Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Skorża byłym menedżerem Wisły (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=3085)

!!IRIVER!! 28.07.2009 16:07

To może lepiej psychologa, a nie nowego trenera? ;]

Skorża to dobry trener, motywator może gorszy, ale gdyby tak znaleźć jakiegoś dobrego psychologa, który nagadałby takiemu Ćwielongowi czy Pawełkowi, to nieco by się zmieniło w ich sferze mentalnej.

Ps. Ja tam patrząc na Superpuchar jakiegoś szczególnego zdołowania i rozbicia emocjonalnego nie widziałem. Tak jak mówił Skorża - to są profesjonaliści, którzy nie mogą rozpamiętywać każdej porażki w nieskończoność.

http://www.wislakrakow.com/www/showa...rticleid=21503
Czyli dalej nic nie wiemy a trening prowadzi Skorża.

saklak1906 28.07.2009 16:21

Jezeli jset zapis o mozliwym obceci poborow to im Cupial obetnie i nic nie beda mogli powiedziec.
Ale znajac zycie to takowego zapisu nie ma bo malo ktory kopacz w naszej lidze by sie na to zgodzil znajc polskie realia.
Takowy zapis daje mozliwosc do kombinacji bo prezes moze stwierdzic ze mecz z Odra przyniosl straty i tneiemy a ty masz ch.. do gadania.

Jedynie co moze Cupial to zazadzic zabranie premi meczowych a to jest spora kasa co kolejke chyba 150 tys do podzaialu na druzyne x 30 kolejek to jest 4,5 mln zl.
Ewentualnie premie za PP mistrzostwo tez im obetnie ale nic wiecej nie moze jezeli nie ma tego w kontrakcie.

Ale ja bym im kasy nie ucinal bo moga nie miec motywacji wszak kasa jest najlepszym motywatorem, ja bym im zarzadzil dodatkowe codzienne treningi a jak komus nie pasuje to po pieniadzach

Wojtas 28.07.2009 16:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nesta (Post 770076)
Ja uwazam, ze jak nie teraz to Skorza i tak poleci za miesiac, dwa. Druzyna jest rozbita psychicznie, a Skorza nie jest dla mnie osoba, ktora potrafi tchnac w nich nowego ducha i motywacje. Jakos tego nie widze aby on wniosl cos jeszcze do zespolu...
Wisla 2x zdobywala MP z czym nie wiazal sie zaden postep sportowy, a do tego czeka ja sezon na obcym stadionie.

A ja tam uwazam ,ze jesli potrafil ich zmobilizowac po 2 dniowej stypie po Levadii na Superpuchar gdzie bylo widac ze walczą,to jest sznasa ze mimo wszytko "doda" im nowego ducha.

On ma dobre podejscie do pilkarzy/ludzi.

A co do decyzji to widac nie chca ich podejmowac od razu,czas na przemyslenie itd,tylko dla nas to troche stresujace.

westersyl 28.07.2009 16:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nesta (Post 770076)
Ja uwazam, ze jak nie teraz to Skorza i tak poleci za miesiac, dwa. Druzyna jest rozbita psychicznie, a Skorza nie jest dla mnie osoba, ktora potrafi tchnac w nich nowego ducha i motywacje. Jakos tego nie widze aby on wniosl cos jeszcze do zespolu...
Wisla 2x zdobywala MP z czym nie wiazal sie zaden postep sportowy, a do tego czeka ja sezon na obcym stadionie.

Niby Skorża za słaby w motywowaniu ?
Małecki po meczu z Cracovią: w przerwie bałem się trenera.

Niby po zdobyciu 2 mistrzostw polskich nasi zawodnicy mieli wskoczyć na international level ? powiedz mi jaki to ma związek bo dla mnie to bez sensu. Zobacz jaki postęp zrobił Małecki, Boguski, Brożkowie, Diaz, Marcelo, Ćwielong ! Przypomnij sobie tych piłkarzy z przed Skorży i zastanów się czy nie stali się lepszymi grajkami.

-chris- 28.07.2009 16:49

Sprawa Wisły i Skorży zaraz na tvp3 w tematach dnia

wiśnia 28.07.2009 16:50

za chwile na TV3 Krakow w tematach dnia rozmowa na temat Wisły

saklak1906 28.07.2009 16:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez westersyl (Post 770093)
Niby Skorża za słaby w motywowaniu ?
Małecki po meczu z Cracovią: w przerwie bałem się trenera.

Niby po zdobyciu 2 mistrzostw polskich nasi zawodnicy mieli wskoczyć na international level ? powiedz mi jaki to ma związek bo dla mnie to bez sensu. Zobacz jaki postęp zrobił Małecki, Boguski, Brożkowie, Diaz, Marcelo, Ćwielong ! Przypomnij sobie tych piłkarzy z przed Skorży i zastanów się czy nie stali się lepszymi grajkami.

Dokladnie, sami zawodnicy mowia ze ze Skorza umieja sie dogadac, moga mu powiedziec co sie im podoba co nie gdzie siebie widza a gdzie nie.

Jakie byly jaja jak Nawalka chcial z Clebera zrobic bocznego obronce nie pytajac Go wogole o zdanie. Z zawodnikami trzeba umiec rozmawiac bo to sa tylko ludzie.
Przekonal Piotrka ze zamiast siedziec na lawce moze byc obronca i sie chlopak zgodzil i gra w praktycznie karzdym meczu.

Skorza potrafi zmotywowac zawodnikow co wielokrotnie bylo widac na meczu, a zawsze po przerwie zawodnicy prezetuja sie inaczej, no chyba nie dla tego ze sie wody napili i posiedzieli w szatni w milczeniu.

-chris- 28.07.2009 16:56

w sumie nic ciekawego na tvp3 nie powiedzieli

sqallpl 28.07.2009 16:57

Co powiedzieli na TVP3? Jak wlaczylem to juz sie zegnali.

!!IRIVER!! 28.07.2009 16:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wiśnia (Post 770095)
za chwile na TV3 Krakow w tematach dnia rozmowa na temat Wisły

Już po wszystkim , czy dopiero będzie?

Jeśli już po, to co mówili?

wiśnia 28.07.2009 17:09

zero konkretów, zaprosili do studia Iwana, pytania w stylu " co by było gdyby" ....
fachowiec Iwan jest za zwolnieniem trenera Skorży....ponoc rozmowy cały czas są prowadzone, postarają się cos w wieczornej kronice podać

-chris- 28.07.2009 17:10

wywiad z byłym zawodnikiem wisły, iwanem, o jego opinii na temat przyszłości wisły
mówił głównie o tym że głowy powinny polecieć, i że pomimo dwóch mistrzów wisły, nie było jakiegoś bardzo dobrego meczu w wykonaniu naszych zawodników. no i że piłkarze, których trenuje smuda próbują grać na jakimś poziomie...
praktycznie tylko opinia jednej osoby, no i zastanawianie się czy cupiał dołoży własną kasę i zostawi zawodników czy będzie mega oszczędzanie, co praktycznie już wiemy

wislak68 28.07.2009 17:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez -chris- (Post 770114)
wywiad z byłym zawodnikiem wisły, iwanem, o jego opinii na temat przyszłości wisły
mówił głównie o tym że głowy powinny polecieć, i że pomimo dwóch mistrzów wisły, nie było jakiegoś bardzo dobrego meczu w wykonaniu naszych zawodników. no i że piłkarze, których trenuje smuda próbują grać na jakimś poziomie...

Jak widać nasz były napastnik jest z frakcji Smudy. Czyżby liczył że przy Franku coś mu skapnie? Ot takie polskie (krakowskie) piekiełko.

1q2 28.07.2009 17:20

Najlepsze było jak stwierdził że no w sumie Kasperczak też przegrał z Valerenga i Dbilisi ale były to o wiele lepsze zespoły niż Levadia...Skąd on to wie, to już pozostanie jego słodka tajemnicą.

Eustachy 28.07.2009 17:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez 1q2 (Post 770118)
Najlepsze było jak stwierdził że no w sumie Kasperczak też przegrał z Valerenga i Dbilisi ale były to o wiele lepsze zespoły niż Levadia...Skąd on to wie, to już pozostanie jego słodka tajemnicą.

Tak widocznie to ocenia. I moze nawet ma racje. Z tego co pamietam, Dinamo mimo wszystko staralo sie cos z nami grac i nawet gralo, podczas gdy Levadia przez 3/4 dwumeczu glownie wybijala pilke byle na uwolnienie.

Troche wiecej bedzie mozna powiedziec, po kolejnych meczach Levadii. Jak pamietam, Valarenga na runde przed Wisla, uporala sie z wicemistrzem Austrii, natomiast Tbilisi wyeliminowalo zawsze przyzwoita Slavie Praga. Zobaczymy co zrobi Levadia z Debreczynem.

Nehiar 28.07.2009 17:40

Jeśli Skorża chce poświęcać siebie za swój sztab szkoleniowy - proszę bardzo, ale takie zachowania jest wielce nie profesjonalne. Jak wiadomo największy burdel tworzy się przez kolesiostwo, czy to w polityce, czy to w sporcie ...

fond 28.07.2009 17:45

Jeśli Skorża uparł się na Kazimierskiego, którego efekty pracy widać gołym okiem i chce ciągnąć 'swoich' za wszelką cenę, to trudno. Do widzenia, Wisła sobie poradzi.

wielka.wisla 28.07.2009 17:49

śmieszy mnie już ten serial, co im to da, że tak zwlekaja z tą decyzją.
wiadomo, że wszyscy chcą Skorżę w Wiśle, ale porażka z Levadią to w duzej mierze Jego wina.
za to nie lubie Bednarza, zwleka z transferami, mydli nam oczy, jest warszawiakiem mimo wszystko. pa pa jacuś

Griszka30KR 28.07.2009 18:12

A weźcie najlepiej(tu niektórzy forumowicze) zwolnijcie wszystkich.Potem szukajcie przez miesiace trenera i cieszcie sie z srodka tabeli,albo pewnie jak to bywa znajdziecie nowego kozła ofiarnego.Oczywiscie wina Skorzy.To ,ze 70% składu sie nie angazowała to juz inna bajka.Piłkarze przeprosil po raz "enty",rzucili oklap w postaci srebrnych medali i juz wszystko ok.Co za naród.....Jedyny trener ,który jawnie sie wypowiedział na temat "polityki" w Wiśle i "gwiazdek' to Petrescu,ale zaraz było jak mozna takiego Rumuna słuchac,lub cos złego na siebie usłyszec??Niestety prawda boli.

royalmichael 28.07.2009 18:35

Cytat:

Trener Maciej Skorża dziś spotkał się z władzami klubu. Wedle niepotwierdzonych informacji wczoraj zaoferowano mu możliwość pozostania w Wiśle, jeśli zgodzi się na zastąpienie w sztabie szkoleniowym trenera bramkarzy Jacka Kazimierskiego i fizjologa Paolo Terziottiego.
Wygląda jednak na to, że szkoleniowiec nie chce zmian w swoim sztabie, co dziś mógł oświadczyć radzie nadzorczej klubu.
http://wislakrakow.com/www/showartic...rticleid=21504

Jeśli to prawda i Skorża nie pozwoli na ich zwolnienie to wtedy wszyscy razem wylecą. Nie rozumiem tego, to jest praca, nie ma miejsc na sympatie i antypatie. Jeszcze niedawno mówił, że są profesjonalistami...

Kibic okazjonalny 28.07.2009 18:41

A ja mam nieustajace wrazenie, ze to co pisza na portalach i czesto tez w gazetach jest efektem przegladania tego forum. Moze wpuscimy im jakas zupelnie abstrakcyjna kaczke i zobaczymy kiedy o tym napisza?

AYALA 28.07.2009 18:41

wyglądan na to że Skorża nie zgodzi sie na zwolnienie Kazimierskiego i Terziottiego i pewnie sam przypłaci za to posadą.Trudno, zmiany są konieczne.Oby tylko Smuda sie zgodził bo podobno czeka na oferte pracy z kadrą.Jak nie on to Agrest.

FredzIo 28.07.2009 18:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez royalmichael (Post 770163)

Jeśli to prawda i Skorża nie pozwoli na ich zwolnienie to wtedy wszyscy razem wylecą. Nie rozumiem tego, to jest praca, nie ma miejsc na sympatie i antypatie. Jeszcze niedawno mówił, że są profesjonalistami...

Ale to jest profesjonalizm. Skorża chce pracować z ludźmi, których on sobie wybrał i on jest za nich odpowiedzialny. Nie chce żeby ktoś inny wybierał mu ludzi do sztabu.

Romek92 28.07.2009 18:43

Skorża powinien zostać w wiśle,a pan Kazimierski i ten włoch powini wylecieć.

royalmichael 28.07.2009 18:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FredzIo (Post 770170)
Ale to jest profesjonalizm. Skorża chce pracować z ludźmi, których on sobie wybrał i on jest za nich odpowiedzialny. Nie chce żeby ktoś inny wybierał mu ludzi do sztabu.

Zgadza się, ale czy on ma klapki na oczach? Czy widać jakiś progres u Pawełka, Cabanu? prędzej w drugą stronę...

Marszałek 28.07.2009 19:09

Odnoszę wrażenie,że jeśli potwierdzą się doniesienia z wislakrakow.com,to Skorża zostanie, ale tylko do końca rundy. Jeśli zarząd działa odpowiedzialnie to dadzą Bednarzowi choć trochę czasu na znalezienie dobrego trenera. Bo jakoś nie chce mi się wierzyć, aby Smuda na serio był brany pod uwagę. Byłby to jednak krok w tył.
Może Cupiał zdecyduje się na kogoś z zagranicy i da mu czas na budowę nowej Wisły, której zdrowie pił po meczu z Estończykami? Cholera wie, ale wg mnie byłby to najbardziej racjonalny wariant.

el Nuero 28.07.2009 19:23

Postawa Skorży wygląda na...

Cytat:

Póki okręt [Wisła] walczył, siedziałem na maszcie,
a kiedy tonął - z okrętem poszedłem pod wodę...
Dla mnie jest rzeczą bardzo dziwną, że pan Maciej broni kogoś takiego jak Kazimierski (o ile to wszystko prawda). Przy tym gościu to uwsteczniłby się chyba nawet Casillas, Reina czy Canizares. Pawełek też często niepewny. No, a jak jeszcze wspomnimy, że "nie potrzeba bramkarza" w kontekście Nurkovicia i późniejsze wpuszczone bramki przez Pawełka, to ja nie mam więcej pytań ani wątpliwości odnośnie tego pana.

Boję się, że Skorżę już wkrótce będzie można podsumować przysłowiem: "Cygan zawinił, kowala powiesili". Tylko czy tędy droga - na siłę bronić swego (słabego jak pokazały ostatnie mecze) składu trenerskiego i zapłacić za to głową? W ten sposób pan Maciej ma szansę przejść do historii polskiej piłki jako wyjątkowo lojalny i maksymalnie naiwny trener (żeby nie powiedzieć - skończony idiota - bo MS na taki epitet nie zasługuje).

Ciężki orzech do zgryzienia będzie miał nasz Boss. Być może zostawi tymczasowo Skorżę plus tych nieudaczników, a Smuda będzie bombardowany kilkunastoma telefonami dziennie. Jedyny plus z powyższego mógłby być taki, iż Franz nie zgodziłby się przyjść do rozbitej Wisły, więc Boss z własnej kieszeni musiałby dorzucić parę groszy na wzmocnienia. Jednak, w moim odczuciu byłaby to wielce bolesna i niebezpieczna operacja przebudowy klubu w tym właśnie momencie.

julo 28.07.2009 19:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sqallpl (Post 770101)
Co powiedzieli na TVP3? Jak wlaczylem to juz sie zegnali.

Nie oglądałem ale śmieszne to że 7 minut to nawet nie trwało, sądząc po godzinach postów.

Jeśli zwolnią Skorże to popełnią ten sam, notorycznie powtarzany błąd.
Ja wiem że tak jest najłatwiej i że trzeba znaleść winnych ale tu przyczyna jest dużo bardziej złożona.

Marszałek 28.07.2009 19:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez el Nuero (Post 770188)
Dla mnie jest rzeczą bardzo dziwną, że pan Maciej broni kogoś takiego jak Kazimierski (o ile to wszystko prawda). Przy tym gościu to uwsteczniłby się chyba nawet Casillas, Reina czy Canizares. Pawełek też często niepewny.

.

Ale tu nie ma co zbytnio się rozpisywać. Wystarczy,że przypomnimy sobie jak bronił Pawełek kiedy był w Odrze. Solidnie,czasami wręcz nieprawdopodobnie. A jak gra obecnie. Naprawdę ciężko mi sobie przypomnieć aby piłkarz zanotował taki spadek. Z solidnego ligowca stał się bardzo słabym bramkarzem. Trenuje go Kazimierski, więc on jest w sumie głównie winny obecnemu stanowi rzeczy, bo przecież Pawełek coś tam bronić potrafił. Że coś jest na rzeczy wklejam wpis z blogu Szamotulskiego, gdzie oceniał bramkarzy w naszej lidze.

5. Mariusz Pawełek - to nie jest tak zły bramkarz, jak się o nim mówi. Tylko musi wreszcie zacząć trenować z trenerem od bramkarzy, bo aktualnie nie ma takiego komfortu. W Odrze bronił dobrze, jak kto inny trenował bramkarzy w Wiśle - też bronił dobrze. Może więc to nie w nim jest problem.

Coś za dużo tych wątpliwości co do Kazimierskiego. Aż tyle ludzi mylić się w sumie nie może. I,że tez za niego Skorża idzie pod topor?

tofik 28.07.2009 19:58

Zrozumiałe, że trener będzie bronił współpracowników, których sam wybrał. Dodatkowo są zapewne jego dobrymi znajomymi. Zobaczymy jak zachowa się sam Cupiał. \ Ciekawi mnie, że rada nadzorcza zaproponowała zwolnienie Terziottiego. Bo, że chcą wywalić Kazimierskiego to zrozumiałe - Pawełek spisuje się fatalnie. Jeśli jest ktoś zorientowany w temacie...co ten Włoch zawinił ? Czy słabsza forma fizyczna zawodników mogła być spowodowana efektami pracy Terziottiego ?

Bartosz 28.07.2009 20:02

Klub nie stać na utrzymywanie dwóch fizjologów, a jest jeszcze Bahr. AB ma dłuższy staż, więc zostanie w klubie.

arti 28.07.2009 20:50

Niech się to już skończy.
W lewo czy w prawo. Liga się zaczyna za chwilkę, nie pora na takie zabawy.

Adasss 28.07.2009 20:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez brasilia79 (Post 769659)
może tak zatrudnić jakiegoś trenera napastników? może coś by podszkolił naszych zawodników?

Że też jeszcze nikt na to nie wpadł. Zamiast kupować za ciężkie pieniądze bramkostrzelnych zawodników wystarczy zatrudnić za ułamek tej kwoty trenera napastników. Genialne.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kinoautorskie (Post 769682)
Jesli pilkarz nie trafia 5 m do bramki to się go nie wystawia, albo inaczej ustawia skład. Idąc waszą, tępą filozofią, dojdziemy do takiej sytuacji jak w Cracovii, gdzie zamiast wymienić Majewskiego, winą obwiniali piłarzy i klub spadł z 4 na ostanie miejsca w lidze. Sami napisaliście, jak to możliwe, że piłkarz profesjonalny nie trafia z bliskiej odległości? Otóź właśnie z winy trenera, który źle przygotowuje zespół motywacyjnie, taktycznie, mentalnie, fizycznie.

Patrz (z drobnymi modyfikacjami) wyżej. Po co kupować bramkostrzelnych zawodników, lepiej zmieniać trenera do skutku. Ech, fantaści.

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Proud (Post 769717)
...
chodzi o to, że trener widząc takie braki powinien tak ułozyć trening indywidualny piłkarza, aby ten choć częściowo poprawił dany element gry. Bo widzisz, to nie jest tak że jak nie potrafisz dobrze piłki uderzać, to już się nie nauczysz...jak strzelisz 100, 1000, 100000 razy, to wkońcu to opanujesz.
....

I myślisz, że Brożek zrobił postępy w porównaniu z tym co było parę lat temu ot tak sobie, bez tego treningu?
Pamiętając Pawła z treningów strzeleckich sprzed paru lat ... nie sadzę.

AgresywnyChomik 28.07.2009 21:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Adasss (Post 770242)
I myślisz, że Brożek zrobił postępy w porównaniu z tym co było parę lat temu ot tak sobie, bez tego treningu?
Pamiętając Pawła z treningów strzeleckich sprzed paru lat ... nie sadzę.

Nie wiem moze sie myle ale czy za Petrescu i w poczatkach Skorzy Brozek przypadkiem nie mial indywidualnych treningow strzeleckich? Cos jak przez mgle pamietam jak MS mowil o zlym ukladaniu nogi przez Brozka i ze to trzeba pociwiczyc.

Proud 28.07.2009 21:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AgresywnyChomik (Post 770248)
Nie wiem moze sie myle ale czy za Petrescu i w poczatkach Skorzy Brozek przypadkiem nie mial indywidualnych treningow strzeleckich? Cos jak przez mgle pamietam jak MS mowil o zlym ukladaniu nogi przez Brozka i ze to trzeba pociwiczyc.

właśnie o tym pisałem...narzekał na Petrescu że za dużo strzałów oddaje na treningach...a może efekty tych treningów przyszły kilka miesięcy później?

Adasss 28.07.2009 21:26

Proud, z tym wszystko fajnie, tylko, że talent do zdobywania bramek trzeba mieć. Paweł jakiś tam zawsze miał.
Sam Franek przyznał mi lata temu, że trening strzelecki jest potrzebny, ale bramkostrzelność opiera się na intuicji, darze. Jakby tak nie było, to można by było zrobić napastnika z dowolnego zawodnika, byleby tłuc trening strzelecki do skutku.

Chesteroski 28.07.2009 21:31

Białoński należy do tych dziennikarzy, których osobiście cenię za rzetelność :

http://sport.interia.pl/raport/wisla...skorza,1345202

Tak jakby Skorża zostaje...

!!IRIVER!! 28.07.2009 21:36

Skorża powiedział:
Cytat:

"Nie dość, że nie umiesz liczyć do trzech, to jeszcze do innych masz pretensje!?"
Jak mniemam - mówił do Brożka. :P
Obyś Chesteroski miał rację, obyś miał rację. :)

Coach 28.07.2009 21:36

Kto może mieć pretensje do innych ? Głowe daje, że krzyczał na Brożka ;)

royalmichael 28.07.2009 23:44

Chyba faktycznie coś jest na rzeczy z tym, że za porażkę mają zapłacić wszyscy
http://sport.interia.pl/pilka-nozna/...waniku,1345233

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 19:19.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl