie chyba z filmów Terminatora i Raport Mniejszości.
P.S. Ktoś z was ma może temat brzmiący następująco: Dzieło literackie a jego filmowa adaptacja. Omów na wybranych przykładach.

AniaD303 09.12.2009 19:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jaro1991 (Post 827878)
Ktoś z was ma może temat brzmiący następująco: Dzieło literackie a jego filmowa adaptacja. Omów na wybranych przykładach.

Ja miałam taki temat 2 lata temu na podstawie Władcy Pierścieni.

unpredictable_wislaczka 09.12.2009 20:58

A polecicie jakiś dobry zbiór zadań z fizyki rozszerzonej? Żeby te zadania były choc troszkę zbliżone do tych maturalnych,a nie o takiej treści jak na sprawdzian :)

Amptiq 09.12.2009 22:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AniaD303 (Post 827901)

I ja taki planuje mieć w tym roku.. Też na Władcy Pierścieni.

Jaro1991 10.12.2009 19:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AniaD303 (Post 827901)

Ja biorę się za Zemstę i Quo Vadis:-) Nie wiem czy to nie ponad moje siły, ale to wyjdzie w praniu:) Jakie książki polecacie do literatury przedmiotu, bo na razie nie mam żadnej:-D

Żurawek 10.12.2009 20:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez unpredictable_wislaczka (Post 827941)
A polecicie jakiś dobry zbiór zadań z fizyki rozszerzonej? Żeby te zadania były choc troszkę zbliżone do tych maturalnych,a nie o takiej treści jak na sprawdzian :)

Polecam zbiór zadań "Zadania z fizyki" pod redakcją M.S. Cedrika z PWN-u (wyd 1978!). Niestety jest jeden problem - nie jest już obecnie wydawany. Sam szukałem i nawet na allegro rzadko się pojawia, ale udało mi się jakoś wyhaczyć. Zostają jeszcze antykwariaty. Jest naprawdę bardzo dobry, zawiera zadania, komentarze i nawet fajne repetytorium. Według mojego fizyka współczesne zbiory zadań są pisane na podstawie zadań Cedrika, a niektóre z nich są wręcz dokładnie skopiowane. Postaram się zrobić skan okładki. Kupiłem jeszcze jeden zbiór, ale muszę sprawdzić dokładny tytuł. (w razie czego zapraszam na priv:)

Marcin_fan 10.12.2009 20:50

wybrałem temat na ustą z polaka " Samotność - indywidualny wybór.... " jakie utwory wybrać ?? chce poznać Wasze typy... :)

AniaD303 10.12.2009 20:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez unpredictable_wislaczka (Post 827941)

http://www.zamkor.pl/zamkor.pl?id=118 do tego wszystkie możliwe arkusze z poprzednich lat, jakie znajdziesz w necie.

SZYMEK_TSW 10.12.2009 20:57

Jak ktoś chce to mam do odsprzedania to vademecum Operonu z Geografii i pare innych maturalnych dodatków, jak cos priv ;]

Arkas 13.12.2009 11:48

Motyw snu w literaturze. Omów różne jego funkcje, interpretując wybrane utwory.

Miał ktoś kiedyś ten temat? Ma ktoś może jakieś pomoce naukowe dot. tego tematu?

Kamil 13.12.2009 11:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkas (Post 829468)

Miał ktoś kiedyś ten temat? Ma ktoś może jakieś pomoce naukowe dot. tego tematu?

ja mialem, z tą roznicą ze na podstawie roznych epok.
jak chcesz moge ci przeslac moją bibliografie to sobie przegladniesz, mniej wiecej z czego mozna tam skorzystac

mlynnek 13.12.2009 12:32

Zamkorowskie ksiązki to gówno z ktorego nie da się korzystac :) jak chcesz zdac dobrze fizyke to sięgnij po zbiór zadan Kruczka :) ciezki ale zapewnia napisanie matury na wysooookim poziomie :)

AniaD303 13.12.2009 14:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mlynnek (Post 829479)
Zamkorowskie ksiązki to gówno z ktorego nie da się korzystac :) jak chcesz zdac dobrze fizyke to sięgnij po zbiór zadan Kruczka :) ciezki ale zapewnia napisanie matury na wysooookim poziomie :)

Podręczniki Zamkoru są rzeczywiście mocno średnie. Ale niestety matura w takiej postaci, jaka jest obecnie nie sprawdza wiedzy, umiejętności myślenia tylko utupane schematy. IMO jeżeli ktoś nie wiąże przyszłości z fizyką (np. nie wybiera się na studia, gdzie fizyka jest jako przedmiot), a potrzebuje jedynie matury z tego przedmiotu podczas rekrutacji na studia, to można poprzestać na robieniu setek zadań maturalnych i arkuszy z poprzednich lat i dobrze na tym wyjść. Nie mówię, że nauczy się w ten sposób fizyki, do tego rzeczywiście warto przerobić ambitniejsze zbiory, przykładowo tak jak kolega wyżej podał, ale poprzestając na zbiorach w stylu "Matura 2010" też można ją dobrze zdać. Sama miałam takie podejście 2 lata temu i efekt to ponad 90%.

unpredictable_wislaczka 13.12.2009 22:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AniaD303 (Post 829504)
IMO jeżeli ktoś nie wiąże przyszłości z fizyką (np. nie wybiera się na studia, gdzie fizyka jest jako przedmiot), a potrzebuje jedynie matury z tego przedmiotu podczas rekrutacji na studia, to można poprzestać na robieniu setek zadań maturalnych i arkuszy z poprzednich lat i dobrze na tym wyjść.

I własnie o to mi chodzi! :) A dokładniej,to żeby fizykę poprawic. Dlatego zależy mi,żeby pracowac na czymś lepszym niż poprzednio,bo teraz nie ma pod ręką już nauczyciela ani korków. No i żeby własnie te zadania były takie trochę pod maturę,w sensie,że jedno zadanie kilka podpunktów i łączą w sobie nawet kilka działów. Bo takie zwykłe zbiory z zadaniami do każdego działu,to mam :D

Jaro1991 14.12.2009 17:55

A ja mam pytanie z innej beczki:D Czy ktoś was zdawał dwa języki na maturze np angielski i niemiecki?? Ja chciałbym ale nie wiem czy podołam:-p Polecacie takie podejście do sprawy czy lepiej zdać jeden a porządnie:D

Mateuusz 14.12.2009 18:19

i jak wyniki z majcy?? dostaliście już?? ja muszę powiedzieć ze jestem zadowolony 44% jak na mnie to bdb:D

Kibic_1906 15.12.2009 16:31

36 % - nie najlepiej , ale myślę że jeszcze sobie to wszystko ogarne i powinno być ok :)

Jaro1991 15.12.2009 16:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mateuusz (Post 830023)
i jak wyniki z majcy?? dostaliście już?? ja muszę powiedzieć ze jestem zadowolony 44% jak na mnie to bdb:D

Stary to witaj w klubie:D Też mam 44% i jestem zadowolony, a do tego nic się nie uczyłem. No ale jak trochę się siądzie nad matematyką to nie będzie źle:)

igortsw 15.12.2009 16:38

Liczyłem na 80% jest 78, ogólnie to czuje nie dosyt bo na tej z operonu miałem 94%(też bez jakichś wcześniejszych przygotowań)

Najdziwniejsze jest to że za na cały test mialem tylko 3 zadania źle, ale oczywiście te najwięcej punktowane, pamiętam tylko że strasznie przekombinowałem i mi kosmiczne obliczenia wyszły :P

No cóż wypada się zacząć uczyć bo z rozsz. z operonu tylko 40%...

_gilardino_ 15.12.2009 16:55

Niemiecki 64%, Polski 53%, Wos-u nie pisałem ale podejrzewam że z 85% by było a o majcy powiem tylko że nie zdałem :D

kubawislak 15.12.2009 17:49

"Rzeczywistość PRL-u w Literaturze i Filmie. Omów temat analizując wybrane przykłady"
Miał ktoś kiedyś ten temat?!?
Planuje wykorzystać
Książkę: Mała Apokalipsa
Film: Miś
Pasowałoby coś 3 ale jakoś nie mogę nic wymyślić?
Może ktoś kto miał podobny mógłby podać bibliografię?

Jaro1991 15.12.2009 17:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kubawislak (Post 830459)
"Rzeczywistość PRL-u w Literaturze i Filmie. Omów temat analizując wybrane przykłady"
Miał ktoś kiedyś ten temat?!?
Planuje wykorzystać
Książkę: Mała Apokalipsa
Film: Miś
Pasowałoby coś 3 ale jakoś nie mogę nic wymyślić?
Może ktoś kto miał podobny mógłby podać bibliografię?

Jak idziesz w Bareję to weź sobie jeszcze Rozmowy Kontrolowane:-) Kolega wziął ten sam temat i wybrał sobie ten film. Z literaturą też ma problem:)

kubawislak 30.12.2009 12:00

[email protected]
Osoba o tym meilu przedstawia się na forach jako pisząca prace.
Czy ktoś może u niej już kupował i mógłby coś o niej powiedzieć??

igortsw 30.12.2009 16:42

Ktokolwiek orientuje się jak w tym roku będą przeliczane punkty z matury przy rekrutacji na AGH?? Bo chyba nie według starego wzoru, skoro nowa matura wchodzi w tym roku...

jaszczur90 30.12.2009 18:10

Cytat:

Żydzi w literaturze polskiej. Przedstaw funkcjonowanie tego motywu analizując wybrane utwory z różnych epok

Jeśli ktoś ma taki temat na prezentację to mogę odstąpić swoją . To jest moja indywidualna napisana praca, którą przedstawiałem na swojej maturze w tym roku. Dostałem 17/20 . Chętni na PW
[FONT=&quot]

[/FONT]

Endorfinka 30.12.2009 19:37

Cytat:

Myślę, że mogę bardzo pomóc. Jednym słowem - mature ustną masz z głowy;)

R33 30.12.2009 19:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez igortsw (Post 835899)
Ktokolwiek orientuje się jak w tym roku będą przeliczane punkty z matury przy rekrutacji na AGH?? Bo chyba nie według starego wzoru, skoro nowa matura wchodzi w tym roku...

A co to ma do rzeczy? Wszystkie przedmioty i tak są podstawowe które trzeba zdać, a tam, żeby się dostać to trzeba raczej rozszerzone. Choć też zależy o jakim wydziale mówisz.

igortsw 30.12.2009 19:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Reksio33 (Post 835996)
A co to ma do rzeczy? Wszystkie przedmioty i tak są podstawowe które trzeba zdać, a tam, żeby się dostać to trzeba raczej rozszerzone. Choć też zależy o jakim wydziale mówisz.

Mylisz się ma do znaczenia. Np. w tamtym roku liczyła się głównie matma i angielski, z tym że matma w dużo większym stopniu współczynniki uzyskanych punktów był mnożony razy 4(wszytko ze wzoru : "W = 4*G+J", gdzie G to matematyka J język obcy), i jestem ciekawy czy w tym roku też będzie taka różnica między angielskim, a matmą...

W dodatku wchodzą obowiązkowe matury z matmy podst, w tamtym roku wliczali tylko jeden poziom bo można był pisać tylko i wyłącznie jeden, w tym musisz pisać oba, więc nie wiadomo jak to potraktują.

Coolpick 30.12.2009 20:41

mysle ze wzor zostanie taki sam (4*G+J), a to ze trzeba pisac podstawe i rozszerzona rozwiaza tak, ze zamiast starego przelicznika pkt. z rozszerzonej bedzie sumowanie pkt. podstawa+rozszerzona. Tak mi sie przynajmniej wydaje byloby najlogiczniej

!!IRIVER!! 30.12.2009 21:02

a cóż się tak przejmujecie tym wszystkim?! I tak gdzieś na te studia pójdziecie, czy to dzienne czy zaoczne... te dzienne to wam się jeszcze czkawką za kilka lat odbiją, jak wam pracodawca powie - a doświadczenie zawodowe pan/i ma? ;]

igortsw 30.12.2009 21:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez !!IRIVER!! (Post 836031)
jak wam pracodawca powie - a doświadczenie zawodowe pan/i ma? ;]

W sumie racja, zresztą w tym kraju, robote masz tylko pewną jak masz dobre kontakty, albo ojca za prezesa :P

!!IRIVER!! 30.12.2009 23:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez igortsw (Post 836035)
W sumie racja, zresztą w tym kraju, robote masz tylko pewną jak masz dobre kontakty, albo ojca za prezesa :P

bez przesady, będąc na studiach zaocznych zawsze w końcu coś znajdziesz, a ja chyba jestem tego najlepszym przykładem... borykałem się po jakichś pierdołach, będąc przedstawicielem handlowym, jednak nawet dwumiesięczne doświadczenie w branży i dobra jej znajomość - telekomunikacja i telewizja zaowocowały tym, że na koniec roku znalazłem pracę w jednym ze sklepów z telefonią komórkową ;)

R33 31.12.2009 15:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Coolpick (Post 836021)
mysle ze wzor zostanie taki sam (4*G+J), a to ze trzeba pisac podstawe i rozszerzona rozwiaza tak, ze zamiast starego przelicznika pkt. z rozszerzonej bedzie sumowanie pkt. podstawa+rozszerzona. Tak mi sie przynajmniej wydaje byloby najlogiczniej

Wątpie żeby była sumowana, jak liczy się wynik lepszy i pewnie taki pod uwagę weźmie AGH, pytanie tylko czy lepsze tam (wyniku który weźmie AGH pod uwagę) jest 60 z roz. czy 100 z podst. :). Wzór pozostanie taki sam, bo tam pod uwagę zamiast matematyki może być fizyka, albo chemia.

Mówię tu o wydziale EAIIE

Kris54 13.01.2010 20:33

Mógłby ktoś kompetentny powiedzieć na ile trzeba napisać maturke rozszerzona z histy wosu i anglika żeby dostać sie na prawo, najlepiej na UJ?

Gucio25 13.01.2010 21:32

Wizje, przeczucia, sny jako motywy literackie. Omów na wybranych przykładach. (3. temat z literatury)
kumpel pilnie potrzebuje - jakby ktoś miał plan prezentacji, bibliografię, to byłbym wdzięczny za podesłanie. :)

Norek 13.01.2010 22:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kris54 (Post 840960)
Mógłby ktoś kompetentny powiedzieć na ile trzeba napisać maturke rozszerzona z histy wosu i anglika żeby dostać sie na prawo, najlepiej na UJ?

Jak zdasz wszystko na 70% to powinieneś się dostać. Może nie w pierwszej rekrutacji, ale na drugą już się załapiesz.

Mateuusz 13.01.2010 22:33

a na turystyke na Uniwersytet Ekonomiczny ile trzeba miec i co trzeba zdawac zeby sie dostac?? bo w ich stronie nie moge sie wogole odnalezc:-/

sebanh 13.01.2010 22:39

Czy ktos wie jaki był prog w zeszłym roku przy drugiej rekrutacjii na inforamtyke na PK wydzial mechaniczny??:)

!!IRIVER!! 13.01.2010 22:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mateuusz (Post 841033)
a na turystyke na Uniwersytet Ekonomiczny ile trzeba miec i co trzeba zdawac zeby sie dostac?? bo w ich stronie nie moge sie wogole odnalezc:-/

z tego, co było w roku 2009, to powiem Ci, że:
musisz zdawać język obcy rozszerzony i geografia/matematyka/coś innego ścisłego też rozszerzone

liczy się to tak, że na poziomie rozszerzonym każdy 1% = 1 pkt, a na podstawie każdy 1% = 0,6 pkt. Łącznie do zdobycia 200 pkt za dwa przedmioty, bo tyle właśnie brali pod uwagę.

Na Turystykę próg w pierwszym rzucie był ponad 140 pkt, w drugim zszedł do jakoś 135... co za tym idzie musisz zdać geografię i angielski (przypuszczalnie to będziesz zdawał) na +/- 70-75%.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:47.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl