![]() |
sprowadzenie Pawlak to dobre posunięcie , jest mało Polek grających na jakimś poziomie , zaczyna się już poważna walka z Gorzowem o majstra, szkoda tylko Lotosu bo to w końcu najbardziej utytułowany zespół w historii żeńskiego basketu :lol: :)
|
Cytat:
Sporo im jeszcze do nas brakuje... Ale powiem szczerze, że Trójmiasto postawiło chyba na męską koszykówkę, bo przyciąga wiecej ludzi.. nawet Prokom przeniósł się do Gdyni, do nowej hali. Jakby na to nie patrzeć, szkoda Lotosu na arenie międzynarodowej, bo był zdecydowanie pewniejszym punktem niż Gorzów. Ponadto miał swoją klase i renome, a przede wszystkim zdobywał cenne punkty do ogólnego rankingu, co miedzy innymi spowodowało to, że mieliśmy 2 a teraz mamy 3 drużyny w Eurolidze. Boje się, że nieco "zaściankowy" Gorzów, którego ani w Polsce, ani w Europie nazwy nie jest nikt w stanie wymówić, nie udźwignie schedy po Lotosie. Nie chce płakać po Lotosie, ale był to nasz największy rywal w ostatnich czasach i zespół jaknajbardziej zasłużony dla polskiej żeńskiej koszykówki.... A Gorzów... oni tam wolą chodzić na żużla.... |
Mógłby ktoś coś więcej o Paulinie napisać? Bo interesuje się koszykówką średnio, tyle że znam tylko zawodniczki Wisły i tabele ligową i w Eurolidze :)
Edit: A już nic nie patrzyłem na główną... |
Cytat:
|
Sensacyjne wzmocnienie Wisły!!! Na pewno bardzo dobre posunięcie aby Paulina grała przy Reymonta. To jest niewątpliwe wzmocnienie składu do walki w rozgrywkach krajowych. Szkoda tylko, że jest to kosztem jak to zauważył Invisible naszym odwiecznym rywalem bardzo zasłużonym dla polskiej koszykówki.
Ot, takie jest życie!!! |
Cytat:
A poza tym pewnie gdyby w Gdyni nie liczono od pół roku, że jak zwykle "się uda" i jakoś kasę na te kontrakty się znajdzie, tylko od początku budowano skład na miarę aktualnych możliwości finansowych to tego wielkiego rozpadu by nie było. A tak to jest "bum" i to w dodatku podawane w nieciekawej formie...zamiast przyznać się do tego, że sytuacja finansowa w klubie taka, a nie inna to oni opowiadają o zawodniczkach, które nie spełniły oczekiwań... Paulina się przyda i to pewnie bardzo...Janell pogra więcej, Liron troszkę mniej, Marta nie będzie musiała klepać. Jedyny problem jest taki, że gdy wróci Doris to Pawlak pewnie na trybuny wyśle Skorek...ale do tego czasu coś się może wydarzyć. |
Do Ałgaja: Owszem trochę mnie poniosło z tym "odwiecznym rywalem" ale to jednak rywal z którym zawsze pojedynki były o najwyższe cele...jeszcze raz dodam, ot, takie życie...teraz przyjdzie nam walczyć z Gorzowem.
|
Dobre posunięcie Wisły, Paulina na pewno się przyda zwłaszcza że brakuje Wiśle w tym momencie dobrze grających Polek no i na pozycji 1 mamy dwie solidne zawodniczki.
Na interi jeszcze taka wiadomość: W ślad za Pawlak do Wisły zamierza podążyć też Magdalena Leciejewska. |
Cytat:
Mamy 5 bardzo dobrych zagranicznych, mamy Ewkę, Pałkę, Niunię, Skorek, Pawlak + musimy mieć 2 młode Polki...to daje 12 osób, tyle ile max może być w kadrze meczowej. A w "obwodzie" są jeszcze Maja i kontuzjowana obecnie Doris. |
Interia pisze że Lotos nie może przełknąć odejścia Pauliny i juz kombinuje że ona ma z nimi ważny kontrakt. Pewnie tak nie jest ale może to cholera utrudnić występy Pauliny w pierwszych meczach rundy:
"Pawlak nie będzie mogła zagrać w Wiśle Can-Pack? Według Lotosu Paulina Pawlak złamała prawo " W środę umowę z Wisłą Can Pack Kraków do końca sezonu 2010/2011 podpisała koszykarka Lotosu Gdynia Paulina Pawlak. Działacze gdyńskiego klubu utrzymują jednak, że reprezentacyjna rozgrywająca ma wciąż ważny kontrakt z ich zespołem. Innego zdania jest zawodniczka. "Nie złamałam koszykarskiego prawa. Gdybym nie była pewna, że moja umowa z dotychczasowym klubem nie została rozwiązana, na pewno nie podpisywałabym nowej. Na aspektach prawnych kontraktów specjalnie się nie znam, ale tym zajmują się moi prawnicy, którym całkowicie ufam. Według mojego agenta wszystko jest w porządku. Mój kontrakt z Lotosem nie obowiązuje od poniedziałku. Byłam wolną zawodniczką i dlatego podpisałam umowę z Wisłą" - powiedziała Pawlak. Nieoficjalnie wiadomo, że w grę może wchodzić wykupienie kontraktu Pawlak, ale w tym przypadku Wisła musiałaby liczyć się z wydatkiem co najmniej 100 tysięcy złotych. W Gdyni nie zgadzają się jednak z taką interpretacją. "Paulina przyszła w środę do klubu z wielkim bukietem kwiatów pożegnać się z nami i podziękować za trwającą ponad sześć lat współpracę. Zachowała się elegancko, co nie zmienia faktu, że złamała prawo. Nie można bowiem podpisywać umów z dwoma różnymi klubami, a według naszych ustaleń jej kontrakt z Lotosem nadal jest ważny. Nie mamy także pojęcia, z jakich powodów miałby zostać rozwiązany. Paulina wciąż jest zawodniczką Lotosu i nie może grać w Wiśle. Tym bardziej, że nikt nie wystąpił do nas o wydanie listu czystości. Z własnej inicjatywy na pewno go nie oddamy. Jestem bardzo ciekawy, jak krakowski zespół zamierza rozwiązać tę sytuację" - powiedział prezes gdyńskiego klubu Mieczysław Krawczyk. Reprezentacyjna rozgrywająca ma zamiar pojawić się w Krakowie w czwartek wieczorem. W niedzielę Wisła gra w Bydgoszczy z Artego, ale Pawlak obejrzy to spotkanie z trybun. "Na pewno nie wystąpię w żadnym meczu, jeśli nie będę oficjalnie potwierdzona do gry. Odeszłam z Lotosu z określonych powodów, na którymi nie chciałabym się jednak rozwodzić. Na pewno nie żegnałam się z Gdynią w gniewie i nie spaliłam za sobą mostów" - dodała Pawlak. http://sport.interia.pl/koszykowka/a...ck,1420630,110 |
a co to jest do diabła ten wspomniany powyżej "list czystości " ?
Jakieś zaświadczenie o dziewictwie czy co ? ;-) |
Cytat:
|
We wczorajszej lokalnej panoramie sportowej był materiał o Paulinie i Krawczyku ;) można go obejrzeć tu:
http://video2.v2.tvp.pl/2010/01/06/227240/film.asf Jakoś pan prezes nie wspominał o tym, że Paulina popełnia przestępstwo i ma z Lotosem ważny kontrakt. Więc albo PAP kłamie, albo Mieczysław dopiero później sobie przypomniał, że jednak jeszcze może próbować utrudniać zawodniczce życie... |
Czy ktoś wybiera się do Włoch na Euroligę???? - pytam o mecz Wisły oczywiście
|
Takie info z obozu naszego rywala o walki o 3 miejsce w poprzednim sezonie czyli drużyny z Polkowic:
za plkk.pl: "Trzykrotna mistrzyni WNBA, córka sławnego Karla Malone, zasili szeregi CCC Polkowice! To prawdziwy transferowy hit Ford Germaz Ekstraklasy. - Negocjacje z Cheryl były bardzo długie i mozolne. To jest gracz z najwyższej półki, więc nie było łatwo nakłonić ją do gry w Polkowicach. Tym bardziej, że miała wiele bardziej atrakcyjnych ofert z innych krajów. Jesteśmy szczęśliwi, że zdecydowała się wybrać naszą propozycję. Śmiało można powiedzieć, że zawodniczki takiego formatu jeszcze u nas nie było. Podpisany kontrakt otrzymaliśmy wczoraj. Teraz załatwiamy formalności wizowe. Mamy nadzieję, że uda się je załatwić jak najszybciej. Dziś dokładnego terminu przylotu Cheryl nie mogę podać, ale deklaruję, że wiążemy z jej grą duże nadzieje - mówi Krzysztof Korsak, prezes CCC Polkowice. Jakich argumentów użyto, by Ford wybrała Polkowice? - Cheryl to dobra znajoma grającej u nas Amishy Carter, z którą uczyła się w jednym coolegu. W poprzednim sezonie Ford odwiedziła Carter, spędziła wówczas w Polkowicach kilka dni. Zapewne spodobało jej się u nas. Jesteśmy dobrze zorganizowanym klubem, atmosfera wokół zespołu jest dobra. To na pewno miało duże znacznie - odpowiada prezes Korsak. Ford to trzykrotna mistrzyni WNBA. Od samego początku zawodowej kariery, tj. od 2003 roku broni barw Detroit Shock. Tytuły mistrzowskie zdobywała w latach 2003, 2006 i 2008. Rozgrywki ostatniego sezonu WNBA jej zespół zakończył w finale konferencji wschodniej, gdzie uległ ekipie Indiany Fever. W annałach najlepszej ligi świata Cheryl zapisała się przede wszystkim jako jedyna w całej historii tych rozgrywek zawodniczka, która w pierwszym sezonie gry zdobyła mistrzostwo oraz tytuł najlepszej debiutantki roku. Poza tym, czterokrotnie (2004-2007) była wybierana do drużyny Gwiazd Ligi (All-Star Team). W WNBA rozegrała 196 spotkań, w których rzuciła łącznie 2116 punktów i zebrała 1907 piłek. W ostatnim sezonie jej średnie to 7,8 punktów i 10 zbiórek. Ford występowała też na parkietach europejskich. Grała w lidze izraelskiej w zespole Electra Ramat Hasharon - w sezonie 2005/2006 notowała średnio 17,9 pkt. i 11 zb. na mecz. Broniła też barw rosyjskiego UMMC Jekaterynburg, z którym podpisała jeden z najbardziej lukratywnych kontraktów w historii żeńskiej koszykówki. Ford jest córką sławnego Karla Malone, gwiazdy NBA. Sławny ojciec śledzi postępy córki. Gdy ta występuje w Stanach Zjednoczonych ogląda sporą część jej meczów. Niewykluczone, że pojawi się również w Polkowicach. - Byłoby nam bardzo miło, wizyta takiej gwiazdy byłaby dla nas nie lada gratką - mówi prezes Korsak." Ciekawe wzmocnienie przed 2 częścią sezonu i play off. Orientuje się ktoś, czy nasza wspaniała TVP pokaże w TV mecz Gwiazd z Pruszkowa? Może przynajmniej ITVP.PL? |
Cytat:
|
Wygrana w Bydgoszczy
Dzięki zwycięstwu w czwartej kwarcie 25:8 Wisła Can-Pack Kraków zapewiła sobie sukces w Bydgoszczy. "Biała Gwiazda" wygrała 71:56, chociaż wcześniej warunki gry dyktowały zawodniczki Artego Bydgoszcz, zwłaszcza Melanie Thomas (28 punktów). Artego Bydgoszcz - TS Wisła Can Pack Kraków 48:46 (13:9, 20:23, 15:14, 8:25) Artego Bydgoszcz: Melanie Thomas 28, Magdalena Rzeźnik 8, Marita Payne 8, Aleksandra Kaja 5, Iwona Płóciennik 4, Aleksandra Chomać 3, Ilona Płaczkiewicz 0, Martyna Myśków 0, Sabina Parus 0, Martyna Hołownia 0 Wisła Kraków: Marta Fernandez 17,mIziane Castro Marques 16, Katerina Zohnova 14, Ewelina Kobryn 13, Agnieszka Majewska 4, Magdalena Skorek 3, Janell Burse 2, Anna Wielebnowska 2, Agnieszka Kułaga 0, Aneta Kotnis 0, Liron Cohen 0, Maja Vucurovic 0 http://www.wislakosz.pl/n/403.html |
Cytat:
|
Aukcja Koszulki Koszykarek Z Autografami Na Rzecz Wośp
19 grudnia 2009 roku podczas o meczu Wisły Can-Pack z Odrą Brzeg w Krakowie koszykarki przekazały koszulkę ze swoimi autografami na aukcję harcerskiego sztabu WOŚP Hufca ZHP Kraków-Podgórze.
Zapraszamy do licytacji!! LICYTUJ KOSZULKĘ!!! Strona sztabu |
Cytat:
|
Zapraszam do obejrzenia galerii zdjęc z Meczu Gwiazd 2010
|
Podnosze temat do góry bo mecz koszykarek za niedlugo. Tak dla przypomnienia wszystkim. Na stronie stowarzyszenia jest informacja dot. koszulek do mlyna które wypadaloby kupic wiec polecam zajrzec tam i ogarnac ocb
|
Kto poda linka z dzisiejszego meczu?? Relacja LIVE !
|
|
Sory, ale u mnie jest cały czas wynik 46:51, jak jest naprawde??
|
72 - 70 dla nas , 7 min do konca
|
Pawlak może grać:
http://sport.onet.pl/0,1248724,21115...wiadomosc.html |
http://live.fibaeurope.com/netcastin...cope=undefined
zostało 10 sekund, 4 pkt straty... Fernandez 22 pkt Kobryn 27 pkt... |
92-88 niestety
|
szkoda, ale nic się nie stało wcześniej pięknie grały miały prawo na porażkę, oby wygrywały w lidze.
|
Wkońcu musiała przyjść ta porażka...i tak jest świetnie!Dzis przegrywamy ale po bardzo dobrym, wyrównanym i zaciętym meczu.Czy Wygrywasz Czy Nie....
|
No i takie mecze powinny mobilizować do przyjścia na ligowe spotkania i wsparcia drużyny.
Drużyna gra i walczy! |
Generalnie lepiej teraz niż w 1/8. Następny mecz jest wbrew pozorom bardzo ważny. W związku z tym, że mamy słaby bilans puntkowy to jak wygramy jesteśmy rozstawieni prawodpodobnie w drabince z 3 miejsca, przy porażce z gdzieś koło 6. Także trzeba walczyć. Swoją droga beznadziejny ten system wkładania wszystkich do jednego worka...
|
Ja wiem czy beznadziejny? Uważam że sprawiedliwy i mobilizujący do końca do gry na maxa. Szansa że trafisz na kogoś z grupy nie jest duża...A dzięki temu walka w dole jest do końca uczciwa bo nikt nie awansuje dzięki zwycięstwu z drużyną która odpuściła ;)
|
10 Wiślaków + flaga na wyjeździe koszykarek
http://wislakrakow.com/www/picture/2...cde268406d.jpg wislakrakow.com |
Witajcie,
Jestem tu nowa ale często was czytam:) I oczywiście cały sezon stawiam sie na KAZDY meczyk na Reymonta bez wyjatku:) JURAND napisał:Generalnie lepiej teraz niż w 1/8. Następny mecz jest wbrew pozorom bardzo ważny. W związku z tym, że mamy słaby bilans puntkowy to jak wygramy jesteśmy rozstawieni prawodpodobnie w drabince z 3 miejsca, przy porażce z gdzieś koło 6. Także trzeba walczyć. Swoją droga beznadziejny ten system wkładania wszystkich do jednego worka... JURAND mozesz mi powiedziec czy jesli nie uda nam sie wygrac z Gospic (pfu pfu pfu) i bedziemy w tym worze na 6 miejscu to bedziemy grac pierwszy mecz na Reymonta czy nie koniecznie?:-/ Wczoraj słszałam że tylko 4 pierwsze miejsca z wora grają 1 i 3 meczyk u siebie:-/ Słuchaj masz jakies typy na kogo trafimy jeśli wygramy lub przegramy z Gospic? Czy LOTOS wchodzi w gre?:evil: |
Cytat:
- potencjalni rywale Mizo Pecs lub Galatasaray Stambuł |
Cytat:
Tutaj wszystko ładnie pisze |
Paulina Pawlak wygrała z czasem i czeka na debiut w Wiśle Can-Pack
Przelot, szybki przejazd na Reymonta i nerwowe wysyłanie faksu. - Na szczęście zdążyliśmy i Paulina zadebiutuje w niedzielę (godz. 17 w Krakowie) w meczu z ROW-em Rybnik - cieszy się Piotr Dunin-Suligostowski, menedżer klubu Pawlak kontrakt z Wisłą podpisała 10 dni temu, ale musiała czekać na wydanie świadectwa zakończenia umowy z Lotosem. Termin mijał w czwartek. Mieczysław Krawczyk, prezes gdynianek, dotrzymał jednak słowa i dostarczył dokument o czasie. - Plastikowa licencja przyjdzie w ciągu tygodnia, ale papierowa dotarła już w piątek. Oczywiście nie obyło się bez nerwów, bo potrzebowaliśmy nie tylko podpisów zawodniczki i przedstawicieli Lotosu, ale również rodzimego okręgowego związku koszykówki - wyjaśnia Dunin-Suligostowski. - W poniedziałek zaczniemy starania o zatwierdzenie Pawlak do rozgrywek europejskich, bo chcemy zdążyć do środowego meczu z Gospiczem Croatia. W Wiśle żyją też przerwaniem passy ośmiu zwycięstw z rzędu w Eurolidze. Krakowianki w czwartek zatrzymał włoski Beretta Famila Schio. Pawlak oglądała to spotkanie z trybun. - Stało na bardzo wysokim poziomie, grałyśmy naprawdę dobrze. Niestety, nie znalazłyśmy odpowiedniej metody na ograniczenie rzutów za trzy punkty i to przesądziło o przegranej - uważa nowa zawodniczka Wisły. Teraz krakowianki muszą szybko zapomnieć o porażce i zrehabilitować się w lidze. Drużyna zamierza rozpocząć marsz w górę tabeli, a prowadzić ma ją m. in. Pawlak. Reprezentacyjna rozgrywająca w tym sezonie ma najlepsze średnie od czasu przejścia do Lotosu sześć lat temu. W 14 meczach grała średnio 30 min, zdobywała 8,1 pkt i 4,6 asysty. Pawlak trenuje z Wisłą od półtora tygodnia, ale ostatni mecz o punkty rozegrała niecały miesiąc temu. - Od czasu przyjazdu wszyscy starają mi się ułatwić aklimatyzację. Poznałam już filozofię i zagrywki stosowane przez trenerów, więc postaram się pomóc drużynie - zapewnia reprezentantka Polski. Źródło: Gazeta Wyborcza Kraków |
Dzisiaj kolejny mecz, kto moze ten przychodzi a kto nie moze tez przychodzi!
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 13:30. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl