Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Obiekty sportowe które powstały,powstaja lub powstaną (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=607)

simone 06.02.2011 00:52

We Wrocku ruszyli z elewacją (fotka by SCC)
http://img.godfath3r.com/20110205/stadion-3.jpg

DDP 06.02.2011 00:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ToTylkoJa (Post 1047429)
A niektórzy śmiali się ze stadionu Legii, że między dachem a trybunami jest prześwit. Problemów w Warszawie z murawą brak.

Legia się nie liczy. To namiot polowy a nie stadion.:rotfl:

skttrbrain 06.02.2011 03:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez aNouc (Post 1047379)
Żadnych błędów nie wykryją.
W Poznaniu jest po prostu zjebany dach i z murawą będą ciągłe problemy. Ona nie ma czym oddychać, ja nie miałem czym oddychać podczas wyjazdu a niektóre oddalone sektory widziane były przez mgłę. A to był listopad. Nie wyobrazam sobie co tam sie będzie dziać w lecie. Były też komentarze że osoby ze stadionu wychodziły całe mokre. Duchota niesamowita! Sam momentami czułem się jak pod narkozą, ten stadion jest jak głupi jaś :D

Jak można było takiego grzyba wyjebać i zostawić kilkadziesiąt metrów otworu. Jakieś lampy naświetlają ta murawę od miesiąca dzień noc, dzień noc i nic się nie zmienia.Wniosek? nowoczesny sprzęt nie może sobie z tym poradzić więc tym bardziej matka natura jest na straconej drodze. Jeszcze jedna-dwie wymiany i zainstalują sztuczną murawę.

Oj wykryją, wykryją, przede wszystkim w marnotrawieniu publicznych pieniędzy. Dlatego właśnie szef POSIRu dostał zawczasu bana parę dni temu i już go nie ma na stanowisku.

pzkwr 06.02.2011 09:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez skttrbrain (Post 1047651)
Oj wykryją, wykryją, przede wszystkim w marnotrawieniu publicznych pieniędzy. Dlatego właśnie szef POSIRu dostał zawczasu bana parę dni temu i już go nie ma na stanowisku.

Nawet jak wykryją, to problem murawy zostanie. Stadion został źle zaprojektowany i podejrzewam, że nic się nie da zrobić. Oglądałem kiedyś program na Discovery na ten temat - trawa, żeby rosła musi mieć dostęp do światła słonecznego i powietrza, inaczej nie będzie rosła i żadne doświetlania tu nie pomogą. Na niektórych stadionach jest to rozwiązane w ten sposób, że po meczu murawa... cała wyjeżdża na zewnątrz obiektu i sobie rośnie.
Chyba musicie sobie wpisać do klubowego budżetu parę baniek rocznie na wymianę murawy co kwartał.

Mario Nh 06.02.2011 09:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez DDP (Post 1047644)
Legia się nie liczy. To namiot polowy a nie stadion.:rotfl:

Uwierz, zamieniłbym nasz stadion na ten "namiot" wraz z całym jego otoczeniem.

Maciuś 06.02.2011 09:43

Jak mozna nie wiedziec ze rosliny potrzebuja tlenu i swiatla slonecznego do zycia. Przeciez o tym ucza juz chyba w 6 klasie szkoly podstawowej.

ToTylkoJa 06.02.2011 09:58

Może myśleli, że zamiast trawy będą sadzić ziemniaki, sry tzn pyry ;)

Ale i do tego potrzeba powietrza i słońca:D

Wizard 06.02.2011 17:03

Nowe zdjęcie z Gdańska:

http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot..._2045245_n.jpg

Na mnie już robi wrażenie, gdy taki będzie cały stadion to będzie wyśmienicie :) Nawet te szare elementy się udanie jednak komponują :)

Gwiaździsty 06.02.2011 19:17

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Mario Nh (Post 1047658)
Uwierz, zamieniłbym nasz stadion na ten "namiot" wraz z całym jego otoczeniem.

Tzn. z jakim jego otoczeniem ? Trasą Łazienkowską ?

WCracow 07.02.2011 11:02

Przestani pitolic kolego, bo stadion legii to perelka nowoczesnosci jeśli chodzi o stadiony, a nasz może co najwyżej klasyfikować się do nagrody "najgorszy nowowybudowany stadion na swiecie".

Gwiaździsty 07.02.2011 11:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WCracow (Post 1048158)
Przestani pitolic kolego, bo stadion legii to perelka nowoczesnosci jeśli chodzi o stadiony, a nasz może co najwyżej klasyfikować się do nagrody "najgorszy nowowybudowany stadion na swiecie".

Pitolicie Hipolicie ! Perełka to wg. podobnych "fachowców" już dawno jest przy ul. Kałuży.
Jak się ma w nicku "Cracow" to trudno o obiektywizm.

szprotson 07.02.2011 13:47

Stadion Lechii miazga. Już się nie moge doczekać wizyty

WCracow 07.02.2011 14:05

@Gwiaździsty
Czlowieku, bo stadion cracovii jest tez perelką 15 tysieczna. Ale widze, że u Ciebie 0 obiektywizmu, widzisz tylko Wisle i jej piekne WSZYSTKO. A prawda jest taka, że Wisla ma najgorszy z nowych stadionow w Polsce. I tylko Lech sie moze z nia rownac.

aNouc 08.02.2011 17:52

http://img710.imageshack.us/img710/9312/35212026.jpg

ponoć to nie photoshop :shock:

Jak wynajmą reszte lokali to dosyć fajnie to będzie wyglądać "Kebab" , " Lampy, Żyrandole,Kinkiety" , "Materiały budowlane" , "Ksero i poligrafia" ..

http://wislakrakow.com/forum/showpos...postcount=1841
Na tą ceratę będzie coś nakładane jeszcze czy tak zostanie?

Syn Kangura z 1984 08.02.2011 17:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez aNouc (Post 1048638)

Pewnie że nie. Przecież to Paint...

Cichy 08.02.2011 18:10

Trzeba być mocno niedowidzącym, żeby uwierzyć w prawdziwość foty z Kałuży.

Real foto:

http://bi.gazeta.pl/im/8/9066/z90661...e-Cracovii.jpg

Co nie zmienia faktu, że jak wynajmą wszystkie pomieszczenia i każdy z najemców wystawi podobny szyld to jeszcze bardziej upodobnią ten kurniczek do Kauflandu :-)

Ela 08.02.2011 18:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WCracow (Post 1048158)

Stadion Legii na pewno nie jest perełką.
Też ma wiele wad - chociażby nieproporcjonalny do bryły i nie do końca spełniający swoje funkcje dach.

Natomiast na Stadionie Narodowym zaczynają montować okalającą go siatkę :

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...rzesien_09.jpg

Mam co do niej mieszane uczucia.
Być może końcowe wrażenie będzie dobre ale na tym zdjęciu sprawia wrażenie mało solidnej.

Nie będzie się rwać ?

Czy orzeu może coś na ten temat powiedzieć ? ;)

p.s.
Napis Kebab bardzo na miejscu.
Na cześć ostatnich derbów :)

tofik 08.02.2011 18:50

Kebab :D To chyba napis upamiętniajacy gol Boukhariego w derbach

ToTylkoJa 08.02.2011 19:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ela (Post 1048658)
Stadion Legii na pewno nie jest perełką.
Też ma wiele wad - chociażby nieproporcjonalny do bryły i nie do końca spełniający swoje funkcje dach.

Rozwiń swoją myśl.
Jeśli przyczepisz się do cieknącego dachu to już wyjaśniam- za pierwszym razem problemem były rynny, które nie nadążały z odprowadzaniem wody, a za drugim coś nie tak było z łączeniem membran: obie sprawy możliwe do naprawy.

Poza tym dach spełnia swoje funkcje. Ale aby to sprawdzić, to tak naprawdę trzeba na nim być podczas spotkań. Chodzę i nie zauważyłem jego niefunkcjonalności.

SkMk 08.02.2011 19:28

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Cichy (Post 1048647)
Trzeba być mocno niedowidzącym, żeby uwierzyć w prawdziwość foty z Kałuży.

Real foto:

http://bi.gazeta.pl/im/8/9066/z90661...e-Cracovii.jpg

Co nie zmienia faktu, że jak wynajmą wszystkie pomieszczenia i każdy z najemców wystawi podobny szyld to jeszcze bardziej upodobnią ten kurniczek do Kauflandu :-)

Jak myślicie ? Czy otwarcie w Krakowie sklepu z koszerną żywnością to opłacalna inwestycja ?

kreseq 08.02.2011 19:41

Cytat:

Poza tym dach spełnia swoje funkcje. Ale aby to sprawdzić, to tak naprawdę trzeba na nim być podczas spotkań. Chodzę i nie zauważyłem jego niefunkcjonalności.
Siedzisz na dachu? No to sie nie dziwie ze przeciekal :D

ToTylkoJa 08.02.2011 19:45

Nie siedzę na dachu:lol: Dopiero teraz zauważyłem sens mojej wypowiedzi. Miało być, że trzeba być na stadionie, aby tak naprawdę sprawdzić czy dach jest dobry czy zły:P

Ale:
1 śpiewy kibiców bardzo dobrze rozchodzą się po stadionie(między innymi dzięki niemu)
2 prześwit między dachem a trybunami też spełnia swoje funkcje, wystarczy spojrzeć na murawę na stadionie
3 myślę, że i do celów ultras też się przyda, ponieważ nie jest wysoko podwieszony (jak np na Lechu), jest na nim do czego przywiązać jakieś liny itp
4 a tak w ogóle to czekam na wypowiedź Eli :>

Gwiaździsty 08.02.2011 19:56

Pewnie o to chodzi, że stadion bardzo podobny do tego w Kielcach, tylko bardziej dopracowany. Ale podobnie jak tam z trybun wychodzi się na świeże powietrze. Nieciekawie tez wygladają z zewnątrz stopnie trybun. A poza tym dopowiem jak zobaczę na żywo.

wanciak86 08.02.2011 22:00

ja tam juz nie moge sie doczekac mojej perelki bursztynu:D wziełem sobie za honot, że nie obejrze tego stadionu na żywo dopóki ni ebedzie gotowy, i narazie go nie widziałem , choc mieszkam tak blisko :D nawet jak musze gdzies jechać, a było by mi po drodze, jade na okolo:P

taka moja fantazja, chce go zobaczyc na zywo dopiero gotowego:)

emj10 08.02.2011 22:15

Najgorsza jest tak kolorystyka stadionu w Gdańsku. No niby bursztyn, ale mi przypomina złotego Ajfona, albo Jabola. Czyli kicz w czystej postaci.

JAR0 08.02.2011 22:15

Myślę że będzie co oglądać :-) Dla mnie stadion w Gdańsku zdecydowanie najładniejszy.

emj10 08.02.2011 22:21

To, że najładniejszy to wiadomo. Projekt najbardziej wyróżniający się z tłumu. Narodowy gdyby nie ten chowany dach nie byłby jakiś szczególny. Dziś spacerowałem koło niego i gdyby nie rozmiar to nie robiły jakiegoś wielkiego wrażenia.

Ela 09.02.2011 07:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ToTylkoJa (Post 1048716)
4 a tak w ogóle to czekam na wypowiedź Eli :>

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ToTylkoJa (Post 1048705)
Rozwiń swoją myśl.
Jeśli przyczepisz się do cieknącego dachu to już wyjaśniam- za pierwszym razem problemem były rynny, które nie nadążały z odprowadzaniem wody, a za drugim coś nie tak było z łączeniem membran: obie sprawy możliwe do naprawy.

Już odpowiadam :-)

Podstawową funkcją dachu jest bez wątpienia ochrona przed deszczem. Na stadionie Legii jest z tym różnie - dlatego napisałam o niefunkcjonalności.
Pomijam niedrożność rynien i przecieki przy łączeniach - bo to rzeczywiście usterka do wyeliminowania - ale dach nie chroni pierwszych 10 rzędów. Jest po prostu za krótki.
Podejrzewam też, że w razie zacinającego deszczu - ludzie siedzący w ostatnich rzędach - również zmokną.

Dlatego też słowa o "perełce" uważam, że są trochę na wyrost ;)

p.s.
Tu też piszą o usterkach dachu :
http://legionisci.com/news/40296_Sta..._depozytu.html

emj10 09.02.2011 10:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Ela (Post 1048839)
Już odpowiadam :-)
Podejrzewam też, że w razie zacinającego deszczu - ludzie siedzący w ostatnich rzędach - również zmokną.

p.s.
Tu też piszą o usterkach dachu :
http://legionisci.com/news/40296_Sta..._depozytu.html

Nie zmokną, bo to jest praktycznie niemożliwe. Zbyt duża odległość od końca dachu, a poza tym deszcz musiałby zacinać pod kątem 30-40 stopni względem płaszczyzny dachu co jest mało realne.

Faktycznie pierwsze rzędy mogą być narażone na deszcz, który będzie padać pod sporym kątem, ale też bez przesady. Wyższe sektory nie mają zupełnie z tym problemu.

Ela 09.02.2011 12:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1048861)
Nie zmokną, bo to jest praktycznie niemożliwe. Zbyt duża odległość od końca dachu, a poza tym deszcz musiałby zacinać pod kątem 30-40 stopni względem płaszczyzny dachu co jest mało realne.
Faktycznie pierwsze rzędy mogą być narażone na deszcz, który będzie padać pod sporym kątem, ale też bez przesady. Wyższe sektory nie mają zupełnie z tym problemu.

Nie twierdziłam, że wszystkie miejsca są narażone na deszcz :)
Nie wątpię, że są sektory gdzie wszystko jest w porządku.
Jednakże usterek dachu jest wystarczająco dużo aby stanowiło to pewien problem.

Relacja jednego z kibiców Legii :

Cytat:

Poczekałem aż zacznie padać. Pierwszych 5 rzędów od murawy moknie na bank bez względu na kierunek zacinania. Na trzech trybunach (w stronę zacinania oraz bocznych względem zacinania) moknie 10 rzędów. Rzędy 12 i 13 dolnych trybun są natomiast zalewane przez cieknącą w dachu złączkę elementów na całej długości trybun (dach jest dwuelementowy). Jednak i ci na trybunie górnej (pod membraną) nie będą wolni od wilgoci. Kaskada wody spływa w miejscach, gdzie przebiegają cieknące rynny. W sumie krzesełek to nie moczy, a nogi można sobie potrzymać w bieżącej wodzie. Ku memu zdziwieniu te rynny wylewają wodę niżej na stadion, a konkretnie na beton promenady. Woda płynie sobie przez wybetonowany korytarz promenady aż napotka kratkę ściekową tuż przy rzędach krzeseł.
Są też i inne opinie.
Np w komentarzach do tego artykułu :

http://legia.com/www/index.php?akt=18827

Cytat:

tylko, że ten dach cieknie jak diabli na trybunie południowej i do tej pory nic z tym nie zrobion- pomijam już kałuże stojące na sektorze 220 i 219 podczas deszczu, ale chodzi o krople kapiące podczas meczu- ludzie chronili się czym tylko mogli.

Co do przecieków to też mnie......zalewa...polecam sektor 211 ekipie uszczelniaczy.
Swoją drogą tak się zastanawiam, czy ktokolwiek zajęty jest tym problemem.

musze się zgodzić co do dachu.
dla mniejest to porażka... to że nie uchroni przed deszczem było wiadomo od samego początku, ale nieszczelności to kwestia wykonania.
mnie martwi to że poprawy i jakiejkolwiek reakcji nie widać..... a w sumie w faq-u napisane ...że calkowicie zadaszony i nie trzeba brac parasolek..
trzeba coś z tym zrobić, bo psuje to ogromnie obraż całego stadionu.. podobno już w canale plus się nabijali z naszego dachu.. i poszło w polskę , że dziurawy

ToTylkoJa 09.02.2011 12:29

Elu pokaż mi stadion, gdzie przy zacinającym deszczu pierwsze sektory są suche (pomijam obiekty z zasuwanym dachem;)). Oglądam czasem inne ligi i mimo dachów często podczas zacinającego deszczu pierwsze rzędy mokną,a ludzie trzymają tam parasolki:D

Usterki są (lub były, być może są już naprawione), ale to technicznie jest do naprawy (tak przynajmniej w wywiadzie twierdził kierownik budowy)

W linku który podrzuciłaś jest to o czym pisałem.

Marszałek 09.02.2011 12:50

Dajcie spokój, stadion Legii jest naprawdę fajny. Nie mam do niego żadnych zastrzeżeń, a z perspektywy TV prezentuje się najlepiej z nowych stadionów. Z molochem w Poznaniu,gdzie jest wieczna mgła też nie ma go co porównywać. Także wykończenie wnętrz zasługuje na pochwałę. Dobry stadion. Wg mnie na siłę staracie się szukać dziury w całym.

Fajny też jest stadion Zagłębia tak pomijany przez wszystkich. Choć nie wiem jak wygląda na zewnątrz i w środku, ale w TV dobrze się prezentuje.

studio 09.02.2011 12:58

Gdyby większość klubów miałaby takie stadiony jak ten w Lubinie to by było super, jednopoziomowe trybuny z dobrą pojemnością i akustyką. Oczywiście te większe kluby muszą mieć pojemniejsze.

4fan_player 09.02.2011 13:01

Byłem na stadionie Legii i mogę powiedzieć, że całkiem przyjazny dla oka :) Nie miałem żadnych większych zastrzeżeń. Trochę nie podobało mi się to, że jak się wychodzi z sektora to praktycznie nie ma żadnego schronienia(sektor gości).

Ale ogólnie takie rzeczy jak przeciekający dach, czy deszcz padający na pierwsze rzędy to moim zdaniem znikomy problem.

Problem to mają w Poznaniu tam to jest dopiero tragedia. Będąc tam na sektorze gości naprawdę czułem się dziwnie. Woda lała się po ścianach, podłogi przy wc zalane, catering wydawany jak w wiezieniu do tego jedzenie niedobre itp. itd.

Także stadion Legii w skali 1-5 oceniam na 4+ dla porównania Lecha na 2/5. Ocena oczywiście na podstawie wizyty na sektorach gości

edit.

Co do Lubina to stadion jeden lepszy z tych kameralnych. Znowu trochę brakuję zaplecza ale akustyka i sam wygląd z zewnątrz jak najbardziej ok.

Gwiaździsty 09.02.2011 13:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marszałek (Post 1048918)
Dajcie spokój, stadion Legii jest naprawdę fajny.

Fajny jest ale niektórzy robią z niego tzw. modne ostatnio określenie "perełkę". Perełką nie jest a dach ma naprawdę tandetny co wygląd jego skutecznie pogarsza. Przypomina on brezentowe zadaszenia straganów na starej Tandecie. Ktos kto mówi, że to piękne jest chyba mocno zmęczony. Ten przewiew z tyłu trybun pod nim tez nie wyglada zbyt ciekawie.

emj10 09.02.2011 13:51

Przyjmijmy, że słowo "piękny" powinno zostać zarezerwowane wyłącznie dla "kibiców" z tęczowej trybuny :)

szprotson 09.02.2011 13:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gwiaździsty (Post 1048924)
Fajny jest ale niektórzy robią z niego tzw. modne ostatnio określenie "perełkę". Perełką nie jest a dach ma naprawdę tandetny co wygląd jego skutecznie pogarsza. Przypomina on brezentowe zadaszenia straganów na starej Tandecie. Ktos kto mówi, że to piękne jest chyba mocno zmęczony. Ten przewiew z tyłu trybun pod nim tez nie wyglada zbyt ciekawie.

stadion Legii jest fajny,a nasz jest przech**owy. Najbardziej chu**we jest to ze kosztował w cholere za duzo,za dlugo go robia i sa ciagle niedociagniecia i pierdo**na fuszerka na "odwal sie"
no ale coz zrobic. Dla mnie i tak bedze miejsce przezycia najwspanialszych momentow.
kocham dom w ktorym mieszkam,nawet jak jest to wigwam.

Jazon 09.02.2011 14:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Maciuś (Post 1047663)
Jak mozna nie wiedziec ze rosliny potrzebuja tlenu i swiatla slonecznego do zycia. Przeciez o tym ucza juz chyba w 6 klasie szkoly podstawowej.

O tym się wie, ale czasem z powodu chorobliwej megalomani widocznie można zapomnieć o takich właśnie oczywistych sprawach.
Poznaniacy chcieli mieć mega-efekciarski stadion, więc wywalili tego jak już ktoś nazwał gigantycznego grzyba z największą w Europie kratownicą, zamykając cyrkulację powietrza i ograniczając dostęp promieni słonecznych.
Sztuczna murawa to jest jakieś rozwiązanie, ale to będzie już ostateczne przypieczętowanie kompletnej porażki, jaką jest ten obiekt. Piłka nożna (nie mówię o jakichś odmianach halowych czy "osiedlowych") była jest i będzie dyscypliną rozgrywaną na trawie, a sztuczna nawierzchnia to rozwiązanie poślednie.

studio 09.02.2011 17:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Jazon (Post 1048957)
Poznaniacy chcieli mieć mega-efekciarski stadion,

Do wyborczej to Ty sie nadajesz:) Nie przypominam sobie aby bylo jakies referendum jaki projekt mamy miec, ale przypominam sobie ze bylo pelno uwag co do projektu, wiec z laski swojej sprawdz najpierw co piszesz a dopiero potem klikaj na 'dodaj odpowiedz'.

WiślakMyślenice 09.02.2011 18:34

Cytat:

Do wyborczej to Ty sie nadajesz:) Nie przypominam sobie aby bylo jakies referendum jaki projekt mamy miec, ale przypominam sobie ze bylo pelno uwag co do projektu, wiec z laski swojej sprawdz najpierw co piszesz a dopiero potem klikaj na 'dodaj odpowiedz'.
A co, nie chcieliście mieć mega-efekciarskiego stadionu? :)

W MOIM SUBIEKTYWNYM (podkreślam słowo subiektywnym) rankingu naszych euro 2012-stkowych stadionów Wasz zajmuje 4 miejsce, lecz tak jak np. w przypadku stadionu Wisły widzę wiele niedoróbek. Mogło być naprawdę zajebiście, jest dobrze. Jak wykończą całe otoczenie stadionu nawet bardzo dobrze.

Ale cóż, podobno mamy "kompleksy".... ;)

Pozdrawiam kolegę z Poznania.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:04.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl