![]() |
Markus, szczepan i Wojtas
Ja nie napisałem, że w czerwcu będą transfery, bo nie jestem pracownikiem klubu, nic o tym nie wiem. Napisałem tylko, że tylko wtedy dowiemy się jakie będą skutki pracy naszych skautów. Nie należy oceniać kogoś w połowie swojej pracy. Pewnie większość obserwowanych to piłkarze, którym się kończą umowy w czerwcu, nie wiem, mogę się tylko domyślać. Czy ja w to wierzę? Wierzę w to, że co rok można znaleźć kogoś fajnego z kartą na ręku, bo wielu dobrym piłkarzom kończą się umowy. Wiem jak to wyglądało w poprzednich okienkach, ale przecież nie musicie na forum, gdy jeszcze okienko transferowe nei jest otwarte, wypowiadać sie jaki ten Edziu beznadziejny, że co w ogóle robi itp. Nie jestem obrońcą skautów. Chce tylko by byli oceniani sprawiedliwie. |
Cytat:
A poważnie też mnie to drażni (jasnowidztwo, malkontenctwo). Wolałem Bednarza jako dyrektora sportowego ale Skorżę jako menadżera oraz jego skautów zacznę krytykować po zakończeniu okienka transferowego. A nie przed otwarciem! Pewnie będzie jak zwykle - ale jakaś uczciwość w ocenie ich pracy wymaga odczekania trochę czasu zanim zacznie się ich krytykować. |
Przecież to nie trzeba być jasnowidzem. Kasa w Wiśle na transfery pusta i nie ma co się nastawiać na jakieś gotówkowe transfery (chciałbym się mylić). Dziś ruszyło okienko transferowe i jeśli do pierwszego obozu zagranicznego nie będzie nowych transferów to skończy się jak zawsze.
|
Cytat:
Ale druga sprawa - i tu sie zgodze z Ogryzkiem - to fakt, że 3/4 użytkowników juz teraz (chyba dla zasady) zaczyna swoje malkontenctwo. Nieuzasadnione. Mamy Skorżę (warsztatu którego fanem nie jestem, ale dopóki trenuje "moją" drużynę to źle mu nie życzę) + tych dwóch skautów. Mają teraz swoje 5 minut i niech pracują w spokoju - w marcu ich ocenię. Transfery by były wartościowe nie muszą być ani drogie (vide Marcelo), ani rozpisywane w każdą stronę w mediach (vide Kirm - pamiętamy całą sage przygód z tych Słowakiem z Rużomberoka, a tu niespodzianka). Także powstrzymujcie swoje emocje. Kto czyta moje posty wie, że daleko mi do ślepego idealizowania Wisły. Zdrowy rozsądek jednak staram się zachować. |
No i zaczeło sie, okienko transferowe otwarte, mamy 16 dni na zapowiedzine 2-3 transfery, gdyz 17 stycznia rozpoczyna sie pierwszy obóz,jesli do tego czasu nie bedzie transferu mozemy sie pozegnac ze ktos wzmocni nasza Wisełke, takze zostaje nam tylko i czekac i sie modlic o cud....
|
Cytat:
Realnie oceniając nasze możliwości chciałbym aby doszedł jeden ale solidny zawodnik pokroju Kirma. Choć oceniają jeszcze realniej nasze możliwości myślę że sukcesem będzie jeśli nie sprzedamy Marcelo za jakieś grosze. |
A ja powiem po raz kolejny nas nie stać na gotówkowe transfery. W naszej rodzimej lidze żadnemu zawodnikowi, który mógłby wzmocnić Wisełkę nie kończy się kontrakt, a w Brazylii za dobrego rozeznania nie mamy (Marcelo to chlubny wyjątek). Więc nie ma szans nawet na bezgotówkowe transfery... Ściągnąć z wypożyczenia lewego obrońce występującego we Flocie. Przedłużyć kontrakty obecnych zawodników oprócz Gołosia, i szukać graczy którym kontrakty kończą się w czerwcu i podpisywać z nimi umowy w już w styczniu.
|
Cytat:
|
musimy sprzedacc Diaza zeby miec kase.Efekty naszych skautow przyjda pozniej,musimy miec siatke jeszcze bardziej rozbudowaną aby wyszukiwac młodych piłkaży w niższych ligach np.Petasz z Pogoni Szczecin (to do trenera zeby się przyjżał temu grajkowi) ,a co do transferów to od dawna wiadomo ze im ciszej tym lepiej!!!!
|
jakie sprzedać Diaza?? Czy Wy się czytacie/słyszycie? Z obecnej ekipy tylko Łobo, Goły i Pepe do sprzedaży
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Gołoś niech się chłop kuruje i jak wyzdrowieje ti niech wtedy pokaże na co go stać, ale to juz nie bedzie to... no Łobo mysle , ze mozna go sprzedać, Ćwielonga również , ale na ich miejsce nie można kupić kogoś gorszego. Tak samo mija sie z celem ich sprzedaz i pozyskanie wzamian piłkarzy ich wartości, to muszą być lepsi zawodnicy niż ta dwójka. Inaczej transfer mija się z celem!
|
Cytat:
|
to fakt jezeli mamy grac w LM to musimy sie zimą wzmocnic.
|
KOMINEK napisał(a):
Ponieważ wchodzimy w okres odwyku od piłkarskich doznań można mniemać że większość postów będzie teraz dotyczyła Polityki Transferowej. Przypomina więc: 1) Mamy trzy tematy odnośnie transferów: a) Polityka transferowa Wisły b) Rynek transferowy wg. Mediów c) Gdybym był bogaty – czyli transferowe s-f Zacznę od ostatniego: Jedynym ograniczeniem w tym temacie jest to że jak sama nazwa wskazuje nie jest to samo fiction ale też jest tu science – czyli ma mieć to coś wspólnego z rzeczywistością – więc nie piszcie że może by Messiego kupić bo dobrze ostatnio gra. W Rynku wg Mediów ma być krótka informacja czego dotyczy tekst (bez komentarzy) i link do tekstu Żuraw wraca do Wisły www.weszlo.com . Zamieszczamy tu info tylko odnośnie Wisły i Polityka Transferowa Wisły – tu komentujemy tylko fakty podane przez sprawdzalne źródło. Wszelkie post pt. z dobrze poinformowanego , wiarygodnego acz zupełnie anonimowego źródła będą usuwane( jeśli muuuuuuuuusisz się czymś takim podzielić to pisz o tym w Gdybym był bogaty). Wywalane będą też posty zawierające info z http://www.transfermarkt.detym 2) Za nie przestrzeganie tego regulaminu najpierw leci post, recydywa - tydzień odpoczynku, powtórna recydywa - do końca okresu transferowego. Dla przypomnienia bo widać że niektórzy nie doczytali |
KOMINEK napisał(a):
Cytat:
|
|
Cytat:
|
Cytat:
|
prawde mowiac, jak Real wyciągnie Davida Luiza z Benficy, to taki Marcelo, pasował by do tej ligi portugalskiej.
Ogladam ja czasem, i nasz przechuj dałby sobie rade w niej bez problemu. Głucho wszedzie Cicho wszedzie, co to bedzie co to bedzie |
Cytat:
|
A ja dalej będe upierał się przy tym,żeby nie robić transferów w zimię. Troche świeżej krwi doszło: Cleber, Kowalski i Mączyński (moim zdaniem do tego tria powinien dołączyć Dawid Kubowicz), kilku graczy wróci po kontuzjach (vide Głowacki, Singlar, Sobolewski, Boguski, Brożek). Jak wcześniej wspominałem klub zanotuje najpewniej brak oczwekiwanych dochodów w kwocie około 2 milionów Euro, więc nie bardzo jak jest "robić" transfery. Powinniśmy się skupić na zatrzymaniu obecnych zawodników, a kontrakty wygasają w czerwcu m.in.: Pawełkowi, Cebanu, Burlidze (z tymi zawodnikami warto przedłużyć umowy), a także Jopowi, Gołosiowi. a w czerwcu 2011 kończą się umowy m.in: Singlara,Piotrka Brożka, Kowalskiego, Sobolewskiego, Janika, Diaza, Ćwielonga. A w między czasie w grudniu tego roku wygasa umowa Clebera. Według mnie najpierw powinniśmy się skupić na wyżej wymienionych zawodnikach.
|
Cytat:
|
Cytat:
Benfica ma Luiza, także chłopa dęba Luisao, Sidneia i młodego Vitoria. Oni się z hajsem zbytnio nie szczypią. Daliby i 4 bańki. Jest to bogaty klub i jeśli faktycznie kogoś by chcieli z polskiej ligi to mogliby każdego kupić. Byłby to dobry kierunek dla Marcela jak i finansowo dobry dla klubu, ale na razie nie ma żadnych informacji w Portugalii, nawet plotek. |
Cytat:
Podobnie było za czasów Nawałki i 8 miejsca w lidze nieco wcześniej. Pozostawienie spraw takimi jakie są nie rozwiąże żadnego problemu Wisły. |
Markus zgadzam się z Tobą... tutaj bez transferów w lidze nam będzie ciężko nie mówiąc już o Pucharach :( to jest polska szara rzeczywistość ... ;/
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Jirsaka już rok temu skreśliłem. Szacun dla optymistów którzy łudzą, że zwróci się nam kiedykolwiek choćby w połowie te 700 tys euro.
Po co nam 10? Wystarczy postawić na dwóch. Ktoś tam w ME chyba kopie prosto piłkę co nie? Mączyński będzie + jeszcze jeden z ME i niech się ogrywają. Z graczami typu Diaz i Jirsak przegramy znowu z mistrzem jakiejś Litwy. A dlaczego nie są gotowi? Dlatego, że musimy oglądać indianiana z końskim zdrowiem (sorry dla mnie to nie piłkarz) któremu wyjdzie jedno zagranie co 4-5 meczów. Młodzi pograliby trochę w grach o stawkę to byliby na pewno lepsi. |
Cytat:
Co do opini o Jirsaku to musze sie chyba zgodzic,liczylem na niego a wlasciwie w zaden sposób nie umie ustawic nam gry i do tego bezmyslnie fauluje. Co do Diaza -to wg mnie jest bardzo pozyteczny ,walczy nigdy nie odstawi nogi.,niewiem czemu na forum jest czesto nielsusznie krytykowany. |
Cytat:
Co do Jirsaka. Nie będzie to zawodnik, który nadaje ton drużynie, bo nie ma warunków fizycznych żeby spokojnie utrzymać się przy piłce czy powalczyć o nią z pomocnikami przeciwnika (inaczej jak Diaz). To zawodnik, któremu trzeba niejako "stworzyć warunki cieplarniane" na boisku, czyli wspomóc takimi "harpaganami" jak Sobol czy Diaz tak żeby Czech mógł spokojnie dogrywać piłki. Czech ma genialne uderzenie z dystansu z prostego podbicia, ma dobrą technikę ale nie przekłada się to na jego wartość na boisku. Nie ma predyspozycji by samemu też "powalczyć o swoje" z zawodnikami drużyny przeciwnej dlatego nie będzie nigdy piłkarzem nadającym ton naszej drużynie, a jedynie solidnym uzupełnieniem składu. |
Zgadza się panowie, ale Diaz ma w meczu masę niecelnych podań, chyba najwięcej w całej drużynie. Często te jego podania na oślep w szerz boiska, gdzie przejmują je rywale. Macie racje Diaz nie boi się grać ostro. Jego problem to to, że gra za ostro. Nie irytują was głupie, niepotrzebne faule w każdym meczu? Mnie bardzo. Nagonki nie ma na Diaza myślę. Raczej to realna ocena jego umiejętności.
Colin napisałeś ze ma warunki żeby grać na środku i rozbijać ataki przeciwnika. Nie mogę się zgodzić. Z takimi warunkami fizycznymi Diaz mógłby grać na skrzydle. W środku pola nie może. Porównaj sobie posturę Diaza z posturą Sobola, Cantoro czy nawet Vargi. Widzisz różnice? Diaz niestety odbija się od przeciwników, a jak się utrzyma na nogach to głupio fauluje. Wszyscy chwalą Diaza za jego uniwersalność. Może grać na środku obrony, na lewej obronie na skrzydle i w środku boiska. Pytanie co z tego? Na każdej pozycji jest przeciętny, by nie powiedzieć, że slaby. Gdyby znalazł się kupiec (jak wtedy co zapowiadali 2 mln euro) to z pocałowaniem ręki go sprzedać. |
Jakby nie patrzeć na tym etapie dywagacje są jeszcze zbędne.
Okienko transferowe dopiero się zaczęło i nastawmy się na to, że naprawdę kogoś pozyskamy i wcale nie będzie tak źle, jak tutaj przewidujecie. Ba ! Wcale nie jest źle tylko nie którym już chyba smak zwycięstwa nie smakuje na słodko. Gdybyśmy musieli kupować zawodników z 1, czy 2 ligi polskiej, to nie wiem, czy bylibyście szczęśliwi. Lepiej kupić jednego, a porządnego zawodnika ;) |
Cytat:
A newralgiczne pozycje w zespole nie wzmacnia się dopiero "za pięć dwunasta", szczególnie w polskiej rzeczywistości, gdzie z uwagi na nikłość środków nie możemy przebierać w zawodnikach "od razu gotowych do gry". |
Czy ja wiem? W moim odczuciu Wisła wiosną się rozkręcała, apogeum formy (o ile można o czymś takim mówić, jeśli chodzi o polską drużynę) osiągając pod koniec ligi. Potem z drużyny odeszli Baszczyński z Zieńczukiem, paru piłkarzy doznało kontuzji, a wzmocnienia przyszły za późno. Do tego schrzanione przygotowania (co przyznaje sam Skorża) i przepis na katastrofę po talińsku gotowy! :)
|
pierwszy raz dzialacze dotrzymuja slowa-kompletna wzmocniona kadra jest na pierwsze zgrupowanie...
|
Cytat:
No napewno masz duzo racji ale warto zwrocic uwage ze jednak Diaz u nas zrobil dosyc znaczne i widoczne postepy w swojej grze i widac ze staje sie coraz lepszy. kiedys wiekszosc pisala ze jesli mialo by sie kogos pozbyc w ramas rozliczen za Levadie to chyba wasnie Diaza ,dzis raczej wiekszoc wymienila by Jirsaka ,Lobodzinskiego czy Cwielonga. Chlopak ma agresje w sobie na boisku to i jest jego zarówno zaleta jak i wada,bo jednak czesto fauluje na zólte kartki . zauwazcie ze jednak wiekszosc akcji przechodzi przez niego no i jest to zawodnik ze jak spitoli akcje to nie stoi z rekami i macha jak Brozek ,tylko wraca sie i stara sie odebrac straconą piłke. Diaz sie zmienil w Wisle na duuuzy plus i mysle ze na wiosne z Sobolem beda wymiatać na środku. |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:19. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl