Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Liga Mistrzów 2009/10 (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=4682)

KOMINEK 18.03.2009 11:50

Kluby zapowiadają koniec Ligi Mistrzów
Gazeta Wyborcza

W 2012 roku zostanie rozegrany ostatni w historii finał Ligi Mistrzów. Zamiast niej miałyby powstać trzy zamknięte ligi europejskie z systemem awansów i spadków. Tak wygląda pomysł Europejskiego Stowarzyszenia Klubów skupiające najbogatsze drużyny na kontynencie - informuje "Gazeta Wyborcza".
W każdej z lig występowałoby po 20 klubów. Najsłabsze spadałyby o jedną klasę, najlepsze wywalczyłyby awans. 60 drużyn stanowiłoby zamknięte grono.

Projekt podobno akceptuje szef UEFA, Michel Platini. Póki co wypowiada się jednak dyplomatycznie.
- UEFA jest organizacją demokratyczną. Wysłucham wszystkich stron i kiedy nadejdzie właściwy moment, komitet wykonawczy podejmie decyzję - powiedział.

Więcej w "Gazecie Wyborczej"

Jak się Wam to podoba mnie średnio

_ukoL 18.03.2009 12:06

Cytat:

Jak się Wam to podoba mnie średnio
Jak już słyszę sformułowanie "zamknięte grono" to coraz bardziej zniechęcam się do szopki zwanej Ligą Mistrzów. Beznadziejny wg mnie pomysł, wykluczający to co najpiękniejsze w piłce czyli niespodzianki. Ja osobiście jestem zwolennikiem wprowadzenia systemu KO i bez żadnych rozstawień i współczynników. Wiadomo jednak, że nikt czegoś takiego nie wprowadzi, bo nagle by się okazało, że połowa tych bogatych drużyn by odpadła w przedbiegach eliminując się sama albo odpadając z jakimś mistrzem Estonii, Białorusi, etc.

Już niech zostanie obecna forma...człowiek się przyzwyczaił. :-)

polpol 18.03.2009 12:17

Średnio to mało powiedziane. Ja sobie nie wyobrażam funkcjonowanie na dłuższą metę takiego tworu. Zakładając, że każda z lig europejskich miałaby w tych rozgrywkach swoich przedstawicieli to przecież taki system rozłożyłby na łopatki rozgrywki krajowe. Bo niby o co miałyby walczyć pozostałe drużyny, o mistrzostwo które nic nie daje? Po co miałyby inwestować firmy, prywatni inwestorzy itd? Dla reszty zespołów oznaczałoby to powolny koniec. Jakoś nie bardzo wierzę, że w takim kształcie takie rozgrywki mogłyby zostać wprowadzone. Zyska 60 zespołów straci cała reszta.

el Nuero 18.03.2009 12:25

Czy to jeszcze Liga Mistrzów, czy Liga Bogatych?

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wojtek_Lok (Post 694687)
Już niech zostanie obecna forma...:-)

Hmm... wiesz co? Dla drużyn z takim antyszczęściem jak Wisełka chyba lepsze byłoby rozwiązanie: mistrz i vicemistrz z najsilniejszych lig + mistrz ze słabszych lig, grający 1-2 stopnie eliminacji. Myślę o czymś takim, przez co przechodziła Legia, kiedy przebiła się do LM. Dziś to oczywiście niemożliwe, bogate kluby decydują o wszystkim i w rzeczywistości mamy LM - ligę (nawet) piątych miejsc, byle bogatych. Nawiązuję tu do roku, kiedy Liverpool zajął niskie miejsce w Premiership, ale dla tego klubu UEFA była gotowa nawet nagiąć przepisy (Liv ostatecznie rozegrał wszystkie szczeble eliminacji).

Napisałem "antyszczęście" - bo co z tego, że była w Kraku "super-paka Kasperczaka", skoro w kwalifikacjach trafiliśmy wtedy na Real? Jedynym pozytywem był gol Gorawskiego na Santiago Bernabeu, dzięki czemu mogliśmy Damiana drogo sprzedać na Wschód. Poza tym - dwa razy Barcelona, która wymiata w lidze i LM, z Lyonu zrobiła sito strzelając im więcej bramek niż nam w kwalifikacjach. Jak tu przejść? Jedyny raz, gdy mogło się udać, to w Atenach okradł nas M. Riley (gol Marka Penksy).

Żeby nie narzekać - trzeba skrupulatnie gromadzić punkty w PUEFA czy LE, aby mieć lepszy start do zreformowanej LM. Miejmy nadzieję, że za którymś razem się uda.

darotsok73 18.03.2009 13:02

Już parę lat temu niezwykle sympatyczny prezes Bayernu Monachium ,F.Beckenbauer sugerował aby klubom piłkarskim z krajów Europy środkowej i wschodniej i innym "Azerbejdżanom" UEFA płaciła za nie branie udziału w rozgrywkach LM .
Czyli : nie dla psa kiełbasa, plebsu i biedaków nie chcemy.W dzisiejszych realiach my o LM możemy tylko marzyć , bogacze chcą nam odebrać nawet te marzenia.
Czas żeby to zmienić przespaliśmy. Nie ma bazy ,systemu szkolenia ani bogatych sponsorów .
Ci ostatni może by się i znaleźli ale skorumpowany ,komunistyczny system zarządzania i powszechne kibolstwo skutecznie (prawie) wszystkich odstraszają.

KOMINEK 18.03.2009 14:14

Pomysł mógłby być do ewentualnego przyjęcia gdyby nie były to zamkniete rozgrywki. Czyli zamiast lig krajowych mamy I II III ligę europejską a potem spadasz do rozgrywek krajowych - a z drugiej strony wygrywasz rozgrywki krajowe i walczysz w barazach z ilomaś tam klubami o wejście do ligi europejskiej.
Jeśli tak nie będzie to nastapi całkowita komercjalizacja piłki bedziemy mieli takie NBA

_ukoL 18.03.2009 14:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez el Nuero (Post 694698)
...

Wiesz, szczęściu trzeba pomagać, a Wisła jakoś specjalnie od sezonu 02/03 temu szczęściu ani trochę nie pomogła i tam mecze z Realem czy Barceloną były poza zasięgiem ale już Anderlecht i PAO to już nie były firmy, które były poza zasięgiem Wisły - ale to już schodzimy z tematu i proponuję skończyć. :-)

Z punktu widzenia bogatych: Nie dla psa kiełbasa... i nie zanosi się na to by kiedykolwiek miało to się zmienić.

mic 20.03.2009 12:15

No to ladne losowanie

Liverpool - Chelsea
ManU - Porto
Villareal - Arsenal
Barca - Bayern

Krissu 20.03.2009 12:25

Liverpool - Chelsea.. pięknie.
Powtórka z poprzedniego sezonu. Będzie cholernie ciekawy dwumecz, miejmy nadzieję, że zakończony triumfem dereds :)

ToTylkoJa 20.03.2009 12:33

chciałem aby Barca trafiła na Bayern i proszę bardzo, jest Bayern ;)

$iWu$ 20.03.2009 12:41

Mam nadzieje, że finał będzie MANU - BARCA! :D
A co do Liverpool - Chelsea, The Reds sobie poradzą ;)

Kris54 20.03.2009 16:23

Barca zdobedzie LM. Mimo, że dostała trudniejszych rywali (Bayern, Liverpool lub chelsea) to wydaje mi się, że zdobędzie upragiony puchar. VeB! ;)

Filip92TS 20.03.2009 16:33

Mam takie same zdanie, Kris. Choć wydaje mi się, że jeśli w półfinale spotka się z Liveepool'em ( a na 90 % taki będzie półfinał) to będzie to ciężka przeprawa ... The Reds pokazali z Realem i MU że kopać w piłke to oni teraz umieją...

MISTA92 20.03.2009 16:54

Wy juz skreslacie odrazu wszystkich analiza i macie finał....Panowie to jest Piłka Nozna moze bedzie finał Porto-Viarraeal to jest Piłka!! Wszytsko jest mozliwe nikogo sie nie skresla...

KamAr 21.03.2009 10:17

A ja liczę na Liverpool. Benitez ze swoją taktyką może zwyciężyć wszystko:)

jaitylkoja 21.03.2009 10:57

Ja bym jeszcze nie skreślał Chelsea, mam nadzieję na półfinał Barca - Chelsea, bo w poprzednich latach te mecze była fascynujące, w finale bardzo prawdopodobne, że spotka się któryś z nich z Manchesterem.
@Kris54: to że nie lubisz Chelsea nie upoważnia Cię do pisania jej nazwy z małej litery.

hunter TSW 26.03.2009 17:13

Podzielam zdanie ToTylkoJa fajna para Barca Bayern nie wiedziec czemu ale po tym meczu Barcy z Malagą teraz w lidze chyba Niemcy mogą sie skupić na rodzimej lidze już :)

mic 06.04.2009 20:09

W srode mecz Liverpool - Chelsea a TVP transmituje Barce z Bayernem ?! Powariowali ?

Nitrox 06.04.2009 20:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mic (Post 704570)
W srode mecz Liverpool - Chelsea a TVP transmituje Barce z Bayernem ?! Powariowali ?

Nie powariowali, wkoncu wybrali jakis dobry mecz do pokazania. :-)

mic 06.04.2009 20:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Nitrox (Post 704573)
Nie powariowali, wkoncu wybrali jakis dobry mecz do pokazania. :-)

Majac do wyboru dobry mecz, a bardzo dobry mecz, czemu wybrali ten "tylko" dobry ? :P

helenen 06.04.2009 20:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mic (Post 704576)
Majac do wyboru dobry mecz, a bardzo dobry mecz, czemu wybrali ten "tylko" dobry ? :P

Gdyż ten "bardzo dobry" mecz był już pokazywany w zeszłych sezonach. Nie wiem czy mam rację, ale to chyba będzie pierwsza w tym sezonie transmisja na TVP bez udziału drużyny angielskiej.

WILU TS 06.04.2009 20:19

Świetnie że puszczają Barce z Bayernem,mam już dość oglądania tych Gerrardów i Drogbów,wreszcie jakaś siłowa piłka będzie (bayern)

mic 06.04.2009 20:20

Nie znacie sie :foch:

;)

bigi333 06.04.2009 20:41

A mecz na Camp Nou? Jak tak to czarno to widze dla Bayernu po ostatnim laniu 5:1 od Wolfsburga.

szym_ek 06.04.2009 20:44

Wybrali pomiędzy piłkarskimi szachami i meczem na 0:0 a meczem pomiędzy drużynami ofensywnymi w którym bardzo prawdopodobne że padnie dużo bramek... chyba dobrze wybrali ;p

Marszałek 06.04.2009 22:31

Piątkę Bayern przyjął.Druga przyjmie w cyrku na Camp Nou.Albo Bayern tak słaby, albo Niemcy mają tak mocną ligę, bo wszytko wskazuje na to ,że silny Bayern znów będzie grać w PUEFA. Tak więc jedynym sensownym wyjściem byłoby zdobyć LM, aby spokojnie dopinać budżet na przyszły sezon. Jakby dobrze zagrali w cyrku to kto wie.

_ukoL 06.04.2009 22:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bigi333 (Post 704592)
A mecz na Camp Nou? Jak tak to czarno to widze dla Bayernu po ostatnim laniu 5:1 od Wolfsburga.

Puchary rządzą się innymi prawami. Jedno jest pewne w tym meczu nie zabraknie bramek o co nie można być pewnym w bitwie o Anglię.

yoda79 07.04.2009 14:50

To na pewno będzie inny Bayern niż ten z Wolfsburgiem,na pewno. Poza tym tracą do liderów 3 pkt.,więc mówienie,że znowu będą grać w PUEFA jest przesadą mimo wszystko ;)
Stawiam na minimalna wygraną Barcy bądź remis.

Aro1234 07.04.2009 20:22

Pierwsze połowy prawie za nami i sensacyjnie to wygląda...
Manchester - Porto 1:1
Villarreal - Arsenal 1:0

ToTylkoJa 07.04.2009 20:35

ManU gdzieś zgubiło formę. Porto jak dla mnie lepsze w pierwszej połowie:] Kryzys? ;]

<Crasch> 07.04.2009 20:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wojtek_Lok (Post 704642)
Puchary rządzą się innymi prawami. Jedno jest pewne w tym meczu nie zabraknie bramek o co nie można być pewnym w bitwie o Anglię.

Skoro to pewne to postaw u buka 2+ bramki ; )

MISTA92 07.04.2009 21:29

Manu wygrywa i tym samym potwierdza moim zdaniem ze to oni wygraja CL...:

iiYama 07.04.2009 21:33

Zdaje się że Porto wyrównało i tym samym potwierdza to iż ManU są w kryzysie...

Tobi1906 07.04.2009 21:37

Mu w kryzysie nie ma co nawet mowic.To byl pewniak w dzisiejszych meczach i na pewno duzo osob poleglo na nich w tym Ja ;)

Tom'ash 07.04.2009 21:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MISTA92 (Post 705049)
Manu wygrywa i tym samym potwierdza moim zdaniem ze to oni wygraja CL...:

Jakby wygrywali 2:1 z Barceloną to mógłbyś snuć takie wnioski. Mecz rewanżowy w Porto zapowiada się bardzo ciekawie, MU będzie musiał zaatakować od początku.

unpredictable_wislaczka 07.04.2009 21:50

Wynik rzeczywiście sensacyjny. Ale to co Rooney wyprawia na boisku,to bajka. On był dzisiaj wszędzie. Chociaż moim zdaniem jak na drużynę,która miała praktycznie półtora dnia na przygotowanie to kondycyjnie wypadli dobrze.

Szary007 07.04.2009 21:50

Kryzys kryzysem ,ale nie można dlatego odbierac jednej rzeczy zawodnikom Porto !
Czyli walki do końca.
Szczerze mówiąc, to myślałem, że już po meczu, a tu proszę.. :D

-Goral- 07.04.2009 21:59

Dzisiejsze mecze sędziowali sędziowie Tom Henning Øvrebø i Konrad Plautz odpowiednio z pamiętnych meczów Szalke-Wisła 1:4 i Lazio: Wisła 3:3. Może to jakiś znak, że nas czas w lidze mistrzów się zbliża :)

FajQ 07.04.2009 22:18

Sensacyjny wynik MU ?Nie sądzę od poznania par LM wiedziałem że MU będzie się bardzo męczyło z Portugalczykami. Stawiałem wynik 0:0 bądź 1:1 a tu proszę jest lepiej niż się spodziewałem 2:2.Wiecie skąd taki wniosek? Za dużo naoglądałem się jak MU wali głową w mur grając choćby z Benficą. Zobaczymy jak to będzię w rewanżu ale coś czuję jednak że MU przejdzie chociaż wolałbym żeby to Porto przeszło dalej.
Jutro Liverpool-Chelsea 2:0 a Barcelona-Bayern 4:1 :)

Proximus 07.04.2009 22:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FajQ (Post 705083)
Sensacyjny wynik MU ?Nie sądzę od poznania par LM wiedziałem że MU będzie się bardzo męczyło z Portugalczykami. Stawiałem wynik 0:0 bądź 1:1 a tu proszę jest lepiej niż się spodziewałem 2:2.Wiecie skąd taki wniosek? Za dużo naoglądałem się jak MU wali głową w mur grając choćby z Benficą. Zobaczymy jak to będzię w rewanżu ale coś czuję jednak że MU przejdzie chociaż wolałbym żeby to Porto przeszło dalej.
Jutro Liverpool-Chelsea 2:0 a Barcelona-Bayern 4:1 :)

Bardzo śmieszne...

Nie chodzi o to że kibicuję Chelsea, ale widziałeś kiedyś mecz między tymi dwoma drużynami?? Nigdy żadna nie wygrała dwoma bramkami w LM,odkąd Benitez przybył do Liverpoolu, a spotkali się już chyba 8 razy.
Zwłaszcza że Chelsea jest na fali wznoszącej po tym jak Hiddink przyszedł jeśli Liverpool wygra to 1:0 albo 2:1, ale wg mnie będzie remis.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 15:27.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl