Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park Sportowy (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Ekstraklasa (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=7374)

kornd 30.05.2011 08:20

Ja też nie wierzę raczej w transfer Van Nistelrooya. Ale jeśli by do niego doszło to może byłby to to taki magnes na kibiców, aby zapełnić stadion, a pensję Holendra opłacałby sam Cupiał z budżetu Tele-Foniki. Kto wie, może Stan dogadał się w ten sposób z Bossem i sprowadzą w tym oknie jakiegoś naprawdę znanego piłkarza.

emj10 30.05.2011 08:26

Jaki protest? Górnik finansowo stoi jeszcze gorzej od Bytomia. Ma 30 mln zł długu, zatrudnia zawodników na umowach na... Cyprze i przychody mocno spadają. Allianz ich kompletnie olał, a miasto nie dotuje. Oni mogą sobie nie poradzić nawet w I lidze bez pieniędzy od C+.

Sartre 30.05.2011 08:36

A może mi ktoś powiedzieć co tam się właściwie stało? To Allianz ich zwodził a na koniec olał, czy to zarząd Górnika zawalił sprawę i zaspał? Szkoda, bo to ważny klub, a i widać było że w ekstraklasie sobie w tym roku poradził.

DysoN 30.05.2011 08:39

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Zbychu (Post 1102691)
Marian Kelemen
Robert Jeż
Darvydas Sernas

Myśle że tych piłkarzy z polskiej ligi w pierwszej kolejności należałoby pozyskać aby wzmocnić się przed pucharami.

Kelemen? Pareiko jest lepszy a na lawe nie potrzebujemy niowego bramkarza.
Jeż? Fajnie gra ale w srodku pola mamy dosc zawodnikow na te chwile. Nie gralby chyba za duzo.
Sernas natomiast juz predzej by pasowal jednak gramy z jednym napastnikiem a taki powinien byc wysoki i dobrze grac glowa jak Genkov. Tak ze tez nie do konca.

Edit:

Z takich zawodnikow potencjalnie do wyjecia ja bym sie chwile zastanowil nad sledziowym Nollem. Wdg mnie to porzadny boczny obronca a tych u nas niedostatek. O ile klub nie ma w zanadrzu przygotoweanych transferow na te pozycje to moglby byc ciekawym uzupelnieniem skladu.

emj10 30.05.2011 08:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Sartre (Post 1102980)
A może mi ktoś powiedzieć co tam się właściwie stało? To Allianz ich zwodził a na koniec olał, czy to zarząd Górnika zawalił sprawę i zaspał? Szkoda, bo to ważny klub, a i widać było że w ekstraklasie sobie w tym roku poradził.

Trudno powiedzieć, ale sporo spraw mogło się na to złożyć. Przede wszystkim stadion, którego budowa przedłuża się. Dopiero jest pierwszy etap przetargu i jeśli nic nie stanie na przeszkodzie to budowa może zacząć się pod koniec roku. Do tego doszedł na pewno spadek 3 sezony temu i transfery na które Heniek wydał kilka mln zł. Podobno przychody z dnia meczu są na żenującym poziomie, bo oddano tą sprawę kibicom (nie wiem na ile to prawda), ale coś tym może być.

Do tego dochodzą ceny biletów:
http://www.gornikzabrze.pl/pl-texts,...6,Ceny_biletow

Przy takich cenach i frekwencji 7-9 tys. kibiców nie wiem czy uzbierali 1,5 mln zł przez cały sezon. Także skąd mają brać tą kasę na funkcjonowanie klubu?

Marszałek 30.05.2011 09:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez emj10 (Post 1102973)
zatrudnia zawodników na umowach na... Cyprze.

To akurat nie świadczy o ich problemach. Ani nie jest ich przyczyną.

Jednak Górnik skoro ma takie zadłużenie i żadnych ale to żadnych szans na to,że uda się je spłacić przed startem sezonu, to jak dla mnie nie ma prawa grać w lidze. Nieprzyjemne to tym bardziej,że piszemy o klubie będący legenda naszej ligi, jedną z legend. Tą samą miarą traktowałbym każdy inny klub.

Obecnie uważam,że Górnik powinien lecieć. Arka nie powinna się utrzymać. Zbadać dokładnie zdolność Podbeskidzia i ŁKS, co do wypełniania licencji i tyle. Jeśli nie ma szans na całkowite realizacji zapisów licencyjnych to niech nie awansują.
Inaczej będzie to wyglądało bardziej niż prowizorycznie/.

W ogóle I lidze należałoby się bliżej przyjrzeć. A to z tego powodu,że walczące tam zespoły w przypadku awansu mogą nie udźwignąć tego finansowo i sportowo. Infrastrukturalnie to chyba tylko Warta spełnia wymogi. Dochodzi do sytuacji,że wywalić można zespół z Ekstraklasy a w zamia nikt sensowny nie awansuje.

kreseq 30.05.2011 09:20

RvN? No ludzie bez jaj :) Facet moze pojechac gdzies do USA/Rosji/Turcji i wyciagnac konkretna kase.

Kazdy ma swojego Kezmana jak widze :D

zdzichu411 30.05.2011 09:25

Nikt nie twierdzi że RvN tu przyjdzie. Ale fakt jest taki że w Krakowie był i gadał z kim trzeba. Samo to jest jakąś formą reklamy, może tylko o to właśnie chodzi.

kriswisla 30.05.2011 09:30

Cytat:

Pierwotnie napisane przez zdzichu411 (Post 1103015)
Nikt nie twierdzi że RvN tu przyjdzie. Ale fakt jest taki że w Krakowie był i gadał z kim trzeba. Samo to jest jakąś formą reklamy, może tylko o to właśnie chodzi.

Puścil ktoś bąka itak smród się po portalach błąka,aze był widziany w Wawie ty piszesz ze w Krakowie a on ma to w dupie i siedzi na Hawajach mocząc w ciepłym oceanie jaja:-D:-D

zdzichu411 30.05.2011 09:32

nie wiesz to nie komentuj.

Sartre 30.05.2011 10:20

Cytat:

Jednak Górnik skoro ma takie zadłużenie i żadnych ale to żadnych szans na to,że uda się je spłacić przed startem sezonu, to jak dla mnie nie ma prawa grać w lidze. Nieprzyjemne to tym bardziej,że piszemy o klubie będący legenda naszej ligi, jedną z legend. Tą samą miarą traktowałbym każdy inny klub.

Obecnie uważam,że Górnik powinien lecieć. Arka nie powinna się utrzymać. Zbadać dokładnie zdolność Podbeskidzia i ŁKS, co do wypełniania licencji i tyle. Jeśli nie ma szans na całkowite realizacji zapisów licencyjnych to niech nie awansują.
Inaczej będzie to wyglądało bardziej niż prowizorycznie/.

W ogóle I lidze należałoby się bliżej przyjrzeć. A to z tego powodu,że walczące tam zespoły w przypadku awansu mogą nie udźwignąć tego finansowo i sportowo. Infrastrukturalnie to chyba tylko Warta spełnia wymogi. Dochodzi do sytuacji,że wywalić można zespół z Ekstraklasy a w zamia nikt sensowny nie awansuje.
A ja się nie zgodzę. Takie kluby trzeba cisnąć, musi być presja na to, żeby tam coś się poprawiło - ale nie poprzez ich relegowanie do I ligi w rok po ich awansie do ekstraklasy. Nie przypominam sobie za bardzo ekipy, która z I ligi do ekstraklasy wchodziłaby z solidną i godną najwyższej klasy rozgrywkowej kondycją finansową. Na to potrzeba czasu - i niektóre drużyny ten czas wykorzystują (Śląsk, Lechia, Jaga), inne nie (Ruch, Polonia B.). Póki co Widzewowi czy Górnikowi dałbym spokój - niech mają czas na to, żeby się ogarnąć, a póki co - jeżeli piłkarsko dają radę, to niech grają w e-klasie dalej. Litości to ja bym nie miał tylko dla tych, którzy mimo lat spędzonych w ekstraklasie, nadal nie potrafią się zorganizować i ogarnąć finansowo. Takich klubów nam faktycznie nie potrzeba. Natomiast gdyby teraz Górnik spadł ze względów finansowych, to tylko by pogorszyło jego sytuację i pogrzebany zostałby jeden z najważniejszych klubów w piłkarskiej historii Polski.

Jak będziemy gnoić wszystkich beniaminków licencjami, to będziemy już zawsze kisić się w tym samym sosie, a Cracovia nigdy nie spadnie ;)

emj10 30.05.2011 10:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Marszałek (Post 1103008)

Z tym się jednak nie zgodzę. Tego typu proceder wynika głównie z tego, że macierzysty klub nie ma w kasie pieniędzy na płacenie pensji w normalnym trybie i dlatego robi podwójne umowy. Rejestruje zawodnika jako przedsiębiorcę w rajach podatkowych, albo właśnie na Cyprze, aby móc ominąć krajowe przepisy i płaci powiedzmy takiemu Jezowi w Polsce 5k euro miesięcznie, a do tego 30k euro miesięcznie przez różnego typu inwestorów na Cyprze. Tam nikt tego nie kontroluje. Co miesiąc chłopaki w Zabrzu biegają po znajomych przedsiębiorcach, aby robili przelewy na Cypr. Tak to może wyglądać. Niestety.

Mieliśmy podobny przypadek z Peszko w Niemczech. Oczywiście był wyzywany za to, że rzekomo jest pazerny, ale prawda jest taka, że cały problem wynikał z braku pieniędzy w kasie klubu. Sławka kupił prywatny przedsiębiorca , wyłożył na niego pieniądze i miał partycypować w kosztach pensji do końca wypożyczenia. Teraz jak wypożyczenie się już kończy to klub nie chce płacić 3x wyższej pensji, która wynikałaby z podpisanej uprzednio umowy, a menadżer Peszki docisnął śrubę. Kolonia nie ma ewidentie kasy.

szprotson 30.05.2011 11:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez kreseq (Post 1103011)
RvN? No ludzie bez jaj :) Facet moze pojechac gdzies do USA/Rosji/Turcji i wyciagnac konkretna kase.

Kazdy ma swojego Kezmana jak widze :D

kilka lat wstecz gdyby Ci ktoś powiedział ze RvN czy piłkarz tej klasy będzie kończył kariere w Turcji czy Rosji to byś nie uwierzył.
Tak samo jak 10 lat wstecz by ktoś powiedział ze druzyny z Cypru będą Nas lały, tez nikt by nie wierzył.
druga strona medalu : Po co RvN konkretna kasa? Sądzisz że takowej jeszcze nie zdobył ?
Nie wiem jak wyglądały jego zażyłości ze Stanem z czasów PSV ale każda plotka ma w sobie ziarno prawdy.
To jest piłka nożna tutaj zdarzają sie rzeczy niemożliwe i nieprzewidywalne, ja nie mówie że w to wierze bo wiem jak powstała informacja nt. temat, ale nie mowie tez ze tak NAPEWNO nie może być.
W jakimś celu musielismy zakontraktować Stanisława, no chyba ze on miał być tym nazwiskiem obiecywanym przez Basałaja.

ale ok, otrząśnijmy się ,nie wierzmy w takich zawodników jak RvN, zawsze można przecież zakontarktowac Szczota.

E: jedna rzecz mnie tylko zastanawia. Jak my chcemy grać Rudem na stoperze, bo przeciez takowych pilkarzy potrzebujemy.

kriswisla 30.05.2011 11:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez szprotson (Post 1103097)
kilka lat wstecz gdyby Ci ktoś powiedział ze RvN czy piłkarz tej klasy będzie kończył kariere w Turcji czy Rosji to byś nie uwierzył.
Tak samo jak 10 lat wstecz by ktoś powiedział ze druzyny z Cypru będą Nas lały, tez nikt by nie wierzył.
druga strona medalu : Po co RvN konkretna kasa? Sądzisz że takowej jeszcze nie zdobył ?
Nie wiem jak wyglądały jego zażyłości ze Stanem z czasów PSV ale każda plotka ma w sobie ziarno prawdy.
To jest piłka nożna tutaj zdarzają sie rzeczy niemożliwe i nieprzewidywalne, ja nie mówie że w to wierze bo wiem jak powstała informacja nt. temat, ale nie mowie tez ze tak NAPEWNO nie może być.
W jakimś celu musielismy zakontraktować Stanisława, no chyba ze on miał być tym nazwiskiem obiecywanym przez Basałaja.

ale ok, otrząśnijmy się ,nie wierzmy w takich zawodników jak RvN, zawsze można przecież zakontarktowac Szczota.

E: jedna rzecz mnie tylko zastanawia. Jak my chcemy grać Rudem na stoperze, bo przeciez takowych pilkarzy potrzebujemy.

No teraz Gargułę tam wyśle Maskant:D:D

tarantulaw2 30.05.2011 13:53

Ekstraklasa

Wczoraj skończył się sezon 2010/2011. Sezon bardzo pokręcony, w którym cały czas różnice były minimalne, w którym rzutem na taśmę utrzymała się Cracovia. Czy w następnym sezonie będzie podobnie? Czy Wisła obroni mistrzostwo? Zapraszam do dyskusji.

Skład Ekstraklasy na sezon 2011 / 2012 :

- WISŁA KRAKÓW (M) - II runda el. Ligi Mistrzów

- Śląsk Wrocław - II runda el. Ligi Europa
- Legia Warszawa (PP) - III runda el. Ligi Europa
- Jagiellonia Białystok - I runda el. Ligi Europa

- Lech Poznań
- Górnik Zabrze
- Polonia Warszawa
- Lechia Gdańsk
- Widzew Łódź
- GKS Bełchatów
- Zagłębie Lubin
- Ruch Chorzów
- Korona Kielce
- Cracovia

- ŁKS Łódź (B)
- Podbeskidzie Bielsko-Biała (B)

Kociewiak 30.05.2011 13:54

mam nadzieje, że mimo wszystko Górnik licencje otrzyma

Gucio25 30.05.2011 13:58

nie za wcześnie na ten temat? jeszcze dobrze składu ligi nie znamy, przed nami wakacyjna przerwa. spokojnie można póki co ciągnąć dyskusję w poprzednim.

szprotson 30.05.2011 14:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Gucio25 (Post 1103218)
nie za wcześnie na ten temat? jeszcze dobrze składu ligi nie znamy, przed nami wakacyjna przerwa. spokojnie można póki co ciągnąć dyskusję w poprzednim.

tez mi sie wydaje ze ten temat powinien ruszyć dopiero od ...10 czerwca.
A tak to sezon ogórkowy sie zaczął przecież!!!

Mario Nh 30.05.2011 14:01

Coś ode mnie:
Najładniejsze bramki rundy wiosennej sezonu 2010/2011

farciarz 30.05.2011 14:46

Cytat:

Pierwotnie napisane przez tarantulaw2 (Post 1103211)

* W przypadku nieotrzymania licencji przez Górnika - jego miejsce zajmie Arka Gdynia.

Jeśli Górnik nie otrzyma licencji to do Ekstraklasy wejdzie 3 drużyna I ligi a nie Arka:-D

jendrus 30.05.2011 14:47

Ale się w....... jak górnikowi nie dadzą licencji;/ niby stadion ruina ale skład i zawodników i drużyny z potencjałam mają zajebistch. mi się wydaje że w przeciągu 5 lat przy Nawałce bo wiadomo już że zostaje mogą coś osiagnąć

Sędzia 30.05.2011 14:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez jendrus (Post 1103256)
Ale się w....... jak górnikowi nie dadzą licencji;/ niby stadion ruina ale skład i zawodników i drużyny z potencjałam mają zajebistch. mi się wydaje że w przeciągu 5 lat przy Nawałce bo wiadomo już że zostaje mogą coś osiagnąć

Nie ma hajsu, nie ma ekstraklasy.

Sartre 30.05.2011 15:39

Cytat:

Mi najbardziej podoba się to (a raczej śmieszy mnie), że niezależnie od tego, o czym mają mówić Ci dziennikarze, to zawsze muszą mówić o Legii. Przypomina mi to pewien teleturniej w Monty Pythonie, w którym brał udział K. Marks i w zasadzie każde pytania koncentrowały się na piłce nożnej.

http://ekstraklasa.tv/ekstraklasa/12...a_ci_maja.html
Yy... no przepraszam, ale cyrk z zatrudnianiem słowackiego selekcjonera jako trenera (w końcu nie żadna anonimowa persona), a potem cyrk z pozostawieniem Skorży - to nie są medialne tematy? Przecież to samo by było w mediach, jakby dotyczyła sprawa was, Amiki czy Dysko. No i o czym te media piłkarskie mają pisać, o tym że do was przychodzi RvN?

A tak nawiasem mówiąc, rozumiem że jako przykład podajesz Magazyn Ekstraklasy z ekstraklasa.tv? No to podpowiem, że oni tam zawsze mają przynajmniej 5 paneli, z których 1 jest przeważnie poświęcony Wiśle, jeden Lechowi, jeden Legii, a pozostałe dotyczą innych tematów. To faktycznie straszne, że media się interesują trzema najważniejszymi na obecną chwilę klubami w Polsce :rotfl:

wanciak86 30.05.2011 15:43

Akurat to samo tyczy sie Wisly i Amiki. Byle co,tylko żeby gadac o "wielkiej trojcy".

Sartre 30.05.2011 15:45

Cytat:

Akurat to samo tyczy sie Wisly i Amiki. Byle co,tylko żeby gadac o "wielkiej trojcy".
Pokręćcie się parę lat w czołówce ligi, zagrajcie kilka razy w pucharach, odnieście jakiś sukces, a to wy będziecie 1/3 wielkiej trójcy i to o was będą gadać byleby coś powiedzieć ;) Czego wam zresztą serdecznie życzę.

!!IRIVER!! 30.05.2011 15:51

Dokładnie, niechże jakiś admin na razie przymknie ten wątek, bo się zrobi rozpiździaj na dwa tematy, a sprawa tak naprawdę będzie dotyczyć jednego problemu. :) Do lipca można to zamknąć, a wtedy, jak już wszystko będzie czarno na białym, otworzyć nowy na sezon 2011/12. :)

kreseq 30.05.2011 16:06

Sprawa jest prosta jak drut ;)

Pisza o Legii bo takiego zachowania zarzadu, takiego potraktowanie trenera i takiego idiotycznego tlumaczenia nie ma w zadnym innym klubie na swiecie :)

Sprawa ucichnie na jakis czas, ale znowu powroci jesli Macius ( a tak zapewne bedzie bo jest tak co rok ) wtopi w pucharach i zacznie lige od porazek i remisow. Chlop wie ze jest trenerem Legii tylko i wylacznie z powodu tego ze z Weissem sie nie dogadali ( mysleli ze zostawi reprezentacje by prowadzic klub? Co za idioci :D ), a Maciusiowi by trzeba bylo sporo kasy wyplacic. Z taka swiadomoscia Pan zlotousty bedzie prowadzil Legie.... Coz, wstyd.
Milkas i Beret uradowani, ale to oni powinni w pierwszej kolejnosci zostac wyjebani, tak wyjebani a nie zwolnieni.
Coz, jesli zarzad nie ma mozgu ( a tak jest ) to bedzie szukac trenera najpozniej w przerwie rozgrywek. Skoro tego wlasnie chca.

Za kilka dni zacznie sie to co przytrafia sie co roku po sezonie, czyli "przypadlosc sezonu ogorkowego". Dowiemy sie o takich transferach, przy ktorych zapewne RvN to pikus :D

Bedzie glosno o wzmocnieniach Wisly, jej przygotowaniach do walki o LM, to samo tyczy sie Legii,Slaska i Jagiellonii.
Cos tam skrobna pewnie o beniaminkach i o Lechu bo postawa tego klubu to jedno z najwiekszych rozczarowan tego sezonu.

Wiem ze kibice Lechii czy Polonii Warszawa chcieliby by to o ich klubach wiecej sie pisalo, ale nie oszukujmy sie. W tej chwili nie bedzie to dla wiekszosci ciekawy temat. Ot, przygotowania do nowego sezonu, a te przeprowadza kazda druzyna w lidze.

Osobiscie chcialbym jak najmniej informacji o Legii bo to co dzieje sie w tym klubie to jest jakas paranoja.

GrandmasterB 30.05.2011 16:07

Lech w ciągu ostatnich 10 lat tylko dwa razy był na podium (chyba, że liczymy osiągnięcia Amiki ;-)), ja tam jego wielkości jakoś nie widzę.

rabi86 30.05.2011 16:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez GrandmasterB (Post 1103363)
Lech w ciągu ostatnich 10 lat tylko dwa razy był na podium (chyba, że liczymy osiągnięcia Amiki ;-)), ja tam jego wielkości jakoś nie widzę.

Ale w pucharach osiągnęli więcej niż w 5 poprzednich latach razem wziętych wszystkie nasze drużyny.. Trzeba być totalnie zaślepionym na punkcie swojego klubu, żeby tego nie zauważyć. Zawsze będzie się najwięcej pisać o tych trzech klubach, bo są najbadziej medialne i miały najwięcej sukcesów w ostatnich latach.

0 22 30.05.2011 17:54

Cytat:

Pierwotnie napisane przez raindog (Post 1103314)
Mi najbardziej podoba się to (a raczej śmieszy mnie), że niezależnie od tego, o czym mają mówić Ci dziennikarze, to zawsze muszą mówić o Legii.l

A czemu mają tego nie robić skoro to klub z największego polskiego miasta, ze stolicy kraju, z najwyższym budżetem i bla bla bla wiele innych?:>

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 17:39.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl