Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Jakub Meresiński życie i twórczość - fakty, wydarzenia,aluzje (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9665)

rafalek 29.07.2016 22:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marcinkrakwoj (Post 1444813)
Miejmy nadzieję również, że ma świadomość co mogą zrobić kibice Wisły jeżeli będzie nazwijmy to... niepoważny.

Co mogą zrobić? Tupnąć nogą i nie przyjść na stadion?

wolfy 29.07.2016 22:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rafalek (Post 1444828)
Co mogą zrobić? Tupnąć nogą i nie przyjść na stadion?

Podejrzewam, że chodziło mu o kibiców w krótkich spodenkach:D

yarow 29.07.2016 22:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gorny (Post 1444826)
https://zapodaj.net/df1892dd35b83.jpg.html
Fragment oswiadczenia majatkowego p. Citki z grudnia 2014r.
Tyle w temacie.

http://bip.umwp.wrotapodlasia.pl/woj...tko_marek.html

czaro 29.07.2016 22:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez element (Post 1444794)
Ty, biznesmen.. to trzeba było wyłożyć worek pieniędzy za Wisłę. Przecież Meresiński nie prowadzi żadnego interesu, żyje w slumsach i jakoś stać go było na zakup takiego klubu jak Wisła.

Boss nie zadbał o przyszłość Wisły bo z Meresińskim współpracuje Citko, który 11 lat temu rozegrał niepełnych 14 meczów dla Cracovii? To czemu krzywo nie spojrzysz na Kazimierza Kmiecika, który również miał epizod w Cracovii?

Meresiński prowadzi publiczny profil w internecie? A Leśnodorski co robi? A Zbigniew Boniek? wklejają multum głupkowatych zdjęć i wypisują bzdury. Meresińskiego jedyny publiczny profil istnieje na twitterze, który jest na pozioime, a na facebook'u i instagramie są prywatne - a tam może robić co mu się żywnie podoba.
Wkleił foto z siłowni i jak wchodzi na palmę podczas wakacji? o k.urwa. Sensacja. Zbigniew Boniek wkleił foto z murzynem, na tle tablicy z okularami i jak trzyma na barach córkę w obleśnych gaciach.

1) Argument "Ty, biznesmen..." zupełnie niezasłużony, bo wydaje mi się, że więcej zadawałem pytań, niż wygłaszałem prawd. Na pewno JM ma dostęp do dużych pieniędzy, inaczej nie kupiłby Wisły. Natomiast sposób, w jaki się zachowuje, młody wiek i brak własnego biznesu każą zastanawiać się, kim on jest itd. Oczywiście w kontekście Wisły, a nie osoby. Nie dyskredytuję JM jako człowieka, chociaż nie jest z mojej bajki. Po prostu staram się odpowiedzieć sobie na pytanie, czego po kimś takim można się spodziewać. Bardziej drugiego Jakuba Pyżalskiego czy bardziej drugiego Bogusława Cupiała?
2) Odnośnie do Citki - to skrót myślowy. Przeszłość w Cracovii jednego z nowych współwłaścicieli nie ma wpływu na jego orientację w biznesie itd. Ma to jednak dla nas wymiar emocjonalny. Z tym się chyba zgodzisz. Wisłę kupił w końcu były piłkarz Cracovii.
3) Czy umiesz odpowiedzieć, na któreś z moich pytań?

Aha i jeszcze parę luźnych uwag:
- Trudno porównywać JM do Bogusława Leśnodorskiego. Ten drugi wybrał emploi, jakie wybrał, ale prowadził potężną kancelarię w Warszawie. Kim jest JM?
- Padł argument, że nowi współwłaściciele są poważni, bo udało się zachować negocjacje w tajemnicy. Ale przecież nazwisko Marka Citki padło jako pierwsze pośród plotek na tym forum. Szczęśliwy strzał?

Gorny 29.07.2016 22:11

http://iv.pl/images/98001362534062433864.png
Fragment oswiadczenia majatkowego p. Citki z grudnia 2014r.
I tyle w temacie.
Link do oswiadczenia http://bip.umwp.wrotapodlasia.pl/woj...tko_marek.html

Dariook 29.07.2016 22:11

No dobra, slupy!
Tylko kto powazny by chcial takiego slupa? i po co?

Blaszczu16 29.07.2016 22:19

Teraz Kita przy tych dwoch golodupcach wyglada jak szejk. To ju Wojciechowski bylby bardziej wiarygodny finansowo w dzialalnosci klubowej. Czyzby to byl naprawde koniec?Taki klub, taka legenda? Cosl ten Cupial zrobil.

nesta 29.07.2016 22:19

A czy Kapka ktory jest teraz dyr sportowym ma wiecej?? Ja pier... ludzie. Kto w ogóle mowi ze Citko jest jednym z właścicieli?!

yarow 29.07.2016 22:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dariook (Post 1444835)
No dobra, slupy!
Tylko kto powazny by chcial takiego slupa? i po co?

1. Ktoś, kto nie chce swojej facjaty/nazwiska, swoich pieniędzy wiązać z klubem piłkarskim (nie z Wisłą tylko z klubem piłkarskim, bo jesteśmy tuż po nieudanym zakupie Korony).

Jest pytanie, dlaczego, skoro właśnie taki klub zakupił? Dlatego, żeby nie wiązać potencjalnego niepowodzenia z Wisłą, z obecnym swoim biznesowym lub osobistym wizerunkiem. Niepowodzenie takie, może wynikać oczywiście z działania niecelowego lub celowego.

To teorie. Oczywiście, chciałbym się cholernie mylić. Może są szanse.

------------------
Sądzę, że Meresiński albo osoby, które za nim stoją, chciał(y) koniecznie dokonać zakupu klubu piłkarskiego (opisywane wręcz "nachalne" konferencje prasowe Meresińskiego z umizgami w kierunku Koroniarzy i Kielc w sytuacji gdy otrzymał zdecydowane "Nie"). Po niepowodzeniu w Kielcach, natychmiast przystąpił(li) do działania w Krakowie.

Gorny 29.07.2016 22:25

http://bip.umwp.wrotapodlasia.pl/woj...tko_marek.html
Link do pelnego oswiadczenia

Dariook 29.07.2016 22:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez yarow (Post 1444839)
1. Ktoś, kto nie chce swojej facjaty/nazwiska, swoich pieniędzy wiązać z klubem piłkarskim (nie z Wisłą tylko z klubem piłkarskim, bo jesteśmy tuż po nieudanym zakupie Korony).

Jest pytanie, dlaczego, skoro właśnie taki klub zakupił? Dlatego, żeby nie wiązać potencjalnego niepowodzenia z Wisłą, z obecnym swoim biznesowym lub osobistym wizerunkiem. Niepowodzenie takie, może wynikać oczywiście z działania niecelowego lub celowego.

To teorie. Oczywiście, chciałbym się cholernie mylić. Może są szanse.

------------------
Sądzę, że Meresiński albo osoby, które za nim stoją, chciał(y) koniecznie dokonać zakupu klubu piłkarskiego (opisywane wręcz "nachalne" konferencje prasowe Meresińskiego z umizgami w kierunku Koroniarzy i Kielc w sytuacji gdy otrzymał zdecydowane "Nie"). Po niepowodzeniu w Kielcach, natychmiast przystąpił(li) do działania w Krakowie.

To nie sa teorie, tylko wasze marzenia. Ze jest ktos taki, kto wyjebie kupe hajsu i Wisla bedzie mistrzem Polski...

czaro 29.07.2016 22:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez yarow (Post 1444839)

Dlaczego nie weźmie do tego zadania kogoś w garniturze, krawacie i z twarzą, która budzi zaufanie?

Czy ktoś może mi wyjaśnić, jak wyglądać może w tym wypadku konstrukcja "na słupa", jeśli ci panowie - jak wynika z doniesień medialnych - kupili Wisłę jako osoby fizyczne?

thechris 29.07.2016 22:33

Mierzi mnie to wymienianie Korony i Wisły w jednym zdaniu, w tym samym kontekście... "Chciałem kupić Koronę Kielce ale nie wyszło więc kupiłem Wisłę Kraków."

Z całym szacunkiem dla Korony ale to tak jakby w Niemczech powiedzieć: "Chciałem kupić SC Freiburg ale nie wyszło więc kupiłem Borussię Dortmund", albo w Portugalii: "Chciałem kupić Maritimo ale pogonili mnie z Madery więc kupiłem FC Porto".

Nie klei mi się to.

yarow 29.07.2016 22:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dariook (Post 1444841)
To nie sa teorie, tylko wasze marzenia. Ze jest ktos taki, kto wyjebie kupe hajsu i Wisla bedzie mistrzem Polski...

Mylisz się. To są teorie. I mają prawo powstawać, dopóki nie stanie się jasność.
Gość, który włąśnie zainwestował w sport,a o którym nawet najbardziej dociekliwi dziennikarze sportowi nie są w stanie jednoznacznie powiedzieć na czym właściwie ten gość zarabia hajs. To ma prawo budzić emocje i generować pytania.

yarow 29.07.2016 22:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez thechris (Post 1444843)
[...] Korony i Wisły w jednym zdaniu, w tym samym kontekście... [...]
Z całym szacunkiem dla Korony ale to tak jakby w Niemczech powiedzieć: "Chciałem kupić SC Freiburg ale nie wyszło więc kupiłem Borussię Dortmund", albo w Portugalii: "Chciałem kupić Maritimo ale pogonili mnie z Madery więc kupiłem FC Porto".

Nie klei mi się to.

Przecież właśnie kontekst jest identyczny. Te dwa kluby to zgadza się, różny ciężar jakościowy, gatunkowy.
Dlatego napisałem (teoria): ktoś chciał zakupić klub piłkarski. Nie, Wisłę Kraków.

Edit:

tego samego roku.
W maju, Koronę.
W lipcu, Wisłę.

AntyMod 29.07.2016 22:42

spieszcie sie budowac pomniki Cupialowi , bo nie zdazycie

Waldonis 29.07.2016 22:42

Rzadko się tu na forum udzielam, raczej wchodzę poczytać co ciekawego się dzieje u was i ... po tej dzisiejszej wiadomości o przejęciu Wisły przez 2-ch "byznesmenów" mam obawy. Być może jak to niektórzy piszą są to "słupy" ale serio panowie, kto poważny chciałby takiego człowieka? raz że młody Kubuś, dwa że nie opierzony, trzy ma siano we łbie? ja dla mnie i to jest moje osobiste zdanie na ten temat: Cupiał sprzedał Wisłę bo sytuacja była tragiczna, nie chciał firmować upadku Wisły swoim nazwiskiem, nie było konkretnego na kupno, to sprzedał za tyle ile dawali. 2-ch "byznesmenów" na zaciągniętych kredytach kupiło Wisłę, jak ma być dobrze w Polskiej piłce, jak takie jaja się dzieją, że gość który niczego nie osiągnął kupuje taki klub? serio dla mnie to niepojęte! Nie jestem prorokiem, ale czarno to widzę, było w naszej piłce już wiele takich przypadków, gdzie są teraz te kluby? wam tego nie życzę, zresztą nikomu - obym się mylił.

yarow 29.07.2016 22:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez czaro (Post 1444842)
Dlaczego nie weźmie do tego zadania kogoś w garniturze, krawacie i z twarzą, która budzi zaufanie?

[...]

Może ufa Meresińskiemu (jest z jego kręgu)? Jako sportowa ale i moralna "buźka", Marek Citko.

malaparte 29.07.2016 22:44

czekałem jak każdy z Nas na ten dzien z nadzieją...czuje się jednak oszukany...liczyłem na kogoś poważnego z dorobkiem, autorytetem.....żadnego szejka, rosyjskiego oligarchy..dostaliśmy jakiegoś gówniarza z siłowni i solarium ..kogoś takiego nie życzyłbym nawet tej k.urwie z Kałuży... nie wiem w co gra Pan Cupiał, w co grają te dwa pokemony...ale ja nie chcę być oszukiwany...

yarow 29.07.2016 22:53

Przeczytajcie to ze zrozumieniem:
"[...] Przedstawił gwarancje bankowe oraz listy intencyjne, w których PRZEDSTAWICIELE KILKU SPÓŁEK zapewniają, iż są GOTOWI DO SPONSOROWANIA Wisły po przejęciu jej przez Meresińskiego[...]."

I odpowiedzcie sobie na podstawowe pytanie. O niezależność pana Meresińskiego.

http://www.dziennikpolski24.pl/sport...akow,10461072/

cierpliwy 29.07.2016 23:07

Rzecz jest dosyć jasna, bo Cupiał nie oddał Wisły byle komu. Cupiał oddał Wisłę konkretnym ludziom, którzy zobowiązali się zainwestować i rozwinąć Nasz Klub. Meresiński kręci się w różnych kręgach i albo połączył swoją osobą kilka podmiotów, albo kilka podmiotów go podstawiło, i działa z ich inicjatywy. Nie działa w pojedynkę i nie myślę tu o Citce. Klub ma być dofinansowany i ma się rozwinąć. Cupiał tak naprawdę oddając Wisłę za grosze założył, że NIE MA innej możliwości, niż docelowy sukces.

JrQ- 29.07.2016 23:08

Śmieszy mnie, że większość z Was chce jakiegoś bogola, który zacznie pompować kasę w klub.
Takie coś prowadzi do katastrofy, czego doświadczamy dziś...

Ja liczę, że zbudują tutaj coś na kształt przedsiębiorstwa, która po prostu samo będzie się bilansować i na siebie zarabiać.

yarow 29.07.2016 23:11

Meresiński nie ma takich pieniędzy, które umożliwiają płynne funkcjonowanie klubowi piłkarskiemu.

Posiada natomiast glejt mówiący, że kiedy właśnie on przejmie Wisłę, to kurek z pieniędzmi (nazwany jedynie sponsoringiem, ale wszystko można ująć w odpowiednie słowa) zostanie odkręcony przez tych, którzy je mają.

Dariook 29.07.2016 23:15

Kapka tez mial glejty na Cupiala :D

KOMINEK 29.07.2016 23:35

Na klubie sportowym w Polsce nie da się zarobić raczej trzeba dokładać.

Kupić klub piłkarski tylko dla szpanu z świadomością że nie ma szans na jego utrzymanie ? Robiąc tak z Wisłą trzeba mieć świadomość że można się narazić na duże kłopoty.

Po co komu klub który na papierze jest własnością kogoś innego ?

Pytania na które na razie nie ma odpowiedzi

lukaszsz86 29.07.2016 23:39

Na klubie w Polsce da się zarabiać tylko musi być mądrze zarządzany. Piłka nożna w naszym kraju rozwija się coraz bardziej. Przynajmniej pod względem marketingowym.

yarow 29.07.2016 23:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KOMINEK (Post 1444857)
[...]

Po co komu klub który na papierze jest własnością kogoś innego ?

[...]

Po to, żeby ewentualne niepowodzenia zepchnąć w 100% na kogoś innego?

- Nie interesuje mnie koniecznie Wisła Kraków (dwa miesiące temu, próbowałem w podobny sposób opanować Koronę Kielce), tylko klub piłkarski. Jako nośnik.
- Jestem tylko sponsorem.
- W zamian za sponsoring otrzymuję reklamę mojego biznesu.
- To, co wydam na reklamę, wrzucam w koszty więc nic nie tracę.
- W przypadku klapy, kompromitacji, za nic nie odpowiadam. Jestem tylko sponsorem. I stawiam na kolejnego konia.

lukaszsz86 29.07.2016 23:56

Gdzieś wyczytałem w komentarzach że pod Meresińskim kryje się A. Ptak.

yarow 30.07.2016 00:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez lukaszsz86 (Post 1444860)
Gdzieś wyczytałem w komentarzach że pod Meresińskim kryje się A. Ptak.

Może tutaj wyczytałeś.
http://www.wykop.pl/wpis/18890619/ch...cicieli-w-krs/

Proponuję podawać zawsze źródło. Będzie łatwiej i bardziej konkretnie w dociekaniu.

SlawekS 30.07.2016 00:58

Biznesowo (obecnie) JM jest powiązany tylko z jedną osobą. Jego wspólniczka jest właścicielką jednej firmy - Spot Media
https://mojepanstwo.pl/dane/krs_osob...ski-jakub-adam
i na tym oficjalne powiązania biznesowe się kończą

Abstrahując od tego co powyżej: Wygląda na to, że JM wspólnie z Citką mają jakiś pomysł biznesowy do zrealizowania w oparciu o klub piłkarski. Jakikolwiek ekstraklasowy. Korona czy my - obojętne. Gdyby im się u nas nie udało poszliby z pomysłem do Wrocławia czy gdziekolwiek indziej. Zgromadzili wokół tego pomysłu kilka firm (albo kilka firm wybrało ich do zarządzania tym projektem).
Nadzieja w tym, że nie chodzi tylko o polski rynek ale o puchary - zaistnienie w Europie. Czy to pomysł stricte promocyjny, czy związany z zarabianiem na zawodnikach - z naszego punktu widzenia to mało istotne. Najistotniejsze jest to, że w obydwu przypadkach klub musi osiągać sukcesy żeby pomysł wypalił. Wygląda to trochę na taką drugą Lechię.

For_FuN_ 30.07.2016 01:05

Pozytyw jest taki, że bardzo szybko wyjdą intencje. Jak zaczną być opóźnienia w pensjach, zacznie się wyprzedaż(kilku kopaczy można opchnąć, a Citko zawsze sprowadzi tutaj Rumunów, czy innych), a pieniądze z TV nagle wyparują, to wiadomo o co chodzi. Król szybko w Polonii pokazał swoją twarz. To w przypadku syndyka.
Natomiast gołodupce, które próbują wchodzić w ekstraklasę(bo mają takie marzenie) bez własnych środków, to zwykle po roku kończą w III lub IV lidze, więc bomba z opóźnionym zapłonem.
Natomiast jeśli te "biznesmeny", to ludzie z głową na karku, to od razu przejdą do działania. Najpierw Ci zapowiadani sponsorzy, potem zatrudnienie rozsądnych osób(mamy Citko, więc już pierwszy klops), potem marketing, rozwój drużyny.

wwf 30.07.2016 01:17

A jakiż tu jest pomysł.
Citko ma stajnie zawodników, promujemy i sprzedajemy za 2 miliony euro. I tak co jakiś czas. Prosty biznes.
Jak się uda wszystko gra. Jak nie wyjdzie. Spadek niżej. Długi w klubie i jeszcze gorsza sytuacja finansowa. Kto wie czy nie wejście miasta.

Nie ma słupów, nie ma jakiś wielkich inwestorów za plecami. A firmy z listów intencyjnych to małe firmy z różnych branż.
Co ciekawe jest tam nawet polski oddział YouTube.
W jaki sposób YouTube ma sponsorować Wiśle to nie wiem.

Problemów z wyplatami nie będzie. Długi zostały wyczyszczenie przez Cupiala. Wszystko jest na zero. Jak każda działalność klub ma linie kredytowa w banku. I można się bawić przez jakiś czas.

W Warszawie Lesniodorski trafił na okres gdzie miał kogo sprzedać.

Nic zobaczymy co dalej.

Wiem jedno citko to od razu Piekarski. Są to bardzo dobrzy przyjaciele. A jak Piekarski to znowu Stanowski.
Jedno jest pewne. Staniemy się bardzo medialnym klubem

For_FuN_ 30.07.2016 01:25

Ja osobiście stawiam scenariusz nr 2. Chłopcy chcą się pobawić we właścicieli klubu piłkarskiego, pobrali kredyty i jak to jebnie, to nie wiadomo gdzie wylądujemy.

A co do Citki, to sprzeda Mączyńskiego, Guzmicsa i sprowadzi jakieś ogórki ze swojej stajni w ich miejsce. Pieniążki pójdą na konto wspomnianych panów i tyle. Znany mechanizm w polskiej piłce. Król to nawet transze z C+ sobie przelewał :D.

Najbliższe tygodnie pokażą, co i jak. Na dzisiaj to spekulujemy i oglądamy fotki Kuby z fejsbooka :).

nesta 30.07.2016 01:44

Dla uspokojenia emocji, na wieczór:

Janex89: @DanielWaszczyk @Matt_VaranN7 @kaczmarczyk1906 @forumwisla_pl Nie spuszczą, poważni ludzie. Jutro będę wiedział więcej jakie mają plany itd.

TT od jednego z bardziej wiarygodnych osób na Twitterze. On min. juz 21.07 podał info, ze to oni przejmują Wisle.

For_FuN_ 30.07.2016 02:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wwf (Post 1444864)
Problemów z wyplatami nie będzie. Długi zostały wyczyszczenie przez Cupiala. Wszystko jest na zero. Jak każda działalność klub ma linie kredytowa w banku. I można się bawić przez jakiś czas.

Mi o coś innego chodziło. Kiedy się wyprowadza pieniądze z danego klubu, to zaraz pojawiają się opóźnienia w wypłatach, itd. Wiadomo do czyjej kieszeni ta kasa trafia.

JacekFan 30.07.2016 02:39

Napiszę to tylko raz, jak będzie inaczej to odszczekam. To jest koniec Wisły Kraków, skończymy jak Odra Wodzisław Polonia W i parę innych klubów. Dziękuję.

wwf 30.07.2016 03:12

Nasz nowy prezes to taka podróbka Lesniodorskiego.

Wpis na tt z podziękowaniami cos przypomina

bódyń 30.07.2016 05:47

Gdzie mozna znalezc pieniadze na Wisle
http://weszlo.com/2016/07/29/zakup-k...meresinskiego/

siemstein 30.07.2016 06:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez yarow (Post 1444861)
Może tutaj wyczytałeś.
http://www.wykop.pl/wpis/18890619/ch...cicieli-w-krs/

Proponuję podawać zawsze źródło. Będzie łatwiej i bardziej konkretnie w dociekaniu.

Jeśli to byłaby prawda, to trafiło się ślepej kurze ziarno. Ptak jest na 9 miejscu listy 100 najbogatszych Polaków Forbes'a. Pytanie czy czyjeś domysły są prawdziwe

bridgeburner 30.07.2016 06:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JacekFan (Post 1444868)
Napiszę to tylko raz, jak będzie inaczej to odszczekam. To jest koniec Wisły Kraków, skończymy jak Odra Wodzisław Polonia W i parę innych klubów. Dziękuję.

Nie moge czytac takiego pi.rdolenia
Czytale ostatnie raporty nt sytuacji finansowej w ekstraklasie?
Wisla bez kiwniecia palcem generuje przychody na poziomie 20mln zl rocznie
Jak mozna to porownywac z klubami ktorych istnieniem interesuje sie 3 w porywach do 5 tys osob?
Tak jak pisza wyzej jezeli zaczna sie jakies walki to bedzie to widac bardzo szybko
I sądzę, ze u nas bedzie mial kto z tym zrobic porzadek

A co do Ptaka, jezeli to on, w co nie wierze, to najpozniej do konca sierpnia przyplynie pierwszy kontener Brazylijczyków

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 22:42.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl