![]() |
skoro weszliście na temat filmów to kto z Was pamięta Esmeraldę :D ? super serial !
|
Pierwszym "topowym " serialem była Isaura, ludzie dawali tak córkom na imię hehe , a z deka przygrubego kumpla przezywaliśmy ŻANUAR- odnośnie grubej kucharki-niewolnicy z tego seriali, pamiętam jeszcze Oszin (japoński),Korzenie , ale kozacki był" Jak zdobywano dziki zachód", " Północ-południe" i Wichry wojny"- ten ostatni chętnie bym jeszcze raz obejrzał i dziwi mnie że tvp straszy non stop "Pancernymi i Janosikiem" a tamtych nie puszcza. W czwartki szedł Dempsey i Makepeace na tropie" z taką zaje_istą niunią, oczywiście Cojak. W niedzielę w południe Robin Hood.
Ni_Ma wspomniał spodnie piramidy, pamiętam tureckie swetry,"cichobiegi bądź espadryle" oraz buty z wielkimi językami(koniecznie na wierzchu) , spodnie sindbady, telewizor Rubin to żeczywiście była bomba i sporo mieszkań w Polsce SPŁONĘŁO! ,dzięki temu cudowi techniki, potem był Jowisz -już lepszy, moi rodzice mieli Ametysta a potem kolorowego Elektrona- wypas |
Nie zapominajmy o dynastii:> - e juz ktos wspomnial;)
|
przyszło mi do głowy, że mam takie zdjęcie w tureckim swetrze... heheh powinnam rodziców pozwać za to :)
gdybyśmy konkurs zrobili kto lepiej wygąda w piramdach i tureckim swetrze mam miejsce na pudle jak nic :) aż je sobie pooglądam w święta - zdjęcia oczywiście - nie piramidy i swetry ;-) EDIT: darotsok73 no i właśnie dlatego jestem pewna miejsca na pudle heheheh nie dość że sweterek jest jakiś rudobrazowobiały (fuuj) to spodnie są na maxa dekatyzowane i jeszcze podwinięte do kostki ehehehe no nie mogę ... połakałam się ze śmiechu :) |
A Mikołaj w szkole? zabawy choinkowe (dyskoteki) na których grali " Młode Ptoki", Sandra , Bad Boys Blue, PapaDance (fajne przytulane kawałki), Fancy, Shakin Stewens ,Laser dance Sawage i od groma innych typu Italo Disco(sorki za pisownię). Apropos ciuchów -spodnie musiały być na maxa dekatyzowane , najlepiej w całości i 20 razy prane! cdn.
|
Przed piramidami byly jeszcze spodnie malviny , a przed nimi nosilo sie jeszcze koszule flanelowe i spodnie w krate , aaaaa i oczywiscie zima nieodzowne relaksy-kazdy je mial
|
Hehhe Super temat!
Początek lat 80. (tak do 85!) pamiętam w ten sposób do dziś: gry w monety, rzucanie scyzorem, puszczanie resorówek oblanych środkiem łatwopalnym, rzucanie się białymi kulkami z drzewa (rodzaj krzewu, którego owoce – niezjadliwe -doskonale nadawały się do rzucania w siebie), zbieranie puszek po napojach z Zachodu. Najgorsze jak się je umyło--po jakimś czasie rdzewiały jak diabli :D Potem nadeszła epoka miniaturowych żołnierzykow. Ja miałem ok.2500 samych figurek. Królem był kumpel Krzysiek - miał cwaniak rodzinę w Anglii i w Kanadzie. Stamtąd przychodziły mu setki żołnierzy w każdej paczce. Nie miałem szans :D. Choć w sprzęcie bojowym biłem wszystkich na głowę. Pamiętam , że popularne były „Smerfy” i my (dosłownie cala klasa! Dziewczyny i chłopcy-co rzadkie dosyć jest w tym wieku) bawiliśmy się wspólnie razem. Oczywiście do pierwszej kłótni na zasadzie: dlaczego ja mam być Ważniakiem a nie Osiłkiem? :D W końcu nadeszła także i do nas era Atari! Pól dnia kolega wgrywał grę bo była na kasecie pod nr 979. I np. jak się zacięło cos to od razu zaczynało się szukanie winnego na zasadzie: to ty pierdnąłeś, ty się ruszyłeś, ty krzyczałeś. I młócka gotowa. W sumie więcej się biliśmy niż graliśmy :D Potem pierwszy komputer w naszym domu .1992 rok i AMIGA 500! Gry typu Golden Axe, Civilization, South & North, Lotus albo Sensible Soccer. Ile poszło joysticków przy tym??? A pamiętacie He-Man’a? Zbierałem figurki zarówno jego jak i pozostałych bohaterów. Były dosyć drogie, a ja odkładałem na takiego jednego cały miesiąc . Gumy turbo, spodnie marmurki, karty Euro92, szał-pał na NBA. Pierwsze podchody pod laski i nieśmiertelna Lambada, 2Unlimited, Dr Alban czy ballady GunsRoses. Zaraz potem polski rock--Wilki, Hey, T-Love. To chyba przez program Owsiaka-Lalamido.. Kojarzy ktoś pierwsze wygłupy Skiby czy Konjoo? A potem już liceum ,używki, nauka, dziewczynki, wyjazdy na mecze, nowi koledzy itd.... Suplement tyczący się TV! Przypomniały mi się te wszytskie programy dzieciece jak "Wieczór z Pankracym", a zaraz po nim "Nie ma nikogo w domu"(piatek!).Pomyślcie co by było, jakby dzisiaj ktoś się dowiedział, ze dzieciak siedzi sam. Ile huku by było?? We wtorek był „Tik-Tak” z Ciotka Klotką i Krzysiem. W środe były chyba 2 Michały, a w czwartek zawsze była... lipa. Bodajże cos majstrowali i gadali o fizyce kwantowej. Jakoś do dzisiaj mnie to niewiele obchodzi. Potem zaś ok.18 zaczynała się kultowa Sonda. Była zawsze ciekawa. Pokazywali wręcz kosmos jak na ówczesne czasy. Zastanawiali się np. czy płyta CD zastąpi winyl czy taśmę magnetofonową, Niestety potem twórcy zginęli w wypadku i się skończyło. W poniedziałki zaś był teatr dla dzieci . Kukiełki, marionetki, maskarady...A wieczorynki? Pszczółka Maja(za PRL-u to chyba dwa razy serie mi zdążyli puścić!), Rumcajs, Wodnik Szuwarek, Kolargol, Mis Uszatek. A pasmo telewizji edukacyjnej? Pi i Sigma z Matplanety?? Ile człowiek ma w pamięci z dzieciństwa....FANTASTYCZNY TEMAT. |
|
Jedno sie tylko nie zmieniło od tamtych czasów - "Moda na sukces" :rotfl:
|
Cytat:
Pytał ktoś o Diabła piszczałę Ogladałem! mam nawet pewne traumatyczne wspomnienie, jak mnie chorego 4 latka rodzice zostawiwli w domku letniskowym na godzinę,a akurat szedł Diabeł(mój faworyt wtedy). Jednak sie okazało, że co innego jest oglądać go samemu,a co innego z rodziną. Bałem się jak cholera. Co do zbierania, puszek, naklejek i pudełek odpapierosów sprawa była prosta: za kumuny wszystko było szare i nudne. Paczka z wielbładem czy napisem Malboro to było coś! strały takie paczuszki u mnei na półkach jako wystawa, dużo nienazbierałem, ale były... pamietam tez że juz wpodstswówce wyciagaliśmy z paczek, kawałek wenętrznego kartonika, tam były jakies numery... wie ktoś o co chodziło? |
co do ubioru i obuwia to pamiętam,że miałem bardzo popularne wtedy buty Vansy,chyba tak to się pisze,była wtedy taka moda,że kogo się nie widziało miał Vansy.troszkę później miałem buty w któych świeciła mi się podeszwa w nich to był szał dla mnie :)
|
Drużyna A, MacGywer, Nieustraszony, Tajemnice Sagali
|
Cytat:
|
z uluibionych seriali z czasów komuny to najbardziej podobali mi sie "Policjanci z Miami".Zawsze pokazywała je TVP w czwartki o 20-tej.
|
jedTS
w czwartek ten program nazywał się chyba "KWANT" i chodzily takie dwa zjeby w ubraniach a'la bałwanek Michelin. Jeden się nazywał Sigma, a drugi Pi. Nie czytałem całego tematu, zbierał ktos serię książeczek ze znakiem tygrysa, tzw. "Tygryski"?? Grał ktoś w "sztrule"?? takie srubki do podkuwania kopyt :D aha a seriale typu Jataman, Tsubasa, GiGi i Generał Daimos leciały chyba na TV Rondo, po której wszedł Polsat (chyba bo jeszcze w miedzyczasie Polonia1 śmigała) |
Cytat:
Przynajmniej wtedy TVP realizowala misje publiczna ,a dzis Gwiazdy tancza na lodzie... |
Cytat:
A"Tygryski" zbierałem ja.Miałem ich około 200. To dziw bierze , ze po tym całym praniu mózgu z dziciństwa: szabli, mieczy, karabinów, książek, filmow wojennych radzieckich i tony żołnierzy, nie skończyłem jako zapijaczony major Wojska Polskiego (Wtedy jeszcze Ludowego Wojska Polskiego) |
My mieliśmy generalnie farta z tymi japońskimi kreskówkami, mimo wszystko były to jakieś w miarę normalne postacie do "naśladowania", grały w piłkę, w kosza, była też przecież bajka o tej statkarce (ale za cholere nie pamiętam tytułu), w obecnych czasach wyewoluowało to w jakieś .......nięte pokemony. efekt genetycznego skrzyżowania świni z rosiczką i gnojówką.
A kreskówkę o bandzie Drombo pamiętacie? Trochę psychodeliczna patrząc z perspektywy czasu ale ile się z nich naśmiałem to moje ;) Oprócz powyższych największy wpływ na moje dzieciństwo miał zdecydowanie MacGuyver, Drużyna A, i rodzinne oglądanie Dynastii i Dr Quinn :) |
Może ktoś nie wiem: w TVOkey wychodzi co tydzień płytka z odcinkami Drużyny A. Aktualnie zostało jeszcze tylko ok 16 odcinków ale jak ktoś chce to można zamówić.
Sorki za OT |
a zbierał ktoś z was "markowe" resoraki czyli MATCHBOX'y ?? tzn jesli zbieraniem można nazwac jak dostalo sie go raz/2razy na rok na mikołaja albo cos. kurde, to bylo szarpnięcie sie na grubą kase. potem tak je czciłem że nawet nie wyjmowałem z pudełek tylko one były takie że mozna bylo je wieszać na gwozdkach na scianie i tak mialem kilkanascie cos okolo :)) kurcze, ale czlowiek mial zajawke :)
http://www.police.qld.gov.au/Resourc...mages/car2.jpg cos w tą desen, tylko tamte byly cale niebieskie tylko z logiem |
Mam dość sporo matchboxów, pochowane w pudłach w szafie, będą dla potomstwa :)
Zawsze marzyłem o tym dywaniku o wzorze ulic (ze znakami drogowymi itd) w pokoju ale nigdy się niedoczekałem... |
Cytat:
|
|
Cytat:
|
Cytat:
yyyyy jestem kobietką .... :) |
Cytat:
|
Cytat:
http://www.miami-vice.jareks.net/zdjecia/aktorzy.jpg |
No to były słynne kryminalne czwartki. Zaraz po wiadomościach mieliśmy przyjemność oglądać takie filmy jak wspominani powyżej policjanci z Miami, Kojak czy chociażby Gliniarz i prokurator ze słynnym buldogiem na pierwszym planie. Później tylko chyba "Żar tropików" zrobił podobną furorę wśród polskich widzów...
Nawiązując jeszcze do wątku resoraków to najłatwiej o nie chyba było w PEWEKSACH.... ;) http://tbn3.google.com/images?q=tbn:...ie/pewex/2.jpg |
Cytat:
Potem jak weszly do Polski już tak nie smakowało. A z Węgier pamiętam gumy-kulki. :D Ach te wakacje po Demoludach :) |
Cytat:
|
Cytat:
Co do Trombo czy Drombo to ta bajka z tekstem "nawet świnka potrafi wyjść na drzewo kiedy jest chwalona"?? Z kim walczyli Yatamani?? 5,10,15 w soboty i teleranek z kogucikiem w niedziele :D |
Oglądałem właśnie teledysk Born in the PRL i rzuciły mmi sie w oczy buty Relaks (Do wiadomości co młodszych--- noszenie owych "butów" nie miało nic wpólnego z nazwą ;-) ) Pamietam jak nauczyciel z ZPT (taki przedmiot w latch 80.--Zajęcia Praktyczno-Techniczne) chodził w nich....cały rok :)
Ale on na pewno nie był normalny. Wiekszosc ludzi kleiła modele samochodów albo zbijała karmniki. A gość kazał nam spawać świeczniki i opisywać projekt pismem technicznym....Ja miałem banie nonstop u niego bo matka lekarz, ojciec mial wtedy kwiaciarnie, zatem jak ja 10cio latek miałem spawac metale??? |
Widzę, że nie tylko ja byłem fanem kultowego Yattamana:D Tak dla przypomnienia kilka fotek:
http://animeclick.lycos.it/prove/ser.../Yattaman1.jpg http://animeclick.lycos.it/prove/ser.../Yattaman8.jpg http://animeclick.lycos.it/prove/ser...Yattaman21.jpg Cytat:
http://animeclick.lycos.it/prove/ser...Yattaman15.jpg I takie pytanko do starszych forumowiczów- kojarzycie może takie pisemko Pan? Jakby ktoś posiadał screena okładki byłbym wdzięczny. To były czasy, za łebka odkryłem niemałą kolekcję tego pisemka, która najprawdopodobniej należała do wujka, odkrycie było tym bardziej cenne bowiem w środku zamieszczali plakaty roznegliżowanych kobiet:D Lwią cześć mojego znaleziska odkryła za moim łóżkiem- niestety- matka, afera była konkretna:P |
Wszystkim tym którzy pamiętają dekatyzowane katany, swetry boys i kawę lurę w szklankach bez uchwytów serdecznie polecam film "Ile waży koń trojański" ja jetem świeżo po i przyznam że na niektóre sceny patrzyłam z rozrzewnieniem. Film jest jednym wielkim wspomnieniem tamtych czasów - po ulicach jeżdżą Fiaty 126p i 125, Syrenki itd. można zobaczyć pralkę Frania, stare banknoty - słowem fajnie....
i jeszcze Więckiewicz z tej kurteczce z fioletowego "jedwabiu" heh http://img.stopklatka.pl/film/32300/32397/g-1.jpg |
chińskie pachnące gumki do mazania.....tarki szkolne na Bloniach, kilometrowe kolejki po zeszyty...pierwszy aparat fotograficzny marki "Smiena"
|
Pamiętam jak byłem mały i nic w sklepach nie było to ojciec mi kupił pare kilko tych gumek do mazania(czerwona,niebieska,żółta i pomarańczowa). Mam do tej pory z pół kilo jeszcze ;) Fajna zabawa była
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Ale i tak wolałem Daimosa: http://www.klrtech.com/daimos.jpg |
Cytat:
http://www.nostalgia.pl/obrazki/przy...planety_02.jpg ps. zjeby w ubrankach Michelina :rotfl::rotfl::rotfl: |
taaaak! Pamietam ich :)
PS ale ktoś trafnie skojarzył z Michelin :D |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:47. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl