Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   [6. Kolejka] Wisła Kraków - Korona Kielce 17 września, piątek godz. 20:00 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=7601)

leszekm 15.09.2010 19:28

Wisła Kraków znów gra w swojej twierdzy

Wisła Kraków znów gra w swojej twierdzy

Już w piątek piłkarze Wisły Kraków po długiej przerwie będą mogli liczyć na prawdziwe wsparcie swoich kibiców. Prawdziwe, bo to w Sosnowcu czy w Nowej Hucie, gdzie przez ostatnie piętnaście miesięcy z okładem grała "Biała Gwiazda", nijak ma się do wyjątkowej atmosfery stadionu przy ul. Reymonta. To tutaj często drużyna wygrywała nawet wtedy gdy miała słabszy dzień, bo pchana do przodu śpiewem tysięcy gardeł potrafiła pokonać własne słabości. Tylko ostatnia dekada dostarczyła kilka takich przykładów.

Pierwszy raz po piętnastomiesięcznej przerwie trybyny przy ul. Reymonta zapełniły się na reprezentacji. Jutro takie obrazki zobaczymy na meczu Wisły (© Wojciech Matusik)
Chyba najbardziej jaskrawy w tym okresie miał miejsce 28 września 2003 roku, gdy Wisła po klęsce 1:4 z Legią na Łazienkowskiej podejmowała przy ul. Reymonta Groclin Grodzisk Wlkp. Gdy po sześciu zaledwie minutach krakowienie przegrywali 0:2, na trybunach zapanowała konsternacja. Kibice nie przestali jednak wierzyć w odwrócenie losów spotkania. Zerwał się tak donośny doping, że wiślacy nie mieli wyjścia, musieli ruszyć do odrabiania strat. I... wygrali całe spotkanie 3:2, a mecz ten został uznany za najlepsze widowisko dekady w polskiej ekstraklasie.
- Kibice Wisły zawsze mieli to do siebie, że nie odwracali się od drużyny nawet w trudnych momentach - wspomina Mirosław Szymkowiak, który grał we wspomnianym meczu z Groclinem. - Za czasów moich występów w Krakowie, może raz czy dwa zdarzyło się, że jak graliśmy słabo, to na nas gwizdali. Najczęściej było jednak tak, że bardzo mocno nas wspierali, a ten mecz z Groclinem jest tego świetnym przykładem. Może ktoś się śmiać, ale proszę mi wierzyć, że czasami człowiek już nie miał siły, już nosem jeździł po boisku, ale jak te kilkanaście tysięcy ryknęło, to jeszcze potrafił szarpnąć i jeszcze powalczył. To był też często problem dla drużyn przyjezdnych, które - co tu dużo mówić - bały się grać na Reymonta przy takiej publiczności. Moim zdaniem przez ostatnie kilkanaście miesięcy Wisła miała problem, bo straciła właśnie ten atut swojego prawdziwego stadionu. Na całe szczęście to już jednak przeszłość i od piątku znów piłkarze będą mogli liczyć na ogromne wsparcie.

Atmosferę stadionu przy ul. Reymonta doceniali również trenerzy nielicznych zespołów, którym przez ostatnie kilkanaście lat udawało się jednak wygrać z Wisłą na jej terenie. Jesienią 2006 roku GKS Bełchatów przerwał "Białej Gwieździe" serię meczów bez porażki w roli gospodarza, liczącą 73 (!) spotkania. Ówczesny trener Bełchatowa Orest Lenczyk na pomeczowej konferencji prasowej nie krył, że do końca - mimo iż jego zespół prowadził 3:0, 3:1, 4:1 i wreszcie 4:2 - bał się o wynik. - Jak ta trybuna za bramką ryczała, to wiedziałem, że Wisła do końca się nie podda i będzie ze skóry wychodzić, żeby wyrównać - mówił wtedy Lenczyk.

- Prowadziliśmy 4:0, a ja z moimi asystentami nie mogłem wyjść z podziwu dla tych kibiców, którzy nawet na moment nie przestali wspierać swojej drużyny. Pomyślałem sobie wtedy, że dla takich fanów warto będzie pracować - tak z kolei mówił o jednym z motywów podjęcia pracy w Wiśle Maciej Skorża, który wiosną 2007 roku ograł krakowian przy ul. Reymonta z Groclinem.

Już w piątek wieczorem o sile dopingu kibiców z ul. Reymonta znów będzie można się przekonać podczas meczu z Koroną Kielce. Wszystko wskazuje na to, że na trybunach ciągle budowanego stadionu im. Henryka Reymana zasiądzie aktualny komplet, czyli prawie 18 tysięcy widzów.

Wszyscy w Wiśle z utęsknieniem czekali na ten powrót. Wszyscy liczą też, że drużyna Roberta Maaskanta stanie na wysokości zadania, rozegra dobry mecz i pokona kielczan. Kibice, którzy po kilka godzin stali w kolejkach po bilety na jutrzejsze spotkanie, innego scenariusza nawet nie chcą do siebie dopuszczać.

http://www.krakow.naszemiasto.pl/art...?kategoria=664

gooro33 15.09.2010 19:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Feniks1983 (Post 980382)
http://www.weszlo.com/news/5571

Przekret Sportowy normalnie rozwala z poziomem swoich dziennikarzy..... zal.pl

Niestety poziom gazety powala... widac kazdy debil za znajomosci moze sie dostac do nich do pracy i cos tam sobie naskrobac.... Kolejna wpadka w ostatnim czasie po wywiadzie z trenerem Violi ktorego tak naprawde nie bylo...
A kiedys bylo nasze krakowskie Tempo....ehhh gdzie te czasy...

krakus76 15.09.2010 20:29

Za oficjalną stroną.

Już 14 tysięcy biletów na piątkowy mecz Wisły z Korną zostało sprzedanych. W czwartek i piątek do nabycia będą ostatnie wejściówki na piątkowy mecz, w tym około 100 biletów na sektor G.

W związku z tym, że wiślackie fankluby nie skorzystały z całości zarezerwowanej dla nich puli, w sprzedaży będzie około 100 biletów na sektor G5.

Nie ma już wejściówek na sektory D11, D21, E22, E23, E24, E25 oraz F11, F21, F23, F24, a także G1, G2, G3 i G4.

jaseik12 15.09.2010 22:45

Ale coś czuje że jednak będzie full;p Odliczam godziny;p

Wojtas 15.09.2010 23:00

Ja mysle ze zawodnicy tak jak my tez nie moga doczekac sie tego meczu

tyle czasu musli grac na beznajdziejnych stadionach jako gospodarze wiec taka zmiana to jak przesiasc sie z Opla Corsy do Audi Q7

oni czuja ten "dreszczyk" my tez ,moze w formie pilkarskiej aktualnie jest srednio ale kibicowsko wracamy do piekła na R22 ,mam ciarki jak pomysle o pierwszym odpiewaniu "Jak dlugo na Wawelu"
to bedzie cos pieknego :)

Kryniu 15.09.2010 23:00

Jazda jazda jazda aż chce się ryczeć. Już nie mogę się doczekać. Powiem szczerze że takich emocji już dawno nie czułem. Mam nadzieję że nasi piłkarze wiedzą o co grają

JrQ- 15.09.2010 23:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wojtas (Post 980668)

tyle czasu musli grac na beznajdziejnych stadionach jako gospodarze wiec taka zmiana to jak przesiasc sie z Opla Corsy do Audi Q7

oni czuja ten "dreszczyk" my tez ,moze w formie pilkarskiej aktualnie jest srednio ale kibicowsko wracamy do piekła na R22 ,mam ciarki jak pomysle o pierwszym odpiewaniu "Jak dlugo na Wawelu"

Ale trzeba też pamiętać, że większość, nie miała możliwości grania wcale na R22.
Z tych co jest dłużej (nie licząc nowych) to Kirm np grał tylko na obczyźnie.

bravelukas 16.09.2010 00:04

Ja myślę, że jest napinka, że ma byc cały stadion, ale tcyh 4tys biletow nie sprzedadza w całosci przez dwa dni, kto miał kupic bilet to juz kupił

krakus76 16.09.2010 07:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bravelukas (Post 980693)
Ja myślę, że jest napinka, że ma byc cały stadion, ale tcyh 4tys biletow nie sprzedadza w całosci przez dwa dni, kto miał kupic bilet to juz kupił

Wielce prawdopodobne. Ten kto się miał wybrać to już swoje odstał przestraszony wizją że zabraknie biletów. Dzisiejszy dzień będzie kluczowy. Inną sprawą że na stadionie będzie dużo osób z dziećmi poniżej 12 roku życia (ich bilety nie obowiązują). To też podniesie frekwencję i zapełni ew. puste krzesełka. Osobiście kupiłem bilet na narożnik (sektory D) które są pewnie będą typowo rodzinnymi na Wiśle do chwili oddania całego stadionu. Aha. Zabieram ze sobą nowego Wiślaka (7 letniego syna) :)

festereknh 16.09.2010 08:59

A skoro kolega się pochwalił niżej, że zabiera kogoś, to też dopiszę :) Zwerbowałem kuzyna i wuja z kumplem na mecz :D nie mieli jak kupić biletów to za nich stałem ponad godzinę xD Lepiej, żeby ktoś taki jak oni poszli na mecz niż osoby niepowołane :D

SEKTOR G WELCOME!

http://sport.interia.pl/pilka-nozna/...da,1532218,812

Gucio25 16.09.2010 10:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wojtas (Post 980668)

co chcesz od Opla Corsy? :foch:
fajne autko, szkoda tylko że w moim wspomagania nie ma. :-)
a z resztą (coby nie oftopować) się w pełni zgadzam.

pozatym, to spokojnie, jeśli dziś pójdzie powiedzmy 2tys, to jutro przed meczem te 2tys. ludzi się zdecyduje iść i kupi zaraz przed nim.

liczę że piłkarzyny naprawdę się zmobilizują widząc i słysząc co się będzie działo na trybunach i że im się będzie chciało powalczyć. a wtedy powinniśmy wygrać z każdym z tej ligi.

Kryniu 16.09.2010 11:41

Sam chętnie poszedłbym na mecz ale niestety nie będzie mnie w Krakowie do października(studia). Myślałem o tym aby specjalnie jechać do Krakowa na mecz ale byłem ostatnio na meczu z Australią więc nie specjalnie mógłbym teraz wyjechać( zawsze to 250km). Mniejsza z tym bo nie do tego dążę a mianowicie wielu jest takich kibiców jak ja czyli studentów których nie ma obecnie w Krakowie a którzy chodzą na stadion. Dlatego frekwencja znacznie wzrośnie po rozpoczęciu roku szkolnego. Sam często chodzę z grupką znajomych i wiem że się nie mylę.

Hrluc 16.09.2010 12:51

Trzeba mieć kartę kibica,aby zakupić bilet?

KOMINEK 16.09.2010 12:53

nie tylko PESEL

moskit 16.09.2010 14:38

http://www.xn--maopolska-rub.tv/port...nt-i-p-brozek/ zaraz zacznie sie transmisja masskanta i pawla brozka przed koroną.

BieżanówStary 16.09.2010 15:32

nieoficjalne info z jednego z krakowskich zakładów krawieckich - szyte 105 - 3 metrowych flag w barwach Wisły(można sie tlyko domyślać na jaką okazję)

Damian1986 16.09.2010 15:43

No to zapowiada się ciekawie :)

spinna 16.09.2010 16:31

http://kiks.tv/2010/09/brozek-przez-...cilismy-tytul/

Paweł Brożek przed meczem z Koroną...

festereknh 16.09.2010 16:37

OBY BROZIO OBY TA GRA BYŁA W DOBRYM KIERUNKU!

Nie ukrywam, że liczę na Żurawia i Brozia w tym meczyku z Koroną... I tak wiem, że jak nie będzie gorąco na boisku, to będzie gorąco na trybunach :P Na noc mleczko z czosnkiem na poprawę zdrowia i melduje się na młynie w Piątek:-D

spinna 16.09.2010 16:54

Robert Maaskant przed meczem z Koroną:

http://kiks.tv/2010/09/maaskant-wyst...iz-przeciwnik/

PiotrG 16.09.2010 18:19

Aż nie wierzę - nasz marketing zaczyna działać.
Stadion pokazują z najlepszej strony - na plakacie od wewnątrz, na zaproszeniu od zewnątrz, ale wieczorem, gdy wygląda to nieźle.

Ten film z Maaskantem to świetny pomysł, szkoda, że nieco spóźniony - 2/3 dni temu powinni coś takiego wypuścić na szeroką skalę w Krakowie - wyświetlać na ekranach głównych ulic.

Hrluc 16.09.2010 18:36

Sorry za offtop ,ale czy jedna osoba może kupić dwa bilety?

Billy 16.09.2010 18:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Hrluc (Post 980991)

Jedna osoba może kupic nawet 20 biletów ;)

palikot 16.09.2010 18:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Hrluc (Post 980991)

masz 2 pesele masz dwa bilety, masz 20 peseli masz 20 biletow...

Hrluc 16.09.2010 18:45

Jakie są szanse ,że wrócę z wszystkimi zębami? (sorry,polskie realia)

palikot 16.09.2010 18:49

sluchaj... dobrze masz poukładane w głowie? :shock: :lol:
powiem ci jak jest: Latają siekiery kamienie, kibice obrzucają się koktajlem mołotowa a policja strzela z Kałacha w tłum ludzi... lepiej zostań w domu... :-/ :rotfl:

Elendil 16.09.2010 18:50

Cytat:

bliskie zeru. Oczywiście, jeśli przyjdziesz w koszulce Korony.

Billy 16.09.2010 18:56

Hm trochę to dziwnie wygląda.
Status Senior Member, mieszkasz na Olszy II, na forum od 2005 ..?
Piszesz żeby pisać, czy serio nie wiesz?

63.5 Kg 16.09.2010 18:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Hrluc (Post 981005)

Ty tak na powaznie??

Dean 16.09.2010 19:08

W ostatnim sezonie Piasecki prowadzić trzy mecze Białej Gwiazdy, wszystkie na wyjeździe. Dwa z nich zakończyło się wygranymi Białej Gwiazdy (4:1 z Zagłębiem Lubin, 1:0 z Polonią Warszawa), a jedno remisem (1:1 z Cracovią). W ostatnim z tych spotkań arbiter nie uznał prawidłowo zdobytego gola przez Arkadiusza Głowackiego.

Nasz szczęśliwy sędzia z derbów "Mariusz Jop".

EDIT: Dwóch przednich jedynek na pewno nie będziesz miał :)

Hrluc 16.09.2010 19:09

Ostatni raz na meczu byłem bardzo dawno temu,więc pytam się jak jest?:).No dobra,żartowałem.Mam nadzieję,że jutro zostaną jeszcze jakieś wejściówki.

moskit 16.09.2010 19:35

Filmy z Małopolska.TV - Paweł Brożek przed meczem http://www.xn--maopolska-rub.tv/port...nu-bez-tytulu/ Maaskant przed meczem - http://www.xn--maopolska-rub.tv/port...ze-byc-w-domu/

Billy 16.09.2010 19:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Hrluc (Post 981056)
Ostatni raz na meczu byłem bardzo dawno temu,więc pytam się jak jest?:).No dobra,żartowałem.Mam nadzieję,że jutro zostaną jeszcze jakieś wejściówki.

Bardzo śmieszne.
Bilety na bank będzie można kupić przed meczem, oczywiście jeśli przyjdzie się odpowiednio wcześniej.

krakus76 16.09.2010 20:25

15800 biletów – tyle wejściówek zostało sprzedanych na mecz Wisła Kraków – Korona Kielce.

KOMINEK 16.09.2010 20:43

Cytat:

Od 2004 roku chodzę z dziećmi - jeden zaczynał jak miał 6 drugi 2. Czasem jakiemuś zębów brakuje ale zapewniam, że nie stracił ich na Wiśle

willow 16.09.2010 20:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krakus76 (Post 981209)
15800 biletów – tyle wejściówek zostało sprzedanych na mecz Wisła Kraków – Korona Kielce.

Pewnie jeszcze jutro z 200 - 300 sprzedadzą. Trochę mnie dziwi, taka okazja, a stadion nie będzie pełny (z dostępnych trybun oczywiście).

JrQ- 16.09.2010 21:40

a mnie nie, po ostatnich występach i tak jest nieźle

johny96 16.09.2010 21:42

Pikników ciągnie nowy stadion, a prawdziwych kibiców upragniony powrót na "stare śmieci", proste. Dlatego mnie to nie dziwi.

Baala 16.09.2010 21:43

Cytat:

To jest właśnie przykład co robi z ludźmi GW i inne g***a.

Kamson 16.09.2010 21:43

Cytat:

Te swoje pseudo polskie realia wyciągnąłeś z TVNu czy innego Gówna Wyborczego?

ja pie**ole... nawet na forum widać, że szykuje się najazd kosmitów na nasz stadion

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 19:19.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl