Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Matura//Po maturze...?? (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=2848)

rendkamp 23.09.2009 11:41

Witam,brat dostał się Uniwersytet Rolniczy i dali mu akademik na Ul Fatimska o. Zlota Jesien Nowa Huta i chciałbym zapytac w jego imieniu: gdzie mozna tanio zjesc? bezpieczne osiedle? i jak z dojazdem do innym czesci KRK?

pirat.z.karaibow 23.09.2009 11:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rendkamp (Post 796119)
Witam,brat dostał się Uniwersytet Rolniczy i dali mu akademik na Ul Fatimska o. Zlota Jesien Nowa Huta i chciałbym zapytac w jego imieniu: gdzie mozna tanio zjesc? bezpieczne osiedle? i jak z dojazdem do innym czesci KRK?

Nic dobrego Cię nie czeka w tych rejonach :-/

hudinho 23.09.2009 11:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rendkamp (Post 796119)

ja od 3 lat mieszkam w tych rejonach i powiem ci ze bezpieczne osiedle... nic sie nie dzieje, zaraz obok jest os jagiellońskie (wiślackie). z dojazdem nie ma problemow pełno tramwajow i autobusow. A gdzie mozna tanio zjesc... po za barami typu fastfood to chyba nigdzie;p aczkolwiek są jakies "restauracje" ale ja tam nie chodze:lol:

Mistel 25.09.2009 14:57

Mam pytanie; jak wygląda matura z informatyki, i czy jest bardzo trudna?

R33 25.09.2009 18:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mistel (Post 796997)
Mam pytanie; jak wygląda matura z informatyki, i czy jest bardzo trudna?

Jest trudna (bardzo mała zdawalność)... trzeba umieć również w miarę dobrze matematykę i fizykę, bo zadania masz też z tego tylko, że np. masz to zrobić w Excelu

Mistel 25.09.2009 20:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Reksio33 (Post 797090)
Jest trudna (bardzo mała zdawalność)... trzeba umieć również w miarę dobrze matematykę i fizykę, bo zadania masz też z tego tylko, że np. masz to zrobić w Excelu

Dziękuję za odpowiedź.

Znalazłem sobie tegoroczne arkusze i masz rację. Za dużo matematyki :/ Myślałem że będzie więcej teorii czy choćby zadań nt. systemu binarnego i heksadecymalnego...

igortsw 25.09.2009 21:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Reksio33 (Post 797090)

Ha, żeby tylko matematykę i fizykę u nas babka powiedziała prosto jak chcesz zdawać z infy to : matma, fizyka, chemia, biologia a nawet elementy geografi musisz mieć w jednym palcu, bo niektóre zadania są typu: Napisz program obliczający ilośc moli wczymś tam... no i bez chemi chociażbyś był mistrzem programowania, to nie ruszysz za chiny ludowe, no i angielski też się przydaje, bo przy programowaniu raczej tylko on wchodzi w grę.

Partition 26.09.2009 10:38

Ludzie... bez przesady. ;)

Ja z matmy i fizyki zbyt dobry nie jestem. O biologii czy chemii wolę nie mówić, bo wstyd. ;)
A jednak - rozszerzoną informatykę zdałem. Wprawdzie słabo, ale o tym później.

Wadą informatyki jest to, że nie ma zbyt wielu egzaminatorów, którzy będą w stanie sprawdzić wasze prace. Wg. informatora - twoje rozwiązania mogą być niestandardowe, pod warunkiem, że dają poprawne wyniki. Mamy dowolność rozwiązań, zupełnie jak na matmie. W teorii zadanie, które aż się prosi do zrobienia w bazie danych, możesz rozwiązać własnoręcznie napisanym programem - jeśli tylko potrafisz. W praktyce, taki egzaminator potem w tych rozwiązaniach może się nie połapać, dlatego polecam opisywać szczegółowo każdy wasz krok.

Tegoroczna matura z infy była (moim zdaniem) najtrudniejsza w ciągu ostatnich lat. Co nie znaczy, że nie dało jej się zdać z dobrym wynikiem. Jeśli znasz jako-tako pakiet MS Office + potrafisz programować w jakimś języku programowania (tym dopuszczonym przez CKE) to śmiało, maturę zdasz.

Paradoksalnie - informatykę (na rozszerzeniu) opłaca się zdawać wtedy, kiedy nie jesteś zbyt dobry z matmy, czy fizyki. ;) Ja na uczelnię (PK) dostałem się dzięki informatyce (słabo zdanej), bo i tak dała mi więcej punktów niż matematyka, którą zdawałem na podstawie.

Kilka uczelni, które biorą wynik z egzaminu maturalnego z informatyki pod uwagę podczas rekrutacji:

AGH - WIMiIP, WGGiOŚ (informatyka stosowana, infa liczona na równi z matmą, do tego dochodzi język obcy)
PK - Chyba większość wydziałów. Na 100% na wszystkie 3 informatyki można się dostać z tą maturą. Do tego dochodzą inne kierunki: AiR, MiBM, czy uwaga, słynne Budownictwo na WIL. :) Infa liczona na równi z matmą.
UJ - MiI, FAIS (informatyka, informatyka stosowana - infa liczona na równi z matmą)
UP - Informatyka nauczycielska i nienauczycielska, tutaj również liczą ją tak samo jak matmę.
Więc perspektywy są.

Mam nadzieję, że rozwiąłem wątpliwości (potencjalnych) tegorocznych maturzystów z informatyki. ;) Ta matura naprawdę nie jest zła, a pisana jako przedmiot dodatkowy w niczym wam nie zaszkodzi. No... jako obowiązkowy jej nie polecam, bo można się najeść trochę stresu.

pzdr.

igortsw 26.09.2009 13:57

Dobra a ja teraz trochę z innej beczki, zastanawiam się nad wzięciem tematu: "Rozmowy człowieka z Bogiem w literackim przekazie twórców różnych epok. Zanalizuj problem na wybranych przykładach".

Już parę książek/lektur z których mógłbym skorzystać mam w głowie, ale może ktoś jeszcze podsunie coś ciekawego, z czego mógłbym skorzystać...

nosu 26.09.2009 16:48

Jest ktoś na tym forum kto studiuje Budownictwo lub Energetyke na PK?? prosiłbym o priva..

piter116 28.09.2009 12:53

Jest na tym forum jakiś student rozpoczynający studia na PK, wydział Inżynierii Środowiska? : )

Zola 28.09.2009 16:23

do usunięcia

Zola 30.09.2009 17:48

do usunięcia

DrewniaQ 30.09.2009 20:17

Od jutra przerzucamy się na drugi temat: studia/po maturze. Nie wiem czy się cieszyć czy opłakiwać!

!!IRIVER!! 30.09.2009 20:41

Ja od piątku.. :P :D

Pawel.Busko 07.10.2009 16:46

Witam;)
Mam problem pośrednio związany z tematem. Macie jakieś pomysły na wstawkę/czołówkę do filmu ze studniówki? Na pewno pamiętacie Wasze wstawki/czołówki. Możecie coś podpowiedzieć?;)

z góry dzięki;)

Zola 07.10.2009 18:13

do usunięcia

Arkas 08.10.2009 21:23

Takie pytanko, jeśli będę zdawał geogr rozszerzoną to będzie mi ona liczona razy ile? 1,5 ; 2 czy normalnie?

Zola 09.10.2009 11:18

do usunięcia

wisłaWieczysta 10.10.2009 15:45

jest ktoś może stąd na Uniwersytecie ekonomicznym ?? trudno jest się dostać ?? i co trzeba zdawać rozszerzonego na maturze??

R33 10.10.2009 17:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wisłaWieczysta (Post 802175)
co trzeba zdawać rozszerzonego na maturze??

Przecież to zależy na jaki wydział, na stronie internetowej napewno masz.

wisłaWieczysta 11.10.2009 09:20

właśnie nigdzie nie moge tego znaleźć na stronie internetowej

!!IRIVER!! 11.10.2009 11:00

To znaczy, że nie powinieneś iść na studia, bo znalezienie takich informacji mi zajęło 12 sekund.

http://nowa.uek.krakow.pl/files/comm...9/US8_2009.pdf

MichauSzczu 11.10.2009 11:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pawel.Busko (Post 801311)
Witam;)
Mam problem pośrednio związany z tematem. Macie jakieś pomysły na wstawkę/czołówkę do filmu ze studniówki? Na pewno pamiętacie Wasze wstawki/czołówki. Możecie coś podpowiedzieć?;)

z góry dzięki;)

My np. uciekalismy z lekcji i szlismy na piwo :P + jakies tam scenki podrywu, lekcji czyli standard. Zreszta jak traficie na dobrego kamerzystę to on sam bedzie Wam podpowiadał jakie scenki zrobic. Albo np. pozyczyc jakas czarna bete i siac szpan wjeżdzajac na teren szkoły :>

Kris54 27.10.2009 20:43

Jakie polecilibyście kierunki na studia dla mnie -> rozszerzony WOS, Historia, Angielski (+normalnie Polski Majca Anglik podstawowe). Generalnie zdecydowany jestem na prawo, ale jak nie prawo to co byłoby dobre?

igortsw 02.11.2009 21:50

Jutro próbna z matmy, w radio trąbią że ludzie obgryzają paznokcie, a ja chyba jestem nie normalny bo się cieszę, że nie ma lekcji jutro :D

mb_1906 02.11.2009 21:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kris54 (Post 808880)
Jakie polecilibyście kierunki na studia dla mnie -> rozszerzony WOS, Historia, Angielski (+normalnie Polski Majca Anglik podstawowe). Generalnie zdecydowany jestem na prawo, ale jak nie prawo to co byłoby dobre?

Jak nie prawo, to z takim zestawem administracja, albo jakas filologia na UP.

unpredictable_wislaczka 02.11.2009 21:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez igortsw (Post 811521)
Jutro próbna z matmy, w radio trąbią że ludzie obgryzają paznokcie, a ja chyba jestem nie normalny bo się cieszę, że nie ma lekcji jutro :D

Nie patrzcie na wyniki z próbnych :P Można łatwo spocząć na laurach, wiem to po sobie :rotfl:

ed: Mateuusz ale to raczej podbudowuje ;) bo można się zacząć więcej uczyć :P

Mateuusz 02.11.2009 21:58

hehe albo sie bardziej zalamac:D

Lupo 02.11.2009 22:03

Próbnej z PL nie zdałem.... a na prawdziwej to PRAWIE nie starczyło dla mnie skali xD (84%) :P

Mateuusz 02.11.2009 22:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez unpredictable_wislaczka (Post 811524)
Nie patrzcie na wyniki z próbnych :P Można łatwo spocząć na laurach, wiem to po sobie :rotfl:

ed: Mateuusz ale to raczej podbudowuje ;) bo można się zacząć więcej uczyć :P

zeby sie uczyc trzeba zrozumiec:-p a ja ni w zab majcy nie kumam:P

unpredictable_wislaczka 02.11.2009 22:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mateuusz (Post 811542)
zeby sie uczyc trzeba zrozumiec:-p a ja ni w zab majcy nie kumam:P

A no chyba,że tak :D Powiem szczerze,że jestem ciekawa tej obowiązkowej matury z matmy...czy będzie jakoś megatrudnie, czy jednak przystępnie i do napisania :)
A czy jak się poprawia maturę, to można pójść na te próbne styczniowe matury?

ed: To te listopadowe to są te z CKE, a nie dopiero z Operonu?

Mateuusz 02.11.2009 22:27

teraz te probne matury sa w listopadzie:shock:
wydaje mi sie ze zrobia ja banalna bo inaczej by reforme oswiatowa szlag trafil:) a pozatym rzad dostalby po dupie gdyby sie okazalo ze ludzie w 80% nie zdali majcy na maturze:rotfl:
edit. a majcy napewno jest z CKE a co do reszty to nie mam zielonego pojęcia:)

MichauSzczu 02.11.2009 22:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez igortsw (Post 811521)

To tak jak ja :D I powiem Ci z doswiadczenia ze jest to jedyne rozsądne podejscie do matury próbnej :>

DominoForza 03.11.2009 13:00

i jakie refleksje po probnej majcy ?

jeslo chodzi o mnie ,to wydaje mi sie ze zamkniete nie byly najgorsze ale z otwartymi problem mialem

igortsw 03.11.2009 13:02

No i jak po próbnej?? Ja czuje nie dosyt, liczę na około 80%, w sumie na więcej nie mogłem liczyć bo się jeszcze nic nie uczyłem :P, ale wiem że dało sie to napisać na fulla bo było naprawdę wszytko w miarę proste. W ogóle zamknięte to tak jak taka krzyżówka dla relaxu :D

Jedno zadanie przekombinowałem, a do drugiego nie mogłem znaleźć wzoru w tablicach...

P.S. Kumplowi brakło kartki na rozwiązanie zadań i się pyta co ma robić, a babki zgupiały :D

DominoForza 03.11.2009 13:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez igortsw (Post 811698)
No i jak po próbnej?? Ja czuje nie dosyt, liczę na około 80%, w sumie na więcej nie mogłem liczyć bo się jeszcze nic nie uczyłem :P, ale wiem że dało sie to napisać na fulla bo było naprawdę wszytko w miarę proste. W ogóle zamknięte to tak jak taka krzyżówka dla relaxu :D

Jedno zadanie przekombinowałem, a do drugiego nie mogłem znaleźć wzoru w tablicach...

P.S. Kumplowi brakło kartki na rozwiązanie zadań i się pyta co ma robić, a babki zgupiały :D

loo to grubo popisal ,mi nawet polowa z tego dostepnego miejsca by wystarczyla

Stavanger 03.11.2009 13:19

Zamknięte zadania były proste, zwykłe liczenie podstawianie do wzoru itp. Otwarte takie sobie, ale nie były też najgorsze. BTW : Ile wyszło równanie prostej równoległej w tym otwartym za 2 punkty:-D ?

igortsw 03.11.2009 13:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez DominoForza (Post 811706)
loo to grubo popisal ,mi nawet polowa z tego dostepnego miejsca by wystarczyla

Jak gościu zrobił całe zadanie kapnął się, że nie o to biega - skreślił, no i od nowa pisał, to nic dziwnego.

Nawet vlepki rozdawali do matury :lol:

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Stavanger (Post 811710)
Zamknięte zadania były proste, zwykłe liczenie podstawianie do wzoru itp. Otwarte takie sobie, ale nie były też najgorsze. BTW : Ile wyszło równanie prostej równoległej w tym otwartym za 2 punkty:-D ?

Wiem ze współczynnik a=-2 ale nie nie pamietam ile b wiec równanie prostej f(x)=-2x+(jakieś b) - jeśli mówimy oczywiście o tym samym zadaniu.

P.S. Podobno od 14 wyniki mogą ujawnić w necie.

!!IRIVER!! 03.11.2009 13:22

Z ciekawości spytam, jako już absolwent LO :P - rozwiązanie zadań zamkniętych gwarantuje zdanie matury?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 20:40.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl