Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   Mariusz Jop trenerem Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=10957)

krysztal 08.10.2025 12:15

Marcus szuka sprzymierzeńców.Ponieważ Wolfy regularnie odrzuca jego zaloty a leszczu ma bana padło na Smuge.

Smuga na Twoim miejscu już bym się oglądał za siebie.

Smuga 08.10.2025 12:23

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko
Można na to spojrzeć też z innej perspektywy - może Cziczkan się po prostu zaczął zwijać, a Broda osiągnął swojego maksa, powyżej którego nie podskoczy?

Nie chcę tu bronić Załuski, ale materiał ludzki ma taki, a nie inny. Nie jest to prima sort bramkarzy.

Zgodzę się, że to słabi bramkarze, ale chyba nie jest dziełem przypadku, że wszyscy trzej nasi GK, również Letkiewicz, bronią wyjątkowo słabo, od kiedy w sztabie jest Załuska. W przypadku Brody i Cziczkana to jest wręcz dramat, jak to trafnie ujął wolfy.

To jest trochę casus podobny do czasów Cupiała, gdy niejaki Kazimierski z Bednarzem sprowadzali masowo bramkarzy na testy, a do nikogo w klubie nie mogło dotrzeć, że problem leży w Kazimierskim, a nie tych Bogu ducha winnych testowanych. Zresztą życiowa forma Pawełka za czasów Kurdziela potwierdziła, kto tu miał rację.

Arked 08.10.2025 14:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez As (Post 1654956)
Letkiewicz ma potencjał sportowy i sprzedażowy więc to on będzie grał w ekstraklasie jeśli awansujemy. Stępak albo będzie dwójką albo pójdzie na kolejne wypożyczenie. Odejdą Broda i Cziczkan a przyjdzie ktoś doświadczony pod koniec kariery robić za trójkę i mentora.

Braki Letkiewicza wydają się wynikać z małego doświadczenia i są „naprawialne” w miarę jak będzie tego doświadczenia nabierał. Ma dobrą technikę, refleks i umie grać nogami. Nikt tego na śmietnik nie wyrzuci.

Letkiewicz będzie grać w Ekstraklasie jeśli wykorzysta szansę, którą teraz ma. Jeśli znowu zacznie puszczać szmaty to wg mnie na 100% będziemy szukać nowego bramkarza.

Markus 08.10.2025 15:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krysztal (Post 1654974)
Marcus szuka sprzymierzeńców.Ponieważ Wolfy regularnie odrzuca jego zaloty a leszczu ma bana padło na Smuge.

Smuga na Twoim miejscu już bym się oglądał za siebie.

Ja swoje zdanie na temat Załuski, Brody oraz innych tematów związanych z bramkarzami i szkoleniem w Wiśle pisałem na długo przed tym, zanim zaczął je tutaj wyrażać Smuga, więc znów strzelasz kulą w płot. A sprzymierzeńców szukają jedynie ci, którzy ich potrzebują.

Na twoim miejscu nie rozpocząłbym kolejnej dyskusji, która znów pokaże jakie masz ograniczone horyzonty.

Drozd 08.10.2025 19:04

Chłopaki mają problem. Wieczysta miała nas wyjaśnić, potem Ruch, a tu klops. :)

sandomingo 08.10.2025 19:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1655009)
Chłopaki mają problem. Wieczysta miała nas wyjaśnić, potem Ruch, a tu klops. :)

Niezwykle merytoryczny wpis w temacie trenera bramkarzy, za ktory wypada podziękować.
Co do Wieczystej: Miśkiewicz fajnie rozwinął Mikułkę a i drugi bramkarz zbiera bardzo pozytywne opinie w rezerwach.

Ale co tam. Ważne, ze Wisla rozwija sie na każdym polu no i ma fajnych bramkarzy.

Drozd 08.10.2025 19:23

Mikułko to może za Letkiewiczem buty nosić, gwiazdeczka, która skończy jak Biegański.

Ale trenera bramkarzy potrzebujemy i tyle.

Karherop 08.10.2025 19:31

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Arked (Post 1654996)
Letkiewicz będzie grać w Ekstraklasie jeśli wykorzysta szansę, którą teraz ma. Jeśli znowu zacznie puszczać szmaty to wg mnie na 100% będziemy szukać nowego bramkarza.

Zaryzykuje stwierdzenie, że bramkarza który spełnilby nasze oczekiwania nie ma wiekszosci klubow obecnej ekstraklasy.

Świetna gra nogami, rozgrywanie pilki od bramkarza + świetna gra na przedpolu + swietna gra na linii + umiejętność unikania szmat.

Ogladam tylko skroty z meczow esa, ale co chwile widze jakieś babole bramkarskie i to nawet w wykonaniu Trelowskiego czy Tobiasza, a nie mówiąc juz nawet o bramkarzach Widzewa.

Zima nie wzmocnimy tej pozycji, ale latem uważam ze to nieuniknione. W idealnym świecie jednak najlepiej byłoby sobie takiego wychować. W zasadzie wszystkie czolowe polskie klubu tak zaczęły ta pozycje budować.

Patryko 08.10.2025 19:32

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Drozd (Post 1655013)
Mikułko to może za Letkiewiczem buty nosić, gwiazdeczka, która skończy jak Biegański.

Ale trenera bramkarzy potrzebujemy i tyle.

Co takiego pokazał Letkiewicz, czego nie pokazał Mikułko?

Drozd 08.10.2025 19:48

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Patryko (Post 1655015)
Co takiego pokazał Letkiewicz, czego nie pokazał Mikułko?

Letkiewicz jest szybszy, skoczniejszy, ma lepszy chwyt, nie paraduje pod publiczkę i nie utlenił sobie włosów :). Mikułko ma pewny plac bo gra w zespole emerytów, a młodzieżowca trzeba wystawić. Dlatego ma większy luz i niektórym to imponuje. Bramkarsko większy potencjał ma Letkiewicz, moim zdaniem. Tylko potrzebuje trenera i konkurencji anie Brody czy Cziczkana, którzy nauczą go tylko pozoranctwa. Widać inną postawę obrony odkąd wszedł do bramki.

Jest też temat "budowania od własnej bramki" Już w Niecieczy była z tego szmata, ostatnio to samo z Ruchem prawie skończyło się golem, ale złapał strzał który wcale łatwy nie był. Mam wrażenie, że Jop wymaga od niego gry do środka, ale to jest ryzykowne, a potem jeden z drugim dziennikarzyna ma pretensje dlaczego nie gra do boku. No bo trener chce inaczej, to samo zrobił Broda podając do Carbo w Łęcznej. Oni sami sobie tego nie wymyślili. I ok tak można ale skoro przy tym w środku stoi już 3 przeciwników to wypadałoby mieć jakiś bezpieczniejszy wariant.

Smuga 08.10.2025 19:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop
Zima nie wzmocnimy tej pozycji, ale latem uważam ze to nieuniknione. W idealnym świecie jednak najlepiej byłoby sobie takiego wychować. W zasadzie wszystkie czolowe polskie klubu tak zaczęły ta pozycje budować.

I tu wracamy do głównego punktu dyskusji, czyli trenera bramkarzy.

Większość czołowych klubów w Ekstraklasie ma trenerów bramkarzy, którzy pracują tam od lat, a wcześniej zbierali doświadczenie w akademii czy klubach z niższych lig. My za to mamy wiecznie pociotków pokroju Łaciaka czy Załuski, potrafiących jedynie z naszych bramkarzy zrobić parodystów.

I tak, nie ma idealnych bramkarzy. Nikt normalny nie oczekuje ideału, lecz raczej pewnego poziomu poprawności, a tego nie gwarantują Broda, Cziczkan ani niestety Letkiewicz.

As 08.10.2025 19:53

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Smuga (Post 1654959)
Zrobi to Załuska, z którym każdy nasz bramkarz z czasem gra coraz gorzej.

Nie wydaje mi się - aczkolwiek pewny nie jestem - że Załuska ma na tyle do powiedzenia w klubie żeby decydować w którego bramkarza klub inwestuje. W mojej opinii prędzej Załuska straci robotę niż klub zrezygnuje z pieniędzy za Letkiewicza gdzieś w przyszłości.

Smuga 08.10.2025 20:02

Ale chyba musi opiniować, kogo widzi w bramce, bo bardzo wątpię, że takimi rzeczami zajmuje się w sztabie Jop, Siwierski, nie mówiąc już o Kmieciku. Wiadomo, że do trenera głównego należy ostatnie słowo i to on ustala skład, ale od bramkarzy w sztabie jest zawsze osoby trener.

Apeluję też o to, by nie dzielić skóry na niedźwiedziu, a tym bardziej kasy za zdarzenie niekoniecznie przyszłe i bardzo mocno niepewne, bo w przypadku Letkiewicza może się powtórzyć historia z Buksą i milionami za niego, które miały być na koncie Wisły. Letkiewicz na ten moment jest nikim i równie dobrze zaraz może skończyć w Hutniku czy jeszcze niżej. Już to wielokrotnie przerabialiśmy, więc trochę lodu na głowę.

Drozd 08.10.2025 20:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Smuga (Post 1655021)
... ani niestety Letkiewicz.

Niby dlaczego? Chłop ma 20 lat, zagrał z Polonią Wieczystą i Ruchem nic strasznego nie zawalił co by wynikało z braku umiejętności. Potrzebuje trochę czasu i spokoju, a będzie z niego pożytek.

s1mone 08.10.2025 20:23

Ja Załuski nie poważałem jako bramkarza, więc zdziwiłbym się gdyby był super trenerem.

Popatrzeć z której drużyny nawet z niższej ligi wychodzą bramkarze, którzy potem idą wyżej i zaproponować takiemu robotę, a nie jakiemuś byłemu piłkarzowi, bo ma znane nazwisko.

krysztal 08.10.2025 22:43

Będą jaja jak na mecz z Puszczą Letkiewicz wyjdzie z niebieskimi włosami....

wolfy 09.10.2025 01:00

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1655014)
Zaryzykuje stwierdzenie, że bramkarza który spełnilby nasze oczekiwania nie ma wiekszosci klubow obecnej ekstraklasy.

Świetna gra nogami, rozgrywanie pilki od bramkarza + świetna gra na przedpolu + swietna gra na linii + umiejętność unikania szmat.

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę jak karykaturalne jest to co piszesz?

Broda wszystkie wymienione elementy ma na beznadziejnym poziomie. Chichkan to nawet w trzeciej lidze się ośmiesza. Nikt normalny nie wymaga ideału, ale obaj wymienieni są bardzo daleko od przeciętności w pierwszej lidze.

Możemy sobie chyba darować taki populizm? Jest różnica między wpuszczeniem szmaty od czasu do czasu a tym co oczywiste odwala Broda. Chłop wpuszczał wszystko co nie leciało w niego.

sandomingo 09.10.2025 05:52

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1655033)

Broda wszystkie wymienione elementy ma na beznadziejnym poziomie. Chichkan to nawet w trzeciej lidze się ośmiesza. Nikt normalny nie wymaga ideału, ale obaj wymienieni są bardzo daleko od przeciętności w pierwszej lidze.

Możemy sobie chyba darować taki populizm? Jest różnica między wpuszczeniem szmaty od czasu do czasu a tym co oczywiste odwala Broda. Chłop wpuszczał wszystko co nie leciało w niego.

Dodatkowo w meczu z Tychami Broda wpuścił piłkę lecącą centralnie w niego.
Z Opolem i Łęczną podał piłkę przeciwnikowi.

KAZDY bramkarz w 1 lidze jest lepszy niż Broda.

Karherop 09.10.2025 07:21

Cytat:

Pierwotnie napisane przez wolfy (Post 1655033)

Nigdzie nie bronie Brody. Mamy na dzis 3 przeciętnych bramkarzy, ktorych wady sa dodatkowo uwypukolone przez nasz system gry.

Zwyczajnie nie wytrzymuja też presji gry dla Wisły. W ktorym klubie bramkarz jest wieszany po 3 meczach, jednej straconej bramce i jednym nieporozumieniu z obrońcą?

@sandomingo ten każdy bramkarz w tej lidze trafia do Wisły i zaczynają mu sie pałętać nogi. Żeby nie być gołosłowny to jak wspominasz występy Pawla Kieszka w Wiśle a obecnego bramkarza PGM?

sandomingo 09.10.2025 08:03

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Karherop (Post 1655035)

@sandomingo ten każdy bramkarz w tej lidze trafia do Wisły i zaczynają mu sie pałętać nogi. Żeby nie być gołosłowny to jak wspominasz występy Pawla Kieszka w Wiśle a obecnego bramkarza PGM?

Tutaj też kłania się kwestia skautingu i trenera.

Przygotowanie mentalne powinno być w dzisiejszych czasach standardem.

Karherop 09.10.2025 08:25

Cytat:

Pierwotnie napisane przez sandomingo (Post 1655036)
Tutaj też kłania się kwestia skautingu i trenera.

Przygotowanie mentalne powinno być w dzisiejszych czasach standardem.

Wszystkie z tego co napisałeś jest do poprawy lub zmiany w najbliższym czasie.

Tym bardziej jesli ten obszar ewidentnie nie dowozi.

pepe72 09.10.2025 15:39

Cytat:

(...)
Zwyczajnie nie wytrzymuja też presji gry dla Wisły. W ktorym klubie bramkarz jest wieszany po 3 meczach, jednej straconej bramce i jednym nieporozumieniu z obrońcą?
(...)

Też nie rozumiem tego napierdalania w Letkiewicza.
Wpuścił jedną bramkę a błąd w meczu, gdzie nie miał zbyt wiele roboty zawsze może się zdarzyć.
Pan Trener Mariusz Jop daje bramkarzom margines błędu więc Letki też go dostanie.
Na razie grając dwa mecze z topem 1 ligi straciliśmy 1 bramkę.

wolfy 11.10.2025 13:47

Cytat:

Nigdzie nie bronie Brody. Mamy na dzis 3 przeciętnych bramkarzy, ktorych wady sa dodatkowo uwypukolone przez nasz system gry.

Sęk w tym że ani Broda, ani Chichkan nie są przeciętni. Nie zagrali ani jednego przyzwoitego sezonu na szczeblu centralnym. Nie ma żadnych podstaw żeby uważać ich za przeciętnych, zwłaszcza że grają jak ostatnie ofiary losu.
Kropka.

Reszta to Twoje widzimisię. Albo inaczej - typowe założenie że każdy nasz piłkarz jest co najmniej przeciętny skoro tu trafił. Wbrew oczywistym faktom w postaci galerii kasztanów (na każdej pozycji) które po grze u nas przepadły.

FraMat 11.10.2025 16:16

Co do Cizczkana to na początku miał całkiem udane wejście, także w finale PP.

Ja tylko się zastanawiam czy słaba postawa w rezerwach wynika ze słabości Ciczkana czy jest na odwrót - odsunięcie do rezerw spowodowało, że Cziczkan ma po prostu na wszystko totalną wyjebkę i brak jest komunikacji z zespołem i dlatego jego postawa jest tam, jaka jest.

Przypomnę, że jeszcze niedawno narzekano na podobnie słabą postawę Letkiewicza w rezerwach, a kiedy wrócił do pierwszego składu już nie jest aż tak źle jakby można było się spodziewać.

pepe72 11.10.2025 22:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez FraMat (Post 1655093)
Co do Cizczkana to na początku miał całkiem udane wejście, także w finale PP.

Ja tylko się zastanawiam czy słaba postawa w rezerwach wynika ze słabości Ciczkana czy jest na odwrót - odsunięcie do rezerw spowodowało, że Cziczkan ma po prostu na wszystko totalną wyjebkę i brak jest komunikacji z zespołem i dlatego jego postawa jest tam, jaka jest.

Przypomnę, że jeszcze niedawno narzekano na podobnie słabą postawę Letkiewicza w rezerwach, a kiedy wrócił do pierwszego składu już nie jest aż tak źle jakby można było się spodziewać.

Cziczkan wychodzi z kontuzji. Dziś rezerwy w końcu wygrały na "0" z tyłu.

s1mone 02.11.2025 20:14

Gratulacje dla Pana Trenera za niespotykaną u nas regularność i niesamowitą serię. Chapeau bas, fantastyczna runda.

Karherop 02.11.2025 20:52

Ciekawe w którym momencie jakis trener pogratuluje Jopowi awansu do ekstraklasy. Mam wrażenie że takie słowa mogłyby nawet paść z ust Grabowskiego, jesli Jop wygrałby wszystko do końca roku.

Kiedys bodajże Skorzy gratulowano MP w polowie sezonu

Jaroo1 02.11.2025 21:04

Tu już trzeba myśleć powoli co to będzie w ekstraklasie i nie popełnić błędów poprzedników, którzy niemal w cuglach awansowali, a później od razu dostają najbardziej z beniaminków w dupę. Dlatego też nie ma się co za bardzo podniecać, ze mamy drużynę niesamowitą, bo dopiero to zweryfikuje 1-2 sezony w ekstraklasie, w którą stronę to może iść na wyższym poziomie rozgrywkowym.

As 02.11.2025 21:37

Jeśli utrzymamy mniej więcej taką średnią punktową i dobry styl do końca sezonu to się wielce nie zdziwię jeśli Jop będzie miał oferty od klubów z zasobniejszym portfelem.

Patryko 02.11.2025 21:47

Cytat:

Pierwotnie napisane przez As (Post 1655927)
Jeśli utrzymamy mniej więcej taką średnią punktową i dobry styl do końca sezonu to się wielce nie zdziwię jeśli Jop będzie miał oferty od klubów z zasobniejszym portfelem.

Myślę, że ze względu na stan zdrowia, Wisła (i Kraków) to wręcz wymarzone miejsce dla niego.

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 11:15.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl