![]() |
Cytat:
|
Cytat:
Proszę wybaczyć mi mój optymizm ale oczami wyobraźni widzę, że Wisła stanie kiedyś na nogi, Dajmy na to za rok za dwa lata. Zważywszy, że jest w Wiśle pewnego rodzaju promocja ze względu na trudną sytuacje finansową uważam że Wisła powinna zagwarantować sobie opcje pierwokupu obu zawodników za określoną kwotę. Rzecz jasne nie mam pretensji jeśli akutalne władzę tego nie zrobiły/zrobią. Trudno w takiej sytuacji myśleć o przyszłości. |
Cytat:
|
Te mityczne 12.2 baniek jako zobowiązania licencyjne to może być za mało, kwota potrzebna na 31 marca jest dużo wyższa. W międzyczasie dochodzą pensje za grudzień , styczeń, luty, opłacenie spotkań miastu (w tym ten fatalny termin meczu ze Śląskiem ) .
Wierzę że nam się uda , bo już udało się coś co wydawało się niemożliwe przez cały grudzień. Były momenty że 95% kibiców straciło wiarę w grę drużyny na wiosnę ... Rekord karnetów nie padnie, ale uważam że te 8k jest realne. |
Cytat:
Sprzedaż akcji Wisły - 4 mln sprzedaż Kostala i Imaza - 3,2 mln to już mamy 11,2 mln karnety - już jest duża mobilizacja więc myślę, że 10 tys karnetów jest możliwe, licząc po 200 zł za karnet to jest 2 mln zł Czyli jesteśmy 1 mln do przodu (przypominam, że aby uzyskać licencje na nowy sezon trzeba miaeć spłącone wszystko za 2018 rok) |
Wszyscy licza, że pójdzie dużo karnetów... Tylko weźcie pod uwage, że karnety z założenia są tańsze niż suma za pojedyncze bilety. A co za tym idzie mniejszy zysk dla klubu. Fajnie jakby teraz sprzedać 10 tys. karnetow i klub będzie miał z tego kasę na już. Tylko potem proporcjonalnie spada zysk za dzień meczowy. Także na dwoje babka wróżyła.
Cytat:
|
No to nawet niech sprzedadza 8-10 tys karnetow.
A to i tak sporo 1,5-2 mln.Do tego zysk z biletow w dniu meczowym ,+ 7,8 tys x25 zl=200 tys,za mecz w zaleznosci od naszej mobilizacji. No i Socios ,skladki na dzis to prawie 100 tys miesiecznie(same skladki,a liczba czlonkow rosnie),to ponad 1 mln rocznie.+ darowizny. akcje klub dla klubu itp.po tym co zesmy przeszli w grudniu nic nam juz nie straszne. wystarczy popatrzec na ukradziony zysk meczowy z Lechem,900 tys ile za to mozna by opłat porobić,za ktore teraz musi placic Socios ,zeby klub mogl egzystowac nawet za np kosiarke do murawy,czy ogrzewanie boiska treningowego. |
Jak mam być szczery to rzuca się w oczy ten o to framgent z artykuł na stronie sport.pl"
"(...) umowa sprzedaży chroniła też w pewien sposób sprzedających. Umieszczono w niej specjalny punkt, który odnosił się do dodatkowego gwarancyjnego porozumienia. Mówiło ono o niepociąganiu do odpowiedzialności cywilnej, byłych zarządców spółki przez nowych inwestorów.". . Więcej: http://www.sport.pl/pilka/7,65039,24...amy-wazne.html Krótko mówiąc wiadomo, że stary zarząd ma czego się bać i dlatego należy go bezwzględnie rozliczyć! Nie chodzi tu o samą karę, a sprawiedliwość! |
Mowa o 12 mln ale bedzie pewnei mniej. Zawodnicy odchodzacy zapewne podpisuja porozumienia o przedluzeniu. splaty. Cos tak mowil rowniez Wislocki u Stanowskiego.
|
Cytat:
Edit: zapomniałem, że to nie wchodzi do zobowiązań licencyjnych, więc pewnie nie będzie płacone. Pytanie tylko, czy piłkarze nie wkurzą się, jak znowu nie będą mieli kasy na czas. |
Było już gdzieś podawane że po ugodach z piłkarzami dług licencyjny spadł do 10.5 miliona. Sprzedaż zawodników, pożyczka i akcje pokryją to w zasadzie w całości. Ergo to co zarobimy na karnetach i biletach będzie szło na utrzymanie zespołu i przynajmniej w teorii nie powinniśmy już powiększać zadłużenia i nawet bez inwestora powinniśmy móc dotrzymać do następnego sezonu jeśli chodzi o licencję. Sportowo też jakoś się nie martwię, nie przy Stolarze. Poza tym jestem pewien, że zobaczymy jeszcze ruchy kadrowe do nas poza dwoma obrońcami.
Inna sprawa, że nie sądzę żeby tak długi okres bez nowego właściciela był przewidywany :) |
A umowy na sprzątanie stadionu, ochronę i catering zostały rozwiązane za porozumieniem stron czy przez wypowiedzenie, wie ktoś coś ?
|
Cytat:
ale pamiętając jak zaskoczeni byli dotrzymaniem obietnicy odnośnie ost wypłat i generalnie jest spore zaufanie do nowego zarządu więc na pewne ustępstwa pójdą. Nie na tyle duże, żeby znowu wytrzymać pół roku bez wypłat ale też nie sądze żeby były podobne wały jak za poprzedniego zarządu ;) |
Niejaki Jakub M. dorzuci 103 000 zł, płatne do końca marca...a właściwie zwróci te które sobie przywłaszczył,w zamian dostanie rok w zawiasach
2,5 roku na rozstrzygnięcie w tak banalnej sprawie,aż strach pomyśleć co by się stało gdyby doszło do procesu z duetem grudniowych właścicieli w polskich sądach , najlepiej gdyby doszło do dobrowolnej obustronnej ugody i zrzeczeniu się roszczeń obu stron ich do Wsły SA. , TS od odszkodowania od nich (którego i tak nie można wyegzekwować bo to dwaj Golce ) |
|
Wszyscy robią błąd i liczą wszelkie wpływy do klubu jako kwoty brutto. Niestety, po opodatkowaniu przez nasze kochane państwo zostaje sporo mniej.
|
Cytat:
O podatku dochodowym nie może być mowy, bo daleko nam od osiągania jakiekolwieku zysku. |
Cytat:
Ale brednie |
Mógłby się wypowiedzieć ktoś kto ogarnia CLJ oraz oglądał dwa sparingi o Hoyo-Kowalskim ?
Wiem, że ma 15 lat, ale z tego co niektórzy pisali, że wyglądał solidnie przy Wasilewskim i warunki jak na swój wiek ma fantastyczne.. nie ma opcjii postawić na takiego chłopaka zamiast Klemenza, który pewnie będzie grał ? to inwestycja w przyszłośc i nawet jeśli będzie popełniał błędy to można na nim sporo zarobić /pomyliłem tematu, jak mogę prosić o przeniesienie posta do PRZYGOTOWANIA to byłoby super |
Trałka mu połamie nogi i koniec kariery przed 16-tką.
|
Cytat:
|
Cytat:
Zapłacimy podatek CIT 19%. W tym kraju wszystko jest opodatkowane, niekiedy wielokrotnie. |
No i 22% vatu. Ale mniemam, że kwota transferu jest netto.
|
Cytat:
|
Cytat:
Wiem jak się płaci podatki bo miałem firmę. A co niby będzie kosztem uzyskania przychodu w tym wypadku? |
Cytat:
Skończmy ten offtop. |
haha proszę usuńcie te posty o podatkach bo wstyd na Polskę będzie...
|
Pozwolę sobie na małą analizę finansów Wisły. Uprzedzam, że nie mam dojścia do żadnych dokumentów i piszę na podstawie faktów medialnych albo spekulacji medialnych.
W czasie kiedy miało dojść do przejęcia Wisły przez lokalnych biznesmenów była mowa, że obecnie do Wisły trzeba dokładać 800 tysięcy na zespół i chociaż 400 tysięcy na powolne spłacanie długów. Wnioskuję z tego, że na resztę wydatków związanych z zespołem ( autokar, baza treningowa, biura i inne ) pieniądze miałyby być najprawdopodniej z zysków z meczu, gadżetów i z pieniędzy od sponsorów. Przekładając to na sytuację obecną myślę, że można stwierdzić że na zespół nie potrzeba już 800 tysięcy a 600, co do powolnego spłacania długów pewnie ciężko z tych 400 tysięcy miesięcznie zejść, bo to pewnie i tak minimum żeby jakoś wychodzić z bagna. Także obecnie przyjmująć, że pieniądze od sponsorów nie wzrosną i inne dochody jakoś znacząco również, brakuje co miesiąc 1mln. Jak znaleźć ten milion? 100 tysięcy to Socios, a dalej? Ponoć zapowiada się pospolite ruszenie co do karnetów, z tym że paradoksalnie nie jest to aż tak dobra wiadomość. Co prawda będzie to szybki i duży zarobek, ale odbije się to na zyskach z meczów np w maju. Możliwa jest taka sytuacja, że będzie tak mało kibiców poza karnetowych, że będzie trzeba dokładać do niektórych meczów. Poza tym pieniądze z karnetów zamiast być zabezpieczeniem na opłaty związane z kolejnymi meczami będą od razu wydane na licencję. Także poza Socios na horyzoncie nie ma rozwiązania na brakujący milion. Oczywiście Jarosław Królewski bardzo mocno pracuje nad wszystkimi brakami i jestem zachwycony jego zaangażowaniem, ale na tę chwilę wychodzi mi, że ten milion miesięcznie trzeba skombinować. Tak jak pisałem wyżej nie mam dojścia do żadnych dokumentów i spodziewam się, że ktoś mnie zaraz naprostuje i doda kilka ważnych faktów, ponieważ moje wyliczenia być może nie są dokładne bo nie mam rzeczywistych danych. |
Mamy licencje
|
Cytat:
https://www.pb.pl/wisla-plynie-do-inwestora-951075 |
fqqs napisał :
Wiem jak się płaci podatki bo miałem firmę. A co niby będzie kosztem uzyskania przychodu w tym wypadku? No chyba jednak nie bardzo. Vat zapłacimy różnicę vatowską za dany miesiąc. Zakładając, że jest sezon ogórkowy i nie mamy przychodów praktycznie wcale, a wiele kosztów klubu jest stałe będzie to mniejsza kwota niż 23% od kwoty w/w transferu. Bez tych transferów mielibyśmy VAT do ściągnięcia - ale każdy przedsiębiorca wie czym często się kończy ściąganie VATu od US. Ciekawi mnie też fakt jaką kwotę podają dziennikarze - netto czy brutto i jak opodatkowane są transfery w futbolu, bo szczerze nie mam pojęcia. Zawsze byłem przekonany, że kwoty w futbolu są kwotami transferów netto, gdyż we wszystkich innych branżach na poziomie operuje się kwotami netto. Tylko małe 'firemki' operują kwotami brutto - a i to jest obecnie rzadkością. Dziwnym by było dla mnie operowanie kwotami brutto, gdyż transfery za granicę zapewne idą w netto, a VAT odprowadza bezpośrednio kupujący (chyba, że w futbolu jest inaczej, co by mnie ogromnie zdziwiło) u siebie w kraju. Dochodowy możliwe, że w jakimś stopniu zapłacimy na koniec kwartału. W formie zaliczki. Zależy od wyniku za ten kwartał. Przypominam, że darowizny nie wliczają się do dochodu, więc bardzo możliwe, że dochód ten będzie niewielki. Nie jestem prawnikiem od prawa Spółek SA, ale tak przynajmniej to wygląda w zwykłych firmach czy spółkach. |
Cytat:
|
z praw telewizyjnych to nam ekstraklasa spłaca długi za stadion
|
Wisła Kraków. Tomasz Siemiątkowski: Pat właścicielski może potrwać dłużej
https://sport.interia.pl/klub-wisla-...ot,nId,2796507 |
Sarapata powinna isc na dlugie lata do pierdla. Ujeb*c klub finansowo to jest jedna sprawa, ale ujeb*c klub z punktu prawnego to jest wyjatkowe skur*********.
|
Oficjalnie: Licencja odwieszona.
https://www.laczynaspilka.pl/federac...ie-odwieszona1 |
Tomasz Siemiątkowski wypowiada się na temat umowy, której nie widział. Czyli bla bla bla co może a nie musi być.... NIe wiem w jakim celu ktoś przeprowadza tę rozmowę, ale mimo wszystko osoby, które tę umowę miały w ręku i z pewnością twierdzą, że jest ona nieobowiązująca, sa bardziej wiarygodni niż kolejne wypociny interi
|
Cytat:
|
To, że dostaniemy tę licencję to było więcej niż pewne po pierwsze dla Ekstraklasy byłby to olbrzymi cios marketingowy, a po drugie z takimi ludźmi u sterów i wsparciem tysięcy kibiców nie mogło być inaczej niż tylko odwieszenie licencji.
Tu gra toczy się o coś ważniejszego, o pozyskanie inwestora, który wyprowadzi Wisłę z problemów w których się obecnie znajduje. Miejmy nadzieję, że Pan Królewski znajdzie Wiśle kogoś poważnego, bo bez tego będziemy balansować na granicy mówiąc delikatnie. |
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 07:26. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl