Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Dlaczego? Czyli anatomia klęski (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=10487)

sandomingo 09.05.2022 18:33

Nasi zarządzający uwierzyli w możliwość spadku dopiero po meczu z Mielcem.
Podczas gdy większość kibiców zobaczyła to najpóźniej po porażkach z Jagą i Radomiakiem. W tym samym czasie Balazinski inPasieczny opowiadali na spotkaniu z Socios, że drużyna jest o krok od środka tabeli.
Dwumecz z Wartą I Lubinem powinien być już ostatecznym sygnałem ostrzegawczym. Tymczasem orkiestra na Titanicu nadal grała.

MaLk 09.05.2022 18:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1583134)
Nasi zarządzający uwierzyli w możliwość spadku dopiero po meczu z Mielcem.

Najgorsze jest to, że nawet po meczu z Mielcem było jeszcze dwa tygodnie okienka transferowego, które także zostało koncertowo spieprzone.

sandomingo 09.05.2022 18:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MaLk (Post 1583135)
Najgorsze jest to, że nawet po meczu z Mielcem było jeszcze dwa tygodnie okienka transferowego, które także zostało koncertowo spieprzone.

Bo nie było żadnego pomysłu...Porażka z Mielcem I zagrożenie było dl a nich zaskoczeniem.
Z łapanki sprowadzili Manu, niegotowego do gry.
Podobnie jak Fernandez- tzw fałszywy napastnik czyli de facto nikt. Ani skrzydlowy ani napadzior.
Potrzebował ponad miesiąca żeby nadawać się na 50 minut gry.

Reserve 09.05.2022 19:00

Wolfy, Ty to jednak jesteś bezczelny.

Brzęczek i Sobol weszli w gówno i jeśli nie mieli świadomości, że mogą się w nim utopić to mają możliwość przewidywania konsekwencji na poziomie przedszkolaka. Tym bardziej patrząc jak traktowało się ostatnich trenerów w naszym klubie - Gegenpress niewygodny? Wylot i publiczna zniewaga od kapitano-właściciela. Gula prawie samodzielnie spuścił klub z ligi? No przecież że to tylko trener jest odpowiedzialny, razem z dyrektorem sportowym, który nie odpowiadał za transfery większości zawodników - że tak zażartuję - grających w pierwszym składzie.
Szacunek za odwagę, że w ogóle podjęli się ratowania tego trupa którym jest nasza ciągłość w Ekstraklasie. Niestety, wszystko wskazuje na to że się nie powiodło.

Próbowałem znaleźć gorzej punktującego trenera który miał więcej niż 10 meczów jako prowadzący Wisłę w CV. I wiesz co? No nie mogłem znaleźć... Nawet Gula, ten którego wszyscy mają za dyletanta miał większy wskaźnik PNM niż nasz obecny ratownik. Proszę, nie no błagam - niech mi ktoś uświadomi że nie doszukałem się dobrych informacji i jednak to nie Brzęczek jest najgorszym trenerem w historii Wisły. Ja naprawdę chciałbym o nim napisać jakieś dobre zdanie, ale nie potrafię znaleźć żadnego argumentu który by mi to umożliwił.

I co ma według Ciebie pomyśleć typowy kibic? Kto tą drużynę reprezentuje jeśli nie trener? Kto jest odpowiedzialny za wyniki, niż osoba która ma płacone ogromne pieniądze za osiąganie wyników w lidze? Ile razy można sobie tłumaczyć - no, transfery były słabe, w przyszłym sezonie będzie lepiej?

Kto do ....y nędzy powinien być twarzą drużyny, skoro kapitan-właściciel jest wiecznie kontuzjowany, a zamiast o.......ić zgraję lalusiów którzy nie pokazując nic przez większość sezonu udzielają wywiadu w mediach, narzekając że trener ich nie wystawia, to woli atakować sędziego? Kto powinien wyjść do kibiców i wziąć to gówno na siebie? Prezes, zastępujący w toksycznej atmosferze fachowca z doświadczeniem, dodatkowo któremu część tych samych kibiców zarzuca że pracę dostał tylko przez panujący nepotyzm i folwark rodziny Błaszczykowskich?

Czy może jednak trener który za te wyniki jest jednak odpowiedzialny?

W ogóle w tym klubie pojęcie odpowiedzialności zostało tak rozmyte, że to jest jakiś mało śmieszny żart. Co z tego, że cały czas zmieniamy trenerów, skoro transfery odbywają się poprzez jakieś zupełnie po.......one układy. Panowie właściciele, Wy się bawicie w kierowanie klubem, czy szukacie piłkarzy jak rzeczy w lumpie z koszami na promocji?

To ekstraklasa, nie przedszkole. Przyjmując pracę i swoje obowiązki wykonując słabo - licz się ze słabą oceną. Jeśli projektujesz wieżowiec bez fundamentów, świadcząc o tym swoim podpisem to licz się z konsekwencjami gdy nastąpi katastrofa.

Reasumując - po prostu mi ....a autentycznie przykro. Historia z ratowaniem klubu zasługiwała na lepsze zakończenie niż 3 lata marazmu, kumoterstwa i kolesiostwa powodujące poważne rysy na wizerunku Kuby, spuszczenie klubu z ligi i ośmieszenie marki Wisły na krajowym podwórku. To się nie dzieje.

Jaroo1 09.05.2022 19:27

No z czym Brzęczek miał tak realnie gorzej niż Gula? Gula na starcie miał o te kilka pkt lepsze wyniki niż Brzęczek, Gula nie odpadł z PP, Guli zabrani Lisa a w gratisie w zimie Mahdiouiego i Yeboaha, nie dano mu praktycznie nikogo wartościowego, a każdy ściagnięty szrot, był ściągany za przyzwoleniem zarządu. Gdzie tu jest wina Guli za wyniki i jakieś wykazanie, ze on rozjebał klub i Brzęczek ma gorzej niż on? I że Brzęczek jest lepszy?

Brzęczek wziął zespół taki jak miał Gula, dostał kilka transferów, wszystko klejone na szybko ale dostał też lepsze morale - jak to przy zmianie trenera. Brzęczek odpadł z PP z 4 ligowcem i wygrał 1 na 13 meczów. Punktuje gorzej niż Gula, efekt nowej miotły i podniety się już skończył więc od 4 kolejek gramy totalny piach.

Brzęczek = Gula. Warunki mieli podobne, efekty mają podobne. Na ten moment, a i w przyszłości, wątpię aby Brzęczek okazał się lepszy i jakimś zbawicielem dla Wisły, chociażby na przestrzeni jednego sezonu. To jest ogólnie cienki trener.
Ale u nas zaślepieńcy się lubią oszukiwać. Teraz jest podnieta Brzęczkiem bo on się podjął i w ogóle, a za pół roku będzie gadania, ze przecież ten .... nie wygrał nawet 2 meczów na 20 i w ogóle to najgorszy trener, skandal i teraz Smuda przez niego ma cięzko złożyć dobry zespół :D

daniel123 09.05.2022 20:02

u nas od dawna zawsze trener jest zły i tak go zmieniamy regularnie co kilka/naście miesięcy. A drużyna co okienko budowana bez pomysłu z nadzieja ze może się uda plus jedno wielkie kolesiostwo od ilu lat już mamy dość sadloka w drużynie? i czemu on nadal jest?..ekstraklasa jest słaba ale jak widać wystarczajaco mocna aby nie było dla niej miejsca dla drużyny złożonej z rodziny i kolegów z boiska...

zibi7 09.05.2022 21:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez daniel123 (Post 1583148)
u nas od dawna zawsze trener jest zły i tak go zmieniamy regularnie co kilka/naście miesięcy. A drużyna co okienko budowana bez pomysłu z nadzieja ze może się uda plus jedno wielkie kolesiostwo od ilu lat już mamy dość sadloka w drużynie? i czemu on nadal jest?..ekstraklasa jest słaba ale jak widać wystarczajaco mocna aby nie było dla niej miejsca dla drużyny złożonej z rodziny i kolegów z boiska...

Najgłupszy tekst jaki można napisać "trenerzy są źli" i spłycanie tematu. To nie jest zabawa w złych i dobrych.

Trenerzy którzy byli zwalniani z Wisły od czasów wejścia trójcy, po prostu nie mieli wyników. I w 3 z 4 przypadków zwolnieni zostali by dać impuls drużynie i uratować jej byt w Ekstraklasie. Dla przypomnienia:

Stolarczyk - 9 meczów bez wygranej z rzędu, 8 porażek z rzędu. (ostatnie miejsce w tabeli)

Skowronek - 9 meczów bez wygranej z rzędu. Potem 2 wygrane z 2 najsłabszymi ekipami ligi i kolejne 3 porażki i remis. (1 pkt nad ostanim miejscem w tabeli)

Hyballa - 1 wygrana w 10 meczach, 7 meczów bez wygranej z rzędu. Tu oprócz kiepskiej gry doszły jeszcze cechy charakterologiczne trenera wykluczające możliwość dalszej współpracy.

Gula - ten takich serii bez wygranych nie miał, ale z punktowaniem na poziomie 1 pkt/mecz - był w chwili zwolnienia najgorzej punktującym trenerem w historii Wisły Kraków. (w tej mało chlubnej klasyfikacji prześcignął go teraz ubóstwiany przez niektórych tutaj - Jerzy Brzęczek, zdobywając 0,91 pkt/mecz)

Teraz każdy mądry i krzyczy że Guliczke trzeba było zwolnić wcześniej. A ja byłem akurat gulosceptykiem już na jesieni i dobrego momentu na jesieni do zwolnienia Słowaka nie było. Nie notował takich serii jak poprzednicy, jak już miał "brzęczkowy finał" jak mecze z Cracovią i Termalicą to go wygrywał. Nie kupilibyście tego zwolnienia, płakalibyście że teraz mu kontrakt do końca trzeba płacić.

Tak więc zasadniczą kwestią by to wasze marzenie o niezwalnianiu trenerów się ziściło są lepsze wyniki trenerów Wisły, tak by potem nie trzeba było zmianą trenera ratować bytu w Ekstraklasie, co się dzieje w każdym sezonie pod wodzą trójcy. A jak to zrobić to już rola właścicieli, zarządzających, działu sportowego i trenerów, aby doprowadzić do takiej sytuacji wspólnie współpracując.

Zresztą moim zdaniem nigdy nie będzie tak, że trener będzie sobie pracował 10 lat, bo ktoś z zarządzających sobie tak założył. Piłka nożna to rywalizacja, walka o każdy metr boiska w każdym kolejnym meczu. Jesteś słabszy od rywali na przestrzeni całego sezonu, to odpadasz z rywalizacji. Jesteś pod kreską w trakcie sezonu, to piłkarzy nie wymienisz wszystkich ale trenera już tak. Możesz też nie zmianiać, ale w razie niepowodzenia dostaniesz i tak i tak po uszach co już widzimy na przykładzie Guliczki.

Elendil 09.05.2022 21:22

Miesiąc miodowy dla trio się w tym sezonie zakończył. Na początku wiadomo - szaleńcza walka o utrzymanie. Później eksperymenty ze Skowronkiem i Hyballą - ok, można zrozumieć. Teraz miało być budowanie, a kończy się bardzo prawdopodobnym spadkiem. Myślę że właściciele zdali już sobie sprawę, że ciągle na tej fali "ratowania Wisły" nie będą mogli płynąć i kibice zaczną ich rozliczać tak, jakby rozliczali każdego innego właściciela, który spuszcza tak wielki klub jak Wisła z ligi.

Także najciekawsze pytanie to: co dalej? I nawet nie chodzi mi o kwestie czy się utrzymamy czy nie, tylko co dalej z jakąkolwiek wizją na ten klub, z zarządem, z kierunkiem którym zmierzamy. Tym razem podejście "zmienimy trenera, będzie lepiej" już nie przejdzie.

Jaroo1 09.05.2022 22:23

Jak spadniemy to mamy kolejne zajebiste combo do spłacania długów - 2019 - reanimacja trupa i gruntowne sprzątanie po wsh - 2020/2021 - covid i poszarpane finanse przez brak wpływów z biletów - 2022 - może być kolejny ciężki, zjebany, burzący wszystko sezon gdzie będą duże straty spowodowane brakiem kasy z praw tv, mniejszymi wpływami od kibiców, sponsorów itp

Także co roku mamy potężne .......nięcie w tego truposza. I tutaj, na tym polu można mimo wszystko pochwalić zarząd, że spłacamy mimo to dług lub gdzieś tam dryfujemy na równi.

LucjuszWielki 10.05.2022 09:51

Nie pamiętam, w którym temacie, ale widziałem sprzeczki, że niby jazda na dupie i serce się nie liczy tylko umiejętności.

„Nie ma co grać piłkarza. W walce o utrzymanie liczy się jazda na dupie i serducho, a nie umiejętności” - Łukasz Poręba o Zagłębiu

Umiejętności umiejętnościami,ale jak dołoży się 150% zaangażowania to można zdziałać dużo więcej w tej ogórkowej lidze.

Drozd 10.05.2022 12:15

Już się zaczyna bredzenie pismaków... Kto jest winny problemów? Hyballa :rotfl:

wolfy 10.05.2022 18:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1583201)

Znowu?!

10 znaków

FraMat 10.05.2022 18:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1583201)

gdzie to napisali?

KOALIK 10.05.2022 19:33

https://weszlo.com/2022/05/10/stal-m...nego-sponsora/

Jak pisałem, Wisła to zdecydowanie za duży klub, aby tak spaść jak jakaś Nieciecza czy inna Łęczna.

Szanujmy się.

Wisła nigdy nie spadnie!

Ajax 10.05.2022 20:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KOALIK (Post 1583219)
https://weszlo.com/2022/05/10/stal-m...nego-sponsora/

Jak pisałem, Wisła to zdecydowanie za duży klub, aby tak spaść jak jakaś Nieciecza czy inna Łęczna.

Szanujmy się.

Wisła nigdy nie spadnie!

Acha i dzięki temu Zagłębie zdobędzie -6 punktów do końca sezonu?

Drozd 10.05.2022 20:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1583218)
gdzie to napisali?

https://www.sport.pl/pilka/7,65039,2...-punktuje.html

Jakiś redaktorzyna zaczął na meczyki.pl, a potem reszta kopiuje i powiela farmazony.

To samo było jak nagle z dnia na dzień nasi mistrzowie okazali się zajechani i zaczęli przegrywać.

Teraz potrzebny jest winowajca, a Hyballa nadaje się jak ulał. Przecież wiadomo że jak wariat to musi być winny. Zaraz Lis zacznie opowiadać że im gołą dupę pokazał i do tej pory nie mogą się pozbierać psychicznie :rotfl:

Przecież to jest jakiś kabaret ...l

Pulpet 10.05.2022 20:39

Ten "artykuł" to tak ordynarny clickbait, chociaż w dobie dzisiejszego szmato-dziennikarstwa spełnia standardy publikacji.
"Staszak punktuje".... kurvva jakby jakiś edej napisał na pół godziny czytania a tu jakiś wypierd, który mógłby napisać każdy interesujący się polską ligą.

"Dziennikarze" kurvva ich mać...
Polska 2022.

FraMat 10.05.2022 21:43

czyli pomyliłem się w tym poście https://wislakrakow.com/forum/showpo...&postcount=941
wróżąc, że sponsorowane przez zarząd "wytłumaczenia" i szukanie kozłów ofiarnych pójdzie w kierunku spółdzielni.
Widocznie zarząd jeszcze do tego nie dojrzał.
Ale zwalanie winy za ten sezon na trenera z poprzedniego sezonu to jaja jakich mało.

Proponuję, żeby winą obarczyć Cupiała, bo zbudował jakieś dziwne DNA Wisły, które nie nadaje się na czasy po-covidowe.

JudasPriest 10.05.2022 22:31

@up Zapytaj krakusa, kto jego zdaniem jest największym szkodnikiem w historii Wisły :D

A tak na poważnie to już nawet nie jest śmieszne. To pieprznie przypomina trochę dyrdymały z końca kadecji sarapaty. Ciekaw jest co tak szczerze trio myśli teraz o sobie. Czy przynajmniej przed sobą zdają sobie sprawę jak bardzo zawiedli.

czaro 10.05.2022 22:37

Winni są Obidziński, Buksa i Hyballa. Sędziowie też, ale do czasu, kiedy Brzęczek nie mówi Kubie, żeby wyluzował z przekazem, bo PZPN się odwdzięczy złośliwością albo formalną sankcją.

Głównym kandydatem na następnego winnego jest Gula. I tu mieliby sporo racji, że im to do głowy nie przyszło.

wolfy 10.05.2022 22:51

Ale... Jak? Przecież między Hybalą a Gulą wymieniono większość składu. To jest tak bez sensu że nie wiem czy koleś sobie po prostu jaj nie robi...

sandomingo 11.05.2022 06:54

Szkoda klawiatury na komentowanie takich wypocin.
Chłopaczek dostał wierszówkę do napisania, chciał być oryginalny i macie.
Dziennikarstwo XXI wieku.

krysztal 11.05.2022 09:44

Nie no nawet ja mimo wiadomego stosunku do Hyballi nie byłbym w stanie powiązać obecnej katastrofy sportowej z tym co się działo w tamtym sezonie.Tylko co wspólnego z tymi wypocinami ma trio?

Arkadiusz.Czerepach 11.05.2022 09:56

czekamy na artykuły na onetach , gw itp :

- koalik punktuje
- wolfy punktuje

itp

czaro 11.05.2022 10:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krysztal (Post 1583232)
Nie no nawet ja mimo wiadomego stosunku do Hyballi nie byłbym w stanie powiązać obecnej katastrofy sportowej z tym co się działo w tamtym sezonie.Tylko co wspólnego z tymi wypocinami ma trio?

To może być inicjatywa własna cytowanego eksperta (hehe), ale na interii już za chwilę przeczytamy, jak na to patrzy władza.

serek.c2 11.05.2022 12:16

A z Interią co ma władza wspólnego? :)

Drozd 11.05.2022 12:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1583229)
Ale... Jak? Przecież między Hybalą a Gulą wymieniono większość składu. To jest tak bez sensu że nie wiem czy koleś sobie po prostu jaj nie robi...

Wbrew pozorom związek jest i pisałem o konsekwencjach już rok temu. Tyle że to nie Hyballa był przyczyną, a potraktowanie aktualnego pracującego trenera przez klub, piłkarzy, dziennikarzy i co najbardziej szokujące właściciela. To ta sytuacja zawrzodziła szatnie i wszystkich którzy do niej trafili już po całej akcji. To jest jedną z przyczyn porażki Guli.

czaro 11.05.2022 12:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1583249)
A z Interią co ma władza wspólnego? :)

Dobre kontakty!

Karherop 11.05.2022 13:24

Hyballa rozwalił nam sezon 21/22. Dobre.

Choc gdyby Silva, Janicki i Abramowicz dalej grali w naszych barwach? :>

serek.c2 11.05.2022 14:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez czaro (Post 1583254)
Dobre kontakty!

Dajmy spokój :) Jakiś dziennikarzyna wypuścił bzdurny artykuł i tyle.

Drozd 11.05.2022 17:02

Dokładnie tak samo bzdurny jak wszystkie wcześniejsze dotyczące Hyballi. Różnica taka, że wtedy wszyscy myśleli że nie ma złej woli ze strony klubu i właściciela więc dawali wiarę. Teraz po roku już nie będzie takich wielu...

serek.c2 11.05.2022 17:36

Zła wola klubu, dobre sobie :) Opinię na temat Hyballi mam wyrobioną, jest jednoznacznie negatywna. Nie znaczy to jednak, że będę zrzucał winę za obecny sezon na niego, albo bronił kogoś, kto próbowałby taką narrację prowadzić, bo to bzdura do kwadratu.

FraMat 11.05.2022 18:21

Przecież chodzi tylko o to, żeby wybielić zarząd.

Jakimkolwiek kosztem
Jakąkolwiek wymówką
Jakimkolwiek kozłem ofiarnym

Niestety, ten zarząd, a zwłaszcza JB nigdy nie powie, że sam jest do d.., że popełnił nie błędy, ale wielbłądy, że nie ma pojęcia o prowadzeniu sportowym klubu, ale chce. Więc robi.
Jak dziecko z zapałkami.

silver03 11.05.2022 18:31

Słup został już rzucony na pożarcie (Pasieczny), ale publikę średnio to zadowoliło. Teraz czeka nas intensyfikacja różnych publikacji i klakierów zwalających winę na wszystko dookoła. Bo przecież Prezes nie weźmie tego na klatę?

Arkadiusz.Czerepach 11.05.2022 18:34

przecież "wziął na klate" mało ci ?? :P

Drozd 11.05.2022 19:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1583267)
Zła wola klubu, dobre sobie :) Opinię na temat Hyballi mam wyrobioną, jest jednoznacznie negatywna. Nie znaczy to jednak, że będę zrzucał winę za obecny sezon na niego, albo bronił kogoś, kto próbowałby taką narrację prowadzić, bo to bzdura do kwadratu.

Zrozum wreszcie że nie chodzi o Hyballe i opinie o nim. A o to że poświęcono wizerunek klubu, wyniki, atmosferę w zespole żeby pokazać mu kto rządzi i mieć argumenty do zwolnienia. To co wtedy poświęcono na ołtarzu ego Błaszczykowskiego do dzisiaj nie zostało odbudowane. Dlatego wyniki są jakie są, podobne jak po słynnym jajeczku. Takie są realia.

serek.c2 11.05.2022 20:06

Tak Drozdzie, a to wszystko wiesz z mediów + Twoje wyobrażenia. Pisałem już - nie będę Cię przekonywał, wierz w co tam sobie chcesz, ja zostanę przy swoim, bo mam ku temu powody.

azor 11.05.2022 20:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez serek.c2 (Post 1583273)
Tak Drozdzie, a to wszystko wiesz z mediów + Twoje wyobrażenia. Pisałem już - nie będę Cię przekonywał, wierz w co tam sobie chcesz, ja zostanę przy swoim, bo mam ku temu powody.

Robercie, ale wiesz że w Twój obiektywizm raczej nie jest brany przez kogokolwiek na poważnie?

serek.c2 11.05.2022 20:25

Przez kogokolwiek, czyli przez sfrustrowanych wynikami sportowymi forumowiczów? Trudno, jakoś przeżyję.

Bóg Trybun (objawion) 11.05.2022 20:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez azor (Post 1583275)
Robercie, ale wiesz że w Twój obiektywizm raczej nie jest brany przez kogokolwiek na poważnie?

raczej małobystry post

pozdrawiam

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 02:31.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl