![]() |
Kluby zapowiadają koniec Ligi Mistrzów
Gazeta Wyborcza W 2012 roku zostanie rozegrany ostatni w historii finał Ligi Mistrzów. Zamiast niej miałyby powstać trzy zamknięte ligi europejskie z systemem awansów i spadków. Tak wygląda pomysł Europejskiego Stowarzyszenia Klubów skupiające najbogatsze drużyny na kontynencie - informuje "Gazeta Wyborcza". W każdej z lig występowałoby po 20 klubów. Najsłabsze spadałyby o jedną klasę, najlepsze wywalczyłyby awans. 60 drużyn stanowiłoby zamknięte grono. Projekt podobno akceptuje szef UEFA, Michel Platini. Póki co wypowiada się jednak dyplomatycznie. - UEFA jest organizacją demokratyczną. Wysłucham wszystkich stron i kiedy nadejdzie właściwy moment, komitet wykonawczy podejmie decyzję - powiedział. Więcej w "Gazecie Wyborczej" Jak się Wam to podoba mnie średnio |
Cytat:
Już niech zostanie obecna forma...człowiek się przyzwyczaił. :-) |
Średnio to mało powiedziane. Ja sobie nie wyobrażam funkcjonowanie na dłuższą metę takiego tworu. Zakładając, że każda z lig europejskich miałaby w tych rozgrywkach swoich przedstawicieli to przecież taki system rozłożyłby na łopatki rozgrywki krajowe. Bo niby o co miałyby walczyć pozostałe drużyny, o mistrzostwo które nic nie daje? Po co miałyby inwestować firmy, prywatni inwestorzy itd? Dla reszty zespołów oznaczałoby to powolny koniec. Jakoś nie bardzo wierzę, że w takim kształcie takie rozgrywki mogłyby zostać wprowadzone. Zyska 60 zespołów straci cała reszta.
|
Czy to jeszcze Liga Mistrzów, czy Liga Bogatych?
Cytat:
Napisałem "antyszczęście" - bo co z tego, że była w Kraku "super-paka Kasperczaka", skoro w kwalifikacjach trafiliśmy wtedy na Real? Jedynym pozytywem był gol Gorawskiego na Santiago Bernabeu, dzięki czemu mogliśmy Damiana drogo sprzedać na Wschód. Poza tym - dwa razy Barcelona, która wymiata w lidze i LM, z Lyonu zrobiła sito strzelając im więcej bramek niż nam w kwalifikacjach. Jak tu przejść? Jedyny raz, gdy mogło się udać, to w Atenach okradł nas M. Riley (gol Marka Penksy). Żeby nie narzekać - trzeba skrupulatnie gromadzić punkty w PUEFA czy LE, aby mieć lepszy start do zreformowanej LM. Miejmy nadzieję, że za którymś razem się uda. |
Już parę lat temu niezwykle sympatyczny prezes Bayernu Monachium ,F.Beckenbauer sugerował aby klubom piłkarskim z krajów Europy środkowej i wschodniej i innym "Azerbejdżanom" UEFA płaciła za nie branie udziału w rozgrywkach LM .
Czyli : nie dla psa kiełbasa, plebsu i biedaków nie chcemy.W dzisiejszych realiach my o LM możemy tylko marzyć , bogacze chcą nam odebrać nawet te marzenia. Czas żeby to zmienić przespaliśmy. Nie ma bazy ,systemu szkolenia ani bogatych sponsorów . Ci ostatni może by się i znaleźli ale skorumpowany ,komunistyczny system zarządzania i powszechne kibolstwo skutecznie (prawie) wszystkich odstraszają. |
Pomysł mógłby być do ewentualnego przyjęcia gdyby nie były to zamkniete rozgrywki. Czyli zamiast lig krajowych mamy I II III ligę europejską a potem spadasz do rozgrywek krajowych - a z drugiej strony wygrywasz rozgrywki krajowe i walczysz w barazach z ilomaś tam klubami o wejście do ligi europejskiej.
Jeśli tak nie będzie to nastapi całkowita komercjalizacja piłki bedziemy mieli takie NBA |
Cytat:
Z punktu widzenia bogatych: Nie dla psa kiełbasa... i nie zanosi się na to by kiedykolwiek miało to się zmienić. |
No to ladne losowanie
Liverpool - Chelsea ManU - Porto Villareal - Arsenal Barca - Bayern |
Liverpool - Chelsea.. pięknie.
Powtórka z poprzedniego sezonu. Będzie cholernie ciekawy dwumecz, miejmy nadzieję, że zakończony triumfem dereds :) |
chciałem aby Barca trafiła na Bayern i proszę bardzo, jest Bayern ;)
|
Mam nadzieje, że finał będzie MANU - BARCA! :D
A co do Liverpool - Chelsea, The Reds sobie poradzą ;) |
Barca zdobedzie LM. Mimo, że dostała trudniejszych rywali (Bayern, Liverpool lub chelsea) to wydaje mi się, że zdobędzie upragiony puchar. VeB! ;)
|
Mam takie same zdanie, Kris. Choć wydaje mi się, że jeśli w półfinale spotka się z Liveepool'em ( a na 90 % taki będzie półfinał) to będzie to ciężka przeprawa ... The Reds pokazali z Realem i MU że kopać w piłke to oni teraz umieją...
|
Wy juz skreslacie odrazu wszystkich analiza i macie finał....Panowie to jest Piłka Nozna moze bedzie finał Porto-Viarraeal to jest Piłka!! Wszytsko jest mozliwe nikogo sie nie skresla...
|
A ja liczę na Liverpool. Benitez ze swoją taktyką może zwyciężyć wszystko:)
|
Ja bym jeszcze nie skreślał Chelsea, mam nadzieję na półfinał Barca - Chelsea, bo w poprzednich latach te mecze była fascynujące, w finale bardzo prawdopodobne, że spotka się któryś z nich z Manchesterem.
@Kris54: to że nie lubisz Chelsea nie upoważnia Cię do pisania jej nazwy z małej litery. |
Podzielam zdanie ToTylkoJa fajna para Barca Bayern nie wiedziec czemu ale po tym meczu Barcy z Malagą teraz w lidze chyba Niemcy mogą sie skupić na rodzimej lidze już :)
|
W srode mecz Liverpool - Chelsea a TVP transmituje Barce z Bayernem ?! Powariowali ?
|
Cytat:
Nie powariowali, wkoncu wybrali jakis dobry mecz do pokazania. :-) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Świetnie że puszczają Barce z Bayernem,mam już dość oglądania tych Gerrardów i Drogbów,wreszcie jakaś siłowa piłka będzie (bayern)
|
Nie znacie sie :foch:
;) |
A mecz na Camp Nou? Jak tak to czarno to widze dla Bayernu po ostatnim laniu 5:1 od Wolfsburga.
|
Wybrali pomiędzy piłkarskimi szachami i meczem na 0:0 a meczem pomiędzy drużynami ofensywnymi w którym bardzo prawdopodobne że padnie dużo bramek... chyba dobrze wybrali ;p
|
Piątkę Bayern przyjął.Druga przyjmie w cyrku na Camp Nou.Albo Bayern tak słaby, albo Niemcy mają tak mocną ligę, bo wszytko wskazuje na to ,że silny Bayern znów będzie grać w PUEFA. Tak więc jedynym sensownym wyjściem byłoby zdobyć LM, aby spokojnie dopinać budżet na przyszły sezon. Jakby dobrze zagrali w cyrku to kto wie.
|
Cytat:
|
To na pewno będzie inny Bayern niż ten z Wolfsburgiem,na pewno. Poza tym tracą do liderów 3 pkt.,więc mówienie,że znowu będą grać w PUEFA jest przesadą mimo wszystko ;)
Stawiam na minimalna wygraną Barcy bądź remis. |
Pierwsze połowy prawie za nami i sensacyjnie to wygląda...
Manchester - Porto 1:1 Villarreal - Arsenal 1:0 |
ManU gdzieś zgubiło formę. Porto jak dla mnie lepsze w pierwszej połowie:] Kryzys? ;]
|
Cytat:
|
Manu wygrywa i tym samym potwierdza moim zdaniem ze to oni wygraja CL...:
|
Zdaje się że Porto wyrównało i tym samym potwierdza to iż ManU są w kryzysie...
|
Mu w kryzysie nie ma co nawet mowic.To byl pewniak w dzisiejszych meczach i na pewno duzo osob poleglo na nich w tym Ja ;)
|
Cytat:
|
Wynik rzeczywiście sensacyjny. Ale to co Rooney wyprawia na boisku,to bajka. On był dzisiaj wszędzie. Chociaż moim zdaniem jak na drużynę,która miała praktycznie półtora dnia na przygotowanie to kondycyjnie wypadli dobrze.
|
Kryzys kryzysem ,ale nie można dlatego odbierac jednej rzeczy zawodnikom Porto !
Czyli walki do końca. Szczerze mówiąc, to myślałem, że już po meczu, a tu proszę.. :D |
Dzisiejsze mecze sędziowali sędziowie Tom Henning Øvrebø i Konrad Plautz odpowiednio z pamiętnych meczów Szalke-Wisła 1:4 i Lazio: Wisła 3:3. Może to jakiś znak, że nas czas w lidze mistrzów się zbliża :)
|
Sensacyjny wynik MU ?Nie sądzę od poznania par LM wiedziałem że MU będzie się bardzo męczyło z Portugalczykami. Stawiałem wynik 0:0 bądź 1:1 a tu proszę jest lepiej niż się spodziewałem 2:2.Wiecie skąd taki wniosek? Za dużo naoglądałem się jak MU wali głową w mur grając choćby z Benficą. Zobaczymy jak to będzię w rewanżu ale coś czuję jednak że MU przejdzie chociaż wolałbym żeby to Porto przeszło dalej.
Jutro Liverpool-Chelsea 2:0 a Barcelona-Bayern 4:1 :) |
Cytat:
Nie chodzi o to że kibicuję Chelsea, ale widziałeś kiedyś mecz między tymi dwoma drużynami?? Nigdy żadna nie wygrała dwoma bramkami w LM,odkąd Benitez przybył do Liverpoolu, a spotkali się już chyba 8 razy. Zwłaszcza że Chelsea jest na fali wznoszącej po tym jak Hiddink przyszedł jeśli Liverpool wygra to 1:0 albo 2:1, ale wg mnie będzie remis. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 15:27. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl