![]() |
Cytat:
Bo ja myślę że lemingi nie łykną odgrzewanych kotletów |
Oczywiście, że łykną. Nowa demokratyczna wizja Kwacha na pewno ich przekona.
|
Co nie łyknął ? Skonsumują aż będzie chrupanie słychać. Będzie prosty przekaz, oni się kłócą a my kiedyś skłóceni teraz zjednoczeni:) Razem ku dobrobytowi itd.
Ładnie się opakuje produkt, pokaże tu i ówdzie, jakieś artykuły w zagranicznej prasie się napisze (znaczy kto napisze ten napisze) jaka to mądra inicjatywa nad Wisłą powstała. Zagranica to kluczowe hasło w kampaniach w Polsce. Bo zakompleksiony Polak bardzo lubi jak się o jego bóstwie dobrze pisze za granica. Znaczy lubi jak się słyszy, że dobrze piszą. Bo jakby sam wziął gazetę, w której tak dobrze napisali o jego bóstwie,i zobaczył polsko brzmiące imię pod artykułem,to mógłby nabrać podejrzeń. A niepotrzebnie rzecz jasna. Coś tam się powie, coś tam się obieca, tu się pogrozi Tuskiem, tam Kaczyński i na kilka kadencji starczy. Poza tym Prezydent Kwaśniewski jest super, dobrze kojarzony. Będzie Premierem jak ta Lala. Pewnie lepszych od Tuska. O ile nie wezmą go na szefa NATO, UE,PE,G-8, W-11 i L-4. A rzecznikiem prasowym zostanie kolejny Prezydent, Wałęsa. Taka partia Prezydencja się zapowiada. Elita. |
Cytat:
1.Komu tak może zależeć zeby tych łupków w Polsce nie było? 2. Ile razy już się pojawiały podobne oświadczenia i "ekspertyzy" i kto ich wydawał najwięcej? 3.rozumiem uważasz że najwieksze koncerny gazowe Zachodu (o Exxonie już rozmawiliśmy) to są debile bez specjalistów i nacięli się na bajery jak dziecko na odpuście że inwestują w Polsce? 4. Ile jest dla Ciebie warta niezależność energetyczna kraju ? 5. Czy można być niezależnym i bezpiecznym energetycznie wyłacznie importując, do tego w większości od kraju nieprzyjaznego (że tak delikatnie powiem)? Cytat:
Ale jak ich kupią to i tak stwierdzę że ci ludzie są głupsii niż ustawa przewiduje - 3/4 uważa się za pokolenie JPII ale nie przeszkadza im szydzenie Kwacha i jego przydupasa Siwca z Ojca Świętego, choroba filipińska to też nie problem mimo że jest faktem w przeciwieństwie do pomówień Lecha kaczyńskiego przez Palikmiota. |
Cytat:
Gazprom bardzo dobrze zapłaci/ł za każde ekspertyzy, które podważają sens ich wydobycia. Ostatnio płacił za ekspertyzy, że łupki szkodza środowisku naturalnemu. Jak to nie zadziałało to teraz nowa ekspertyza, że w Polsce nagle nie ma gazu łupkowego. Ale ci amerykanie to są durnie, jacys tacy niedouczeni i wogóle nie znają się na niczym :). Jak jutro pojawi sie kolejna ekspertyza na to, że w Polsce nie ma ziemniaków to znak, że czas sie pakować. |
Gwiaździsty, czyżbyś pił z tym płaceniem do ekspertów smoleńskich? :)
Wiem, że nic konstruktywnego nie jesteś w stanie napisać, więc nie będę marnował żywotności mojej klawiatury. Wracając do meritum to nie trudno uważnemu obserwatorowi zorientować w tym co dzieje się na scenie politycznej od jakiegoś roku, czyli od wyborów parlamentarnych, gdzie eksperyment pt. "Palikot" udał się lepiej niż się tego pierwotnie spodziewano, a od ładnych paru miesięcy (po EURO 2012) "ofensywa jesienna" odpowiedniego środowiska (nie mylić z PiS-em i wyrobami premieropodobnymi) zaczęła się na dobre. Wszystkie wrzutki począwszy od "afery PSL" zarzuconej przez Puls Biznesu, przez "Ambergate" i historie związane z OLT i koneksjami rodzinnymi Tuska również mocno opisywanymi przez Puls Biznesu, a kończąc na sprawach z ostatniego miesiąca, gdzie jak grzyby po deszczu z nieoczekiwanych źródeł zaczęły wyskakiwać sprawy uderzające w Tuska (włącznie z "GW" i TVN - "afera trumnowa") mające szczególne nasilenie w ostatnim okresie zwieńczonym "wrzutką trotylową" nie były przypadkowe. Nawet laik mógłby się domyślić, że coś jest nie tak: "Zaraz, zaraz Panie Mietku. Przez 4 lata twierdzono, że wszystko jest tip tip, a tu dwa razy w tygodniu mówią nam teraz, że ten rząd jest be. Co oni Panie Mietku mają nas za idiotów?" Niestety mają nas za idiotów, gdyż kontratak wojskowych, którzy skulili łebki od momentu "Afery Rywina" i kilku spektakularnych wtop w następnym okresie jest aż nadto widoczny. Teksty, czy to Janeckiego, czy we "Wprost", czy nawet od Sakiewicza (aż tyle środowisk nie może się mylić) mówią jasno o tym, że Tusk żyje w przestrachu otoczonymi ze wszystkich stron osobami, którym nie może ufać co powoduje jego paniczny lęk przed podsłuchami i jakąś podpuchą służb, który kręcą tym państwem. Co z tego wyjdzie nie mi przewidywać, ale osłabiony Tusk, odrodzone SLD na poziomie kilkunastu procent, które przesunęło się na lewo zostawiając miejsce dla "demokratów", a także Palikot, który mimo, że zgasł i brakuje mu paliwa to wciąż może być istotny w tej układance. Nie zwiastuje to nic dobrego dla Polski, gdyż wymiana Tuska na "nową" siłę będzie jeszcze większą katastrofą dla kraju. |
Cytat:
|
emj czyli to, co ta Pani mówi, to wszystko kłamstwa?Tylko proszę o konkretną wypowiedź, bo póki co mówisz, ale jakimis metarofami czy przenośniami- konkretnie.
http://www.youtube.com/watch?v=RvwEGLrATAk |
Apraho, odpowiedzi na te pytania udzielałem parę stron temu w połowie października i nie wydaje mi się, abym musiał się powtarzać, gdyż opinia na temat polityki energetycznej jaką powinno prowadzić nasze państwo została przeze mnie szeroko zarysowana. W międzyczasie doszło do kilku ruchów zaciskających współpracę na linii UE-Rosja i to powinno być dla nas wskazówką co powinniśmy robić. Inaczej za 10 lat obudzimy się z ręką w nocniku jak zakręcą kurek jamalski. Czy to będzie Putin, czy inny car rosyjski to zrobią to z wielkim uśmiechem.
Cytat:
Cytat:
|
Tyle, że ani ja ani Ty nie jesteśmy ekspertami w tej materii by faktycznie się wypowiadać- tu jest kwestia autorytetów którym wierzymy.Wybacz ja całkowicie zatraciłem zaufanie do jakichkolwiek instytucji rządkowych- za dużo ostatnimi czasy było przekrętów bym przychylnym okiem patrzył się na to wszystko, zwłaszcza w kontekscie podejrzanych dobrych relacjii z gazpromem.Ciastko można zjeść albo je mieć, a gazprom w naszym kraju liczy przedewszystkim na dlugotrwala wspołpracę a Rosja rękami gazpromu chce nas w jak największy sposób uniezależnic od siebie i chcąc nie chcąc musisz to przyznać.
|
Cytat:
no to nie bądź taki tajemniczy i uchyl rąbka tajemnicy |
Cytat:
Ja lubię powoływać się na fakty, a dzisiaj pewne zostały ujawnione. Oczywiście można się napisać, że MŚ pisze bzdury i odwiertów jest pewnie kilka razy więcej, albo tempo odwiertów będzie x razy szybsze, a nie osiągnie planowane 309 odwiertów za dekadę (co jest wciąż solą w morzu potrzeb jeśli myślimy o wydobywaniu gazu łupkowego jeszcze w tej dekadzie). Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
POtwiteruj sobie z Radkiem Zdradkiem, tam będziesz miał pełne pole do popisu. |
Co tak słabo z epitetami w trzech użytych zdaniach? Chyba się nie wysiliłeś, bo na moje oko oprócz agentury sowieckiej i porównania mnie do "Radka Zdrada" mogłeś się bardziej postarać i dorzucić ze 2-3 mocniejsze epitety, a nie wyskakiwać z takim "lajcikiem".
Wiem, że może przeceniam twój intelekt, ale wybacz mam taką słabość, że wierzę w ludzi. |
"Kim więc jest Barack H. Obama? (Młodość i Polityka)"
http://niepoprawni.pl/blog/1748/kim-...osc-i-polityka |
co tam pany w polskim gazie? już Jasiński może spać spokojnie, wreszcie będzie taniej. Tylko szkoda, że 12 miliardów poszło się ....
|
Cytat:
|
Piękny fragment jest w tej wypowiedzi Naimskiego, którą wrzuciłeś. Prawie mnie ukamienowano na tym forum za to, że powtarzałem takie "herezje" :D
Cytat:
|
Cytat:
Dla mnie ważne są słowa "wymuszony haracz". Natomiast: "w grudniu 2010 roku wicepremier Pawlak z Wicepremierem Rosji Sieczinem podpisali porozumienie o dodatkowych dostawach rosyjskiego gazu do Polski. Rząd Tuska uznał to porozumienie za swój wielki sukces, będący ponoć dowodem bardzo dobrych stosunków z Rosją. [...] Umowę podpisano do roku 2022 ale nastąpiło to dopiero po burzliwej debacie w Sejmie, zarządzonej zresztą na wniosek PiS, bo wcześniej rząd Donalda Tuska forsował umowę gazową z Rosją aż do roku 2037." http://wpolityce.pl/dzienniki/dzienn...l-ze-sieczinem To była umowa, której przeciwnikiem był np. Lech Kaczyński. Po Jego śmierci, kolejny Prezydent ratyfikował umowę bez sprzeciwu. |
A ja powiem tyle Pieśń gdzie śpiwamy "Bo w Poznaniu takie obyczaje są........" powinny być zmienione "Palikot Tuskowi Du.... daje wciąż"
|
To czego dokonał Sikorski jest nie do pomyślenia. Normalnie podpisujesz setki kwitów, że nikomu słowa nie puścisz z gęby. Taki makler biedny nie może mieć swojego konta maklerskiego ani w ogóle grać. Tudzież Doradca Inwestycyjny. Jest szereg obostrzeń anty insiderskich, ale jednych one dotyczą innych nie. Jak dla mnie facet właśnie coś takiego zrobił. Dziwny ten gość, strasznie niewyraźny. Odnosze wrażenie, że jest on zwyczanie głupi. Tak jakby nie ogarniał.
Poniżej wypowiedź poważnego faceta, która skłania do myślenia. Czy to rynki rządzą politykami czy politycy rynkami ? Nie mówie o skali Polskiej ,bo to są piony. Tak się zastanawiam jakie to siły nacisku wobec potężnych funduszy hedge może mieć taka Merkel czy Obama. Czy to nie jest tak iż szef potężnego funduszu, gada jaki to wielki wpływ ma Merkel na to co on robi a tak naprawdę jest zgoła odwrotnie ? Przecież nie bądźmy naiwni, taki, Goldman spokojnie może wywołać sytuacje polityczną, pod którą zagra i zarobi. Louis M. Bacon is the head of Moore Capital Management, one of the largest and most influential hedge funds in the world. Last week, he announced that he was returning one quarter of his largest fund, about $2 billion, to his investors. The reason he gave to The New York Times was that he had found it difficult to invest given the impossibility of predicting the European situation. He was quoted as saying, "The political involvement is so extreme -- we have not seen this since the postwar era. What they are doing is trying to thwart natural market outcomes. It is amazing how important the decision-making of one person, Angela Merkel, has become to world markets." -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------]A co do umowy gazowej. 2022 rok to ledwie 10 lat, w tym czasie można śmiało wiercić i badać czy są łupki a także co istotne, budować infrastrukturę do ich przewożenia. Gazoport plus drogi, centra przeładunkowe. Bo trzeba sobie zdać sprawę, że łupki nawet jak są to trzeba poczynić wiele nakładów, aby można było na nich zarobić. 10 lat to nic tak naprawdę. Pytanie tylko czy cokolwiek zostanie ku temu zrobione. Bo jak na moje oko łupki zostaną zaniechane lub oddane za pół darmo. |
Tak patrzę od pewnego czasu na zachowania i wypowiedzi R. Giertycha i nie wierzę, co się z gościem stało...
Co śmieszniejsze, facet wykpiwany swego czasu, lżony przez GW za wszystko co zrobił, dziś staje się autorytetem godnym przeprowadzenia wywiadu z okazji 11.11. |
temat i polityczny i kibicowski:
http://wpolityce.pl/artykuly/40141-s...-kibicow-legii Słowik i jego mafia to mieli szczęście, że go z racą gdzieś na stadionie nie schwytali bo siedziałby do dzisiaj a tak może pić szampana w domku i sławić Tuska i PO pod niebiosa. :) |
Punkt widzenia zależy od miejsca siedzenia. Wystarczy spojrzeć na to jak "nawróceni" raz w jedną, a raz w drugą stronę lądują w objęciach albo Sakiewicza, albo GW i TVN. Ze wzajemnością.
Do tego dochodzi jeszcze taka sprawa, że powierzchowny obraz, który był nam serwowany pt. "Giertych - faszysta zabraniający ubierać się uczniom jak chcą" był zgoła inny od tego co działo się naprawdę na salonach. |
Cytat:
I co na to fataliści? Kopara opadła? Możesz kolego emj dalej siać komuszą propagandę, ale już teraz będąc żenujący ciężko powiedzieć do którego dna upadniesz. |
Cytat:
Zamiast opierać się na tych dyrdymałach to...wiercą aż miło. Ciekaw jestem co sowieciarze wymyślą aby zastopować w polsce wydobycie gazy łupkowego. Oprócz "ekspertyz" oczywiście :). Może , że ten z Rosji ładniej pachnie :) i chociaz dalej jest najdroższy w Europie (dla nas oczywiście) to ma taki piekny kolor :). |
A to ja kiedykolwiek napisałem, że gazu łupkowego w Polsce nie będzie? Przecież mocno trzymam kciuki za to, aby było jak najwięcej :D
Będzie owszem, ale nie w połowie tej dekady jak podawali optymiści, a raczej w połowie następnej i w zupełnie innej skali niż powszechnie próbowano społeczeństwo omamić. Jeden odwiert wiosny nie czyni, gdy mamy ich w kraju zaledwie 31, a żeby myśleć o realnej eksploatacji złóż potrzeba ich w setkach, a później w tysiącach. |
Co tam w tysiącach, potrzeba w milionach, a każdy będzie katastrofą ekologiczną. :D
Jeden odwiert dowodzi że gazu jest więcej niż prognozowano. Prawie dwa razy więcej 560-780 milionów stóp sześciennych gazu dziennie Stopa sześcienna to około 0,03 metra sześciennego, czyli z jednego odwiertu 16,8-23,4 miliona metrów sześciennych dziennie. Czyli rocznie 6132-8541 milionów metrów sześciennych gazu . Jeżeli zatem ilości podane przez poszukiwaczy są rzeczywiste to jeden odwiert pokrywa prawie połowę zapotrzebowania Polski na gaz. Co raczej wynika z jakiegoś byka w artykule. |
Ponad 815 tys. zł wyniosły koszty odszkodowań i procesów sądowych, które poniósł Skarb Państwa w związku z procesami o naruszenie dóbr osobistych po publikacji raportu z weryfikacji WSI - poinformował wiceszef MON Czesław Mroczek.
takie są suche fakty ,ale wiem jestem lemingiem :D |
Pewnie ze jesteś :). Inaczej zastanowił byś się dlaczego państwo wypłaca odszkodowania kolesiom którzy przegrali z Macierewiczem na drodze cywilnej.
A tak jak rasowy leming powielasz farmazony. Napisz ile państwo straciło na paliwo na loty cudaka do Sopotu. Ile państwo straciło na "premie" dla przydupasów cudaka. 800 000 to drogi lemingu frytki. |
Cytat:
Zaś co do samej kwoty, to myślę, że była warta poniesienia. |
Cytat:
Nie wiesz i dlatego bawisz się w gimnazjalne obliczenia, które mają się jak pięść do oka. Informacja dzisiejsza jest bardzo ciekawa i ważna, gdyż oznacza, że po roku po kolejnym teście w jednym z 31 odwiertów osiągnięto większe dzienne wydobycie niż spodziewano się. W innych odwiertach wyniki są negatywne, a jeszcze w innych nie do końca satysfakcjonujące. Jak się za kilka lat naniesie te wszystkie wyniki na mapę obszaru, gdzie potencjalnie mógł występować gaz niekonwencjonalny to będzie można oszacować ile tego gazu jest naprawdę. |
Cytat:
Odwiert miał 4 km. 100 metrów dziennie to wychodzi półtora miesiąca :) ... niecałe. Jakie lata? W stanach w pięć lat obniżyli cenę gazu o połowę. |
http://niezalezna.pl/34638-rewizje-a...-przed-marszem
Kibice Lecha Poznań musieli odwołać wspólny wyjazd pociągiem na marsz, po tym jak przewoźnik dwukrotnie zwiększył cenę biletu. Pojadą pociągiem rejsowym. tak sie nie robi... |
|
Polska armia oprocz "korpusu ekspedycyjnego" [aczkolwiek doświadczonego bojowo], . istnieje realnie może w sile ok. 35 tys. Marynarki Wojennej oprócz kutrów patrolowych i lotniskowca, "prawie nie ma".
Mimo to, chyba nawet ciekawy tekst: http://www.wykop.pl/ramka/1314755/ki...ice-z-chinami/ |
Brawo nasza polityka zagraniczna, efekt "korony Himalajów" prezydenta Komorowskiego i "boskiego geniuszu" premiera Tuska:
"Obama zadzwonił do 13 sojuszników, prosząc o dalszą współpracę. Ale nie do Polski" http://biznes.gazetaprawna.pl/artyku...do_polski.html "Dlaczego więc prezydent Obama nie zatelefonował do Bardzo Ważnego Polityka, który chętnie opowiedziałby mu kolejną fajną historyjkę o bigosie lub o tym jak pilnować żony jadąc na polowanie? No i dlaczego nie zatelefonował do Donalda Tuska? Odpowiedź jest banalna – to z powodu recesji! Administracja prezydenta USA po prostu oszczędza na telefonach. Po co ma wydawać pieniądze na dzwonienie do Warszawy, skoro można tylko do Berlina? W Waszyngtonie i na pewno w wielu innych stolicach doskonale wiedzą, że to w zupełności wystarczy.(...) I teraz poważniej. Rządzący, którzy zrujnowali tradycyjną politykę zagraniczną kraju ukierunkowaną na odzyskiwanie dla cywilizacji zachodniej postsowieckich obszarów oraz mocno działają w kierunku stania się przedmiotem gry największych sąsiadów, nie zasługują nawet na esemesa. Szkoda czasu na kontakty z pętakami, którzy porzucają swojego prezydenta w błocie, w prosektorium, gdzie może go sfotografować jakaś łachudra, która potem te zdjęcia zawiesza w internecie." http://wpolityce.pl/dzienniki/dzienn...prezydenta-usa |
Do Putina nie zadzwonił? Faktycznie oszczędności w administracji.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 05:13. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl