Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   TS Wisła byłym właścicielem Wisły Kraków S.A. (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9691)

krakus76_ 15.01.2019 11:30

Imaza w cholerę sprzedać. Niech do bierze Lech czy Legia jak chcą byleby zapłacili. Pytanie czy ktoś za niego da jakieś pieniądze .... ? Pojawiały się jakieś kwoty bo on ewidentnie jest z kimś już dogadany. ?

A jak nie to niech zasuwa przez te kilka miesięcy, pomoże w utrzymaniu i podziękował.

maaarcin 15.01.2019 11:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ExoFan (Post 1530601)
Przede wszystkim dzień dobry, forum czytam od dawna, ale sytuacja wymusiła, że się zarejestrowałem i przedstawię krótko fakty.

To co się dzieje w Wiśle, to cyrk do potęgi n. W KRS nadal figuruje Sarapata jako prezes, bo sąd jeszcze nie rozpatrzył zmian w zarządzie i nie wiadomo, co postanowi (umowa z Vanną i Hartlingiem), samozwańczy prezes Wisłocki nie będąc formalnie we władzach spółki "formalnie" przekazuje "władzę" trzem pozyczkodawcom. To tragifarsa. Podejrzewam, że w Kambodży są mniejsze jaja niż to, co oni wyprawiają teraz w Krakowie.

Ale sąd zapewne nie wie nic o umowie z Vanną i Hartlingiem, bo niby skąd ma wiedzieć. Oni niczego do sądu nie zgłosili.

regan 15.01.2019 11:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ExoFan (Post 1530601)
Przede wszystkim dzień dobry, forum czytam od dawna, ale sytuacja wymusiła, że się zarejestrowałem i przedstawię krótko fakty.

To co się dzieje w Wiśle, to cyrk do potęgi n. W KRS nadal figuruje Sarapata jako prezes, bo sąd jeszcze nie rozpatrzył zmian w zarządzie i nie wiadomo, co postanowi (umowa z Vanną i Hartlingiem), samozwańczy prezes Wisłocki nie będąc formalnie we władzach spółki "formalnie" przekazuje "władzę" trzem pozyczkodawcom. To tragifarsa. Podejrzewam, że w Kambodży są mniejsze jaja niż to, co oni wyprawiają teraz w Krakowie.

Dzięki za fakty, zajmiemy się tym możesz zamykać już konto :D

Ajax 15.01.2019 11:42

Cytat:

Pierwotnie napisane przez regan (Post 1530600)
Ale jak na owacje na stojaco? Przeciez on nie biega po boisku to jak bedziesz klaskał to nie będzie za bardzo wiadomo komu ;)

No nie wiem jak np będzie skandowane jego nazwisko to będzie wiedział ;)

ExoFan 15.01.2019 11:43

Akcje są w rękach Vanny i Hartlinga i sąd ma takie informacje, bo nastąpiło zbycie akcji. Akurat trochę siedzę w prawie spółek i wiem, jak to wygląda.

PS. @regan - też pozdrawiam.

Putin2000 15.01.2019 11:53

A mnie się wydaje, że to celna uwaga.

Na jakiej zasadzie wspomniane Trio przejmuje kontrolę nad Wisłą? Dają pożyczkę, ok, ale to nie daje prawa do kierowania spółką. Takie rzeczy są określone w prawie polskim, a nie prawem kaduka.

Komu ta pożyczka została przekazana? TS, jako właścicielowi spółki, czy spółce bezpośrednio? Kto jest wobec tego dysponentem środków? Paradoksalnie może być lepiej jeśli środki pójdą przez TS, bo jeśli sąd nie przychyli się do tego, że umowa z tercetem egzotycznym jest nieważna i tym samym Wisłocki nie jest prezesem Wisły (a to by oznaczało, że nigdy nim nie był), to dysponowanie przez Wisłockiego środkami spółki byłoby bezprawne.

ExoFan 15.01.2019 12:00

Chodzi o parodię sytuacji w przypadku tercetu, a nie sąd. Sąd to zmiany w KRS, a tam w grę wchodzi zbycie akcji przez S.A.

tas de fleia 15.01.2019 12:01

Zbycie akcji, nie nastąpiło, bo umowa nie weszła w życie. Idąc tym tokiem, jeżeli nastąpiłaby fizyczna kradzież akcji, to zarząd już nie sprawowałby swojej funkcji, bo akcje miałby kto inny?

kowalkowskij 15.01.2019 12:05

Niedoszli właściciele nie złożyli do KRS wniosków o zmianę zarządu, więc dla sądu nie istnieją. Nie nastapił wpis do księgi akcyjnej również. Wpisanie Wisłockiego to formalność. Tam też siedzą kibice Wisły...

sanderuss 15.01.2019 12:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ExoFan (Post 1530606)
Akcje są w rękach Vanny i Hartlinga i sąd ma takie informacje, bo nastąpiło zbycie akcji. Akurat trochę siedzę w prawie spółek i wiem, jak to wygląda.
.

Dzieki ze jestes! Zaraz dam znac kancelariom Leśnodorski Ślusarek i Wspólnicy oraz Giera Kaczmarek i Wspólnicy zeby na przyszlosc wszystkie opinie przechodzily przez ciebie bo oni sie nie znaja tak dobrze jak ty!

grzechu1991 15.01.2019 12:08

Exofan nie wiem w jakim prawie spółek siedzisz, ale na pewno nie polskim. Wpis dotyczący zmian w zarządzie spółki akcyjnej ma charakter deklaratoryjny. Członkiem zarządu jest się od momentu powołania przez uprawniony organ, a nie od chwili ujawnienia tego faktu w rejestrze. To, że ktoś nie figuruje w KRSie nie znaczy, że nie jest członkiem zarządu spółki. Sąd żadnych informacji o zbyciu akcji nie ma, bo musiałoby to zostać zgłoszone (pytanie przez kogo skoro stary zarząd złożył rezygnację, a nie wiadomo czy akcjonariusze powołali Pietrowskiego, czy też on sam uznał, że jest p.o. prezesa). Wisłocki jest zatem prezesem i ma pełną moc decyzyjną, nie ma jej natomiast ani Piggi ani Gołda, mimo że dalej są wpisani w rejestrze.

gregoriustsw 15.01.2019 12:11

@ExoFan
Rozumiesz roznice miedzy akcjami imiennymi i na okaziciela, a takze uprawnienia zbywcy akcji wynikajace m.in. z KSH, gdzie w kilku artykulach expressis verbis wymienione sa instytucje na ktore zapewne Wisla bedzie sie powolywac bo ma do nich calkowite prawo ?

MaLk 15.01.2019 12:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez grzechu1991 (Post 1530614)
Exofan nie wiem w jakim prawie spółek siedzisz, ale na pewno nie polskim.

Może w szwedzkim :D

ExoFan 15.01.2019 12:12

Rozumiem lepiej niż Wam sie wydaje. Pogadamy po decyzji sądu, pozdrawiam. Najbardziej rozbawiło mnie "umowa nie weszła w zycie". Umowa, której nikt z tego forum nie widział na oczy.

MaLk 15.01.2019 12:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ExoFan (Post 1530619)
Rozumiem lepiej niż Wam sie wydaje. Pogadamy po decyzji sądu, pozdrawiam. Najbardziej rozbawiło mnie "umowa nie weszła w zycie". Umowa, której nikt z tego forum nie widział na oczy.

Mnie bardziej ubawiło "sąd ma takie informacje, bo nastąpiło zbycie akcji" - też zapewne na podstawie umowy, której nikt z tego forum nie widział na oczy.

Boracik86 15.01.2019 12:16

Dobrze że jesteś tak rozbawiony. Może nikt tutaj nie widział tej umowy. Są natomiast ludzie, którzy ją widzieli i stwierdzili iż jest nie ważna. Jeżeli interesujesz się Wisłą to wiesz o kogo chodzi. Ja im ufam. Ty nie musisz.

sandomingo 15.01.2019 12:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ExoFan (Post 1530619)

Kto mówi, że umowa nie weszła w życie? Nie powtarzajmy tej zabawy od początku...
Jeżeli w aktach rejestrowych nie ma umowy pomiędzy TS a Wanną i Hoganem to dlaczego KRS miałby się nią zajmować?

Gdyby Wanna i Hogan chcieli dokonać zmian w KRS musieliby:
1. Złożyć w KRS dokumenty dot. zmian właścicielskich (co najmniej umowę, przy czym KRS mógłby zażądać dalszych dokumentów, np. potwierdzeń przelewów)
2. Podjąć uchwałę o powołaniu Pietrowskiego na prezesa - i zawnioskować o jego wpis do KRS

Żadna z tych czynności nie została dopełniona. Hogan wie, że dla niego hipotetyczne uznanie umowy za obowiązującą mogłoby oznaczać konieczność zapłaty odszkodowania za brak licencji, więc z pewnością nie naciska.

it 15.01.2019 12:26

Nie ma co bezmyślnie atakować ExoFana tylko dlatego, że wyraził pogląd, który się nie podoba.
Nikt z forum umowy zapewne nie widział, to prawda, wypowiedziały się kancelarie, ale to tylko opinie, ja mimo wszystko nie mam pewności co do tego jak postąpi sąd i w oparciu o jakie przesłanki.
ExoFan zwraca uwagę na pewne niebezpieczeństwo i trzeba tylko mieć nadzieję, by te obawy nie były zasadne.

ciacho 15.01.2019 12:29

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ExoFan (Post 1530609)
Chodzi o parodię sytuacji w przypadku tercetu, a nie sąd. Sąd to zmiany w KRS, a tam w grę wchodzi zbycie akcji przez S.A.

Jakie akcje zbyła SA ekspercie?

Putin2000 15.01.2019 12:32

Ja nie chcę siać zamętu, tylko zwracam uwagę na pewne rzeczy, bo sam się niepokoję. Przecież PZPN też się odnosił do kwestii właścicielskich. Moje pytania nie są znikąd. No i po prostu nie wiem, jak miałoby wyglądać przejęcie kontroli nad Wisłą od strony prawnej i co tak naprawdę oznacza.

Mam nadzieję, że to wszystko zostało odpowiednio zrobione.

MaLk 15.01.2019 12:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez it (Post 1530627)
Nie ma co bezmyślnie atakować ExoFana tylko dlatego, że wyraził pogląd, który się nie podoba.
Nikt z forum umowy zapewne nie widział, to prawda, wypowiedziały się kancelarie, ale to tylko opinie, ja mimo wszystko nie mam pewności co do tego jak postąpi sąd i w oparciu o jakie przesłanki.
ExoFan zwraca uwagę na pewne niebezpieczeństwo i trzeba tylko mieć nadzieję, by te obawy nie były zasadne.

Pewnie gdyby nie przedstawił swoich wątpliwości jako fakty, okraszając to wszystko pejoratywnymi sformułowaniami, nie dostałby adekwatnych reakcji.

ExoFan 15.01.2019 12:35

Polecam sie dokształcic o obowiązku informacyjnym zbycia akcji spółki:

https://www.rp.pl/artykul/625101-Trz...ciu-akcji.html

sandomingo 15.01.2019 12:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ExoFan (Post 1530632)
Tak, tak - jestem z drugiej strony Błoń. Argument na poziomie. Polecam sie dokształcic o obowiązku informacyjnym zbycia akcji spółki:

To Wisła Kraków S.A jest spółką publiczną?

krysztal 15.01.2019 12:40

Wygląda na to że według niego SA sama się sprzedała

funkykoval 15.01.2019 12:43

No i znowu czegoś nie doczytałeś
1) Wisła SA nie jest spółką publiczną
2) w przypadku zbycia akcji imiennych konieczne jest zgłoszenie do księgi akcyjnej przez Nabywcę akcji
tyle na szybko

pete29 15.01.2019 12:45

@ ExoFan

Ten artykuł dotyczy spółek publicznych geniuszu.

.

Raf 66 15.01.2019 12:50

To, co jeszcze dwa tygodnie temu wydawało sie niemożliwe, właśnie dzieje się na naszych oczach. Mam na myśli odsunięcie grupy osób od tego, na czym im najbardziej zależało. W gabinetach się dało. Mówienie, że nie da się na trybunach, świadczy o tym jak cieńcy jesteśmy wszyscy.

sandomingo 15.01.2019 12:53

Tak w ogóle to zgodnie z ustawą o KRS, istnieje domniemanie, że dane wpisane do tego rejestru są prawdziwe. Obowiązuje też zasada, że wpisy (w tym wpisy zmian) dokonywane są na wniosek - a z urzędu tylko wtedy, gdy konkretny przepis nakłada na sąd taki obowiązek.

Ponieważ tercet egzotyczny żadnego wniosku do KRS nie złożył - obowiązuje domniemanie, że wpis o fakcie własności po stronie TS jest prawdziwy (pomijając kwestię obowiązywania umowy, akcji itp.).

TS - w składzie bez Sarapaty - złożył.wniosek o wpis zmiany w przedmiocie wykreślenia dwóch członków zarządu (Sarapata i Gołda) i wpisaniu nowego, Wisłockiego.

Kamson 15.01.2019 12:57

ExoFan twoje teorie są żywcem wyjęte z forum ludzi niepełnosprawnych intelektualnie mieniących się kibicami pewnego śmiesznego klubu w paski.

Paszoł won :tsw_kopniak:

PhantomRanger 15.01.2019 12:58

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1530633)
To Wisła Kraków S.A jest spółką publiczną?

W 2006 lub 2007 roku zostało zmienione prawo i wszystkie Sportowe Spółki Akcyjne musiały zostać przemianowane na Spółki Akcyjne. Nie wiem czy pociągnęło to za sobą jakieś dodatkowe prawa i obowiązki z tego wynikające, czy mimo bycia SA nadal działają na zasadach dawnych SSA.

pete29 15.01.2019 13:06

Kluczowy jest wpis nie Zarządu ale nowej Rady Nadzorczej.

Czy w statucie SA była możliwość powołania członków RN nie przez walne zgromadzenie ale bezposrednio przez TS.

Jeżeli było walne to czy notariusz nie miał wątpliwości dotyczących czy TS jest jedynym akcjonariuszem ?

Jeżeli do powołania RN wystarczyła uchwała TS to czy sąd dokona wpisu bez badania umowy.

efekt 15.01.2019 13:10

pete29
To nie wymaga walnego bo to uzupełnienie rady bo abdykacjach w zasadzie trzech członków

bridgeburner 15.01.2019 13:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kamson (Post 1530641)
ExoFan twoje teorie są żywcem wyjęte z forum ludzi niepełnosprawnych intelektualnie mieniących się kibicami pewnego śmiesznego klubu w paski.

Paszoł won :tsw_kopniak:

Hatrling typa wynajął a jaki z niego businessman to wszyscy wiemy
100 mu starczyła tylko na studenta 1 roku
Z prywatnej, wyższej szkoły tego i owego

pete29 15.01.2019 13:13

@ efekt

nie rozumiem ?????????

sandomingo 15.01.2019 13:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PhantomRanger (Post 1530642)
W 2006 lub 2007 roku zostało zmienione prawo i wszystkie Sportowe Spółki Akcyjne musiały zostać przemianowane na Spółki Akcyjne. Nie wiem czy pociągnęło to za sobą jakieś dodatkowe prawa i obowiązki z tego wynikające, czy mimo bycia SA nadal działają na zasadach dawnych SSA.

To było pytanie retoryczne:)

petred 15.01.2019 14:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ExoFan (Post 1530632)
Tak, tak - jestem z drugiej strony Błoń. Argument na poziomie. Polecam sie dokształcic o obowiązku informacyjnym zbycia akcji spółki:

Przecież to jest ulubiony portal sąsiadki bo cały czas jadą po Wiśle :rotfl::help: Tylko debile czytają ten portal - to jest jak pudelek dla żydów więc :help::haha:

Wisła V 15.01.2019 14:51

Dajcie mu już spokój, szkoda z nim wchodzić w polemike, smierdzi pejsem na kilometr...wogole powinien być zakaz rejestracji na jakiś czas przynajmniej do ustabilizowania sie sytuacji z Wisłą bo populacja troli na tym forum gwałtownie wzrosła

MaLk 15.01.2019 15:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez petred (Post 1530656)
Przecież to jest ulubiony portal sąsiadki bo cały czas jadą po Wiśle :rotfl::help: Tylko debile czytają ten portal - to jest jak pudelek dla żydów więc :help::haha:

rp.pl?

Uuu... ale wiesz, że nasz trzeci muszkieter ma pod sobą ten portal? :P

gregoriustsw 15.01.2019 16:06

@ExoFan

Mowiliśmy Ci wielokrotnie o różnicach pomiędzy akcjami imiennymi i na okaziciela. Mówiliśmy o innych rzeczach.
Jedyne co pokazałeś to ośmioletni artykuł z gazety, w dodatku kompletnie nie na temat. Mówisz o swojej wiedzy i żądasz uznania wiarygodności, a jednocześnie to co mówisz jest niemalże skopiowane z forum starozakonnych. Jeżeli faktycznie jesteś prawnikiem to z pewnością zrozumiesz nasze podejście, ono wynika jedynie z szeroko pojętej "ostrożności procesowej" ;)
Jak chcesz - pogadamy na pw, zadam Ci parę pytań na które każda osoba z branży odpowie z zamkniętymi oczyma i wtedy w jakiś sposób się być może uwiarygodnisz. Do tej pory - niestety wierzę Ci (i chyba nie tylko ja, chociaż oczywiście rzecznikiem nikogo nie jestem i każdy może mieć swoje zdanie) tak samo jak późnemu Jurczyńskiemu.

gregoriustsw 15.01.2019 16:26

@ExoFan

Dostałeś kontrargumenty, spokojną i merytoryczną odpowiedź, a reagujesz ucieczką i obrazą?
Jest to "trochę" podejrzane i bardziej niż trochę zabawne. Spróbujmy inaczej - wskaż artykuły na których opierasz swoje podejście. Potraktuj to jak kazus. Podyskutujemy merytorycznie.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 05:24.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl