![]() |
Nie wiem szczerze mówiąc dlaczego emsi poleca Pilipiuka. Owszem, kiedy byłem w gimnazjum przy tych książkach świetnie się bawiłem ale... naprawdę czytanie po raz 20 o "najebaniu się perłą" albo zmasakrowaniu dresów robi to się lekko nudne. Jedyną książką Pilipiuka jaką mogę polecić jest "Operacja: Dzień Wskrzeszenia" oraz jego opowiadanie z tomu "Choroby i zarazy", ale z lekki i zabawnymi pozycjami nie mają wiel zabawnego. Tyle tematem dygresji.
Chciałem napisać za to o piątej części serii pisanej przez Stuarta MacBride'a opowiadającej o szkockim sierżancie dochodzeniówki. Część ta przetłumaczona, nieco niedpowiednio, jako "Ślepy Zaułek" (oryg. "The Blind Eye") trzyma poziom serii i stanowi niejako odskocznię po mrocznej, zakręconej i kanibalistycznie, obrzydliwie mięsnej "Dom Krwi" ("Flesh House") po przeczytaniu której dręczyły mnie nawet koszmary. Gorąco polecam całą serię ale... W wydaniu oryginalnym dostarczy nam wiele więcej radochy. Jest droższe jedynie o 10zł (do kupienia np. w anglojęzycznej księgarni nieopodal KFC w galerii krakowskiej) a takie rzeczy jak listy z gazetowych wycinek w polskim wydaniu zostały spłaszczone do zwykłego tekstu wziętego w akapity i momentami wycapsowanego. Wydanie tej książki dostarczyło mi jeszcze jednej nieprzyjemności - jego cena to 40zł, co przy 30zł poprzednich części, czy 50zł/8Ł wydania anglojęzycznego, znacznie bogatszego, na przyjemniejszym papierze z większą czcionką stanowiło przykrą niespodziankę. Jedynym plusem polskiego wydania jest Bardzo dobre tłumaczenie. Ciekawostka: w angielskim wydaniu ofiary psychopaty to polacy na emigracji w UK. W oryginalnym wydaniu wszystko co mówią po polsku - jest napisane po polsku. Część akcji książki dzieje się w Krakowie, kilkoro pomniejszych bohaterów to polacy. całą serię gorąco polecam :) |
Widocznie kwestia gustu:)
Zresztą nie wszyscy szaleją za mrocznymi kryminałami czy fantastyką szeroko pojętą:D Ja mam coś z innej beczułki! Ktoś kto chciałby trochę śmiechu przy czytaniu powinien zanurzyć się w tej lekturze. Napisane bardzo lekko, narracja w świetnym humorze. Genialne porównania.. historia Anglika we Francji. Stephen Clarke "Merde! Rok w Paryżu". To pierwsza część z trylogii, ja już zabieram się za następną - "Merde! W rzeczy samej" i jest jeszcze: "Merde! Chodzi po ludziach". Polecam! Zdecydowanie. |
Mam pytanko:
czytało forum nową książkę Sapkowskiego? Bo cena/grubość jest wyjątkowo nie zachęcająco, i nie jestem pewien czy nie wolałbym poczekać z kupnem książki, albo do zmiany cen, albo lepszej sytuacji portfelowej :) PS. ale walnąłem styla w poprzednim poście :O |
Cytat:
Kolejna cześć "Bimbrownik" już w sprzedazy |
Mam pytanie czy nie posiada ktoś e-booka lub zwykłej książki
"Jak napisać, przepisać i z sukcesem obronić pracę dyplomową ?" (Alicja Kaszyńska) |
Ja obecnie czytam książkę Roberto Saviano ''Gomorra" Na razie przeczytałem ok połowe ksiązki, autor świetnie opisuje działanie imperium kamorry za co na niego został wydany wyrok śmierci.
|
Cytat:
Ze swojej strony polecam Haruki Murakami "Norwegian Wood" miłe czytadło :-) |
Korzystając z wolnego czasu, czytam "Ostatni Don" M. Puza.
Jestem już pod koniec i mogę powiedziec, że jeśli ktoś lubi książki o tematyce mafii to warto żeby ją przeczytał. W sumie to nie jest to co "Ojciec Chrzestny", bo autor więcej pisze, o życiu "pozamafijnym" ale warta uwagi. |
Kto wykiwał kibiców. czyli jak Fifa kręci, przekupuje obserwatorów, przyjmuje sama łapówy itd.
Mój przyjaciel zdrajca - o płk. Kuklińskim. Skurczybyk miał się za patriotę, a pobieraj gażę od zagranicznego rządzu za sprzedawanie rodaków... Świat według Dziada - Henryk Niewiadomski ps.Dziad. Szef mafii pruszkowskiej opowiada o gołębiach, morderstwach, zamachu na Marka Papałe i biznesach w latach `80 i `90 |
Ja w tym roku przeczytalem kilka ksiazek Victora Hugo ,a także jedna Balzacka ("Jaszczur") i Nabokova ("Obrona Łużyna) oraz Dostojewskiego ("Zbrodnie i kare")
|
Cytat:
Radek Sikorski Afganistan - Prochy Świętych Dla osób interesujących się historią wojskowości oraz obecną sytuację proponuję kilkuset stronicowy reportaż z Afganistanu, który napisał będąc korespondentem na pierwszej linii frontu w trakcie inwazji ZSRR. Przez kilkadziesiąt dni towarzyszył jednemu z oddziałów ówczesnych mudżahedinów, którzy prowadzili partyzancką wojnę z sowieckim okupantem. Reportaż obok świetnych fotografii, autorstwa Sikorskiego (jedno ze zdjęć otrzymało nagrodę World Press Photo) bogaty jest również w historyczne analizy tamtej części świata. Ciekawa analiza sposobów walki miejscowych oraz motywów, jakimi się kierują afgańscy bojownicy może również uzmysłowić przed jak trudnym zadaniem stoi obecnie NATO. http://czytelnia.onet.pl/0,23817,0,0...y,nowosci.html |
Uff 640 stron na bezdechu :D
A mowa o książce: "Mężczyźni, którzy nienawidzą kobiet" (tytuł niech nikogo nie zwiedzie - fabuła nie ma nic wspólnego z romansami, stosunkami damsko-męskimi itp. itd.) Na podstawie książki nakręcono film "Millenium" i chyba ten tytuł bardziej mi pasuje (filmu nie widziałam) Oj dawno nie miałam tak że czytając w nocy oglądałam się na zamknęte drzwi od sypialni - ze strachu oczywiście... Ani też dawno dawno nie miałam gęsiej skórki podczas czytania ... Dosłownie połknełam te 640 stron! I nie da się inaczej, to książkach z tych co sięgasz po nią jak tylko masz wolne 30 sekund! Serdecznie polecam! "Cały ten szum jest w pełni uzasadniony (...) W książce świetne jest wszystko - bohater, fabuła, atmosfera." The Times "Wydawnicza sensacja, doskonały autor kryminałów, który pojawił się znikąd (...) Świat powieści kryminalnych rzadko jednocześnie podziwia i żałuje tak wielkiego talentu, jak Stieg Larsson". Sunday Times |
Polecam od razu sięgnąć po 2 część. Pierwszy tom to zaledwie namiastka tego, co wydarzy się później ;)
|
na stoliku nocnym czeka :D heh muszę coś skończy jeszcze zawodowo, ale po tym co mi napisałeś jest duża szansa że polecę czytać :D dzieki!
|
Cytat:
|
Muszę sięgnąć po Larssona,same dobre opinie.
Właśnie skończyłem "Głowa Minotaura" naszego mistrza kryminałów Marka Krajewskiego. Tym razem nie Breslau,ale Lwów. Wciąga... |
Cytat:
A co do śmierci Larssona to dostał zawał serca po tym jak winda się zepsuła i musiał wyjsc kilka pięter aby dostac się do mieszkania, lecz niestety organizm nie wytrzymał. |
Słuchajcie wiecie może kiedy wychodzi w Polsce najnowsza książka Dana Browna? Bo jego wcześniejsze książki to ciężko powiedzieć że czytałem. Ja je połknąłem :)
|
Jak czytam Krajewskiego, to niestety mam wrażenie, że facet ma poważne problemy z psyche:) To okrucieństwo...
|
Cytat:
|
Cytat:
Tak czy inaczej część III ma swój ostateczny finał, więc trudno sobie wyobrazić o czym miała być IV :> |
Wczoraj skończyłem lekturę " Imperium" Ryszarda Kapuścińskiego.
Książka warta polecenia, świetnie pokazane życie w ostatnich latach tytułowego Imperium - ZSRR, niewiele polityki, ale obraz "normalnego" życia. Czas na kolejny tytuł |
Cytat:
Na poważnie-jeden z moich ulubionych pisarzy. Cytat:
|
Cytat:
wszystkie książki Kapuścińskiego są godne polecenia. |
Ferdynand Antoni Ossendowski jeszcze nie dawno nie miałem pojęcia, że ktoś taki żył. Po przeczytaniu jego książki "Przez kraj ludzi, bogów i zwierząt" do tej pory ciężko mi uwierzyć, że to wszystko miało miejsce. Polecam każdemu.
|
Mam nietypowe pytanie do czytających. A konkretnie do tych, co przeczytali "Stąd do wieczności" Jamesa Jonesa. Co się stało z ustnikiem do trąbki Prewitta? Coś mnie tak naszło i za nic nie mogę sobie przypomnieć. Pomocy, bo to męczące :).
|
Jednak nie wytrzymałam i zanim się zatopię w Larssonie na dobrych naście dni, to postanowiam przeczytać "Sycylijczyk" M.Puzo, bo już trochę czekał na swoją kolej i korcił na półce.
Polecam wszystkim - świetnie się czyta, ciekawe postacie, wartka akcja, napisana w świetnym stylu! :-) |
Cytat:
Aktualnie czytam "Heban", rzecz o wojującej afryce, niejako:) Po skończeniu sięgnę po Twoją ulubioną |
Cytat:
"TAKSIM" Stasiuka, czyli "jak będzie po waszemu wyjebać owcę". Z-N-A-K-O-M-I-T-A! Staromodne pisanie dla starszej młodzieży. :) |
Cytat:
|
Co do Kapuścińskiego to wiele o "Hebanie" i innych jego tytułach mówi cytat:
"A ja chcę żyć w mieście afrykańskim, przy ulicy afrykańskiej, w afrykańskim domu. Jak inaczej mogę poznać to miasto? Ten kontynent?" |
Cytat:
Nie znałeś bo w PRL Ossendowski był jednym z najbardziej wyklętych autorów za świetna krytczną biografie Lenina którą notabe polecam.... |
Cytat:
|
Cytat:
dlaczego? :-p |
Było o kryminałach Larssona, to teraz dla odmiany coś z innego gatunku. Tym razem sięgnąłem po coś historycznego. W sklepach internetowych kwalifikuje się do gatunku powieści historycznej. Mowa o książce hiszpańskiego autora Antonio Garrido " Skryba".
http://merlin.pl/Skryba_Antonio-Garr...7359-857-7.jpg Okładka, jak widać spełnia swoją rolę w 100%. Trudno przejść w księgarni obok, tak, by jej nie zauważyć. Co do samej treści, czyli najważniejszej kwestii, z pewnością nie można powiedzieć, by zanudziła czytelnika. Samą konwencję dobrze odzwierciedla recenzja: Cytat:
O książce nie można powiedzieć, że jest arcydziełem, ale z pewnością dostarczy sporo rozrywki. Idealna na długi weekend lub urlop. Zwłaszcza dla kogoś, kto lubi przygodowe rycerskie klimaty oraz szpiegowskie rywalizacje i intrygi. W tym przypadku będzie to walka wysłanników Watykanu oraz Bizancjum. W szkolnej skali ocen daje +4. Z pewnością nie był to stracony czas :> Poniżej oficjalna strona internetowa książki: http://www.laescriba.com/ |
Jestem teraz w trakcie czytania "Bezsenności w Tokio" Marcina Bruczkowskiego. Japonia widziana oczami Polaka, który spędził tam 10 lat. Opisuje swoje zwykłe codzienne życie i problemy, które spotykają obcokrajowców w Kraju Kwitnącej Wiśni. Bardzo polecam, nie tylko osobom, które interesują się Japonią (ja nie interesuję się w ogóle, a książka bardzo mi się podobała).
Pisana jest w stylu podobnym do książek podróżniczych Cejrowskiego, bardzo lekko się czyta. |
Cytat:
|
Z tymi kalafiorami to jest tak, że jak Rzecki próbował zeswatać Wokulskiego ze Stawską (żeby ten nie myślał o Izabeli) to jak Wokulski wybrał się z wizytą do Stawskiej na klatce u niej śmierdziało gotowanymi kalafiorami, smród dla niego byl tak obrzydliwy, że już nic nie było z randki... I nie mógł potem już zapomnieć tego smrodu i ona już zawsze kojarzyła mu się z tym zapaszkiem. I plany Rzeckiego spełzły na niczym...
I jak to mówił mój profesor od polskiego: "szanowne Panie, nigdy nie gotujcie kalafiorów w dzień w którym planujecie miłosną schadzkę" :) |
Cytat:
heh lubię tą Salander ;-))) |
To spróbuj chociaż odetchnąć przed tą 3 częścią. Tlen jest istotny dla organizmu człowieka ;)
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 20:43. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl