![]() |
Cytat:
Cytat:
Wiedzą że się przypomnimy. Swoją drogą nie spodziewałem się iż Majchrowski będzie miał odwage opowiadać na pytania o stadion, a tu prosze zaskoczenie |
zależy czego dokładnie będą dotyczyć pytania... założe się, że będą przechodzić pytania typu: co Panu najbardziej podoba się w tym stadionie... konkretniejszych pytań raczej nie będą przepuszczać
|
natrafiłem na ciekawe info:
Legia: Nowy stadion zarabia siedmiokrotnie lepiej Podczas poniedziałkowej konferencji Football Business Conference jednym z prelegentów był wiceprezes Legii, Leszek Miklas. Stwierdził, że jeszcze 7 lat temu klub mógł upaść. Dziś z samego tylko nowego stadionu zarabia prawie 9 mln rocznie – relacjonuje serwis Legionisci.com. http://wislakrakow.com/forum/ Przy okazji wczorajszej Football Business Conference w Warszawie jednym z tematów był nowy stadion warszawskiej Legii. Na temat wielofunkcyjności, jakiej nie oferował poprzedni obiekt przy Łazienkowskiej mówił autor projektu, Mariusz Rutz z pracowni JSK Architekci. Przypomniał, że zaprojektowany przez jego pracownię stadion ma m. in. pub sportowy, klubowe muzeum, profesjonalny sklep z pamiątkami, a także – jeśli nie przede wszystkim – strefa biznesowa i skyboksy. Słowa Rutza potwierdziły liczby, akie przedstawił wiceprezes Legii, Leszek Miklas. Przygotował on zestawienie dochodów, jakie generował stary obiekt, a jakie może dać ten nowy. Oto ono (sumy podane są w euro!):
Jak widać, ogromny skok dokonał się w dochodach z catering, które przekroczą milion złotych. O działaniu tej części stadionu informował Jacek Czuderna. Zgodnie z jego opisem nad sprzedażą posiłków i napojów czuwa sto osób, a w ciągu niedzielnego meczu z Polonią obsłużyli oni aż 13 000 transakcji. Zdecydowana większość z nich ma miejsce w godzinie poprzedzającej mecz oraz w przerwie, co sprawia, że obsługa musi być bardzo szybka. W przyszłości usprawni ją system płatności bezgotówkowych, dzięki któremu kibic sfinalizuje transakcję przez zbliżenie karty do czytnika i tym samym skróci jej czas do nawet kilku sekund. źródło: stadiony.net a jak myślicie nasz stadion jaki wygeneruje zysk ? jak sobie poradzi z wykorzystaniem możliwości jakie nam daje nowy stadion ? |
Na pewno gorzej, z kilku względów:
- cen biletów podobnych do tych z Legii nikt nie da, zwłaszcza, że nawet przy cenach średnio 2-3x niższych jest krzyk, że za drogo. - miejsc biznesowych praktycznie nie ma. Sektor VIP na zachodniej to zwykła trybuna tylko z lepszymi krzesełkami, a nie jak na Legii sektor business, gdzie każdy gość skorzystać może z restauracji i business klubu, a poprzez członkostwo zyskuje zniżki na wynajem business klubu czy innych powierzchni komercyjnych (obszerne studia TV), oraz zniżki w sklepie klubowym - merchandising u nas raczej nie zda egzaminu, chociaż tutaj wszystko w rękach klubu. - catering to my mamy prowizoryczny, bo w przeciwieństwie do stadionu Legii kiosków nie wybudowało miasto. Jeśli Wisła zdecyduje się na zrobienie tego za własną kasę, to po jakimś czasie na pewno zacznie przynosić czyste zyski, ale nie ma takiego startu jak Legia, gdzie nic nie musieli inwestować w kioski. No i tak jak mówię, stadion Legii ma właśnie business klub, klub fitness, które będą przynosić masę zysków. Ciekawe jak będzie kształtować się cena wynajmu naszego stadionu, bo za 4mln jak Legia to go nie dostaniemy niemal na wyłączność. Miasto chciało 1% wartości bez powierzchni komercyjnych (czyli biur i skyboxów), czyli wyjdzie to nas 5,5mln PLN bez jakichkolwiek funkcji poza dochodami z kibiców. Za wynajem powierzchni pod kioski też chcieli oddzielnie kasę. Bardziej prawdopodobna jest wersja taka, żeby Wisła nie traciła na stadionie, niż na nim zarabiała. |
Cytat:
Tylko Kraków to biznesowo nie Warszawa i nie wiadomo jaki będzie na to popyt. Podobno na Cracovii jest (byl?) problem ze sprzedażą Sky Boxów, a przecież mają ten swój Klub 100 a i Filipiak ma znajomości. |
40tys x 25 to 1 mln a nie 10.
|
Cytat:
Ach te gówniane małe cyferki w telefonie :-/ edit Zobaczymy po ile te Sky Boxy będą. Z tematu o stadionach wynika, ze np. w Poznaniu są po 65 tys. |
W jednym z programów na C+ mówili że na Legii 350 tyś za jeden skybox i że to i tak niska cena bo jak się okazało wszystkie zostały sprzedane za nim zostały wybudowane.
|
Cytat:
Sky-boksów mamy do zaoferowania sporo, trzeba się tylko postarać, żeby byli na nie chętni, nie mogą stać puste. Jeżeli zainteresowanie będzie kiepskie, trzeba będzie trochę obniżyć cenę. Macie w ogóle jakieś info czy jest nimi jakieś zainteresowanie? Bo na wschodniej to chyba można już śmiało wynajmować i nie oglądać się jak cały stadion otworzą. Z nowego sklepiku też na pewno wyciągniemy więcej niż ze starego. Nie będzie on jakiś kosmicznie duży, ale trochę większy niż to co było. Pozostaje kwestia kiosków gastronomicznych, których na tą chwilę po prostu nie ma. Parking też na pewno dużo by pomógł. |
Cytat:
|
Bardzo możliwe, że za skyboxy trzeba będzie miastu dopłacać, a jak popyt będzie kiepski to Wisła nie zdecyduje się na ich dodatkowy wynajem. No i nie zapominajmy, że te skyboxy krótko mówiąc mają przeciętną widoczność ze swoich balkonów.
Co więcej, na stadionie brak jest cateringu, nie tylko dla kibiców, ale i dla VIP'ów. Trzeba będzie wyposażyć główną kuchnię pod trybuną zachodnią oraz przygotować 2 restauracje. Do zrobienia są też właśnie kioski - to są poważne finansowo inwestycje, które będzie musiała zrobić Wisła. Nie wiadomo jaką cenę wynajmu będziemy płacić - za te wszystkie opóźnienia i straty wizerunkowe związane z burdelem przy tej inwestycji, to na pierwszych 5 lat ten stadion powinniśmy dostać za czapkę gruszek. Miasto powinno być zadowolone swoją reklamą na nim, a Wisła dostać na początek dzierżawę za ten milion rocznie, patrząc na potrzebne nakłady inwestycyjne, straty przez opóźnienia i brak możliwości poważnych zarobków w funkcjach pozasportowych. Basałaj założył średnio na mecz 24tys widzów. Licząc więc 24000 * 15 * 35zł (zakładam taką średnią cenę biletu, obecnie jest to 40zł (chociaż nie liczę sektora rodzinnego i dokładnej ilości miejsc danej klasy, niechcemisie) = 12 600 000 zł z biletów. Przy czym zastanawiam się ile czasu zajmie nam dobicie do takiej średniej liczby widzów. Meczy w europejskich pucharach nie liczę, bo to dochód pisany na wodzie. E, może faktycznie przesadziłem. Możemy zarobić podobną kwotę jak Legia, tylko w złotych, a nie euro. No ale wcześniej musimy jeszcze sporo zainwestować. |
Cytat:
Po wojnie Wisła nie była właścicielem. Przez bardzo długi czas stadion był własnością Skarbu Państwa, w trwałym zarządzie bodaj MSWiA (mogę się mylić). Zapewne z tego tytułu Wisła jakieś opłaty ponosiła. Teraz będą one kilkumilionowe, bo wartość stadionu wzrosła kilka czy może nawet kilkunastokrotnie. |
Cytat:
|
Pytanie do PiotrG - czy na najbliższym meczu z Widzewem będą uruchomione już telebimy, czy będziemy musieli jednak jeszcze poczekać?
|
Cytat:
Popraw mnie jeżeli się mylę, ale odniosłem wrażenie, że nie jesteś zadowolony z faktu, że mamy wreszcie normalny, europejski stadion. |
rafalek, nie mam pojęcia. Żadnej oficjalnej informacji o tym w internecie nie ma, jasnowidzem też nie jestem. Na SSC poszła informacja, że na Widzew mają być gotowe, ale ile w tym prawdy to nie wiem.
|
Pracuję w jednym z hoteli 5cio gwiazdkowych, kilka tygodni temu zgłosiła sie Wisła z zapytanem o przygotowanie oferty na obsługę cateringową meczy. Dotyczy tylko skyboxow oraz sektora vipowskiego, łącznie 1200 posiłków podczas meczu. Niestety nie znam szczegołów/kryteriów którym klub będzie się kierował przy wyborze kontrahenta. Mam tylko nadzieje że nie będzie to przetarg po "krakowsku" - czyli wygra ten co ma wygrać. A kąsek jest łakomy przy takiej lości osób. Tylko jako ciekawostka - ten kto wygra musi zainwestować min 400tys zł.
pzdr |
Cytat:
|
Mam pytanie:
Do kogo w klubie wysłać zapytanie w sprawie palenia tytoniu na naszym stadionie? jak By ktoś posiadał e-mail! Dziękuje z góry jak mało który! |
Cytat:
Ty idziesz na mecz palić fajki? Nie rozumiem takich ludzi.... |
Cytat:
napisz do Biura Prasowego, na stronie jest ich adres mailowy albo gg, oni prawie zawsze mają odpowiedź na wszystko. |
Cytat:
--------- jeśli to nie ten temat to przepraszam, ale w regulaminie stoi jak byk: nie wolno palić poza wyznaczonymi miejscami wiec stąd moje pytanie! Gdzie można palić? |
Cytat:
|
Żeby była jasność o co mi chodzi:
1. Chciałbym Państwa zapytać jak wg. prawa jest z paleniem tytoniu na obiekcie? - prawo stanowi: Ustawa z dnia 9 listopada1995 o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych po zmianach z 8 kwietnia 2010 stanowi: art.1 zabrania się palenia wyrobów tytoniowych: ... 9) w budynkach obiektów sportowych, ... Stąd moje pytanie: Czy stadion jest budynkiem? dla ułatwienia: Budynek -obiekt budowlany trwale związany z gruntem, wydzielony z przestrzeni za pomocą przegród budowlanych, posiadający fundamenty i dach(a nie zadaszenie jak ma miejsce w przypadku stadionu). 2.Drugie pytanie odnosi się do regulaminu stadionu: Rozdział IV punkt 2 stanowi: -podczas imprezy masowej - meczu piłki nożnej zabrania się w szczególności: ... f. rozniecania i podsycania ogna oraz palenia tytoniu poza miejscami do tego wyznaczonymi; ... Wiec moje pytanie brzmi : Gdzie na stadionie miejskim im. Henryka Reymana znajdują się miejsca wyznaczone? |
Cytat:
Wiadomo jak idą bilety na Widzew? Bedzie lepsza frekwencja niż z Ruchem? |
13-14 tysięcy sprzedane do wczoraj.
Ktoś się orientuje jak tam się posuwają prace na południowej? Zdjęcia czy coś w ten deseń? |
Cytat:
|
Cytat:
Bardzo przepraszam specjalisto do spraw szamb, ale komu przeszkadza jak zapalę papierosa w trakcie meczu w miejscu w którym nikomu nie przeszkadzam??? a na piętrze nowej trybuny przy szybach jest właśnie takie miejsce... mało tego na meczu z ruchem właśnie tam zostałem skierowany przez stewarda gdy zapytałem gdzie mogę zapalić. Panie Spec. d.s. szamb, nie obrażaj dużej części użytkowników tego forum oraz Kibiców przychodzących na R22, wysyłając ich do szamba. Aby nie było OT Miejsca wyznaczone dla palaczy powinny znajdować się na stadionie, nie mam pojęcia jak to można technicznie rozwiązać ale tak czy inaczej takie miejsce powinno się znajdować - jestem pewien że to pomogło by palącym ale przede wszystkim osobą które nie palą a także przeszkadza im dym papierosowy. Choć pewnie znajdą się tacy którzy oleją wyznaczone miejsca i pozostaną przy starych zwyczajach. |
Świadomość ludzi rośnie, coraz mniej osób pali, coraz więcej chce rzucić, palaczy wygania się z cywilizowanych miejsc..niech się trują w swoim toksycznym światku, nie zatruwając innym środowiska swoją snobistyczną "modą".
Palacze myślą, że są zajebiści a wzbudzają jedynie litość, pożałowanie, wstręt i śmiech wśród niepalących. Tyle z ich frajerskiego nałogu dobrego, że w znacznym stopniu reperują budżet:) Trzeba tępić ten nałóg, wyśmiewać, podnosić ceny i wyganiać do podziemia, a nie szukać miejsc na stadionach czy innych miejscach publicznych. |
Cytat:
|
Cytat:
Nie paliłeś to nigdy ich nie zrozumiesz. To ta jakbyś nie jadł i nie pił. "Śmiech wśród niepalących.." skąd Ty to hasło wytrzasnąłeś? :rotfl: Fajka czy browar to jeden z wręcz gadzetów meczowych. W domach, barach czy stadionach. I żadne zakazy tego nie zmienią, jedynie mogą pogorszyć. właściciel strony www.wislakrakow.com tez pali a jednak siedzisz na jego frajerskim forum ;)\\ Politowanie to mnie właśnie bierze gdy jakiś cwaniaczek mówi żeby nie palić. On myśli że to takie hop siup bo się naoglądał reklam z jakimiś pojebanymi plastrami, które wystarczy przylepić na łokieć i człowiek rzuca szlugi. Na stadionie jest tyle dziur w tym potężnych w narożnikach że trudno to nazwać budynkiem ;) Ale jeśli już się tak upierają to mogą zrobić specjalne miejsca na górze trybuny pod dachem http://www.wisla.krakow.pl/_pliki_/f...er/sta2(1).jpg , tam nic nie ma i raczej nic nie będzie. Przestrzeni tam jest na tyle dużo że można zrobić 20 palarni. A na przeciw zdaje się nie ma żadnych szyb, czyli prześwit. |
Cytat:
|
Panowie (i panie) starałem sie poruszyć poważny temat związany z budową stadionu. Jak by nie patrzyć to palących ludzi jest jakaś 1/3 narodu wiec też tyle samo kibiców, jeśli nie więcej! budowa trwa więc można o czymś takim pomyśleć! Osobiście mam karnet na E i w związku z tym musze nie palić przez prawie 3 godziny!? czy to jest działanie na rzecz kibica?
Gdzie mam wyjść z E? vv |
Cytat:
|
Cytat:
Trzeba piętnować ten nałóg to nie ulega wątpliwości. Młodzi ludzie, którzy jeszcze nie palą w palaczach muszą widzieć ludzi godnych jedynie pożałowania, nieświadomych, nieudaczników, margines społeczny. Wszystko co najgorsze. To gówno musi zniknąć. Ludzie, którzy palą i nie myślą o rzuceniu już poszli na straty nawet o tym nie wiedząc, ale trzeba myśleć o młodych, by nie mieli "wzorów" do naśladowania. Palacze zgniją na raka i inne świństwa jedynie przez swoją nieświadomość, agresywną kampanię reklamową, nacisk rówieśników. Jednym słowem przez swój słąby charakter. Palenie to słabość! Trzeba reklamować zdrowy tryb życia. Zdrowi i świadomi muszą mieć przywileje, a słabi i chorzy do podziemia. Zamiast szukać miejsc na stadionach poszukać info o szkodliwości palenia i o możliwościach rzucenia. |
Cytat:
|
Cytat:
90 latka ode mnie pali całe życie i ma się zajebiście. Że nie wspomnę o ludziach, którym lekarz zakazał palić a mimo to robią bo to nie jest takie proste. A człowieka niszczy wszystko. Nawet jedzenie czy picie nieprzegotowanej wody. A to co kto robi to jego osobista sprawa więc nie wiem po co chcesz robić za zbawcę tego świata. Każdy robi to co lubi i na co ma ochotę. Nie bój się o palących, biznes tytoniowy jest jednym z najpotężniejszych i przynosi miliardowe zyski. I nic tego nie zmieni, przez następne 50/ 100 czy 300 lat. Zresztą zeszliśmy w złą stronę tematu. Temat brzmi budowa stadionu a nie "porady lekarskie". Palących na stadionie jest mnóstwo, tak samo niepalących. A więc żeby każdemu dogodzić niech klub zorganizuje palarnie w miejscach gdzie zaznaczyłem wyżej. Nie liczę młyna bo tam panują normalne zasady. PS: Swoją drogą jak Cie czytam to się trochę przerażam.. "nieudacznicy, "margines społeczny", takiej nienawiści i dziwnym skojarzeń nie mają nawet przeciwnicy palenia którzy działają w jakichś kampaniach ;) Czy ktoś z palących wyzywa Cie od nieudaczników, chuji i marginesów? Myślisz że jesteś lepszy bo nie palisz. To tylko papieros. Wdech wydech i po papierosie a Ty robisz z tego mega aferę. Zauważyłem żę Twój problem tkwi w tym że masz swoją rację, jedyną sprawiedliwą i z gory założyłeś że CIebie mają szanować bo nie palisz, a reszta palących to największe zło, mordercy i złodzieje. Na zasadzie ja lubię ryby i jestem cool, a ten kto nie lubi ten ..... Chill out.. Cytat:
Nie bywam na tej trybunie, raz byłem z przymusu więc 100% pewności nie mam. Komuś coś przeszkadza niech to zgłosi, i zrobią palarnię. Wystarczy się dogadać i wszyscy będą zadowoleni. Po co tyle o tym pisać i obrażać ludzi z byle powodu. Mnie w....ia wiele rzeczy na trybunach ale zostawiam to dla siebie bo potrafią to uszanować, mimo że jesteśmy na dwóch różnych biegunach i mamy odmienne podejścia do pewnych spraw. |
Sorry za OT!
Panowie powyżej (jeden z nich ma 4 lata wiecej niż ja pale papierosy) czepiają się mojego nałogu! Cóż młodzi są! A tak co do tematu to na E palarnie są potrzebne! choćby dlatego że jeśli mi nie będzie wolno palić to będę się zastanawiał nad karnetem na przyszła runde! podejrzewam że takich jak ja jest wielu (i Ci ze zdrowym trybem życia tego nie zmienią) więc jest nad czym pomyśleć! |
Rozumiem. Palcie sobie, wmawiajcie, że ktoś ma 90 lat i całe życie pali i wy także tyle dożyjecie..Zwisa mi to. Martwie się o siebie, żeby nie przebywać w towarzystwie palących/śmierdzących, bo wierzę i jest to poparte naukowo, że mi to szkodzi. Martwię się także o młodych ludzi, którzy nie daj Boże zaczną palić, by nie mieli agresywnych, otępiających reklam propagujących palenie i nie widzieli wszędzie na ulicach palaczy, bo słabość im podpowie, ze to "normalne", każdy pali, więc i ja będę..
Nie potępiam/nie obrażam/ was jako ludzi, bo nawet was nie znam, ale wyśmiewam wasz nałóg, śmieje się z powodów przez które palicie i nie żal mi powodu waszej śmierci. Cieszcie się, trujcie, z dziubków spijajcie bajki o 90latkach, ale w swoim gronie. Was palaczy spisałem na straty:) Bez obawy. Nie czepiam się was, możecie śmierdzieć ale z dala od moich płuc:) Tu chodzi o moje zdrowie, które jest dla mnie najważniejsze i nie pozwolę na bierne wdychanie i wracanie do domu w przesiąkniętym szambem ubraniu. Chcecie, żeby wasz nałóg tolerować i szanować to wymyślcie niecuchnące i nietrujące papierosy. |
Cytat:
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 16:42. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl