![]() |
Nie dajmy się ponieść. Seweryn Gancarczyk jak przychodził do Lecha to praktycznie każdy zazdrościł Lechowi tego transferu.
A, że skończył jak skończył póki co, to już inna sprawa. |
Janczyk był uznany za jednego z najlepszych młodych zawodników na świecie.
Korzym miał iść do Chelsea podbijać Premiership. Citko miał być naszą największą gwiazdą w Europie. Jak to się skończyło sam sobie odpowiedz. Obecnie Bandrowski, Buric, Gancarczyk, Henriquez, Rengifo, czy Wołąkiewicz nie dostaliby angażu w średniaku naszej ligi. PS. Dlatego trzeba oceniać zawodnika po tym jakie ma perspektywy i gdzie pójdzie dalej, a nie po tym co kiedyś było. |
Ale chodzi chyba o to, że wyciągnęli Gancarczyka po tym, jak został uznany najlepszym lewym obrońcą w lidze ukraińskiej- czyli jak dla mnie sukces zarządu, a nie porażka. Nie był to odpad, emeryt itp tylko piłkarz, który przeżywał najlepsze lata swojej kariery. Bo dyskusja toczy się właśnie o to, jakich piłkarzy ściągał Lech, nie o tym, co aktualnie oni sobą reprezentują.
|
Korzym czy Janczyk nawet nie stali i nie stana obok Citki. Chlopak gdyby nie kontuzja moglby wiele zdzialac. Zanim przytrafila mu sie ta feralna kontuzja to mieszal tak ze zjadal Korzyma i Janczyka razem wzietych.
Co do Lecha to pewnie beda musieli sie tego czy tamtego pozbyc, ale tam problemem jednak jest chyba Bakero. Gancarczyk jednak mogl jeszcze pograc w innej lidze, bo tutaj to naprawde slabo sie zaprezentowal. Co do tego kto "zdystansuje" lige, to lepiej poczekac :D |
Cytat:
tylko zauważ, że ostatni naprawde udany transfer poza Rudnevsem to miał miejsce 3 latat temu Ciekawe czy to przypadke, że w podobnym czasie odszedł od nich Czyżniewski Moim zdanie cos im w tym komutecie transferowy ewidentnie siadło I jedna wyjątek - Rudnevs - sytuacji nie zmienia E: nie zniechecaj sie, ci powyżej mnie to sami legioniści ;) |
Chodziło mi o to, że w momencie kiedy przychodzili do Lecha, zamiast do Poznaniu mogliby trafić do Wisły.
Ehhh długo czytałem to forum i dosyć długo po rejestracji nie wypowiadałem się i chyba na czytaniu zostanę bo naprawdę w zdecydowanej większości użytkowników tutaj nie zna pojęcia obiektywizm. |
A to Legia nie ściągnęła najlepszego bramkarza swojej ligi Antolovica, czy podstawowego zawodnika Partizana? Przecież to też są fakty, ale nikt nie odważy się napisać pozytywnie o tych dwóch zawodnikach.
Podobnie wygląda sytuacja ze szrotem w Amice. Co z tego, że tak Buric był talentem, a Gancarczyk uchodził za solidnego grajka. Mieli dość czasu na zweryfikowanie swoich umiejętności. PS. Akurat ja mogę powiedzieć, że jestem w miarę obiektywny, bo tyle goryczy ile ja wylewam na grajków kopiących piłkę na Łazienkowskiej to rzadko się zdarza. |
Cytat:
|
Oczywiście Citko był niezwykle utalentowanym zawodnikiem, ale kariery nie zrobił podobnie jak Janczyk, czy Korzym. Jego gola na Wembley zapamiętają pokolenia, ale nic czasu nie cofnie. Fakt kontuzja mu w tym mocno przeszkodziła, był już jedną nogą w Blackburn, ale takie rzeczy się zdarzają. Mieliśmy też Sypniewskich, czy świeżych Matusiaków. Każdy ma swoją historię i opinię zmarnowanego talentu. To ich wszystkich łączy.
|
Cytat:
Cały ten komitet transferowy to śmiech na sali był. Skuteczność mieli taką jak inne polskie kluby w wyszukiwaniu zawodników. Jeżeli chciałbyś widzieć takich Buriciów, Henriquezów, Regnifów w Wiśle to chwała najwyższemu, że nie podejmujesz decyzji w tym zakresie. |
|
Cytat:
Kolejna to, że ponoć JMB będzie dyrektorem sportowym Amiki. Niezłe jaja :D |
Cytat:
Aż ciśnie się na usta, żeby powiedzieć że wystarczyło że Cracovia utrzymała się w lidze sportowo to okazuje się, że nie ma takich długów, które mogłyby spuścić zespół lige niżej :) |
Cytat:
|
Cytat:
Jako trener robi świetną robote:D a na stanowsiku dyr. sportowego najwazniejsze sa znajomosci , kontakty i know-how a tego to mu odmowic nie mozna |
Ostatnio przeglądałem sobie stadion ŁKS-u. Wrażenia pozostawiam bez komentarza. Ciekaw jestem kiedy rozstrzygnie się kwestia licencji beniaminków.
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
T-Mobile Ekstraklasa jako tako brzmi :) może lepiej było by T-Mobile Liga? :p Najważniejsze, że wkońcu będzie sponsor.
|
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Ponoć Adrian Sikora ma iść do Podbeskidzia.
W ogóle ten zespół to może być ciekawy dodatek do ligi. Trener cytujący na konferencjach Hłaskę? To się rzadko zdarza. |
Cytat:
|
Cytat:
A samo Podbeskidzie może mieć też coś do zaoferowania lidze sportowo :) Jeszcze dwa lata temu tam chyba zupełnie nic nie było, a teraz są chyba najlepiej przygotowanym do ekstraklasy beniaminkiem od lat - wliczając w to Widzewa i ŁKS. |
Cieszy tylko że chociaż Arka spadła i nie było przekrętu jak z Parchatymi którzy zostali w lidze kosztem ŁKS.
A nasza liga? Jak ją nie zmniejszą do 10 (żartuje) to powinna w ciągu kilku lat być wiodącą w środkowej Europie. Taką mam nadzieję:) |
Transfery Jeza, czy dziś Sourka mają drugie dno. Wiadomo, że zarobki piłkarzy na Słowacji są kilkadziesiąt % niższe od tego co jest w Polsce, ale to nie jest moim zdaniem najważniejszy powód. Chodzi o to, że starsi zawodnicy (koło 30-stki) mogą się stamtąd ewakuować z tego względu, że po sezonie 2011/2012 tylko 6 drużyn słowackich będzie występowało w połączonej lidze Czech i Słowacji. Pewnie MSK Zilina się do niej dostanie, ale nie jest to takie pewne. Poza tym starszych zawodników może wtedy czekać odejście, gdy zarządy poszczególnych klubów postanowią się wzmocnić zawodnikami wyższej klasy.
To jest dobry moment na zakupy na Słowacji :) Milinovic, Sebo i kilku innych czekają. |
Potwierdza się to, co przewidywałem już jakiś czas temu (tak, 100% samouwielbienia :D ) - będziemy mieli mocną ligę. Z Polakami albo bez nich...
|
Moje subiektywne podsumowanie sezonu.
Generalnie to był bardzo ekscytujący sezon w polskiej lidze:-D Poziom nie był zachwycający, ale emocji - mnóstwo. Przegrani 1. Cracovia Kraków Pozyskanie kilku ciekawych nazwisk (Saidi, Suworow, Radomski) oraz osoba trenera Ulatowskiego sugerowały, że Pasy mają ambicję walczyć o europejskie puchary. Skończyło się cudownym ocaleniem przed spadkiem, które kosztowało Filipiaka ciężkie miliony złotych. 2. Legia Warszawa Otwarcie nowego stadionu, zakończony konflikt z kibicami, długi okres czasu na budowę nowej drużyny. Wydane ciężkie pieniądze na solidnych zawodników oraz trenera Skorżę. Jak się skończyło, wiadomo. 11 porażek w lidze chluby nie przynosi. Legia nie jest na 1 miejscu tego niechlubnego rankingu tylko ze względu na PP. 3. Amika POZnan* i Polonia Warszawa Amika - Zamiast snu o potędze zimny prysznic. Równie szybko zbudowano mistrzowską drużynę, jak ją rozmontowano. Zrobiono bardzo dziwne transfery - np. w miejsce Peszki pozyskano za 1 mln € defensywnego pomocnika, Murawskiego. Efekt: brak europejskich pucharów. Niemniej sezon w Europie bardzo udany, stąd tylko 3 miejsce. Polonia - wiadomo. Szalony prezes, wielkie transfery i znowu klops. Józek nie uczy się na błędach, więc w sumie nie ma co mówić o zaskoczeniu. Zwycięzcy 1. Śląsk Wrocław - solidna drużyna, ale praktycznie pozbawiona gwiazd zdobywa wicemistrzostwo. Spora niespodzianka. 2. Wisła Kraków - mimo rewolucji transferowej i wyprzedaży gwiazd (Głowa, Marcelo, Brożek) udało się pozyskać kilku świetnych piłkarzy i zdobyć mistrzowski tytuł. 2 miejsce w moim rankingu, bo kolejna kompromitacja w pucharach. 3. Górnik Zabrze - 6 miejsce w lidze z takim składem i finansami to wielki wyczyn. MVPs sezonu 1. Tomasz Frankowski - bez jego goli Jaga grałaby o środek tabeli. 2. Adrian Mierzejewski - marnuje się w Polonii, motor napędowy tego zespołu 3. Maor Melikson - robi różnicę. Ale grał tylko 1 rundę. Największe rozczarowanie - piłkarz 1. Maciej Żurawski - oczekiwałem od niego 10 goli w sezonie i objęcia roli lidera zespołu. Wiadomo, jak wyszło. 2. Arkadiusz Radomski - miał być mentalnym liderem Pasów i trzymać ich defensywę. Wyszło gorzej niż źle. 3. Bruno Mezenga - owszem, dostał mało szans. Ale po zmienniku Vagnera Love i Adriano spodziewałem się czegoś więcej, niż umiejętności gry głową i przepychania się. Najlepszy trener 1. Adam Nawałka - wynik w relacji do materiału ludzkiego i możliwości organizacyjnych - ponad stan 2. Robert Maaskant i Orest Lenczyk - jeden mimo rewolucji kadrowej poukładał zespół i zrobił MP. Drugi wyciągnął Śląsk z wielkiego kryzysu i załatwił wicemistrzostwo Wyróżnienie: Szatałow. Co by nie powiedzieć, dokonał rzeczy niemożliwej. Nie wierzyłem, że zdoła utrzymać Pasy. Co więcej, Cracovia zaczęła grać odważną, ofensywną piłkę. Jeśli poprawi obronę, może być groźna w następnym sezonie. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:19. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl