![]() |
Może dajmy sobie spokój z jeżdżeniem po tym biednym Juszczyku bo Skorża takimi nieroztropnościami wyrządza tylko sobie krzywdę i tak naprawdę sam fakt pretensji do piłkarza jest nie uprawniony. Pokazywanie tych filmików z Cypru gdzie Juhu daje popis swojej indolencji też źle świadczy o modelu szkolenia w naszym klubie .Ale to dla nas nowość nie jest. Wisła jest w beznadziejnej sytuacji. Nie wypracowaliśmy żadnego systemu szkolenia który by pozawalał w razie konieczności (ale nie tylko) do takiego rezerwuaru personalnego się odwołać. W niektórych klubach szkolenie wygląda bardzo dobrze (tak jak podany został przykład Legia-bramkarze). Rzecz polega na tym ,że to wszystko jest oparte na jednostkach wybitnych (doświadczenie , obserwacje , wiedza ,chęć samokształcenia , predyspozycje do przekazywania wiedzy , metodologia) a nie jest to w obszarze fundamentów zasługa systemu,którego podstawowym komponentem byłaby efektowność, wymierność. My tu piszemy ,że nie ma młodych zawodników , a Juhu wychowanek jaki jest każdy widzi. Pytanie jest takie kto u diabła tych ludzi ma szkolić? My tu utyskujemy ,że taki zawodnik nie pasuje , tamte nie grał od 10 lat w klubie ... Może wypadałoby zrobić takie okienko w którym zaczniemy transferować twórców a nie tworzywo pod budowę systemu. Nikomu nie zależy na poszukiwaniu i inwestowaniu w fachowców w tym klubie. Kto szkoli młodzież ? Za zasługi to pomniki a nie etaty ze szkodą dla przedsiębiorstwa. Zawsze to piszę. Dlaczego nikt nie rozlicza w tym klubie z efektów nikogo. Pełna doraźność. To ,że Skorża nie ma kogo wprowadzić do składu z MESA to wina tylko i wyłącznie Skorży. Koordynuje ,odpowiada za to nazwiskiem to dlaczego toleruje bajzel. Dlatego uważam ,że Skorża nie ma przede wszystkim ambicji i honoru. Nóż się w kieszeni otwiera ,żeby klub który przeszedł tyle w ostatniej dekadzie z sukcesami i porażkami ,cały czas organizacyjnie siedział w piaskownicy. Nam tak naprawdę nie trzeba transferów gotówkowych. Trzeba wreszcie inwestycji w fundamenty.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
A Kowalski poszedł do Piasta i go chcą, Mączyńskigo w Łodzi też! |
Cytat:
|
Panowie!
Mam,y drugiego bramkarza! Skorża rządzi! |
Chciałem pogratulować trenerowi Skorży skutecznej i długofalowej polityki transferowej. Szczególnie zabezpieczenia bramki Wisły na długie lata, znaczy się - pół lata.
Najzabawniejsze jest to, że lada chwila nie będzie też Pawełka, ale nic to - w lecie przedłużymy kontrakt z niezawodnym Juhu o kolejne 6 miesięcy, a potem znowu - i kłopot z głowy. Dużo - tanio - Tesco! |
Cytat:
Popieram w pełni! Niech w klubie każdy bedzie odpowiedzialny za to co robi. Wiecie dlaczego Skorża robi za menago?Bo tym sposobem SPN zaoszczędziła jeden etat. Z tym że szkoleniem młodzieży Bronex muszą się zajmować ludzie którzy mają nie tylko wykształcenie trenerskie ale i pedagogiczne. Sam wiem bo grałem w piłke ponad 15 lat że szkolenie w wieku trampkarza czy też w juniorskiej piłce to jest kpina w żywe oczy. Nie ma szkolenia.Jest parcie i ciśnienie na wynik.Ponadto komu chce się szkolić za 600 zł.Rzucą piłkę mówiąc "tylko się nie pozabijajcie".Tak jak na lekcjach WF-u w szkołach. Polska myśl trenerska według trenera Piechniczka to mrzonka. Polska myśl trenerska to ...przekupni działacze,sędziowie sprzedawczyki,trenerzy beztalencia,piłkarze nieroby. Zawodowy piłkarz ma nie tylko rozumieć po co jest na boisku i co ma na nim robić.Powinien też umieć się wypowiedzieć,wiedzieć co mówi.Tymczasem porozglądajcie się po ligowym podwórku i zobaczcie ilu w piłkę gra kretynów,którzy przed mikrofonem strzelają takimi perełkami że prof.Miodek chyba leje po gaciach ze śmiechu. Efekt jest taki jaki znamy.Wynik za wszelką cenę,bez względu jakim sposobem. |
Cytat:
|
Podpisanie Juszczyka jest tak bezsensowne i głupie, że aż przez moment zacząłem zastanawiać się, czy ktoś w klubie (Jakosz? RN?) faktycznie nie próbuje podłożyć Skorży świni, by zacząć go sukcesywnie kompromitować w oczach sporej grupy stojących za nim kibiców. W końcu, jeśli uda się mu zdobyć MP, a w klubie nie chcą przedłużać z nim kontraktu, trzeba jakoś będzie to uzasadnić...
Naszego trenera w tej sprawie broni jedynie to, że początkowo chciał innego bramkarza (Moretto, Nurković), ale te transfery albo zablokowała RN, albo z różnych powodów upadły. Ale ponieważ Skorża nigdzie nie odcina się od pomysłu zatrudnienia Juszczyka, jest to jednak mało prawdopodobne...Trzeba na sprawę patrzeć obiektywnie, nie usprawiedliwiając nikogo na siłę, włącznie ze Skorżą. |
z opisu tego kibica o tym Poljaku to mozna powiedziec, że to Jirsak.
|
wolfy - to jest chyba śmiech przez łzy. Nic innego nam nie zostało.
A w najbliższych meczach sparingowych będę mocno ściskał kciuki za Filipa Kurto. Może ten młody chłopak okaże się nie gorszym zawodnikiem na swojej pozycji od M. Bąka (w formie), Sandomierskiego czy innych młodych, na których odważnie ktoś postawił. Pytanie - gdzie jest ten pełen werwy Skorża, który niegdyś ze "swoim" Groclinem wpier.. Wisełce 4:0 w Krakowie. Ktoś nam podmienił pana Macieja? Bo obecne "transferowanie" to wyraźna polityka samobójcza. Nie trzeba europejskich pucharów, wystarczą krajowe drużyny na L. |
Cytat:
Sytuacji z bramkarzami "głębiej" obserwujemy już od jakiegoś czasu. Nawet jak kasa nie była tak pusta.. |
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Argument o rzekomym lepszym przygotowaniu mentalnym Juszczyka który przewija się wśród postów niektórych desperatów broniących Skorży jest (delikatnie mówiąc) taki sobie. |
No dobra a ten Chorwat myślałem że rozwiazali z nim kontakt w jakims Tureckim słabym klubie bo był kiepski.
A okazuje sie że niepłacili. To mysla o nim forumowi eksperci? |
Markus - Nurkovica i paru innych o niebo lepszych kandydatów zablokowała nie RN a trener Kazimierski, któremu Skorża bezgranicznie ufał.
Wina za to, że na bramce mamy kogo mamy spada więc w 10000% na trenera Skorżę. Tak długo przebierał i wybrzydzał, że został z ręką w nocniku. |
Cytat:
|
Jakie głębiej? Wychujał nas jak chciał!
"Chcę postawić w tym okienku na jakość, nie na ilość" - Maciej "ciepłe kluchy" Skorża Jak taka ma być jakość Wisły, to szczerze, ale w **** wolę ilość!!! Nie ma kasy? Tym bardziej trzeba oglądac każdą złotówkę. Mógł przynajmniej Skorża zamiast tracić kasę na pensje Juszczyka zakupic jakiś dobry trunek, przynajmniej kibice by mu to wybaczyli. |
Cytat:
Bo tak na trzeźwo to wszystko przyjmować coraz trudniej. |
Cytat:
|
Cytat:
Obawiam się, że tej logiki NTP brakło niejednokrotnie. Juszczyk czy Kurto w zasadzie ten sam stopień obawy z tym, że czas jeszcze pracuje dla Kurto a dla Juszczyka już nie! Po co więc utrzymywać Juszczyka i robić z siebie pośmiewisko? |
Najpierw Jop (można to było jakoś sobie wytłumaczyć) ale Juszczyk to już kpina w żywe oczy... Pewnie będzie jeszcze lepiej...
O testowaniu tego Chorwata nic nie ma na oficjalnej, czy on w ogóle tam dojechał, czy tylko kolejny fałszywy przeciek dla głupiego dziennikarzyny? |
Skorża podobno dał zgodę na podpisanie kontraktu z Juszczykiem bo ten po ponad rocznej nieobecności w Polsce bardzo chciał pojeżdzić sobie autokarem po polskich drogach i posiedzieć na ławkach coraz ładniejszych stadionów.
Lubi jeżdzić podobno.No i do tego wszystkiego powiedział Maciejowi że on to dopłaci jeszcze do interesu,płacąc za przejazd.Studencki co prawda ale dobre i to. W obecnej sytuacji każdy grosz sie liczy. |
Cytat:
niestety, jak widzimy to nie jest takie proste. Zycie weryfikuje wiele wspaniałych planów i cudownych złotych środków na wszystkie problemy. |
Cytat:
http://www.wislaportal.pl/news.php?id=15555 jaki mamy efekt pracy Kazimierskiego prze przez 2,5 roku "popsuł" Pawełka Juszczyk "błyszczał" na Cyprze , Cebanu chętnie wykupił swój kontrakt :) znalazłbym wypowiedz Szamo o naszym byłym fachowcu najlepszym z najlepszych bo chyba tylko takich wybrałby nasz ambitny trener Cytat:
PS oczywiście parę rzeczy można by zmienić w Wiśle bez wielkich nakładów , jak np zatrudnienie jak najlepszego trenera bramkarzy zamiast tych durnych testów kompromitujących Wisłę bo że sztab trenerski to mnie mało interesuje system to ja rozumiem zbudowanie profesjonalnego szkolenia w 30-40 klubach i wymaganie tego jak tej podgrzewanej murawy czy oswietlenia |
Cytat:
"Skoro nie stać nas na przyzwoitego bramkarza z doświadczeniem, to niech broni młodzieżowiec, przynajmniej coś umie i jest sens w niego inwestować (nie będzie też "młodym zdolnym" w wieku 26 lat)". To jest logika. "Maciek Skorża nie mógł przecież sam z siebie zrobić czegoś tak głupiego" - to, dla odmiany, jest ślepa wiara w idola. Z logiką (choć wolę określenie - 'zdrowy rozsądek') nie ma nic wspólnego. |
Ale pamiętaj, że to przede wszystkim zależy od poziomu ligi i nie trzeba nikomu uświadamiać w którym miejscu jest nasza.
Dlatego uważam, że to euro 2012 i moda na budowanie nowoczesnych stadionów, orlików, autostrad etc. to dla nas taki sam cud jak manna z nieba dla Żydów (nie mylić z żydami), i w tym jest nadzieja. Cytat:
Dlatego zamiast wyrzucania pieniędzy na pensje dla tych grajków (nie obrażajmy prawdziwych piłkarzy) wystawiałbym skład złożony jedynie z młodzieży. Liga jest tak beznadziejna, żenująca, śmiesznie słaba że i tak bez problemu by się w niej utrzymali a za zaoszczędzone pieniądze zainwestowałbym w szkółki lecz prawdziwego typu La Masia, czyli szkółki Barcelony. Wtedy nie tylko Wisła stałaby się dobrym, EUROPEJSKIM klubem, lecz na mecze reprezentacji Polski musielibyśmy wysyłać połowę naszego składu, jak było gdy Wisła szalała w sezonie 2002/2003 w europejskich pucharach. Kolejną rzeczą jest zmiana hierarchii w klubie. Nie może przecież byc tak, że za wyniki odpowiada jedynie trener, który w klubie jest producentem (pierwsze ogniwo łańcucha pokarmowego), a piłkarze są wyżej w hierarchii od samego prezesa klubu, a dopiero jebani są przez właściciela klubu. Szacun dla tych, którzy dotrwali jakoś do końca postu. Po prostu szlag mnie jasny trafia jak widzę to bagno, ponieważ widzę w tym kraju ogromny piłkarski potencjał, lecz zrobione zostało wszystko, byśmy się znaleźli w dnie. I ta sztuka się niestety betonowi udała.... PS- Ciekawostka: Wisełka nawet gdy szalała w sezonie 02/03 była tak "świetnie" zarządzana, że klub zamknął roczny bilans z 5 milionowym deficytem (na szczęście w złotówkach). |
apropo's Kazimierskiego.Dla mnie to szczerze mówiąc żaden był z niego bramkarz,bo przegrywał rywalizację z Robakiewiczem.
No a jako trener to już w ogóle klase pokazał.Oj polecą z hukiem p.Smuda i Kazimierski.K****! Towarzystwo wzajemnej adoracji. A Smuda se żone do Tajlandji zabrał.Głupi.Drzewo do lasu zawiózł.....:-) |
Cytat:
Żadnego idola, poprostu każda osoba zdrowo myśląca widzi że jak się zwalnia pracownika dlatego że się nie nadaje to nie zatrudnia się go rok później, kiedy on stoczył się jeszcze bardziej. |
Cytat:
A generalizowanie o "naszej młodzieży" to zwykły zabieg erystyczny. |
Cytat:
I tutaj się zgadzamy, ponieważ ja nigdy nie uważałem zatrudnienia Juszczyka za dobrą decyzję a wręcz przeciwnie. Nie ma się co oszukiwać "koń" Juszczyk jaki jest każdy widzi (a jest gorzej niż źle) |
Tego właśnie nie kumam.Jeśli tu chodzi o oszczędność choćby tych 50 tyś euro, czemu do pierwszej drużyny nie wchodzi ten młody Kurto, tylko zatrudniamy gościa wd. słabszego niż Cebanu, nie dającego żadnej możliwości rywalizacji z Pawełkiem.
|
Cytat:
Dajesz linki do artykułów z września i sugerujesz, że odzwierciedlają rzeczywistość? |
Mnie zastanawia (a jednocześnie przyprawia o szybsze bicie serca), mianowicie:
Dlaczego żaden polski klub nie ma wystarczających jaj żeby postawić na szkolenie młodzieży? Przecież w tej buraczanej lidze to nawet Odra Wodzisław nigdy nie spadnie (najlepsze że to ona do tej pory dokonuje najlepszych transferów), także praktycznie nic się nie ryzykuje, a można niewyobrażalnie dużo zyskać? Inwestycja w szkółkę typu La Masia to bardzo kosztowna inwestycja, lecz bardzo szybko by się zwróciła. Cytat:
http://www.tfkable.pl/index.php?news...ear=110&lang=1 <= podpisanie kontraktu na dostarczenie kabli do nowojorskiego metra na manhattanie Podobno Cupiał podpisał kontrakt na dostarczenie kabli do transmisji ogólnoświatowej igrzysk letnich Londyn 2012 |
Cytat:
ps to Twoje pytanie to w ogóle się łączy z transferem - Jest młody Kurto - ja tam nie wiem co on potrafi ale grał coś w jakiś u18 czy 19 - Jak jest żałosny to po cholere go tu trzymać, jeśli ma predyspozycje, to jak nie mamy kasy na konkretnego rywala dla Pawełka - czemu nie podjąć , tego pewnie niewielkiego ryzyka wprowadzenia go do 1 drużyny, tylko tracimy kasę na kalekę bez żadnych perspektyw = Wydajemy kasę, sprowadzamy człowieka który nie ma perspektyw by w Wiśle bronić, blokujemy 'młodego' , tylko po to by trener miał niby jakąś bezpieczniejszą alternatywę na wypadek kontuzji Pawełka...Gdyby tak wszyscy myśleli to połowa talentów by się nigdy nie rozwinęła bo grzali by ławę nie wiadomo ile |
Miałem możliwość zamienienia pare miesięcy temu kilku zdań z trenerem Skorżą i jedyne możliwości jakie tutaj widze to :
1. Skorża nie miał żadnego wpływu na zatrudnienie Juszczyka i jest to decyzja odgórna 2. Podpisano kontrakt z Juszczykiem jako wychowankiem kulubu w trudnej sytuacji, aby za symboliczne grosze sobie potrenował i pograł w młodej dzięki czemu miał możliwość znalezienia nowego klubu. A klub jeszcze w tym okienku sprowadzi bramkarza conajmniej równorzędnego dla Pawełka. |
Cytat:
|
Milczałem w tym temacie cierpliwie i z ogromną życzliwoscią dla trenera oraz wyrozumiałością dla klubu, spowodowaną brakiem pieniędzy. Rozumiem Gołosia, bo ma ważny kontrakt. Rozumiem Łobodzińskiego, którego kryje pomyłkowy kontrakt stulecia. Rozumiem powrót Kowalskiego, gdyż akurat on jeszcze rokuje poziom adekwatny przynajmniej krajowym wyzwaniom Wisły. Rozumiem także przywrócenie Ochalika. Nawet rozumiem zatrudnienie Jarosza. Ale tym bardziej za nic nie rozumiem ponownego zatrudnienia Juszczyka. Ten fakt bardzo mnie martwi i są tylko dwa jego uzasadnienia : albo popełniono kolejny już błąd transferowy albo tym razem transferową konieczność, co jest w obydwu przypadkach bardzo martwiące.
Bo jeśli to jest bład transferowy, to niechybnie Wisła i Skorża za niego zapłacą wynikiem sportowym, gdyż zawsze dotąd, za brak zmiennika konkurencyjnego, obojętnie na jakiej pozycji, przychodziło nam zapłacić, gdyż tzw. pech Wisły, każdorazowo wyszukiwał w Wiśle najsłabszego punktu odniesienia i go bezlitośnie wykorzystywał przeciwko Wiśle, a bramkarz, w przypadku koniecznosci jego zastępstwa, to dość newralgiczny punkt drużyny. Jeśli zaś jest to konieczność transferowa Wisły, no to jeszcze gorzej, gdyż świadczyć to może, nie tylko o obecnych kłopotach Wisły, ale także o kryjących się za tym faktem, poważnych kłopotach w najbliższej przyszłosci. Myślę, że świadome usunięcie rok temu z klubu Juszczyka, eliminuje podejrzenie o podwójny błąd transferowy i wskazuje raczej na przykrą konieczność transferową dla klubu, no bo świadczącą o świadomym osłabianiu jakości sportowej Wisły. Oby jakimś cudem, jedno i drugie nie było prawdą, a konkurencyjny bramkarz rezerwowy, zasilił Wisłę jak najszybciej, czyniąc z Juszczyka trzeciego bramkarza na wszelki wypadek i to wyłącznie półroczny, z uwagi na to, że jest wychowankiem Wisły w trudnej sytuacji, któremu klub macierzysty nie odmawia pomocy.. PS. http://www.wisla.krakow.pl/pl/aktual...iejsza_jakosc/ - daje do myślenia, co w klubie i od kogo tak naprawdę zależy ? Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
AD1. Nigdzie nie napisałem że Skorża jest moim zanjomym poprostu jako nawiedzony kibic miałem możliwość zamienienia z nim kilku zdań, gdy tylko nadarzyła się okazja. AD2. Niczego nie prorokuje że jakiś zawodnik do nas przyjdzie, tylko staram się odnaleźć logike w zatrudnieniu Juszczyka |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 06:38. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl