Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Bogusław Cupiał były właściciel Wisły - archiwum, ocena wspomnienia (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8846)

Viper 20.07.2016 20:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ChG (Post 1443803)
http://firsteleven.com/artykuly/1210...uje-z-cupialem

Mam nadzieję że to porozumienie to nie z tymi panami i że ten news to nieporozumienie. :shock:

Mój jedyny komentarz...

http://66.media.tumblr.com/8387a2aa5...Uqf1qz4rgp.gif

Ogryzek 20.07.2016 20:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1443807)
Umorzenie długu jest przychodem dla dłużnika. To elementarne.
http://podatki.gazetaprawna.pl/artyk...rzychodem.html
Tak w przypadku osób fizycznych jak i prawnych.
Może jednak jakiś księgowy niech się wypowie

Ale tu nie ma elementu umorzenia długu. Tu jest po prostu zapłata wierzytelnościami za nową emisje akcji. Forma kompensaty. To nie jest ten casus.

Właśnie dla tego Wisła wyemitowała nowe akcje, a wszystkie nowe akcje objęła TF płacąc za to swoimi wierzytelnościami do Wisły (owym "długiem"), żeby nie było przychodu podatkowego w CIT.

Jedyny podatek jaki jest to PCC od podwyższenia kapitału (jeśli dobrze pamiętam 0,5% od wartości zwiększenia kapitału zakładowego czyli 0,5% od tych 64 mln PLN czyli nieco ponad 300 tysięcy PLN)

Reserve 20.07.2016 20:48

Cytat:

Mam nadzieję że to porozumienie to nie z tymi panami i że ten news to nieporozumienie. :shock:

Stawiam swoje śmierdzące wczorajsze skarpety że to kolejny fejk.

Żeby nie było że sobie robię jaja, lubię te skarpety :>

nesta 20.07.2016 20:51

Pomijając ze to czyste spekulacje- nie miałbym jakoś wiele przeciwko.. W najlepszym okresie pompowali w L mnóstwo kasy. Pomijam kwestie kibicowskie

cinekw 20.07.2016 20:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sayek89 (Post 1443812)
Kiedyś czytałem że Wisła utrze nosa Legii i jakoś tak nachodzi mnie w tym momencie jedna myśl... ITI które kiedyś finansowało warszawiaków.

Eh, nie dawno było o tym na twitterze, gość z FW.pl podał info, że Wisła utrze nosa Legii. Okazało się, że chodziło o trenera dzieciaków, którego podebrała im nasza akademia :pobity:

Vinci 20.07.2016 20:58

ITI to wraca od lat w dyskusjach. Wszyscy pamiętają ich podchody do Wisły z przełomu wieków (jak to brzmi w ogóle ;), i tak co jakiś czas wraca, jak bumerang.

Kolejnego nieszczęścia nie potrzeba przy Reymonta. Miejmy nadzieję, że wojny z Żyletą skutecznie ich odstraszyły od polskiej piłki.

szorstki 20.07.2016 21:01

Właśnie, tu nie ma elementu przychodu z racji umorzenia długu. Mieliśmy w Wiśle SA konwersję wierzytelności na kapitał zakłądowy (akcje).
Tu dla wybitnie ciekawych omóienie tematu http://www.lex.pl/akt/-/akt/konwersja-dlugu-na-kapital
A w skrócie. Taka operacja jest dość skomplikowana i zależna od niuansów. Ale "do przychodów nie zalicza się przychodów otrzymanych na utworzenie lub powiększenie m.in. kapitału zakładowego" więc nie ma tu żadnego obowiązku podatkowego ze strony Wisły SA. Dla TF - to zależy jak operacja została przeprowadzona i zaksięgowana i taki obowiązek może powstać w chwili zbycia tych udziałów. Czyli jakie będą przychody. Jeśli TF sprzeda udziały poniżej ich wartości księgowej ( czyli 100 zł za akcję) to nie osiągnie przychodu tylko stratę. A stratę można rozliczyć z innymi operacjami i w sumie mieć z tego zysk. Jest w polskim prawodawstwie w tym zakresie luka i spore różnice np. w stosunku do Niemiec. Więc jak się nie ma wcześniej tego tematu omówionego w US to lepiej takiej akrobatyki nie przeprowadzać ;) Temat już przećwiczyła Legia z ITI - i tam było właśnie takie czary mary. Był dług, nie długu , była strata jest zysk. Chciałbym wierzyć, że jeśli obecnie Cupiał się maca z ITI to ma wyłącznie charakter doradczy jak zamienić gówno w złoto.
Chociaż towarzysz Walter od zawsze marzył o Wiśle ... TVN sprzedali Żydom więc siano mogą mieć ...

fialo 20.07.2016 21:39

Przecież Walter sprzedał większość udziałów Amerykanom z Scripps Networks Interactive.

Ja stawiam nie tylko śmierdzące skarpetki, ale także wszystkie pieniądze oraz kończyny łącznie z głową, że to są brednie. Bo to są brednie. Podobnie jak szejki, chińczyki i inne wynalazki, które sobie wkręcacie. W tym temacie chyba nie było tylko spekulacji o przejęciu Wisły przez E.T z ziomeczkami.

Jeżeli jest temat przejęcia Wisły przez jakiś inny podmiot to to są poważni ludzie, doskonale wiedzą jak dyskretną materią są negocjacje biznesowe i jak się zachowywać w ich obliczu. Czytaj nie kłapać dziobem na prawo i lewo.

Dlatego zdradzę wam tajemnice. Te wszystkie artykuły są wyciagnięte z samego środka dupy. Z centralnego punktu. A wy się tutaj nad nimi onanizujecie i rozważacie scenariusze, które nigdy nie nastąpią.

Zamiast tracić energię na komentowanie kretynizmów ruszcie się na rynek, bo całkiem fajne Brazylijki na ŚDM przyjechały i podejrzewam, że na kolanach to one nie tylko się modlą.

daka.kodaka 20.07.2016 21:56

Tak jak pisałem wcześniej wszystko to spekulacje na temat chętnych jest to objete mega tajemnicą

brylant17 20.07.2016 22:01

Żadnych ITI i żadnych JW precz do Wisły :foch:

SlawekS 20.07.2016 22:37

Jeśli chodzi o kasę to w grę nie wchodzi tylko te mityczne 14 baniek. Dorzucić do tego trzeba dług w stosunku do podmiotów zewnętrznych (trochę tego jest, pewnie kolejne kilka baniek). No i rzecz najważniejsza. Znając Cupiała najważniejsze dla niego będą gwarancje, że potencjalny inwestor będzie wkładał więcej niż om sam był w stanie ostatnio wkładać. Według ostatniego raportu Deloitte przychody komercyjne w Wiśle wyniosły w 2015 roku 15,3 mln zł. Ile z tej kasy przypadło na Telefonikę? Pewnie zdecydowana większość. Żeby utrzymać obecny poziom budżetu nowy inwestor musiałby wrzucać 10? więcej? baniek w Wisłę rocznie. A przecież (mam nadzieję) Cupiałowi zależy na większych pieniądzach wkładanych w Wisłę niż to co w ostatnich latach TK dawała. Jak poskładacie sobie te wszystkie liczby w perspektywie kilku lat to dopiero wtedy widać o jakich pieniądzach może być mowa.
Oczywiście to moje czyste dywagacje.

Co do ITI. Kiedyś to byłby dobry inwestor - spółce działającej w mediach mógłby się przydać wizerunkowo taki klub jak Wisła. Ale obecnie? Po sprzedaży ich biznesu telewizyjnego a wcześniej internetowego i kinowego chyba nic im już nie zostało. Ostatnie informacje na ich stronie internetowej dotyczą transakcji z Amerykanami sprzed roku. Tak więc to pewnie bajka nakręcająca kliki.
Jest jeszcze tajemnicza postać Szustera który według wielu osób jest osobą uczestniczącą w rozmowach. Jeżeli tak jest faktycznie to cholera wie kogo może reprezentować. Kontakty pewnie ma - manager piłkarski a jeszcze niedawno wiceminister sportu.
Duża nadzieja w tej blokadzie informacyjnej. Dawno już czegoś takiego w plotkarskim światku dziennikarskim nie było. To jest największa przesłanka świadcząca o tym, że sprawa może być poważna.

KOMINEK 20.07.2016 22:38

Temat jest gorący a niektóre posty delikatnie mówiąc mega idiotyczne co nie zwalnia od zasady panującej na forum nie obrażamy uczestników dyskusji.

i przypominam choć dawno tego nie robiliśmy opcja ban dalej istnieje. Też za pisanie totalnych bzdur

SlawekS 20.07.2016 23:31

Dobry wywiad z Koziołem w GK. Trochę rozwija to o czym mówił w TVP

http://www.gazetakrakowska.pl/sport/...klub,10427795/

Stelio 20.07.2016 23:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez SlawekS (Post 1443828)
Duża nadzieja w tej blokadzie informacyjnej. Dawno już czegoś takiego w plotkarskim światku dziennikarskim nie było. To jest największa przesłanka świadcząca o tym, że sprawa może być poważna.

Albo i świadcząca o tym, że w ogóle nic się nie dzieje. Ja mam tylko wielką nadzieję, że balonik znowu nie huknie albo sprawa zostanie po prostu zamieciona pod dywan, chociaż z drugiej strony akcja pseudo dziennikarzy nastawiona na kliknięcia raczej odpada, bo nie było żadnego dementi ze strony klubu, no nic, wystarczy poczekać ale obawiam się 2 scenariuszy: 1. Ch...j z tego wyjdzie 2. Do Wisełki dopcha się jakiś pseudo bogacz który zrobi z nas sportowo drugą Koronę...

nesta 20.07.2016 23:43

Ten wywiad optymistyczny. A Kozioł na pewno wie wiecej niz mowi.
Przynajmniej wiemy ze Wisła nie trafi raczej do TS-u skoro Cupialowi tak bardzo zależy na gwarancjach rozwoju klubu. Rozmowy z nimi były chyba jedynie dla wypełnienia zapisu o pierwokupie jaki posiadają.

For_FuN_ 21.07.2016 00:57

Cytat:

To akurat byłaby świetna wiadomość. ITI stworzyło potwora finansowego(który cały czas powiększa przewagę nad resztą stawki). Spłaciło długi, zostały zatrudnione odpowiednie osoby znające się na biznesie(co skutkowało powiększaniem przychodu do astronomicznych kwot, jak na nasze warunki), a potem przyszły sukcesy. Teraz te gołodupce, które kupiły Legię, to spijają tylko śmietankę i swoich pieniędzy w funkcjonowanie klubu nie pompują. To jest zdrowy klub i tak powinna wyglądać cała reszta w ekstraklasie. Gorzej, jak jest zależna od kaprysów władz miasta, czy jednego człowieka - właściciela. Ale to sci-fi i zostaniemy z Citko, czy innym "inwestorem" z pustymi kieszeniami. Już tacy bawili się w ŁKSie i Widzewie.

mee 21.07.2016 06:26

ITI nie byłby złą opcją, podobnie jak BC zaczynali w PRL :D. Ale oczywiście jak znam życie to tutaj będzie napinka. To biznes. Czysty biznes.

Vinci 21.07.2016 06:40

Ludzie Wy naprawdę jesteście tak zdeterminowani, żeby tutaj marzyć o resortowym tworze, jakim jest ITI? Naprawdę marzy się wam logo Wyborczej na koszulkach?

Trudno o bardziej umoczona firmę. W skrócie od WSI po Panama Papers (tak tak, znajdziesz dokładny wykaz i nazwiska byłych dobroczyńców Legii w papierach, które opublikowało 3 miesiące temu Stowarzyszenie Dziennikarzy Śledczych). To, jak już ITI się Wam marzy to jeszcze multikulti na trybunach i punkt informacyjny KODu w strefie kibica?

Wiśle teraz trzeba spokoju, a nie pasierbów Urbana ( i nie mam tu na myśli obecnego trenera Lecha).
Pisząc o półprofesjonalności ITI pogadaj z ludźmi, którzy mieli okazję tam pracować. W Krakowie przy Conrada też mieli swój oddział, więc niewykluczone, że może ktoś z Waszych znajomych miał okazję liznąć ich stylu zarządzania.

Pocieszające w tym wszystkim jest to, że z wszystkich do tej pory zacytowanych źródeł najbardziej wiarygodne WYDAJĄ SIĘ wypowiedzi Kozioła. Cała reszta, (linki niusy cuda z portali), to nic innego, jak przedruki z tego forum.

kreseq 21.07.2016 06:45

ITI pewnie zażyczy sobie jakiś teren pod biurowiec.
Dla nich to jest czysty biznes i nic więcej. Pokazywali to przez wiele lat. Największemu wrogowi nie życzę takiego właściciela. Gorszy jest tylko Król i JW. Walter chyba sympatyzuje z Wisła więc wybór logiczny.
Każdy kto prześledzi ich ostatnie ruchy i sprawozdania finansowe wie że w tej chwili to oni są ciency w uszach. Te gołodupce z Warszawy nadal ich spłacają, ale jak marzycie o czymś w stylu Cupiała z początku XXI wieku to na pewno nie z ITI. Pomijam fakt że to jest gówniana firma z wiadomych przyczyn.

nesta 21.07.2016 08:50

‏@janekx89 ˇ 12h12 hours ago
Kto spekuluje? Wszystko dogadane i ustalone, ponoć ci goście co chcieli kupić Koronę przy pomocy Citki.

@janekx89 ˇ 12h12 hours ago
Nie ma szans, poważni ludzie z kasą a Osuch to menago był i chciał mieć klub filię/stajnie dla siebie.

‏@janekx89
Jaki szejk? ITI chcieli tereny jakieś też pod biurowiec, a ci od Citki negocjują z córką Cupiała.

Nie wiem co to za ziomek, ale jak była kwestia trenera to miał jako pierwszy info o Knurovicu, ze Wisła z nim rozmawia.
A jeszcze biorąc po uwagę, że Citko był widziany w TF ostatnio to zaczyna to nabierać sensu..

Krav 21.07.2016 08:52

Cytat:

Kto spekuluje? Wszystko dogadane i ustalone, ponoć ci goście co chcieli kupić Koronę przy pomocy Citki.
nie no kur.wa wszystko dogadane, ponoć :lol:

Pero 21.07.2016 09:11

W wywiadzie z J.Koziołem (nie wiem czy tak to się odmienia) jest wątek ze nowy właściciel ma zagwarantować powrót do europejskich pucharów. Zastanawiam się jak oni to chcą wyegzekwować. Zapis, że jeżeli tak nie będzie dajmy do 3 sezonów to udziały wracając do TFK?

Marcinkrakwoj 21.07.2016 09:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krav (Post 1443848)
nie no kur.wa wszystko dogadane, ponoć :lol:

też takie smuty pier*icie jak forumwisla na tt. Nauczcie się czytać - kontekst wyraźny- gość pisze, że wie że wszystko jest dogadane i ustalone, a kupcem są ponoć czytaj najprawdopodobniej Ci ludzie od Korony .

Czyli jednym słowem może być tak że, ktos jmu sprzedał informacje: 1. o sprzedaży klubu w 100% pewna 2. o kupcach - niepewna.

Żeby nie było, nie znam gościa, nie wiem czy mówi prawdę, czy pie*doli farmazony , ale weźcie się nauczcie czytać ze zrozumieniem.

nesta 21.07.2016 09:21

Sam Citko nie musi oznaczać złego scenariusza. Najważniejsze kto za nim stoi i kogo przyprowadził. Jeśli to Meresiński jak w Koronie to raczej jesteśmy w dupie.. Facet ma jakiś portal o nowej energii i zajmuje się... doradztwem ubezpieczeniowym plus jakaś hurtownia spożywcza. No ale ja cały czas liczę na to co powiedział J.Kozioł, że Cupiał dokładnie zweryfikuje komu sprzeda klub.

Krav 21.07.2016 09:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marcinkrakwoj (Post 1443850)
też takie smuty pier*icie jak forumwisla na tt. Nauczcie się czytać - kontekst wyraźny- gość pisze, że wie że wszystko jest dogadane i ustalone, a kupcem są ponoć czytaj najprawdopodobniej Ci ludzie od Korony .

Czyli jednym słowem może być tak że, ktos jmu sprzedał informacje: 1. o sprzedaży klubu w 100% pewna 2. o kupcach - niepewna.

Żeby nie było, nie znam gościa, nie wiem czy mówi prawdę, czy pie*doli farmazony , ale weźcie się nauczcie czytać ze zrozumieniem.

To polecam Tobie najpierw popracować nad czytaniem ze zrozumieniem - rozumiesz znaczenie słowa "wszystko" dogadane ? Jak wszystko dogadane a gość pisze że "ponoć" kupiec to ktoś tam ? Jasne, sprzedał mu informacje że wszystko dogadane, ale nie sprzedał kto to, kabaret :lol:

szprotson 21.07.2016 09:28

tej hurtowni nie ma, to pic na wode
działam w branzy spozywczej, to jest hochsztapler

Marcinkrakwoj 21.07.2016 09:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Krav (Post 1443856)
To polecam Tobie najpierw popracować nad czytaniem ze zrozumieniem - rozumiesz znaczenie słowa "wszystko" dogadane ? Jak wszystko dogadane a gość pisze że "ponoć" kupiec to ktoś tam ? Jasne, sprzedał mu informacje że wszystko dogadane, ale nie sprzedał kto to, kabaret :lol:

dobra w połowie zwracam honor, bo mi chodzi o co innego, Tobie o co innego. Jak widać inaczej rozbieramy zdania :P
Kabaret nie kabaret - mogło tak być , ale nie zamierzam się kłócić

Fugiel 21.07.2016 09:46

Sytuacja w klubie zmienia się dynamicznie :), czesto informacje "pewne" w jeden dzien się stają się nieaktualne, przykładem był Smuda, który na 99,9999% miał zastąpić Moskala czy Tadzia (juz nie pamiętam) i co ? no i nie pykło, gdzieś się wywróciło i jest Wdowczyk. Wiec czasami nawet jak ktoś ma pewne info, często na drugi dzień jest nieaktualne :)

ArturBarlinek 21.07.2016 09:53

Najbardziej podoba mi się te zdanie:
jednym z podstawowych warunków było pytanie ze strony Tele-Foniki, czy jeśli klub zostanie sprzedany, to czy nowy właściciel może zagwarantować, że w ciągu góra trzech lat Wisła znowu poważnie zaistnieje na rynku europejskim.

Czyli Bogusław byle komu Jej nie odda.

swiety37 21.07.2016 10:05

Ale czy ktokolwiek rozsądny zagwarantuje, że w ciągu trzech lat POWAŻNIE ZAISTNIEJEMY (czyli co? jakaś faza grupowa LE/LM?) w europie? Przecież jest tyle czynników, na które nie ma się wpływu... heh

Marcinkrakwoj 21.07.2016 10:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez swiety37 (Post 1443863)
Ale czy ktokolwiek rozsądny zagwarantuje, że w ciągu trzech lat POWAŻNIE ZAISTNIEJEMY (czyli co? jakaś faza grupowa LE/LM?) w europie? Przecież jest tyle czynników, na które nie ma się wpływu... heh

jeżeli ktoś to zagwarantuje to albo musi być zdrowo walnięty, albo chorobliwie bogaty. wolę tą drugą opcję. :)

szorstki 21.07.2016 10:25

Co znaczy zaistniejemy ? Że zagramy w eleiminacjach do LE ? To wystarczy zająć miejsca 1-4 w LOTTO ;) Na to nie potzreba dużych pieniędzy a czasem wystarczy trochę fuksa. Skoro ostatnio widziano tam nawet KSC to każdy może.
Że zagramy w fazie grupowej to też nie jest żadne SF i nie wymaga nakładów większych niż były tu już ponoszone a czynnik ryzyka sportowego jest dość niski (miejsca 1-4, trzy lata prób) więc szansa spora. Na to że zagrami w LM ... to wiadomo ;)

gdsmk 21.07.2016 10:43

"Gwarancja zaistnienia w pucharach w ciągu trzech lat" brzmi dziwnie podobnie do "holenderski epizod", zamiast np. "stabilnie i powoli".

Wcale bym się tym nie cieszył.

EDIT:
Cytat:

Pierwotnie napisane przez inspektor erektor (Post 1443867)
Sorry, ale akurat w naszej śmiesznej lidze awans do eliminacji LE jest możliwy praktycznie dla każdej drużyny, co pokazuje przykład Piasta czy Cracovii.

To zależy czy mignięcie sąsiadki lub Piasta też nazywamy tymże zaistnieniem.

inspektor erektor 21.07.2016 10:43

Sorry, ale akurat w naszej śmiesznej lidze awans do eliminacji LE jest możliwy praktycznie dla każdej drużyny, co pokazuje przykład Piasta czy Cracovii.

Przybyszewski 21.07.2016 10:53

Nie badzmy smieszni - chyba nikt nie sugeruje ze pejsy "zaistnialy" z LE ?

swiety37 21.07.2016 10:55

Dosłownie "zaistniały" (pojawiły się) w pierwszej rundzie eliminacji i nic poza tym;). Od LE to jeszcze kilka dwumeczy ich dzieliło.

add.
Teraz zmiana właściciela, w zimie inwestycje w skład, zimą dobicie do top8, a po podziale punktów dobicie do pudła :) Plan na najblższy rok :)

Pero 21.07.2016 11:27

wracam do poprzedniego pytania. Jak można to wyegzekwować? Zwrotem udziałów?

Nikt się na to nie zgodzi. Przykładem właściciele Lechii którzy są od bodaj 3 sezonów. Miliony utopione i co zwrot udziałów bo nie ma pucharów...?

Krav 21.07.2016 11:45

Ja uważam że za bardzo literalnie podchodzicie do tego warunku, bo oczywiste, że nie da się tego wyegzegwować. Ja to odczytuje bardziej globalnie, ogólnie, że Wisła ma odzyskać dawny blask, wrócić na nalezne jej miejsce - mistrzostwo czy na początku europejskie puchary, że generalnie klub ma iśc do przodu a nie stać w miejscu jak obecnie. Odczytuje to po prostu jako wolę Bossa, by jego ukochaną Wisłę na prawdę przejął ktoś kto ją pchnie do przodu, ma jakiś plan i byle komu jakiemuś wieśniakowi jej nie odda. I chwała mu za to.

For_FuN_ 21.07.2016 11:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Vinci (Post 1443841)
Wiśle teraz trzeba spokoju, a nie pasierbów Urbana ( i nie mam tu na myśli obecnego trenera Lecha).
.

Nie wiem w jakiej rzeczywistości ty żyjesz, ale w naszym klubie rządzi od lat stary komuch - pan K., trenerem jest facet totalnie skompromitowany i umoczony w korupcję, a jeszcze niedawno piłkarzem, był kopacz który pobierał koperty na parkingu za sprzedane mecze...

funkykoval 21.07.2016 11:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1443802)
Jedynym wytłumaczeniem jest zamiana długów na akcje, czyli de facto umorzenie długu.
W związku z tym owe 64 miliony stały się przychodem Wisły Kraków w związku z czym musi ona zapłacić Skarbówce 19% od tej kwoty + odsetki od daty zobowiązania.

Tak tylko myślę.

Cupiał po prostu nie chce, żeby Wisła musiała te 12-14 milionów zapłacić, bo z czego?

Jeśli podwyższenie kapitału zostało pokryte wierzytelnościami TF SA to nie ma mowy o przychodzie, ani tym bardziej o podatku, było to najsensowniejsza wyjście odnośnie długu.
Co do produkowanych rewelacji to w temacie Nibylandia - 2 tygodnie temu rzuciłem informacje o podwyższeniu kapitału zakładowego w Wisła SA rzucając przypuszczenie, że Cupiał może szykować sie do sprzedaży akcji klubu. Jak kolejny raz widać nasze forum jest czytane a przypuszczenia brane jako pewnik, bo watpię aby ktoś ruszył do KRS zajrzeć w akta. To takich mamy teraz dziennikarzy co to głownie przeczesują fora internetowe...

Pozdrawiam

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 21:09.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl