Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Matura//Po maturze...?? (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=2848)

P.e.c.h 03.09.2009 21:51

http://www.uczelnie.pl/nu.asp?p=546,26,1 chyba gra gitara

Szyszunia_ABG 04.09.2009 10:00

Hej mam takie pytanko, jak sie jest zarejstrowanym na tym e-Rekrutacja na AGH a piszą że potzreba "podpisanego podania wraz z kartą wpisową" do dokumentow, to gdzie mam to znaleźć bo kurcze nie wiem sama...

wonski_eNHa 04.09.2009 16:21

Pewnie musisz iść do WKR najlepiej z dokumentami i wszystko Ci powiedzą, co masz zrobić. Albo zadzwoń do nich.

travcka 04.09.2009 16:31

Witam!

Czy mial ktos stycznosc ze szkola zawodowa Publishing School http://publishingschool.pl/main.html

Jakies opinie

z gory dzieki

DrewniaQ 05.09.2009 10:49

http://www.psychologia.pl/moderator/badania/art2.pdf

Takie "badania" :D

sebanh 05.09.2009 12:58

dostał sie ktos za drugim naborem na informatyke na UJ,wydzial FAIS??i jaki prog?

Arkas 11.09.2009 21:35

W tym roku juz matura wiec czasu mniej, pytań więcej ( nie moge się w tym połapac wogóle..._):

Chodzi ktoś na Turystykę i rekreację? I na jaką uczelnię warto by się wybrac?

Jeśli będę zdawał jako dodatkowy przedmiot matematykę rozszerzoną i ją obleję i zostanie mi tylko podstawowa, to zdałem? I jest jakiś przelicznik na punkty z matury rozszerzonej?

Jeśli będę zdawał zarówno geografię oraz matematykę rozszerzoną to jak obleję coś z tych dwóch to oblałem maturę czy nie?

DrewniaQ 11.09.2009 21:45

Teraz z tego co wiem zmienili, wrócili do wersji poprzedniej, że najpierw piszesz podstawową, następnie po przerwie rozszerzoną. Jak zdasz podstrawę, a rozszerzonego nie, to zdałeś. Jeśli np. geografia była drugim przedmiotem, dodatkowym i jeśli nie zdałeś, to nie ma znaczenia.

kacap 11.09.2009 21:50

KTOŚ COŚ SŁYSZAŁ O TEJ SZKOLE:

http://www.wsz-pou.edu.pl/e-learning/sierpien2009/o2/2/

studia przez internet...

hmm

!!IRIVER!! 11.09.2009 22:11

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arkas (Post 791773)
W tym roku juz matura wiec czasu mniej, pytań więcej ( nie moge się w tym połapac wogóle..._):

Chodzi ktoś na Turystykę i rekreację? I na jaką uczelnię warto by się wybrac?

Jeśli będę zdawał jako dodatkowy przedmiot matematykę rozszerzoną i ją obleję i zostanie mi tylko podstawowa, to zdałem? I jest jakiś przelicznik na punkty z matury rozszerzonej?

Jeśli będę zdawał zarówno geografię oraz matematykę rozszerzoną to jak obleję coś z tych dwóch to oblałem maturę czy nie?

Jeśli chodzi o TiR - najlepszy jest na AWF z tego co wiem.

W kwestii zdania matury - słyszałem, że musicie po prostu zdać trzy przedmioty podstawowe: polski, angielski i matematyka. Reszta rozszerzonych już ich nie interesuje.

Jest ktoś, kto poprawia? :D
Ja tak, wszystko biorę rozszerzone - polski, angielski, wos i zastanawiam się nad geografią. :P

unpredictable_wislaczka 12.09.2009 09:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez !!IRIVER!! (Post 791786)
Jest ktoś, kto poprawia? :D
Ja tak, wszystko biorę rozszerzone - polski, angielski, wos i zastanawiam się nad geografią. :P

Ja też...niestety :/ też wszystko rozszerzone, tak jak pisałam biol chem fiz :P

R33 12.09.2009 16:44

A czy to nie jest tak, że można wziąść max 3 przedmioty, nawet przy poprawie

Co do majcy podst. i roszerzonej to tak jak napisał !!IRIVER!!. Są 3 przedmioty podstawowe które zdać musimy czyli polski, obcy, majca i jak chcemy to możemy sobie wziąść jakiś rozszerzony, tylko jak nie zdamy 1 z podstawowych to matura nie zdana

Gucio25 13.09.2009 14:56

polecicie jakiś przyjemny temat na prezentację z Polskiego?
najlepiej nic związanego z lekturami i podobnymi bzdetami.

damianol1991 13.09.2009 15:36

Ma ktoś może gotową pracę na temat wizerunku rycerza w literaturze? priv
będę wdzięczny:]

kacap 13.09.2009 15:55

Sprzedam za normalne pieniądze prezentacje temat:

[FONT=&quot]Obrzędy i obyczaje ludowe w literaturze - omów sposoby ich przedstawiania i funkcje w wybranych utworach literackich[/FONT]
I Literatura podmiotu:
[FONT=Symbol]·[FONT=&quot] [/FONT][/FONT]Kochanowski J.: Pieśń świętojańska o sobótce [w] Tomczak M.: Utwory wybrane, Białystok 2002,
[FONT=Symbol]·[FONT=&quot] [/FONT][/FONT]Mickiewicz A.: Dziady cz. II, Wrocław 1997, ISBN 83-7162-106-X
[FONT=Symbol]·[FONT=&quot] [/FONT][/FONT]Redliński E.: Konopielka, Warszawa 1993, ISBN 83-07-02361-0
[FONT=Symbol]·[FONT=&quot] [/FONT][/FONT]Reymont W.S.: Chłopi T. 1: Cz. 1: Jesień, Warszawa 1982, ISBN 83-06-00819-7

mariano710 13.09.2009 16:09

Gucio25 przyjemny temat jaki znam to np "jezyk komentatorow sportowych"
kuzyn to mial 2 lata temu i dostal maxa a mowil o .......ach typu "wałdoch puścił bąka lewą stroną"
na oryginalnych tematach zadko ulewaja bo nie ma na czym

IndykTSW 13.09.2009 17:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gucio25 (Post 792296)

Najlepiej wybierz jakąś postać np żołnierza czy tak jak ja lekarza. Opowiadasz o lekarzu kilka podstawowych informacji potem opisujesz 3 z lektur i jest przyjemnie. Z komentatorami sportowymi jest różnie słyszałem że niektórzy egzaminatorzy pytają o gramatykę w końcu chodzi o język komentatorów. Ja za lekarza dostałem 20 pkt więc jak coś możesz pisać na priv odnośnie tego lekarza gdybyś się zdecydował albo chciał więcej informacji. Pozdro.

FilipUT 13.09.2009 17:52

Z swojej strony bardzo polecam Ci temat "Motyw Państwa w literaturze". Masz wiele sposobów podejścia do tematu, jak nie z strony historycznej, to socjologicznej, psychologicznej, politycznej czy w końcu literackiej. Wiadomo wszystko się z sobą wiąże ale uważam że każdy znajdzie coś dla siebie. Jeżeli chcesz więcej informacji na ten temat zapraszam na priv. Służę pomocą :)

Kamil 13.09.2009 21:54

Cytat:

bolec, ja ci swoją oddam za kilka piw :D
a tak na serio to co za roznica jaki temat wezmiesz, jak i tak zaczniesz go robic 2 dni przed maturą? :D

SZYMEK_TSW 13.09.2009 22:01

Cytat:

Bolec, wzorowy maturzysta, ledwie po 3-4 lekcjach polaka już poddał się nauczycielce i strach w oczach ;].
z tego co mogę powiedzieć z własnego doświadczenia to zapewne musisz wybrać temat z listy w szkole, a jeśli chciałbyś jakiś indywidualny projekt to należało to zgłosić w zeszłym roku. A rada dla wszystkich nie spinajcie się naprawdę ustnymi maturami bo to kompletna bzdura ;]

EDYTA: Przypomniało mi się bo ostatnio znalazłem w czasie porządków pewne materiały, a więc sprzedam:
- coś ponad 10 takich książeczek opracowań kluczowych lektur przykład
- vademecum Operona z Geografii
- jakieś repetytorium Longmana z Anglika

także jak coś priv ;]

Ofsajd 13.09.2009 22:12

Ja rano w dzień matury ustnej z polaka(godz 14) kończyłem czytać ostatnią książkę do prezentacji :) w autobusie rozkminiałem od czego zacząć i co powiedzieć o danej pozycji :) W szkole pożyczyłem się zegarka od kumpla i wszedłem do sali:) na dzień dobry dostałem opie..dol za to że usiadłem bez pytania, a później nie odpowiedziałem na pierwsze pytanie bo go nie zrozumiałem, nie wiedziałem w ogóle co ona do mnie gada :) Następne dwa bez problemu i 12pkt :) a temat miałem ciekawy bo:" Podróże w czasie i przestrzeni w literaturze i filmie " :) tak więc podsumowywując nie ma się czego bać, najważniejsze to przeczytać wszystkie książki, oglądnąć filmy i przeanalizować obrazy, reszta idzie z górki ;]

GonzoNS 13.09.2009 22:28

sprzedam (w rozsądnej cenie) prace "wizje katastrofy w starożytności i czasach współczesnych" w pracy opisuje dwa obrazy oraz film, dostałem za niego maximum, jak co to priv

unpredictable_wislaczka 13.09.2009 22:49

Miasto - przestrzeń, która wpływa na człowieka i jego losy. Dokonaj prezentacji na podstawie Krakowa w różnych dziedzinach kultury :D Przyjemny temat, zero lektur,bo też mi się czytać nie chciało :P jedynie 2 książki z tego roku, z których i tak pytań nie miałam, trochę o piłkarzach Wisły, jakieś obrazy i krótkie wiersze :)
W sumie to więcej siedziałam nad zebraniem bibliografii niż nad samym pisaniem :)

Konrad. 14.09.2009 00:28

Cytat:

Jeśli lubisz kino polecam mój temat: "Wielka literatura w kinie. Omów na przykładach udane i nie udane ekranizacje" - czy coś w tym stylu.

Lajtowy i łatwy do przygotowania temat:

- bierzemy po jednym przykładzie udanej i nie udanej ekranizacji. Musimy przeczytać dwie ksiązki, i oglądnąć dwa filmy. Wielkie wyzwanie to nie jest...
- następnie szukamy recenzji tychże filmów. Po przeczytaniu ich w zasadzie już wiemy co mamy mówić...

Plan prezentacji:
- wstęp, a więc pieprzenie czemu wybrałeś temat: czyli mądrzysz sie jak to bardzo lubisz kino itp... Potem dodajesz, że spośród wielu przykładów wybrałeś dwa:
- straszczasz historyjke, opowiadasz czemu ekranizacje uważasz za złą i :
- streszczasz drugą historyjke, opowiadasz czemu ekranizacja była dobra.
- robisz jakieś podsumowanie...

Filmów jakie możesz użyć są dziesiątki. Osobiście odradzałbym jakiekolwiek wynalazki typu "Pan tadeusz" "quo vadis", bo polonistki są z tego tak obryte, że lepiej z nimi nie zaczynać,... Ja wybrałem "Nieznośną lekkość bytu" Formana, i "Ojca Chrzestnego" Puzo.

Plusem takiego tematu, jest fakt, że bankowo dostaniesz pytanie odnośnie obsady (ale nie aktorskiej, tylko bardziej o scenarzyste, gościa od zdjęć, muzyki itp), więc wystarczy obkuć te 10 nazwisk i mamy z głowy...

Joaquin 14.09.2009 07:58

Też polecam tego rodzaju temat. Mój brzmiał "dzieło literackie a jego adaptacja filmowa". Dwie książki, najlepiej takie , z których pytający nie będą nic wiedzieli. Ja pisałem na podstawie ... Harry Potter cz.1 i Harry Potter cz.2 :D nie dostałem żadnego pytania o lekture, tylko same pytania typu dlaczego ten a nie inny temat.
Zdałem :)

Rasialdo 14.09.2009 10:00

Sprzedam za rozsądną cene prace:Język sprawozdań sportowych.Scharakteryzuj na podstawie wybranego materiału językowego.Jeśli ktoś bd chętny to proszę info na priva.

Zola 14.09.2009 15:05

do usunięcia

Majkel1906 14.09.2009 15:26

Sprzedam za dobre pieniądze ustna prezentacja z języka polskiego : "Scharakteryzuj najciekawsze portrety psychologiczne kobiet w literaturze polskiej i obcej odwołując się do wybranych utworów". Oczywiście z bibliografią i ramowym planem. Prezentacja b.dobra, zdana na maxa (20/20pkt.)
gg:7881267

Mlody19061906 14.09.2009 18:22

Jaki był próg punktowy na politologie na Ignatianum w tym roku??

arjen 15.09.2009 14:19

witam po latach przerwy:) już dawno nie zaglądałem na to forum.
ale teraz chciałbym spytać, czy jakiś Wiślak dostał się na prawo na UJ?
z góry przepraszam, jeśli o tym konkretnym kierunku pisano wcześniej w tym topicu, przeglądnąłem tylko kilka ostatnich stron. w każdym razie, jeśli znalazłaby się taka osoba, to proszę o kontakt na priva. pozdrawiam wszystkich nowych studentów :)

igor1906 15.09.2009 15:12

wczas, tez zapytam - ktos poszedl na zaoczne towaroznawstwo na UE?

Zola 18.09.2009 09:14

do usunięcia

MichauSzczu 18.09.2009 09:42

Prezentacja maturalna: Dojrzewanie – czas przeklęty, czy błogosławiony.
Rozważ różne sposoby prezentowania i funkcjonowania tego motywy
w oparciu o wybrane teksty literackie.

Odstąpię pisac priv :>

Ola7 18.09.2009 10:48

Zola - jest :)

wredny.bardzo 20.09.2009 14:56

Spotkam się z kimś na Mechanice i Budowie Maszyn na PK? :)

Partition 20.09.2009 18:41

Spotkasz się ze mną... ale tylko na wydziale. ;)
Idę na Informatykę, na Mechaniczny.

damianol1991 21.09.2009 19:45

Panowi ma ktoś gotowy temacik na ustną na temat "Wizerunku rycerza..."? priv

Piotrek1991 21.09.2009 19:57

Mam pytanie o progi punktowe na AGH na wydziały:
WEAEIiE: Automatyka i robotyka, elekronika i telekomunikacja, elektrotechnika
Z góry dziękuje :)

DrewniaQ 21.09.2009 20:50

Inf. Stos. 890
Inf 910
AiR 930
EiT 800
EiT (ang.) - 700

bartek89TS 23.09.2009 08:38

Mam do sprzedania 4 prezentacje maturalne z polskiego, na takie tematy:
1.Motyw ojca w literaturze. Omów na podstawie utworów literatury polskiej i powszechnej.
2.ROLA MIŁOŚCI W ŻYCIU CZŁOWIEKA. PRZEDSTAW TEMAT ODWOŁUJĄC SIĘ DO WYBRANYCH PRZYKŁADÓW LITERACKICH.
3.Żydzi, kwestia żydowska w literaturze różnych epok. Omów na wybranych przykładach.
4.Samotność jako motyw literacki. Przedstaw temat odwołując się do wybranych przykładów literackich.
Sprzedam za rozsądną cene, napewno się dogadamy.Jak coś to priv !

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 23:35.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl