![]() |
Prezydent weźmie większy kredyt
dziś Jacek Majchrowski, prezydent Krakowa będzie mógł zaciągnąć kredyty na ponad 534 mln zł. Sprzeciwiali się temu radni PiS, którzy chcieli mu ograniczyć tę sumę do 305 mln zł. Nic nie wskórali. We wczorajszym głosowaniu nad tą uchwałą ich wniosek przepadł. - Dzięki większemu kredytowi,inwestycje takie jak budowa estakad czy modernizacja stadionu Wisły i Cracovii nie będą zagrożone - cieszył się Paweł Sularz (PO). Około 317 mln z wywalczonej sumy zostanie przeznaczonych na spłatę rat wcześniejszych kredytów zaciągniętych przez gminę. Reszta pieniędzy pójdzie na inwestycje. Krzysztof Sakowski - POLSKA Gazeta Krakowska http://www.krakow.naszemiasto.pl/wydarzenia/975871.html |
No to na budowę stadionów i estakad może kiedyś braknąc pieniędzy , powoli nasz gospodarny i zapobiegliwy Majchrowski razem z PO-wcami bedzie zaciągac kredyty tylko i wyłącznie na spłatę rat juz wczesniej zaciągniętych kredytów . W ten sposób jeszcze zostaniemy z trzema trybunami i dopiero bedzie afera .
|
No to stawiają nam ptaszka na budowie;-)
|
Cytat:
A tymczasem niech nam rośnie ptaszek na budowie:D |
Cytat:
Cytat:
A z tymi kredytami to nie róbcie paniki. BO przynajmniej budejmy coś co ma szanse być wykorzystane a nie jak kiedyś mosty między polami. A chodiz o to żeby nie zaciągać kredytó ponad miarę w perspektywie wyborów i nie przywitać możliwe że nowego prezydenta z długami. |
Oglądałem właśnie wywiad na 3 z senatorami Personem z Po i jakimś z pisu mowili tak jakby byli pewni wypowiadali sie odnośnie miast gospodarzy i wg nich juz miasta sa wybrane (bez Krakowa i Chorzowa) to ja juz nie wiem o co k. chodzi
kto tu sciemnia i co to za gra ciekawe jak to wpłynie na finansowanie naszego stadionu |
Nie czarujmy się , Majchrowski amatorskim podejściem do tematu kandydowania miasta na gospodarza Euro przegrał sprawę na starcie. Dał pretekst do wytypowania Wrocławia i Gdańska i od tamtego czasu tylko gonimy.
Oglądałem dzisiaj konferencję betona Laty i gęgały Drzewieckiego . Mowa jest o : 2 kraje x 4 stadiony i my mozemy się tylko modlić o potknięcia Ukraińców . Oczywiście Lato szybko dodał że decyzję o wyborze podejmie wyłącznie UEFA , niezależnie od zdania PZPN . Ciekawe, zobaczymy. Podejrzewam że jak przyjdzie czas rozstrzygnąć to powiedzą : Kraków -ładnie , ale stadion macie mniejszy, i drogi na Ukrainę nie budujecie i lotnisko nie przepustowe. Obym się mylił. |
Cytat:
Jednak formalnie nie ma obecnie w wyścigu o status miast-gospodarzy podziału na miasta główne i rezerwowe więc nie martwmy się za w czasu... Gorsze jest tylko to, że często spotykam się czy to w telewizji, czy na portalach internetowych albo w gazetach z anachronicznymi stwierdzeniami o tym że Gdańsk, Poznań, Warszawa i Wrocław to miasta które będą na pewno gospodarzami, a Chorzów i Kraków traktowane są tam jako rezerwowe - tymczasem wiadomo że dopiero UEFA dokona ostatecznego wyboru, więc w związku z tym wszystkie miasta powinny być traktowane na równi. Jak widać niektóre media chcą chyba "dopiec" Krakowowi i naginają rzeczywistość... Bo czymś innym niż złośliwością wobec naszego miasta niektórych mediów w tej kwestii nie jestem sobie w stanie wytłumaczyć tego pomijania Krakowa. Jak widać niektórych boli to że mamy duże szanse i potencjał w wyścigu o EURO 2012 podparty realnymi inwestycjami - realizowanymi w rzeczywistości, a nie tylko widniejącymi jak u innych na ładnie wyglądających projektach... |
Euro Euro Euro bedzie u nas to będzie nie to nie szczerze to mi tylko zalezy na nowym stadionie. A jak władza jest głupia i nie chce by mistrzostwa wypadly bardziej okazale to Kraków pominie.
|
Jesteśmy w kluczowym momencie
"...Jednym z najtrudniejszych momentów w całym projekcie będzie - zdaniem prezesa spółki PL.2012 - ostateczny wybór miast - gospodarzy. W chwili obecnej wszystkie ośrodki, gdzie trwają intensywne prace, traktowane są jako równoprawni kandydaci do organizacji meczów Euro 2012. Na początku maja UEFA "prawdopodobnie" - jak to ostrożnie formułuje sekretarz generalny tej organizacji David Taylor - określi ostateczną liczbę miast. Nie oznacza to jednak, że prace przy budowie stadionów w "przegranych" miastach zostaną wstrzymane. - Te stadiony nie są przecież budowane wyłącznie na trzy mecze mistrzostw. Każdy z nich będzie wykorzystany zarówno jako arena sportowa jak i obiekt komercyjny - przypomina Herra dodając, że w obliczu wyboru Polska będzie miała sześć dobrze przygotowanych i realizowanych już projektów." http://www.euroraport.pl/content/view/1832/66/ Derbowe pożegnanie kolosa "...Po niedzielnym spotkaniu przedstawiciele firmy Polimex-Mostostal (wygrała przetarg na wyburzenie i wybudowanie trybuny zachodniej) spotkają się przedstawicielami Wisły. Według wstępnych ustaleń, to właśnie po derbach dojdzie do rozbiórki trybuny zachodniej.' http://miasta.gazeta.pl/krakow/1,358...ie_kolosa.html |
Odnośnie wyboru miast gospodarzy. Myślę, że szejkowie wycofali się z inwestowania tutaj nie z powodu złej koniunktury, ale właśnie mogli mieć przeciek, że Kraków odpadł. To jest tylko moja hipoteza.
|
Cytat:
W Krakowie brakuje hoteli 5 gwiazdkowych , te hotele beda przeciez staly po mistrzostwach europy i skoro je ktos buduje to liczy sie z tym ze i po mistrzostwach bedzie to inwestycja przynaszaca duze zyski , co jest wrecz niezaprzeczalne. |
Jeszcze jedno odnosnie wyboru miast gospodrzy.
Chce przypomniec ze przed wyborem organizatora glosno mowilo sie o tym ze Wlosi dzieki swoim wplywa i mocnej lidze sa bezkonkurencyjni dla pozostalych kandydatow i ze juz z GORY WIADOMO kto te mistrzostwa zorganizuje.Baa bylismy podobno nawet za Wegrami i Chorwatami...Jak to wyszlo kazdy pamieta.. Dlatego smieszy mnie wciskanie kitu przez media ze miasta w ktorych zostana zorganizowane mistrzostwa juz zostaly wybrane...Kto i kiedy sie zebral?Jaki komitet to ustalil??? Sa to tylko puste dywagacje dziennikarzy ktorzy widzac ze Krakow w dzialaniach wyprzedza Wroclaw i Gdansk o dwie dlugosci chca zasiac troche zametu w naszych szeregach. Juz pomijam zlosliwosc mediow z warszafffki ktora w nasza strone byla i bedzie zawsze bardzo widoczna... |
http://www.reymonta22.pl/?a=news&b=item&id=10575
Znikneły już zasieki z E, odrazu inaczej ta trybuna wygląda |
Wydaje Ci się.
|
Mam takie pytanie...gdzie na nowym stadionie bede sektor gosci,i jaka ma byc jego docelowa pojemnosc???
Ponoc na nowym C,ale jak ktos wie to niech sie wypowie :) |
w południowym narożniku nowego C (od strony sektora E)
|
Cytat:
daj spokój z takimi teoriami... może tez mieli przeciek kto wygra Euro? |
Cytat:
bo jeżeli będzie to jest bez sensu |
Cytat:
|
dokładnie, lepiej nie jebną siatke do góry na 6 m ale niech nie zabieraja miejsc
a może wreszcie bedzie normalnie i nic nie bedzie potrzeba :rotfl::rotfl::rotfl: |
Po usunięciu zasieków na E powinni wstawić tam brakujące krzesełka z obu stron. Tak, aby krzesełka były do samej pleksy tak jak wszędzie :)
|
I tak powinno być na każdym sektorze, bez wyjatku czy są Goście czy ich nie ma
Jezeli są to powinien byc to taki sektor który nie będzie zabierał miejsca innym kibicom znaczy NAM |
Cytat:
|
po jaka cholere tak daleko od boiska.wiem ze boisko bedzie przesuniete ale i tak caly czas denerwuje mnie to gdy za kazdym razem widze takie zdjecia.
http://galeria.wislakrakow.com/20090320/r/10.jpg |
Bo pan O. z sobie tylko znanych przyczyn zaprojektował tak szerokie D i E
|
Mnie nurtuje inna sprawa,
szerokość jaka będzie dzielić narożniki z trybunami E i D... czemu aż tak duża przerwa pomijając przepisy Ppoż i widoczność z krzesełek w narożnikach. Nie wiem. Zbrojenie strasznie długo układają. Według wstępnych planowych ustaleń wylewanie miało się zacząć w tym nadchodzącym tyg. Widząc postęp tygodniowy prac, pewnie koniec tygodnia to prawdopodobny czas wylewek. Przy trybunie A/B oby poszło sprawniej. |
Popatrzcie, że zbrojenie jest już prawie całe ułożone.
A murawa będzie przesuwana jakies 10 metrów w lewo...linia boczna, będzie tam, gdzie drugie reklamy. |
Cytat:
|
Cytat:
Gdyby wtedy wiedział że dostaniemy Euro a Kraków będzie jedną z aren to wtedy nie projektowałby tak szerokich sektorów D i E ! |
Cytat:
Żeby nie było nie narzekam na nic tylko wytłumaczyłem człowiekowi jak się spytał czemu będzie taka odległość. Płyta będzie wylewana etapami (5) a pierwsza część z tego co widzę jest chyba zazbrojona więc wylewanie może być od początku tygodnia. Najlepiej jakby nam się tu odezwał forumowicz co tam pracuje :) |
Cytat:
Ale chyba płyte będą lać cześciami (mysle że z 6 cześci) Wiec pewnie kolo wtorku zaczną. A orientuje się ktoś ile taka płyta będzie schła? |
zalezy od zastosowanej -technologi teoretycznie 7dni.
|
Cytat:
Nie, trybuna nie była by w tym samym miejscu co teraz, byłaby parę metrów bliżej, ponieważ nie musiałaby zostawiać miejsca na "zakręt" narożnika. Mogłaby się zaczynac na tej samej wysokości, co kończy się D i E więc byłaby jakieś 5-7 metrów bliżej. Dalej nie przemawia?? |
http://i39.tinypic.com/2ag8e83.jpg
Dochodzi? Nie można przybliżyć trybuny do murawy bo i jak? mają uciąć nożyczkami kawałki D i E ? to powinni zakryć http://i39.tinypic.com/34zissg.jpg dachy połączyć http://i43.tinypic.com/25zq8v5.jpg i żeby tylko ta szczelina między trybunami była mała to jakoś to będzie wyglądać. |
Cytat:
PS:Wiem że wizualizacja to nie projekt ale zobacz sobie 1 wizualizacje stadionu jak to niby miało wyglądać. |
Rozumiem że bramka zostanie wyśrodkowana z wyjściem z klatki schodowej (kolor czerwony). Skoro tak to będą musieli również przesunąć miejsce na kamerę (żółty) co będzie trochę bezsensu i niefunkcjonalne bo będzie ono na wprost schodów czyli będą musieli usunąć jeszcze krzesełka żeby zrobić obejście tego stopnia.
http://i44.tinypic.com/osefz9.jpg |
Cytat:
ale sa sposoby przyspieszajace dojrzewanie betonu co skraca owy czas nawet do 24 godzin |
Cytat:
A krzesełek zniknie parę...ale pojawią się w starym miejscu podestu. Będzie ok. |
Ja znam kilka stron :
Reymonta22.pl wislakrakow.pl wisla.krakow.pl stadionwisly.info ******** |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 05:00. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl