![]() |
Trzeba było nie doprowadzać do tej haniebnej serii porażek, to wtedy nie musielibyśmy się podnosić. Ten sezon jest hańbą i upokorzeniem - najgorsze miejsce od 26 lat, najwyższa porażka od 64 lat, najdłuższa seria porażek w historii i najwięcej porażek w jednym sezonie w historii. Mamy o tym zapomnieć?
|
Racja, powinniśmy to rozpamiętywać każdego dnia.
|
Cytat:
Nie wolno też zapomnieć o nie strzelonym karnym Boguskiego!!! |
Czyli uważasz, że ten sezon nie jest kompromitacją?
|
Cytat:
|
Niech wam będzie. Oby tylko drugi tak tragiczny sezon już się nie przytrafił.
|
Cytat:
Tak jak Kuba jakiś czas temu powiedział: Byliśmy w bagnie po uszy, a teraz jesteśmy po szyje - celowo nie cytuje bo nie jestem pewny czy dokładnie tak co do słowa, ale sens zachowany. Wisła dopóki nie wyjdzie z poważniejszych kłopotów finansowych to jej zadaniem jest się w lidze utrzymywać. Tylko tyle i aż tyle i hurra że się to udało. W przyszłym sezonie powinno być łatwiej. |
Ahh widzę, że niektórzy dalej dzielnie siedzą w rzeczywistości Cupiałowej. Dlaczego kompromitacją dla zespołu na poziomie walki o utrzymanie się w lidze ma być wykonanie zadania? :D
Ja wiem że kibice mogą mieć zaburzony obraz jakości piłkarskiej zawodników swojego klubu ale gdzieś chyba jest granica. Szykujcie się na następny sezon w ogonie - mniej dramatyczny bo będzie spadała tylko jedna drużyna. |
Cytat:
|
Utrzymaliśmy się, jesteśmy 13 drużyna w kraju, może nie jest to spektakularny sukces, ale biorąc pod uwagę nasze problemy kadrowe, zmianę trenera, cięcie wydatków na letnie transfery to widocznie lepiej (dużo) być nie mogło.
Wartaloby się zapytać kolegi Zbyszka wyżej co zrobił od siebie a y Wisła w tym sezonie była wyżej? Kupił karnet, koszulkę czy wspierał mentalnie piłkarzy i klub na forum? PS. Tak chwalony przez wszystkich Raków, z rozchwytywanym trenerem zajmie 12 miejsce w tabeli. Może po prostu wymagany więcej, niż realnie możemy osiągnąć? Ja wiem że tłuste lata nas rozpiescily a to było ponad dekadę temu... |
@zbyszek93
Wynik sportowy jest pochodną tego co się dzieje z naszym klubem. Dla mnie nie jest kompromitacją, jest odbiciem sytuacji w jakiej się znaleźliśmy: cudem jeszcze istniejemy i mamy wreszcie normalnych ludzi u sterów. Nadal walczymy o przetrwanie finansowe ... Opcję "100% ryzyka finansowego" już przerabialiśmy. Nie udało. Efekty będziemy spłacać jeszcze wiele lat ... |
Gościu w jakim matrixie ty żyjesz? W grudniu byliśmy na ostatnim miejscu w tabeli po serii 10 porażek, z dużą stratą do bezpiecznego miejsca. A jednak zapewniliśmy sobie utrzymanie, na trzy kolejki przed końcem, pomimo tego że spadają 3 drużyny. Mamy 45 punktów, o 8 więcej od najlepszego spadkowicza. Pomimo zadłużenia, marnych finansów, pandemii, plagi kontuzji i innych przeciwności z którymi przyszło się zmierzyć. Także z mojej strony czapki z głów dla trójki właścicieli, pracowników, sztabu i chłopaków. Upadliście, ale potrafiliście wstać i uratować ten KLUB. Wielkie dzięki dla WAS. Szczególnie wielkie dzięki dla KUBY - czyny nie słowa.
|
Nie dyskutujcie z gościem, przecież widać, że jebie od niego czosnkiem.
Ja w grudniu straciłem wiarę w utrzymanie, dlatego pomimo ostatniej słabej gry - czapki z głów dla właścicieli, trenerów i piłkarzy. |
Nikt tu nie ma pretensji do obecnego zarządu, jestem im bardzo wdzięczny za wszystko, a ja trochę za mocno napisałem wcześniej. Jestem bardzo zadowolony z 26 meczów tego sezonu. Zdobyliśmy w nich 45 punktów, co daje znakomitą średnią 1,73 pkt/mecz. Taka średnia w całym sezonie dałaby nam aż 64 punkty i bezprzeczne miejsce na podium w tej chwili. Trzeba też bardzo pochwalić trenera Skowronka, bo zdobył on 34 punktów w 21 meczach, co daje też dobrą średnią 1,62, a w tym roku w 16 meczach zdobył 28 punktów (1,75). Jednak cały sezon został zepsuty przez niewytłumaczalną serię porażek, w tym jedną bardzo upokarzającą (serio, nawet bardzo słabe, pierwszoligowe wręcz zespoły jak ŁKS, Sosnowiec czy Sandecja nie doświadczały czegoś takiego). Nawet słabe punktowanie w czasie tej zapaści (w stylu 8-10 pkt) dałoby nam 6-8 miejsce po 30 kolejce. Poprawiam się więc i piszę tak: kompromitacją był okres od września do grudnia, a cała reszta sezonu (znacznie większa) wraz z pracą trenera Skowronka była bardzo dobra i o nią nikt nie może mieć pretensji. Jestem zły jedynie na kolejki 9-18 i na upokarzającą porażkę z Legią.
|
@zbyszek: trzeba było tak od razu ;-)
|
Do utrzymania w tym sezonie wystarczyło 41 punktów a gdyby nie to co odjebały dzisiaj te nasze łamagi 38 pkt.Sezon dość" nie statystyczny"
|
Poza zacząć liczyć ile punktów potrzeba by zająć 15 miejsce w lidze ;)
|
Cytat:
|
W granicach 32-34 pkt da utrzymanie po 30 kolejkach na 100%. Była dawniej taka "zasada", czy raczej prawidłowość, że 1 pkt na mecz pozwala się utrzymać.
|
Skoro już wiadomo, że będzie 30 kolejek, to:
rekord punktów zdobytych przez 16 zespół w 30-kolejkowym sezonie (i za 3 punkty za wygrane) to Ruch Radzionków 2000/2001 i GKS Bełchatów 2012/2013 - po 31 punktów. Można zatem śmiało zakładać, że 32 punkty dadzą pewne utrzymanie. |
Cytat:
|
To zestawienie ile punktow miala przedostatnia druzyna.
Dwa razy 16 i 15 miejsce mialy tyle samo w 2008/09 LKS został przesuniety na ostatnie https://i.ibb.co/rsBR4sL/Zrzut-ekran...5-12-15-34.png |
Zwróciłbym uwagę na jeszcze jeden dość istotny punkt w regulaminie.
-jeśli koronawirus przerwie ligę przed 15. kolejką, to sezon uznaje się za nieodbyty, jeśli "po", to liczy się tabela po tej kolejce. |
Cytat:
|
UEFA zabrała ligom wszystkie terminy środowe do końca roku, stąd możliwe jest rozrywanie lig tylko w weekendy, a przy tym biorąc pod uwagę wiele spotkań reprezentacji i tych jest niewiele, jak widać tylko 14 do końca roku.
|
Cytat:
|
Po każdej "pełnej" kolejce.
wypadnie po 16 to tabela po 16 kolejkach, wypadnie po 20 to po 20 kolejkach. i tak dalej. |
Ja bym nie brał regulaminu PZPN w tym zakresie za poważny, bo zawsze mogą na kolanie go zmienić, jeśli finansowo nie będzie sensu kontynuować rozgrywek.
|
Patrząc na transfery w Mielcu (a raczej z Mielca), "możliwości" finansowe pary Radomiak/Warta (cudzysłow zamierzony) oraz fakt jednego spadkowicza zaryzykuje stwierdzenie, że w nadchodzącym sezonie do utrzymania wystarczy 20 pkt
A i to tylko dlatego że w meczach pomiędzy takimi drużynami ktoś punkty musi zdobyć |
Sprawdziłem sobie z ciekawości jak wygląda nasza zdobycz punktowa z Kubą w składzie, a jak bez... Wnioski są oczywiste, że jesteśmy uzależnieni od Kuby :)
Pkt z Kubą w składzie: 35 Pkt bez Kuby w składzie: 10 Średnia pkt z Kubą w składzie: 1.66 Średnia pkt bez Kuby w składzie: 0.66 Statystycznie: Gdyby Kuba grał cały sezon zajelibysmy 3 miejsce Gdyby Kuba nie zagrał ani jednego meczu zajelibysmy 15 miejsce Tylko Alon Turgeman wygląda w statystykach lepiej niż Kuba, z nim w składzie zdobywaliśmy średnio 1.88 pkt na mecz, a pierwsza w tabeli legia uzyskała średnią 1.86 :) |
rezerwowy skład
Dzisiaj mała zabawa statystyką z trochę innej strony, dotycząca naszego ostatniego spotkania w PP:
Kod:
Wiosna % minut wiosną ostatni występ ostatni występ 90 minutTyle, że ... kogo to można było wczoraj wystawić, żeby nie dało się tak powiedzieć? I na koniec parę moich uwag na marginesie, już nie statystycznych: Na wiosnę nasze rezerwy nie grały, więc jeśli ktoś nie grał w I zespole to w zasadzie nie grał nigdzie ... W.w. skład tak właściwie prowadził z KSZO 1-0, wynik posypał się dopiero po zmianach, gdy weszli zawodnicy, którzy z zespołem trenują dopiero od niedawna. No i generalnie, piłka nożna to gra zespołowa, zgranie ma w niej ogromne znaczenie (Jasiu, proszę to zanotować i podkreślić wężykiem ;) ) |
Ale gdy bramki zawala Buchalik to ciężko to zwalać na rezerwowych. W dodatku w obronie roszad nie dokonywaliśmy.
|
Cytat:
Secundo: skądś się te sytuacje wzięły ... i zwykle jednak odpowiada za to cały zespół. |
Cytat:
|
Wszystkie bramki są już na YT, ale to nie ten temat.
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Nie "bramki", a "bramkę" jak już. Ale co do zawalenia, to pełna zgoda. Gdybym miał jednak rzetelnie wszystko ocenić, to wolałbym obejrzeć z czego ten rożny wyniknął. Może z przypadku, a może z jakichś błędów. |
Jeśli podobny kalibrem do zawalenia bramki jest wg Ciebie sprokurowanie różnego to nie mam pytań.
|
Jak będziesz mi wmawiał coś, czego nie napisałem, to faktycznie nie podyskutujemy.
Natomiast polecam zadanie sobie pytania, czy bardzo gruby błąd bramkarza anuluje błędy innych zawodników? |
Pewnie jeszcze za wcześnie, ale już można coś liczyć.
W sezonach, kiedy mieliśmy 30 kolejek przy 16 zespołach, przedostatnia drużyna zdobywała odpowiednio liczbę punktów, jak poniżej:
Co prawda w sezonie 11/12 do zajęcia 15 miejsca wystarczyły 24 punkty, a w 06/07 23 punkty, ale było to przy spadających dwóch drużynach, gdzie walka toczy się trochę inaczej. Tak czy owak średnia liczba zdobytych punktów przez przedostatnią drużynę to 26,86, czyli 27 dla równego rachunku... Chętnie poznam inne propozycje dla liczby punktów, jakie trzeba zdobyć dla zajęcia 15 miejsca. Tak więc - 30 kolejek - 27 punktów to minimum, a moim zdaniem potrzeba tych punktów, co najmniej 30, żeby być pewnym utrzymania. Niech słuszność tego rozumowania potwierdzi fakt, że w ubiegłym sezonie, po 30 kolejkach (w warunkach ESA37) drużyna na 15 miejscu (Arka) miała 29 punktów (my mieliśmy 35). Na dzisiaj, po 3 kolejkach mamy 2 punkty, co daje nam średnią 0,67 pkt za mecz. Grając tak dalej po 30 kolejkach będziemy mieli 20 punktów. Mało. Prawda? Żeby mieć 30 punktów musimy w kolejnych wszystkich meczach uzyskać 28 punktów, czyli 1,04 punktów na mecz, czyli poprawić sie w punktacji o 55% (1,04 zamiast 0,67) Mistrzostwo zdobywały drużyny mające średnio 64 punkty. Najwięcej Wisła - 77 w 07/08 Najmniej - 56 Wisła w 10/11 i Śląsk 11/12 Żeby zdobyć MP z 64 punktami musimy zdobyć w 27 następnych kolejkach 62 punkty, czyli zdobywać średnio 2,3 punktów na mecz. Powodzenia. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 23:37. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl