Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Książki - ktoś je jeszcze czyta?! (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=89)

vote-for-mikey 16.10.2009 21:57

Nie wiem szczerze mówiąc dlaczego emsi poleca Pilipiuka. Owszem, kiedy byłem w gimnazjum przy tych książkach świetnie się bawiłem ale... naprawdę czytanie po raz 20 o "najebaniu się perłą" albo zmasakrowaniu dresów robi to się lekko nudne. Jedyną książką Pilipiuka jaką mogę polecić jest "Operacja: Dzień Wskrzeszenia" oraz jego opowiadanie z tomu "Choroby i zarazy", ale z lekki i zabawnymi pozycjami nie mają wiel zabawnego. Tyle tematem dygresji.

Chciałem napisać za to o piątej części serii pisanej przez Stuarta MacBride'a opowiadającej o szkockim sierżancie dochodzeniówki. Część ta przetłumaczona, nieco niedpowiednio, jako "Ślepy Zaułek" (oryg. "The Blind Eye") trzyma poziom serii i stanowi niejako odskocznię po mrocznej, zakręconej i kanibalistycznie, obrzydliwie mięsnej "Dom Krwi" ("Flesh House") po przeczytaniu której dręczyły mnie nawet koszmary. Gorąco polecam całą serię ale... W wydaniu oryginalnym dostarczy nam wiele więcej radochy. Jest droższe jedynie o 10zł (do kupienia np. w anglojęzycznej księgarni nieopodal KFC w galerii krakowskiej) a takie rzeczy jak listy z gazetowych wycinek w polskim wydaniu zostały spłaszczone do zwykłego tekstu wziętego w akapity i momentami wycapsowanego. Wydanie tej książki dostarczyło mi jeszcze jednej nieprzyjemności - jego cena to 40zł, co przy 30zł poprzednich części, czy 50zł/8Ł wydania anglojęzycznego, znacznie bogatszego, na przyjemniejszym papierze z większą czcionką stanowiło przykrą niespodziankę. Jedynym plusem polskiego wydania jest Bardzo dobre tłumaczenie.

Ciekawostka: w angielskim wydaniu ofiary psychopaty to polacy na emigracji w UK. W oryginalnym wydaniu wszystko co mówią po polsku - jest napisane po polsku. Część akcji książki dzieje się w Krakowie, kilkoro pomniejszych bohaterów to polacy.

całą serię gorąco polecam :)

Lord of WC 01.11.2009 15:41

Widocznie kwestia gustu:)
Zresztą nie wszyscy szaleją za mrocznymi kryminałami czy fantastyką szeroko pojętą:D

Ja mam coś z innej beczułki!
Ktoś kto chciałby trochę śmiechu przy czytaniu powinien zanurzyć się w tej lekturze. Napisane bardzo lekko, narracja w świetnym humorze. Genialne porównania.. historia Anglika we Francji.

Stephen Clarke "Merde! Rok w Paryżu".
To pierwsza część z trylogii, ja już zabieram się za następną - "Merde! W rzeczy samej" i jest jeszcze: "Merde! Chodzi po ludziach".

Polecam! Zdecydowanie.

vote-for-mikey 01.11.2009 20:49

Mam pytanko:

czytało forum nową książkę Sapkowskiego?
Bo cena/grubość jest wyjątkowo nie zachęcająco, i nie jestem pewien czy nie wolałbym poczekać z kupnem książki, albo do zmiany cen, albo lepszej sytuacji portfelowej :)

PS.
ale walnąłem styla w poprzednim poście :O

siara 01.11.2009 21:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emsi (Post 777468)
Pilipiuka -Kroniki Jakuba Wędrowycza polecam książka lekka, łatwa i przyjemna.

http://www.gandalf.com.pl/b/kroniki-jakuba-wedrowycza/

Jak się wciągniesz to są jeszcze bodajże 3 tomy ale Kroniki polecam na początek :)

Pozdrawiam

Dla miłośników Jakuba W.
Kolejna cześć "Bimbrownik" już w sprzedazy

bunny 08.11.2009 13:58

Mam pytanie czy nie posiada ktoś e-booka lub zwykłej książki
"Jak napisać, przepisać i z sukcesem obronić pracę dyplomową ?"
(Alicja Kaszyńska)

kozi-syku 09.11.2009 14:06

Ja obecnie czytam książkę Roberto Saviano ''Gomorra" Na razie przeczytałem ok połowe ksiązki, autor świetnie opisuje działanie imperium kamorry za co na niego został wydany wyrok śmierci.

Kibic z Grodu Kraka 09.11.2009 18:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Proud (Post 796144)
polecam już reklamowaną tu książkę: "Pierwszy krok w chmurach" Marka Hłaski.

naprawdę świetnie się czyta.

Kolego wszystkie opowiadania Marka Hłaski są godne polecenia!!!
Ze swojej strony polecam Haruki Murakami "Norwegian Wood" miłe czytadło :-)

Arkas 27.12.2009 15:16

Korzystając z wolnego czasu, czytam "Ostatni Don" M. Puza.
Jestem już pod koniec i mogę powiedziec, że jeśli ktoś lubi książki o tematyce mafii to warto żeby ją przeczytał. W sumie to nie jest to co "Ojciec Chrzestny", bo autor więcej pisze, o życiu "pozamafijnym" ale warta uwagi.

wegiel 27.12.2009 16:57

Kto wykiwał kibiców. czyli jak Fifa kręci, przekupuje obserwatorów, przyjmuje sama łapówy itd.
Mój przyjaciel zdrajca - o płk. Kuklińskim. Skurczybyk miał się za patriotę, a pobieraj gażę od zagranicznego rządzu za sprzedawanie rodaków...
Świat według Dziada - Henryk Niewiadomski ps.Dziad. Szef mafii pruszkowskiej opowiada o gołębiach, morderstwach, zamachu na Marka Papałe i biznesach w latach `80 i `90

AS82 27.12.2009 17:01

Ja w tym roku przeczytalem kilka ksiazek Victora Hugo ,a także jedna Balzacka ("Jaszczur") i Nabokova ("Obrona Łużyna) oraz Dostojewskiego ("Zbrodnie i kare")

Vinci 27.12.2009 17:07

Cytat:

Mój przyjaciel zdrajca - o płk. Kuklińskim. Skurczybyk miał się za patriotę, a pobieraj gażę od zagranicznego rządzu za sprzedawanie rodaków..
Rodaków typu Jaruzelski i jego komunistyczna świta...

Radek Sikorski
Afganistan - Prochy Świętych

Dla osób interesujących się historią wojskowości oraz obecną sytuację proponuję kilkuset stronicowy reportaż z Afganistanu, który napisał będąc korespondentem na pierwszej linii frontu w trakcie inwazji ZSRR.

Przez kilkadziesiąt dni towarzyszył jednemu z oddziałów ówczesnych mudżahedinów, którzy prowadzili partyzancką wojnę z sowieckim okupantem. Reportaż obok świetnych fotografii, autorstwa Sikorskiego (jedno ze zdjęć otrzymało nagrodę World Press Photo) bogaty jest również w historyczne analizy tamtej części świata. Ciekawa analiza sposobów walki miejscowych oraz motywów, jakimi się kierują afgańscy bojownicy może również uzmysłowić przed jak trudnym zadaniem stoi obecnie NATO.

http://czytelnia.onet.pl/0,23817,0,0...y,nowosci.html

Kobieta_Wislak 05.01.2010 18:48

Uff 640 stron na bezdechu :D
A mowa o książce: "Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet" (tytuł niech nikogo nie zwiedzie - fabuła nie ma nic wspólnego z romansami, stosunkami damsko-męskimi itp. itd.) Na podstawie książki nakręcono film "Millenium" i chyba ten tytuł bardziej mi pasuje (filmu nie widziałam)
Oj dawno nie miałam tak że czytając w nocy oglądałam się na zamknęte drzwi od sypialni - ze strachu oczywiście... Ani też dawno dawno nie miałam gęsiej skórki podczas czytania ...
Dosłownie połknełam te 640 stron! I nie da się inaczej, to książkach z tych co sięgasz po nią jak tylko masz wolne 30 sekund! Serdecznie polecam!

"Cały ten szum jest w pełni uzasadniony (...) W książce świetne jest wszystko - bohater, fabuła, atmosfera."
The Times
"Wydawnicza sensacja, doskonały autor kryminałów, który pojawił się znikąd (...) Świat powieści kryminalnych rzadko jednocześnie podziwia i żałuje tak wielkiego talentu, jak Stieg Larsson".
Sunday Times

Vinci 05.01.2010 19:28

Polecam od razu sięgnąć po 2 część. Pierwszy tom to zaledwie namiastka tego, co wydarzy się później ;)

Kobieta_Wislak 05.01.2010 19:44

na stoliku nocnym czeka :D heh muszę coś skończy jeszcze zawodowo, ale po tym co mi napisałeś jest duża szansa że polecę czytać :D dzieki!

konrad 06.01.2010 21:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Vinci (Post 838054)
Polecam od razu sięgnąć po 2 część. Pierwszy tom to zaledwie namiastka tego, co wydarzy się później ;)

Słyszałem parę podobnych opinii na temat tej serii. A propos: Stieg Larsson (autor) umarł na zawał serca w trakcie pisania czwartej części. Ukończył 200 stron i zrobił konspekt całości (za wiki). Mój egzemplarz czeka na pomyślne zakończenie sesji :) I wtedy jedziemy 1,2,3 tom :D

yoda79 06.01.2010 21:59

Muszę sięgnąć po Larssona,same dobre opinie.
Właśnie skończyłem "Głowa Minotaura" naszego mistrza kryminałów Marka Krajewskiego. Tym razem nie Breslau,ale Lwów. Wciąga...

Arkas 06.01.2010 22:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez yoda79 (Post 838481)
Muszę sięgnąć po Larssona,same dobre opinie.
Właśnie skończyłem "Głowa Minotaura" naszego mistrza kryminałów Marka Krajewskiego. Tym razem nie Breslau,ale Lwów. Wciąga...

Co do Krajewskiego, warto zbliżyc się do jego książek?

A co do śmierci Larssona to dostał zawał serca po tym jak winda się zepsuła i musiał wyjsc kilka pięter aby dostac się do mieszkania, lecz niestety organizm nie wytrzymał.

Pilkarzyk 07.01.2010 13:11

Słuchajcie wiecie może kiedy wychodzi w Polsce najnowsza książka Dana Browna? Bo jego wcześniejsze książki to ciężko powiedzieć że czytałem. Ja je połknąłem :)

Kowalski 07.01.2010 13:29

Jak czytam Krajewskiego, to niestety mam wrażenie, że facet ma poważne problemy z psyche:) To okrucieństwo...

mcovalski 07.01.2010 16:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pilkarzyk (Post 838571)
Słuchajcie wiecie może kiedy wychodzi w Polsce najnowsza książka Dana Browna? Bo jego wcześniejsze książki to ciężko powiedzieć że czytałem. Ja je połknąłem :)

jest w przedsprzedaży w empiku. sprawdź tam kiedy dokładnie.

Vinci 07.01.2010 21:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez konrad (Post 838479)
Słyszałem parę podobnych opinii na temat tej serii. A propos: Stieg Larsson (autor) umarł na zawał serca w trakcie pisania czwartej części. Ukończył 200 stron i zrobił konspekt całości (za wiki). Mój egzemplarz czeka na pomyślne zakończenie sesji :) I wtedy jedziemy 1,2,3 tom :D

A te 200 stron jest teraz w posiadaniu jego konkubiny. Oczywiście, po sukcesie pierwszych części, o istnieniu tego szkicu przypomnieli sobie jego ojciec oraz brat, którzy weszli w konflikt z tą kobietą. Zaczęły się sądy,utarczki oraz wzajemne oskarżenia. Wygląda więc na to, ze na ewentualną część IV przyjdzie nam długo poczekać. Jeżeli kiedykolwiek się pojawi...

Tak czy inaczej część III ma swój ostateczny finał, więc trudno sobie wyobrazić o czym miała być IV :>

pff 08.01.2010 10:23

Wczoraj skończyłem lekturę " Imperium" Ryszarda Kapuścińskiego.

Książka warta polecenia, świetnie pokazane życie w ostatnich latach tytułowego Imperium - ZSRR, niewiele polityki, ale obraz "normalnego" życia.

Czas na kolejny tytuł

yoda79 09.01.2010 17:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkas (Post 838483)
Co do Krajewskiego, warto zbliżyc się do jego książek?

A co do śmierci Larssona to dostał zawał serca po tym jak winda się zepsuła i musiał wyjsc kilka pięter aby dostac się do mieszkania, lecz niestety organizm nie wytrzymał.

Ja je uwielbiam,syf,upadek,mordy,zepsucie w pieknym Breslau ;)
Na poważnie-jeden z moich ulubionych pisarzy.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kowalski (Post 838574)
Jak czytam Krajewskiego, to niestety mam wrażenie, że facet ma poważne problemy z psyche:) To okrucieństwo...

Niektórzy (jak ja) takie rzeczy lubią :)

Proud 09.01.2010 21:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pff (Post 838923)
Wczoraj skończyłem lekturę " Imperium" Ryszarda Kapuścińskiego.

Książka warta polecenia, świetnie pokazane życie w ostatnich latach tytułowego Imperium - ZSRR, niewiele polityki, ale obraz "normalnego" życia.

Czas na kolejny tytuł

Kapuściński jest genialny. Moja ulubiona Jego książka to "Podróże z Herodotem" ....po tej lekturze zdecydowałem się nawet przeczytać samego Herodota :lol:

wszystkie książki Kapuścińskiego są godne polecenia.

trial 09.01.2010 21:22

Ferdynand Antoni Ossendowski jeszcze nie dawno nie miałem pojęcia, że ktoś taki żył. Po przeczytaniu jego książki "Przez kraj ludzi, bogów i zwierząt" do tej pory ciężko mi uwierzyć, że to wszystko miało miejsce. Polecam każdemu.

Tiramisu 11.01.2010 22:03

Mam nietypowe pytanie do czytających. A konkretnie do tych, co przeczytali "Stąd do wieczności" Jamesa Jonesa. Co się stało z ustnikiem do trąbki Prewitta? Coś mnie tak naszło i za nic nie mogę sobie przypomnieć. Pomocy, bo to męczące :).

Kobieta_Wislak 12.01.2010 01:17

Jednak nie wytrzymałam i zanim się zatopię w Larssonie na dobrych naście dni, to postanowiam przeczytać "Sycylijczyk" M.Puzo, bo już trochę czekał na swoją kolej i korcił na półce.
Polecam wszystkim - świetnie się czyta, ciekawe postacie, wartka akcja, napisana w świetnym stylu! :-)

pff 12.01.2010 09:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Proud (Post 839529)
Kapuściński jest genialny. Moja ulubiona Jego książka to "Podróże z Herodotem" ....po tej lekturze zdecydowałem się nawet przeczytać samego Herodota :lol:

wszystkie książki Kapuścińskiego są godne polecenia.

Aktualnie czytam "Heban", rzecz o wojującej afryce, niejako:)

Po skończeniu sięgnę po Twoją ulubioną

olTSchool 12.01.2010 16:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez trial (Post 839532)
Ferdynand Antoni Ossendowski jeszcze nie dawno nie miałem pojęcia, że ktoś taki żył. Po przeczytaniu jego książki "Przez kraj ludzi, bogów i zwierząt" do tej pory ciężko mi uwierzyć, że to wszystko miało miejsce. Polecam każdemu.

W podobnych klimatach było "Przez płonący wschód" Ferdynanda Goetla. Klasyka jak "Kochanek wielkiej niedźwiedzicy" Piaseckiego.

"TAKSIM" Stasiuka, czyli "jak będzie po waszemu wyjebać owcę". Z-N-A-K-O-M-I-T-A! Staromodne pisanie dla starszej młodzieży. :)

Oxydrene 12.01.2010 16:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pff (Post 840372)
Aktualnie czytam "Heban", rzecz o wojującej afryce, niejako:)

Po skończeniu sięgnę po Twoją ulubioną

Obydwaj macie swieta racje. To sie tak przyjemnie czyta az zal ze ksiazka sie konczy. Przeczytalem Wojne Futbolowa, Jeszcze dzien zycia i jestem na ukonczeniu Hebana. Az dziw bierze co to byl za czlowiek... i ile w zyciu na wlasne oczy zobaczyl.

pff 12.01.2010 20:30

Co do Kapuścińskiego to wiele o "Hebanie" i innych jego tytułach mówi cytat:

"A ja chcę żyć w mieście afrykańskim, przy ulicy afrykańskiej, w afrykańskim domu. Jak inaczej mogę poznać to miasto? Ten kontynent?"

legart 13.01.2010 14:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez trial (Post 839532)

Nie znałeś bo w PRL Ossendowski był jednym z najbardziej wyklętych autorów za świetna krytczną biografie Lenina którą notabe polecam....

Kobieta_Wislak 13.01.2010 23:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Tiramisu (Post 840257)
Mam nietypowe pytanie do czytających. A konkretnie do tych, co przeczytali "Stąd do wieczności" Jamesa Jonesa. Co się stało z ustnikiem do trąbki Prewitta? Coś mnie tak naszło i za nic nie mogę sobie przypomnieć. Pomocy, bo to męczące :).

aleś wymyśliła :-/ ja nie pomogę, ale za to mogę powiedzieć jaką rolę odegrały kalafiory w "Lalce" Prusa i dlaczego gdyby nie one to mogło być zupełnie inaczej :D

Proud 13.01.2010 23:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kobieta_Wislak (Post 841056)
aleś wymyśliła :-/ ja nie pomogę, ale za to mogę powiedzieć jaką rolę odegrały kalafiory w "Lalce" Prusa i dlaczego gdyby nie one to mogło być zupełnie inaczej :D

jaką?

dlaczego?
:-p

Vinci 16.01.2010 08:48

Było o kryminałach Larssona, to teraz dla odmiany coś z innego gatunku. Tym razem sięgnąłem po coś historycznego. W sklepach internetowych kwalifikuje się do gatunku powieści historycznej. Mowa o książce hiszpańskiego autora Antonio Garrido " Skryba".

http://merlin.pl/Skryba_Antonio-Garr...7359-857-7.jpg

Okładka, jak widać spełnia swoją rolę w 100%. Trudno przejść w księgarni obok, tak, by jej nie zauważyć. Co do samej treści, czyli najważniejszej kwestii, z pewnością nie można powiedzieć, by zanudziła czytelnika. Samą konwencję dobrze odzwierciedla recenzja:

Cytat:

Znakomita powieść historyczna osnuta wokół jednego z największych fałszerstw w historii - Donacji Konstantyna, na mocy której cesarz Konstantyn Wielki nadaje rzekomo Kościołowi liczne dobra i przywileje. Cesarstwo rzymskie, rok 799, rządy cesarza Karola Wielkiego. Tajemniczy dokument o wielkiej wadze trafia w ręce bizantyjskiego skryby, Gorgiasa. Cesarz zleca mu dokonanie przekładu i zobowiązuje do zachowania absolutnej tajemnicy. Co zawiera pismo? Gorgias nieoczekiwanie przepada, a jedyną osobą, która może kontynuować pracę skryby, jest Theresa, jego córka i czeladniczka. Dziewczyna nie wie, że zniknięcie ojca ciśnie ją w wir intrygi, która zaważy na losach współczesnego świata. Działając w najgłębszej konspiracji, uwikłana w konflikt angażujący mędrców i polityków, Theresa musi zważać na każdy krok - w tej wojnie nie bierze się jeńców, a każde posunięcie może być ostatnim.
Obok postaci fikcyjnych, głównych bohaterów, spotykamy również te historyczne, jak Karol Wielki oraz jego jeden z najważniejszych doradców, Alkuin. Na temat tego drugiego można w opracowaniach historycznych znaleźć sporo ciekawostek, co sprawia, że jego literacki odpowiednik jest niezwykle ciekawą kreacją.

O książce nie można powiedzieć, że jest arcydziełem, ale z pewnością dostarczy sporo rozrywki. Idealna na długi weekend lub urlop. Zwłaszcza dla kogoś, kto lubi przygodowe rycerskie klimaty oraz szpiegowskie rywalizacje i intrygi. W tym przypadku będzie to walka wysłanników Watykanu oraz Bizancjum. W szkolnej skali ocen daje +4. Z pewnością nie był to stracony czas :>

Poniżej oficjalna strona internetowa książki:
http://www.laescriba.com/

Awe 16.01.2010 09:47

Jestem teraz w trakcie czytania "Bezsenności w Tokio" Marcina Bruczkowskiego. Japonia widziana oczami Polaka, który spędził tam 10 lat. Opisuje swoje zwykłe codzienne życie i problemy, które spotykają obcokrajowców w Kraju Kwitnącej Wiśni. Bardzo polecam, nie tylko osobom, które interesują się Japonią (ja nie interesuję się w ogóle, a książka bardzo mi się podobała).
Pisana jest w stylu podobnym do książek podróżniczych Cejrowskiego, bardzo lekko się czyta.

pff 16.01.2010 10:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Awe (Post 841998)
Jestem teraz w trakcie czytania "Bezsenności w Tokio" Marcina Bruczkowskiego. Japonia widziana oczami Polaka, który spędził tam 10 lat. Opisuje swoje zwykłe codzienne życie i problemy, które spotykają obcokrajowców w Kraju Kwitnącej Wiśni. Bardzo polecam, nie tylko osobom, które interesują się Japonią (ja nie interesuję się w ogóle, a książka bardzo mi się podobała).
Pisana jest w stylu podobnym do książek podróżniczych Cejrowskiego, bardzo lekko się czyta.

Racja, racja, również polecam

Kobieta_Wislak 16.01.2010 11:58

Z tymi kalafiorami to jest tak, że jak Rzecki próbował zeswatać Wokulskiego ze Stawską (żeby ten nie myślał o Izabeli) to jak Wokulski wybrał się z wizytą do Stawskiej na klatce u niej śmierdziało gotowanymi kalafiorami, smród dla niego byl tak obrzydliwy, że już nic nie było z randki... I nie mógł potem już zapomnieć tego smrodu i ona już zawsze kojarzyła mu się z tym zapaszkiem. I plany Rzeckiego spełzły na niczym...
I jak to mówił mój profesor od polskiego: "szanowne Panie, nigdy nie gotujcie kalafiorów w dzień w którym planujecie miłosną schadzkę" :)

Kobieta_Wislak 25.01.2010 23:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Vinci (Post 838054)

przeczytałam drugi i zaraz zacznę trzeci ... chyba jeszcze większy bezdech był niż przy pierwszej części ...
heh lubię tą Salander ;-)))

Vinci 26.01.2010 09:06

To spróbuj chociaż odetchnąć przed tą 3 częścią. Tlen jest istotny dla organizmu człowieka ;)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 20:43.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl