![]() |
Może by tak obsadzić w roli szefa scoutingu Jacka Bednarza, a jako dyrektora sportowego Grzegorza Mielcarskiego? Powrócił Kasperczak, powrócił Basałaj, powrócił Żurawski, to w takim razie czemu nie mieliby powrócić Ci dwaj panowie?
|
Niech powroci cała stara gwardia do zarzadu. Pamietamty te osiagniecia w Pucharze UEFA i w lidze. Cała rozmowa z Basałej nastraja do optymizmu. Jest to czlowiek na poziomie nie rzucajacy słow na wiatr. Kogos takiego trzeba nam było. Szkoda, ze rok temu sie to nie stalo bo byc moze juz w tamtym sezonie bylibysmy w ekstazie :)
|
Ja czekam wreszcie, aż ktoś ruszy głową i uruchomi oficjalne transmisje dobrej jakości z konferencji.
2010r, a strona oficjalna nie prowadzi transmisji video z takich wydarzeń, a powinna. |
czy Klejndinst i Csaplar dalej robia u nas w skautingu??
|
Klejndinst- nadal u nas pracuje, natomiast o Csaplarze nie było informacji o zakończeniu współpracy, ale nie został dziś potwierdzony przy wspomnieniu osoby Klejdinsta.
|
Kjejndinst na pewno, chyba nawet o tym dzisiaj Basałaj wspominał w wywiadzie.
|
Moim skromnym zdaniem oprócz dyrektora sportowego, szefa skautów i samych skautów przydałaby się jeszcze jedna osoba w sztabie szkoleniowym, drugi asystent trenera odpowiedzialny za przygotowanie techniczne i dyspozycję zawodników ofensywnych. Z tego co zauważyłem, to każdy zachodni klub ma sztab szkoleniowy składający się z 7-8 osób, gdzie jest pierwszy trener, trzech asystentów (wśród nich właśnie osoba odpowiedzialna za przygotowanie techniczne), dwie osoby od przygotowania fizycznego (siła i motoryka), trener bramkarzy. Dodatkowo jest dwóch lekarzy wyłącznie na potrzeby pierwszej drużyny oraz 4-5 masażystów i fizjologów łącznie. Być może Wisła aż takiego personelu nie potrzebuje, ale jestem zdania, że przynajmniej ta jedna osoba powinna jeszcze wzmocnić sztab. Dodatkowo rozpracowywanie przeciwników powinno leżeć w gestii skautów, natomiast trenerzy powinni być ciągle do dyspozycji drużyny.
Btw. Kto to jest - http://wisla-online.pl/upload/gallery/DSC00424.JPG ? |
Cytat:
|
Wywiad z Basałajem daje nadzieje na przyszłość.Widać że gościu zna się na rzeczy.
|
Nie podniecajmy się tak tymi gadkami Basałaja. Owszem, fajnie sie go czytało - ale on rzuca sloganami, o których wie nawet przeciętny użytkownik tego forum. Sęk jednak w tym, ze o legendarnych już boiskach treningowych, sieci skautów, profesjonalnym sztabie szkoleniowym itp mówiło się w Wiśle od lat, co "zmianę warty" na górze... Jeszcze nie nauczyliście się dystansu to tych gadek w mediach?
Pożyjemy zobaczymy, ale bez 'hurraoptymizmu' :) |
Pewnie że tak. Ale można mieć nadzieję na przyszłość.
Gdyby Cupiał szukał kolejnego figuranta to wziąłby byle kogo.A skoro zależało mu na Basałaju,to chyba nie po to by kazał bu siać populistyczne hasła do mediów. |
Powiem szczerze, że w moje opinii pierwsze poczynania Basałaja w Wiśle należy ocenić negatywnie. Wszyscy mieliśmy wielkie nadzieje związane z nowym prezesem, ale na razie dało się zauważyć nieodpowiedzialne, prowincjonalne zarządzanie klubem. Brak sprowadzenie klasowego stopera przed ważnymi meczami pucharowymi, to kompletna amatorszczyzna. Do tego wszelkie piękne słowa i wizje roztaczane nad przyszłością Wisły, które Basałaj przedstawia w licznych wywiadach, to slogany, które wielokrotnie na tym forum podnosili Markus, Kot, itp. Można wydrukować kilkanaście postów naszych forumowych gwiazd i robi się fajna kompilacja tekstów, które mówią, w jaki sposób należy budować profesjonalny klub. Może na tle Kosmali, Kadzińskego, Wilczka, Helera itp, nasz prezes prezentuje się najlepiej, ale o budowie profesjonalnego europejskiego klubu, to chyba ma pojęcie takie jak przeciętny kibic. Jak Cupiał chciał budować nową, wielką Wisłę, to powinie powierzyć to zagranicznemu profesjonaliście, ewentualnie można było pomyśleć o Zbigniewie Bońku - wymiar marketingowy + znajomość z Platinim + duża inteligencja. Mówiło się, że Basałaj namówił Cupiała do inwestycji dużej kasy. Na chwilę obecną zainwestowano ok. 25 % kwoty, którą otrzymano na Głowę i Marcelo. To ma być przebudowa drużyny??? Rozumiem, że nie ma skautów więc ryzyko niedanych transferów jest spore, ale na Boga skoro taki Issa Ba był wzmocnieniem, to w zachodnich ligach jest na pęczki klasowych zawodników, których można wypożyczyć lub skusić wysokim kontraktem.
Kolejna kwestia to dyrektor sportowy. Jeśli Mielcar grymasi, to niech spada i łaski nie robi. Pozostaje na polskim rynku Bednarz i Urban. Postawiłbym na kogoś z zagranicy lub ewentualnie na Urbana, w którego zakresie obowiązków byłoby transponowanie do Wisły hiszpańskich metod szkolenia młodzieży, takich jakie były w Osasunie i sprowadzenie trenerów młodzieży z Hiszpanii. Kulawik czy Moskal, to wspaniali Wiślacy, ale niestety nie nauczą naszych za wiele. Nie wiem dlaczego Basałaj zwleka tyle czasu z zatrudnieniem tak ważnej osoby dla profesjonalnego klubu, jaką jest dyrektor sportowy. |
Nie mam dwunastu lat, ani nie interesuję się piłką od wczoraj, ale najwyraźniej chyba trochę mnie ominęło. Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć, dlaczego wszyscy nienawidzą Kapki? Co on takiego zrobił oprócz tego, że miał kontakty ze służbami bezpieczeństwa i Mandziarą?
|
wklejam tez dla tych ktorzy nie znaja sprawy
Cytat:
|
Czyli w sumie nic więcej. Prawdę mówiąc nie rozumiem tej nienawiści, nie wiem czym Kapka różni się od wielu innych wyrwigroszy, którzy się przez struktury przewinęli.
|
Przecież Valcx to nie trener a sportowy dyro...
|
@AYALA
Oczywiście, że finansowo na pewno nie są to Himalaje (ani pewnie Alpy), ale zwróć uwagę, że on w PSV był dyrektorem technicznym. Nie wiemy co robił w Chinach, być może pastwił się nad skośnookimi. No cóż, jakoś mnie to nie przekonuje. |
Janas też raz jest sportowym dyrektorem a potem trenerem wiec i może z Valcxem jest podobnie.Napewno kandyadura Holendra jest bardziej realna niż Jimeneza czy Petrescu bo nie oszukujmy sie oni więcej kosztują niż Basałaj moze zaoferowac
|
Holender nie jest trenerem w Chinach. Trenuje tam jakis Serb co rok temu Bosnie prowadzil a asystentem jest znany z Zaglebia Drazen Besek. Wiec jezeli by tu mial przyjsc jako trener to by byl jego pierwszy trenowany klub. Nie chce mi sie w to za bardzo wierzyc. Bardziej dyrektor sportowy albo szef skautow.
anthony09 - no to nie wklejaj linka do tego gówna bo reklamujesz w ten sposób tylko. |
Holender jako dyrektor sportowy brzmi b. fajnie. Nie musimy ściągać faceta z PSV by było lepiej, u nas i byle chłopak z 2. Bundesligi robiłby różnicę. Natomiast jako trener byłby nieporozumieniem. Jeśli potrzebujesz dobrego dekarza, to nie dzwonisz po najlepszego hydraulika w mieście, bo na niego cię akurat stać, tylko po solidnego dekarza. I tyle.
Janas jako dyrektor sportowy to zły przykład, bo Janosik zimował już tak chyba w Koronie i Amice (poprawcie mnie, jeśli się mylę - nie będę teraz tego sprawdzał) i była to dla niego poczekalnia. Zwłaszcza teraz, w Polonii, gdzie na różnych etacikach trzyma się ludzi futbolu, byleby tylko Wojciechowski miał ich pod ręką. Zresztą, właściciel Czarnych Koszul nie ukrywa, że Janasa traktuje jako alternatywę dla Bakero: "jeśli zatrudniasz jednego trenera, to jego następcę musisz już mieć dogadanego". U nas przyzwoicie pracował Mielcarski, ale nikt o zdrowych zmysłach nie zaproponowałby mu prowadzenia pierwszego zespołu. On się na tym po prostu nie zna : ) Cytat:
|
A w jakich latach ten dyrektor Valckx był w PSV? Bo z tego co przeczytałem na angielskiej wiki (a nie znam dobrze angielskiego) to były to lata 2000-2009, udało im się przez ten okres 6 razy zdobyć tytuł (2001, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008) tak więc może on nam się przydać.
Ale Koźminski? |
pytanie czy Valckx jest szykowany na stanowisko dyrektora czy trenera i czy to wogóle jest prawda.Obawiam sie że przyjdzie ktoś jak Radolsky albo Okuka bo na takich jest tylko kasiora
|
Cytat:
|
Uffff, odetchnąłem z ulgą. Ludzie pisali o Mielcarskim - uważałem to za jakiś średnio śmieszny żart. Gdzie Grzesiowi do dyrektora sportowego, bez jaj.
Valckx brzmi średnio realnie, ale gdyby go dogadali - byłbym bardzo zadowolony. Gość z takim doświadczeniem nie może być w tej materii ogórem, a zapewne kontaktami wielokrotnie przewyższa sympatycznego Grzesia. |
przeczytałem tu na TWSD, że podobno M. Kozimiński ma zostać szefem grupy scoutów... ja dziękuję bardzo za takiego szefa...
http://www.weszlo.com/news/5421 |
Wisła poszukuje nie tylko nowego trenera, ale i specjalisty, który objąłby w klubie funkcję dyrektora sportowego. Bardzo prawdopodobne, że tego drugiego już znalazła. Jest nim niespełna 47-letni Holender, Stan Valckx, przez większość kariery związany z PSV Eindhoven.- oby to była prawda
|
Cytat:
jak taki madry jestes to poprzyj swoja wypowiedz jakimis sensownymi argumentami a nie sugeruje sie jakims smiesznym portalem weszlo.com |
Dyrektor sportowy Holender z takim doświadczeniem brzmi ciekawie. Natomiast Koźmiński..eee...to chyba żart. Człowiek burdel w dodatku jego ojcec to jeden z największych krętaczy w Polskim futbolu.
Jakby M. Koźmiński publicznie wyrzekł się ojca to jeszcze bym to jakoś przełknął, a tak istnieje obawa że przychodzi po Kapce następny mały krętacz. |
napewno Koźmiński zna dobrze rynek we Włoszech wiec może wyszuka nam takiego drugiego Cantoro gdzieś w serie C za niewielkie pieniądze
|
Cytat:
Bo tam akurat argumenty są bardzo sensowne. Radzę też zasięgnąć opinii kibiców Górnika o Marku Koźmińskim. Wypompował dużo kasy, zostawił klub w ruinie i porzucił zabawkę. Nie dla Koźmińskiego w Wiśle. |
Cytat:
Żeby być w temacie to we wczorajszej PN jest info, że Wisła wysyłała wstępne zapytanie do Czesuafa Murinio tak więc jeszcze sporo może się wydarzyć...:) Co do info o Resino to niestety wydaje się to duzo bardziej prawdopodobne niż Jimenez (kasa). Niestety bo co ten Resino osiągnął.. |
Cytat:
|
Z tych wszystkich informacji o holendrskim Stanie najbardzej zainteresowała mnie ta o współpracy z Serbem Lemicem (chyba dobrze napisałem jego nazwisko?) i związanych z tym nieprawidłowościach (nic nie udowodniono). Jakieś analogie? Zdzichu i Mendziara? Obyśmy nie skręcili na swoją d... bicza większego niż w przeszłości.
|
Tak samo dziwnym jest to że koleś zdobywa tyle tytułów z PSV a później niby że przekręt..no ale własnie żaden europejski klub go nie wziął tylko jakiś Chiński..może na zachodzie więcej o nim wiedzą.
|
Cytat:
|
jesli chodzi o Stan Valckx'a to oto cytat z holenderskiej wiki:
Cytat:
Cytat:
|
Jak widać zawsze musi być jakiś haczyk
Trener co ekspresowo zmienia kluby i dyr. sportowy podejrzany o machlojki :lol: Optymistycznie zakładając że nie będą robić wałów to wydaje się to całkiem niezłe rozwiązanie. W końcu trener i sportowy będą grać w jednej drużynie i obaj mieli gdzie i od kogo się uczyć. Do tego, miejmy nadzieje że otworzy się dla nas holenderski rynek - Kto by nie przyszedł trenować to większość obecnego składu grać w piłkę nie nauczy - więc jest to ważne. Sam trener mnie średnio przekonuje choć nie narzekam , natomiast przyjście tu całej holenderskiej ekipy, mam nadziej że uzdrowi chorą sytuacje panującą w Wiśle |
ten w środku: http://galeria.wislakrakow.com/20100821/norek/04.jpg
to ktoś od nas? (Pomiędzy Ochalikiem i Czerwcem) |
Cytat:
|
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:16. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl