Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Reprezentacja Polski (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=181)

WioReXXX 06.08.2009 12:48

Mi brakuje przede wszystkim:
Artur Wichniarek- tyle lat gry w Bundeslidze, transfer do Herthy, chyba większej rekomendacji nie trzeba
Rafał Grzelak - szukamy tego zastępcy Krzynówka, szukamy, a jak już mamy gościa, który świetnie się prezentuje, gra w niezłym klubie to nawet nie wyślemy mu powołania. Co ten gość musi zrobiż żeby w końcu zwrócić na siebie uwagę
Piotrek Brożek - już nie będę mówił nawet o zawodnikach, którzy grają na jego pozycji a nie dostają powołania, ale gość naprawdę solidnie się prezentuje. Wisła w rundzie wiosennej z jego strony straciła zaledwie 2 bramki, kiedy po przeciwnej stronie bramek takich straciliśmy 9!
Arek Głowacki- tutaj nie ma co się rozpisywać, od kilku lat nie schodzi poniżej pewnego poziomu, rzadziej dokuczają mu kontuzję, a my na środku obrony dalej bawimy się np z Darkiem Dudką, który zupełnie nie nadaje się na tę pozycję.
Marcin Kowalczyk - bardzo dobry obrońca, grający w dobrym klubie, do tego uniwersalny

Do tego z rezerwowej listy w "pierwszej" rezprezentacji powinien być Peszko(któremu skoro szukamy lewego pomocnika raz tam dałbym zagrać) oraz przede wszystkim Golański, który ma już pewne miejsce w składzie swojego klubu i wraca do swojej dawnej formy.

Z reprezentacji natychmiast powinni zostać odwołani Smolarek(on by się w Wiśle też chyba nie łapał), Krzynówek(dzięki Jacek za te wszystkie lata, piękne bramki, ale już nie możemy tego ciągnąć), Komorowski(szkoda komentować), Roger(dla mnie to dalej nie jest Polak, do tego zupełnie bez formy).

A MÓJ skład na Grecję?
Boruc
Golański Żewłakow Głowacki Pi. Brożek
Błaszczykowski Lewandowski Obraniak Grzelak
Wichniarek Brożek(Jeleń gdyby był zdrowy)

ToTylkoJa 06.08.2009 12:56

bez przesady z tym Dudkiem. Potrzeba nam bramkarzy z perspektywami, a Jerzy do takich się nie zalicza. Poza tym oglądałem sparingi Realu i Dudek wcale rewelacyjnie nie bronił

For_FuN_ 06.08.2009 13:39

Sluszna uwaga, tez mi brakuje Rafala Grzelaka i Golanskiego, nie mowiac o Kamilu Kosowskim. Grosickiego mozna byloby tez sprawdzic, ale nie w ataku, ale na prawej pomocy...po to sa mecze towarzyskie. Powolywanie Wilka, a nie Peszki tez jest bardzo, bardzo dziwne.

Tasio1906 06.08.2009 13:48

Ja chciałbym żeby Leo zabrał następujących zawodników Załuska, Boruc, S. Gancarczyk, Pi. Brożek, Żewłakow, Głowacki, Marcin Kuś, Jodłowiec, Wasilewski, Golański, Rafał Grzelak, Obraniak, Lewandowski, Murawski, Dudka, Iwański, Błaszczykowski, Leandowski, Brożek, Małecki,

konrad1991tsw 06.08.2009 13:51

Mi w tej kadrze brakuje Głowackiego, Kowalczyka i może Grzelaka. A ci którzy są teraz powołani to są w tym momencie praktycznie najlepsi gracze na danych pozycjach (oprócz Bosackiego i Wilka). Nie wiem skąd Wam przyszedł do głowy pomysł z Dudkiem. Jeśli obejrzycie chociaż jeden ze sparingów Realu to zobaczycie że on nie broni na takim poziomie żeby go do kadry brac. Z Kosą też już dajcie spokój, ani on nie jest gwiazdą na Cyprze, ani liga Cypryjska nie jest mocna (3 dobre drużyny, reszta dno). Niektórzy to tak jakby chcieli żeby w kadrze grało 8 Wiślaków + 3 byłych Wiślaków (vide post dawidex44) ;) Pozdrawiam

Kamson 06.08.2009 13:54

Pytanie do Legionistów. Czy waszym zdaniem Rzeźniczak, Komorowski i Perejro zasługują na gre w reprze? Nie oglądam Legii na bierząco ale... Rzeźniczak w moim odczuciu zawsze był ch**owy. O Komorowskim usłyszałem dopiero jak do was przyszedł, oglądałem kilka jego meczy i grał dość przeciętnie, no i Perejro który ostatnio przegrał walke w składzie z Iwańskim i Gizą(!). I właśnie Iwańskiego mi w kadrze brakuje.

Nie dziwi powołanie Łobodzińskiego, bo nie ważne w jakiej jest formie, to to jest pupilek Leo. Cóż z tego, że od roku przegrywa walke o miejsce w składzie z Małeckim, który powoływany nie jest.

Wilk. Czemu Wilk a nie Peszko?

No i brakuje kilku nazwisk ale to już panowie nademną wymienili.

wisl@k_TS 06.08.2009 14:07

Takie nazwiska a nie inne bo siwy ma za zadanie wypromować poprzez grę w reprze Wilków, Komorowskich, wcześniej Zachorskich i Pazdanów. Oczywiście nie za darmo. Ten typ tak robił od zawsze i będzie to robił nadal bo czepie z tego kasę, proste.

fond 06.08.2009 14:11

A co się stało z ulubieńcem Leo niejakim Kokoszką ?? Już sprzedany, niepowoływany :>

rasel1906 06.08.2009 14:25

reprezentacji brakuje dynamicznych graczy a szkoda po peszko brozek malecki czy dobry technicznie grzelak mogliby sie sprawdzic natomiast jesli chodzi o ostatnie powolania mnie osobiscie zastanawia dlaczego ciagke sue stawia na takich graczy jak roger polczak saganowski '3 liga' krzynowek smolarek '0 goli' mozna by jeszcze wymienic kilku innych. Najwieksze moje zastrzezenie sposrod wymienionych zawodnikow mam do rogera ktory niedosc ze nie powinien reprezentowac kraju z wiadomych wzgledow to przechodzi obok meczu i w ogole sie nie przyklada.

FredzIo 06.08.2009 14:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ToTylkoJa (Post 774523)
bez przesady z tym Dudkiem. Potrzeba nam bramkarzy z perspektywami, a Jerzy do takich się nie zalicza. Poza tym oglądałem sparingi Realu i Dudek wcale rewelacyjnie nie bronił

W reprezentacji nie mają grać piłkarze perspektywiczni tylko najlepsi w danej chwili. Zawodników młodych to się zatrudnia w klubach aby się rozwijali, a jeśli się rozwiną to i tak będą grać w reprezentacji. Skoro numerem jeden jest Boruc, a drugim bramkarzem ma być rezerwowy z silnego klubu, to mamy tu do wyboru rezerwowych Arsenalu, Manchesteru i Realu Madryt. Skoro dostali szanse dwaj z angielskich klubów, to może dać szanse i Dudkowi, którego doświadczenie, sukcesy jakie osiągnął i umiejętności jakie nabył pod okiem najlepszych trenerów, jest nieporównywalnie większe niż pozostałych, młodszych bramkarzy. Wszystko zależy od tego w jakiej jest formie. A skoro gra w sparingach to forma ciągnie rośnie.

Pan Jotka 06.08.2009 15:34

Zauwazylem ze w tym kraju mamy: 1)38 mln lekarzy 2) 38 mln trenerow reprezentacji 3) 38 mln najmadrzejszych ludzi swiata...
Juz wyczytalem zatem: Baszcza, Dudka, Kosowskiego, Glowackiego to moze Jurka Engela powolajcie i Tomka Hajte, co?
Patryk Malecki to melodia przyszlosci i jeszcze nie jego czas. Wichniarek to wg mnie czlowiek , ktory jest w stanie rozsadzic kazdy zespol od srodka i nie powolalbym go nigdy.
Co do braku Piotra Brozka to sie zgodze ze powinien zagrac.Tak jak i Grzelak.

bebeto 06.08.2009 15:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pan Jotka (Post 774602)
Zauwazylem ze w tym kraju mamy: 1)38 mln lekarzy 2) 38 mln trenerow reprezentacji 3) 38 mln najmadrzejszych ludzi swiata...
Juz wyczytalem zatem: Baszcza, Dudka, Kosowskiego, Glowackiego to moze Jurka Engela powolajcie i Tomka Hajte, co?
Patryk Malecki to melodia przyszlosci i jeszcze nie jego czas. Wichniarek to wg mnie czlowiek , ktory jest w stanie rozsadzic kazdy zespol od srodka i nie powolalbym go nigdy.
Co do braku Piotra Brozka to sie zgodze ze powinien zagrac.Tak jak i Grzelak.

A pan Grzelak to przepraszam z jakiej okazji...?? :foch:

Zieniu17 06.08.2009 15:43

Wg. mnie pierwsza jedenestka reprezentacji powinna wygladac nastepujaco:
4-4-2
Boruc - Piotr Brozek, Zewlakow, Dudka, Wasilewski - Obraniak, M.Lewandowski, Murawski, Kuba - Brozek, Lewandowski

Uwazam, ze jesli w dalszym ciagu BenHaler bedzie gral jednym napastnikiem, to moze sie odrzu podac do dymisji.

Pan Jotka 06.08.2009 15:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bebeto (Post 774603)
A pan Grzelak to przepraszam z jakiej okazji...?? :foch:

Chocby z takiej ze jest swietnie wyszkolonym technicznie zawodnikiem i jego gra jako skrzydlowego bylaby na pewno lepsza niz Smolarka.

Zieniu17 06.08.2009 15:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pan Jotka (Post 774608)
Chocby z takiej ze jest swietnie wyszkolonym technicznie zawodnikiem i jego gra jako skrzydlowego bylaby na pewno lepsza niz Smolarka.

On chyba mysli, ze Tobie chodzi o Grzelaka...z Legii :D

bebeto 06.08.2009 16:03

Rzeczywiście się na chwile zagubiłem:D... Tyle tych "Grzelaków" po świecie biega. :p Mój błąd:-p

killzone 06.08.2009 16:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kamson (Post 774550)
Pytanie do Legionistów. Czy waszym zdaniem Rzeźniczak, Komorowski i Perejro zasługują na gre w reprze? Nie oglądam Legii na bierząco ale... Rzeźniczak w moim odczuciu zawsze był ch**owy. O Komorowskim usłyszałem dopiero jak do was przyszedł, oglądałem kilka jego meczy i grał dość przeciętnie, no i Perejro który ostatnio przegrał walke w składzie z Iwańskim i Gizą(!). I właśnie Iwańskiego mi w kadrze brakuje.

Rzezniczak sie wyrobil w ciagu ostatniego roku, sam go za takiego jak Ty uznawalem, ale powoli sie do niego przekonuje i jakos mnie jego powolanie nie dziwi. Zasluzyl sobie. Dziwi mnie wasza niechec do niego ze niby kiepski i w ogole, a chcielibyscie Piotrka(?) Brozka ktory jest na takim samym poziomie moim zdaniem.

Komorowski, chyba jednak powolania na wyrost, mial pare solidnych wystepow ale nic pozatym.

Roker nim nie zacznie grac tak jak potrafi nie powinien grac w reprezentacji. Nie moze byc tak ze w Legii bedzie walil w chu...a, bo i tak bedzie powolany. Nie grasz w klubie nie grasz z orzelkiem na piersi... proste.

ToTylkoJa 06.08.2009 16:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kamson (Post 774550)

.

podzielam zdanie killzone co do Rzezniczaka. Jeszcze rok czy dwa lata temu to była taka ****eczka, jedno dotknięcie i się przewracał. A teraz wyrobił się i to bardzo. Nie na darmo napływają za niego oferty do Legii (i to realne jak np z St.Etienne czy Sochaux- potwierdzone przez klub a nie jakieś spekulacje medialne).

Komorowski? Ciężko stwierdzić, wydaje mi się, że jednak kadra to dla niego za wysokie progi. Nie zawsze wygrywa rywalizacje z Kiełbowiczem, a to duzo o nim mówi.

Zaś co do Rogera. On w Legii ostatnio gra słabo (chociaż w sparingach jak mu się chciało, to błyszczał) bo mu się już za bardzo nie chce. W kadrze to co innego, tam chce się pokazać i gra o poziom lepiej niż w klubie.

Mi brakuje Kokoszki. Gdy nie miał miejsca w składzie Wisły, to go Leo powoływał, a teraz gdy robi furore w Empoli, to jest olewany. Czyżby jakieś interesy Leo przy promocji tego zawodnika? (Kokoszka nie ma chyba teraz kontuzji?)

FredzIo Owszem, mają grać najlepsi. Ale Dudek w tej chwili tym najlepszym nie jest, więc nie rozumiem po co on w reprezentacji? Jak już wspomniałem, widziałem wszystkie spotkania Realu w presezonie (interesuję się jak grają, jako fan Barcy) i Jerzy niczym nie zachwycał. A jeśli mamy do wyboru młodszego bramkarza, który ma umiejętności i takiego dudka, to dla mnie wszystko jasne, stawiam na tego pierwszego, który i tak będzie zmiennikiem Boruca.

<Crasch> 06.08.2009 17:30

jedno jest pewne nasza reprezentacja najlepiej gra systemem 4-4-2 co pokazalo za Janasa, gdzie wygrali w grupie wszystkie mecze przegrywając tylko z Anglikami. Ale zachciało mu się na mistrzostwach 4-5-1 i wszyscy wiemy jak to się skończylo.
Nasza reprezentacja gra teraz dobrze tym systemem tylko wtedy gdy gramy przeciwko silniejszej drużynie, ale gdy przychodzi atakowac(vide Słowacje, Slowenie), to już inna bajka.

huehuecoyotl 11.08.2009 16:57

Jak zwykle śmieszne te powołania.
Dwóch bramkarzy z jednego klubu, chyba nikt inny nie wpadł na tak "genialny" pomysł.
Komorowski ? Powinien powołac S.Gancarczyka i Pi.Brożka.
Rzeźniczak ? Może i się trochę wyrobił, ale i tak zdecydowanie lepszym graczem jest np. Golański.
Łobodziński ? W świetnej formie są Peszko i Małecki, ale oczywiście Pan Leo wie lepiej.
Wilk ? W meczach z ogórkami gra całkiem nieźle, ma dobry strzał, ale przeciwko solidnym rywalom niewiele może dać drużynie (słabiutki w grze jeden na jednego). Szansę powinien dostać chyba Rafał Grzelak.
Krychowiak ? W Bordeaux pewnie nieźle się uśmiali, kiedy przyszło powołanie. Leoś mógł powołać np. Iwańskiego.
To kilka tych najbardziej rażących w oczy powołań, bo jeszcze paru, którzy "zasłużyli" by się znalazło.
Brawo Leo! Odrobiłeś "pracę domową" :)

WiślakMyślenice 12.08.2009 08:42

Co myślicie o przeróbce ( mojego autorstwa ;] ) przyśpiewki Wisły na reprezentację?

Na polu (dworze) jest mrok,
W autobusie tłok,
Kibice na repre jadą.
Kierowca dał start,
Opowiem ja Wam,
O reprze mej ukochanej.
HEEEEEEEEJ POLSKAAAAA!
DO BOJU BIAAAŁO-CZERWONI!
Dwie bramki Obraniak i dwie Błaszczykowski,
I mamy zwycięstwo Polski!!!! 2x

Robbie92 12.08.2009 09:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez huehuecoyotl (Post 777325)
Jak zwykle śmieszne te powołania.
Dwóch bramkarzy z jednego klubu, chyba nikt inny nie wpadł na tak "genialny" pomysł.
Komorowski ? Powinien powołac S.Gancarczyka i Pi.Brożka.
Rzeźniczak ? Może i się trochę wyrobił, ale i tak zdecydowanie lepszym graczem jest np. Golański.
Łobodziński ? W świetnej formie są Peszko i Małecki, ale oczywiście Pan Leo wie lepiej.
Wilk ? W meczach z ogórkami gra całkiem nieźle, ma dobry strzał, ale przeciwko solidnym rywalom niewiele może dać drużynie (słabiutki w grze jeden na jednego). Szansę powinien dostać chyba Rafał Grzelak.
Krychowiak ? W Bordeaux pewnie nieźle się uśmiali, kiedy przyszło powołanie. Leoś mógł powołać np. Iwańskiego.
To kilka tych najbardziej rażących w oczy powołań, bo jeszcze paru, którzy "zasłużyli" by się znalazło.
Brawo Leo! Odrobiłeś "pracę domową" :)

100% racji , mnie tez denerwuja powolania szczegolnie do Wilka i Komorowskiego :-/

For_FuN_ 12.08.2009 15:09

http://sport.onet.pl/0,1248770,20246...wiadomosc.html

Dziadek znowu sie kompromituje...to my w Polsce nie mamy lewych obroncow, ze musi tam grac ofensywny lewy pomocnik - Krzynowek? Podpowiem Leos'iowi, bo wiem, ze nie oglada polskiej ligi(sic!) - Piotr Brozek i Gancarczyk. Aha, ale przeciez powolal tez swojego kolejnego pupilka - Komorowskiego, to dlaczego chlopaka nie wystawia :D? Czyzby to nie international level ;)? Juz nie mowie o braku Obraniaka w I-szej jedenastce...zamiast niego Smolarek, ktory nie gra w pilke od roku i ktory w dodatku jest napastnikiem. O systemie gry z jednym napastnikiem zostalo napisane juz wszystko...my mamy strzelac gole i wygrywac...

mic 12.08.2009 15:12

Roger, Krzynowek, Komorowski ?
Smolarek ktory dlugo nie gral ?

Siwy dziad precz

Na trybunach znowu pewnie przez 89min bedzie LLLEEEEEŁŁŁŁŁŁOOOO.....

R33 12.08.2009 15:14

Leo wczoraj mówił, że najgorsze w kadrze jest to, że zawsze brakuje czasu... Ale na Feyenoord jest czas

WILU TS 12.08.2009 15:15

Roger Komorowski i Smolarek po prostu mnie zmiażdżyli...w sumie jakie wyniki taki skład...

fond 12.08.2009 15:44

wow, no to sami w formie będą grać :D

mic 12.08.2009 15:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislak.brentford (Post 777781)
Skład Polski na mecz z Grecją: Artur Boruc - Marcin Wasilewski, Michał Żewłakow, Dariusz Dudka, Jacek Krzynówek - Jakub Błaszczykowski, Mariusz Lewandowski, Rafał Murawski, Roger, Euzebiusz Smolarek - Robert Lewandowski.

Wiec gwiazdor Lecha na szpicy, a Brozek cos chyba nie będzie miał okazji zaprezentowania się managerowi Fulham...

Czekam na tego Obraniaka.

Ty za to znowu nie bedziesz miec okazji dlugo zaprezentowac sie na forum :-P

Manager89 12.08.2009 16:29

Ja bym na miejscu Leo'sia wybierał zawodników spośród tych : Boruc, Przyrowski, Kuszczak, Kasprzik, Skaba, Fabiański. S.Gancarczyk, Piotr Brożek, Marcin Kowalczyk, Brzyski, Wasilewski, Golański, Rzeźniczak. Żewłow, Głowacki, Kuś, Jodłowiec, Dudka, Kokoszka, Polczak, Glik. M.Lewandowski, R.Murawski, Bandrowski, Trałka, Iwański, Mila, Garguła, Majewski, M. Gancarczyk, Łobodziński, Błaszczykowski, Peszko, Grosicki, R.Grzelak, J.Gancarczyk, Obraniak, J.Wilk, M. Rybus, Boguski, Brożek Lewandowski, Jeleń, Janczyk,

WiślakMyślenice 12.08.2009 16:32

Leoś.... jedno zdanie. KOŃCZ WAŚĆ, WSTYDU OSZCZĘDŹ!

kreseq 12.08.2009 16:40

Nie wierze ze na 3 pozycjach na ktorych optymalnie moze grac Ludo sa lepsi od niego...Krzynek i Smolarek ekhem ;)

Jak go siwy nie wpusci na 45 minut to znaczy ze ma problemy ze soba...Kiedy mamy go sprawdzic jak nie dzisiaj? Chyba ze Don Lego po 15 minutach bedzie juz wiedzial co i jak...

Rzeznik na lawie :D Dobrze bo moim zdaniem jeszcze troszke i bedzie jak znalazl. Nie wiem co wy do niego macie...Co innego Komor :D

unpredictable_wislaczka 12.08.2009 17:04

Jeszcze trochę i będziemy się cieszyć,że Błaszczykowski gra w 1 składzie :D
Tyle szumu z Obraniakiem, a ciekawe na ile go Leo wpuści...

ed: da się gdzieś w tv obejrzeć dzisiejszy mecz U-21 z Francją?

Lysy 12.08.2009 17:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Manager89 (Post 777816)
Ja bym na miejscu Leo'sia wybierał zawodników spośród tych : Boruc, Przyrowski, Kuszczak, Kasprzik, Skaba, Fabiański. S.Gancarczyk, Piotr Brożek, Marcin Kowalczyk, Brzyski, Wasilewski, Golański, Rzeźniczak. Żewłow, Głowacki, Kuś, Jodłowiec, Dudka, Kokoszka, Polczak, Glik. M.Lewandowski, R.Murawski, Bandrowski, Trałka, Iwański, Mila, Garguła, Majewski, M. Gancarczyk, Łobodziński, Błaszczykowski, Peszko, Grosicki, R.Grzelak, J.Gancarczyk, Obraniak, J.Wilk, M. Rybus, Boguski, Brożek Lewandowski, Jeleń, Janczyk,

Całą ligę mogłeś wymienić , skoro znalazły się na liście takie "asy" jak Łobodziński, Janczyk, Grzelak.

Manager89 12.08.2009 17:37

A co Ty chcesz od Grzelaka?? Janczyk bramki stzela w silniejszej lidze niż Polska a łobo jest zawsze jaką alternatywa

w0lno. 12.08.2009 18:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Lysy (Post 777850)
Całą ligę mogłeś wymienić , skoro znalazły się na liście takie "asy" jak Łobodziński, Janczyk, Grzelak.

Myślisz o Rafale Grzelaku - zawodniku Steauy? :shock:

Artur Boruc - Marcin Wasilewski, Michał Żewłakow, Dariusz Dudka, Jacek Krzynówek - Jakub Błaszczykowski, Mariusz Lewandowski, Rafał Murawski, Roger, Euzebiusz Smolarek - Robert Lewandowski.

Co ci zawodnicy robią w pierwszej jedenastce!?
Przed nami bardzo ważne spotkania decydujące o awansie do MŚ, a Leo nie daje szansy pokazania się od 1 minuty Obraniakowi. Po ... on go powołał!?

Gordian 12.08.2009 18:31

Skład byłby całkiem dobry gdyby wymienić 3 słabe ogniwa (Krzynówek, Perejro i Smolarek) na 3 mocne (odpowiednio Obraniak, ktokolwiek byle nie Perejro i Brożek). Dołożyć do tego Gargułe zamiast Murawskiego i mamy najsilniejszy z możliwych obecnie skład.

Illargui 12.08.2009 18:33

Nie wiem, może jestem uprzedzona, ale czy ktoś może mi wytłumaczyć czemu z uporem maniaka Leo wystawia w I składzie Rogera? Fakt, czasem mu się zdarzy dobre zagranie, ale "czasem" to się zdarzy każdemu ...

bebeto 12.08.2009 18:39

Moim zdaniem Dudka też nie ma formy reprezentacyjnej,a w niej gra. Pewnie Leo wie dlaczego.

For_FuN_ 12.08.2009 18:52

Partnerem Mariusza Lewandowskiego powinien byc Maciek Iwanski, bo Murawski grzeje przeciez w Rosji laweczke.

Gordian 12.08.2009 18:55

Podaj jeden mecz z dobrą drużną w którym Iwański nieźle zagrał...

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 17:24.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl