Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Michał Probierz były trener Wisły Kraków - dyskusje na temat pracy trenera. (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=8618)

prezes85 25.08.2012 21:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AntyMod (Post 1271550)
MIALES CHAMIE ZLOTY ROG ....ostal ci sie jeno Probierz i Bednarz ......gdzie ci wszyscy wychwalajacy warsztat Probierza ??? co tak cicho ?? facet oprocz glupich gadek do kazdego niemal dziennikarza nie zrobil nic przez pol roku - po prostu nic ... o Lysym Wezu nawet nie wspomne bo to tylko byl gwozdz do trumny ....kopanina po czole z przecietniakami typu Belchatow i Podbeskidzie- i jedynie czekanie na przejaw geniuszu Maora - ot co zrobil Probierz przez pol roku w Wisle - na Wisle juz teraz nie trzeba wcale umiec grac w pilke - wystarczy po prostu biegac , ruszac sie i nie wywracac przed Wisla - to wystarcza zeby wygrac albo zremisowac .... mysle ze taka Legia zrobi z nas pasztet wybieganiem - jakimkolwiek pomyslem - dynamika i wola zwyciestwa- tak - wlasnie tylke wystarczy zeby lac niedawnego hegemona polskiej pilki ...do tego wlasnie doprowadzily rzady naszego Bosa - otaczajacego sie wlasnie takimi "FACHOWCAMI"

nie masz człowieku o niczym pojęcia o pitolisz
wiesz czemu jest taki wynik a nie inny?
przez obronę. nie mamy obrońców
to że Pareiko, Głowacki i Burliga coś grają to za mało o dwóch.

AntyMod 25.08.2012 21:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez prezes85 (Post 1271576)
nie masz człowieku o niczym pojęcia o pitolisz
wiesz czemu jest taki wynik a nie inny?
przez obronę. nie mamy obrońców
to że Pareiko, Głowacki i Burliga coś grają to za mało o dwóch.

ech ta eroCupialowe pokolenie Wislakow ....... nic nie zrozumiales synku - wiec moja edukacja w Twoim przypadu nie ma sensu ...

s1mone 25.08.2012 21:41

Ja nie wiem jaki to był złoty róg za Maskaanta.

No przykro mi, nie widzę tego.

Gramy zupełnie inną piłkę, Maskaant skupiał się na zacieśnianiu tyłów, 'a z przodu i tak coś wpadnie', Probierz nawet grając 5 pomocnikami ustawia drużynę ofensywniej.

Z resztą takie gdybanie i tak wolę taki futbol niż tą Maskaantową, milsza dla oka. Jednemu i drugiemu zdarzają się kijowe mecze, ale przynajmniej więcej bramek pada :)

WislaOnly 25.08.2012 22:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1271547)
Zgadam sie z dużą częscią tej wypowiedzi WislaOnly. Poza jednym: móiwsz o ustawieniu a nie o taktyce.

Jeśli ustawienie nie jest częścią taktyki to czym że jest??:) Szczegóły, ale wiesz o co chodzi, to ważne.

Myślę sobie (może to do innego działu), ale Wisła grała by bardziej kolektywnie gdyby nie było Meliksona. A tak, podać do Maora czy Ilieva i niech się męczy. A tak, odpowiedzialność ofensywna spływała by na cały zespół, a nie na 2-3 zawodników!!!

bonawentura 25.08.2012 23:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WislaOnly (Post 1271587)

Myślę sobie (może to do innego działu), ale Wisła grała by bardziej kolektywnie gdyby nie było Meliksona. A tak, podać do Maora czy Ilieva i niech się męczy. A tak, odpowiedzialność ofensywna spływała by na cały zespół, a nie na 2-3 zawodników!!!

Nie waż się takich sformułowań używać, bo podchwycą to władze i będą gotowi sprzedać naszego jedynego realnie produktywnego zawodnika z przodu...

ziz99 25.08.2012 23:25

Zobaczymy co z tych "analiz" Probierza wyjdzie...

Już w najbliższy piątek mecz o 6 pkt dla naszego trenera, a Polonia o ironio gra lepiej nie ktokolwiek się spodziewał. Jak wtopi (nie wygra) to niewykluczone, że nasz Guardiola nie będzie miał już okazji więcej analizować naszej kopaniny.

Drozd 25.08.2012 23:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mitmichael (Post 1271528)
Dokładnie dajcie Probierzowi czas i zarzad musi zrobic to samo. Nie chce w tym momencie ogladac na lawce trenerskiej Smudy bo dopiero wtedy bedziemy do dupy grali.

Czas? Na co? Chyba na nabicie kabzy kosztem Wisły, bo jaki może być zysk z trzymania na ławce takiego indolenta. Miał całą poprzednią rundę trzy miesiące przerwy i czasu mu mało? Tak jak w pierwszym meczu pod jego batutą była kopanina bez ładu tak w dzisiejszym meczu taka sama kopanina. Zresztą co sie dziwić jako zawodnik był słaby to jak może być dobrym trenerem. Jak SAM NIE WIE O CO CHODZI TO JAK MOŻE UCZYĆ INNYCH ?

Kto przy zdrowych zmysłach wypowiada głośno nazwisko Smuda? Chcecie wywołać wilka? A dlaczego nie wziąć na trenera Kasperczyka z Podbeskidzia? Od Probierza jest 10 razy lepszy bo wie o co w piłce chodzi. Takich trenerów jak ww jest w Polsce wielu tylko nie mają klaki w C+ czy PZPN. Jeżeli facet wprowadza do ligi drużynę na którą nikt nie stawiał to znaczy że potrafi. Nie to co nasz. Co nie stać nas na niego?

Cała nasza gra to bezustanna próba jednym dwoma podaniami stworzenia okazji bramkowej, czyli inaczej mówiąc liczenie na farta. Dlatego każda piłka idzie do Meliksona bo on uwielbia tak grać, sam na czterech, może się uda. A reszta sie przygląda, bo przecież nie wie co ma robić, skoro cała gra o przodu zależy od kaprysu jednego bądź drugiego zawodnika. Włączcie sobie ostatnie 15 minut dzisiejszego meczu i popatrzcie czy w grze była jakaś myśl czy totalna improwizacja? Która mogła przynieść wygraną ale równie blisko było do wtopy.

lazy 25.08.2012 23:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez s1mone (Post 1271583)
Ja nie wiem jaki to był złoty róg za Maskaanta.

No przykro mi, nie widzę tego.

Gramy zupełnie inną piłkę, Maskaant skupiał się na zacieśnianiu tyłów, 'a z przodu i tak coś wpadnie', Probierz nawet grając 5 pomocnikami ustawia drużynę ofensywniej.

Z resztą takie gdybanie i tak wolę taki futbol niż tą Maskaantową, milsza dla oka. Jednemu i drugiemu zdarzają się kijowe mecze, ale przynajmniej więcej bramek pada :)

Ha, ha, ha. Jest zaj... ofensywnie. Ja dziekuje za taka ofensywe.
Gramy to samo co na wiosnę. "Zakupy" Bednarza nie wnoszą nic do naszej gry. Nawet Głowacki zaliczył dziś wtopę przy bramce. Natomiast Probierz nie poprawił taktyki. Owszem jest nowe ustawienie. Tylko co nam to daje? Bo ja widzę chaos w środku pola.

wolfy 25.08.2012 23:43

Cytat:

Pierwotnie napisane przez syryls (Post 1271564)
Natomiast widać że Probierz nie ma kompletnie zielonego pojęcia jak tą drużyną ułożyć ofensywnie.

Na jego usprawiedliwienie - mamy dwóch zawodników ofensywnych na poziomie, w tym żadnego napastnika. Trudno z tego coś złożyć.

Drozd 26.08.2012 00:00

A Podbeskidzie ma lepszych? U nich było wiać o co im chodzi, może się zamieńmy?

WislaFan123 26.08.2012 00:12

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Charlie (Post 1271510)
Norma na tym forum, działajaca jednak w obie strony. Za tydzień wygramy z Polonią to niektórzy zaczną snuć plany o podboju LM, potem przyjdzie remis/porazka z Pogonią to uznają, że najlepiej by było rozwiązać cały klub. Nic mnie tak nie irytuje jak popadanie ze skrajności w skrajność i bezsensowne płacze i żale.

Ale o czym Ty piszesz?! Nawet jesli wygramy to jest bicie glowa w mur.

Probierz jest juz w klubie prawie pol roku, a kompletnie nie ma poprawy, o wiele gorzej niz za Kazka, i rowniez gorzej niz za Maaskanta. Taka "taktyka" byla dobra na Jage, gdzie byli rzemieslnicy, twarda gra i z kontry. U nas to nie przejdzie, u nas trzeba grać szybko pilka...

Taktycznie w defensywie DNO! za duze przerwy miedzy zawodnikami i formacjami, ofensywa zero schematów i gry z pirwszej pilki. Cokolwiek jest to tylko i wylacznie dzieki kreatywnosci Maora i Ivicy.. Fartowne zwyciesto z Belchatowem i remis z Podbeskidziem... Po 6 mscach powinno byc widac jakąkolwiek poprawe, a tu nic...

Pare meczów i go zegnamy... tylko kto za niego? Skorza ponownie bylby widziany, z pewnoscia duzo wiekszy bagaz doswiadczen...

rafaltwsd 26.08.2012 07:08

MI osobiscie sie wydaje ze jednak trener probierz baszej Wisły nie odmienił, chociaz jeszcze za wczesnie na jakies konkretne oceny. Pojawia się tylko pytanie kto za niego?? Bo jesli ma być to smuda to chyba dobrej zamiany nie zrobimy

syryls 26.08.2012 08:02

Jest jeszcze trochę dni okienka może by wzmocnić kimś ofensywę, sprzedać Kirma kupić kogoś za 200 tys EURO, ale to musi być transfer pewniak

arti 26.08.2012 08:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez syryls (Post 1271615)
Jest jeszcze trochę dni okienka może by wzmocnić kimś ofensywę, sprzedać Kirma kupić kogoś za 200 tys EURO, ale to musi być transfer pewniak

Wątpię w to bo przecież Łysy pozyskując LO uroczyście zamknął skład i pewnie teraz leży do góry kołami bardzo zadowolony z siebie.
Poza tym przypominasz sobie jakiś transfer pewniak Bednarza? Nawet Marcelo potrzebował chwilę na wejście do 11.
Szkoda Małego... w dobrej formie fizycznej i psychicznej to był nasz jeszcze jeden (trzeci) kreatywny grajek. Te paręset tys. euro za Małego nie dało nam nic/prawie nic.

Maciuś 26.08.2012 08:23

Jeszcze jeden taki remisik i przyjdzie Smuda.

syryls 26.08.2012 08:29

Tylko nie wiem czy jak zarząd wywrze presje na Probierzu to może być tylko gorzej. Mam nadzieje że z Polonią się przełamią i zagrają na 0 z tyłu + własny gol. Pora wprowadzić dosyć konkretne zmiany w zespole, jeśli Probierz nie zaryzykuje to się może żegnać z posadą.

Drozd 26.08.2012 08:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez arti (Post 1271617)
Wątpię w to bo przecież Łysy pozyskując LO uroczyście zamknął skład.
Poza tym przypominasz sobie jakiś transfer pewniak Bednarza? Nawet Marcelo potrzebował chwilę na wejście do 11.
Szkoda Małego... w dobrej formie fizycznej i psychicznej to był nasz jeszcze jeden (trzeci) kreatywny grajek. Te paręset tys. euro za Małego nie dało nam nic/prawie nic.

Jak to już ktoś zauważył, lepszy lew na czele stada baranów niż baran na czele stada lwów. Jak na naszą ligę skład mamy BARDZO MOCNY. Tylko potencjał się strasznie marnuje. Jedyni widoczni to Meleks i Iliev bo jeden jest szybki i się nie boi, a drugi dobry technicznie i potrafi się zastawić. Dlatego potrafią zrobić z piką coś pożytecznego w pojedynkę. Reszta myśli tylko o tym jak sie piłki jak najszybciej pozbyć żeby nie zrobić straty, więc walą o przodu na wolne pole i tak wygląda cała nasza gra. Jak nas podłapie lepsza drużyna to nie wyjdziemy z połówki przez cały mecz. Potrzebny jest TRENER który wie o co w piłce chodzi. Dlaczego nie gra Boguski? Gość który prze kontuzją był w Wiśle najlepszy? Tylko oldboj.

Powtarzam jak na ligę mamy potencjał, tylko bez trenera nic z tego nie będzie. Może wygramy jakiś mecz, ale nawet wtedy będzie to tylko i wyłącznie przypadek, tak jak z GKS.

westersyl 26.08.2012 09:02

Cytat:

Trzeci to liczysz tak bardzo optymistycznie bo jak widziałem wczoraj co robił Iliev to się zastanawiam czy on da nam jeszcze radość w tym sezonie , chłop zawracał takimi łukami, że śmiać mi się chciało, żeby zmienić kierunek biegu musiał wykonać łuk 5 metrów.

Małecki to był taki piłkarz, który mógł zrobić statystykę czyli mieć z 10 goli i z 10 asyst w sezonie( zakładając że byłby to ten Małecki w wersji podającej i nie tak napakowany emocjami).
Za niego oczywiście nie przyszedł nikt.

Być może za wcześnie oceniam Frederiksena jednak Dudu Pariba w takich sytuacjach jak on miał to rzucał piłki dopieszczone albo przynajmniej odrobinie niedokładnie, a nie bardzo nie dokładne. To też był piłkarz który mógł zrobić statystykę.

Wreszcie nawet nikt w klubie nie zainteresował się Pazdanem, który pasował do Bednarzowej koncepcji bycia Wiślakiem i przy okazji grania w piłkę. Jak widziałem jakie podania on rzucał w ostatnim meczu i jak wchodził w drugą linie jako stoper to żal się robi, że kogoś takiego pominęli. Rzadko się u nas zdarza, że zaowdonicy z numerami 10 potrafią u nas grać w piłkę... a tutaj mamy do czynienia z defensywy pomocnikiem/stoperem który ma o tym trochę pojęcia.

Większość zawodników z naszej kadry nie ma żadnej przyszłości. Nie gramy słabo od wczorajszego meczu bo źle to wyglądało już w meczu z Piastem, Lubońskim i Belchatowem.

mitmichael 26.08.2012 10:15

Weźcie juz dajcie sobie spokoj z tym Smuda. Gosc wyjasnił, ze z zadnym Cupiałem sie nie porozumiał a dodatkowo nie ma zamiaru teraz podejmowac zadnej pracy - chce odpoczac od otoczki pilkarskiej.

speedfashion 26.08.2012 10:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WislaOnly (Post 1271587)

Identycznie pomyślałem po tym meczu. Nasza "taktyka" (nie można mieć do końca pewności, czy nie jest to po prostu wygodnictwo części zawodników) polega na podaniu do Meliksona lub Iliewa, a jak oni stracą piłkę, to oznacza, że nic nie dało się zrobić.

Jakkolwiek to brzmi - Meilikson i Iliew są zbyt dobrzy na grę z resztą piłkarzyn, którzy noszą koszulki z Białą Gwiazdą. O, jeszcze Pareiko się nadaje, bo jego dłuuuuugie podania są czasem dokładniejsze niż odegrania z odległości np. 5 metrów.

Kibic_z_Częstochowy 26.08.2012 10:37

Cytat:

Pierwotnie napisane przez speedfashion (Post 1271636)
Identycznie pomyślałem po tym meczu. Nasza "taktyka" (nie można mieć do końca pewności, czy nie jest to po prostu wygodnictwo części zawodników) polega na podaniu do Meliksona lub Iliewa, a jak oni stracą piłkę, to oznacza, że nic nie dało się zrobić.

Jakkolwiek to brzmi - Meilikson i Iliew są zbyt dobrzy na grę z resztą piłkarzyn, którzy noszą koszulki z Białą Gwiazdą. O, jeszcze Pareiko się nadaje, bo jego dłuuuuugie podania są czasem dokładniejsze niż odegrania z odległości np. 5 metrów.

Ale o to w grze ofensywnej chodzi! My nie mamy piłkarzy jak w Barcelonie, gdzie każdy widzi wszystko i potrafią grać z zamkniętymi oczami. Zobacz, w Realu jak nie gra Di Maria, Ozil i Xabi Alonso, to gra wygląda strasznie, zawodnicy nie potrafią nic skleić dobrego... Po to są zawodnicy z lepszym przeglądem pola, żeby na nich grać. Od dłuższego czasu uważam, że nam brakuje zawodnika, który potrafiłby rozegrać, ale już na naszej połowie, coś typu Pirlo, lub właśnie Xabi Alonso, bo jak widzę jak rozgrywają piłkę nasi obrońcy to mnie coś strzela.

A wracając do Probierza, skoro większość zawodników Ekstraklasy w ankecie zaznaczyła, że chętnie by z Probierzem chciała pracować, że każdy były zawodnik Probierza wypowiada się o nim w samych superlatywach to rzeczywiście, chyba coś jest na rzeczy... Nie wiem czemu, większość kibiców chce głowy Probierza... Moim zdaniem mecz z Bełchatowem, czy 2 połowa z Podbeskidziem, były o niebo lepsze niż te w zeszłym sezonie na wiosnę... Jeżeli Wisła, wygra np. z Polonią 3-0, a daj boże, żeby tak się stało to jeszcze będziecie go na rękach nosić.

shaggy 26.08.2012 11:34

[QUOTE= Nie wiem czemu, większość kibiców chce głowy Probierza... Moim zdaniem mecz z Bełchatowem, czy 2 połowa z Podbeskidziem, były o niebo lepsze niż te w zeszłym sezonie na wiosnę... Jeżeli Wisła, wygra np. z Polonią 3-0, a daj boże, żeby tak się stało to jeszcze będziecie go na rękach nosić.[/QUOTE]

Też jest to dla mnie zagadką dlaczego niektore rozgrzane glowy tak ujada na Probierza
Co teskono wam za Smuda czy Motyka na trenerskim stolku??
Probierz to jest na ta chwile najlepsze co moglo sie nam trafic jesli chodzi o trenera...

bridgeburner 26.08.2012 11:40

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1271622)
... Jak na naszą ligę skład mamy BARDZO MOCNY. Tylko potencjał się strasznie marnuje. ...

Co roku czytam to samo, mocny skład tylko absolutnie wszyscy kolejni trenerzy okazuja sie ch.ujowi
Nasz skład nie tylko nie jestem bardzo mocny, nawet nie jest mocny, jest podstarzały bez żadnej alternatywy na środek pomocy czy atak. Na rezerwie jest 3 ofensywnych piłkarzy,
chociaż za nazywanie Sikorskiego piłkarzem to chyba powinienem dostać bana, Boguski od 4 lat jest kontuzjowany, czyli w zasadzie na ławce z ofensywny to jest Kirm. A i on ofensywny to jest jak gra w koszulce swojej reprezentacji
W srodku pola albo mozemy grać na 2 defensywnych albo na 1 def i czyste spodenki Gargule.
Nie jest wina Probierza tak jak nie bylo Maaskanta i Moskala , ze nasz sklad jest słaby, zreszta teraz chyba osaignal apogeum słabođci (chociaz moze lepiej nie zapeszac, mozliwa jest jeszcze sprzedaż w tym tygodniu Melexa)
Nazwiska nie graja, a u nas w wiekszosci to juz sa nazwiska mocno "przeterminowane"

bonawentura 26.08.2012 12:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez bridgeburner (Post 1271643)
Co roku czytam to samo, mocny skład tylko absolutnie wszyscy kolejni trenerzy okazuja sie ch.ujowi
Nasz skład nie tylko nie jestem bardzo mocny, nawet nie jest mocny, jest podstarzały bez żadnej alternatywy na środek pomocy czy atak. Na rezerwie jest 3 ofensywnych piłkarzy,
chociaż za nazywanie Sikorskiego piłkarzem to chyba powinienem dostać bana, Boguski od 4 lat jest kontuzjowany, czyli w zasadzie na ławce z ofensywny to jest Kirm. A i on ofensywny to jest jak gra w koszulce swojej reprezentacji
W srodku pola albo mozemy grać na 2 defensywnych albo na 1 def i czyste spodenki Gargule.
Nie jest wina Probierza tak jak nie bylo Maaskanta i Moskala , ze nasz sklad jest słaby, zreszta teraz chyba osaignal apogeum słabođci (chociaz moze lepiej nie zapeszac, mozliwa jest jeszcze sprzedaż w tym tygodniu Melexa)
Nazwiska nie graja, a u nas w wiekszosci to juz sa nazwiska mocno "przeterminowane"

Problemem właśnie nie jest trener, tylko cały sztab odpowiadający za stan posiadania w naszym zespole. Niestety, obawiam się transferu Meliksona, bo kto perspektywiczny miałby w zamian za niego przyjść? Nie wierzę w Bednarza, że sprowadzi nam kogoś, na kim można byłoby zarobić, a poszukiwanie oszczędności w celu wygenerowania odpowiedniej kwoty na transfer jakiegoś zawodnika jest po prostu śmieszne. Przy Bednarzu to my będziemy szukać wolnych zawodników, z kartą na ręku i niestety obszar poszukiwań będzie zamykał się w przestrzeni polskiej Ekstraklasy. A tak moim zdaniem nie można, bo ogranicza to nas do 1-2 zawodników i zwiększa ryzyko zakontraktowania niewypałów, jak Łobodziński czy Garguła. Na skauting trzeba wydać trochę czasu i pieniędzy, podobnie na szkolenie(nie mówię już o Akademii, ale na szkolenie chociażby takie jak w Lechu).

Probierz moim zdaniem jest całkiem niezłym trenerem i to nie on winien być adresatem inwektyw kierowanych ze strony kibiców.

Generalnie, za to apogeum słabości Wisły, o którym pisze cytowany kolega, odpowiada w całej rozciągłości Jacek Bednarz.

rafaltwsd 26.08.2012 12:49

Tu nie chodzi o to czy probierz jest winien czy nie, fakty są takie że jak nie bedzie wyników to on poleci pierwszy a nie Bednarz czy inni członkowie zaządu którzy w mojej ocenie są bardziej winni sytuacji kadrowej w klubie od trenera

Baala 26.08.2012 12:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1271622)
Jak na naszą ligę skład mamy BARDZO MOCNY.

Wierutna bzdura.
Pareiko (35)-Frederiksen (30)-Głowa (33)-Czekaj (20)-Burliga (24)-Quioto (21)-Sobol (35)-Garguła (31)-Melikson (27)-Iliev (32)-Genkov (28)
Skład z ostatniego meczu. Ponad połowa drużyny ma ponad 30-stke i najlepsze lata za sobą. Czyli ponad połowa drużyny jest na tendencji spadkowej. Mocno spadkowej. Ktoś powie Milan też był stary jak zdobywał sukcesy, z tym że tam zawodnicy byli starsi, ale z równą formą od wielu lat. Z naszej szóstki każdy gra ZDECYDOWANIE gorzej niż dwa-trzy lata temu.

Dodatkowo ci trzej młodzi najbliżej składu: Quioto dopiera na oczy widzi poważną piłkę, Burliga był rezerwowy w Ruchu i go POGONIONO, Czekaj miałby problem w ponad połowie drużyn załapać się do pierwszego składu.

Nasz środek pomocy Garguła-Sobol/Wilk jest zdecydowanie gorszy niż środek chociażby Jagielloni czy Górnika. Serio, jestem przekonany, że Garguła jakby go wywalili z Wisły miałby problem by się zaczepić w Ekstraklasie.

speedfashion 26.08.2012 13:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kibic_z_Częstochowy (Post 1271638)
Ale o to w grze ofensywnej chodzi! My nie mamy piłkarzy jak w Barcelonie, gdzie każdy widzi wszystko i potrafią grać z zamkniętymi oczami. Zobacz, w Realu jak nie gra Di Maria, Ozil i Xabi Alonso, to gra wygląda strasznie, zawodnicy nie potrafią nic skleić dobrego... Po to są zawodnicy z lepszym przeglądem pola, żeby na nich grać. Od dłuższego czasu uważam, że nam brakuje zawodnika, który potrafiłby rozegrać, ale już na naszej połowie, coś typu Pirlo, lub właśnie Xabi Alonso, bo jak widzę jak rozgrywają piłkę nasi obrońcy to mnie coś strzela.

Tak, tak; tylko później trzeba jakoś potrafić wykorzystać ten ich przegląd pola i zdolności, wychodząc na pozycje, stwarzając okazje do zagrań. Bardzo symptomatyczne, moim zdaniem, było wczoraj to, że gdy ktoś od nas stracił piłkę, a ta zmierzała wtedy w środkowe rejony placu gry, nasi gracze często nie potrafili jej przejąć, co powodowało groźne kontry. Jeśli ma się już taką perełkę jak Melikson, to warto umożliwiać mu grę, a nie zostawiać większość ciężaru gry na jego barkach.

Jeśli chodzi o naszą obronę, to ostatnio nieźle spisuje się Bunoza, który potrafi całkiem fajnie zagrać. Tak, tak, możecie się śmiać.

Żeby zahaczyć o temat, to dodam tylko, że w żadnym wypadku nie przychodzi mi do głowy "jeżdżenie" po Probierzu. Ani widu ani słychu jakiegoś lepszego następcy, toteż lepiej cieszyć się tym, co mamy.

Drozd 26.08.2012 14:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Baala (Post 1271655)
Wierutna bzdura.
Pareiko (35)-Frederiksen (30)-Głowa (33)-Czekaj (20)-Burliga (24)-Quioto (21)-Sobol (35)-Garguła (31)-Melikson (27)-Iliev (32)-Genkov (28)
Skład z ostatniego meczu. Ponad połowa drużyny ma ponad 30-stke i najlepsze lata za sobą. Czyli ponad połowa drużyny jest na tendencji spadkowej. Mocno spadkowej. Ktoś powie Milan też był stary jak zdobywał sukcesy, z tym że tam zawodnicy byli starsi, ale z równą formą od wielu lat. Z naszej szóstki każdy gra ZDECYDOWANIE gorzej niż dwa-trzy lata temu.

Dodatkowo ci trzej młodzi najbliżej składu: Quioto dopiera na oczy widzi poważną piłkę, Burliga był rezerwowy w Ruchu i go POGONIONO, Czekaj miałby problem w ponad połowie drużyn załapać się do pierwszego składu.

Nasz środek pomocy Garguła-Sobol/Wilk jest zdecydowanie gorszy niż środek chociażby Jagielloni czy Górnika. Serio, jestem przekonany, że Garguła jakby go wywalili z Wisły miałby problem by się zaczepić w Ekstraklasie.

I co z tego że ma ponad trzydziestkę? Czyja to wina ze nie mają formy? Jeżeli oczywiście nie mają. Bo moim zdaniem nie da się mieć formy jak nie wiadomo o co w grze chodzi. Ten sam skład wygrał mistrzostwo i wyszedł z grupy w LE, wcześniej odpadając nieznacznie z drużyną która w LM doszła o ćwierćfinału. Więc jeżeli ktoś wypisuje bzdury to raczej nie ja.

Mamy frajera bez pojęcia na ławie, było to wiać od pierwszego jego meczu, przez pół roku z drużyny zrobił zbieraninę, a teraz się dziwisz że każdy gra słabiej. Nic dziwnego, a będzie jeszcze gorzej.

Popatrzcie sobie na ostatnie mecze Moskala i porównajcie obraz gry o dowolnego meczu Probierza. Przecież organizacyjnie to jest niebo a ziemia. Jeżeli od pół roku wizja trenera to "faster, faster" nie ma się co dziwić że się staczamy. Tłumaczycie Probierza dokładnie tak jak tłumaczył się Smuda. "Nie ma kim grać, piłkarze słabi" i tym podobne bzdury. Aż nie chce mi sie tego komentować. Gdybyśmy grali z włochami albo anglikami to burdel w grze i kopanie do przodu można by tłumaczyć brakiem umiejętności, bo tak sie gra jak przeciwnik pozwala, ale do ciężkiej cholery graliśmy z Bełchatowem i Podbeskidziem, bo o pucharze nie chcę pamiętać. Jeżeli tacy przeciwnicy są nie o przejścia to problemem nie są indywidualne umiejętności zawodników, tylko brak jakiejkolwiek myśli w grze. Za którą to myśl odpowiada trener, nikt inny.

FraMat 26.08.2012 14:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Baala (Post 1271655)
Wierutna bzdura.
.

w temacie meczowym napisałem, ze prawie tym samym składem Maaskant zdobył MP.
Nie będę tu przeklejał tego posta.

No dobra: przekleję:

Cytat:

Probierz nie ma wcale gorszej drużyny od tej, z ktora Maaskant zdobywał MP

Przypominam kto grał w zwycięskim derby jakie dalo nam MP i kogo nie ma

Sergiej Pareiko-
Erik Cikos,
Kew Jaliens,
Osman Chavez,
Dragan Palijic -
Patryk Małecki (90+3. Maciej Żurawski),
Maor Melikson (76. Michaił Siwakow),
Radosław Sobolewski,
Cezary Wilk,
Andraz Kirm (88. Tomas Jirsak) -
Cwetan Genkow

Za Cikosa - Burliga (może niewielka różnica potencjału)
za Dragana - Frederiksen - (może niewielka różnica potencjału)
za Małeckiego - Iliev (chyba przydatniejszy niż Patryk, choć nie strzela bramek)
Probierz jak na razie nie umywa się do pieknego Roberta

arti 26.08.2012 14:46

Nie będę jechał po Probierzu, ale chcę wskazać coś takiego.
Jaki progres za Skorży zanotowali choćby Pa.Brożek, Mały, Marcelo, Dudka (zdyscyplinowana i odpowiedzialna gra na LO), Boguski.
Nie będę wspominał tu o Kasperczaku 1.
A teraz... Probierz pracuje pół roku i czy ktokolwiek się indywidualnie gra lepiej?Być może pół roku to za krótko...

Baala 26.08.2012 16:46

@ Drozd&FraMat

Dwa lata w piłce to bardzo długi czas. Zresztą Śląsk też zdobył mistrza (z Cetnarskim i Gikiewiczem) i co z tego. To już było. W okresie gdy zdobywaliśmy mistrza cała liga nie wiedziała kim jest Melikson i Genkov to też trochę pomogło. Natomiast jeśli chodzi o puchary to tak po prawdzie w dwumeczu to my tylko pokonaliśmy Skonto i Litex. Zresztą nie chce mi się roztrząsać czy Probierz to dobry trener czy nie, to samo z Maaskantem. Obaj inni i obaj mocno przeciętni.

Mi chodzi że indywidualne umiejętności oprócz dwóch-trzech zawodników są bardzo słabe, a w stosunku do zeszłego sezonu mamy znacznie gorszy atak i pomoc (która według mnie była największym mankamentem już wówczas). Grają u nas zawodnicy którzy mieliby problem grać w innym klubie w Ekstraklasie i nie pisze tu o Lechu czy Legii. Taki Łobodziński w tej chwili jest rezerwowym w Miedzi Legnica, a poziomem gry mimo że inna pozycja jest zbliżony do Garguły. Taki Kowalski nie miał pewnego miejsca w Termalice Neciecza, czy on jest tak dużo słabszy od Czekaja? Sikorski w zeszłym sezonie gola nie strzelił jako napastnik, Boguski od dwóch lat tylko po gabinetach biega. Sobolewski już powinien kariere zakończyć. Głowacki to powinien przychodzić jako uzupełnienie składu a nie ktoś kto będzie pierwszym do gry. Wilk ma technike na poziomie zawodników Lubońskiego tylko kondycją ich przewyższa. Tak można wymieniać dalej...

Na wielu pozycjach nawet nie jesteśmy w Top-3 ligi co jeszcze niedawno było nie do pomyślenia, a na kilku to nawet nie jest Top-5.

Każdego zawodnika kariera to taka parabola z punktem maksimum u góry i tych 6 zawodników o których pisałem w poprzedni poscie już ten punkt dawno mineło. Taki Matusiak miał swój punkt maksimum za Lenczyka, a później w Palermo czy w Holandi pracował ze znacznie lepszymi trenerami. Trener to może kolektyw ustawić taktycznie, a nie sprawić, że ktoś słaby nagle zacznie przyjmować, celnie strzelać i kiwać i celnie podawać. Na indywidualne umiejętności uważam, że trener nie ma aż takiego wpływu.

syryls 26.08.2012 17:12

Oglądałem teraz mecz Loko - Dinamo(Petrescu), w zespole Dinama chłopaki zapieprzają aż miło. Jak stracą od razu 2-3 piłkarzy stara się odebrać, taką taktykę powinien wpoić piłkarzom Probierz.
Prawie w każdym zespole trener nie boi się wpuścić nastolatka, przykład Stępiński w Widzewie, Legia(tu jest akurat dużo przykładów), Wroński w GKS itd w Zagłębiu, Lechu. A u nas Probierz boi się wpuścić Szewczyka przy stanie 1:1 bo dla niego może zawalić mecz, Kirm już się nie nauczy a młody owszem. Probierz musi zacząć na nich stawiać, bo jakiś w końcu musi wypalić, tylko że jak zagra jak Brud, później drugi, trzeci, to wywalić od razu, no chyba że ma mniej niż 19 lat.

koniak 26.08.2012 17:25

Żeby tak biegać trzeba trenować dwa razy dziennie. Niestety w Wiśle nawet Petrescu nie udało się wprowadzić takich standardów.

tofik 26.08.2012 17:34

Do pracy z naszymi grajkami najlepiej by pasował zagraniczny treneiro, ale taki , co na zachodzie pracował z juniorami. Mógłby niektórych podstaw uczyć typu zagraj, wyjdź, nie stój w miejscu. To chyba najbardziej kuleje, taki wtórny analfabetyzm piłkarski się narodził.

JOSE 841 26.08.2012 17:54

syryls wczoraj od początku grali Burliga i Czekaj w PP też debiutowało kilku młodych Wiślaków.GKS, Widzew,Zagłebie nie maja nic do stracenia bo grają albo o środek tabeli albo o utrzymanie więc mogą eksperymentować z młodymi.Na pocieszenie Smuda zmienił kierunek z Krakowa na Wrocław

Lysy 26.08.2012 18:01

Cytat:

Pierwotnie napisane przez koniak (Post 1271697)
Żeby tak biegać trzeba trenować dwa razy dziennie. Niestety w Wiśle nawet Petrescu nie udało się wprowadzić takich standardów.

Na czym? Na głównej płycie? W korytarzach? W szatni która przypomina bardziej kotłownie? :-) A może na tej jednej płycie boiska, która to mogłaby robić za pastwisko dla krów? ;)

Cytując po raz kolejny Probierza:

"Polski trener mówi tak; chłopaki trening fajny chciałbym zrobić, ale teraz tak, jak ja go zrobię, zrobię teraz skoki, każdy zawodnik zrobi po sześć skoków, razy dziesięć serii to jest sześćdziesiąt. Zrobimy tysiąc dwieście skoków (...) Nie, ja lepiej tego nie zrobię, muszę to zrobić inaczej w innej formie i bez piłek, żeby nie zepsuć boiska. A na zachodzie ktoś się martwi o to?"

"Jeśli my teraz jako trenerzy, chcemy pewne rzeczy wprowadzić, jakieś trendy, to w jaki sposób to wprowadzić? My nie mamy gdzie nawet. Mówimy o szkoleniu w polskim sporcie. Jest francuskiej federacji wydane całe szkolenie takie, bardzo grube "rok przygotowań" - to jakbyśmy tydzień wprowadzili takiego mikro cyklu jaki jest we Francji, to my byśmy boisk nie mieli i my o tym nie mówimy."

"My mówimy tak; za granicą zawodnicy/trenerzy siedzą po 8 godzin dziennie w klubie. No dobrze ale on przychodzi do klubu i ma gdzie zjeść śniadanie, ma salkę gdzie może usiąść, ma gdzie odpocząć, coś zrobić, po treningu idzie na obiad, to może siedzieć osiem godzin. A my bardzo często mamy tak; jedziemy na jeden stadion 20 minut, przebrać się, ukąpany i gdzie ja ich teraz wezmę na obiad... do McDonalda chyba! " :rotfl: To było za czasów Jagi, więc nie wykluczam, że w Wiśle to wygląda bardziej profesjonalnie, a przynajmniej takie standardy chciał wprowadzać Maaskant, nie wiem ile z tego zostało, nawet pod koniec pobytu pięknego Roberta w Krakowie.

No i teraz przechodząc do sedna, Cupiał w końcu sprowadza profesjonalistę z zachodu, daje na niego parę milionów Euro i na transfery 200 tyś? Każe mu z tych "internacjonałów" , co jeden potrafi przyjąć piłkę, drug celnie strzelić, a żaden nie ma dobrego podania zrobić drużynę? A co gdy przyjdzie kwestia zaplecza treningowego? Tam, niedaleko , na tym zielonym trenujemy... :rotfl:

syryls 26.08.2012 18:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JOSE 841 (Post 1271703)
syryls wczoraj od początku grali Burliga i Czekaj w PP też debiutowało kilku młodych Wiślaków.GKS, Widzew,Zagłebie nie maja nic do stracenia bo grają albo o środek tabeli albo o utrzymanie więc mogą eksperymentować z młodymi.Na pocieszenie Smuda zmienił kierunek z Krakowa na Wrocław

Następny się znalazł... Tylko w Polsce 24 latek talentem, zajebiś... Czekaj jak on też będzie miał 24 lata też będziecie mówić że to talent, Michał jak dla mnie jest skończony, techniki w wieku 21 lat nie da się zbudować, chaotyczny, malo zwrotny, szybkość też nie powala, muszę to powiedzieć nic z niego nie będzie. Tak propo młodych miałem na myśli -19 lat. Nie eksperymentują, tylko ktoś tam myśli:
- Panowie nie mamy kasy, pora zatrudnić skautów którzy będą śledzili młodych nadających się do gry piłkarzy
100 tys EURO - średni transfer
10 tys EURO - średni skauting
1-30 tys EURO - chłopak nadający się do gry w Ekstraklasie
Ba przesadziłem Adamek kosztował parę skrzynek piwa

Galonek 26.08.2012 18:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1271673)
w temacie meczowym napisałem, ze prawie tym samym składem Maaskant zdobył MP.
Nie będę tu przeklejał tego posta.

No dobra: przekleję:

Probierz jak na razie nie umywa się do pieknego Roberta

Piekny Robert obecnie zajmuje ze swoim FC Groningen trzecie miejsce...od końca w holenderskiej Eredivise - z dwiema porażkami i remisem (bilans bramkowy 3:8). O ile porażki z potentatami - Twente i PSV (odpowiednio 1:4 i 1:3) ujmy mu nie przynoszą, to remis na własnym boisku z Willem II sukcesem na pewno nie jest. Przed sezonem działacze jako cel postawili mu grę o europejskie puchary. Taki o to czarodziej z tego MustCan'ta ;)

KOMINEK 26.08.2012 18:35

To ja mam pytanie jakim trenerem jest Rumak - kompromitacja w LE kompromitacja w PP a teraz w lidze dwa zwycięstwa a jakim trenerem jest Urban ? Panowie i panie pomalutku

mitmichael 26.08.2012 18:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KOMINEK (Post 1271718)
To ja mam pytanie jakim trenerem jest Rumak - kompromitacja w LE kompromitacja w PP a teraz w lidze dwa zwycięstwa a jakim trenerem jest Urban ? Panowie i panie pomalutku

Dokładnie zreszta o tym samym mowili na poczatku Ligi+Extra.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 02:23.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl