Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Bogusław Cupiał były właściciel Wisły - archiwum, ocena wspomnienia (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8846)

Dariook 08.09.2012 20:08

Kladziemy spolke czyli sprzedajemy wszystko co sie rusza by splacic Cupiala a sami z zaczynamy od 4 ligi pod szyldem T,.S? To masz na mysli ?

bonawentura 08.09.2012 22:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1275098)
Pomysł bonawentury zasługuje na tytuł idiotyzmu dekady...

Szkoda słów na Ciebie. Jeśli ważne dla Ciebie jest to, że BC jest właścicielem i tylko to, to nie wiem co można nazwać większym idiotyzmem.

Poza tym, ktoś tutaj pisze, że w Wiśle grają najlepiej zarabiający zawodnicy w lidze... i co z tego? Wisła stała się przeżytkiem. Przez brak profesjonalnego podejścia do zarządzania klubem. Nie można przejść obok tego, że w naszym klubie poniekąd panuje komunizm - jest Pan Kapka, który ma tyle wspólnego ze znajomością piłki nożnej, co ja z astronautyką... Ale cóż - ważniejszy jest kryzys i to, że Cupiał nie ma pieniędzy - piszcie więcej takich bzdur. Ja nie uwierzę w ani jedno słowo, dopóki Bednarz nie zostanie zwolniony - przez Pana Cupiała. I pan Kapka...

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dariook (Post 1275165)
Kladziemy spolke czyli sprzedajemy wszystko co sie rusza by splacic Cupiala a sami z zaczynamy od 4 ligi pod szyldem T,.S? To masz na mysli ?

Myślę, że nawet i to byłoby lepsze.

Towarzysz Generał 08.09.2012 22:41

Ośmieszyłeś się z tym miastem, więc przyznaj, że palnąłeś głupotę i nie brnij dalej

Kapka wiele lat grał w piłkę w naszym klubie. Był nawet kapitanem i grał w reprezentacji Polski, więc "jakieś" pojęcie o piłce posiada*.

* - nie zmienia to faktu, że delikatnie rzecz ujmując powinien odejść

Bobek90 08.09.2012 23:46

Byc moze bonawentura nie popisal sie wskazujac na miasto jako alternatywe, ale... sam przekaz mial sens i to taki prawdziwy sens.

Jesli przytomnie zalozymy ze Cupial juz nie bedzie dokladal do biznesu, i jesli jeszcze przytomniej zalozymy ze Wisla Cupiala jest zarzadzana fatalnie (y to od zarania dziejow) to... jakie atuty ma taki wlasciciel w momencie gdy juz nie doklada? Zadne!

Tu nie chodzi o to by miec wlasciciela ktory bedzie dawal wiecej kasy, tylko o takiego ktory bedzie umial ta kase, generowana przez Wisle, umiejetnie zainwestowac. Mowie tu o budowie fundamentow ktore pozwola klubowi na czyms sie opierac.
Szkolenie (nabory + scauting) to jest taki zawor bezpieczenstwa. Nie jedyny, ale taki najbardziej podstawowy. Zawor finansowy i sportowy. Finansowy dlatego ze w razie gdy budzet sie nie domyka, zawsze (prawie) masz pod reka pilkarzy do sprzedazy i nie trzeba sie zadluzac. Sportowy dlatego, ze... no wlasnie, dlatego ze takie grajki jak Lukasik, Kosecki, Wolski czy Zyro to gwarancja pewnego poziomu sportowego.

----------------------------------------------------------
I prosze mi nie mowic ze Wisla nie ma kasy na szkolenie. Bzdura! Na poczatek wystarczy 4 mln zlotych rocznie i dwa boiska (takie cos ma Legia). No i kadra trenerska oczywiscie ( ktora trzeba sobie wyszkolic).
Wisla, bez pucharow i bez sprzedazy pilkarzy, i przy dobrym marketingu, powinna miec zdolnosc generowania 20-30 mln zlotych rocznie.
Naprawde, ale nawet odejmujac te 4 banki rocznie na szkolenie i scauting (plus kilka milionow zlotych na 2-3 boiska, wydatek rozlozony na 2-4 lata) , powinnismy bez problemu bujac sie gornej czesci tabeli.

Kilka lat, i bylyby pierwsze owoce. Juz sam ten fakt sprawilby ze poziom sportowy podnioslby sie. Ale nie tylko to. Wychowankowie (lub nie) to bylby tez sposob na zdobywanie funduszy na zagranicznych, dobrych, pilkarzy. Lub na infrastrukture...
Przykladowo, klub ma Wolskiego, Zyre, Lukasika i Kosecki. Sprzedaje Wolskiego za 4 banki euro zdobywajac tym samym ponad 16 milionow zlotych funduszy. Moze to przeznaczyc na rozne cele, od bazy przez transfery po "pelna kieszen".
Czyli, dzieki szkoleniu mamy trzech grajkow (Zyro, Lukasik i Kosecki) oraz 16 milionow w kieszeni.

Oczywiscie "koniuktura mlodych" nie zawsze bedzia taka sama, ale zawsze (lub prawie zawsze) bedziemy mieli zagwarantowane bezpieczenstwo finansowe oraz pewien poziom sportowy. Kwestia to zrobic dobrze robote i... przeczekac pierwsze 6-8 lat, ten okres gdzie przychodow jeszcze ze szkolenia nie bedzie, a beda wydatki.
Moze jestem naiwny, ale ja naprawde wierze ze nie trzeba wielomilionowych "darow" od wlascicieli by czolowe polskie kluby staly sie w miare solidnymi firmami ktore na siebie zarabiaja. Potrzeba cierpliwosci i wizji.

Poziomu ligi holenderskiej nie osiagniemy, co roku klubu w LM miec nie bedziemy, ale jestem przekonany ze idac taka droga (jako liga; czyli przynajmniej 5-7 klubow z ligi) stalibysmy sie taka naprawde solidna liga; klasa wyzej od ekstraklasy czeskiej czy izraelskiej.
No i reprezentacja moze w koncu stala by sie druzyna dla ktorej "wielkie imprezy" to chleb powszedni.

P.S
Oczywiscie szkolenie (nabory + scauting) to nie wszystko. Bardzo wazny jest tez na przyklad scauting zagraniczny. I tak dalej...

Dariook 09.09.2012 03:11

Wolski nie jest wart 4m euro, kwota wyssana z palca . Jesli by ktos zaoferowal legii nawt 3m to dawno by go juz w TM nie bylo. Szkoda ze po kontuzji wszystko musi zaczynac od praktycznie zera.
Zyro natomiast nie zachwycil swoich kupcow a przy obecnej dyspozycji moze byc go ciezko sprzedac za fajne pieniadze. Kosecki jest po prostu slaby i raczej zginie gdzies w szarzyznie ligowej a Lukasik rozegral za malo spotkan by wyciagac jakies wieksze wnioski.

Jednego juz jestesmy pewni , egzamin z LE mlodziiez oblala. Jesli jeszcze nalozy sie na to czas i koniecznosc sprzedazy w zimowym okienku to kwoty moga byc wielce odbiegajace od zakladanych.

Cieszy ze legia ma klopoty finansowe gdyz zobaczymy jak ich szkolka -legenda sprawdzi sie w warunkacfh bojowych. Jak na moje ok o to cos malo swierzej krwi , od paru sezonow przewijaja sie wciaz te same nazwiska . A w obecnej sytuacji i czytajac jakie sa plany rozwiazania problemow to musza juz wprowadzac nowy narybek by zapelnil luke po tych co odejda..

Ja jestem nastwawiony sceptycznie, nie daje sie zwariowac kilkoma udanymi wystepamy . Chce zobaczyc jaka kase rynek wykreuje i zaastepcow na podobnym poziomie gotowych z marszu wejsc do druzyny. Tez nie wiadomo jak wyglada koszt wytworzenia interesujacego nas poziomem narybku, bo to tez jest kluczowe (ilu/ile)

Bobek90 09.09.2012 05:26

Dariook

Aktualnie Wolski nie jest tyle wart, ale ma wszelkie predyspozycje by byc warty i 6 mln euro. Jak na nasze warunki jest swietnie wyszkolony technicznie. Do tego ma kilka innych ciekawych zalet.
Jak zdrowie bedzie dopisywalo, a sodowka nie uderzy, to ten gosc moze zrobic wieksza kariere od Lewandowskiego.
Moze by go opchneli za 3 mln euro, a moze wyczaili ze mozna za niego dostac wiecej. Spokojnie, starszy i duzo gorzej wyszkolony Rybus poszedl za 3 banki euro.
Jak zaczynac wszystko od zera? A co, noge mu urwali? Technike stracil? Bez przesady. Jak dla mnie to w momencia gdy bedzie zdrowy i przepracuje to co musi przepracowac (forma fizyczna) to bedzie wiodaca postacia w Legii. Czyli pewnie na wiosne...

Oj tam, Zyro jeszcze nie nadaje sie do powaznej ligi. Jak Rybus mial 20 lat to tez sie nie nadawal. Potem najwyrazniej zaczal, bo dali za niego 3 mln euro. A Zyro, potencjal ma wiekszy od Rybusa. Inna sprawa czy go wykorzysta...
Zreszta, to ze na nim nie zarobia teraz to nie znaczy ze nie ma wartosci. Ma, bo Zyro, jaki by nie byl, na nasza lige wystarczy w zupelnosci. Do tego perspektywiczny, tanszy w eksploatacji od przyslowiowego Kirma, a i poziomem nie gorszy (kreseq, przerzuc sie na skoki, bo na pilce sie nie znasz).

Co do Koseckiego to sie zgadzam, zdecydowanie mniejszy potencjal od Rybusa i Zyry. Podejrzewam ze Kosecki nic wielkiego nie osiagnie.
Lukasik ma zadatki na bardzo, bardzo, solidnego srodkowego pomocnika. Sobolewski czy Wilk potencjal mieli duzo mniejszy. Ba, Borysiuk, opchniety za 2 banki, wcale nie jest lepiej wyszkolony (technicznie, taktycznie) od Lukasika.
Ale zgodze sie co do jednego, na Lukasiku nie zarobia w tym okienku zimowym. Ma potencjal, ale potrzebuje jeszcze ogrania i takiej pilkarskiej "oglady". Poki co na lige w zupelnosci wystarczy.

Wiesz, akurat smieszne jest gadanie o oblanym egzaminie. Puchary to nie egzamin dla 4 graczy (w tym 2 rezerwowych) tylko dla calej druzyny. Poza tym;
- Legia zdecydowanie najlepiej zaprezentowala sie w pucharach z polskich druzyn, i tak samo najlepiej prezentuje sie w lidze. Naiwne jest myslenie ze z weteranem Kirmem czy z weteranem Ilieviem poszloby jej lepiej...
- Obecnie najlepszy (zdecydowanie) mlodziak Legii jest kontuzjowany. Ciekaw jestem co by bylo gdyby Wolski zdazyl na Rosenborg...
- Rok temu gdy Legia grala z powodzeniem w pucharach, wystepowali w jej barwach (takze z powodzeniem) Rybus, Borysiuk, Wolski i Zyro. To jak to jest, rok temu egzamin zdany, teraz nie zdany... Co robimy?

Ja Ci przypominam ze Lech sprzedal Lewandowskiego w sezonie w ktorym odpadl z pucharow w sierpniu. A sprzedal go za ponad 4 miliony euro.
Jesli juz tez musimy opierac sie na doniesieniach Faktu, to mowa tam o "dziurze" wynoszacej... 9 mln zlotych. 2 miliony euro. Legia, majac tylu mlodych, nie jest pod sciana. Pamietam jak niektorzy plakali po Borysiuku. Ile to bylo temu... 8 miesiecy? Dzis maja juz Lukasika.
Ergo, to jest to o czym pisalem w moim poscie. Szkolenie mlodziezy to takze zawor bezpieczenstwa. Jak jest zle to zawsze masz kilku kandydatow do sprzedazy. Mlodziez, taka z potencjalem, zawsze cieszy sie wzieciem.

Czy ja wiem czy tak malo. Tam w miare powazne pieniadze na szkolenie (i scauting mlodziezy) pojawily sie w 2004 roku, zaledwie 8 lat temu. Do tego nie maja przeciesz bazy na poziomie (tylko 2 boiska).
A mimo to, na ten moment, maja dwoch mlodych ktorzy daja jakosc zespolowi (Lukasik, Wolski), dwoch ktorzy na lige wystarcza w zupelnosci (Kosecki, Zyro), i jednego ktory wlasnie wchodzi do zespolu i jest... dosc obiecujacy (Furman). To tyle jesli chodzi o graczy ktorzy kreca sie wokol (lub w) podstawowej "11" na ten moment.
Ci goscie (bez Furmana i z Wolskim) stanowia 36% podstawowej "11". To nie jest zly wynik. Pamietajmy ze Legia to nie Ajax, a... nawet nie Dinamo Zagreb.

Tu nie chodzi o to ze Wolski kopnal 3 razy prosto pilke, i nagle lud zamarzyl akademii. Tu chodzi o to ze kazdy cywilizowany pilkarsko kraj, w ktorym poziom zycia jest znosny, ma bardzo rozwiniete szkolenie. I nie chodzi mi tu tylko o top absolutny, ale tez o takie kraje jak Belgia czy Czechy. Poprostu zdaja sobie tam sprawe ze szkolenie to podstawa.
Ty tymczasem probujesz byc madrzejszy od wszystkich. Niemiec Ci powie ze szkolenie jest fundamentalne. Hiszpan tez. Czech tez. Belg tez. A ty, w roku 2012 (!), dopiero chcesz czekac na reakcje "rynku". No prosze Ciebie...

-----------------------------------
Dobra, to by bylo na tyle. Od jutra malo wolnego czasu bede mial no i... w zwiazku z tym robie sobie przerwe od forum.

JrQ- 09.09.2012 08:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Bobek90
Jesli przytomnie zalozymy ze Cupial juz nie bedzie dokladal do biznesu, i jesli jeszcze przytomniej zalozymy ze Wisla Cupiala jest zarzadzana fatalnie (y to od zarania dziejow) to... jakie atuty ma taki wlasciciel w momencie gdy juz nie doklada? Zadne!

Słuchaj no geniuszu.
Wisła jest zarządzana źle, to fakt. Ale po pierwsze, nie masz pewności, że po zmianie właściciela byłoby lepiej (bo niby który polski klub jest zarządzany lepiej). Gdyby klub przejęło miasto to na pewno byłby zarządzany lepie ;) .

Co do długu, to źle to pojmujecie. On jest czysto wirtualny, raczej nigdy nie będzie egzekwowany, bo i tak Wisła nie ma szans go spłacić (chyba, że pojawi się jakiś inwestor i go wykupi - nierealne). Gdyby było to zadłużenie względem jakiegoś podmiotu zewnętrznego, a nie TF, to wtedy szybko by nam nawet prąd obcieli. Dzięki temu, że Cupiał dokłada ten klub jakoś funkcjonuje.

Wiem, że nie jest idealnie, ale znów nie przesadzajcie. Gdyby nie on, to byłaby taka chujnia, a o takim stanie rzeczy jak dziś to byśmy marzyli.

fialo 09.09.2012 09:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bonawentura (Post 1275182)
Szkoda słów na Ciebie. Jeśli ważne dla Ciebie jest to, że BC jest właścicielem i tylko to, to nie wiem co można nazwać większym idiotyzmem.

Poza tym, ktoś tutaj pisze, że w Wiśle grają najlepiej zarabiający zawodnicy w lidze... i co z tego? Wisła stała się przeżytkiem. Przez brak profesjonalnego podejścia do zarządzania klubem. Nie można przejść obok tego, że w naszym klubie poniekąd panuje komunizm - jest Pan Kapka, który ma tyle wspólnego ze znajomością piłki nożnej, co ja z astronautyką... Ale cóż - ważniejszy jest kryzys i to, że Cupiał nie ma pieniędzy - piszcie więcej takich bzdur. Ja nie uwierzę w ani jedno słowo, dopóki Bednarz nie zostanie zwolniony - przez Pana Cupiała. I pan Kapka...

Myślę, że nawet i to byłoby lepsze.

Proszę Cię, weź już zamilknij.. Klepiesz te posty i klepiesz, a sensu w tym okrągłe 0. Zdzisław Kapka to bądź co bądź ogromny kawał historii Wisły Kraków, więc porównywanie go do usera bonawentura zakrawa na mało śmieszny żart. Co nie zmienia faktu, że jako działacz, eufemistycznie rzecz ujmując "wielkich sukcesów nie ma". Ale trochę szacunku by się przydało grafomanie.

bonawentura 09.09.2012 11:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez fialo (Post 1275202)
Proszę Cię, weź już zamilknij.. Klepiesz te posty i klepiesz, a sensu w tym okrągłe 0. Zdzisław Kapka to bądź co bądź ogromny kawał historii Wisły Kraków, więc porównywanie go do usera bonawentura zakrawa na mało śmieszny żart. Co nie zmienia faktu, że jako działacz, eufemistycznie rzecz ujmując "wielkich sukcesów nie ma". Ale trochę szacunku by się przydało grafomanie.

Wiesz, co powiem Ci, że to Ty w tym momencie rzucasz oszczerstwami na lewo i prawo. Klepiesz bez sensu. Dopóki nie przedstawisz racjonalnej argumentacji, nawet nie podejmę z Tobą dyskusji. Więc obrażanie ludzi na forum nie służy niczemu dobremu.

Nie będę miał szacunku do ludzi, którzy na siłę robią coś, na czym się nie znają. Można być dobrym piłkarzem, ale działaczem już beznadziejnym. Można nie być piłkarzem, ale za to nieźle zarządzać klubem. Ale, jako że zostałem już nazwany grafomanem, kimś kto jest zerem, to wybacz, ale to nie źle o mnie świadczy, ale o Tobie.

Najgorsze jest to, że większość tego forum wyciąga słowa z kontekstu i nie potrafi zrozumieć czyjegoś przesłania. Najlepiej zniszczyć kogoś swoim ego - cóż takie prawa anonimowego Internetu.

michu-k 09.09.2012 11:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bonawentura (Post 1275210)
cóż takie prawa anonimowego Internetu.

Nie strasz go, bo zażąda spotkania face to face :lol:

Ja z Twoimi słowami się w pełni zgadzam. Stawiam jednocześnie pytanie: skoro klub powinien być oparty o historię i jego tożsamość, dlaczego jego legenda nie może być trenerem lub członkiem sztabu szkoleniowego, a może nią być Pan Kapka?

wikink1 09.09.2012 11:45

Dobra panowie przejrzałem zestawienia powyżej, i z nich wynika jedynie to że klub jest fatalnie zarządzany i przynosi straty ,ale za cholerę nie mogę się tam doszukać tych 2_3 % jakim cudem wyciągacie takie wnioski ............ ogólnie te zestawienia są ogólnikowe .Jeszcze jedno koszty usług obcych za 2010 _ 14 979 442 tez wynajęcie stadionu . Jeśli kogoś obrazę to nie powinien się nawet do tego przyznać, ale to forum jest jak( stado baranów )jeden zaczyna beczeć i reszta robi to samo .

fialo 09.09.2012 11:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bonawentura (Post 1275210)
Wiesz, co powiem Ci, że to Ty w tym momencie rzucasz oszczerstwami na lewo i prawo. Klepiesz bez sensu. Dopóki nie przedstawisz racjonalnej argumentacji, nawet nie podejmę z Tobą dyskusji. Więc obrażanie ludzi na forum nie służy niczemu dobremu.

Nie będę miał szacunku do ludzi, którzy na siłę robią coś, na czym się nie znają. Można być dobrym piłkarzem, ale działaczem już beznadziejnym. Można nie być piłkarzem, ale za to nieźle zarządzać klubem. Ale, jako że zostałem już nazwany grafomanem, kimś kto jest zerem, to wybacz, ale to nie źle o mnie świadczy, ale o Tobie.

Najgorsze jest to, że większość tego forum wyciąga słowa z kontekstu i nie potrafi zrozumieć czyjegoś przesłania. Najlepiej zniszczyć kogoś swoim ego - cóż takie prawa anonimowego Internetu.

Gościu Ty nasz klub chciałeś sprzedawac Majchrowskiemu także każde twoje słowo powinno być traktowane tu co najmniej z przymrużeniem oka, bo jak Ci wyjaśnił wcześniej serek_c2 był to idiotyzm dekady.

Znamy już wszyscy Twoje zdanie Cupiał zły i niedobry, Bednarz zły, Kapka zły, nie musisz tego pisać po raz 148565, poważnie ;) Przesłanie wieszcza bonawentury zrozumiał tu już każdy ;)

anthony09 09.09.2012 12:28

Zajmujemy się rozważaniem co zrobił źle Bogusław Cupiał ? Odpowiedź jest jasna! Zły dobór pracowników, brak chęci zaangażowania osób sprawdzonych w innych miejscach, młodych, chętnych się wypromować. Scout-ami zostają osoby, które w przeszłości grały w Wiśle tj. Żuraw, Kuźba itp. a ja osobiście postawiłbym na innych, stricte typowych scoutów, niekoniecznie tylko na Polaków. Jakie jest rozwiązanie ? wyrzucenie na bruk!
Kapka, Klejdwist czy jak mu to tam, Kuźba --> tym Panom dziękujemy. Działają już jakiś czas, a wyników ich pracy brak ! Na rynku pojawiają się dobre oferty, a my z nich nie potrafimy skorzystać, przegapiamy okazje!

FraMat 09.09.2012 13:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JrQ- (Post 1275200)
Co do długu, to źle to pojmujecie. On jest czysto wirtualny, raczej nigdy nie będzie egzekwowany, bo i tak Wisła nie ma szans go spłacić (chyba, że pojawi się jakiś inwestor i go wykupi - nierealne). Gdyby było to zadłużenie względem jakiegoś podmiotu zewnętrznego, a nie TF, to wtedy szybko by nam nawet prąd obcieli. Dzięki temu, że Cupiał dokłada ten klub jakoś funkcjonuje.

Wiem, że nie jest idealnie, ale znów nie przesadzajcie. Gdyby nie on, to byłaby taka chujnia, a o takim stanie rzeczy jak dziś to byśmy marzyli.

Ano własnie.
Co się jednak stanie, jak (odpukać) Cupiała zabraknie? Kto przejmie jego udziały w Telefonice i czy będzie zainteresowany utrzymywanem niedochodowego klubu?
Chyba, że o tym tez już Cupiał pomyśłał.

ps.
Przepraszam za wprowadzenie takiego wątku, ale w obliczu chorób Cupiała wszystko jest możliwe

Dariook 09.09.2012 14:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1275227)
Ano własnie.
Co się jednak stanie, jak (odpukać) Cupiała zabraknie? Kto przejmie jego udziały w Telefonice i czy będzie zainteresowany utrzymywanem niedochodowego klubu?
Chyba, że o tym tez już Cupiał pomyśłał.

ps.
Przepraszam za wprowadzenie takiego wątku, ale w obliczu chorób Cupiała wszystko jest możliwe

A co Bossowi, dolega?

Eternit 09.09.2012 14:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dariook (Post 1275232)
A co Bossowi, dolega?

Gdzieś od mniej więcej 10 lat, co jakiś czas słyszę plotki o pewnej poważnej chorobie. Jako, że to są plotki to nie chcę ich rozpowszechniać. Jednak słyszałem je z różnych źródeł, więc jakaś prawda musi w tym być.

qqq_b 09.09.2012 14:47

Jak nie Cupiał to kto? Miasto? I liga wita wtedy .... Narzekacie na tego Cupiała, a bez niego Wisłą byłaby w d*pie.

wikink1 09.09.2012 15:12

Już za sezon 2002 2003 należą się Cupiałowi długie lata w doskonałym zdrowiu ,a pomysł z miastem to nie porozumienie . Odnośnie 1 ligi to nas może spotkać szybciej niż nam się wydaje ,jak będą tak dalej grać to plotki o złym stanie zdrowia fanów Wisły będą codziennością.

wikink1 09.09.2012 15:25

Kiedyś ktoś na forum napisał o pomyśle stworzenia przez kibiców naszego klubo kąta na które można by było wpłacać środki ,np fundusz transferowy i i tylko z tym przeznaczeniem . Jeśli to dało by się zrobić jestem za .Chętnie weżnę w takiej akcji udział (tak trochę egoistycznie dla dobra własnego zdrowia)

aNouc 09.09.2012 15:33

Narzekają na półdarmowe bilety i karnety warte tyle ile kosztuje pojedynczy bilet na Legii, do puszek wrzucają po 10groszy w zamian za vlepke wartą 30 a składki będą płacic i do transferów będą się dorzucać.. Litości

Mario Nh 09.09.2012 15:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez aNouc (Post 1275247)
Narzekają na półdarmowe bilety i karnety warte tyle ile kosztuje pojedynczy bilet na Legii, do puszek wrzucają po 10groszy w zamian za vlepke wartą 30 a składki będą płacic i do transferów będą się dorzucać.. Litości

Nic tylko się pośmiać.

FraMat 09.09.2012 15:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wikink1 (Post 1275245)
Kiedyś ktoś na forum napisał o pomyśle stworzenia przez kibiców naszego klubo kąta na które można by było wpłacać środki ,np fundusz transferowy i i tylko z tym przeznaczeniem . Jeśli to dało by się zrobić jestem za .Chętnie weżnę w takiej akcji udział (tak trochę egoistycznie dla dobra własnego zdrowia)

"konta" nie "kąta", please czytaj, co piszesz i przepuść, choćby przez worda
Ad meritum:
Nawet gdyby udalo nam się uzbierać sensowną kwotę na transfer i pensję, choćby II-ligowca, to jak sobie wyobrażasz przekazanie tych pieniędzy klubowi, żeby mógł zawodnika kupić?

- darowizna? Klub musiałby zapłacić od tego spory podatek naszemu państwu
- pożyczka? Na ile? na 30%? :D

wikink1 09.09.2012 16:24

Skoro prywatne osoby mogą posiadać prawa do zawodnika ,to być może jakieś stowarzyszenia też ......................

serek.c2 09.09.2012 16:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bonawentura (Post 1275182)

Jeśli Twój wiek zgadza się z Twoim profilem już mam rozwiązanie zagadki dlaczego wygłaszasz takie idiotyzmy... Po prostu nie pamiętasz jak było przed erą TF. Gdyby nie Bogusław Cupiał i jego "nieprofesjonalne zarządzanie" Wisły nie byłoby na piłkarskiej mapie Polski. Ten brak profesjonalnego podejścia zaowocował 8 tytułami mistrza Polski - kto więc w Polsce będzie zarządzał lepiej? Komu Ty chcesz Wisłę oddać w opiekę? Majchrowskiemu? To własnie jest idiotyczne myślenie - czy Ty widzisz jak zarządzano budową stadionu? Myślisz, że urzędnicy lepiej poradziliby sobie z prowadzeniem klubu od obecnych działaczy? Jeszcze pod rządami Jacusia? Dramat chłopcze...

Kapka jaki jest taki jest, lepszy nie będzie. Nie porównuj się jednak do niego bo o piłce to On kolego wie więcej niż Ty o swojej wyuczonej profesji.

Ciekaw jestem, gdzie podzialiby się tacy jak bonawentura gdyby nie daj boże dotknął nas prawdziwy kryzys skutkujący drugą ligą?

LucjuszWielki 09.09.2012 21:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1275252)
Ad meritum:
Nawet gdyby udalo nam się uzbierać sensowną kwotę na transfer i pensję, choćby II-ligowca, to jak sobie wyobrażasz przekazanie tych pieniędzy klubowi, żeby mógł zawodnika kupić?

:help:

nie...... wchodze na forum z nadzieją jakiegos newsa, a tutaj rozkmina nad zrzutą transferowoą :D

o czym wy gadacie?? Przecież pół forum płacze nad cenami biletów, ma problem z odłożeniem 5 zeta na mecz a tutaj chcą na transfery sponsorować :DD

GROW UP

(post nie jest skierowany do osoby, którą cytuję tylko do ogółu)

funkykoval 10.09.2012 10:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1275252)
Ad meritum:

Klub jako osoba prawna nie zapłaciłby podatku od darowizny, natomiast w podatku dochodowym od osób prawnych pojawiłby się przychód.
Tylko czy przy takich stratach jakie notuje Wisła S.A. ten przychód byłby opodatkowany ??
Raczej nie ;-)
Co zaś do uzbierania jakiejkolwiek kwoty to podejrzewam, że starczyłoby na przysłowiowe już pampersy Kamila K......

Matejas_ 10.09.2012 10:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bonawentura (Post 1275052)
Nie miałbym nic przeciwko temu, by Cupiał oddał komuś zarządzanie Wisłą. Najlepiej miastu. Bo na chwilę obecną, to jak mamy się sami utrzymywać, to po co on ma być właścicielem? Co chwila wszystko psuje, a dodatkowo zatrudnia ludzi, którzy psują nam wszystko - Kapkę, Bednarza etc. Tak Wisła nie może funkcjonować. Sami byśmy sobie poradzili.

Hahaha. Może jeszcze Ty byś objął stanowisko dyrektora do spraw sportowych, wikink1 byłby księgowym, westersyl będzie specjalistą od transferów, a jak nam będzie kogoś brakowało to reszta kibiców jako udziałowcy mają prawo grać. 7 miejsc w składzie zajmią wychowankowie, a pozostałe 4 będziemy robili losowanie wśród udziałowców by każdy kto płaci kasę mógłby sobie zagrać w swoim ukochanym klubie.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dariook (Post 1275165)

I będziemy latać po tej 4 lidze następne 20 lat jak Hutnik, dopóki nie znajdzie się jakiś .......nięty Filipiak czy Wojciechowski śniący nocami o potędze piłkarskiej pod Wawelem. Jako TS Wisła Kraków, będziemy grali conajwyżej na boisku Nadwiślanu, gdyż na wynajem takiego obiektu będzie nas stać. Z kibiców dochody będą mierne, bo jak 20zł na ekstraklasę za drogo, to na 4 ligę każdy popatrzy sobie zza płotu, ewentualnie rzuci symboliczne 2 złote. Byłaby szansa, gdyby każdy z D zadeklarował się pod karą śmierci, że będzie chodził na każdy mecz płacąc 30zł przez najbliższe kilka lat. Wtedy by finanse były dość stabilne i przewidywalne, ale nie jest powiedziane, że stać nas nie będzie na szkolenie młodzieży, chyba że ktoś poprowadzi to charytatywnie, przy pomocy kilku dobrodusznych skautów potrafiących ocenić potencjał młodego zawodnika, jeżdżących po meczach juniorskich w obrębie małopolski. Zresztą do szkolenia młodzieży wcale nie potrzebne są obiekty. Obiektów w Krakowie jest multum! Trzeba tylko pomyśleć co, gdzie, jak i zorganizować to z głową! Wielu jednak chyba snuje zbyt daleko idące wizje, zapominając że sekcja piłkarska to nie koszykówka kobiet, futsal czy hokej, żeby gówniane pieniądze wystarczyły na odniesienie sukcesu na krajowym podwórku!

bonawentura 10.09.2012 12:24

Serek.c2 i temu podobne twory dzisiejszego internetu. Czytajcie ze zrozumieniem posty! I nie wyzywajcie ludzi od Judaszów, którzy za 40 srebrników sprzedaliby Wisłę największemu wrogowi. Jako że jesteśmy na forum i dyskutujemy w tym miejscu na temat właściciela, to każdy może zabrać głos - ja chodzę od wielu lat na Wisłę i szczerze, ale to absolutnie szczerze odpowiadam - wcale nie cieszy mnie MP - interesuje mnie coś więcej. Ale żeby to "coś więcej" miało miejsce, potrzebna jest polityka długofalowa. Tej polityki w naszym klubie nie ma.
Wytłumaczę jeszcze raz - gdyby dzisiaj Bogusław Cupiał miał podjąć decyzję o rezygnacji z funkcji właściciela klubu, to najlepiej by było gdyby ten klub oddał miastu. Niech mi ktoś powie, czy widzi natenczas kogokolwiek na horyzoncie, kto mógłby, jako prywatna osoba, przedsiębiorca etc. przejąć klub? Na razie nikt taki nie pojawia się na horyzoncie. Poza tym - Wisła ma się bilansować, wychodzić na zero - czy jest sens, aby Cupiał nadal zarządzał Wisłą? Nie podoba mi się jego polityka - dlaczego nie odda Wisły komuś, kto ma nieco inne podejście do zarządzania klubem?
Wracając do tych ośmiu tytułów. Równie dobrze tych tytułów mogłoby być o połowę mniej, gdyby On i ludzie mu kapitałowo podlegli zainwestowali nie tyle w piłkarzy, ile w dobrą szkółkę, szkolenie, rozwój młodych. Wtedy mielibyśmy dzisiaj o wiele lepszą sytuację, nie ponosilibyśmy klęsk w Europie etc. Zapewniam - po 15 latach Wisła mogłaby już dziś być wzorem dla wszystkich klubów w Polsce, niedoścignionym, dobrze zarządzanym, perfekcyjnie przygotowanym do walki o Ligę Mistrzów i w dniu dzisiejszym z pełną odpowiedzialnością to powiem - jednym z najlepszych, jak nie najlepszym klubem piłkarskim całego tzw. Bloku Wschodniego. Gdyby Cupiał przeznaczył wszystkie pieniądze, które dotychczas wydał na Wisłę, na rozwój młodzieży, infrastrukturę, sztab szkoleniowy etc. to dziś bylibyśmy o wiele silniejsi.
Poza tym - pytanie czy miasto w ogóle chciałoby zarządzać takim klubem jak Wisła? Dyskusja i debata na temat tego, czy miasto miałoby pokusę do wyprowadzenia pieniędzy ze spółki jest śmiechu warta. Każdemu by zależało na tym, by stadion, który został wybudowany po to, aby być rentownym, nie przynosił strat, a generował zyski. Dodatkowo – jest to nieodłączna rozrywka dla mieszkańców – i rozwiązanie problemów dotyczących odpowiedzialności za niekompetencję urzędników. Siła rażenia skupiłaby się w kierunku magistratu za brak odpowiedniego systemu sprzedawania biletów online etc.
Jeśli chodzi o samą Spółkę, to cedowanie tej Spółki na rzecz miasta mogłoby odbyć się w sposób, który zabraniałby akcjonariuszowi, czyli miastu na wypłacanie dywidendy i wyprowadzanie majątku ze Spółki – Spółka sama by się finansowała i generowała zyski, miasto byłoby operatorem stadionu, zatrudniłoby osoby, zarządzające samym klubem, ze stowarzyszenia kibiców oddelegowano by osobę odpowiedzialną niejako za prawidłowe zarządzanie.
Owszem – pojawia się jeden błąd w moim rozumowaniu – politycy to politycy – dać im coś, to zaraz położą na tym swoje „macki” i będą chcieli działać tylko na swoją korzyść – pytanie tylko czy Wisła nie jest dobrem Krakowa i nie ma przypadkiem tylu kibiców, którzy byliby w stanie w odpowiednim momencie pokazać swoją siłę i niejako „nadzorowaliby” działalność miasta w tym względzie.
Generalnie wszystkim pseudokomentatorom gratuluję swojego „mentorstwa” – zdecydowanie możecie zaliczać się do „meliniarnej” starszyzny podblokowej wypijającej kolejne puszki piwa. Dyskusja z Wami nie ma ale to absolutnie żadnego sensu – jak wy tylko poprzez negację wyrażacie swoje poglądy. Nie ma dla Was żadnego uzasadnienia – są stwierdzenia tylko i wyłącznie zero-jedynkowe, a jakakolwiek logika myślenia przychodzi Wam z olbrzymią trudnością. Wyzywacie od „chłopców” (nie jestem pracownikiem burdelu, by się tak do mnie zwracano), wyzywacie od idiotów i kretynów(stopni w skali IQ – moim skromnym zdaniem poziom mam całkiem w porządku). Zważcie na swoje słowa – owszem, jak Wam coś się nie podoba, to wyrażajcie się w sposób bardziej elokwentny i zmuszający kogoś do myślenia – bo absolutnie – przez takie wypowiedzi nie jesteście kandydatami do rozmów.
Jeśli chodzi o Wisłę – nawet gdyby przekształcenia w klubie wymagały spadku do pierwszej ligi, to moje utożsamienie z tym klubem jest na tyle dojrzałe i świadome, że ja nie uciekałbym z tonącego, tudzież przeciekającego okrętu. Ktoś, kto chce zarządzać klubem, musi zrobić kilka kroków w tył by potem dojrzale i stanowczo zrobić jeden w przód.
Szkoda, że poprzez jedno sformułowanie zostało wylane na mnie wiadro z pomyjami, jakby nikt nie potrafił myśleć bardziej szeroko, a na słowo „miasto” reagował tak alergicznie, że zepsuło mu to cały jego bieżący dzień.
Raczej zmian na chwilę obecną nie ma co poszukiwać. Ale zawsze warto dyskutować. Przy obecnym kryzysie nikt o zdrowych zmysłach nie pomyśli o przejęciu spółki pod swoje skrzydła. Jednak na temat Pana Cupiała i jego współpracowników chyba zawsze warto zabrać głos. Owszem – chwała mu za to, co zrobił, bo zainwestował w klub, pytanie tylko dlaczego, albo za sprawą kogo dobierał sobie takich a nie innych współpracowników? Znaleźli by się lepsi, młodsi, bardziej energiczni, ludzie z większą znajomością rynku piłkarskiego i piłkarskich umiejętności. Pan Kapka był świetnym piłkarzem(bardziej na rozmiary Wisły, a Lato bardziej na rozmiary Reprezentacji), niestety takim działaczem nie jest, choćby nie wiadomo jak mocno zaangażowany był w sprawy spółki.
Zdając sobie sprawę z tego, że to samo stado mentorskie zaraz znów zacznie wylewać na mnie wiadro z pomyjami – oświadczam, że bez jakichkolwiek merytorycznych argumentów do tego co napisałem i bez odniesienia się do kontekstu, nie mam zamiaru pisać, komentować, odpowiadać. Bo zaszkodzę innym, którzy wpadną w głęboką depresję i którzy chcąc wyładować swoją depresję będą próbowali mnie wirtualnie zjeść.

mr_kwolf 10.09.2012 13:20

Może nie do końca na temat, ale wydaje mi się, że trochę tutaj pasuje. Anegdota Zarzecznego na temat "bogactwa" możnych tego świata. Może to zweryfikuje niektórych pogląd na "sępiącego" Cupiała.

Cytat:

Mówią, że Solorz chytry, za mało płaci za kadrę i na Śląsk, i w ogóle jest be, a przecież ma aż 8,5 miliarda złotych majątku.

Muszę was powiadomić – ten kto ma 8,5 miliarda majątku, zazwyczaj ma 18,5 miliarda kredytu, coś jak Walter. Są to pieniądze wirtualne, nieistniejące, warte tyle co toner w drukarce. Albo jak kupowanie ulic i kamienic w Monopoly.

W sobotę widziałem Solorza w moim warzywniaku, próbował maliny, czy warte 4 złotych za koszyczek. Jeżeli ten człowiek ocenił, że polska kadra warta jest tylko dwadzieścia złotych – znaczy że wcześniej spróbował i wie. Nie przepłaca za nic.

Nigdy nie próbujcie wydawać cudzych pieniędzy, dopóki nie poznacie, jak trudno je się zarabia.
źródło: http://www.weszlo.com/news/11773-Jak...AWEL_ZARZECZNY

wolfy 10.09.2012 13:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1275260)
Kapka jaki jest taki jest, lepszy nie będzie. Nie porównuj się jednak do niego bo o piłce to On kolego wie więcej niż Ty o swojej wyuczonej profesji.

serek - oficjalnie przekroczyłeś granicę śmieszności.
Przykro wiedzieć, że kiedy Kapka będzie sprowadzał kolejnych Jovaniciów, zarabiających w klubie duże pieniądze za siedzenie na ławce (bo do gry się nie nadają), to znajdą się <...> gotowe go bronić (wszak ekspert to i zna się na piłce jak mało kto!).

Dałbym Ci listę transferów Kapki oraz duetu Kapka - Mandziara, ale to pewnie strata czasu.

Chore...

serek.c2 10.09.2012 13:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1275359)
serek - oficjalnie przekroczyłeś granicę śmieszności.
Przykro wiedzieć, że kiedy Kapka będzie sprowadzał kolejnych Jovaniciów, zarabiających w klubie duże pieniądze za siedzenie na ławce (bo do gry się nie nadają), to znajdą się <...> gotowe go bronić (wszak ekspert to i zna się na piłce jak mało kto!).

Dałbym Ci listę transferów Kapki oraz duetu Kapka - Mandziara, ale to pewnie strata czasu.

Chore...

Przeczytaj lepiej do czego odnosi się mój komentarz pieniaczu. Nigdy nie broniłem Kapki jako działacza, menadżera czy kogokolwiek innego. Mam o nim jak najgorsze zdanie (daruj sobie listę transferów bo dokładnie wiem jakie kaleki nasprowadzał...). Nie chce Ci się czytać całej dyskusji to nie komentuj.

Matejas_ 10.09.2012 14:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mr_kwolf (Post 1275356)
Może nie do końca na temat, ale wydaje mi się, że trochę tutaj pasuje. Anegdota Zarzecznego na temat "bogactwa" możnych tego świata. Może to zweryfikuje niektórych pogląd na "sępiącego" Cupiała.

Cytat odnośnie wydawania cudzych pieniędzy pasuje do tego tematu jak ulał! To takie polskie... pieprzenie co by było gdyby, gdybym był bogaty, itd, itp. Moim zdaniem jednak za marzenia powinni zacząć albo karać albo słono za nie płacić. Może wówczas niektórzy pospadali by z drzew.

jaro1985r 10.09.2012 14:22

Dać klub miastu, robić zrzutki na transfery....hahahaha. To jest konkurs na najbardziej głupi pomysł? :D

wikink1 10.09.2012 18:35

Panowie transfery podałem jako przykład ,równie dobrze mogą to być inne cele .Ja w odróżnieniu od 90% z Was mogę oglądać Wisłę w tv co najwyżej. Dobrze by było gdyby te zbiorki miały jakiś cel TAK DLA JASNOŚCI.

arti 10.09.2012 18:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jaro1985r (Post 1275365)
Dać klub miastu, robić zrzutki na transfery....hahahaha. To jest konkurs na najbardziej głupi pomysł? :D

Dlaczego uważasz, że hipotetyczna zrzuta na transfer to głupi pomysł? To się pewnie nie zdarzy, ale w innych klubach pewnie w najcięższych momentach miało to miejsce (choćby Lechia, Pogoń, Pejsy - jak mieli grupę 100 czy jakoś tak). Teoretycznie idea b.ok pytanie do księgowych jak to trzebaby rozegrać, żeby zrzucający się ani Wisła nie musieli płacić do US itp. żadnych podatków, danin itp.
Oddanie czy mocne zaangażowanie K w Wisłę? To przecież s/f - tj. Kraków, a nie Wrocek, Kielce itp., konfiguracja jest taka, że nie da się tego zrobić. Nie wspominając już o często fatalnym zarządzaniu Krakowem (przepłacone, opóźnione inwestycje, kłopoty z płynnością finansową gminy itd.)

bonawentura 10.09.2012 19:27

Może nie tyle taka infantylna zrzuta na transfer, co zaoferowanie pewnego "produktu" ze strony władz. Uruchomienie jakiegoś portalu społecznościowego kibiców Wisły, gdzie za użytkowanie tego portalu, otrzymywanie ekskluzywnych materiałów płaciło by się określoną kwotę. To jest do realizacji. Pewna studentka podsyłała nam ankiety na fanpejdżu Wisły i o takim "produkcie" pisała w swojej pracy. Może przyjdzie czas, że włodarze Wisły coś podobnego zaoferują.

tofik 10.09.2012 19:44

Wisła rządzi beton dlatego tak opornie wszystko idzie. Cupiał może i chce, ale nie potrafi, a jego pazie to w ogóle są tu jak za kare i wszystkie inwestycje w klub bossowi odradzaja.
Miastami, pzpnem zresztą też władają betony. Na najwyższych stołkach same relikty przeszłości. Ale i na te dinozaury kieyś przyjdzie czas, przyjdą inni, oby mądrzejsi. Do tego czasu nie liczyłbym na lepsze zarządzanie tak w Wiśle jak pzpnie itd. Musi zmienić się trochę podejście na mniej zaściankowe.

JOSE 841 10.09.2012 20:54

czy C sępi na Wisłe??jak niewiadomo o co chodzi to chodzi o kase jak chodzi o kase w Wiśle to chodzi dług czyli kase którą Wisła zalega wobec C a dokładniej chyba wobec TF.Aczkolwiek to że Wisła nie robi gotówkowych transferów to zasługa nieudolnego Legionisty którego polityka skończyła sie na Marcelo a nie tego że C sępi na Wisłę

westersyl 10.09.2012 21:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JOSE 841 (Post 1275411)
to że Wisła nie robi gotówkowych transferów to zasługa nieudolnego Legionisty którego polityka skończyła sie na Marcelo a nie tego że C sępi na Wisłę

Transfer Marcelo, Diaza pewnie fartowne ale dzięki nim do klubu wpadło ponad 4 mln euro. Nawet Kirm był za jego kadencji za którego też coś wpadło. Ile wpadnie z transferów Basałaja i Valckxa ? Jedynie Meliksonem można podreperować budżet. Tacy piłkarze jak Genkov, Jaliens, Iliev prawdopodobnie zarabiają krocie - nigdy nich nie sprzedamy a ich gra nie sprawi że do klubu będą wpadać złotówki, rozgrzeszę jedynie trochę Ilieva którego przyjemnie się ogląda na boisku i jak grał w puchach to nie kopał po autach. Brakuje mu jedynie efektywnościowy w ekstraklasie.

Cytat:

z. Uruchomienie jakiegoś portalu społecznościowego kibiców Wisły, gdzie za użytkowanie tego portalu, otrzymywanie ekskluzywnych materiałów płaciło by się określoną kwotę.
My powinniśmy przede wszystkim stać się atrakcyjnym "produktem" dla sponsorów których w klubie jak na lekarstwo. Wiadomo, że to w dużej mierze uzależnione jest od jakości drużyny.
Takie rzeczy to może robić Man United czy Barcelona ale nie my gdzie nawet nie potrafimy zarabiać na pamiątkach, wypełnić stadionu itd.

muerte 10.09.2012 21:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez westersyl (Post 1275413)
Nawet Kirm był za jego kadencji za którego też coś wpadło. Ile wpadnie z transferów Basałaja i Valckxa ? Jedynie Meliksonem można podreperować budżet. Tacy piłkarze jak Genkov, Jaliens, Iliev prawdopodobnie zarabiają krocie - nigdy nich nie sprzedamy a ich gra nie sprawi że do klubu będą wpadać złotówki, rozgrzeszę jedynie trochę Ilieva którego przyjemnie się go ogląda i jak grał w puchach to nie kopał po autach. Brakuje mu jedynie efektywnościowy w ekstraklasie co może być np spowodowane tez tym że naszym napastnikiem jest niestety Genkov.

1. Za Kirma dostaliśmy mniej niż zapłaciliśmy.
2. Iliev, Jaliens, Genkov i spółka spłacili się grą w europejskich pucharach.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 03:56.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl