![]() |
Moim zdaniem Cameron upodobnił się mocno do Tuska w ostatnim czasie. Ta cała gra z budżetem to nic innego jak temat zastępczy dla problemów wewnętrznych, które mocno zaczynają doskwierać Brytyjczykom, ale i Polakom tam pracujących, a ma być jeszcze pod tym względem gorzej. Zatem ludzie zdecydowanie bardziej patrzą na to, że tną im zasiłki dla dzieci niż na to, czy budżet UE będzie 10% wyższy, czy nie, nie wspominając o możliwości wyjścia z UE, które jest na ten moment fantastyką. Nie sądzę, aby Cameron chciał doprowadzić do jakiegoś bałaganu w UE, bo to skończy się dla niego i dla jego frakcji katastrofą w kolejnych wyborach, a także w średnim okresie nie zwiastuje niczego dobrego dla ich gospodarki.
|
A które miejsce w rankingu zajmie niebawem Polska w kategorii przeciętna płaca a ceny rachunków za prąd czy biletów komunikacji miejskiej ? W Krakowie spece od "Aby żyło się lepiej.Wszystkim" szykują bilety po ....4 zł.
|
W Warszawie ma być 4,5 zł.
|
co do in vitro to ciekawe skąd ródy weźmie na to pieniądze ? No chyba że planują kolejne kilka szpitali zamknąc albo opodatkowac umowy śmieciowe....zawsze jakieś rozwiązanie nasz cudak znajdzie.
Ogólnie uważam że za in vitro powinny płacic kobiety które wcześniej poddały sie skrobance albo łykały latami tabletki antykoncepcyjne które często powodują takie problemy z poczęciem. |
A nie ich faceci, którzy zmuszali ich do łykania tabletek, albo robienia skrobanek, gdyż nie chcieli jeszcze mieć dziecka? :D
|
AVALA no jak skąd?kolejarzą ulgi zabierają to bedzie miec
|
AYALA,a wiesz z jakich powodów kobiety łykają jeszcze tabletki antykoncepcyjne? Na pewno nie jest to związane z tym, że nie chcą zajść w ciążę.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Powiedz lepiej kto w tym rankingu bezpośrednio nas wyprzedza :). |
No tak, ale przecież napisałeś o tym, że kobiety, które brały tabsy mają płacić z własnej kieszeni. Do tej grupy zakwalifikowałeś kobiety, które chciały uniknąć ciąży, ale również te, które przyjmowały hormony, bądź właśnie tabletki antykoncepcyjne, które również zawierają odpowiednią mieszankę hormonów, a robiły to wyłącznie w celach medycznych, gdyż zostało to im przypisane po specjalistycznych badaniach hormonalnych. Owszem pierwsza grupa jest większa, ale druga również nie jest mała.
|
Przypominam Drozdowi kolejną jego głupotę w tym temacie, aby o nich nie zapominał.
Cytat:
|
Dobry tekscik odnosnie nieudanego "oddania się" Muchy Tuskowi
http://benevolus.salon24.pl/457609,o...powiedzialnosc |
Cytat:
Jak Cię MFW interesuje to powiedz na jaki procent cudak udzielił im pożyczki z naszych rezerw :) |
Trochę świata dla odmiany:)
A Sudanese minister says four Israeli warplanes have attacked a weapons production factory in the Sudanese capital city killing at least two people, Khartoum. "Four military planes attacked the Yarmouk plant," Sudan's Minister of Information Ahmed Bilal Osman said on Wednesday. “We think Israel did the bombing,” Osman said, adding that the planes had appeared to approach the site from the east. Osman's also threatened that Sudan reserves the right to retaliate. Tel Aviv has refused to comment on the incident. Meanwhile, Khartoum governor Abdul-Rahman Khedr said the explosions at the factory have not inflicted any casualties and the fire was under control. Israel designates eastern Sudan as a route for smuggling arms to the besieged Gaza strip through Egypt’s Sinai desert. In May, Sudanese Foreign Minister Ali Ahmed Karti blamed Israel for a deadly attack that destroyed a car and killed a businessman, Nasir Awad Ahmad Saed, in Port Sudan. In another attack in April, 2011, Karti also blamed Israel for a missile attack near Port Sudan that destroyed a car and killed both its occupants. In 2009, a 17-truck convoy carrying weapons in northeastern Sudan was attacked from the air, killing dozens. Citing two US officials, The New York Times reported that the attack on the convoy was an Israeli operation to prevent what they call "arms smuggling" into the Gaza Strip. Israel, however, never confirmed or denied the allegations. MYA/JR/SS |
Eli już napisał. Clou są te "inne" :)
http://prawdalezynawierzchu.salon24....n-sudan-izrael Dla mnie najważniejsze w tym wszystkim jest to, że Izrael robiąc kolejny raz taką samowolkę z "operacją chirurgiczną", że stać ich na podobne operacje w kraju na literę I... |
dobry wywiad z Ziemkiewiczem.
Cytat:
|
Sudan to tam nic. Prawda jest taka, iż Izrael natychmiast po pojawieniu się możliwości budowy bomby A przez Iran zrobi to co w Sudanie. Akcja pod tytułem Sudan jest jawnym ostzeżeniem i pokazaniem możliwości Izraela. Raczej przypomnieniem.
Kluczowe jest to, kto jest na rękę rządzącym w Ameryce, czy Obama czy Rom:). Myślę , że przy Obamie pewe rzeczy byłyby łatwiejsze do przeprowadzenia. Poza tym w czasie ostatniej debaty, Barack, powiedział jasno co się stanie, gdy Izrael poczuje się zagrożony przez Iran. Roomney jest dużo bardziej niebezpieczny w tym względzie. Widać, że łatwo i szybko nie będzie podlegać żadnym wpływom i może starać się coś klecić na własną rękę. Zapewne Izrael i Ruskie nie chcą osoby pokroju Romneya na stolcu Prezydenta USA. O ile pierwsi jakoś pewnie by się z nim dogadali o tyle Moskwa raczej nie miałaby takich szans.Berlin pewnie też za słodko na Romneya nie spogląda. |
Cytat:
http://biznes.onet.pl/izrael-romney-...adomosci-detal Z tego co wiem, to neokonie dalej trzymają się z republikanami. Z drugiej strony żydzi w 2008 r zdecydowanie bardziej poparli Obame. Według mnie niezależnie od wygranego dużo się nie zmieni. Izrael no1, reszta(w stosunku do polityki USA wobec Izraela) to detale. Cytat:
Amen. Podejście do kraju/narodu jest zdecydowanie bardziej emocjonalne niż kalkulacyjne. Vide ostatnie dyskusja na łamach Uważam Rze o korzyściach płynących z sojuszu z Hitlerem. Panowie JKM, RAZ, Zychowicz, są w swoich przekonaniach, jak się wydaje(a przykładem może być w.w debata, debata w sprawie powstania warszawskiego i inne podobne) w zdecydowanej mniejszości. |
Myślę że warto odnieść się do pokładów nonsensów wyprodukowanych przez użytkownika emj10 w temacie gazu łupkowego (post numer 19865):
"Ad 2. Znowu kolejny liczący coś czego nie da się w tej chwili policzyć. Primo - USA nie eksportuje gazu do Europy i nie zamierza w najbliższym czasie (nie wrzucaj przedruków z prasy, bo te wróżenia ekspertów przypominają szacowanie łupków w Polsce, gdzie pomylili się tylko, albo i aż 20 razy w najlepszym wypadku :D ) Secundo - zanim zaczną eksportować gaz minie minimum dekada, gdyż wciąż ok. 20% gazu importują z zewnątrz i w tempie jakim następuje spadek ilości importowanego gazu minie jeszcze minimum dekada zanim to się zmieni Tertio - federalne prawo amerykańskie zabrania eksportu gazu bez zgody władz Quatro - Europa nie jest przygotowana na przyjęcie gazu LNG w obecnej dekadzie, gdyż liczba gazoportów zdecydowania odbiega od potrzeb nie tyle kontynentu, ale poszczególny państw. Sama Polska musiałaby mieć ze 2 takie gazoporty jak w Świnoujściu, które razem przyjmowałyby ponad 10 mld m3 gazu, a nie zapowiada się, aby samo Świnoujście w ciągu 5 lat osiągnęło połowę tych zdolności odbiorczych Quinto - Europa ma w planach dalszy rozwój współpracy z Rosją (szczególnie chodzi o kraje centralnej Europy, a głównie za sprawą Niemiec) w dziedzinie dostaw gazu z tamtego regionu. Raczej jest to sprzeczne z polityką przejścia na LNG z USA, czy innego zakątku świata Ad 3. Skąd te roczne oszczędności jeśli nie ma szans na import gazu z USA przed następną dekadą? Czyżbym nie pisał, że koszt zakupu samego gazu z USA to właśnie okolice 300$ (napisałem 280$), a było mi zarzucane skąd wziąłem tą informację, gdy poseł PiS twierdzi, że jest to poniżej 100$ :D Ad 4. Koszt budowy samego gazoportu ma się nijak do tego, że możemy w jakiś cudowny sposób ściągnąć gaz amerykański do Polski. Nie możemy. Zanim do Europy zacznie płynąć amerykański gaz (jeśli zacznie, bo z moich sugestii wynika, że raczej nie jest to opłacalne dla nich - wolą inne rynki zbytu, w tym Azję, gdzie ceny 600-700$ za 1000 m3 to norma) to umowa z Rosją ważna do 2022 roku pewnie już dawno wygaśnie" Tu prosze link do artykułu na ten temat: http://biznes.interia.pl/raport/gaz-...ortowa,1856193 I jeszcze parę cytatów: "W 2009 r. USA zaczęły wydobywać duże jego ilości, dzięki czemu praktycznie mogły zrezygnować z importu. W efekcie dostawcy LNG z Afryki i Bliskiego Wschodu zaczęli sprzedawać surowiec w Europie po cenach dumpingowych, uderzając w Gazprom. A będzie jeszcze gorzej. Za cztery lata w USA i Kanadzie ma być ukończona budowa 13 zakładów skraplania gazu i przebudowa terminali LNG pod kątem eksportu. Jak szacuje brytyjska agencja Timera Energy, łączna moc eksportowa obu państw wzrośnie do 176 mld m sześc. rocznie (25 proc. europejskiej konsumpcji)." "Zapotrzebowanie na amerykański gaz zgłaszają już mieszkańcy Starego Kontynentu. Dziś europejskie terminale LNG są w stanie przyjąć ok. 21 mld m sześc. gazu rocznie. Lecz już w 2015 r. ilość ta ma wzrosnąć do 131 mld. W efekcie amerykański LNG na stałe obniży ceny surowca w Europie. Ma on kosztować co najwyżej 238 dol. za tysiąc m sześc, podczas gdy w pierwszej połowie tego roku średnia cena rosyjskiego gazu na granicy z Niemcami wyniosła 450 dol." "Tymczasem za dwa lata sama Australia zwiększy moce eksportowe o 41 mld m sześciennych." "Rosyjskie władze planują skorygować swoją strategię energetyczną dla lat do 2030 r., powiedział w czwartek rosyjski minister energetyki Aleksandr Nowak. Uzasadnił to "łupkową rewolucją", dzięki której USA zwiększyły wydobycie z własnych złóż." Jeśli ktoś miał ma tyle cierpliowści aby śledzić na tym forum wymianę zdań z użytkownikiem emj10 na temat tematów zwiazanych z gazem to bez trudu zauważył że jest on w tym temcie absolutnym laikiem (przypomne jego "opinię" o odpowiedzialności rządu PiS za obecne ceny gazu płacone Rosji czy propozycję podłącznia się do Nord Streamu jako najlepsze rozwiązanie dla polskiego gazownictwa). Nie da się jednak nie zauważyć że wspólnym mianownikiem jego wypowiedzi jest przemożna chęć tłumaczenia katastrofalnych dla Polski wyników "negocjacji" z Gazpromem, przeprowadzonych przez Pawlaka, w wyniku których płacimy obecnie najwyższą w Europie stawkę za importowany gaz. Zwracam również uwagę że kolega na zasadzie kalki (nie mam podstaw aby zakładać jego złą wolę) powtarza wszystkie produkowane przez Gazprom "argumenty" mające nas przekonać do tezy że niewarto eksploatować rodzimych zasobów gazu łupkowego. Podsumowując: nie radziłbym brać na poważnie wygłaszanych na tym form opinii uzytkownika emj10 dotyczących spraw gazowych. |
|
Naczelny gazownik i skompromitowany aparatczyk zawitał znów do politycznego. Przyniósł ze sobą artykuł pasujący do koncepcji, a opierający się na dawno nieaktualnych danych o zasobach gazu łupkowego w Polsce i zaczyna swoją dawną śpiewkę.
Radzi aby nie brać moich opinii na poważnie, gdyż jak to bywa w wypadku członków PiS wyznają wyłącznie mantrę z "Dnia świra", że moja prawda jest najmojsza i kto się nie zgadza z linią partii jest śmiertelnym wrogiem - każdy sceptyk co do wydobycia łupków w Polsce, każdy sceptyk co do ściągania gazu z USA za 80 dolców, czy każdy zwolennik utrzymania częściowych dostaw gazu z Rosji. Ktoś jeszcze tego człowieka traktuje poważnie? Chyba tylko on sam :) |
kolejne fajne opracowanie. Warto poczytać o propozycjach wszystkich partii w stosunku do Polskiej gospodarki: http://www.for.org.pl/pl/a/2414,Prez...czego-w-Polsce
|
Ale Romney pojechał do Izraela gdyż odwiedzał sojuszników, z takim nastawieniem robił oblot. I strzałem w stopę byłoby gdyby po takiej zapowiedzi nie pojechał do Jerozolimy. Jak będzie okaże się, ale prawdziwe jaja to są tutaj, link poniżej. Dzieje się:)
http://www.cnbc.com/id/49540593 |
Cytat:
|
Cytat:
projekt rezolucji(zgłoszonej w imieniu frakcji ECR) z czerwca tego roku. http://www.europarl.europa.eu/sides/...DOC+XML+V0//PL wyniki głosowania http://www.votewatch.eu/en/multiannu...solution-.html |
Cytat:
|
Cenckiewicz to już profesor wg. krakowskiej nomenklatury ;)
JEDREK76, rozczarowałeś mnie powielaniem odgrzewanego kotleta od Kolegi. W głębi ducha myślałem, że bardziej wysilisz się. |
|
Cytat:
Aby nie było całkiem offtopa informacja o tym, jak to europosłowie PO zagłosowali wbrew instrukcjom wystosowanym przez MSZ. Biorąc pod uwagę ostatnie wtopy urzędników "pięknego Radka" nie jest to jeszcze alarmujące, jednak gdy bliżej zainteresować się o jakie głosowania chodzi (tzw. pakiet klimatyczny) to rzeczywiście można się przerazić co za idiotów lemingi posłały do tej Brukseli. |
Cytat:
|
Cytat:
"[...] Eurodeputowani PO zagłosowali jednak wbrew sugestiom MSZ dwa razy. Odrzucili 5. i 14. poprawkę. Obie dotyczyły finansowania inwestycji związanych z walką z ociepleniem klimatu. Poprawka 5. miała znieść niekorzystny dla Polski zapis mówiący o tym, że 20 procent unijnego budżetu ma być wydawane na walkę z ociepleniem klimatu. To sprawa bardzo ważna i drażliwa, bo wiąże się z kosztami przechodzenia na gospodarkę niskowęglową. Polski rząd już raz zawetował decyzję unijnych ministrów w tej sprawie. Odrzucając poprawkę, eurodeputowani PO poszli pod prąd rządowej linii i interesom kraju. De facto zgodzili się na to, żeby 20 procent z uzyskanych przez Polskę funduszy zamiast na budowę dróg czy oczyszczalni ścieków wydawać np. na budowę elektrowni wiatrowych, przyczyniając się tym samym do upadku tych opartych na węglu. [...]" |
Albo ja Ciebie źle zrozumiałem, albo Ty źle zrozumiałeś ; )
Głosowanie nie dotyczyło tzw. pakietu klimatycznego, tylko(wspomnianego już wcześniej w temacie) ,,budżetu'' UE na lata 2014-2020. zapis(który ta poprawka skreślała) brzmi konkretnie tak ,,14. zdecydowanie popiera wniosek Komisji, by podejmować środki walki ze zmianą klimatu, tak aby przynajmniej 20% ponoszonych wydatków miała związek z klimatem; uważa, że jest ważne, aby budżet UE był w stanie mobilizować inwestycje na rzecz zrównoważonej i dobrze prosperującej gospodarki niskowęglowej, zapewniać odpowiednie wsparcie w zakresie realizacji celów strategii „Europa 2020” na rzecz klimatu, energii, efektywności gospodarowania zasobami i różnorodności biologicznej, a także przynosić korzyści obywatelom UE poprzez gwarantowanie zdrowszego środowiska;'' Owszem związek z realizacja celów z pakietu klimatycznego jest, ale nie tego dotyczyło głosowanie. Osobiście byłbym bardzo rad gdyby Unia stroniła od tego typu podejścia, to znaczy wiązania finansów UE z polityką klimatyczną w tak drastyczny sposób. Tym samym budzi moje zadowolenie każdy głos odrzucający tego typu zapisy. i uwaga, kontrowersyjnie.......byłbym rad gdyby rządy państw członkowskich nie wysyłały do posłów instrukcji jak mają głosować. Chociaż w tym przypadku ciężko mówić o instrukcji i o rządzie, raczej o ściągawce od specjalisty. Tym bardziej nie rozumiem histerycznego tonu narzucanego przez rmf. Na marginesie wspominając, że 1) przepis ten nie jest w żaden sposób prawnie wiążący 2) poprawka przepadła miażdżącą ilością głosów więc posłowie PO nie byli języczkiem u wagi. Jak dla mnie, RMF robi z igły widły. Przykładowo za odrzuceniem tej rezolucji(2014-2020), która jest jawnie niekorzystna z punktu widzenia taktyki obranej przez premiera Camerona głosowali zarówno laburzyści jak i torysi. Natomiast liberałowie, którzy są w rządzie, a jednak mają inne podejście w kwestii budżetu UE wstrzymali się od głosu(dwóch zagłosowało za). Takich przykładów można mnożyć. |
Zbliża się 11.11... Może to poruszy kilka osób, na tyle, aby zagościć w W-wie. C....uj z firmą, przekaz dobry...
http://www.youtube.com/watch?v=iHil7koBSII |
mam nadzieje z bedzie tak:
http://www.youtube.com/watch?v=8zDBR-ikjIA a nie tak: http://www.youtube.com/watch?v=2lrEShWPKdE i nie pieprzyc mi tutaj, że to wymysly i prowokacja. Bylem, widziałem. W tym roku tez bedę. |
Szpen wyruszasz spod "Źródełka"?
|
Cytat:
Osobiście jestem kompletnym przeciwnikiem tego w co pakuje się UE, przy okazji topiąc w tym Nasz Kraj, którego głównym bogactwem naturalnym (a przy tym podstawowym "paliwem" energetycznym - przynajmniej na razie) jest węgiel. Podczas kiedy dwie największe potęgi przemysłowe świata USA i Chiny mają gdzieś postanowienia protokołu z Kioto nas pcha się w to na siłę, w kryzysie jeszcze dobijając naszą gospodarkę. Dlatego uzależnianie nieważne czy 20%, czy 0,1% budżetu UE od tzw. "inwestycji klimatycznych" uważam za bzdurę i kolejny biurokratyczny wymysł Brukseli. W moim przekonaniu lepiej dla nas byłoby, gdyby ten bezsensowny (nawet jeżeli jest wyłącznie intencjonalny i nie do wyegzekwowania) zapis nie istniał, dlatego też nie mogę zrozumieć europosłów PO głosując wbrew instrukcji (czy też ściągawce) własnego rządu (tutaj ministra spraw zagranicznych). Nie mogę się z Tobą także zgodzić w kwestii tychże "instrukcji", w moim odczuciu są potrzebne i powinny być przekazywane każdemu europosłowi z Polski, może rzeczywiście nie w formie instrukcji, ale fachowych raportów i opracowań dotyczących najkorzystniejszych dla Naszego Kraju rozwiązań. W takich sprawach, jak budżet UE, polityka energetyczna, odrzucenie "chomąta" w postaci pakietu klimatycznego powinno się działać ponad podziałami. |
|
Cytat:
|
Czy Rosjanie wpływali polskich Wyborów powszechnych?
http://niezalezna.pl/32657-j-urbanow...tu-o-serwerach ---------------------------------------------------------------------------------------------------------- Inna sprawa: Inwigilacja przez telefon komórkowy = sprawa Krzysztofa Olewnika, w tle ... http://lazacylazarz.nowyekran.pl/pos...rukcja-obslugi http://pietkun.nowyekran.pl/post/509...emnica-panstwa http://kontra.nowyekran.pl/post/7814...-musial-umrzec |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 15:53. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl