![]() |
Cytat:
18.05.2010 godz. 17.15 Rocznica urodzin Jana Pawła II |
Cytat:
|
Dzięki - właśnie to "być może" odnośnie wałów mnie interesuje, w kontekście prawdopodobieństwa.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
wie ktoś może jak wygląda trasa Kraków-Tarnów. Po pierwsze czy jest przejezdna a jeśli tak to ile trwa podróż?
|
Podkrakowskie Piekary nieprzejezdne, w Jeziorzanach wał przecieka i istnieje duże niebezpieczeństwo że puści. Te okolice mają tylko jedną drogę do Krakowa, która wkrótce również może być zamknięta
|
Ktoś tam wcześniej sie pytał jak wygląda sprawa z zamknięciem szkół. A więc to zależne jest od szkoły, podobno 10tke dziisaj zamkneli. U mnie w 27 pozwalniali wszystkie osoby które mieszkają w południowej częsci Krakowa i żeby dotrzeć do domu muszą przejechac przez most.
Wie ktoś ile brakuje do zamknięcia grunwaldzkiego? |
Cytat:
|
A gdzie by wysadzili wały żeby uratować Kraków? Czernichów?
|
Wątpie za dużo gospodarstw.
97' była opcja wysadzenia w Jeziorzanach ale ludzie na wale stanęli i nie dali wysadzić. |
Raczej chyba wcześniej. Kolega mieszka w Ryczowie i mówił, że w 97 właśnie tam podkładali ładunki pod wały. A więc chyba Ryczów, Łączany, Rusocice.
A czy ma ktoś zdjęcie z wałów przy Łęgu? Jak tam wygląda sytuacja? Czy realne jest przelanie się wody? |
|
Cytat:
Cytat:
Dodatkowo w przypadku wniosków o wypłatę odszkodowań, ubezpieczeni mają większą szansę na pozytywne i szybsze rozpatrzenie wniosku. |
Kiedyś mówiono, że jesli Wisła przeleje wały pod Wawelem, woda zaparkuje na Błoniach. Teraz bez złosliwosci. Jesli nie daj Bóg tak się stanie, tzn Wisła pokona wały, nowy stadion Cracovii prawdopodobnie odpłynie, gdyz postawiony jest w zasadzie na trawie i przybity gwoździami, zero fundamentów.
Pracuje po drugiej stronie Krakowa w okolicy Borku i zastanawiam się nad jutrzejszą opcją dotarcia do pracy, komunikacja lub samochód. Do rana Wisła raczej nie opadnie i zrobi się problem. Dzisiaj wracałem do domu przez Przegorzały. |
Cytat:
|
Cytat:
|
jeśli ktoś ma informację co z Przewozem (ul.Bugaj, Traczy), proszę o kontakt. o 18 brakowało niewiele, jak się ma sytuacja po przejściu fali?
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Wiem, że temat o Krakowie ale może się przyda na jutro bo pewnie niewiele ulegnie zmianie. Z obwodnicy zjazd na Piekary od bramek zamknięty-postawiono zakaz ruchu ale niektórzy zjeżdzali być może jaki "dostawczak" w kierunku Piekar przejedzie, natomiast na Bielany pod wiaduktem bez szans. To samo miejsce tyle że od Skawiny również zamknięte. Droga od zjazdu Mirowskiego czyli Tyniecka w stronę Centrum również nieprzejezdna. Nie ma zakazu ruchu ale na zjeździe w kierunku Skotnik stał znak ślepa uliczka i policjanci zalecali wjazd od strony Skotnik. Tor Kajakowy i cały ośrodek Kolna - dramat, tylko dachy widać. I na koniec ja rozumiem, że występuje ogromna ciekawość wielkiej wody i podziwianie jej potęgi ale nie na autostradzie!!! Kto chce podziwiać dużą rzekę to jechać oglądać Dunaj. Bo zagrożenie w ruchu przy takiej pogodzie robi się ogromne. |
Cytat:
Cytat:
|
Jakby zerwało most Debnicki ,to przez kilka tygodni ,byłaby niezla lipa z komunikacja w Krakowie
w zalanie stadionu żydowni nie wierze :D ,choc byloby to doslowne "Wisła zatopiła Cracovie" :D |
Cytat:
i na Kazimierzu.... |
Z wpisami na temat stadionów troszkę się ogarnijcie.
Zagrożona część Krakowa podzielona została na siedem sektorów: http://krakow.pl/komunikaty/?MODE=mp...w&kom_id=11392 |
Cytat:
|
Cytat:
Dojazd do Rżąki od ul. Wielickiej niemożliwy. Zalana droga |
Co do ewakuacji szkół, to dziś w X-tce o 12:00 wszystkich ewakuowano, ale jutro lekcje mają być normalnie.
|
Przed chwilą widziałam most Kotlarski i kampus KA. Nie jest źle. Wbrew poprzednim plotkom wcale nie stoi w wodzie. Podobno zalane są piwnice i nie działają żadne toalety. Widziałam też straż pożarną, więc pewnie wypompowują wodę. Do wałów koło mostu Kotlarskiego Wisła ma jakieś 1,5m.
Jeśli chodzi o tamę niedaleko Stoczniowców to jest jeszcze szerzej niż wczoraj (co nikogo nie dziwi). Wczorajsze wysypane (?) kamienie na wałach są już zakryte. Nieciekawie to wygląda. Przy wjeździe na tamę od strony Alei Pokoju wypompowują wodę na ulicę z okolicznych domów. Oby przestało padać. |
Cytat:
|
|
Cytat:
gigant to zalanie objeloby tez prawdopodobnie i nasz stadion, na tej mapce ktora byla wklejana dosc wyraznie zaznaoczono tereny zalewowe. http://planowanie.um.krakow.pl/bppzoom/z.php?ID=104 Nie rozumiem tylko jakim cudem ocalalby Rynek. Dotychczas nie odczulem ze jest wyzej od reszty miasta. giba przelanie sie Goczalkowic dla Krakowa w teorii moze miec przelozenie bezposrednie. Wiecej wody, wyzsza fala na Krakow. W praktyce mysle ze podjetoby decyzje o wysadzeniu walow gdzies wczesniej. W 1997 woda sie przelewala przez Goczalkowice, taka informacje dostalem na studiach od jednego z profesorow na wykladzie, ale wtedy nie poinformowano o tym ludzi zeby nie wywolac paniki. Czy to byla prawda tego nie wiem. Tak patrze na ta mape i nie rozumiem jak mozna dopuscic nadal lekcewazyc zagrozenie powodziowe w Polsce, gdy w ostatnich latach mielismy zagrozenie Krakowa dwa razy, w tym raz powaznie (teraz trzezi raz) gdy widac ze Krakow zostalby calkowicie rozwalony. Pomijajac olbrzymie zniszczenia budynkow zabytkowych i niezwykle cennych jak np. Jagiellonka oraz straty dla mieszkancow to zalaniu uleglyby rowniez strategiczne obiekty jak elektrocieplownia czy oczyszczalnia sciekow. I olbrzymie tereny przemyslowe w Plaszowie, co mialoby spore przelozenie na skazenie wody. Czy naprawde musi dojsc do kolejnej tragedii zeby ktos w koncu zrealizowal strategie przeciwpowodziowa, ktora opracowana byla jeszcze w latach 70-tych a pozniej tylko byla aktualizowana gdyz kolejne rzady odkladaly ja na polke? |
Cytat:
Podbijam. Oby nic nie stało się z tym mostem Dębnickim, bo zaowocowałoby to zerwaniem wszystkich mostów w Krakowie od Dębnickiego... |
Przelało już Dębnicki czy jeszcze nie?
Jakieś plany są na wypadek porwania tego mostu przez nurt?Strzał z wiatrówki z kuszy,wysadzenie?Co się robi w takim wypadku>? |
Cytat:
|
Myślę, że Dębnicki jeszcze nie jest przelany, na bank trąbili by o tym - a przelanie Dębnickiego jest chyba równoznaczne z przelaniem wałów...
|
Cytat:
|
Nie ma w zasadzie różnicy przy tym, co widziałem ok 14.
|
Nie wiecie gdzie jest jakaś aktualna informacja na temat utrudnień w ruchu autobusowo-tramwajomwym ?
|
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 03:02. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl