Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Budowa stadionu, nowej hali i bazy treningowej (komentarze) (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=94)

Ela 03.09.2010 07:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 973713)
Mniej więcej podobną cenę(ok 600 mln) ma mieć Juventus Arena - stadion na 42 tys widzów z parkingiem na 4000 aut i wszelakimi bajerami.
Ten co wrzucał PiotrG to też inna planeta(w ogóle nie chodzi tu o kwestie gustu)

Domyślam się też że koszty budowy stadionu w Niemczech czy Włoszech są o wiele większe z wiadomych powodów.Droższe materiały i pracownicy zarabiający pewnie 2,3 razy tylko co u nas.A i tak wychodzi taniej niż nasz kloc.

Jeśli to prawda i owe porównania cenowe są rzetelne ( a kwestia boomu cenowego na materiały budowlane, o których pisał PiotrG nie grała aż tak dużej roli ) to mamy na własnym podwórku podobną sprawę do afery mostowej.
Most Siekierkowski okazał się najdroższym mostem nowoczesnej Europy.
Tylko wtedy cały " Układ Warszawski " z Piskorskim na czele poleciał...

Majchrowski zaś wydaje się niezatapialny.

Cytat:

obrzydliwego, obsranego betonowego kloca - otoczonego górą obrzydliwego asfaltu.
Trochę przesadzasz. Aż tak źle nie jest.

PiotrG 03.09.2010 07:17

Niestety ma rację.
Beton konstrukcyjny + asfalt i byle jak zrobiona zieleń - to niestety nie będzie pięknie wyglądać.
Gdyby zrobiono przyzwoity plac z ładnym oświetleniem i aranżacją zieleni, to efekt finalny byłby w 50% zadowalający. Tak będzie z zewnątrz 100% gówno, niestety nie ma dlatego innego wytłumaczenia. Wnętrze wnętrzem, ale z zewnątrz wizytówką miasta i okolicy to ten stadion nie będzie.

stary 03.09.2010 08:04

Odnośnie tej wizualizacji, wykonanej przez kolegę Davida, to niebieski kolor nijak tam nie pasuje. Zdecydowanie lepiej elewacja prezentuje się w szarych kolorach, oczywiście odpowiednio wykończona.

Arapaho 03.09.2010 08:21

^^^ Już bym nawet przyjął to co David patrząc na to co jest.
Tym co marudza że oponek jest w brud i u nas tego nie powinno być lub uważaja że beton architektoniczny za 5 lat byłby gorszy od naszego sypiącego się konstrukcyjnego lub że elewacja wytynkowana lub obłożona płytkami w kolorze białym , niebieskim czy jakimś szarym - jest złym pomysłem- zapraszam na wycieczke na R22 i przyjrzenie się z bliska temu czemuś - bo tego elewacją truno nazwać.Prawie wszystko jest lepsze od tego bubla a obawiam się że większośc tu sie wypowiadających z bliska nie widziała elewacji wschodniej

Sopranos 03.09.2010 09:10

Ktoś się może orientuje czy narożniki pomiędzy trybunami są zadaszone i w razie deszczu nie będzie ludziom kapać na głowę? Pytam, bo wybieram się na mecz Reprezentacji.

Zwierze 03.09.2010 09:29

Jeżeli pytasz o nasz stadon to narożniki są zadaszone ale czy nie będzie "kapać" to będzie zależało od kilku czyników...
Czy będziesz siedział na górze czy dole trybuny, z boku czy od środka bo jak deszcz będzie zacinał to Cię tylko hala uratuje!

PiotrG 03.09.2010 10:09

Zależy jak będzie deszcz zacinał. Jak prostopadle w kierunku trybuny wschodniej, to narożniki N-W, NE i S-E będą suche.
Jak równolegle do trybuny wschodniej od kierunku północnego, to zmoknie część osób na piętrze narożników N-W& N-E (otwarta dziura nad piętrem narożnika). Jak z kierunku południowego, to zmoknie część osób w narożniku S-E i część ludu na trybunie zachodniej. Oczywiście jeśli kierunki będą pośrednie, to linie moknięcia będą się przesuwać.

Propozycja elewacji jednego z użytkowników SSC:
http://www.skyscrapercity.com/showpo...ostcount=12926

gdyby wszystkie trybuny tak wykończyć, to o brutalizmie nie byłoby mowy.

Sopranos 03.09.2010 10:41

Mam dwa bilety na piętrze. F23 rząd 16.

mgła 03.09.2010 10:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PiotrG (Post 973767)
Propozycja elewacji jednego z użytkowników SSC:
http://www.skyscrapercity.com/showpo...ostcount=12926
.

Z tym dibondem to byłoby cudnie! Ciekawe ile wzrósł by koszt?? No i szkoda, że to nierealne

T-driver 03.09.2010 11:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PiotrG (Post 973767)
Zależy jak będzie deszcz zacinał. Jak prostopadle w kierunku trybuny wschodniej, to narożniki N-W, NE i S-E będą suche.
Jak równolegle do trybuny wschodniej od kierunku północnego, to zmoknie część osób na piętrze narożników N-W& N-E (otwarta dziura nad piętrem narożnika). Jak z kierunku południowego, to zmoknie część osób w narożniku S-E i część ludu na trybunie zachodniej. Oczywiście jeśli kierunki będą pośrednie, to linie moknięcia będą się przesuwać.

W naszych szerokościach i długościach geograficznych znakomita część wiatrów to z zachodu na wschód (80~90%). O zachodnią trybunę i narożniki to bym się w ogóle nie martwił - ale faktycznie pierwsze rzędy trybuny wschodniej mają szanse na mokniecie (przy zacinającym deszczu).

Arapaho 03.09.2010 11:02

taka elewacja to marzenie ....ale to może chyba tylko wymusić/albo zrobić Basałaj wspólnie z B.C.

madziar 03.09.2010 11:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mgła (Post 973780)
Z tym dibondem to byłoby cudnie! Ciekawe ile wzrósł by koszt?? No i szkoda, że to nierealne

jakby cala kasa szla na to co trzeba to nawet koszty bylyby mniejsze ale ze kazdy po kolei musi skorzystac to niestety i miliard euro by braklo;/

Ale jest jeden niezaprzeczalny plus! Takiego stadionu za takie pieniadze nie bedzie mial nikt na swiecie!!!

sevenheaven 03.09.2010 12:38

pięknie wyglądałby ten stadion ..
niby tak nie wiele do szcześcia potrzeba, ciekaw też jestem ile by to kosztowało ..
może jakaś zbiórka ?

można też np w zamian za materiały zamieścić reklamy na stadionie etc, w celu zmniejszenia kosztów ..

trzeba zacząć działać, a wyglądałby pięknie :D

Belzebub 03.09.2010 13:29

Właśnie o takiej elewacji myslalem(a raczej marzyłem :) ).. mogłaby byc nawet troszke ciemniejsza..Taki szary fajnie sie komponuje z niebieskiem zelastwem..Mogłby ktos obyty w Photoshopie zrobic ujecia pozostalych trybun z takim dibondem(najlepeij od strony D lub E)?

Warto byloby sie postarac przeforsowac ten pomysl na wykonczenie, bo stadion wyglada zdecydowanie lepiej..

Mario Nh 03.09.2010 13:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sevenheaven (Post 973823)
może jakaś zbiórka ?

Pół miliarda wydane, a my mamy organizować zbiórkę na elewację?!!
Rozumiem gdyby to była jakaś makieta z ABG czy coś w tym stylu, jakiś dodatek ale za ten ich zasrany obowiązek?
Nie dajmy się zwariować.

Donki 03.09.2010 14:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez David. (Post 973728)
Kiedyś przeczytałem na skyscrapericity, prośbę o 'pomalowanie' elewacji naszego brutalnego stadionu, tak więc, po krótkiej przygodzie z Photoshopem, zamieszczam próbkę moich umiejętności ( z przymrużeniem oka ;) ) Myślę, że efekt końcowy każdy sobie oceni. Wiadomo, że nie oddaje to w stu procentach rzeczywistości ale może chociaż w 30 :) Wybaczcie niedoróbki i inne, liczy się ogólne przesłanie.

http://i54.tinypic.com/szd64o.jpg

Jak dla mnie to to wygląda zajebiscie :p

dużo lepiej niz to : http://www.skyscrapercity.com/showpo...ostcount=12926

Zwitter 03.09.2010 15:21

Jak dla mnie to ten ciemny szary wygląda świetnie i gdyby tak to zrobili to byłbym bardzo zadowolony. Kwestia gustu.
Chociaż to połączenie niebieskiego z szarym jak na projekcie też fajnie wygląda. Sam niebieski mi się nie podoba. No ale zobaczymy co z tym zrobią, najważniejsze żeby coś z tym zrobili bo w tej chwili jest masakrycznie.

nicolas 03.09.2010 15:27

Czy mi się wydaje, czy trybuna wschodnia jest wyższa id zachodnie? Jakieś takie niesymetryczne pod względem wysokości.

Belzebub 03.09.2010 15:30

Elewacja D z dibondu(z forum skyscraper..)..
Tutaj wydaje mi sie zbyt jasna, ale i tak odmienia ten obiekt niesamowicie...

Smyrgu 03.09.2010 15:56

jezeli rezygnuje sie z betonu architektonicznego na rzecz kontrukcyjnego to z reguly w zamian projektuje sie jakąś okladzine...generalnie i niepodwazalnie - zamiana architektonicznego na konstrukcyjny to oszczednosc pieniedzy, ktos w jakims celu przyoszczedzil aby kasa poszla na inny element stadionu/projektu szlifowanie teraz tego betonu i impregnowanie to dodatkowe pieniadze.a i tak efekt bedzie zaden.....ktos chyba myslal ze taki ,manewr przejdzie i nikt sie nie dowali a tu jak widac jest sprawa i bedzie z tego problem bo aby tak ochydna elewacje doprowadzic do stanu przywoitego trzeba troche grosza...paradoks jeszcze stadion nie oddany, swiezutki a wyglada jakby mial 50 lat...to nie jest brutalizm to jest Wielkie Gówno posrodku bardzo ladnego zalozenia parkowego - wypada tylko pogratulowac projektantom i inwestorowi...ochyda...

mikereg 03.09.2010 16:40

W nocy był test oświetlenia albo przepalają lampy. niech ktoś powie jak tu wstawić zdjęcia bo wcześniej moglem a teraz nie

wojteq_NH 03.09.2010 16:57

Na pewno przepalają i ustawili je już, bo na żadnej kamerce nie było widać plam jak przy występie "Cyrku Majchrowski".

Za to widok oświetlenia z zewnątrz, bo akurat przejeżdżałem, wspaniały, byle do Korony!

Mario Nh 03.09.2010 17:47

Mam nadzieję, że po meczu reprezentacji nie zastaniemy trybunę obklejoną wewnątrz vlepkami...
Zbyt ładne jest to wnętrze.

gress 03.09.2010 17:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mario Nh (Post 973943)
Mam nadzieję, że po meczu reprezentacji nie zastaniemy trybunę obklejoną wewnątrz vlepkami...
Zbyt ładne jest to wnętrze.

Nadzieja nadzieją. Też ją mam. Niestety rozum podpowiada co innego. Jak nie na reprezentacji to na ligowym. Niech tylko stado kretynów dostanie się na trybuny i już zobaczymy ją obklejoną. Z tego miejsca pozdrawiam wszystkich, dla których szczytem osiągnięć jest obkleić gdzie popadnie własny stadion. Niech żyje piękno !

PvD 03.09.2010 19:58

Jeśli chodzi o reprezentację to po to Wisła idzie na mecz żeby być u siebie i patrzeć na ręce przybyszom. Więc naszym zdaniem nie jest tylko wejście na trybunę i zajęcia miejsca ale każdy Wiślak obserwuje co się wokół niego i dalej od niego dzieje by potem nie było płaczu na forum w stylu " widziałem 2 kolesi jak przyklejali ale ja byłem 20 m a ci co byli bliżej nie reagowali" Rozglądać się. Naszych też strofować i upominać.

Gwiaździsty 03.09.2010 20:27

Jak się chce gościć reprezentację to się trzeba liczyć z mniejszą lub większą dewastacją niektórych elementów wyposażenia stadionu. Dlatego m.in. nie jestem zwolennikiem grania na Wiśle reprezentacji. Przyjedzie pełno różnego elementu, któremu nie będzie zależeć nie tylko na zostawieniu porządku, ale na celowym niszczeniu.

leszekm 03.09.2010 20:40

Wisła Kraków: stadion przeszedł kontrolę. Mecz Polska-Australia już we wtorek

http://www.krakow.naszemiasto.pl/art...?kategoria=663

zulu2001 03.09.2010 21:57

1 Załącznik(ów)
[IMG]file:///C:/Users/Adam/AppData/Local/Temp/moz-screenshot.png[/IMG][IMG]file:///C:/Users/Adam/AppData/Local/Temp/moz-screenshot-1.png[/IMG][IMG]file:///C:/Users/Adam/AppData/Local/Temp/moz-screenshot-2.png[/IMG]

nowy wymiar krakowskiego brutalizmu... bravo!!

sevenheaven 03.09.2010 22:07

z czego to jest z bibuły ?

Proud 03.09.2010 22:09

Przecież to jest stary napis :)

Jeszcze ze starych kas :)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 21:10.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl