![]() |
Albo strzelona albo deszcz hhhmm
|
Mamy bardzo trudną sytuację ze stadionem i Majchrowskim. Cupiał nie lubi mieszać się do polityki, szczególnie oficjalnie i publicznie. Majchrowski liczy chyba najbardziej na tą cechę charakteru Cupiała, lecz wydaje mi się, że tym razem się przeliczy, mimo zażyłej przeszłości. Biznes is biznes i dlatego Wisła z Basałajem, mają największy orzech do zgryzienia, prawdopodobnie od początku obecności Cupiała w Wiśle, z uwagi właśnie na polityczne elementy całej sprawy stadionowej. Tykają się tej sprawy jak, przysłowiowy już w wydaniu Majchrowskiego, " pies - pasiastego jeża ", ale chyba zbliża się końcówka tych negocjacji i lepiej aby właśnie teraz, przy okazji tego " przymusu " meczu kadry, postawić sprawy na właściwym miejscu.
1. Wisła nie zgadza się na branie odpowiedzialności za ryzyko ( ponad 50-cio procentowe ) przejęcia niedokończonego stadionu ( chyba, że miasto zawrze z Wisłą umowę, na waunkach odpowiadających Wiśle). 2. Wisła nie podpisze umowy przejęcia stadionu, aż do czasu jego ukończenia lub prawnego zabezpieczenia terminów jego ukończenia, pod rygorami milionowych kar ze strony miasta na rzecz Wisły, za każdy dzień przekroczenia tych terminów lub nie wykończenia stadionu, zgodnie z umowami i uwagami Wisły ( ktoś wreszcie musi wyegzekwować kary umowne przy tej bulwersującej inwestycji ). 3. W razie nie uruchomienia stadionu w dniu 7 Wrzeześnia a tym samym groźby nie grania Wisły przez kolejną rundę przy R22, Wisła wystąpi o odszkodowanie od miasta, za wszystkie straty dla klubu, związane z faktem niedotrzymania, pierwotnego terminu oddania jej stadionu i będzie zmuszona grać na stałe na innym stadionie, niż R22, co być może wiązać się będzie z odejściem inwestora Cupiała z klubu. Myślę, że nie NIK czy prokuratura, ale zdrowy rozsądek i poczucie odpowiedzialności oraz uczciwości biznesowej, biorąc za przykład jakościowo inne podejście władz Krakowa do budowy stadionu przy ul. Kałuży oraz budowy pozostałych stadionów w kraju, nakazując postąpić Wiśle jak w powyższych 3 punktach, spowoduje wreszcie opamiętanie w manipulacjach przedwyborczych Majchrowskiego. Ps. osobiscie uważam, że innej drogi nie ma, niż wysłanie Majchrowskiemu przez Wisłę, ultimatum o zbliżonej treści do powyższych 3 punktów. Zwlekanie z tym faktem tylko zaszkodzi Wiśle, gdyż prędzej czy później, Majchrowski doprowadzi Wisłę do takiej konieczności, choćby nieuniknionymi, kolejnymi przesunięciami terminów ukończenia budowy, z powodu np. nie przekazania mu kolejnej i niezbędnej kasy, przez opozycję polityczną w RM. Wyraźnie jawi się bowiem przekaz, że ZIKIT zmarnował lub zmalwersował pieniądze na tę budowę i brakuje obecnie, ogromnej kasy na dokonczenie stadionu, co widać i słychać. Cracovia zgodnie ze swoim pierwszym terminem rozpocznie grę na swoim dopieszczonym stadionie a Wisła po 6 latach budowy nie. Trybuna wschodnia wraz z dwoma poprzednimi, powinna była być oddana użytkownikowi, zgodnie z planami w Grudniu 2009. Myślę, że cierpliwość Wisły, została wyczerpana, zwłaszcza, gdy słyszymy o brutalizacji cięcia kosztów tej inwestycji i kolejnych kłamstwach Majchrowskiego z terminami ukończenia stadionu. Kraków nie otrzymał Euro 2012 z winy Majchrowskiego, co upływający czas wykazał i wykazuje nadal, tym razem ze szkodą , już wyłącznie dla Wisły i jej kibiców, ale mimo wszystko , nadal dla całego Krakowa, z uwagi na mistrzowski charakter naszego klubu. Pora najwyższa, zakończyć karierę polityczną Majchrowskiego, aby ktoś sprawniejszy od niego, dokończył stadion Wisły w zgodzie z pierwotnymi ustaleniami, oraz nie dopuścił do kolejnej kopmpromitacji budowlanej, w związku z halą w Czyżynach, której wbicie łopaty budowlanej przez Majchrowskiego, ma nastąpić na dzień przed wyborami i to w cieniu niedokończenia budowy Wisły z powodu braku środków, co jest wymowne samo w sobie. O hali dla Wisły TS już nie wspominam, bo mógłbym nie wytrzymać nerwowo. Szkoda, że kibice Wisły tolerują, takie upodlanie przez pasiastego Majchra, naszej ukochanej Wisełki. Dziś prawdziwych kibiców, Wisła już raczej nie ma. :-/ |
Nawet nie chodzi o to...Jak można oddawać stadion NOWY STADION WISŁY bez użytkowania nowej trybuny? To jest naprawdę śmieszne. A Argumenty Majchrowskiego że "nie będziemy otwierać stadionu z trzema trybunami jak w innych miastach" są prześmieszne.
|
Cytat:
|
Krakfilm
Dla przykładu, Legii Warszawa boiska treningowe wybudowało i nadal buduje miasto, z przydentem Warszawy na czele. Co Ty o tym myslisz, czy Majchrowski powinien także i Wiśle wybudować, przynajmniej przy stadionie, boiska treningowe i nie wspominaj nic o Cracovii, bo dla miasta Warszawy, ich drugi i mniej zasłużony sportowo, klub Polonia, nie istnieje w planach budowlanych miasta w ogóle ? |
Cytat:
a wiec Cytat:
Cytat:
|
to wszystko wygląda i jest dziadostwem...
|
Już nie mam siły narzekać, bo tego nie lubię najbardziej, ale na Boga, dlaczego kolor siatek ogrodzeniowych przed trybuną E ( dzisiejsze zdjęcia z oficjalnej ) mają kolor ZIELONY i nie chodzi mi o to, że teren ten nie jest jeszcze stadionem lub kolor zielony, nie jest kolorem Wisły, ale chodzi mi o to, że to się nie komponuje z kolorystyką stadionu i ośmiesza tą inwestycję a nie tylko jej architektów czy inwestora ??
Ponieważ nie ma jak widać, żadnego nadzoru nad tą inwestycją, musimy my sami robić alarm, przy każdych tego rodzaju kwiatkach, inaczej ZIKIT zepsuje już wszystko, co tylko jeszcze można, czyniąc z R22 nie tylko składaka, ale składaka totalnego . http://www.wisla.krakow.pl/pl/galeri...ybuny_E/39560/ No i ten przepiękny napis w stylu tablicy z budynku siedziby KW PZPR http://www.wisla.krakow.pl/pl/galeri...ybuny_E/39569/ A tutaj dla porównania, napis na stadionie przy Kałuży http://i38.tinypic.com/311rngk.jpg Nie mówiąc o wykończeniu elewacji zewnętrznej, wkomponowanej w otoczenie stadionowe na Wiśle http://stadionwisly.info/files/gallery/292/18.jpg http://www.wisla.krakow.pl/_pliki_/z...6990546380.jpg i na Cracovii http://i35.tinypic.com/1ruh42.jpg http://www.wikipasy.pl/images/c/cb/2...ebudowa_70.jpg |
I dobrze się stało. Taka deklaracja Majchrowskiego sprawia, że teraz on i ZIKiT jest pod ścianą. A więc Wisła ma lepszą pozycję przetargową ws. nowej umowy na użytkowanie obiektu (chyba, że jednak porozumienie na linii klub-miasto nie jest konieczne dla zorganizowania meczu reprezentacji). Basałaj powinien w związku z tym postawić twarde warunki: zapisanie prawnie wiążącej gwarancji dokończenia stadionu przez miasto do klasy Elite włącznie z oddaniem funkcjonalnej trybuny północnej, niższy czynsz, odszkodowania za kolejne opóźnienia, etc.
"Trzeba kuć żelazo póki gorące..." |
Przede wszystkim Wisła nie może przyjąć tego stadionu bez wykończenia elewacji.Wygląda to koszmarnie.Co prawda nasz też będzie miał iluminację,ale jak to będzie wyglądało z takim gołym betonem?!
|
własnie widać że im nie zależy na tym by ten stadion wyglądał przynajmniej wmiare dobrze (mowie o zewnatrz bo wewnatrz jest niezle ) wolalbym pograc dluzej na Hutniku ale nie przyjmowac go narazie zobowiązali się zrobić stadion na poziomie europejskim niech sie wywiaza...
|
Też uważam że dobrze się stało. Majcher będzie się bał blamażu i dużo można teraz ugrać.
|
Zależy czy nie to kwestia drugorzędna - Po prostu brakło kasy i dlatego mamy takie gówno.Czemu brakło to już temat dla organów ścigania najpewniej, ale brakło.A jak brakło to oszczędzają na czym tylko mogą, byle tylko jakoś to domknąć.
Oddać bubla ale oddać - na chama. Tak na prawdę jedyną możliwością by poprawić skyboxy,elewacje, zakupić telebimy, zrobić coś porządnego z terenami przystadionowymi, najpewniej też zrobić w środku D - to kolejna dotacja od miasta a przed wyborami to wiadomo że jest to nierealne - Nie pozwoli sobie na to ani majchrowski ani radni. dla tego jest jak jest i nic na razie się nie zmieni. Swoją drogą liczę że te pierdoły się nie wyrobią na Australię:> |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Nie byłoby problemu z elewacją, gdyby beton był dobrej jakości.
Ładny beton, bez zacieków jest lepszy od malowania i wykładania płytkami. Ale jaki jest ten beton, każdy widzi. |
Cytat:
|
Cytat:
Jest projekt i jest przetarg i wygrywa oferta za cenę X, czyli inwestor ma mieć zabezpieczoną kasę na realizację tego (a to czy ma to jest osobną kwestią) i teraz w trakcie budowy stosowane są tańsze i gorsze rozwiązania, niektóre z elementów projektu są realizowane częściowo a inne zupełnie pominięte, a mimo to cena cały czas wzrasta. To jest chore. Wyobraź sobie, że budujesz dom, masz projekt i firma wycenia roboty na 400tys, więc rozpoczynasz budowę i teraz stwierdzasz, że w sumie podjazd zamiast z marmurów może być wysypany kamieniem, zamiast dachówki niech będzie blacha a garażu nie trzeba budować wcale i idziesz z tym do firmy a tu nagle się dowiadujesz że w takim razie cena za budowę Twojego domu wyniesie 600 tys... myślę, że szybko zakończyłbyś współpracę z tą firmą, zwłaszcza że mimo wielokrotnych zapewnień iż wprowadzisz się na święta to rok po planowanym oddaniu domu dopiero pierwszy poziom masz wybudowany i jeszcze kolejne miesiące masz czekać... i jeszcze płacić bo przecież materiały drożeją, przepisy się zmieniają. Nosz karwamater jeżeli coś konkretnego ma być wybudowane w takim a takim czasie za taką i taką kwotę to ma to być zrobione a jak jest obsuwa to kij inwestora to obchodzi. Wykonawca dał d..y to niech płaci karę za niedotrzymanie terminów i ponosi odpowiedzialność za drożejące materiały i zmieniające się przepisy. Bo za chwilę dojdzie do sytuacji, że wszystkie przetargi to o kant D będzie można rozbić bo co z tego, że będzie wybierana najtańsza oferta i w dodatku gwarantująca najszybszą i najlepszą realizację, jeżeli później ta firma będzie mogła zawalać termin za terminem i w dodatku dowolnie podnosić koszta. Jednak niektóre sprawy powinny do czegoś zobowiązywać. We Wrocławiu wykonawca dawał ciała to go miasto przegoniło w cztery strony a u nas Majchorwski by takiego wykonawcę błagał na kolanach aby pozostał na placu budowy nawet za cenę dopłaty a Niedziałkowska lizałaby go po jajach aby się zgodził na przyjęcie tych pieniędzy podatników. |
Cytat:
|
Cytat:
Ogólnie jeden wielki burdel - ja nie wyobrażam sobie by ktoś tej inwestycji nie skontrolował. |
Przejmujecie się estetyką a trzeba jeszcze dużo nieużytecznych pierdółek poprawić jak skyboxy, woda stojąca w fosie przed D czy E, brak telebimu.
|
i kioski gastronomiczne.
Prezydent w interpelacji deklarował, że przetarg na wyposażenie kiosków będzie ogłoszony nie później jak w sierpniu tego roku, a tutaj sierpień się kończy - przetargu jak nie było tak i nie ma. Ciekaw jestem co z zapleczem północnej - unieważnili przetarg i g****, czyżby nie mieli zamiaru budować tego zaplecza? |
Cytat:
|
Ja wiem, że takie szczegóły, jak estetyka wykończenia stadionu na zewnątrz, są niezauważalne obecnie, wobec problemów natury generalnej z tą inwestycją, ale do kilku spraw, należy jak najszybciej się ustosunkować, zanim brutalna Niedziałkowska, nie zwulgaryzuje tej estetyki wykończenia na amen.
Przykładowo : napis, który podałem od strony trybuny E i porównałem go z napisem Cracovii - http://www.wisla.krakow.pl/pl/galeri...ybuny_E/39569/ jest niczym w porównaniu z planowanym napisem przy głównej trybunie zachodniej, w projekcie Obtułowicza, który w wykonaniu Niedziałkowskiej, może stać się nie tylko abstrakcją, lecz zgrozą architektoniczną. Tutaj podaję oryginalną makietę projektu Obtułowicza, gdzie tablica z nazwą stadionu, zasłania kikadziesiąt metrów okien trybuny głównej i ma wygląd choroby Obtułowicza http://www.wislakrakow.com/www/pictu...stadion/17.jpg A tutaj na szybko zmodfikowałem projekt tego napisu w najprosztszej formie z pojedyńczych lter, zamontowanych na tym daszku, które podświetlane nocą, mimo swojej prostoty i tak byłby lekarstwem na zademonstrowaną chorobę Obtułowicza i wzorem dla Niedziałkowskiej. http://zapodaj.net/0723fdac896e.jpg.html Myślę, że klub, SKWK , Radny Olszówka, rav czy Kuba, powinni wyjaśnić ten aspekt wykończenia stadionu z Niedziałkowską i Obtułowiczem. Ps. poddaje także pod rozwagę, zamontowanie na dachu okrąglaka, wzdłuż jego linii koła, świetlną reklamę, która mogłaby wyświetlać na okrągło, zarówno nazwę stadionu ( stadion miejski im. Henryka Reymana ), jak i ewentualne inne informacje, które mogłyby być być oglądane, tak z zewnątrz, jak i wewnątrz stadionu. |
nei wiem jak ten szyld ma byc widoczny nad daszkiem....
|
nie wiem czy zauwazyliście, ale na stronie kupbilet.pl na której można nabyć bilety na mecz reprezentacji na Wiśle, zakup biletu jest wstrzymany do odwołania przez organizatora (ta wiadomosc pojawiła sie po godz. 19) wczesniej PZPN potwierdził, ze od jutra beda one sprzedawane, w takim razie jak wyjasnic fakt, że teraz całkowicie wstrzymali sprzedaż do odwołania.
Może jednak przeniosą lokalizację?? Oby... przeciw Majchrowskiemu |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 18:49. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl