![]() |
47/50 chinskie sucks
|
Ja mialem 48/50.
odpowiedzcie mi teraz na moje pytanie panowie i ide wcinac hamburgery:). W moim autku od jakichs dwoch dni glowie sie nad tym co sie stalo. 3 opony dwie przednie i prawa tylna nie trzymaja powietrza. tzn po jenym dniu juz okolo 0,7 -1 atmosfery brakuje cisnienia. Jakby byly przebite to juz dawno bym na felgach jak Kuzaj jezdzil. Co to moze byc? Spotkaliscie sie z czyms takim. |
Często powoli schodzi jak wbijesz gwoździa i zatyka dziurę, ale żeby trzy naraz przebić to ciężko :D, jest jeszcze opcja z wentylami a raczej z tym ustroństwem w które wentyl się wkręca. Jedź do wulkanizatora a prawdę Ci powie :D
|
Może skorodowane albo pokrzywione lekko felgi czy coś takiego ?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
pozdro pincet. quiz 47/50, choc przyznam szczerze, ze w paru przypadkach strzelalem. EDIT Cytat:
|
puszcza Ci przy łączeniu felgi z oponą :)
|
Miejmy nadzieje ze wkrotce zloty sie umocni bo paliwko drozeje niestety
|
eee tam...gaz dalej trzyma cenę :)
|
Był taki dowcip na "bashu":
Jak widzę na allegro auto z silnikiem V8 i gazem to zastanawiam się dlaczego nie jest w rubryce uszkodzone :-p A tak w ogóle to bez jaj ... na Shellu pod M1 (najtańszy Shell w Krakowie) wczoraj ropa była po 3.50 - jak dla mnie może tak być przez kolejne 10 lat |
Cytat:
|
Jak dla mnie neich 95 trzyma sie i 3.80 ale niech to trwa caly czas a nie taki bajzel ze podwyzka o 1.20 i pozniej po neiwiadomo jakim czasie spadek
obnizylem dzisiaj cisnienie w kolach bo ciule jak zwykle dopompowac prawidlowo nie umieli filtr powietrza wymieniony i mam nadzieje ze teraz zima to 600km na baku spokojnie zrobi :) |
Kierowcy- chłop wjechał mi w d*** wczoraj wieczorem, spisałem oświadczenie, (gdzie mam jego dane, imie nazwisko, nr ubezpieczenia, nr prawa jazdy, nr dowodu itd) napisał, że nie wyhamował i uderzył w STOJĄCE auto (moje), które następnie uderzyło w auto stojące przed nim (czyli mam rozbitą d*** i przód) i podobno jest tak, że tył poleci z ubezpieczenia tego goscia, a przód z mojego, bo nie zachowałem odpowiedniego odstępu od auta przede mną. Prawda to?
I druga sprawa, czy teraz ja mam iść z oświadczeniem go jego ubezpieczalni (generali) dać im to oświadczenie i czekać na wycenę, czy co? A do tego co zrobić później- bezgotówkowo, gotówkowo? |
1. W polskim prawie ZAWSZE wina jest tego kto walnął z tyłu ale jeśli jest w oświadczeniu że stałeś i tego z przodu walnąłeś dlatego że dostałeś strzała w dupę to nie jest to Twoja wina ale koleś odpowiada za wszystkie rozbite auta.
3. Ja bym oświadczenie potwierdził najpierw w jakimkolwiek posterunku - pieczątka czy podpis żeby nikt tego nie kwestionował - a potem do ichniego ubezpieczyciela. 3. Obecnie 99,99% wycen jest bezgotówkowych. 4. Niektórzy to takie ciule że zmieniają zeznania mimo oświadczenia - więc czas jest ważny |
Cytat:
|
Przy dzwonach zasada jest taka:
Jeśli Twoja wina - unikać policji Jeśli Kogoś wina - wzywać policje choćby się miało czekać 2 dni Spisaliście oświadczenie wiec nie jest źle. Idziesz z tym do ubezpieczalni sprawcy i zgłaszasz szkodę. |
Mamy dwa identyczne oswiadczenia, oba potwierdzone podpisem świadka, więc źle być nie powinno, pytanie tylko czy te barany z Generali zechcą mi zajrzeć pod samochód i ocenić czy tam pod zderzakiem wszystko jest ok, czy zaproponują tylko kasę za zderzak nowy...
|
Cytat:
miba w twoim przypadku jest o tyle dobrze,ze w oświadczeniu masz napisane "w stojące auto".jeżeli gość się tego nie wyprze,to generali nawet jeżeli będzie robić problemy,to gdy postraszych ich sądem powinni się poddać i cała robota pójdzie z oc sprawcy.jak masz jakiś zaprzyjaźniony zakład blacharski to powinieneś na tym jeszcze do przodu wyjść. |
Cytat:
|
Wiem, wiem dlatego kazalem tak napisac :)
Nawet swiadka mam wiec poszlo git, tyle, że w Generali koło ronda Mogilskiego szkodę mi gość wycenił na... 2000zł brutto :O A same zderzaki (bez malowania) to 740 i 730zł, do tego plasticzki, atrapy, listewki i za części robi się ponad 2000zł... :/ Więc chyba będę to musiał bezgotówkowo zrobić i nie zarobię na tym ani złotówki... |
Za jakiś czas zamierzam zmienić autko i zastanawiam się nad taka opcją: Peugeot 206 czy Opel Astra II. Jakieś rady (mowa o konkretach a nie że kolegi wujek...:P ). Właściciele obecni byli tych marek niech się wypowiedzą.
|
I znów pytanie do zmotoryzowanych i znających się na rzeczy:
Byłem w Generali, wycenili mi wszystko na 2011zł :O Pojechałem do Bełtowskiego na serwis i zapytałem o ceny części... GENERALI |VW BELTOWSKI Zderzak P: 350zl | 780zl Zderzak T: 340zl | 750zl Listwa T: 100zl | 250zl Listwy P: 150zl | 300zl Oslona P: 100zl | 300zl Oslona T: 100zl | 300zl Plastiki: 100zl | 200zl plus robocizna ale to pewnie w podobnej kwocie... Pytanie jest CO TERAZ? Jak moge sprawdzic ceny tych elementow i jak pokazac ubezpieczalni, ze lecą w ch**? Mialem plan coś zarobić na tej stłuczce, ale jak widzę za gotówkę, którą proponują nawet na 0 nie wyjdę. Ma ktos mozliwosc sprawdzenia mi tych cen wg tego ich systemu AUDATEX? |
Bełtowski podaje ceny za nowe części a ubezpieczyciel zawsze oblicza amortyzację - zderzak 5 letni jest wart 20% ceny nowego itp. itd.
Najlepiej w tym momencie bezgotówkowo zrobić u Bełtowskiego :) chyba że ubezpieczyciel sam wskaże zakład |
No ale k.... autko ma 0,5 roku x_X
Aktualny model, bezwypadek itd. Za zaproponowane pieniadze nawet na allegro nie ma tych czesci... :/ |
Mojego ojca w czasie ostatnich dwa miesięcy dwa razy poobijali. Wycena szkody dokonana przez przedstawicieli ubezpieczycieli zawsze byłą jednakowa-koszt naprawy przekracza wartość aut .. Nawet jak to był tylko wgięty zderzak http://wislakrakow.com/forum/images/smilies/rotfl.gif. Poszedł do znajomego, który ponaprawiał co się dało z używek/ponaciągał co się dało i tak zarobiliśmy na tym. Polecam tę samą ścieżkę.
|
Tak, tylko w tym wszystkim jest jedno ale, zrobię z uzywek, ponaciągam, to mi przy sprzedazy gosc powie, ze bog wie jak roztrzaskane bylo i bedzie lipa...
A tak, skoro ubezpieczalnia chce placic wiecej- niech placi :] Chca bulic 6000zl za robote w ASO VW, prosze bardzo ich problem ;) |
Coś to kręcisz.. mając nowe auto, czyli na 100% z ac/oc.. oddajesz je do dealera u którego je kupowałeś i bezgotówkowo je robi. Na dodatek potem ubiegasz się o odszkodowanie z tytułu utraty wartości pojazdu spowodowanej wypadkiem. Jeżeli auto jest nowe - na gwarancji, to nie da rady go naprawiać poza serwisem, więc coś źle piszesz.
Można w tym wypadku zarobić na ubitych elementach .. wystarczy klepnąć i na allegro.. o ile do ekspertyzy nie wezmą. |
co sadzicie o Hondzie Civic coupe gen. 5 z silniczkiem 1.6 ?
oplaca sie to jeszcze kupowac ? :D od razu mowie ze ialby to byc moj pierwszy samochod :) |
Cytat:
Zawsze lepsze auto z duszą :) a ten model ją ma, chodz marzy mi sie seria 6 oczywiscie ta klasyczna z manualem :) oj coś pieknego :) PS: Wiem ze to autko "troszke" pali (min 10l/100km) ale gaz ?? toż to profanacja i mordowanie tego auta. pozdrawiam i życze owocnych poszukiwań |
Cytat:
Odstawiasz do salonu jak pisał Uher, oni robia kosztorys i do ubezpieczalni leci. "Miałem plan zarobić na stłuczce". Co za kraj... |
Cytat:
|
witam panie i panowie :D jestem swiezym kierowca i chce kupic autko narazie zeby szlifowac swoje umiejetnosci. Moge wydac do 2000zł na samochód, nie mam stalego dochodu bo jeszcze sie ucze ;)
|
TSman, za tą kasę kupisz cienkasa, w niezłym stanie.
|
Panowie - jakie kable rozruchowe są do diesla ? 200 amperów wystarczą czy lepiej 300 albo 400 kupić ?
U mnie odpukać wszystko ok ale tak na wszelki wypadek bym sobie kupił. |
Panowie mam takie pytanie.... Bo zamierzam kupic Skylina R34 i przyjechac nim do Polski i teraz moje pytanie...Nie jestem pewien ale beda jakies problemy z zarejstrowaniem go ?? i drugie jesli tak to pewno by trza bylo przekladac kiere nie orientujecie sie jaki koszt by byl tego i czy mozna cos takiego zrobic w Krk??
|
Kiedyś kumpel przekładał kiere w Passacie i wyszło mu coś koło 4 tysięcy. Razem z tymi światłami, pedałami itp. ;)
|
Przekładki kosztują od 2,5 tys. i trzeba znaleść na prawdę dobrego fachowca.
|
Cena robocizny to jedno ale dochodzi koszt i dostępność części które w przypadku nietypowego auta nie będą tanie (deska rozdzielcza, pedały, przekładnia kierownicza, czasami trzeba mieć też podszybie)
|
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:54. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl