Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Ekstraklasa (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=7374)

Sartre 17.02.2012 22:20

Nie, co? :)

GKS zasłużył, bardzo ładnie grali.

krowczax 17.02.2012 22:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wanciak86 (Post 1219306)
słyszeliście co w poznaniu śpiewali;) ?

Przez relację internetową słabo komentatora słychać, co dopiero kibiców. Podzielisz się swoimi spostrzeżeniami ? ;)

BTW, Lech jest słaby, rzekłbym, że nawet cholernie słaby.

wanciak86 17.02.2012 22:22

"Bakero ! Co? Wypie****j" ;) i to jeszcze przed straconą bramka:)

speedfashion 17.02.2012 22:28

Cudownie, że nie wzięliśmy Ubiparipa. :) Gdyby nie Rudniew, to Lech praktycznie nie miałby żadnych argumentów w walce nie tyle o mistrzostwo, co o puchary.
My natomiast mamy fantastyczną okazję, by piąć się w górę.

Ciastek1 17.02.2012 22:33

Lech jest na łopatkach pod względem taktycznym , piłkarskim i mentalnym .Dopóki będzie tam Bakero jest gwarancja , że stan rzeczy nie ulegnie poprawie . Nie mają kompletnie łąwki o czym świadczą zmiany - Ślusarski, Ubibarip a rusek wszystkich meczy im wygrywać nie będzie .

rafil 17.02.2012 22:35

Szkoda wygranej Polonii, ale to było dość oczywiste, natomiast wynik z Poznania świetny dla nas, bo raz że możemy wyprzedzić Lecha, a dwa że Bełchatów ucieka pasiastym. Jeszcze tylko remis Śląska i nasze zwycięstwo i będzie super.

Aletsch 17.02.2012 22:43

Już mają ciecie po mistrzostwie chyba heh. Błagam zostawcie Bakero !!

vote-for-mikey 17.02.2012 22:52

Asysta Wróbla - miód!
Ile było Bełchatowa? kilka razy dało się ich usłyszeć.

Gra Lecha bardzo pozytywnie nastraja przed nadchodzącym ćwierćfinałem, po tym co widziałem dzisiaj i wczoraj powiedziałbym, że półfinał mamy w kieszeni, a jeśli do półfinałów dojdą faworyci to prawie pewną mamy także grę w Pucharach w kolejnym sezonie (do czwartego miejsca które pewnie będzie dawać puchar tracimy tylko dwa punkty, a to jest do odrobienia w jednym meczu przy Cichej)

jaro1985r 17.02.2012 22:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez rafil (Post 1219319)
Szkoda wygranej Polonii, ale to było dość oczywiste, natomiast wynik z Poznania świetny dla nas, bo raz że możemy wyprzedzić Lecha, a dwa że Bełchatów ucieka pasiastym. Jeszcze tylko remis Śląska i nasze zwycięstwo i będzie super.

Ziomkom życzy się zwycięstwa ze śmierdzielami ! Bardzo ważny jest też jutro mecz w Kałuży, oby Władcy Północy dali radę !

igortsw 17.02.2012 22:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Aletsch (Post 1219324)
Już mają ciecie po mistrzostwie chyba heh

Nie skreślałbym ich tak szybko, to tylko pierwszy mecz i o ile po pierwszym meczu można ocenić, że ełksa raczej futbolu totalnego grać nie będzie, bo po prostu nie ma ku temu predyspozycji, to Lech w obwodzie wciąż posiada wartościowych kopaczy, a maszyna w każdym momencie może ruszyć.

W dodatku skreślając pozycję lodówko-zamrażarke, skreślasz poniekąd też nas, bo w chwili obecnej punktów więcej nie mamy.

P.S. Na inaugurację 11 000...
P.S.2. Bełchatów wyjazd rundy:D?

kubawislak 17.02.2012 23:29

Dopóki Bakero będzie w Lechu, to ich spokojnie możemy wyłączyć z walki o mistrzostwo.
Myślę tu nie tylko o tym sezonie.

wislak68 18.02.2012 00:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ToTylkoJa (Post 1219246)
... Gol ze spalonego? Nawet same przepisy FIFA mówią o tym, aby w takich stykowych sytuacjach puszczać grę...

Żeby uznawać gole strzelone ze spalonych??

emj10 18.02.2012 00:22

Taki spalony to nie spalony. Sędzia puścił, więc o co się spierać?
Wg. UEFY jest nakaz premiowania gry ofensywnej, a co za tym idzie na minimalne spalone czasem też się przymyka oko.

Wyniki dzisiejsze dosyć pozytywne. Czarnulki miały wygrać i wygrały, a Kopernik sprawił kolejną niespodziankę :D

wislak68 18.02.2012 00:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1219357)
Taki spalony to nie spalony. Sędzia puścił, więc o co się spierać?
Wg. UEFY jest nakaz premiowania gry ofensywnej, a co za tym idzie na minimalne spalone czasem też się przymyka oko.

To od ilu metrów (centymetrów) spalony to spalony??
Jak nam sędzia puścił bramkę po faulu na bramkarzu to spieraliście się przez parę tygodni. Bez hipokryzji proszę. :>
To ile wynosi (w metrach) ten minimalny i akceptowalny spalony??

Marszałek 18.02.2012 00:46

Dobrze,jest naprawdę dobrze ale z drugiej strony było to do przewidzenia. Bakero musi zostać. A tak swoją drogą czy właściciele zespołu z Poznania chcą tak naprawdę zmiany trenera? gdyby chcieli to dla mnie dawno by jej dokonali.

emj10 18.02.2012 00:48

To już decyzja czarnego, czy kręci wałek, czy nie.
Z tego co ja pamiętam nie spierałem się w tamtej sprawie. Dla mnie takie stykowe sytuacje są do interpretacji przez sędziego i on podejmuje decyzję co zrobić w danej sytuacji.

Jutro trzymamy kcuki za trio Niedzielan, Piech i Jankowski :D

wislak68 18.02.2012 01:07

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1219360)
Z tego co ja pamiętam nie spierałem się w tamtej sprawie. Dla mnie takie stykowe sytuacje są do interpretacji przez sędziego i on podejmuje decyzję co zrobić w danej sytuacji.

Jutro trzymamy kcuki za trio Niedzielan, Piech i Jankowski :D

Generalnie to czarny rozstrzyga nie tylko sytuacje stykowe. Wszystkie inne też. Czasami tylko mu wypominają że się w tych rozstrygnięciach myli.
I bardzo ładnie z Twojej strony że uważasz że faulu na bramkarzu Jagi nie było. RM też tak sądził ale potem musiał ogłosić samokrytykę :>.
A jeśli chodzi o to "trzymamy" to jak to powiedział klasyk: "to że jedziemy na jednym wózku nie robi z nas MY" ;)

emj10 18.02.2012 01:55

Akurat stwierdziłem tylko, że nie brałem udziału w tamtej dyskusji.

"Trzymanie" jak najbardziej miało wywołać poruszenie w temacie :D

WioReXXX 18.02.2012 06:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1219360)

Proszę, przestańcie już gadać takich głupot. Przepisy są jasne i czytelne, spalony to spalony i nie ma zasady, że "20 cm to można puścić, bo premiujemy grę ofensywną". Kompletna bzdura. W przepisach napisane jest wyraźnie (nie chce mi się teraz tego szukać, więc zacytuję z głowy): sędzia powinien puścić grę kiedy NIE JEST PEWNY, co do spalonego, a nie kiedy ten spalony jest minimalny. I to ma być to premiowanie gry ofensywnej. Może w ogóle w myśl tego "premiowania" zaprzestańmy gwizdać spalone?

Ci komentatorzy i "eksperci" nauczyli was głupiego stwierdzenia, które zupełnie mija się z prawdą i zasadami FIFA.

Pablo84 18.02.2012 09:31

Panowie, już bez jaj.
To jest niby sytuacja "stykowa"?Trochę większego obiektywizmu życzę.
http://what-a-goal.com/2012/02/16-02...g-lizbona-2-1/

Ogryzek 18.02.2012 09:45

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sartre (Post 1219271)
Zbieranina Świerczewskiego zagrała tak żenującą kopaninę, że wygrana 2:0 świadczy raczej na niekorzyść Polonii. No ale co do zasady dostosowuje się grę do przeciwnika i tak, więc trudno do nich mieć o to pretensje.

Póki co zaskakująco niezły (i całkiem wyrównany) mecz w Poznan*u.

Nic nie znaczy - a dokładnie znaczy 3 punkty dopisane dla Polonii. Z ŁKS męczył się Śląsk, męczyliśmy się i My.

Polonia ma Zielińskiego i do kiedy on jest trenerem to będą walczyć o puchary, jeśli nie o MP.
Prowadząc Amicę 2 lata temu pokazał przecież jak zdobywać MP. W pucharach też dobrze wypadał. Zieliński to naprawdę dobry trener. Owszem jego zespoły nie grają widowiskowo, ale skutecznie. Zasada na 0 z tyłu u niego zawsze obowiązuje.

A Amica i Bakero? Nie skreślałbym ich już teraz. Zwłaszcza w PP. Nie mniej fizycznie znowu Lech wyglądał marnie. Dla nas to dobrze że 1 konkurent sam może odpaść z gry o puchary. Ale trzeba się wstrzymać z ocenami do następnych 2 kolejek.

-ja123- 18.02.2012 09:45

Spalony był, ale sędzia mógł się pomylić. Przecież to były centymetry różnicy. Jak przeglądałem forum Sportingu to ich kibice w większości uważają, że spalonego nie było.
http://i1164.photobucket.com/albums/...amakota1/1.jpg

Pablo84 18.02.2012 10:25

Czyli to jest moment podania? :lol:
Filmik mamy powyżej.Nie ma już co roztrząsać tematu.

DysoN 18.02.2012 10:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wizard (Post 1219280)
Mizernie i chaotycznie, jak cały ŁKS.

Boki obrony ŁKS nie istnialy w ogole. Polonisci jezdzili skrzydlami jak po niemieckiej autostradzie.
Widzialem pomeczowa wypowiedz Swira i mowil ze widac ze nie mieli obozu przygotowawczego. Wdg mnie ŁKS o ile w ogole dokonczy sezon to i tak bedzie ostatni.

-ja123- 18.02.2012 10:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pablo84 (Post 1219405)
Czyli to jest moment podania? :lol:
Filmik mamy powyżej.Nie ma już co roztrząsać tematu.

Przecież ta stopklatka jest z tego filmiku, obejrzyj go do końca. Tylko z innej kamery.Ale racja, nie ma sensu się o to sprzeczać. EOT.

Pablo84 18.02.2012 10:57

Nie mogłem się powstrzymać

http://www.gazetakrakowska.pl/artyku...tml#komentarze

arrosmay 18.02.2012 11:17

Oj dobra, czepiacie się tego spalonego jak rzep psiego ogona.
Równie dobrze przy bramce Genkova był faul Kirma, gdyby nie ten faul piłka do Gienka by nie doszła.
Widzicie źdźbło w oku innych, ale nie widzicie belki w swoim oku.
Z Wiślackim pozdrowieniem, liczę na to, że niektórzy pójdą jednak po rozum do głowy i zaprzestaną bezsensownych podjazdów.

ToTylkoJa 18.02.2012 11:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislak68 (Post 1219358)
To od ilu metrów (centymetrów) spalony to spalony??

To ile wynosi (w metrach) ten minimalny i akceptowalny spalony??

Nie wiem ile wynosi bo UEFA tego nie podaje, ale za to wiem, że UEFA w "stykowych" sytuacjach preferuje puszczanie ich na korzyść drużyny atakującej.

WioReXXX przepisy są jasne i czytelne? To proszę, zacytuj mi je. Spalony to spalony? A wiesz, że np jak ręka jest poza linią obrony to wtedy spalonego nie ma, bo spalony liczy się od części ciała, którą można zdobyć bramkę w sposób prawidłowy. Więc nie można powiedzieć, że spalony to spalony.

kreseq 18.02.2012 11:45

Bardziej niz ten spalony interesuje mnie dzisiejszy mecz Slaska i Ruchu. To moze byc ciekawe :D
O innych dzisiejszych spotkaniach z grzecznosci nie wspomne...

Pablo84 18.02.2012 12:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez arrosmay (Post 1219420)
oj dobra, czepiacie się tego spalonego jak rzep psiego ogona.
Równie dobrze przy bramce genkova był faul kirma, gdyby nie ten faul piłka do gienka by nie doszła.
Widzicie źdźbło w oku innych, ale nie widzicie belki w swoim oku.
Z wiślackim pozdrowieniem, liczę na to, że niektórzy pójdą jednak po rozum do głowy i zaprzestaną bezsensownych podjazdów.

Szefie gdzie tam był faul?To, że kopacze Standartu reklamowali, to nie znaczy, że tam był faul

mitmichael 18.02.2012 12:26

Cytat:

Pierwotnie napisane przez -ja123- (Post 1219397)
Spalony był, ale sędzia mógł się pomylić. Przecież to były centymetry różnicy. Jak przeglądałem forum Sportingu to ich kibice w większości uważają, że spalonego nie było.
http://i1164.photobucket.com/albums/...amakota1/1.jpg

Z duchem gry takie akcje sie puszcza

TSW_forever 18.02.2012 12:48

W Zabrzu sędziuje Tomek Musiał. Adam mam nadzieję, że wychował syna na człowieka :)))))

Sędzia 18.02.2012 12:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Pablo84 (Post 1219437)
Szefie gdzie tam był faul?To, że kopacze Standartu reklamowali, to nie znaczy, że tam był faul

Był faul. Zanim doleciała piłka do Genkova, to minęła gracza Standardu i naszego zawodnika (nr 17 Kirm?), który wywrócił tego gościa.

Seb@. 18.02.2012 13:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sędzia (Post 1219478)
Był faul. Zanim doleciała piłka do Genkova, to minęła gracza Standardu i naszego zawodnika (nr 17 Kirm?), który wywrócił tego gościa.

A zanim pilka minela Kirma to wczesniej zwodnik Sportingu wywrucil jednego z naszych jak pilka nad nimi przelatywala. Sedzio to byl karny:haha:!

Nie karmic trola

kreseq 18.02.2012 13:26

To ciekawe ze o tego spalonego bardziej martwia sie kibice Wisly niz kibice Sportingu :lol:

Podbeskidzie to jednak dzisiaj gra koszmarnie... Patejuk :lol:

wolfy 18.02.2012 13:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez mitmichael (Post 1219459)
Z duchem gry takie akcje sie puszcza

Właśnie. Spalone o wystawioną rękę czy czubek buta puszcza się, żeby premiować ofensywny futbol. O ile pamiętam, takie są oficjalne zalecenia dla sędziów.
Sytuacja na zdjęciu pozwala na taką interpretacje.

felipe 18.02.2012 14:12

Serio pytam - widział ktos kiedys te oficjalne "zalecenia" faktycznie (jakis wiarygodny link chociażby?), czy to tylko taka wieść gminna?

wislacki 18.02.2012 14:19

Wątpię żebyś coś takiego znalazł, to zapewne luźne zalecenie powtarzane tu i ówdzie.
Często komentatorzy o tym przypominają, ale jak ogląda się niektóre mecze mam wrażenie, że sędziowie o takiej zasadzie nigdy nie słyszeli. Swoją drogą trudno wyegzekwować czy liniowy sędziuje z duchem gry, czy nie.

felipe 18.02.2012 14:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislacki (Post 1219516)
Wątpię żebyś coś takiego znalazł, to zapewne luźne zalecenie powtarzane tu i ówdzie.
Często komentatorzy o tym przypominają, ale jak ogląda się niektóre mecze mam wrażenie, że sędziowie o takiej zasadzie nigdy nie słyszeli. Swoją drogą trudno wyegzekwować czy liniowy sędziuje z duchem gry, czy nie.

To, że komentatorzy o tym przypominają to wiem.
Moja teza jest taka, że to furtka do bronienia sędziów. Jak sędzia asystent X podniesie chorągiewkę, a my na powtórce zobaczymy, że spalony był o przysłowiowego "buta" - jest powód do pochwał asystenta za zegarmistrzowską precyzję. Jak nie podniesie - może się bronić sędziowaniem "z duchem gry". Czyli zawsze się wytłmaczy :)

Przepis pic na wodę, nawet jeśli by istniał wymagałby definicji pojęcia "niewielki spalony". Co puszczać a co nie. Coś wszystko to dla mnie niespójne.

emj10 18.02.2012 14:32

Jaka wieść gminna? Przecież każdy może sobie poczytać o zasadach sędziowania.
http://www.fifa.com/mm/document/afde...e_en_47383.pdf

Jest mnóstwo materiałów szkoleniowych na ten temat.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 07:48.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl