![]() |
Cytat:
Dług publiczny to nie żart. Chyba ktoś musi za niego odpowiadac, nie wział sie z niczego. Cytat:
2) No za PO to dopiero słupki skaczą konkretnie.I nie żebym był zwolennikiem rudego bo *uja nie trawie za podporzadkowanie Polski UE, machlojki i kretactwo. 3) Możesz sprawdzic i 10 lat wstecz. I zobaczysz ze z budzetu na budzet płacimy corac wiecej wszekilej masci podatkow, zobowiazan a mimo to dług publiczny powieksza sie coraz bardziej. i Stopien jego wzarostu nie zalezy za bardzo od koloru partii wladzy. 3) A gdzie ja napisalem ze PO robi cos dobrze dla zwyklych ludzi. I jednym i drugim nalezy sie solidny plaster na opamietanie za robienie z nas kolejnego PIIGSa |
Cytat:
Dług publiczny to nie żart. Natomiast z pewnością żartem jest przypisywanie winy za wzrost długu publicznego w 2008 rządowi który nie rządził od roku czasu. Sprawdź że akurat za rządów PiS spadał zarówno deficyt jak i dług publiczny jako procent GDP (bo to jest właściwa miara poziomu zadłużenia kraju a nie sam dług w ujęciu bezwzględnym który absolutnie nic Ci nie mówi). |
jakim trzeba być ignorantem, aby nie widzieć połączenia między deficytem a inwestycjami? bez tego mielibyśmy przez ostatnie 3 lata PKB na minusie. Chcecie mieć pracę? Chcecie mieć wzrost? Chcecie mieć inwestycje współfinansowane z Unii? Hipokryzja i ignorancja odróżnia trzeźwo myślących od klęczących socjalistów.
|
Cytat:
Co do realnego zadłuzenia daj mi czas po weekendzie to odpowiem jak zdobete troche glebsza wiedze. Cytat:
|
Cytat:
W tym kontekście dodatkowo nowego wymiaru nabiera to: Przypomnieć, jak to PiS chciał zwiększać deficyt, aby wyjść z kryzysu? Bylibyśmy w czarnej dupie jak Grecja. Okazuję że gdy PiS proponuje ograniczone wydatki inwestycyjne jako metodę walki z kryzysem to mamy do czynienia z "czarną dupą". Ale gdy to samo robi rząd PO to wtedy: "trzeba być ignorantem, aby nie widzieć połączenia między deficytem a inwestycjami". Szpenio przechodzisz dziś sam siebie :D A przy okazji jak Ci idzie poszukiwanie planowanego i faktycznego deficytu w roku 2008 oraz kwoty proponowanych przez PiS inwestycji?? |
Cytat:
Z opiniami na temat tego czy czy bliźniacy coś zepsuli w gospodarce czy nie radził bym Ci również poczekać do momentu aż "zdobedziesz troche glebsza wiedze" :-) |
Specjalnie dla Szpenia i AS82. Bajka o tym jak to w Polsce nie ma układów a juz napewno nie ma do wśród ludzi z PO
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
2. Taa, a najbardziej skoczył słupek deficytu, zaraz o nim długu. 3. Nie zależy ? Jak sie ma klapy na oczach to nie zależy. http://new.tinygrab.com/17728ae1c2b3...82f99cce73.png 4. Nie napisałeś, ale zrównywanie bandy oszustów z uczciwymi oddanymi Polsce ludźmi jest jeszcze większym debilizmem. |
I znowu kilka linków o drogach:
http://motoryzacja.interia.pl/raport...owe-s2,1819045 http://motoryzacja.interia.pl/raport...eszowa,1818319 Ten drugi dotyczy bezpośrednio mojego zakładu z kolegą Siwym Zgodnie z harmonogramem obie drogi miały zostać oddane w październiku 2011. Biorąc pod uwagę czas trwania przetargu i podpisania umowy (zakładam że minimum 3 miesiące) plus 8 miesięczy termin wykonania okazuje sie że odcinki zostaną oddane najwcześniej w czerwcu 2013. A więc mamy 20 miesięcy opóźnienia (na 18 miesięcznym projekcie) a po drodze bankructwo generalnego wykonawcy. Kolego Siwy mam nadzieję że tym razem nie będziesz kwestionował tego że w tym wypadku warunki zakładu zostały spełnione?? |
Cytat:
Ostatecznie deficyt wzrósł w trakcie roku budżetowego od planowanego o kilka mld zł więcej niż to proponował PiS. A teraz odpowiedz na pytanie: Czy jeżeli wydajesz zaplanowane środki (ten zwiększony deficyt) na początku roku to będzie to lepsze niż zmienianie deficytu w trakcie roku i wydawanie środków w drugiej połowie roku ??? |
W takim razie żeby wyjasnić bo Szpenio nabrał coś wody w usta :). Chodzi o budżet na 2009 (kilka miesięcy po upadku LB kiedy wiadomo już było że kryzys musi nas dopaść). PO zabudżetowało 18 mld PLN deficytu. PiS proponował aby w celach antyrecesyjnych zwiększyć go do 25 mld PLN. Oczywiście spotkało się to ze wścekłą nagonką PO. Brylowała ówczesna gwiazda PO Chlebowski znany obecnie jako Zbigniew Cmentarny. I co? Skończyło się tym że deficyt końcem roku wyniósł 27,2 mld PLN. A teraz Szpenio uważa za własciwe pisać o tym że gdyby zwiększyć deficyt zgodnie z sygestiami PiS to bylibyśmy "w czarnej dupie". W czarnej dupie to jesteś Szpeniu Ty i tobie podobni :). I jeszcze link
http://finanse.wp.pl/kat,7069,title,...l?ticaid=1ec1a |
do skasowania
|
http://www.elektroonline.pl/news/540..._bozonu_Higgsa
Pozytywna wiadomosc w morzu tych niepozytywnych. Milo wiedziec ze obecna Europa to nie tylko kryzys i rosnacy problem zadluzenia. To tez miejsce w ktorym wciaz kwitnie nauka. Nauka... to powinno byc oczko w glowie kazdego szanujacego sie kraju. Calego gatunku! W niej zawarty jest nasz rozwoj. Ona okresla nasze miejsce w kosmosie. |
Powoli domek z kart zwany UE zaczyna sie walić.
Finlandia zastanawia się nad wyjściem ze strefy Euro http://wpolityce.pl/wydarzenia/31867...ze-strefy-euro Wielka Brytania myśli o wyjściu z UE http://wiadomosci.onet.pl/swiat/le-m...wiadomosc.html O Grecji i jej bardzo prawdopodobnym wyjściu ze strefy Euro wiemy wszyscy .Kto następny? |
|
Cytat:
Zarobki większości społeczeństwa to po prostu najniższa krajowa (bądź niewiele więcej), czyli 1500 zł brutto co daje 1100 zł miesięcznie na rękę, czyli przeliczając ok. 300 Euro. Średnią zawyża nieliczna kasta bogaczy-celebrytów, krewniaków i znajomych-znajomych, ludzi ustawionych, głównie na stanowiskach publicznych, bądź też poprzez swoje koneksje mających monopol na zamówienia publiczne.To jest ten raj Tuska, zielona kraina "mlekiem i miodem płynąca":/ |
kiedyś podali że pogodynka w tvn zarabia 5 tyś zł miesiecznie, więc może stąd ta średnia w POlsce 3,5 tyś zł miesiecznie ?
Warto dodac że sprzątaczka w PZPN dostaje 4,5 tyś zł..... |
800 euro i byłbym szczęśliwy, a tak zarabiam około 400-450 i to na moje miasto i tak bardzo dużo.
Syf panowie się dzieje, pomijam kwestie światopogladowe,ale rynek pracy lezy. Ludzie albo najniższe albo-co gorsza-umowy smieciowe. Temu nie zaprzeczy nawet Szpeniu. |
a kto robił to zestawienie zarobków ? bo powiem szczerze, że dość ciekawe.
|
Cytat:
zaraz pewnie napiszecie swoje wywody, oskarżenia o kłamstwa itd, ale prawda jest taka, że ja oraz moi bliscy znajomi, jesteśmy 6 lat po studiach i nikt z grupy nie schodzi niżej niż poziom 3k netto na rękę. Fakt, rozpiętość jest duża, od mega zarobków, kończąc na tych 3k netto. Ale nie o tym tutaj rozmawiamy. Patrząc na swoją rodzinę, zarówno tą bliższą jak i dalszą średnia 800 euro również jest jak najbardziej ok. Większość zarabia więcej. A mam statystyczną rodzinę jak i znajomych. Żadnych koneksji i powiązań biznesowych. Wyłącznie nauka i samozaparcie. Przypominam, że średnie mierzy się w przedsiębiorstwach, czyli w grupie 4,5 mln Polaków. |
Dorzucę swoją statystyczną rodzinę gdzie na 10 osób 2 zarabiają powyżej 3k
Jeszcze bym dorzucił statystyczne rodziny znajomych ale po co? Statystycznie ja i mój kot mamy 3 nogi. To że zarabiamy gówniane pieniądze to widać słychać i czuć. Wystarczy się przejechać do sąsiadów - z południa - nie mówię że z Zachodu. Za taką samą "średnią" pensję stać dużo większy odsetek ludzi na nowe Octavie , nikt nie płaci za kawę na rynku 4 euro (drożej niż pod Bramą Brandenburską swoją drogą) już nie mówiąc o opłatach za drogi czy inne opłaty komunalne. To zestawienie wcale nie odbiera tak daleko od prawdy. |
Lipcowa prognoza Palade:
http://palade.pl/index.php?p=1_2_PULS-WYBORCZY Ciśnie mi się na usta jeden wniosek. Wracamy powoli do sytuacji z 2005 roku. Na czele PO z PiS-em z 20-kilkoma procentami poparcia, dalej SLD z kilkonastoma, do Sejmu wchodzą jak zwykle ludowcy. Zamiast Leppera jest jedynie Palikot, a zamiast LPR-u Solidarna Polska. W ogóle ziobryści najwidoczniej odnaleźli się lepiej niż PJN czy inni secesjoniści z PiS-u i na dzień dzisiejszy znaleźliby się z parlamencie. I kto wie, czy taki scenariusz nie może się dla Kaczyńskiego całkiem korzystny. Póki co PiS razem z SP i powiedzmy PSL-em nie mieliby większości, ale przy dalszym spadku poparciu dla rządu - kto wie? Szczególnie że przy panującej ordynacji obecnie 24% może dać PiSowi podobną liczbę mandatów, co 30% na jesień (trzeba by to przeliczyć jeszcze) dzięki słabemu wynikowi PO. Palikot wytracił zupełnie impet i mam nadzieję, że już ponad 10% łba nie wychyli. Myślę, że jego pomysł na politykę się wyczerpał, jeśli nie wymyśli czegoś nowego, to marnie to widzę. |
Cytat:
I pochwal się w jakich branżach /firmach pracujesz ty i twoi znajomi same nieprawdopodobne rzeczy opowiadasz :) z mojej 23 osobowej grupy z Politechniki po 12 latach stałe zarobki powyżej 3k ma o ile wiem ok 5-6 osób z tego 3 doktorantów, znajomy po AGH ( perfekt angielski - 3 lata zagranica w dużej firmie pracowal ) jest bez pracy 7 miesiąc , a prawie cały poprzedni rok to roboty za mniej więcej 1800 zł na ręke minus wynajęcie pokoju w mieszkaniu w mieście gdzie pracował (jest z Krakowa) może to czyta bo jest z R22 , kilka innych osób z AGH - geofizyka i inżynieria środowiska są już ponad rok bez pracy wszystkie oferty jakie dostawali typu SKOK, ZBK to kasa max 1400 zł na rękę .Moge tak wyliczać bez końca - żeby nie było są szczęśliwcy wśród moich znajomych którzy mają stosunkowa dobrą kasę (kilku programistów , właśnie doktorzy na uczelniach , kilku prawników , lekarze - choc akurat moi kardiolodzy wyjeżdzaja do Niemiec ) ale to jest może 5-10% a reszta? |
Cóż, wychodzi na to, że my wszyscy jesteśmy "malkontentami" i zawsze "widzimy szklankę do połowy pustą"
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
Panowie, o czym my mówimy. Byłem po śniadanie w Biedronce :), wisi kartka, że szukają pracowników. 2150 zł plus socjal (nie wiem jaki). Czyli 500 euro brutto miesięcznie. Radzę Jedrkowi 76 zmienić pracę, bo albo jest dymany przez pracodawce, albo jest kompletnym jełopem i nawet do roboty w Biedzie się nie łapie. jeszcze raz powtórzę, średnie liczy się dla pracowników w przedsiębiorstwach. Dla 4,5 miliona Polaków. W sumie w gospodarce pracuje 16 mln. Czyli te 800 euro zarabia 25% społeczeństwa pracującego.. Nie twierdzę, że ludzie zarabiają mniej, choćby w kilkuhektarowym rolnictwie. . I jeszcze jedno. Jak ktoś kończy humanistykę i całe swoje życie rozkładał Homera czy Mickiewicza zamiast ciągów Fibonacciego czy praw fizyki to nie ma prawa się krzywić, że w dzisiejszych czasach ma problem z pracą i zarobkami. |
Cytat:
Tak mi się wydaje, że sklepowe pracujące w "Biedronce" miałyby ochotę napluć ci w twarz, za głupoty, które wypisujesz. Cytat:
|
Drogi Szpeniu, to że Ty uśmiechnięty zapierdalasz na dwa etaty za 1/4 tego co grek dostaje za leżenie i dłubanie w nosie, nie oznacza wcale ,że ludzie, którym jeszcze nie zrobiono z mózgu papki, też tak będą :D
|
To jednak kosmita, mysli,że tylko on ma inżynierkę, chęć do pracy i pare lat doświadczeń?
Na rynku pracy syf i mogiła, u mnie na prowincji ludzie zabijaja się o szkolenia z UP żeby jakoś przeżyć, a ten pieprzy o jakimś samozaparciu. Samozaparcie to mają ci co 1000 zarabiają i zapieprzają w montowni albo na kasie. |
Cytat:
|
Przecież to jasne że średnie wynagrodzenie jest podawane dla sektora przedsiębiorstw:
http://www.stat.gov.pl/gus/5840_1786_PLK_HTML.htm Cytat:
25% Polaków jest uwzględnionych - tyle że 75% wcale nie zarabia więcej niż 800 ojro. Właśnie takie Biedronki, butiki w galeriach handlowych - tam mają maks 1500-2000 na rękę jak się dobrze ułoży. I nie ma się co spuszczać że u kogoś w rodzinie 100% zarabia 5k Bo w 99 innych rodzinach średnia jest 1k Po co zakłamywać rzeczywistość. |
Szpen nie jest z Krakowa, ani okolic z tego co kojarzę. Być może w okolicach Grójca tyle właśnie płacą za robotę w Biedronce :lol:
Cytat:
|
To może Nas jeszcze do Zimbabwe porównaj ? Nie dość że leming to minimalista. Równa się dziecko w górę, nigdy w dół... Mnie naprawdę nie boli że orasz żoną pole żeby mieć te 3 klocki, mnie boli to że ty naprawdę nie widzisz że ktoś ora swoje pole wami obojgiem...
|
http://wyborcza.biz/biznes/1,101716,...ropy.html?as=1 Artykuł z Wyborczej poruszający kwestię zarobków, jak i kosztów życia. Dane Eurostatu za 2010 rok. Zastanawia znaczna rozbieżność z danymi GUSowskimi. Według Eurostatu: średnia pensja netto: 447 euro * 4,23 = 1890 mediana: 367 euro * 4,23 = 1552
|
Cytat:
|
Wywiad z Grzegorzem Braunem ,reżyserem:
http://dakowski.pl//index.php?option...6388&Itemid=47 |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Ukraina jest opóźniona do nas jakieś 10-20 lat, Białoruś ze 30. My do zachodu mamy 30 lat. Więc podobnie. Pamiętaj, że u Nas komuna skończyła się w 1989, a zachód budowano od lat 50, XX wieku. P.S. Nidzie nie napisałem, że zarabiam 3k. |
Szpeniu, bardzo wiarygodnie brzmią Twoje zapewnienia o tym jak ciężko pracujesz w zestawieniu z tym ile czasu dziennie na forum spędzasz :lol:
Nie konwersujcie z nim. Bez względu na to ile razy zostanie merytorycznie znokautowany, to i tak nadal będzie szedł w zaparte. A jak widzi, że ponosi porażkę za porażką to po prostu zmienia temat, znowu się zapląta i ucieka w inne zagadnienia. I tak cały czas. Zazdroszczę konsekwencji w opowiadaniu głupot. Z którymkolwiek przedsiębiorcą, czy pracobiorcą się porozmawia, to da się jasno wyczuć że jest ciężko i z roku na rok trudniej. Są to przedsiębiorcy i pracobiorcy z różnych branż, z różnym wykształceniem i doświadczeniem. Ale szpeniu ma swoje grono, które twierdzi że jest inaczej, więc i w całej Polsce tak musi być. Niestety szpeniowi czasem myli się sen z jawą. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 00:43. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl