Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Hyde Park (moderowane) (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Temat polityczny (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9207)

FraMat 11.07.2012 20:16

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislak68 (Post 1262649)
Rozumiem że mówimy o deklaracjach a nie o faktach (bo w takim wypadku nazywanie prawicą partii podnoszącej podatki i obciążenia tudzież nacjonalizującą spółki prywatne a lewicą partii która te obciążenia redukuje to jednak spore przekłamanie). Ale nawet w sferze deklaracji trudno nazwać prawicową partię która "ideologicznie" dopuszcza np: in vitro.

In vitro nie dotyczy gospodarki ani polityki spolecznej, ale poglądów moralno-etycznych.

PO zawsze deklarowało liberalizm gospodarczy, postawienie na przesiębiorczość, prywatyzację, ograniczenie roli i ingerencji państwa w sferę gospodarki. To podejście prawicowe
PiS zawsze deklarowało rolę państwa w kształtowaniu gospodarki i ochronie najwrażliwszych grup społecznych, oraz konieczność utrzymania najwazniejszcyh działów gospodarki w rekach państwa. To podejście lewicowe.

Arapaho 11.07.2012 20:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1262641)
czegos tu nie rozumiem... rozmawiamy o pojęciu prawicy/lewicy biorąc pod uwagę traktowanie gospodarki i podejście do zagdanień społecznych?
W taki razie PO to prawica, a PiS to lewica. Przynajmniej w deklaracjach

Trochę masz racji bo trzeba pewnie to sprecyzować i podzielić co deklarują a co robia i do tego jeszcze oddzielić postulaty gospodarcze od ideologicznych : w sprawach gospodarki deklaracyjnie PIS to prawica chć niektóre postulaty ma socjalno- lewicowe z drugiej strony np.obniżając podatki przedsiebiorców, skladki rentowe to znów podchodzi pod prawicę, ideologicznie zarówno deklaracyjnie jak i praktycznie prawica i to bym powiedzial narodowa .
PO gospodarczo - deklaracyjnie prawica, praktycznie myślę że lewica choć nie socjalna bo zwiększająca obciążenia podatkowe praktycznie wszystkim ale taka typowo "europejska" , ideologicznie deklaracyjnie prawica , w rzeczywistości też lewica anty narodowa i kumoterska. Właściwie to taka partia trochę jak RP tylko większa i trochę mniej showmeńska jest tam wszystko i nic , totalny kogel mogel i kolesiostwo
Palikoty gospodarczo deklaracyjnie określaja się jako lewica ale postulatami są hiper skrajną liberalną prawicą .Ideologicznie lewactwo pełną gębą przyklejenie do Urbana ,Szczuki i Kwacha.
SLD oczywiście wiemy co deklaruja ale gospodarczo prawica bez dwóch zdań, ideologicznie to komuniści i tyle :)
Myśle że nie powinnismy operować hasłami prawica i lewica bo widać że to złudne określenia.

wislak68 11.07.2012 22:13

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sanderuss (Post 1262666)
1. Co jest potwierdzeniem mojej tezy ze obie opcje sa siebie warte. Mysla tylko jak najszybciej dopasc do koryta i sie napchac.
2. Zarówno Kownacki i Skrzypek to znajomi prezesa z czasow jego bytnosci w NIK. I to dzieki niemu doszli gdzie doszl.
3. Co do wykształcenia Skrzypka to pamietam slawetna konferencje kiedy to "kandydowal" na prezesa NBP. Podobniez mial MBA ktory zdobyl w 1,5 roku w Stanach ktory ty twierdzisz ze jest lepszy od 5lat na studiach kierunkowych i 20 lat doswiadczenia zawodowego Greenspana :) Ok.
4. Co do Kryze. Jesli naprawde twierdzisz ze sie nawrocil i odpokutowal za swoje czyny, bardzo prosze, masz do tego prawo.Tylko jak bedziesz potem pisal o ukladzie ubecko-oligarchicznym to pomysl: Moze oni tez sie nawrocili? Ja w kazdym razie o osobach ktore aktywnie sluzyly w organach represji obecnie troche przefarbowanego reżimu mam troche inne zdanie.
5. Kownackiemu zas przyznajesz sukces jakim było przejecie Mozejek. No prosze cie. Przeciez oni tam ida zeby zapewnic finansowe wsparcie swoim mentorom, bliskim i swojej partii a nie od podejmowania strategicznych decyzji.

ad1
Czy mógłbyś zacytować dokładnie fragment mojego postu (bo jak rozumiem do niego się odnosisz) z którego wyciągnąłeś tak zdumiewającą konkluzję?? Jeśli nie wyraziłem sie wystarczająco jasno to powtórzę jeszcze raz: konkluzja mojego postu była dokładnie przeciwna do tego w jaki sposób próbujesz go intepretować.
ad2
Tak samo jak Miedwiediew jest znajomym Putina z czasów pracy w magistracie Petersburga, Angela jest znajomą Kohla z okresu pracy w jego gabinecie a Brzeziński jest znajomym Cartera z okresu gdy ten był senatorem. To tylko przykłady, można je mnożyć. Powiem szczerze że robienie zarzutu z faktu że demokratycznie wybrany polityk dobiera sobie współpracowników sposród osób które zna, ceni i ma do nich zaufanie wydaje mi się być wyjątkowo mało przekonujące.
ad3
Sposób w jaki przeliczasz lata studiów i doświadczenia zawodowego na kompetencję budzi moje zdziwienie (tak to eufemizm) :). Nie wchodząc w skomplikowana logikę tego procesu chciałem jednak zwrócić Twoją uwagę że zarówno przykład Greenspana jak i Skrzypka pokazuje że korelacja pomiędzy latami studiów a skutecznością jako prezesa BC wydaje sie być bardzo słaba.
ad4
Dzięki że przyznajesz mi prawo do swojej oceny sytuacji z Kryżem. Ze swojej strony oczekuję że będziesz konsekwentny w swojej pryncypialności i z równym (a może nawet wiekszym) zapałem będziesz krytykował fakt korzystania przez PO z usług agentów służb komunistycznych takich jak: Belka, Rosati, Cimoszewicz czy Boni. Jeśli chodzi o Twoją konkluzje na temat układu ubecko-oligarchicznego to pragnę zwrócić Twoją uwagę na fakt że gdy mówimy o Kryże i PiS to mamy do czynienia z psem kręcącym ogonem. Gdy mówimy o PO i Solorzu, Wejhercie, Krauze, Kulczyku (o płotkach w postaci Belki, Rosatiego, Cimoszki czy Boniego nawet nie wspominam) to mamy ogon kręcący psem. I taka jest różnica.
ad5
Powiem szczerze że stawianie takiej tezy: " Przeciez oni tam ida zeby zapewnic finansowe wsparcie swoim mentorom, bliskim i swojej partii a nie od podejmowania strategicznych decyzji" przez osobę która nie tylko z autopsji ale nawet z opowieści nie zna zapewne sposobu funkcjonowania spółek SP można w najlepszym razie zbyć dyplomatycznym milczeniem. Aby jednak wyjść choć troche poza ten schemat pragnę poinformować Cię że w nabyciu Możejek Kownacki odegrał bardzo dużą rolę. Zaryzykowałbym wręcz tezę że gdyby nie on do tej transakcji by nie doszło.

I na koniec pytanie: czy mogę się spodziewać że przedstawisz dokładne kalkulacje współczynnika o które prosiłem Cię w poście numer 18466 , najlepiej z linkami wskazującymi skąd zaciągnąleś dane.

wislak68 11.07.2012 23:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1262670)
In vitro nie dotyczy gospodarki ani polityki spolecznej, ale poglądów moralno-etycznych.

PO zawsze deklarowało liberalizm gospodarczy, postawienie na przesiębiorczość, prywatyzację, ograniczenie roli i ingerencji państwa w sferę gospodarki. To podejście prawicowe
PiS zawsze deklarowało rolę państwa w kształtowaniu gospodarki i ochronie najwrażliwszych grup społecznych, oraz konieczność utrzymania najwazniejszcyh działów gospodarki w rekach państwa. To podejście lewicowe.

W rzeczy samej z rozpędu potraktowałem "politykę społeczną" jako "kwestie światopoglądowe" co oczywiście w żadnym razie nie jest jednoznaczne. Tym niemniej ciekawe że w swojej próbie charakterystyki wspomniałeś o gospodarce i polityce społecznej (która w zasadzie jest częścia podejścia do gospodarki) a nie uwzględniłeś "kwesti światopoglądowych" (z reguły "prawicę" definiuje się przez podejście do tych dwóch makrozagadnień).
Ale jeśli już odpowiedziałem: trudno jest mi się zgodzić ze stwierdzeniem że PO nie "deklarowało roli państwa w kształtowaniu gospodarki i ochronę najwrażliwszych grup społecznych, oraz konieczność utrzymania najwazniejszcyh działów gospodarki w rekach państwa" Wręcz przeciwnie podkreślano że Państwo powinno zachować swój udział w strategicznych gałęziach i w ten sposób mieć wpływ na gospodarkę co zresztą znajduje konkretny wyraz w kontrolowaniu przez rząd PO takich społek jak: PKO BP, Orlen, RG, KGHM, PGNiG, PGE itp, itd. Podobnie z ochroną najwrażliwszych grup: w sensie deklaratywnym mnóstwo "ochrony" oferowano nauczycielom, emerytom czy chorym.

kreseq 12.07.2012 08:54

Nie wiedziałem gdzie to zamieścić więc wyląduje w temacie politycznym.
Bardzo bym prosił o podpisanie się pod petycją oraz o rozesłanie do znajomych. Z góry dziękuję.
http://www.wolyn.org/index.php/compo...petition&id=29

sanderuss 12.07.2012 09:09

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislak68 (Post 1262686)
.

1. Odnosnie pseudo konkursow obecnego rezimu o ktorych napisales pod koniec poprzedniego postu.

Co do ludzi bioracych aktywny udzial w poczynaniach komunistow moim zdaniem powinni dostac minimum 10 lat zakazu pelnienia jakichkolwiek funkcji publicznych( administracja, polityka...). Niestety Mazowiecki ze swoja polityka grubej kreski moze i chcial dobrze ale wyszla kupa. Czyli komunistyczne swinie po kilku liftingach dzialaja dalej jako prominentni politycy pod szyldami innych partii. Niestety teraz trzeba czekac na selekcje naturalna bo juz nic nie mozna zrobic. Swoja droga jak widze trybuna ludowego Rysia Kalisza, kolekcjonera Jaguarow i zlotych Rolexow, podpinajacego sie pod klase pracujaca, albo neo faszystow z krytyki literackiej to mnie krew zalewa jak ludzie moga glosowac na cos takiego. No ale 40 lat komuny i prania mozgu zrobilo swoje.
Przyklad Greenspana pokazuje ze nawet bedac przygotowywanym przez kilkanascie lat do objecia FEDu i majac lata wyksztalcenia i praktyki mozna zaliczyc spektakularna wtope. Wiec moge sie zgodzic z toba i zaryzykowac troche sarkastyczne twierdzenie ze w przypadku Skrzypka i Greenspana wyksztalcenie nie gra roli.
Wszystkie liczby do ktorych sie odwolywalem mozesz znalezc w sprawozdaniach z wykonania budzetu na stronach NIK.
Co do obsadzania stanowisk przez swoich poplecznikow to pierwsza mysl ktora mi przyszla do glowy do historia pewnego rzymskiego cezara ktory zrobil senatorem swojego konia. Bo historie pisza zwyciezcy i gdyby JK dostal bezwzgledna wiekszosc to moglby to samo zrobic z Alikiem. Jego prawo.
Ci do przeszlosci agenturalnej Belki to mozesz mi podeslac linka/przybizyc temat bo nie jestem najwyrazniej na biezaco, a musze przyznac ze on jako jedyny wywarl na mnie pozytywne wrazenie jako premier.

Marszałek 12.07.2012 09:09

Niezłe te tabelki, ktore pokazaliście w celu obronienia tezy iż nie każde rządy sprzedawały wszystko jak leci. Niemniej coś czuje, że jakiś haczyk w tym jest , że to za czasów PiS- u prywatyzacja była niemrawa.

A teraz ciekawostka, nie wiem czy gdzieś o tym mówiono, ale w USA są niezłe jaja, otóż bankrutują kolejne miasta w Kalifornii. Teraz San Bernardino, trzecie miasto w tym roku ogłosiło bankrutctwo.

W Europie wyłamał się Erste Bank, który w swoim raporcie, jeszcze świeży i pachnący, polecam, całkowicie skłania się oficjalnie ku temu ,że o to złoto jest najlepszą formą inwestycji i obroną przed całym złem:) Nie żadne tam papierki zwane walutami, nieruchomości czy inne obligacje jakiś niewypłacalnych tworów. Złoto, pierwszy raz oficjalnie poważna instytucja o tym pisze. Nie żeby inni tego nie praktykowali:)praktykują ,tyle że naganiają na coś innego, zniechęcają do złota.

Arapaho 12.07.2012 09:17

O tym że zloto jest najlepszą inwestycją a napewno w czasach kryzysu to kto ma wiedzieć to wie a szczególnie największę potęgi świata

Tak w ramach ciekawostki pomagamy takim Włochom - straszne zrzutki całej Europy a oni maja trzecie rezerwy na śiwecie większe od Chin i Rosji razem wzietych , nawet Grecja i Portugalia mają większe rezerwy zlota od Polski. Wystarczy żeby spieniężyli cześć i wychodzą z długu ale po co lepiej nisko oprocentowana pożyczka

http://3.bp.blogspot.com/-C32uwKWUGb...#37;5B1%5D.png

hunter 12.07.2012 12:06

Co się dzieje ze Szpeniem?

Odcięli mu Internet w biurze młodzieżówki PO?
Usilnie szuka tematu zastępczego/sukcesu PO, żeby wrócić na forum?
Analizuje swoje poprzednie posty, żeby nie wyjść na krętacza, który co tydzień pracuje w innej branży i ma inny status zatrudnienia?
Przyjął pracę kasjera w Biedronce w Grójcu za 2150 netto + socjal?
Dokształca się z teologii, ekonomii, historii, etyki, fizyki, chemii, biologii, prawa karnego itd.?
Bierze udział w jakimkolwiek marszu, gdziekolwiek on się nie odbywa, by potem obwieścić na forum "byłem, widziałem, mam rację"?
Przemierza rowerem wspaniałe drogi i analizuje kosztorys ich budowy oraz sytuację firm, które je budowały?

Szpeniu, martwimy się!

wislak68 12.07.2012 12:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sanderuss (Post 1262718)
1. Odnosnie pseudo konkursow obecnego rezimu o ktorych napisales pod koniec poprzedniego postu.
2.Co do ludzi bioracych aktywny udzial w poczynaniach komunistow moim zdaniem powinni dostac minimum 10 lat zakazu pelnienia jakichkolwiek funkcji publicznych( administracja, polityka...). Niestety Mazowiecki ze swoja polityka grubej kreski moze i chcial dobrze ale wyszla kupa. Czyli komunistyczne swinie po kilku liftingach dzialaja dalej jako prominentni politycy pod szyldami innych partii. Niestety teraz trzeba czekac na selekcje naturalna bo juz nic nie mozna zrobic. Swoja droga jak widze trybuna ludowego Rysia Kalisza, kolekcjonera Jaguarow i zlotych Rolexow, podpinajacego sie pod klase pracujaca, albo neo faszystow z krytyki literackiej to mnie krew zalewa jak ludzie moga glosowac na cos takiego. No ale 40 lat komuny i prania mozgu zrobilo swoje.
3. Przyklad Greenspana pokazuje ze nawet bedac przygotowywanym przez kilkanascie lat do objecia FEDu i majac lata wyksztalcenia i praktyki mozna zaliczyc spektakularna wtope. Wiec moge sie zgodzic z toba i zaryzykowac troche sarkastyczne twierdzenie ze w przypadku Skrzypka i Greenspana wyksztalcenie nie gra roli.
4. Wszystkie liczby do ktorych sie odwolywalem mozesz znalezc w sprawozdaniach z wykonania budzetu na stronach NIK.
5. Co do obsadzania stanowisk przez swoich poplecznikow to pierwsza mysl ktora mi przyszla do glowy do historia pewnego rzymskiego cezara ktory zrobil senatorem swojego konia. Bo historie pisza zwyciezcy i gdyby JK dostal bezwzgledna wiekszosc to moglby to samo zrobic z Alikiem. Jego prawo.
6. Ci do przeszlosci agenturalnej Belki to mozesz mi podeslac linka/przybizyc temat bo nie jestem najwyrazniej na biezaco, a musze przyznac ze on jako jedyny wywarl na mnie pozytywne wrazenie jako premier.

ad1
Jeśli z mojego opisu obecnego chaosu dotyczącego obsady stanowisk w spółkach SP wyciągnąłeś taki wniosek: "obie opcje sa siebie warte. Mysla tylko jak najszybciej dopasc do koryta i sie napchac" to wybacz ale zupełnie nie zrozumiałeś tego co napisałem.
ad2.
Zgadzam sie co do zasady. Dlatego z tym wiekszym zdumieniem przyjmuję że stawiasz na jednej szali przypadek Kryże i Solorza, Wejherta, Krauze, Belki, Cimoszki, Boniego .... konkludując że: "obie opcje sa siebie warte" . Oczywiście że tak nie jest. Podczas gdy PO praktycznie stało się emanacją układu ubecko-oligarchicznego to PiS z powody tego że ten układ zwalcza stało sie przedmiotem wściekłych ataków właśnie z ich strony.
ad3
Odpowiem tak: moja rezerwa wobec stwierdzenia że Greenspan okazał sie być Twoim zdaniem kiepskim szefem FED tylko potwierdza moje daleko posunięte wątpliwości dotyczące Twojej oceny wykształcenia i doświadczenie śp prezesa NBP.
ad4
Czy możesz podać link?
ad5
Nie jestem pewien czy argument z Alikiem miał być żartem? Bo jeśli tak to taki średni. Natomiast jeśli przytoczona przez Ciebie historia pewnego cesarza i jego konia ma dowodzić tego iż demokratycznie wybrany polityk nie powinien dobierać sobie współpracowników spośród osób które zna, szanuje i do których ma zaufanie to powiem szczerze że czuję się bardzo mocno rozczarowany poziomem tego argumentu. Powiedziałbym wręcz że takiego typu argumentacji spodziwałbym się raczej po Szpeniu.
ad6
Pierwszy z brzegu link:
http://niezalezna.pl/4251-%E2%80%9Eritmo%E2%80%9D-i-%E2%80%9Ebelch%E2%80%9D-w-narodowym-banku-polskim
Wpisz w googla Marek Belka TW Belch a będziesz miał tego znacznie więcej.

AYALA 12.07.2012 12:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez hunter (Post 1262742)
Co się dzieje ze Szpeniem?

Odcięli mu Internet w biurze młodzieżówki PO?
Usilnie szuka tematu zastępczego/sukcesu PO, żeby wrócić na forum?
Analizuje swoje poprzednie posty, żeby nie wyjść na krętacza, który co tydzień pracuje w innej branży i ma inny status zatrudnienia?
Przyjął pracę kasjera w Biedronce w Grójcu za 2150 netto + socjal?
Dokształca się z teologii, ekonomii, historii, etyki, fizyki, chemii, biologii, prawa karnego itd.?
Bierze udział w jakimkolwiek marszu, gdziekolwiek on się nie odbywa, by potem obwieścić na forum "byłem, widziałem, mam rację"?
Przemierza rowerem wspaniałe drogi i analizuje kosztorys ich budowy oraz sytuację firm, które je budowały?

Szpeniu, martwimy się!

Szpeniu pewnie jest na wakacjach na Majorce ,leży sobie na plaży i popija Gin z Tonikiem z Biedronki.W końcu chwalił sie że bardzo dobrze zarabia:)

wislak68 12.07.2012 12:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez AYALA (Post 1262750)
Szpeniu pewnie jest na wakacjach na Majorce ,leży sobie na plaży i popija Gin z Tonikiem z Biedronki.W końcu chwalił sie że bardzo dobrze zarabia:)

Ja mam dwie hipotezy:
1 Analizuje skomplikowaną naturę różnic pomiędzy porażkami merytorycznymi a porażkami światopoglądowymi.
2. Zabrakło mu zielonych tabletek i biedak na chwile obecną słyszy głosy w głowie. :)

Worcester 12.07.2012 14:09

A ja myślę, że Szpeniu schowa się teraz w peletonie. Ktoś inny za chwilę objawi się. Był AS82. 1q2, Pysio, Szpeniu. Liczę na nowego młodego wilka. Oni się tak wymieniają. Wypuszczają jedengo przed szereg, który ma zadanie szczekać, natomiast reszta zrywa się z łańcuchów w razie zagrożenia bytu państwa, przecz kaczystów, korwinistów, ziobrystów, macierewiczów, ziemkiewiczów itd.
Cwane to chłopaki. Nie powiem.

sanderuss 12.07.2012 14:16

www.nik.gov.pl/analiza-budzetu-panstwa/archiwum/
Tylko nie zebym nie ostrzegal. Lektura extremalnie nuzaca :-)
Co do Greenspana to mam problem z ocenieniem polityki FED na przelomie wieku kiedy przez swoja biernosc/zachowawczosc doprowadzil do recesji 00 i nawazeniu piwa ktore teraz spijamy. Chociaz jezeli wiezyc spiskowym teoria o Bildenbergach to wykonal kawal dobrej roboty.

A co do Alika- jedno otaczanie sie oddanymi "towarzyszami broni", w czym lubuje sie nasza wersja demokracji, a inne otaczanie sie kompetentnymi pracownikami. Spolki skarbu panstwa maja to do siebie ze stanowia o dochodzie panstwa (w znikomym stopniu ale zawsze) wiec karuzela co cztery czy piec lat i wymiana kadr nie powinna lezec w intencji wladzy. Tu powinny byc prawa wolnorynkowe - jezeli CEO sie sprawdza i spolka przynosi profity - zostaje. Jezeli dal ciala i nie dostanie absolutorium na zjezdzie udzialowcow - wylot. Oczywiscie przy jednoczesnym zabezpieczwniu strategii dlugofalowej.

Co do Belki - lojalke to chyba wszyscy podpisywali co chcieli wyjechac na zgnily zachod, czyz nie? Bo info o jego aktywnym udziale jakos nie moge znalezc.

Szpen 12.07.2012 15:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Worcester (Post 1262760)
A ja myślę

Ty myślisz? A kim Ty kuerwa jesteś?

Wiślak, poczytaj choć raz jakieś liczby, bo o twoich poglądach na wszelkie sprawy już wiem. Są z dupy wyjęte. I weź się wreszcie zdecyduj, bo białkowanie agentów socjalistów klęczących jest nużące. Jedni źli ,a drudzy dobrzy? Ktoś tu ma paranoje. Choć muszę przyznać, że lubię poczytać jak wysilasz się białkować i wywyższać wszystko co PiSowskie. Byłeś na ostatnim spotkaniu w siedzibie na Łobzowskiej? Powiedz jaki masz numer legitymacji i czy masz już opłacone składki na 3 kwartał?

wislak68 12.07.2012 15:30

I n-ty argument na to że ta cała tuskowa banda ubeków doprawdza nas do ruiny. Najlepsi menedżerowie, wybrani przez najlepszych polityków, dostający kilkuset tysięczne bonusy nie są w stanie wyegzekwować najpewniejszego instrumentu zabezpieczającego poprawne wykonanie umowy! Nie wyegzekwowali od Covecu nie wyegzekwują od Hydrobudowy. Szpeniu wyjaśnij mi to bo nie rozumiem. Czyżby ktoś robił nas w ch...
http://biznes.interia.pl/budownictwo...budowe,1821364
i teraz jeszcze to:
http://biznes.interia.pl/praca/news/...lek-sp,1821466
Już nawet nie bedą się musieli kryć ze swoim szalbierstwem. By żyło się lepiej!

wislak68 12.07.2012 15:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szpen (Post 1262766)

Wiślak, poczytaj choć raz jakieś liczby, bo o twoich poglądach na wszelkie sprawy już wiem. Są z dupy wyjęte. I weź się wreszcie zdecyduj, bo białkowanie agentów socjalistów klęczących jest nużące. Jedni źli ,a drudzy dobrzy? Ktoś tu ma paranoje. Choć muszę przyznać, że lubię poczytać jak wysilasz się białkować i wywyższać wszystko co PiSowskie. Byłeś na ostatnim spotkaniu w siedzibie na Łobzowskiej?

Czy tylko ja mam wrażenie że Szpenio ma w sobie coś z Małego?? :D
Liczby mówisz Szpenio?? Przypominam sobie, ostatnio jakieś czytałem. Nawet na tym forum. Jeden z mniej rozgarniętych użytkowników pisał coś o 6% od naszego wkładu w ratowanie strefy Euro. I chyba ten sam użytkownik żonglował ostatnio cyframi deficytu sugerowanego przez PiS który rzekomo miał nas doporowadzić do "czarnej dupy". Zapomnial tylko nieszcześnik sprawdzić jaki deficyt byli uprzejmi zrobić w rzeczywistości jego faworyci z PO. I biedak wyszedł na durnia. Czy nie mógłbyś mi Szpeniu przypomnieć jaki jest nick tego użytkownika??
Jak rozumiem moje poglądy bardzo Cię irytują. Będzie ciężko ale jakoś będę musiał z tym żyć. Z czystej sympatii sugeruje jednak abyś spróbował nieco poskromić swoje frustracje bo niestety ale ich poziom jest odwrotnie proporcjonalny do jakości Twoich argumentów i składni kleconych przez Ciebie zdań. Bez złośliwości, ale łączenie w jednej wypowiedzi stwierdzeń że moje poglądy "są z dupy wyjęte" i jednocześnie "lubisz je poczytać" zdaje się wskazywać że hipoteza o braku "zielonych tabletek" tłumiących "głosy w Twojej głowie" znajduje swoje potwierdzenie. Jeśli dodamy do tego obsesyjne wręcz zainteresowanie spotkaniami PiS na Łobzowskiej (dlaczego akurat tam?) połączone z chorobliwą nienawiścią do tej partii wyrażaną przez Ciebie na tym forum to zaczynam mieć poważne wątpliwości czy przypadkiem nie zaczynamy mieć do czynienia z repliką przypadku takiego jednego z Łodzi... . Szpeniu koniecznie kup te zielone tabletki.

wislak68 12.07.2012 21:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sanderuss (Post 1262761)
www.nik.gov.pl/analiza-budzetu-panstwa/archiwum/
Tylko nie zebym nie ostrzegal. Lektura extremalnie nuzaca :-)
1. Co do Greenspana to mam problem z ocenieniem polityki FED na przelomie wieku kiedy przez swoja biernosc/zachowawczosc doprowadzil do recesji 00 i nawazeniu piwa ktore teraz spijamy. Chociaz jezeli wiezyc spiskowym teoria o Bildenbergach to wykonal kawal dobrej roboty.
2.A co do Alika- jedno otaczanie sie oddanymi "towarzyszami broni", w czym lubuje sie nasza wersja demokracji, a inne otaczanie sie kompetentnymi pracownikami. Spolki skarbu panstwa maja to do siebie ze stanowia o dochodzie panstwa (w znikomym stopniu ale zawsze) wiec karuzela co cztery czy piec lat i wymiana kadr nie powinna lezec w intencji wladzy. Tu powinny byc prawa wolnorynkowe - jezeli CEO sie sprawdza i spolka przynosi profity - zostaje. Jezeli dal ciala i nie dostanie absolutorium na zjezdzie udzialowcow - wylot. Oczywiscie przy jednoczesnym zabezpieczwniu strategii dlugofalowej.
3. Co do Belki - lojalke to chyba wszyscy podpisywali co chcieli wyjechac na zgnily zachod, czyz nie? Bo info o jego aktywnym udziale jakos nie moge znalezc.

Dzięki za link
ad1
Nie jestem zwolennikiem teorii o Bildenbergach ale bynajmniej nie przeszkadza mi to uważać G za jedengo z najlepszych szefów FED w historii. Co więcej w opinii tej nie jestem bynajmniej odosobniony. Powiedział bym że wręcz przeciwnie. Natomiast robienie z G winnego obecnego kryzysu nadaje się moim zdaniem do włozenie na te samą półkę co teoria o Bildengergach.
ad2
Czy mogłbyś wyjasnić dlaczego Twoim zdaniem bycie "towarzyszem broni" wyklucza bycie "kompetentnym pracownikiem"?? Podałeś nazwiska dwóch osób blisko zwiazanych z byłym prezydentem a ja (mam przynajmniej taką nadzieję) byłem w stanie pokazać że bynajmniej nie ograniczało to ich kompetencji. Myślę ze sam fakt iż korzystając z pomocy swoich współpracowników dany polityk odnosi sukces w wyborach zdaje się wskazywać że jego współpracownicy są kompetentni.
Jeśli chodzi o część Twojej wypowiedzi odnoszącej się do propozycji usprawnienie zarządzania spółkami SP to (wybacz pewną protekcjonalność) ale schemat ten funcjonuje dokładnie według opisanego przez Ciebie modelu. Z tym tylko że na WZA (bo tak fachowo nazywa się to co Ty określasz jako zjazd udziałowców) większość ma SP. I decyduje według własnego uznania. Nie chce robić w tym miejscu wykładu na temat spółek SP ale zwracam uwagę na to że: absolutorium to coś innego niż powołanie/odwołanie zarządu a przyjęcie jako jedynego kryterium oceny zarządu zysku może być szalenie mylące.
ad3
Jeśli według Ciebie to:
"Według dokumentów zgromadzonych przez rzecznika interesu publicznego Bogusława Nizieńskiego, „Belch” kontaktował się z co najmniej trzema oficerami wywiadu, dla których sporządził pięć sprawozdań."
to podpisanie lojalki to no comments. Ciekawe czy każdemu który podpisywał lojalkę nadawali pseudonim?

cpc 13.07.2012 11:24

http://niezalezna.pl/30943-w-sejmie-...-projektem-pis

"Zaproponowane rozwiązania ograniczą zatrudnianie na czarno i na podstawie umów śmieciowych - przekonywał podczas debaty Janusz Śniadek (PiS). W jego ocenie uszczelnią także system ubezpieczeń społecznych. "Umowy śmieciowe i praca na czarno to obecnie w Polsce najczęstszy sposób unikania płacenia podatków" - powiedział Śniadek."

Oczywiście towarzysz Śniadek nie widzi problemu jaki widzi wielu przedsiębiorców, a jednym z nich są właśnie wysokie koszty pracy, które nie tylko są powodem, w większości przypadków, zawierania tzw umów śmieciowych ale skutecznie zniechęcają do prowadzenia biznezu w Polsce.
Pytanie - a co wtedy jeśli pracownik nie chce mieć umowy o pracę bo uważa, że mu się to bardziej opłaca? Ciekaw jestem też o ile skoczy w Polsce bezrobocie jeśli ten projekt przejdzie w sejmie. Co chce ratować związkowiec Śniadek? ZUS, który jest już i tak bankrutem? Może lepiej promować system kanadyjski, o którym kiedyś wspomniał Jarosław?

PiS niestety właśnie takimi pomysłami zraża do siebie wolnorynkowych wyborców. Ciekawa strategia na zwycięstwo w wyborach :lol:.

wislak68 13.07.2012 12:29

I nowe linki o drogach:
http://biznes.interia.pl/prasa/news/...owlany,1821643
Potwierdenie tego o czym pisałem już wcześniej: PXM jest praktycznie bankrutem co potwierdza nawet Jaskóła. Koszty jego ratowania wyniosą znacznie więcej niż 0,5 mld PLN szacowane dla PBG. Będzie ciekawie bo Pawlak będzie zapewne walczył jak lew o kase podatników dla swjego kolesia.
http://biznes.interia.pl/budownictwo...-drogi,1821240
A tu szef GDDKiA mówi że po Euro tempo budowy autostrad znacznie spadło. Czujecie? Przed Euro autostrady budowano tak szybko że teraz to tempo spadło. Śmiać się czy płakać?
Do kolegi Siwy: razem z dotychczasowymi odcinkami wymienionymi w zakładzie mamy razem z PXM (miał budować trzy odcinki autostrady A1 i A4) dwanaście odcinków spełniająych warunki zakładu (NK Granit, Covec/DSS, Poldim, Radko, PBG, PXM). Czy naprawdę uważasz że jest nam potrzebny emj10 abyś przyznał że zakład przegrałeś?

wislak68 13.07.2012 13:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez cpc (Post 1262871)
PiS niestety właśnie takimi pomysłami zraża do siebie wolnorynkowych wyborców. Ciekawa strategia na zwycięstwo w wyborach .

Po pierwsze to wydaje mi się że elektoratu socjalnego jest w tym kraju znacznie więcej niż elektoratu wolnorynkowego. Dlatego z punktu widzenia strategi wyborczej podkreślanie akurat tego elementu wydaje się być koncepcją słuszną.
Po drugie uważam że tak długo jak elektorat wolnorynkowy nie uświadomi sobie że prawdziwym problemem tego kraju nie są umowy śmieciowe ale dominujący układ ubecko-oligarchiczny tak długo na zmianę warunków rynkowych będa mogli oczekiwać z równym powodzeniem jak na reformę Kuby przez Raula.

cpc 13.07.2012 14:02

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislak68 (Post 1262904)
Po pierwsze to wydaje mi się że elektoratu socjalnego jest w tym kraju znacznie więcej niż elektoratu wolnorynkowego.

Ten wolnorynkowy elektorat to mniej więcej połowa wyborców PO (druga połowa to członkowie sekty ANTY-PiS), prawie wszyscy wyborcy RP + wyborcy NP. Mało wg Ciebie? Przejęcie 30% tego elektoratu daje wygraną w wyborach.

Cytat:

Po drugie uważam że tak długo jak elektorat wolnorynkowy nie uświadomi sobie że prawdziwym problemem tego kraju nie są umowy śmieciowe
coś chyba pokręciłeś, bowiem elektorat wolnorynkowy już sobie to dawno uświadomił :-)

Gwiaździsty 13.07.2012 15:23

Powoli zbliżamy się do jesieni. W Jachrance dyskutowali o niej politycy PO:

Cytat:

In vitro w PO to temat zastępczy

Spór o refundację in vitro i rzekomy konflikt w PO mają odwrócić uwagę od problemów, w tym od nadchodzącego załamania gospodarczego – przyznają w kuluarowych rozmowach posłowie PO. Wbrew opinii większości mediów partii rządzącej żaden rozłam nie grozi.

Jak ustaliła „Codzienna”, konflikt w PO toczy się jedynie w mediach. W rzeczywistości wszystko jest już ustalone. – Podczas głosowania nad projektem Kidawy-Błońskiej w sprawie in vitro zostanie wprowadzona dyscyplina partyjna. Zamiast wykluczenia z klubu parlamentarnego, niepokornych spotka kara finansowa. Konserwatysta, który zagłosuje przeciwko projektowi, zapłaci kilkaset złotych. W zamian zostanie w partii i zachowa czyste sumienie – tłumaczy zastrzegający anonimowość prominentny działacz PO.

Sprawa in vitro była jednym z tematów dyskusji podczas wyjazdowego posiedzenia klubu PO w Jachrance. – Donald Tusk opowiedział się za liberalnym projektem Kidawy-Błońskiej kosztem bardziej konserwatywnego projektu Jarosława Gowina (przewidywał on, że in vitro będzie dostępne tylko dla małżeństw, zabraniał zabijania i mrożenia zarodków – przyp. red.). Dlaczego? Proszę pytać kierownictwo – mówi „Codziennej” Krzysztof Kwiatkowski, poseł PO, były minister sprawiedliwości.

O konflikcie w sprawie in vitro informowały wczorajsze media. Wiceprzewodniczący PO Grzegorz Schetyna w TVN24 stwierdził, że politycy konserwatywnego skrzydła PO powinni poprzeć projekt Kidawy-Błońskiej. Stefan Niesiołowski wezwał do wprowadzenia partyjnej dyscypliny w tej sprawie. Odpowiedź konserwatystów była ostra. Poseł Jacek Żalek w rozmowie z Katolicką Agencją Informacyjną zdecydowanie stwierdził, że nie zrezygnuje z projektu autorstwa Jarosława Gowina. Poseł John Godson zadeklarował, że jeśli będzie się go zmuszało do głosowania wbrew przekonaniom, opuści partię.

Konflikt jest jednak pozorny. – Są ważniejsze dla kraju sprawy niż in vitro. Takie, jak gospodarka, polityka zagraniczna, współpraca z Unią Europejską. Właśnie dlatego spory ideologiczne nie podzielą naszej partii. W Platformie Obywatelskiej jest miejsce dla wielu nurtów ideowych – mówi „Codziennej” poseł Andrzej Halicki z PO.

W kuluarowych rozmowach politycy PO przyznają, że rzekomy spór jest tematem zastępczym. – W Jachrance rozmawialiśmy też o problemach gospodarczych. Sytuacja jest fatalna. Myślę, że stworzenie tematu zastępczego może być władzom partii na rękę – mówi „Codziennej” zastrzegający anonimowość poseł PO.

Zdaniem polityków PiS-u Tusk, generując sztuczny konflikt, chce odwrócić uwagę Polaków od spraw istotnych dla kraju.

– Jesienią wyjdą na światło dzienne problemy gospodarcze: wzrost cen oraz bezrobocia. A sprawy światopoglądowe, takie jak in vitro, wywołują wiele emocji. Nagłaśniając je, Platforma przykryje problemy, z którymi sobie nie może poradzić – mówi „Codziennej” Beata Szydło, wiceprezes PiS-u. Jej zdaniem Tusk, wspierając projekt Kidawy-Błońskiej, pokazał też konserwatywnej frakcji, że to on jest faktycznym liderem partii.

Gwiaździsty 13.07.2012 15:59

Musi być faktycznie krucho z kasą bo Platforemka szuka gdzie się da aby oskubać podatnika :

Cytat:

Mandaty mocno w górę

Przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 50 km/h, zaparkowanie auta na kopercie lub przejazd na czerwonym świetle może już niedługo kosztować kierowcę nawet 1 tys. zł. Grzywny za wykroczenia mogą wynieść do 10 tys. zł - informuje "Rzeczpospolita".
Projekt zmian, zlecony przez parlamentarny zespół ds. bezpieczeństwa ruchu drogowego, jest już gotowy i niebawem trafi do Sejmu. Nowela przewiduje 100-proc. podwyżkę grzywien i mandatów.

Grzywny mają być orzekane w widełkach od 40 zł do 10 tys. zł, a mandaty od 40 zł do 1 tys. zł – mówi Adam Jasiński, ekspert ds. bezpieczeństwa ruchu drogowego, który przygotowywał projekt. Jak podkreśla, obecna wysokość grzywien obowiązuje od kilkunastu lat, a w tym czasie realia bardzo się zmieniły – np. od 1997 r. przeciętne wynagrodzenie wzrosło trzykrotnie.

"Za jedno wykroczenie na drodze maksymalny mandat wynosi dziś 500 zł, tylko w wypadku kilku popełnionych przez kierowcę wykroczeń podczas jazdy można go podnieść do 1 tys. zł" – mówi rzecznik KGP Mariusz Sokołowski. Jak dodaje, na wielu osobach nawet taki mandat nie robi szczególnego wrażenia. Zwłaszcza na zagranicznych kierowcach, których nie dotyczą punkty karne.

Kolumbus 13.07.2012 16:38

spotkanie kumpli po kilku latach przerwy:

http://m.ocdn.eu/_m/89ddfb459e9dc697...048-1155-0.jpg

P.S.

szkoda, że nie ma makowca na stole

JEDREK76 13.07.2012 17:02

Co się dziwić jak istnieją jakieś pokraczne stowarzyszenia kombatanckie, noszące w nazwie imię sowieckiego zdrajcy. Jeszcze mają czelność próbować oddziaływać na obecną rzeczywistość, ale cóż skoro w naszym Kraju sądownie ściga się za powiedzenie prawdy o zdrajcy, że był zdrajcą i szpiclem, a mordercy nie można osądzić, bo nie pozwala na to stan zdrowia. To nie można się dziwić, że stara pokraczna komuna wciąż próbuje łeb podnosić.

Gwiaździsty 13.07.2012 17:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kolumbus (Post 1262962)
P.S.

szkoda, że nie ma makowca na stole

Makowca nie ma ale jest sernik z ambasady rosyjskiej :). Wzruszający obrazek. Dwaj kombatanci. Bohater ZSRR i TW Bolek.

Worcester 13.07.2012 18:35

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Szpen (Post 1262766)

Konserwatywnym liberałem szpenku.
Ty natomiast jesteś socjalistą, a wobec takich czuję odrazę.

I nie skacz tak. Jeste takie powiedzenie:" kozak w necie p.zda w świecie".
Już pomijam farmazony, które tu wypisujesz. Głosujesz na partię, która uważa się za liberalną a podwyższa podatki. Nie rób z siebie błazna.

Bez pozdrowień.

yoda79 13.07.2012 18:53

Kiedy to zdjęcie zostało wykonane?
Zero k... przyzwoitości.

Arapaho 13.07.2012 19:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez JEDREK76 (Post 1262966)
Co się dziwić jak istnieją jakieś pokraczne stowarzyszenia kombatanckie, noszące w nazwie imię sowieckiego zdrajcy. Jeszcze mają czelność próbować oddziaływać na obecną rzeczywistość, ale cóż skoro w naszym Kraju sądownie ściga się za powiedzenie prawdy o zdrajcy, że był zdrajcą i szpiclem, a mordercy nie można osądzić, bo nie pozwala na to stan zdrowia. To nie można się dziwić, że stara pokraczna komuna wciąż próbuje łeb podnosić.

Właśnie miałem o tym napisać - to jest już w najwyższym stopniu kompromitacja i żenada .Sowiecki sługusy śmią się w ten sposób odzywać.Ale jak takie medialne tuzy jak noblista TW Bolek robi pielgrzymki do namiestnika radzieckiego w Polsce a sądy boja się kiwnąc palcem w sprawei jego i Kiszczaka to co sie dziwić

http://wpolityce.pl/site_media/media...659e53bfdf.jpg
http://wpolityce.pl/site_media/media...3684ec0227.jpg

Cytat:

Porozumienie Organizacji Kombatanckich i Niepodległościowych w Krakowie z wielkim smutkiem i zażenowaniem przyjmuje apel prezesa Krakowskiego Oddziału Stowarzyszenia Tradycji Ludowego Wojsk Polskiego im. gen. Zygmunta Berlinga, kapitana w stanie spoczynku Władysława Walasa, do prezydenta Krakowa profesora Jacka Majchrowskiego o wycofanie akceptacji dla ustawienia popiersi Marii i Lecha Kaczyńskich w alei Wielkich Polaków parku im. dr. Henryka Jordana oraz o odrzucenie pomysłu nazwania estakady ronda Ofiar Katynia imieniem Prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego.

Rozumiemy wprawdzie, że stowarzyszenie, które obrało sobie za patrona komunistycznego zdrajcę musi występować przeciwko wszelkim formom czczenia pamięci osób zasłużonych dla idei niepodległości Polski, ale pragniemy przypomnieć kpt. Walasowi, że śp. Lech Kaczyński nigdy nie czynił różnic pomiędzy krwią przelaną w dobrej wierze za Ojczyznę przez kombatantów podległych prawowitym władzom II Rzeczypospolitej na Uchodźstwie oraz przez tych, których los rzucił do oddziałów podległych Sowietom. Rozumiał bowiem doskonale, że dla wszystkich spóźnionych nie z własnej winy do armii gen. Władysława Andersa wstąpienie do dywizji im. Tadeusza Kościuszki było jedyną szansą na wyrwanie się z sowieckiego piekła i podjęcie zbrojnej walki z niemieckim okupantem, podobnie jak dla wielu żołnierzy Armii Krajowej z Kresów zasilenie II Armii WP.

Członkowie Krakowskiego Oddziału STLWP najwidoczniej nie rozumieją szlachetnych intencji śp. prezydenta Kaczyńskiego dotyczących ich środowiska i chyba źle czują się w niepodległej Polsce, mentalnie nadal pozostając w epoce PRL, czego najlepszym dowodem jest ich kuriozalny list do prezydenta Krakowa. Czy od ludzi, dla których bohaterem jest prowadzący wedle sowieckiego rozkazu swoich podwładnych na rzeź pod Lenino gen. Berling można jednak spodziewać się innej postawy?

Gwiaździsty 13.07.2012 19:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez yoda79 (Post 1262992)
Kiedy to zdjęcie zostało wykonane?
Zero k... przyzwoitości.

Dzisiaj. :) Zapowiadana jest rewizyta w Gdańsku, a potem może wspólny wyjazd do ...Moskwy na zaproszenie Putina. Na Łubiance wspólny wgląd do swoich teczek i spotkanie z kombatantami NKWD.

wislak68 13.07.2012 23:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez cpc (Post 1262921)
1.Ten wolnorynkowy elektorat to mniej więcej połowa wyborców PO (druga połowa to członkowie sekty ANTY-PiS), prawie wszyscy wyborcy RP + wyborcy NP. Mało wg Ciebie? Przejęcie 30% tego elektoratu daje wygraną w wyborach.
2.coś chyba pokręciłeś, bowiem elektorat wolnorynkowy już sobie to dawno uświadomił :-)

ad1
Wydaje się byc wyjątkowo optymistycznym założenie że jeśli PiS stanie się "wolnorynkowy" (cokolwiek miałoby to znaczyć) to zagłosuje na niego 1/6 elektoratu PO i po jednej 1/3 elektoratu RP i NP. Obawiam się że przynajmniej w przypadku elektoratu PO i RP (pomijając juz zupełnie fakt jaki procent spośród nich stanowi elektorat "wolnorynkowy") działają tu zupełnie inne mechanizmy. Nie wspomnę już o tym że oprócz pozyskania elektoratu "wolnorynkowego" trzeba myśleć o zachowaniu elektoratu już posiadanego.
ad2
Chyba jednak nic nie pokręciłem skoro Twoim zdaniem "wolnorynkowcy" głosują na PO i RP a osoba poczuwająca się jak sądzę do wspólnoty z tą grupą pisze że: "PiS niestety właśnie takimi pomysłami zraża do siebie wolnorynkowych wyborców". :)

Arapaho 14.07.2012 08:34

Specjalnie dla lemingów senator PO p.Motyka: "w sprawie zamówien publicznych takiego draństwa jak teraz nie było nigdy"
Chwila szczerości ?.Materiał wideo poniżej :

http://wpolityce.pl/wydarzenia/32287...nstwo-w-polsce

yoda79 14.07.2012 08:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arapaho (Post 1263056)
Specjalnie dla lemingów senator PO p.Motyka: "w sprawie zamówien publicznych takiego draństwa jak teraz nie było nigdy"
Chwila szczerości ?.Materiał wideo poniżej :

http://wpolityce.pl/wydarzenia/32287...nstwo-w-polsce

Sprawa sprzed tygodnia, bez odzewu praktycznie w mediach.

Drozd 14.07.2012 09:24

Cytat:

Pierwotnie napisane przez yoda79 (Post 1263057)

Co tam to. Do prokuratury wpływa zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa przez premiera, a ważniejsze jest co będzie z ogródkami działkowymi za 18 miesięcy. Żyjemy w kraju propagandy i kłamstwa. A dziennikarz to prostytutka jak się nie sprzeda roboty nie dostanie.

Dlatego tak niszczą Trwam. Jak jemu nie zamkną ust to cała reszta nic im nie da.

Worcester 14.07.2012 11:15

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wislak68 (Post 1263045)
ad1
Wydaje się byc wyjątkowo optymistycznym założenie że jeśli PiS stanie się "wolnorynkowy" (cokolwiek miałoby to znaczyć) to zagłosuje na niego 1/6 elektoratu PO i po jednej 1/3 elektoratu RP i NP. Obawiam się że przynajmniej w przypadku elektoratu PO i RP (pomijając juz zupełnie fakt jaki procent spośród nich stanowi elektorat "wolnorynkowy") działają tu zupełnie inne mechanizmy. Nie wspomnę już o tym że oprócz pozyskania elektoratu "wolnorynkowego" trzeba myśleć o zachowaniu elektoratu już posiadanego.
ad2
Chyba jednak nic nie pokręciłem skoro Twoim zdaniem "wolnorynkowcy" głosują na PO i RP a osoba poczuwająca się jak sądzę do wspólnoty z tą grupą pisze że: "PiS niestety właśnie takimi pomysłami zraża do siebie wolnorynkowych wyborców". :)

Gdyby PiS odrzucił socjalizm na pewno oddałbym na nich głos. A głosuję zawsze na KNP.
Inną sprawą jest, że świadomych wyborców w Polsce jest około 5%. Mówię o takich, którzy ogarniają Smitha, , austriacką szkołę ekonomii, również chicagowską szkołe i dla kontrastu Keynesa(a tfu!). Tylko to 5% według mnie nie daje się wciągnąć w jałowe przepychanki PO-PiS, Tusk - Kaczyński. Niestety.
To świadczy o nas jako narodzie. Pod względem pracy fizycznej jesteśmy w czołówce, natomiast pod względem chęci rozwijania intelektu to jest dramat. Dlatego później mamy takie wyniki wyborów.

Na RP głosują...oszołomy? RP nie jestt partią liberalną. Sam postulat darmowego internetu w ich progrmie wyborczym ich dyskwalifikuje. Owszem, mają kilka ciekawych liberalnych pomysłów na gospodarkę, jednak jak ekonomiści z austriackiej szkoły ekonomii twierdzili, liberalizm można realizować całościowo albo w ogóle. Już pomijam ich poglądy na sprawy światopoglądowe, bo to wiadomo:-/

PO to partia lewicowa, więc o jakim liberaliźmie tu mówimy? Sam fakt zwiększania obciążenia podatkowego dyskawlifikuje ich w całości, więc dalsze wywody na ten temat są pozbawione sensu. PO ma duży elektorat bo odzwierciedla poglądy i idee większości Polaków. W Platformie ich nie widać, są zmieniane lub formowane na poczekaniu. Tak samo robi większość naszego społeczeństwa. Bierze się to z braku wiedzy i chęci do jej powiększania w takich obszarach jak np. ekonomia. Dochodzą do tego lewicowe media i nieszczęście gotowe.
Platforma jest partią mas. Masy mają to do siebie, że są głupsze od mniejszości, nie mają sztywnych poglądów i łatwo nimi manipulować.

Cała sytuacja na "rynku" politycznym jest smutna. Nie widać nadziei na poprawę układu sił. Jedynym ratunkiem jest duży kryzys, który dawałby szanse na pozbawienie obecnych elit władzy.

Gwiaździsty 14.07.2012 11:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez yoda79 (Post 1263057)

Bo w reżimowych mediach tematami nr 1 są : in vitro, mama Madzi i dlaczego UEFA zniszczyła gadżety z Euro zamiast je rozdać. Tym wg. Po powinni dzisiaj zyc Polacy i takimi tematami się zajmować :)

yoda79 14.07.2012 13:29

Abstrahując od oceny czasu kiedy pan Motyczka wypowiedział te słowa, rzeczywiście nasze firmy padają jak kawki. Rozmawiałem dzisiaj z dużym jak na Warmię i Mazury budowlańcem i stwierdził jasno,że po wakacjach będzie "wesoło". Po swoim interesie widzi,że gospodarka się sypie. Mówi,że on jeszcze jakąś fuchę ma,ale inni tak wesoło nie mają. U mnie krajową 16 przebudowuje Alpine, dofinansowanie unijne duże,ale co z tego skoro kasa i tak wraca na Zachód. I to nie jest "pisowskie czarnowidztwo", tylko informacje z pierwszej ręki, od ludzi, którzy tworzą PKB tego kraju i tu chcą się rozwijac.

wislak68 15.07.2012 00:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Worcester (Post 1263071)
Gdyby PiS odrzucił socjalizm na pewno oddałbym na nich głos. A głosuję zawsze na KNP.
Inną sprawą jest, że świadomych wyborców w Polsce jest około 5%. Mówię o takich, którzy ogarniają Smitha, , austriacką szkołę ekonomii, również chicagowską szkołe i dla kontrastu Keynesa(a tfu!). Tylko to 5% według mnie nie daje się wciągnąć w jałowe przepychanki PO-PiS, Tusk - Kaczyński. Niestety.
To świadczy o nas jako narodzie. Pod względem pracy fizycznej jesteśmy w czołówce, natomiast pod względem chęci rozwijania intelektu to jest dramat. Dlatego później mamy takie wyniki wyborów.

Na RP głosują...oszołomy? RP nie jestt partią liberalną. Sam postulat darmowego internetu w ich progrmie wyborczym ich dyskwalifikuje. Owszem, mają kilka ciekawych liberalnych pomysłów na gospodarkę, jednak jak ekonomiści z austriackiej szkoły ekonomii twierdzili, liberalizm można realizować całościowo albo w ogóle. Już pomijam ich poglądy na sprawy światopoglądowe, bo to wiadomo:-/

PO to partia lewicowa, więc o jakim liberaliźmie tu mówimy? Sam fakt zwiększania obciążenia podatkowego dyskawlifikuje ich w całości, więc dalsze wywody na ten temat są pozbawione sensu. PO ma duży elektorat bo odzwierciedla poglądy i idee większości Polaków. W Platformie ich nie widać, są zmieniane lub formowane na poczekaniu. Tak samo robi większość naszego społeczeństwa. Bierze się to z braku wiedzy i chęci do jej powiększania w takich obszarach jak np. ekonomia. Dochodzą do tego lewicowe media i nieszczęście gotowe.
Platforma jest partią mas. Masy mają to do siebie, że są głupsze od mniejszości, nie mają sztywnych poglądów i łatwo nimi manipulować.

Cała sytuacja na "rynku" politycznym jest smutna. Nie widać nadziei na poprawę układu sił. Jedynym ratunkiem jest duży kryzys, który dawałby szanse na pozbawienie obecnych elit władzy.

Ponieważ zacytowałeś mój post czuję sie w obowiązku odnieść:
1. Jeśli chodzi o o to czy wyborcy RP i PO są "wolnorynkowcami" zgadzam się z Tobą. RP z liberalizmem ma tyle wspólnego co Wojewódzki i Figurski a w PO elektorat "wolnorynkowy" stanowi nieznaczny margines. Dlatego też wyraziłem swoją wątpliwość czy akurat ustawa proponowana przez PiS może wpłynąć na przesunięcie elektoratu pomiędzy PiS a PO czy RP.
2. Trudno jest mi się natomiast zgodzić z tym że kryterium uznania za "świadomego wyborcę" ma być to: "ogarniają Smitha, , austriacką szkołę ekonomii, również chicagowską szkołe i dla kontrastu Keynesa ". Moim zdaniem to raczej prosty przepis na zamknięcie się w ciasnym kręgu sekciarstwa. No bo niby dlaczego "świadomy wyborca" nie powinien mieć pojęcia na temat społecznej nauki Kościoła, historii Polski, historii powszechnej czy znajomość współczesnej makroekonomii?
3. Z powodów opisanych w punkcie 2 wynika to że nie zgadzam się również z tym stwierzeniem: " Tylko to 5% według mnie nie daje się wciągnąć w jałowe przepychanki PO-PiS, Tusk - Kaczyński". Moim zdaniem spór toczony obecnie pomiędzy PiS a PO ma znaczenie absolutnie fundamentalne. Uważam że dopiero po ewentulanym obaleniu obecnego ukladu oligarchicznego będzie można podjąć próby wdrożenia jak największej ilości rozwiązań liberalnych. W obecnym ukladzie wszelkie takie wysiłki przypominają mi raczej próby wdrożenia liberalizmu w państwie Raula i Fidela. Nawet nie syzyfowe, zwyczajnie śmieszne.

Worcester 15.07.2012 12:26

wislak68
co rozumiesz pod pojęciem "wspólczesna makroekonomia"?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:28.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl