Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Kazimierz Moskal byłym trenerem Wisły Kraków (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8389)

emjot 10.11.2011 13:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez gigant (Post 1190057)
O ile dobrze pamiętam to Kaziu wcale nie chciał odchodzić. Łez zadnych nie było, ale Kaziu był świadomy tego ze bez pieniędzy za "niego" od Lecha, Wisła najnormalniej moze upaść. Mozna powiedzieć ze odszedł, ale dzięki temu uratował Wisłę przed pewnym bankructwem.
Dla mnie osobiście, juz zasługuje na koszulkę pod dachem.

Było też bardzo prozaicznie: Kaziowi urodziło się dziecko, mieszkał w hotelu TSu bodaj w jednym pokoju
mieszkania działaczom załatwić się nie dało, klub cienko prządł więc..

co do koszulki pod dachem. Absolutnie i bez dwóch zdań się należy.

PvD 10.11.2011 14:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emjot (Post 1190071)
Było też bardzo prozaicznie: Kaziowi urodziło się dziecko, mieszkał w hotelu TSu bodaj w jednym pokoju
mieszkania działaczom załatwić się nie dało, klub cienko prządł więc..

co do koszulki pod dachem. Absolutnie i bez dwóch zdań się należy.

Cytat:

O Wiśle rozmawia z wielką pasją. Momentalnie można wyczuć, iż jest ona dla niego czymś więcej, niż tylko zwykłym miejscem pracy. Taki tok rozumowania potwierdzał wielokrotnie godnym reprezentowania jej barw nie tylko wtedy, gdy Biała Gwiazda była u szczytu ale także i wtedy, gdy przy Reymonta notowano gorsze czasy. KAZIMIERZ MOSKAL - bo o nim mowa, to niegdyś bardzo dobry piłkarz, dziś dobrze rokujący szkoleniowiec, a poza boiskiem wartościowy człowiek, dlatego nie ma żadnych wątpliwości, iż należy mu się miejsce w gronie najwybitniejszych postaci naszego ukochanego klubu.
(.....)
Los co nakazał zmianę barw klubowych
Lato 1990 roku fanom "Białej Gwiazdy" zapadło w pamięci jeszcze z innego powodu. Po uwielbianego na trybunach Kazika, zgłosił się - mający mocarstwowe plany - poznański Lech. "Z jednej strony ów rok był bardzo dla mnie szczęśliwy. Mieszkając z żoną w jednym pokoju, w hotelu w hali doczekaliśmy się narodzin syna. Z drugiej strony martwić musiał stan naszej egzystencji. W Wiśle nie było mowy wtedy o wysokich zarobkach. Klub natomiast potrafił pomóc zawodnikom w uzyskaniu mieszkania. Jednak nie po zmianie ustroju, więc mnie takie wielkie szczęście objąć nie miało prawo.. Jasno tłumaczyłem wtedy wszystkim, iż nie chcę z Krakowa nigdzie wyjeżdżać, gdyż jestem człowiekiem mocno przywiązującym się do danego miejsca czy środowiska. Ale z drugiej strony chcąc zadbać o interes rodziny musiałem poszukać dla niej odpowiedniego lokalu mieszkalnego. Gdyby Wisła obiecała mi jakiekolwiek lokum, nigdzie bym się nie ruszał, choć kwota oferowana za mnie przez "Kolejorza" była naprawdę spora i to dzięki niej klub mógł jeszcze potem przez jakiś czas spokojnie egzystować"
W Poznaniu powstał bardzo silny jak na polskie warunki zespół. Ale...tak bardzo nie chciałem odchodzić z Krakowa, tak bardzo było dla mnie ciężkie w Wielkopolsce pierwsze pół roku mojego pobytu. Nawet, gdy w pewnym momencie zawitał do mnie były bramkarz Wisły,a w tamtym okresie jej kierownik Robert Gaszyński, mówiąc, iż Lech zalega "Białej Gwieździe" jakieś pieniądze za transfer i nie wykluczony jest mój powrót, bardzo się ucieszyłem. Tym bardziej, że poznaniacy zaczęli ociągać się z wręczeniem mi kluczy do obiecanego przez nich dla mnie mieszkania. Musiałem żyć z nowonarodzonym dzieckiem i żoną w mieszkaniu zastępczym, bardzo małym i zaniedbanym, co bardzo mi nie pasowało. Pewnego dnia nawet spakowaliśmy wszyscy walizki, a ja udałem się na Bułgarską do siedziby poznnańskiego klubu, grożąc tamtejszym włodarzom, iż jeśli natychmiast sprawa nie posunie się do przodu, to wracam momentalnie do Krakowa. Jak się okazało moja wizyta przyniosła pomyślne rozwiązanie.
(....)
FORZA WISŁA 2006 Październik "Z cyklu legendy Białej Gwiazdy"

simo23 10.11.2011 15:51

Kaziu to legenda, zasługuje na koszulkę pod dachem, to brat mojego trenera tak nawiasem :D trenował nas przez 3treningi ;D

Ajax 10.11.2011 16:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez simo23 (Post 1190090)
Kaziu to legenda, zasługuje na koszulkę pod dachem, to brat mojego trenera tak nawiasem :D trenował nas przez 3treningi ;D

Mam nadzieje że Jaliens ćwiczy taktyczne aspekt termicznego wsparcia urządzeń ławko-pochodnych wraz z pracą nad ciepnięciem lewego pośladka w wyniku styczności z średnio plastycznym podłożem przez 90 minut.

borys 10.11.2011 16:37

Wszyscy Kaziu, Kaziu swoj chlop itd. A ja sie tego najbardziej obawiam, że dla pilkarzy to on nie bedzie autorytetem, kims kto cos zmieni, zagoni do pracy tylko no wlasnie... Kazikiem.

Kocur 10.11.2011 16:51

Wszystko zależy.

Największe sukcesy w biznesie i zarządzaniu osiągają managerowie preferujący w kontaktach z podwładnymi styl wizjonerski oraz afiliacyjny, ciut rzadziej demokratyczny.

Dyktatorski jest dobry ale w bardzo krótkim okresie czasu, na pewno nie służy do budowania drużyny.

1q2 10.11.2011 17:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez borys (Post 1190097)
Wszyscy Kaziu, Kaziu swoj chlop itd. A ja sie tego najbardziej obawiam, że dla pilkarzy to on nie bedzie autorytetem, kims kto cos zmieni, zagoni do pracy tylko no wlasnie... Kazikiem.

Tego nie wiemy - to ktoś będący blisko klubu mógłby napisać -czy Moskal będąc 2 trenerem, swoim postępowaniem i charakterem, 'wywalczył' respekt w drużynie czy jest właśnie takim 'Kazikiem'
Mi Moskal nie wygląda na takiego co dawał sobie w kaszę dmuchać ale to tylko intuicja.

pio 10.11.2011 19:02

Dyscyplina musi być
http://www.sport.pl/sport-krakow/1,1..._byc_musi.html

Czy objęcie przez pana stanowiska trenera oznacza, że na boisku częściej będą pojawiali się Polacy?

- Każdy ma swoich faworytów. Z piłką jest jak z polityką - wszyscy się na niej znają. Decydować będzie forma, ale też przeciwnik, z którym gramy. Wybór składu nie jest prosty, dylematy są wielkie.

gypsy 10.11.2011 20:01

Nie jestem do końca przekonana, czy Trener Moskal jest odpowiednią osobą na stanowisku pierwszego trenera. Wydaje mi się, że o ile w roli asystenta spisuje się bardzo dobrze, solidnie wykonuje obowiązki i po prostu pasuje na to stanowisko, to jednak pierwszym trenerem być nie powinien. Brakuje mu dużo, przede wszystkim takiej charyzmy, jaką posiadał chociażby jego poprzednik.Ale nie chce go za bardzo krytykować, każdy dostaje ode mnie kredyt zaufania, oceniać należy na koniec wykonanej pracy.

rps16 10.11.2011 20:12

Wiadomo że to nie jest trener na dłużej, ale dobrze robią ze nie łapią pochopnie jakichś patałachów których zwolniono skąd inąd, tylko rozsądnie wybiora nastepce RM

Swoja droga Jimenez jednak wyraził zainteresowanie Wislą, więc kto wie ..

RYBA 10.11.2011 22:02

Czy ktoś może wie jaki bilans ma Kaziu prowadząc pierwszą drużyne ? Bo nie potrafie operować w tym momencie liczbami ale wydaje mi sie że nie jest on taki zły.

rps16 10.11.2011 22:25

http://www.weszlo.com/news/8447-Troc...rze_Telefoniki

otóż niestety ma tragiczny bilans
1,44 punkta na mecz ...

RYBA 10.11.2011 22:44

o no to mnie zaskoczyłeś ale niestety matematyka nie kłamie, dziękuje

FraMat 10.11.2011 22:49

Są trzy rodzaje kłamstw:
- kłamstwa,
- wierutne kłamstwa i
- STATYSTYKA

ziz99 14.11.2011 13:38

Cytat:

Chciałbym, aby zespół utrzymywał się przy piłce, starał się grać krótkimi podaniami
Kaziu, trzymam mocno żeby Ci się to udało!

link: http://www.przegladsportowy.pl/Pilka....html#miniPoll

Ajax 14.11.2011 15:31

Za główną

Cytat:

Z pewnością do nowości zaliczyć może ćwiczenie stałych fragmentów gry, których rozegranie drużyna doskonaliła pod koniec zajęć. „Stałe fragmenty gry to ten element, nad którym ostatnio nie pracowaliśmy, więc to była jedna ze zmian, o których wspominałem” – podkreśla Daniel Brud. „Ze stałymi fragmentami gry zawsze można coś zrobić. Na pewno, gdy jest on dobrze wykonany przez przeciwnika, będzie niósł ze sobą zagrożenie i tego nie unikniemy. Warto jednak poświęcić trochę czasu na przećwiczenie tego elementu gry” – zaznacza z kolei Kazimierz Moskal.
Mam nadzieję że z górnikiem unikniemy 147 bramki z wolnego...

borys 14.11.2011 15:37

No niezle jaja dostawalismy jeden po drugim golu ze stalych fragmentow ale po co cwiczyc...

mitmichael 14.11.2011 19:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez borys (Post 1191492)
No niezle jaja dostawalismy jeden po drugim golu ze stalych fragmentow ale po co cwiczyc...

Takie rzeczy tylko w Wisle

wolfy 14.11.2011 21:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rps16 (Post 1190272)
http://www.weszlo.com/news/8447-Troc...rze_Telefoniki

otóż niestety ma tragiczny bilans
1,44 punkta na mecz ...

1,77.
Ciekawe, czy brali pod uwagę mecze pucharowe. Jeżeli tak, to (jak zwykle) dali dupy. Większość naszych trenerów nie psuła sobie w nich statystyk :lol:
Moskal podobno ma gorszy, ale ponieważ na "weszło" piszą matematyczni analfabeci (co udowodnili nie raz) bez znajomości języków obcych - brałbym to z przymrużeniem oka.

Wojtas 15.11.2011 00:30

Ja rowniez trzymam kciuki zeby Kaziowi sie udało ,to Legenda i czlowiek ktorego koszulka juz dawno winna wiesiec pod dachem stadionu.

Do dzis pamietam jego bramke z Saragossa z 25 metrow ktora poderwała chlopakow do tego historycznego wyczynu.Dzis praktycznie niemozliwego.

farben 15.11.2011 15:02

Kazimierz Moskal: coś więcej niż praca

http://krakow.naszemiasto.pl/artykul...bb1b08d7,1,3,4

Rzeczowy, mądry wywiad. Ciężko nie czuć sympatii do Kazia.

spinna 18.11.2011 16:04

Kazimierz Moskal przed meczem z Górnikiem [video]:
http://kiks.tv/2011/11/moskal-niewaz...azne-3-punkty/

alberto 18.11.2011 17:58

Pełna retransmisja konferencji Kazimierza Moskala przed Górnikiem Zabrze na http://www.malopolskatv.pl

rps16 20.11.2011 11:30

wolfy, mowimy o Moskalu a nie o Maaskancie

Kazimierz Moskal - 17.04.2007 - 12.06.2007
9 meczów - 13 punktów - 1,44

Martinus 20.11.2011 20:21

Myślę, że po tym meczu należy zwolnic Maaskanta yyy to znaczy nie jego już zwolniliśmy... To teraz czas na kogo? :)

lukas63 20.11.2011 20:27

Jednak nie było efektu nowej miotły :(

KruQ 20.11.2011 20:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez lukas63 (Post 1193699)

Nie było Efektu ?! no jak dla mnie był i to nawet nie mały. Wisła przegrała ale przynajmniej w tych gwiazdorach była jakaś chęć wygrania.

pan Dudi 20.11.2011 20:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Martinus (Post 1193689)
Myślę, że po tym meczu należy zwolnic Maaskanta yyy to znaczy nie jego już zwolniliśmy... To teraz czas na kogo? :)

Cupiała?

Byłeś wyrozumiały dla pięknego Roberta i czekałeś na efekty jego pracy? To teraz zamknij buzię i daj tyle samo czasu Kazkowi.

felipe 20.11.2011 20:36

Cytat:

Bo jak może być, jesli druzynę przejmuje dotychczasowy asystent? W dodatku w sytuacji, gdy wszyscy wiedzą, że objął rolę ciecia na kilka kolejek (bo trenera jakiegoś mieć trza), a i tak szuka się innego człowieka... Jak taki chłop ma mieć jakikolwiek wpływ na grupkę rozwydrzonych gwiazdek, na którą nawet gwizdnąć nie można?

Inna sprawa, że Kazimierz M. lekko przegiął pałę paroma decyzjami personalnymi. Na siłę robi się z gościa trenera, a może on po prostu nie ma do tej roboty talentu... Nie każdy musi trenować Wisłę, są też Puszcze Niepołomice, czy inne Kotwice Kołobrzeg.

Dariook 20.11.2011 20:38

Cytat:

Czy aby napewno to była nowa miotla? Jedno jest pewne, brudy te same.

Martinus 20.11.2011 20:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pan Dudi (Post 1193713)
Cupiała?

Byłeś wyrozumiały dla pięknego Roberta i czekałeś na efekty jego pracy? To teraz zamknij buzię i daj tyle samo czasu Kazkowi.

Zupełnie inna sytuacja - bardzo szanuję Kazka za wszystko co zrobił dla Wisły, ale umówmy się to nie jest osoba na I trenera Wisły...

TRZEBINIAnin 20.11.2011 20:40

Kaziu wiem że czytasz forum :D

W nastepnym meczu postaw na Kurte , Pareiko i tak ma słabszy okres, postaw na Czekaja, i tak Jaliens ma kontuzke, Postaw na Wilka, Postaw na Bogusia kosztem Kirma, postaw na Małego a Ilieva do srodka.
5 Polaków we Wrocławiu to by bylo coś :)
Co masz do stracenia? i tak kazdy przewiduje wpie.rdol od braci z Wrocławia.
aha. z Brudem mozna dac sobie spokoj, raczej nic z niego nie bedzie.

westersyl 20.11.2011 20:41

Cytat:

Nie było Efektu ?! no jak dla mnie był i to nawet nie mały. Wisła przegrała ale przynajmniej w tych gwiazdorach była jakaś chęć wygrania.
Sorry ale nie widzę żadnego postępu a dostrzegłem nawet wiele błędów.
Moskal kompletnie minął się z dobraniem zawodników do pozycji. Musimy doczołgać się do końca tej rudny, uczenie się teraz gry atakiem pozycyjnym jest kompletną bzdurą Moskala... trzeba było zacząć grać na lagę i uzbierać jak najwiecej punktów, dopiero w przerwie po powrocie czołowych piłkarzy nadać tej drużynie inny styl.

pan Dudi 20.11.2011 21:40

Po przeczytaniu powyższego posta na usta ciśnie się klasyczne pytanie - kim ty ....a jesteś? Na jakiej podstawie oceniasz trenera i to, że minął się z dobraniem zawodników po pozycji? Widzisz ich na treningach? Wiesz, co potrafią i co mówią?

O ile rozumiem krytykę brzmiącą np. niepotrzebnie grali skrzydłami i dośrodkowywali w pole karne, skoro nie ma piłkarza dobrze grającego głową, to teraz kompletnie nie wiem, na czym bazujesz pisząc o tym, że ktoś zagrałby lepiej na jakiejś innej pozycji.

FraMat 20.11.2011 21:46

a na jakiej podstawie Ty oceniasz trenerów? Widzisz ich pracę, widzisz ich warsztat, masz jakiekolwiek uprawnienia do tego, żeby krytykowac takiego Maaskanta?
Sam beret powiedział dzis w Lidze+: "nawet nie chche myśleć co byłoby w Legii gdyby odpadł nam Luboja, Radović i... ktoś jeszcze"

felipe 20.11.2011 21:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pan Dudi (Post 1193779)
Po przeczytaniu powyższego posta na usta ciśnie się klasyczne pytanie - kim ty ....a jesteś? Na jakiej podstawie oceniasz trenera i to, że minął się z dobraniem zawodników po pozycji? Widzisz ich na treningach? Wiesz, co potrafią i co mówią?

O ile rozumiem krytykę brzmiącą np. niepotrzebnie grali skrzydłami i dośrodkowywali w pole karne, skoro nie ma piłkarza dobrze grającego głową, to teraz kompletnie nie wiem, na czym bazujesz pisząc o tym, że ktoś zagrałby lepiej na jakiejś innej pozycji.

Wejdę trochę między wódkę a zakąskę, ale wyjątkowo popieram pogląd westersyla, więc tę wiekopomną chwilę pasuje uczcić :) Tak na szybko.
1. Jaliens w wyjściowej jedenastce. Sabotaż, no nie ma racjonalnych przesłanek takiej decyzji.
2. Brud - piłkarz zdecydowanie za słaby na poziom ligowy. Mnie to przypomina takie bezczelne, nachalne wpychanie Polaków do kadry. Bo wypada, bo Legię chwalą to my tez pokażmy naszą zajebistą młodzież.
3. Diaz - całą rundę kopie jako tako na boku obrony, tudzież w środku pomocy - dziś stoper. Obok marnego standardowo Paljicia - to nie mogło wypalić.
4. Nunez - całą rundę środkowy pomocnik (dość sensowny notabene) - dziś nie wiedziec czemu rzucony na skrzydło.

Efekt - gramy w pierwszej połowie bez defensywnego pomocnika. Gdyby nie nieporadność Górnika moglismy mieć dwójkę w plecy do szatni i po zawodach już o godzinie 17.45.

FraMat 20.11.2011 22:02

+ Garguła w ataku a Iliev w pomocy...
:lol:

flamengista 20.11.2011 22:11

Dla mnie wstawienie Jaliensa do składu przez nowego trenera jest robieniem sobie jaj z kibiców. Nie wiem, co trener Moskal chciał tym osiągnąć, ale takimi decyzjami zaufania (przynajmniej mojego) nie zdobędzie.

Do tego za kontuzjowanego Jaliensa wchodzi nieopierzony, surowy Czekaj i pokazuje, jak ambitnie powinien grać środkowy obrońca. Tym samym obnażył w ciągu zaledwie 80 minut całkowite lenistwo i tumiwisizm holenderskiego stopera.

Dla mnie sprawa jest jasna. Jaliens ma trafić do Młodej Ekstraklasy. Niech pokopie parę tygodni z młodzikami i przemyśli parę spraw. Przygoda się skończyła, pora na "hard work". Emerytów nie potrzebujemy.

Kto jak kto, ale Kazek Moskal powinien mieć sentyment do "hard worku", a nie promować leni. Bardzo się dzisiaj rozczarowałem.

RAFi89 20.11.2011 22:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez pan Dudi (Post 1193779)

Tak samo broniliście Maaskanta jak wystawiał Jaliensa, Lameya czy Genkova w ataku.
Nie trzeba być geniuszem i chodzić na treningi żeby stwierdzić że Garguła jest wolny jak żółw, a fizyczne pojedynki to przegrał by z juniorami. Wystawienie go na skrzydle to poroniony pomysł (a za jego unikanie gry w defensywie i granie na alibi w tym elemencie to tą opaskę ściągnąłbym mu w trakcie spotkania i dał Czekajowi).
Wszyscy krytykowali Roberta za Jaliensa a tutaj Moskal dalej na niego postawił więc coś jest nie tak.
Do Moskala nic nie mam ale zwalniać trenera a zespół powierzyć jego asystentom to jest strzał w stopę. W większości z tych zawodników nic nie będzie, z tego zespołu wyciśnięto max. Nasz potencjał ofensywny jest kontuzjowany od meczu z Ruchem co większości łatwo wypadło z głowy przy ocenie trenera,

I nie bronię Maaskanta ani nie mam zamiaru krytykować Moskala ale trzeba przestać żyć wspomnieniami, patrzeć na innych i w kółko powtarzać te same błędy.

Obecny skład personalny nigdy nie grał kosmicznej piłki i nie ma podstaw aby sądzić że będzie inaczej. Jirsak nigdy swojego talentu nie ujawnił, Kirm nigdy wybitny nie był, Gagrula o formie z GKS-u może zapomnieć, podobnie jak Boguski a Paljic nigdy nie był lewym obrońcom.
Nasza młodzież nie jest fantastyczna i nie ma się co do Legi porównywać. O ile Czekaj dzisiaj dał radę to Brud do seniorskiej piłki się nie nadaje i nie ma co chłopa krzywdzić. Owszem można próbować młodych zawodników ale napewno nie na siłę i dzisiaj nas nie zbawią.

Jak to dzisiaj skomentował znajomy: Zawodnicy z importu, boisko treningowe z C-klasy a w Lidze Mistrzów szukamy kasy.

Wojtas 20.11.2011 22:19

Ja rowniez zdziwilem sie tym ze Kazek postawil na Jaliensa.Mlody Czekaj swoimi dobrymi wejsciami w nogi pilkarzy Gornika pokal co znaczy slowo walka i ambicja.

Nieche juz ogladac holenderskiego kołka w pierwszym skladzie ,ten zespol potrzebuje zmian i od obrony czas zaczac.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 15:39.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl