![]() |
Biorac pod uwage fakt ze na ostatnim udziale w LE mimo wszystko Ruch zarobil oraz to ze lada moment ma dojsc powazna umowa sponsorska to raczej nikt w Chorzowie nie odpuszcza walki ani o MP ani o podium
|
Ruch w tym sezonie zaskakuje i dąży do celu. Tak jak już wcześniej napisałem, Ruch jest taką niewiadomą, bo może zamieszać w czołówce. Trzeba pogratulować, bo ładnie grają, no i zbierają punkty. Ciekawy będzie mecz Ruch - Legia.
|
Mecz Ruch-Legia już był w 10. kolejce. 0-1 po bramce Ljuboi. Nie za ciekawy o ile dobrze pamiętam.
Podejrzewam, że w Legia - Ruch będzie jednak podobnie. |
Słyszeliście, że jest pomysł reorganizacji europejskich pucharów? Rozważany jest pomysł aby całkowicie zrezygnować z Ligii Europejskiej i pozostawić tylko Ligę Mistrzów. Wtedy w CL grałoby nie 32 zespoły, a 64 po cztery zespoły w każdej z 12 grup. Ciekawy pomysł, ale wydaje mi się, że nie do końca dobry, bo wolę jak jest większa różnorodność wszelakich rozgrywek klubowych. Ja bym chciał, żeby w Polce grało się również mecze o Puchar Ekstraklasy. W Europie wróciłbym do Pucharu Zdobywców Pucharów i Intertoto i wtedy byłoby ciekawiej jeśli chodzi o rozgrywki klubowe.
1.Liga 2.Puchar Polski 3.Puchar Ekstraklasy 4.Liga Mistrzów 5.Liga Europejska 6.Puchar Zdobywców Pucharów 7.Puchar Intertoto |
Nie wiem, czy temat był poruszany, ale jakiś bloger na weszło przedstawia teorię, że włodarzom Śląska nie za bardzo zależy na LE, bo więcej zarobią na już zaklepanym (?) turnieju Polish Masters. Co prawda nie wierzę w takie teorie spiskowe (no bo jak, przychodzi taki Dutkiewicz z Solorzem do szatni Śląska i mówią: "panowie, odpuszczacie ligę bo gramy towarzyski turniej, panie Darku, pan poda na początku meczu z Legią na sam na sam Jankowi Golowi, co? Da radę? A pan, panie Jarku, pan porobi trochę głupich fauli, dajmy sobie np. spokój z tym Pucharem Polski, tego i tak nikt nie ogląda"? Absurd raczej.), ale trzeba przyznać że na takim towarzyskim turnieju Śląsk zarobiłby pewnie więcej, niż na dwóch/trzech rundach kwalifikacyjnych LE lub LM. No, ew. może być, że zawodnicy Śląska dostali jakiś jednoznaczny sygnał, że nie ma co się starać, bo żadnych premii za MP ani PP nie będzie, ale za to za Polish Masters dostaną parę groszy do podziału.
Cytat:
Rezygnacja z LE i rozszerzenie LM dla nas raczej korzystne - nieco łatwiej będzie o awans, więc łatwiej będzie też o kasę za LM, która jest niebagatelna (choć pewnie zostanie zmniejszona, co jednak nie zmienia faktu, że w przypadku awansu będzie większa szansa na grę z największymi tuzami europejskiego futbolu - a co za tym idzie, więcej kasy za transmisje). Z drugiej strony, o ile łatwiej się będzie dostać do LM niż teraz (czyli zysk dla corocznego MP), o tyle w braku LE pozostałe drużyny będą miały jednak trudniejsze zadanie. W dodatku odpadnięcie z kwalifikacji LM nie będzie asekurowane możliwością gry w LE. |
gdyby nawet lige mistrzow powiekszono do 128 zespolow, to polskich zespołów tez by w niej zabraklo.
Juz bogaci by sie postarali, zeby z premiership gralo najlepsze 16 zespolow, a z Włoch 12. |
Cytat:
Dla nas pewnie reaktywują puchar Intertoto:) |
Wiadomo, że to ma być lepiej bogactwu i burżujstwu futbolowemu, a nie, że dla nas lepiej.
Dla Polaków byłoby najlepiej gdyby powrócić do starych pucharów: Europy, Uefa i Zdobywców Pucharów w formie "przegrywający odpada". W pierwszym grają mistrzowie, w drugim następne miejsca, a w trzecim wiadomo. Jak bogactwo chce taplać się we własnym błocku, to mogą sobie zorganizować Wielkiego Szlema i cztery turnieje dwutygodniowe w roku w różnych krajach. |
Cytat:
|
Ale pitolicie... Obecnie LM i LE to 80 druzyn. Po reformie beda jedne rozgrywki i 64 druzyny. Mowiac inaczej, "wywalamy" tych 16 najslabszych co by poziom LM nie zszedl na podworkowy, i gramy. A bogaci? A bogaci ile maja razem druzyn w fazach grupowych europejkich pucharach? 6,7, a czasami 8. No to pewnie beda mieli tyle samo, tyle ze w tej LM z 64 zespolami.
Dla nas jako klubu to niekorzystne bo te najgorsze druzyny z 80 ktore graja w pucharach to sa wlasnie takie kluby jak Wisla, bez bazy, bez pomyslu i bez wizji. Ale dla klubow z naszej polki finansowej ktore maja pomysl i wizje ta zmiana niekoniecznie musi byc na gorsze. Z jednej strony o zakwalifikowanie sie bedzie trudniej, ale z drugiej strony bedzie wieksza kasa niz np. w LE. *Choc ja osobiscie wolalbym by zostalo tak jak jest. Czyli LM w obecnej formie i LE w obecnej formie. Dlaczego? Ano dlatego ze ta zmiana praktycznie wyklucza trofea europejskie dla "maluczkich". Zawsze takie kluby jak Braga przy odrobinie szczescia i przy sprzyjajacych wiatrach moga o to trofeum w mniejszym lub wiekszym stopniu powalczyc (final w tamtym roku). Po reformie nie bedzie takiej mozliwosci. Finaly i polfinaly zawsze beda rozgrywane miedzy "wielkimi". |
Cytat:
Ok, wcześniej szkoda było (nie mi) Sparty, a szczególnie Levadii, bo pózniej był Debreczyn, ale wcześniej?Real,2xBarcelona,bardzo silny PAO,czy jeden z najlepszych Anderlechtów tamtych czasów. Wy też łatwo nie mieliście, bo zamiast takiej Barcy był Szachtar i co, był do przejścia? |
Cytat:
Wszystko w sumie zależy od przyjętego systemu. Trafienia na Barcę bym się nie obawiał - nie ma bata, by grali w kwalifikacjach, oni zaczną od fazy grupowej. Do rozstawienia będzie 16 (32?) drużyn z całej Europy, które na dzień dobry dostaną fazę grupową - gdzie Polskę oczywiście będą czekały bolesne baty, ale przecież póki co grupa LM to nasze niespełnione od lat marzenie, więc tym bym się nie przejmował za bardzo. Tymczasem w kwalifikacjach będzie... z jednej strony większa szansa, że trafi się na europejskiego mocarza typu Arsenal albo Schalke, ale z drugiej strony - będą aż 4 szanse (4 polskie drużyny) zamiast jednej. Zakładając, że tradycyjnie dwie drużyny dostaną baty od ogórów po drodze, zostaną dwie polskie ekipy z szansą na trafienie na jakiegoś względnego średniaka, z którym nie będziemy bez szans. Inna sprawa, że jest dużo większa szansa niż teraz, że już jesienią żadna polska ekipa nie będzie bawiła się w europejskie puchary. To akurat jest dla nas arcyfatalne, wartość doświadczenia z tych meczów jest nieoceniona. |
Nie wiem nad czym wy w ogóle debatujecie, skoro temat nie jest nawet w małym stopniu powiązany z Ekstraklasą i wszystko brzmi jak jakieś sajens-fikszyn. :P
Dzisiaj "wielki mecz" w Stolicy, liczę na niespodziankę i remisik, albo nawet wygraną Czarnych. To by jeszcze mogło sprawić, że do walki o Mistrzostwo włączylibyśmy się my. :-) |
Raczej za duża strata, aby się włączyć jeszcze do walki MP, ale cuda się zdarzają.
|
Cytat:
Ale bliższy jednak jestem wersji że wy dzisiaj wygracie, a my w niedzielę stracimy punkty i będzie akcja: "Ratowanie sezonu" poprzez totalną walkę w Pucharze Polski. |
Wisła gra w Sobote tak gwoli ścisłości.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Mi nos coś jednak podpowiada że dziś jednak Polonia wygra, nieznacznie ale wygra, wogóle w tej kolejce faworyci wszyscy polegną, co za tym idzie tabela się spłaszczy i wtedy będzie napewno ciekawie.
|
http://www.sport.pl/sport-warszawa/1...e_rekord_.html
Kiedy ostatnio Polonia miała na wyjeździe 1500 swoich kibiców? :-D |
Nie tylko swoich. Część jest wypożyczonych.
|
Kolejka, która może nas postawić w arcy niekorzystnej sytuacji, gdzie walka o 4 miejsce będzie trudniejsza niż zakładałem. Gdy wygra Widzew oraz Polonia o Koronie nie wspominam to do 4 miejsca będziemy mieć aż 8 punktów straty! Cieżko oj bardzo ciężko będzie to odrobić o ile w ogóle jest to możliwe.
A co do Ruchu to podobno jakiś mega pieniądz tam się szykuje do wejścia. Jeśli tak to nie odpuszczą tego sezonu. To już w ogóle dla nas masakra, bo liczyłem, że odpusczą ze względu na kasę. |
Cytat:
Cytat:
20 lat, kilka dobrych meczy w lidze, 100 minut w sześciu meczach w europejskich pucharach (średnio 16 minut na boisku!) i chcą za niego minium 15 mln euro? Bo jak twierdzi Jóźwiak od tej kwoty dopiero będzie zaczynała się licytacja... |
Przecież wiadomo, że to typowa zaporówka, Wolski nie jest na tą chwilę więcej wart niż 1 mln ojro ;)
|
Bańkę to raczej jest skoro Koeln tyle oferowała już za Żyro, ale nie zgodzono się.
|
Cytat:
Wolski - ma chłopak talent oby się nie zmarnował jak inne talenty naszej ligi. |
Cytat:
Teraz każdy jest mądry (nie piję tu konkretnie do Ciebie), ale pamiętam jak spora częśc kibiców Wisły cieszyła się z wylosowania Apoelu. Ja wtedy pisałem (łatwo to sprawdzić), że Apoel jest zdecydowanym faworytem dwumeczu z Wisłą (analizowaem ich grę we wcześnijeszych latach przed dwumeczem z Wami). Jak ktoś pisał, że to najlepsze z możliwych losowań to ja tylko miałem uśmiech na twarzy. PS a dziś poproszę trzy do zera, Legia goli frajera ;) Co do Wolskiego i 15 mln euro. Każy zdaje sobie sprawę, że tyle za niego nie wezmą (no chyba, że Legi wygra mistrzostwo i zawojuje LM na miarę Apoelu). Lepiej krzyknąć 15 mln i z tego schodzić, niż dać niski pułap i nie mieć z czego schodzić. Dla mnie jasne jest, że nawet jakby dostali ofertę za połowę tych 15 mln euro (w co raczej wątpię na ten moment) to by go puścili. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Na derbach beda skauci Blackburn Rovers ogladac takich pilkarzy jak Rafał Wolski, Michał Żyro, Paweł Wszołek i Łukasz Teodorczyk - ciekawe czy ostatecznie na ktorego sie zdecyduja. Wiele osob zapowiada, ze Wolski spokojnie poradziłby sobie w Premier League - ja na razie mam odmienne zdanie, wiadomo jak to bywa z polskimi pilkarzami za granicą
|
na razie niech błyśnie w meczach z Polonią, Wisłą, Lechem...
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
P.S. :alleluja: 3-0 |
Cytat:
Jak widać gw, już nawet w newsach sportowych nie jest wiarygodna... |
DyscoPolo bez Bruna, Jeza i Baszcza nawet nie piernie ....mysle ze za 90 minut legia bedzie MP
|
Cytat:
|
Legia mistrz? Chłopy przeciez Legia nic nie gra, nie rozumiem zachwytów pod ich adresem...tak samo było z Podbeskidziem, grali kiche wiec wstrzymajcie sie co poniektórzy z koronacją!
|
co jak co ale Zagłębie idealnie wturlikało bramkę :D, cenne 3 punkty które pomagają w spuszczeniu żydów.
|
przepraszam ,ale czy ja pomyliłem forum, taki wysyp Legii tutaj
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 00:49. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl