![]() |
Ja, w następnym meczu na wyjeździe sugerowałbym środek pola (zakładając, że Llonch jeszcze nie wróci) w postaci 2 defensywnych:
- Velez - Boguski :mysli: oraz ofensywny - Brlek, na skrzydłach: Carlitos, Wojtkowski. A z przodu: jednak Brożek A co? Boguski haruje w grze defensywnej, a i potrafi posłać super piłkę do przodu. |
Boguski defensywny ?!?! aha
|
Przypominam nieśmiało, że Boguski grywał już z dobrym skutkiem na lewej obronie i gra bardzo skutecznie w grze defensywnej.
|
Nie rozumiem, czemu macie pretensje do Sadloka. W ofensywie duzo daje, w defensywie jest OK.
Przy aucie, to chyba Ivan wtopil a nie Sadlok. |
Dla mnie Brozek powinien wychodzic w pierwszym skladzie, razem z Carlitosem. Wojtkowski, widac, ze moze cos z niego byc, ale jeszcze chyba ciut za wczesnie. Choc dla mnie to pierwszy gosc do wejscia z lawki.
|
Cytat:
|
A ja się zgadzam z FraMatem - Boguski za Wdowczyka/Smudy grał kiedyś jako środkowy defensywny pomocnik i nie wyglądało to źle. Jest to jakiś wariant pod nieobecność Lloncha. Bo jak się okazuje wstawianie Brleka jako defensywnego kompletnie wyłącza go z gry. Z kolei gra 2 środkowych pomocników nic nam nie daje na wyjeździe i lepiej grac 3 w środku.
|
Cytat:
to byl newralgiczny moment meczu, przelomowy dla Gornika typowa dla niego nonszalancja i brak koncentracji w ofensywie daje duzo, tu zgoda ale odpowiedzialnosci mu bardzo brakuje |
Cytat:
|
Cytat:
|
Przepraszam, oczywiście chodziło o prawą stronę obrony.
Teraz lepiej? 2015.05.23 Jagiellonia Białystok - Wisła Kraków 2:1. Druga bramka stracona po zejściu Boguskiego. |
Coś tam było (oczywiście z prawej strony), ale pisanie o grze z wielkim powodzeniem na tej pozycji jest TROSZKĘ PRZEGIĘCIEM. Podobnie jak w grze na defensywnym. Rafał dużo biega, często inteligentnie asekuruje ale odbiór ma po prostu słaby. Albo skrzydło i schodzenie do środka albo dycha.
Resztę traktuję bardziej w kategoriach radosnej twórczności niż poważnej propozycji. |
Boguski najlepsze mecze w Wiśle zagrał jako defensywny albo ofensywny pomocnik . środek pola to dla niego naturalna pozycja z racji teko ze biega dużo km meczu i dużo widzi natomiast nie jest sprinterem co wyklucza go jako dobrego bocznego niestety kolejni trenerzy chuja sie znają na piłce i ustawiają go na boku :/
|
Mecz typowo "ekstraklasowy" - przy odrobinie szczęścia mogliśmy zdobyć nawet 3 punkty. Sama gra, szczególnie w drugiej połowie nie była zła.
Ja natomiast chciałbym zwrócić uwagę na świetnie uderzane przez Carlitosa rzuty wolne. Już od pierwszego mecz niemal każdy rzut wolny jest bity KAPITALNIE - mocno, w idealne miejsce i na odpowiedniej wysokości (słupek z Termalicą czy dziś sytuacja Bartosza) Dodatkowo widać w tym bardzo dużą powtarzalność. Dawno nie widziałem tak dobrze wykonywanych stałych fragmentów gry. Myślę, że przy lepszej skuteczności strzelimy dzięki temu wiele bramek w tym sezonie. |
Ło matko. Zapomniałem, że zawsze jak się wchodzi na to forum 2/3 dni po przegranym meczu to czyta się jakąś abstrakcję. Jakby istniał konkurs na znalezienie dziesiątego dna i kolejnego dna tego dna to byście mogli zająć naprawdę wysoką lokatę.
|
nie da się wygrać meczu kiedy środkowi obrońcy graja jak juniorzy.
Nie wiem skąd Głowacki wymyślił to zostawianie miejsca Angulo w polu karnym ale bardziej dynamiczna jego postawa i dwa strzały mogłyby w ogóle nie wyjść. Gonzalez to w ogóle mecz parodia, trudno to komentować. Miałem tez problem z naszymi skrzydłowymi. Dawali bardzo mało grze a koniec końców dwie bramki dzięki nim... Na plus Carlos i Wojtkowski |
Mecz jak mecz, przez 20 minut można było mieć nadzieję, że wgnieciemy Górnika w ziemię. Po 20 minutach niestety przestał grać Wojtkowski, stłamszony fizycznie i zaczęliśmy grać w 10 na 11, z pominięciem środka.
Co wcale nie oznacza, że nie mogliśmy tego wygrać, gdyby nie głupie błędy w obronie. Dla mnie ważne, że - ponownie - nie odpuściliśmy i walczyliśmy do końca. To jest sport, czasem można przegrać, byle po walce. |
@Bodyn.
Zólte kartki w tym meczu to sam srodek pola od naszej bramki. Widac ze tam sobie nie radzili i to jest przyczyna naszej porazki. |
Ostatnia taka gra środka obrony to chyba Puchar Polski 2-4 dla amiki, grał Żemło z Urygą.
|
Cytat:
hmmm... To chyba juz za pozno |
Mam takie przemyślenia odnośnie meczu i Bartosza. Może spróbować przestawić go na atak?? :) Szybki, piłka go szuka, myślę, że z przytrzymaniem jej też nie miałby problemu, bo jest silny i gibki stosunkowo do swojej postawy i masy.
Ciekawe jak by się sprawdził na szpicy, mając Carlitosa obok siebie??:) A dodatkowy plus to płynność pozycji, w momencie jak Boguś schodzi do środka, to Bartosz mógłby wchodzić na skrzydło, wyciągać obrońców. |
Problem w tym że nasz sztab trenerski nie ma, bardzo dyplomatycznie mówiąc, "fantazji" do tego żeby spróbować czegoś nowego. Jeżeli w następnym meczu będą zmiany do pewnie tylko kosmetyczne.
Szkoda że okres przygotowawczy nie został wykorzystany na próbę sprawdzenia kilku zawodników na innych pozycjach. |
Cytat:
|
Żonglowanie na "fantazji" pozycjami zawodników to chyba nie jest dobre podejście.
|
to moze jedzmy dalej, idźmy na AWF do Gizy niech nam da najszybszego 400 metrowca, w wieku juniorskim.
W ataku najlepiej jakby gral TYPOWY napastnik, bo potem bedzie narzekanie ze bieda z bramkami. Ja tam Bartosza w ataku nie widze. Ba, ledwo ledwo widze go w pomocy, dobrze ze chłop mnie zaskakuje bo jak dla mnie to dalej nie wiem co jest jego pilkarska zaletą (opróćz farta bo tego nie licze) |
Bartosz jest strasznie surowy technicznie, jego zaletą jest przebojowość na pod męczonym przeciwniku, brak kalkulacji idzie po prostu do końca na 100%, dobry charakter. Wątpię, żeby wyglądał "tak dobrze" od pierwszych minut, jak niektórzy sobie życzą. Choć bardzo bym chciał, żeby mnie zaskoczył i od pierwszych minut pokazał klasę. Bartosz musi podnieść swoje umiejętności, żeby myśleć o pierwszej 11'stce. Nie pomoże mu wyszukiwanie kolejnej nowej pozycji, po obronie i pomocy. Jak na napastniku będzie się średnio spisywał to w następnej kolejności widzimy go na bramce? :D
|
Cytat:
Moim zdaniem w najbardziej pesymistycznym scenariuszu będzie to mnie szkodliwe niż np. Brlek wycofany za Frana. |
Nie ma strzału, instynktu killera. Robi wiatr na skrzydle, tam się sprawdza, tam nerch gra.
|
Cytat:
Bartosz jest w stanie wygrać pojedynek na boku. Wygrać większość sprintów, a pod bramką i tak lepiej się zachowuje niz Brożek czy Ondrasek. Natomiast nie umie grac tyłem do bramki, czy przytrzymać piłki. Co nie zmienia faktu że wchodząc z ławki ze swoją szybkością daje dobre zmiany. |
Powiedzcie mi kto to TYPOWY napastnik, tylko nie mówcie, że bramki strzela.
|
Kilka wniosków po meczu:
- Wojtkowski udowodnił mi, że czas, czas, czas i będzie z niego kawał piłkarza. - Małecki ostatni raz w formie był pół roku temu i niestety zaczyna bawić się w trenera. - To był niezły nasz mecz, tylko że zagraliśmy z zespołem który jest w gazie i zapierdzielają. - Gonzalez zagrał kompromitująco. Od początku sezonu nie do końca mi się podoba. Co do Boguskiego, aż ściągne mecz i spojrze tylko i wylacznie na jego gre. |
Cytat:
|
Frankowskiego żaden selekcjoner nie chcial wystawiać bo nie mial warunków fizycznych. Bartosza nie chcecie w 1 skladzie bo jest " surowy technicznie". Dobry żart.
Chłopak zrobi karierę, bo ma charakter do tego sportu. Większy niż uzdolnieni juniorzy z jego pokolenia, wielkie talenty: Zajac, Koscielniak, Kuczak czy Kaminski |
Cytat:
|
Bodaj Kosowski powiedział na wizji, że Brlek gra niżej niż Velez i wszyscy się uczepili - to nie tak.
W pierwszej połowie Velez i Brlek Grali równorzędnie jeśli idzie o zadania, Velez z większą odpowiedzialnością za prawą strefę, Brlek za lewą. Obaj mieli wyprowadzać ataki, obaj mieli przecinać kontry. Mieli zabezpieczać tyły Wojtkowskiego. Wojtkowski ginął pod pressem, Velez słabo wyprowadzał, Brlek przy wyprowadzeniu był bardzo dobrze izolowany, czasem gość był potrajany w pressie i dlatego tak zniknął z radaru. Gra się totalnie nie kleiła od 15 minuty, kiedy Górnik się ocknął i założył press. Więc w drugiej połowie doszło do zmiany. Boguski poszedł bardziej na szpicę, Wojtkowski z Carlitosem we dwóch prawy atak, a Velez podciągnięty do góry, żeby zabezpieczać na prawej stronie. Już po zmianach Velez przy wyprowadzeniu akcji zostawał wyżej, bo nie nadaje się do wyprowadzenia piłki, Brlek cofał sie pod grę, żeby zainicjować akcję - klasyka, wczęśniej taki Szymkowiak, Melikson czy Garguła też się tak wracali, bo jak def. pomocnik nie ogarnia gry piłką, to rozgrywający się cofa - normalka. W dodatku goniliśmy wynik, więc Velez zostawał wysoko, bo cała formacja defensywna szła wysoko, żeby zawęzić pole gry w wypadku kontry. Stąd optycznie Velez częściej był wyżej niż Brlek, ale tak trzeba było zagrać. Co do Bartosza, to moim zdaniem ma naprawdę dobrą wrzutkę, niezłą dynamikę i siłę oraz łatwość w znajdowaniu się w dogodnej sytuacji. Bardzo przypomina młodego Burligę - też odrzucony jako skrzydłowy przez braki techniczne, też na siłę próbują zrobić z niego obrońcę. Z Burligą wyszło, ale moim zdaniem karierę mu zmarnowali, bo to był materiał na napastnika - spryt w wykończeniu, duża siła i agresja inteligencja w grze z piłką i bez piłki. Bartosz nie ma aż tak siłowego profilu, za to dynamika i timing wyglądają u niego lepiej niż u Burligi, dlatego próbowałbym go na boku ataku albo na skrzydle. |
Na Płock ciekawy skład mógłby być taki:
Cuesta Cywka- Głowacki - Gonzalez- Sadlok - Velez - Llonch - -Brlek- Wojtkowski - Brozek - Carlitos |
Bartosz ma taką dziwną umiejętność znajdowania się w dobrych sytuacjach bramkowych. Coś podobnego, szczególnie w końcówce swojej przygody w Wiśle, miał Burliga.
|
Cytat:
Życzę mu kariery, na razie jest u nas 1-2 zmiennikiem więc jest nadzieja, że Kiko go nie zmarnuje. W sezonie 15/16 jeszcze jako 18 latek strzelił w III lidze 9 bramek. Pamiętam dobrze jak ciągnął naszą grę do przodu i na pewno z niego bardziej skrzydłowy, niżeli boczny obrońca. Chłopak ma w tej chwili 20 lat i raczej logiczne, że takie rzeczy jak technika szlifuje codziennie. Będzie tylko lepszym piłkarzem, a moim zdaniem już w tej chwili zasługuje na regularną grę w ekstraklasie. |
Cytat:
|
Nikt u nas nie ma w obecnej chwili tzw instynktu kilera , za nami 3 kolejki i najwiecej trafien ma Brlek (2) . Wynik Bartosza z jedna bramka jako wchodzacego jest conajmniej dobry , takze jak najbardziej zasluguje na gre od poczatku .
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 06:34. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl