Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Zabawy statystyką, czyli czy możliwe jest ... (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9596)

Gunner1906 21.06.2020 07:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wehrmacht (Post 1552634)

A tekst ze nic sie nie stalo, bo Arka odrobila do nas punkt :haha: no to juz jakis wyzszy absurd. Arka przed ta kolejka miala do nas dystans 3 meczow, a ma 2. No faktycznie ku*wa nci sie nie stalo :D W dodatku ma mecz z Zaglebiem, ktore rok w rok jak w zegarku gdy gra w grupie spadkowej, to rozklada przed Arka nogi. I jeszcze na koniec porownac to, ze my przeciez tez gramy z tym Zaglebiem :lol: Moj Boze. Trzeba bic na alarm jak najglosniej skoro taka ignorancja nwet wsrod kibicow panuje.

Jest to 7 sezon z podziałem na grupy. W poprzednich 6 Arka z Zagłębiem była w tej samej grupie tylko raz :D. Twoje rok w rok jak zegarku chyba jest trochę nieprecyzyjne, dlatego pisałem skończyć pierdzielić głupoty. Uwielbiam jak przed meczem jest pisane: dostanie w dupę, remis będzie sukcesem. Po czym przegrywamy i jest wielki lament i zawsze winny jest trener :D. I tak od jakiś 15 lat kiedy tu zaglądam...

Arkadiusz.Czerepach 21.06.2020 09:40

tak jak mielismy 5pkt nad strefa spadkowa, tak mamy dalej , z tymze do zdobycia jest 18pkt a nie 21 , wiec teoretycznie nasz sytuacja jest lepsza niz przed wczorajszym meczem

zbyszek93 24.06.2020 06:11

Możemy już chyba mówić o drugim spadkowiczu - Korona odrabiająca 9 pkt do Wisły w 5 meczach to jest już czyste sci-fi. A co do ŁKS-u - tak jak sądziłem, ustanowił rekord najszybszego spadku w historii ESA-37 i najszybszego w ogóle od kilkunastu lat. ŁKS zapewne pobije jeszcze inne rekordy - najmniej punktów , najmniej zwycięstw i najwięcej porażek w ESA-37.

bridgeburner 24.06.2020 07:40

Ryzyko spadku z ESA.

ŁKS - 100%
Korona - 98,7%
Arka - 90,5%
Wisła - 8,7%
Wisła Płock - 2,0%
Zagłębie - 0,1%
Raków i Górnik - około 0%

oczywiscie za twitter @Mogiel90
Dwa zwyciestwa z pewnymi spadkowiczami w 34 i 35 kolejce i powinny wystarczyć

Wehrmacht 24.06.2020 08:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wehrmacht (Post 1552494)
Ja natomiast przedstawie taki punkt widzenia (opierajacy sie na formie druzyn), ze do utrzymania wystarcza nam spokojnie 2 zwyciestwa, o ile jedno z nich bedzie z Korona. A wiec 41 ptk. W takim wypadku Korona po 31 meczach mialaby do nas 11 a tak naprawde 12 ptk do odrobienia. Czyli z pozostalych 6 spotkan musialaby wygrac 4 zakladajac ze my przegrywamy wszystko jak leci poza meczem z LKSem. Rowniez z tym samym LKSem gralaby wspomniana Korona wiec i dla nich latwe 3ptk, czyli koniec koncow Korona musialaby wygrac 3 z 5 meczow z pozostalymi druzynami. I w to po prostu nie wierze zakladajac normalna rywalizacje, z normalnymi skladami. Jesli jednak Gorniki, Rakowy i inne zaczna nagle wystawiac juniorow.... to coz tego obliczenia nie przewiduja.

Co do Arki: w takim wypadku Arka mialaby do nas na starcie po tych 2 naszych zwyciestwach 12 a tak naprawde 13 puntkow do odrobienia w 7 meczach. Oni jednak maja ten handicap, ze graja z Zaglebiem, ktore rok w rok ordynarnie i skandalicznie podklada sie im gdy tego potrzebuja (serio to jest tak glupie, notoryczne i wypaczajace rozgrywki, ze ktos powinien sie tym zajac, bo ilez mozna to tolerowac?) Czyli +3 ptk dla Arki i kolejne +3 za LKS. W tych moich zalozeniach my wygrywamy z Korona i LKSem, a wiec przegrywamy z Arka. Czyli Arka po 3 meczach ma juz tylko 4 ptk do odrobienia w 4 pozostalych meczach. I to jest duzo bardziej niebezpieczna sytuacja niz potrzebne 3 zwyciestwa na 5 Korony. Pytanie czy tak beznadziejna Arka jest w stanie to zrobic, bo przeciez terminarz tak nie wyglada ze skasuja te 9ptk i na entuzjazmie zagraja kolejne 4 mecze.

Ewentualnie by to uproscic mozna napisac ze 2 zwyciestwa zagwarantuja nam utrzymanie o ile beda to zwyciestwa z Arka i Korona.

Co do innych ewentualnych scenariuszy - nie wierze ze LKS zdobedzie jeszcze jakiekolwiek punkty w tym sezonie z druzynami, ktore o cos graja. Czyli my, Arka, Korona. Wpadnie im jakis remis w jakiejs 35 czy 37 kolejce z nie grajacym juz o nic Gornikiem czy Plockiem. Wiec wszystkie bazowe obliczenia mozna uproscic o zalozenie: zostalo 6 kolejek do konca bo wszyscy zamieszani w walke o spadek dopisali sobie +3 ptk za LKS. (Chociaz po tym jaki kabaret odwalilismy w Gdyni mocno sie zastanawiam nad tymi naszymi +3 ptk za ten LKS....)

No to mozna kontynuować rozważania: wszystko idzie zgodnie z planem, a nawet lepiej, bo zdobylismy nieplanowane 3ptk z Płockiem, a Korona straciła aż 2 szanse na punkty i w sumie można ją sobie już darować.

Została nam Arka, która musi zdobyć 6 ptk więcej od nas, ale nie ma już handicapu w postaci corocznej, obrzydliwej ustawki zwanej meczem z Zagłebiem. Na zdobycie tych 6 ptk mają 4 mecze (tak jak pisałem wcześniej i nam i im mozna już z mety dopisac +3ptk za ŁKS). Zakładałem, że wygramy u siebie z Koroną, co powinno być teraż dużo łatwiejsze niż się wydawało po 30 kolejkach, bo po wczorajszych wynikach oni już mentalnie bedą w pierwszej lidze. Czyli do zdobycia 9 ptk więcej od nas i 4 mecze na to.... No to byłby prawdziwy cud gdyby Arka to zrobiła. (Chociaż w tym wariancie robia się 3 zwycięstwa zamiast zakładanych 2)

Dlatego mozna znowu to wszystko uprościć z racji tego, ze "poważniejszym" rywalem do utrzymania okazała się jednak dzięki ustawce z Lubinem Arka. Obecnie zwycięstwo z Arką powinno nam spokojnie dać utrzymanie nawet jeśli :haha: przegramy z ŁKSem :haha: W takim przypadku Arce zostalyby 3 mecze (po porazce z nami i wygranej z ŁKSem) by zdobyc 6 ptk.... i skoro zmieniamy zalozenie to Korona byłaby w takiej samej sytuacji (po wygranej z nami i z ŁKS) czyli 3 mecze i 6 ptk wiecej do zrobienia i mecz bezpośredni z Arką :D No tego to już sie naprawdę nie da spier*dolić.

!!IRIVER!! 24.06.2020 08:44

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wehrmacht (Post 1552865)
No to mozna kontynuować rozważania: wszystko idzie zgodnie z planem, a nawet lepiej, bo zdobylismy nieplanowane 3ptk z Płockiem, a Korona straciła aż 2 szanse na punkty i w sumie można ją sobie już darować.

Została nam Arka, która musi zdobyć 6 ptk więcej od nas, ale nie ma już handicapu w postaci corocznej, obrzydliwej ustawki zwanej meczem z Zagłebiem. Na zdobycie tych 6 ptk mają 4 mecze (tak jak pisałem wcześniej i nam i im mozna już z mety dopisac +3ptk za ŁKS). Zakładałem, że wygramy u siebie z Koroną, co powinno być teraż dużo łatwiejsze niż się wydawało po 30 kolejkach, bo po wczorajszych wynikach oni już mentalnie bedą w pierwszej lidze. Czyli do zdobycia 9 ptk więcej od nas i 4 mecze na to.... No to byłby prawdziwy cud gdyby Arka to zrobiła. (Chociaż w tym wariancie robia się 3 zwycięstwa zamiast zakładanych 2)

Dlatego mozna znowu to wszystko uprościć z racji tego, ze "poważniejszym" rywalem do utrzymania okazała się jednak dzięki ustawce z Lubinem Arka. Obecnie zwycięstwo z Arką powinno nam spokojnie dać utrzymanie nawet jeśli :haha: przegramy z ŁKSem :haha: W takim przypadku Arce zostalyby 3 mecze (po porazce z nami i wygranej z ŁKSem) by zdobyc 6 ptk....

Wszystko się zgadza, ale nikt nie chciałby żeby w 37.kolejce był mecz w którym nam wystarcza remis, ale nie możemy przegrać. Nie czarujmy się... to byłby mecz, który nie mieściłby się w "statystycznych" obliczeniach. Trzeba zrobić wszystko by nad Koroną/Arką mieć 3 pkt przewagi po 36 kolejkach. Reszta mnie nie interesuje. Wczoraj zrobiliśmy niezwykle istotne 3 pkt, ale nie gwarantujące nadal niczego.
Arka musi zdobyć o 6 pkt więcej od nas - kluczowa będzie 34 kolejka. Jeśli ogramy ŁKS, a oni nie wygrają z Koroną, to prawdopodobnie wszystko się wtedy skończy.

sandomingo 24.06.2020 08:44

Do czego to doszło, że musimy liczyć na sportową postawę Rakowa - najpierw z Koroną, teraz z Arką....Brrr....

pepe72 24.06.2020 09:03

Cytat:

....

Czy ja już pisałem, że popie...ło was w tym Wermachcie?

Karherop 24.06.2020 09:10

W praktyce wygrana z LKSem i 4 punkty w meczach z Korona i Arka dadzą nam utrzymanie w 95%.
Wszystko więcej może dać nam duża szansę na minięcie Płocka i 12 miejsce. Żeby minąć z kolei Zagłębie musielibyśmy z nimi wygrać na wyjeździe, co jednak może być ciężkie. Rakow i Górnik poza zasięgiem.

Ogólnie to utrzymanie będzie cieszyło tym bardziej, jeśli ostatni mecz z arka będzie już o pietruszke. Oby tak było.

pepe72 24.06.2020 09:20

Wybrane staty po kolejcee:

1. ŁKS spadł
2. Max Arki to 48 punktów
3. Max Korony to 45 punktów
4. Korona gra z Arką w 34 kolejce
5. My gramy z Koroną w 35, a z Arką w 37.
6. Mamy nadal 5 punktów przewagi nad grupą spadkową.
7. Utrzymamy się w 34 kolejce pod warunkami:
- wygrania dwóch następnych meczów (Górnik, ŁKS)
- przegranej lub remisu Korony z Zagłębiem
- przegranej lub remisu Arki z Rakowem
- remisu albo wygranej Korony w meczu z Arką.

tomytom 24.06.2020 12:33

@pepe72:
"Czy ja już pisałem, że popie...ło was w tym Wermachcie?"
No i przez Ciebie muszę od nowa robić śniadanie i jeszcze podłogę posprzątać :-)

Czy da się już jakoś (ja jestem noga od stołu w temacie statystyki) oszacować liczbę kombinacji zestawów wyników zapewniających nam utrzymanie?

pepe72 24.06.2020 13:07

5 kolejek, każda po 4 mecze. Bramki się nie liczą.

Możliwych wyników w kolejce to 3^4=81
Możliwych wyników do końca sezonu to 81^4=43 046 721

Na sprzyjające Adasss ma program ;)

Mogiel to również wylicza na twitterze.

Gunner1906 24.06.2020 17:14

Cytat:

Dlatego mozna znowu to wszystko uprościć z racji tego, ze "poważniejszym" rywalem do utrzymania okazała się jednak dzięki ustawce z Lubinem Arka. Obecnie zwycięstwo z Arką powinno nam spokojnie dać utrzymanie nawet jeśli :haha: przegramy z ŁKSem :haha: W takim przypadku Arce zostalyby 3 mecze (po porazce z nami i wygranej z ŁKSem) by zdobyc 6 ptk.... i skoro zmieniamy zalozenie to Korona byłaby w takiej samej sytuacji (po wygranej z nami i z ŁKS) czyli 3 mecze i 6 ptk wiecej do zrobienia i mecz bezpośredni z Arką :D No tego to już sie naprawdę nie da spier*dolić.

Już Ci pisałem że Arka grała z Zagłębiem wczoraj drugi raz na siedem sezonow w tej samej grupie. Nie kumam jak można w każdym poście pisać farmazony i liczyć że nikt tego nie zweryfikuje...

ArturBarlinek 26.06.2020 18:55

Arka w łeb.
Kalkulator poproszę.

Wehrmacht 26.06.2020 20:50

Nie ma co liczyc, utrzymalismy sie :D Zblizamy sie do momentu gdzie do utrzymania beda nam potrzebne nie 2 zwyciestwa (1 juz mamy) a zwyciestwo i remis z Arka :D

zbyszek93 26.06.2020 21:25

No to żegnamy Koronę. 9 punktów do odrobienia w 4 meczach jest absolutnie nierealne. W tej sytuacji to chyba nawet matematyka nie daje im więcej niż 1% szans.

masada 26.06.2020 21:28

Korona w łeb.
Za tydzień już na luzie pykną Arkę i za trzymając się za ręce powędrują tam gdzie ich miejsce :D

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Wehrmacht (Post 1552985)
Nie ma co liczyc, utrzymalismy sie :D Zblizamy sie do momentu gdzie do utrzymania beda nam potrzebne nie 2 zwyciestwa (1 juz mamy) a zwyciestwo i remis z Arka :D

Poważnie chciałbyś oglądać ostatnią kolejkę z tym zajebistym komfortem, że WYSTARCZA nam remis z Arką?

Zapewnijmy sobie to utrzymanie jednak wcześniej, bo niby nie mam z ciśnieniem problemów, ale mógłbym zacząć mieć podczas takiego meczu. :)

Blixa 26.06.2020 21:32

Kto wie, moze juz sie utrzymalismy.

Wehrmacht 26.06.2020 21:43

Nie chcialbym. Poza tym nadal i my i Arka mamy mecz z LKSem wiec +3 ptk dopisane. To oznacza, ze na teraz Arka w 3 meczach musi zdobyc 6 ptk wiecej niz my w 4 :D Good luck :D

masada 26.06.2020 21:52

Nie, no jasne, teraz musiałby się już wydarzyć kataklizm, żebyśmy spadli, choć nie jest to niemożliwe.
Liczę na to, że będzie już pozamiatane po meczu w Łodzi, choć wcale tak pewny jak Ty tego zwycięstwa nie jestem.
ŁKS może jeszcze punkty komuś urwać - to jest Ekstraklasa - mam nadzieję, że nie nam.

TommyTSW 27.06.2020 00:01

Z ŁKSem już 3pkt dopisane?przecież potrafili zremisować z Rakowem w Bełchatowie a gramy na ich stadionie...

wiesniak842 27.06.2020 01:25

Wtedy niby jeszcze o cos walczyli.

Konrad. 27.06.2020 04:20

Pamiętajmy, że każde oczko wyżej to 200 tys złotych więcej.

http://img.ekstraklasa.org/articles/...1559027936.png

Rakowa i Górnika już nie ma szans dogonic, możemy powalczyć o 11 pozycje, która da nam 400 tys złotych więcej z ekstraklasy...

Gunner1906 27.06.2020 07:20

Tak, dopisujcie z ŁKS 3 punkty, a potem zwalniajcie trenera... Zapomniano już że przez ostatnie kilka sezonów potrafi nas ograć każdy? Nie mówię już o ostatnich drużynach w tabeli typu Sosnowiec, Górnik Łęczna, czy remis z Sandecja. Potrafi nas ograć nawet drużyna grająca w II lidze.

Arkadiusz.Czerepach 27.06.2020 09:24

^ true

a bedzie tak:
przegramy z ŁKS , ale wygramy dzis z Górnikiem i jestesmy w domu :)
"ekstra" klasa ;)

pepe72 27.06.2020 12:22

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ArturBarlinek (Post 1552984)
Arka w łeb.
Kalkulator poproszę.

Max Arki - 45
Max Korony - 42
z tym, że grają przeciw sobie w przyszłej kolejce.

Zakładając, że Płock wygra z ŁKSem to mają 42 punkty, co powinno im już wystarczyć
My potrzebujemy punktu z Górnikiem i 3 z ŁKSem w kolejnej kolejce.

W tej kolejce nie będzie jeszcze spadków. Jeśli Korona przegra przyszły mecz z Arką to będzie oficjalnie drugim spadkowiczem. Jeśli wygra to (jeszcze) jest szansa, że obie będą oficjalnie spadkowiczami.

pepe72 27.06.2020 21:07

Płock potrzebuje albo 3 punktów (w 4 meczach) albo wygranej Korony z Arką.
My potrzebujemy wygranej z ŁKSem plus remisu albo wygranej Korony z Arką.

Korona w meczu z Arką:
- przegrywając spada,
- remisując też spada,
- wygrywając czeka na nasz wynik ŁKSem.

Jeśli zdobywamy punkt, to wygrywając spada i pociąga za sobą Arkę.

Jedyny ból, że my gramy pierwsi. Więc jeśli wygramy z ŁKSem to Korona będzie wiedzieć, że spadła, a Arka będzie mieć jeszcze szansę.
Za to w 35 kolejce gramy już ze spadkowiczem ;)

inspektor erektor 27.06.2020 21:19

Jeśli dobrze dodałem cyferki, to Wisła zapewni sobie utrzymanie w następnej kolejce, jeśli:

1) wygra z ŁKS-em, a Arka nie wygra z Koroną

2) zremisuje z ŁKS-em, a Korona wygra z Arką

Dzimi 27.06.2020 21:22

Moim zdaniem ugramy w tych 5 meczach 8-10 punktów i będziemy prawdopodobnie na 3 miejscu w grupie spadkowej

FraMat 27.06.2020 21:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Dzimi (Post 1553020)
Moim zdaniem ugramy w tych 5 meczach 8-10 punktów i będziemy prawdopodobnie na 3 miejscu w grupie spadkowej

a to nie zostały jeszcze tylko 4 mecze?

Dzimi 28.06.2020 00:15

Fakt. Pomyłka.

Zatem obstawiam 6-8 pkt, i od bezpośredniego Meczu z Zagłębiem Lubin będzie zależeć, czy będzie 3, czy 4 miejsce. Zakładam, że wyprzedzimy w tabeli Wisłę Płock - dzięki bardziej korzystnemu kalendarzowi: dwa razy outsider, podczas gdy Wisła Płock gra z Rakowem, Górnikiem Zabrze i Zagłębiem Lubin.

D@mian 28.06.2020 00:43

Oj pesymiści! Ja tam wierzę nawet w 12 punktów do końca sezonu. Czyli realne jest nawet 10 miejsce, przy czym Górnik może ugrać max 5 pkt. Mamy wyjazd do Łodzi, a oni idą celują w premie pro junior, ogrywając przy okazji młodych chłopaków przed nowym sezonem. U siebie mamy Koronę i Arkę, a także wyjazd do Lubina (Zagłębie nie będzie grać już o nic). Z naszych powinna zejść presja ciągłej walki o ligowy byt i liczę na chęć pokazania się przed Kibicami i udowodnienia, że nie są aż tak słabi jak to przedstawiają wyniki w tym sezonie. Tym optymistycznym akcentem kończę swoje wywody. Cieszmy się z dzisiejszych mega ważnych 3 pkt!

zbyszek93 28.06.2020 09:48

Poprawcie mnie jeśli się mylę - Korona spadnie jeśli zdobędziemy 1 pkt, a Arka jeśli 4 pkt?

lucas8 28.06.2020 09:56

Cytat:

Pierwotnie napisane przez zbyszek93 (Post 1553040)
Poprawcie mnie jeśli się mylę - Korona spadnie jeśli zdobędziemy 1 pkt, a Arka jeśli 4 pkt?

Zgadza się, a dodatkowo jakby Arka za tydzień przegrała z Koroną, to nam do utrzymania wystarcza remis w Łodzi :)

zbyszek93 28.06.2020 12:09

Nie wiem czy Korona po spadku będzie się choć trochę starała przeszkadzać Arce. Przecież to są takie same antywiślackie ku.wy jak sąsiadka (a po naszym meczu z ŁKS-em Korona będzie już zdegradowana).

kbr 28.06.2020 13:18

Rok temu z ostatnim Sosnowcem przegrywaliśmy 2 razy na wiosnę: 3-4 i 1-2. Dlatego ostrożnie z dopisywaniem sobie trzech punktów przed meczem z ŁKSem.

pepe72 28.06.2020 16:53

Utrzymamy się zdobywając:
0 punktów
jeśli
- Korona raz nie wygra
- Arka wygra dwa razy i dwa razy zremisuje

1 punkt
- Arka raz przegra
lub
- Arka dwa razy zremisuje

2 punkty
- Płock przegra 4 razy
lub
- Arka raz nie wygra

3 punkty
- Płock co najwyżej raz zremisuje
lub
- Arka raz nie wygra

4 punkty i więcej
- nie ma znaczenia

TommyTSW 29.06.2020 08:19

Matematycznie utrzymanie da nam już remis jeśli arka przewali w kielcach, tyle że gramy wcześniej i nie ma co kalkulować bo się koronka może podłożyć;)nasze zwycięstwo sprawi że już oboje stracą nadzieje żeby Nas spuścić, musielibyśmy przegrać z koroną, zagłębiem, na deser przegrana ze śledziem który już musi wszystko wygrywać.

TSWojtas 29.06.2020 15:50

Wygrać z ŁKS em a świnia nie wygra w Kielcach

Arkadiusz.Czerepach 30.06.2020 08:06

https://wislakrakow.com/forum/showth...90#post1553090

w LVbet kurs na nas 2.0 , w c8uj wysoki jak na taki pewniak jak piszecie :)

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:51.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl