Forum Kibiców Wisły Kraków

Forum Kibiców Wisły Kraków (https://forumwisly.pl/index.php)
-   Wisła Kraków - piłka nożna (https://forumwisly.pl/forumdisplay.php?f=5)
-   -   TS Wisła byłym właścicielem Wisły Kraków S.A. (https://forumwisly.pl/showthread.php?t=9691)

silver03 19.05.2017 19:48

2 miesiące to tyle co nic biorąc pod uwagę co się działo w tym klubie. Kasa z canal+ pewnie już jest wliczona na wyrównanie tych zaległości, więc nie dziwi mnie ten spokój w Wiśle. Piłkarze wiedzą, że Pani prezes można zaufać i ustalili, że nie ma problemu.

picasso 19.05.2017 19:50

Cytat:

Pierwotnie napisane przez silver03 (Post 1470598)
2 miesiące to tyle co nic biorąc pod uwagę co się działo w tym klubie. Kasa z canal+ pewnie już jest wliczona na wyrównanie tych zaległości, więc nie dziwi mnie ten spokój w Wiśle.

dwa miesiace zaległosci wystarcza by pilkarze mogli sie domagać rozwiązania kontraktow z winy klubu ( Lipski ) więc to nie jest "tyle co nic"

ashkeczup 19.05.2017 19:54

Kontrakt przedłużony automatycznie, ale jakby Pol nie był zadowolony, to za tydzień by rozwiązał kontrakt z winy klubu, w oparciu o zaległości (czyt. Lipski). Nawet jak są te 2 miesiące w plecy, to bardzo możliwe, że są po słowie i po zakończeniu ligi zostaną spłaceni z premii za miejsce w lidze. Cały sęk w tym, żeby się dogadywać, a nasz nowy zarząd najwidoczniej radzi sobie z tym bardzo dobrze.

silver03 19.05.2017 19:59

Cytat:

Pierwotnie napisane przez picasso (Post 1470599)
dwa miesiace zaległosci wystarcza by pilkarze mogli sie domagać rozwiązania kontraktow z winy klubu ( Lipski ) więc to nie jest "tyle co nic"

Jakoś nie rozwiązują, aż dziwne ;) I w związku z tym nie ma co tej sprawy rozdmuchiwać i pompować negatywnych emocji, szczególnie że po piłkarzach widać, że jest ok.

pozowski 19.05.2017 20:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez picasso (Post 1470599)

Po dwóch miesiącach mogą wezwać do zapłaty zaległości, a w przypadku braku spłaty dopiero wniosek o rozwiązanie.

MaLk 19.05.2017 20:33

Powiedzmy sobie szczerze, w klubach, które są w sytuacji finansowej porównywalnej z naszą poślizgi z wypłatami w okolicach kluczowych dat procesu licencyjnego zawsze będą. Temat zawsze wraca jak bumerang. Po prostu w tym czasie wszystkie dostępne środki pieniężne idą na spłatę tego, co spłacone być musi aby dostać licencję, kosztem zobowiązań bieżących. Piłkarze doskonale o tym wiedzą i zapewne rozumieją sytuację, chodzi tylko o to, aby nie przegiąć - ale tutaj akurat jest bezpiecznik w postaci możliwości wezwania do zapłaty. Naprawdę istotnych zaległości (miesiące 3+) raczej się nie spodziewam.

wester 19.05.2017 20:53

Cytat:

Pieniązki mamy? .. gdyby kluby pozywały gazety za pisanie tego typu bredni to byłoby 300 spraw dziennie licząc wszystkie szczeble ligowe w Polsce. A sprawy takie trwają często latami
Moim zdaniem użyłeś totalnego wyolbrzymienia. Nie należy pozywać gazety tylko dziennikarzy. Z własnych obserwacji wiem, że ludziom wtedy odechciewa się wypisywać bzdury. Po prostu dziennikarzom nie chce się wtedy szarpać i latać po sądach, wynajmować prawników. Tym sposobem złodzieje na stanowisakch burmistrzów czy starostów wożą się z kadencji na kadencje. Walą pozwami w ludzi, dziennikarzy i tym zamykają ludziom usta.
Tutaj z jest sprawa odmienna, jeśli Wisła jest czysta w tej kwestii tu chodzi tu po porostu o uczciwie dziennikarstwo. Jeśli są jakieś poślizgi w wpłatach to trzeba załagodzić tą sprawę najciszej jak się da. Przede wszystkim nie doprowadzić do sytuacji, w której piłkarz ucieknie z powodu nie wywiązywania się z obowiązków kontraktowych.

Kocur 19.05.2017 22:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Martinus (Post 1470597)
Wiem natomiast, że aktualne zaległości względem piłkarzy i sztabu wynoszą dwa miesiące.

Źródło inne niż gazety?

Bo rzucać gównem w sieci każdy potrafi albo "wiem ale nie powiem".

Czasami lepiej się po prostu zamknąć.

domin_czyzyny 19.05.2017 23:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1470609)
Źródło inne niż gazety?

kiedyś popularne było, znam kierowce Cupiała, ale dziś to niestety już nie działa...

Dariook 19.05.2017 23:57

Cytat:

Pierwotnie napisane przez For_FuN_ (Post 1470590)
Potem takie kwiatki, że dana gazeta lub portal(weszło kilka razy pozamiatało) publikują dokumenty ośmieszające danych prezesów.
A jeżeli to nieprawda, to pozywamy i mamy pieniążki dodatkowe, i przeprosiny. Dlaczego się tak nie dzieje, to można samemu wywnioskować. Wdowczyk też miał podobno wylądować w sądzie :D(chociaż to inna sprawa).

Oczywiście mamy rozumieć, ze twoje pierdy to tak...jak twoj nick?

Martinus 20.05.2017 05:33

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Kocur (Post 1470609)
Źródło inne niż gazety?

Inne, prywatna rozmowa. Nazwiska oczywiście powiedzieć nie mogę. I tak jak pisałem problem ciągnie się dłuższy czas. Zaskakujące, że dopiero teraz poszedł przeciek, biorąc pod uwagę, że sprawa nie dotyczy tylko piłkarzy, ale także pozostałych pracowników klubu.

Arkadiusz.Czerepach 20.05.2017 08:05

Cytat:

Pierwotnie napisane przez MARZENA (Post 1470539)
Mogę też dodać, że jeśli następują jakieś opóźnienia, to są one uzgadniane z piłkarzami.

przecież przyznała że są i jest to dogadane z piłkarzami, więc nikt sie nie sra, pół forum pała z czytania ze zrozumieniem
:pala:

krzaq12 20.05.2017 08:58

W najbliższych dniach kontrakty powinni przedłużyć Brożek i Załuska, co zapewne będzie dobrze rzutować na racę nowych władz. Gdyby coś było poza ich kontrolą tacy piłkarze (Załuska) nie zostaliby w klubie.

PhantomRanger 20.05.2017 09:10

Cytat:

Pierwotnie napisane przez Martinus (Post 1470612)
Inne, prywatna rozmowa. Nazwiska oczywiście powiedzieć nie mogę. I tak jak pisałem problem ciągnie się dłuższy czas. Zaskakujące, że dopiero teraz poszedł przeciek, biorąc pod uwagę, że sprawa nie dotyczy tylko piłkarzy, ale także pozostałych pracowników klubu.

Zaczynam mieć podejrzenia, że to ty jesteś autorem tej informacji w koszernej gazecie. Skoro to rozmowa prywatna to po co w ogóle zaczynasz temat? Może są, może ich nie ma. Tyle obecnie na ten temat wiemy. Ty mówisz jedno, Wisła drugie. Jest to słowo przeciw słowu.

silver03 20.05.2017 10:08

Prywatna rozmowa :D

KrzychooR 20.05.2017 10:55

Cytat:

Pierwotnie napisane przez silver03 (Post 1470620)
Prywatna rozmowa :D

Prywatna rozmowa? Może jeszcze info telefoniczne?

:D

brylant17 20.05.2017 11:38

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KrzychooR (Post 1470622)
Prywatna rozmowa? Może jeszcze info telefoniczne?

:D

Informacje od dzieci Pani Prezes :D

Karherop 20.05.2017 12:41

Cytat:

Pierwotnie napisane przez krzaq12 (Post 1470617)
W najbliższych dniach kontrakty powinni przedłużyć Brożek i Załuska, co zapewne będzie dobrze rzutować na racę nowych władz. Gdyby coś było poza ich kontrolą tacy piłkarze (Załuska) nie zostaliby w klubie.

Mam nadzieję że z obecnych bramkarzy tylko z Załuska przedluza kontrakt. Na ławce musimy mieć młodych bramkarzy na ktorych mozna kiedys zarobic. Nie gramy w pucharach, wiec nie potrzebujemy trzymac starych wyjadaczy na lawkach. A mlodych bramkarzy u nas nie brakuje: Chorazka, Zajac czy Al-ani. W tym kadrowicz reprezentacji Iraku ;)

Kac 20.05.2017 12:53

Wolałbym zeby Boguski jednak przedłużył, bedziemy go jeszcze zalowac.

To samo z Alanem

Martinus 20.05.2017 13:20

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PhantomRanger (Post 1470619)
Zaczynam mieć podejrzenia, że to ty jesteś autorem tej informacji w koszernej gazecie. Skoro to rozmowa prywatna to po co w ogóle zaczynasz temat? Może są, może ich nie ma. Tyle obecnie na ten temat wiemy. Ty mówisz jedno, Wisła drugie. Jest to słowo przeciw słowu.

Z autorem artykułu nie mam kompletnie nic wspólnego, nie jestem też autorem żadnej informacji. Tematu nie zacząłem, zaczął się on od tego newsa do którego się odniosła pani prezes. Ja jedynie wiem, że to co jest tam podane odnośnie braków wypłat jest prawdą. Mieszkając w Krakowie, biorąc pod uwagę to ile osób jest w to zamieszanych, przy odpowiednim zbiegu okoliczności nie trzeba dużo, aby znać osobę czy osoby tym dotknięte. To nie jest lista transferowa, którą oprócz dyrektora sportowego zna bardzo wąska grupa osób, z której każdej zależy na anonimowości.
Koniec tematu.

czaro 20.05.2017 13:22

W mojej opinii nie ma co uprawiać syndromu oblężonej twierdzy.

Owszem, TS i nowy Zarząd ciągnie Wisłę od prawie roku pomimo przeciwieństw losu i problemów + media chętnie nagłośnią zaległości bardziej niż to uzasadnione rzetelnością dziennikarską i profilem serwisów informacyjnych, bo a) kłopoty ma Ruch i można napisać całą serię artykułów na zasadzie kopiuj/wklej bez zbędnego wysiłku i wymyślania nowych tematów, b) kończy się sezon i oprócz transferów dziennikarze muszą o czymś pisać, c) Wisła to wciąż marka, więc news "Wisła nie płaci" znajdzie więcej czytelników niż "Odra Wodzisław bankrutuje". To może się wydawać niesprawiedliwe, ale nie zmienia faktu, że zaległości mogą istnieć. Na pewno nie wynika to z "antypolskości" Gazety Wyborczej, takie teksty są śmieszne.

A prawdopodobieństwo tego, że Wisła zalega z wypłatami jest tym większe, że a) Wisła ma ogólnie problemy finansowe, b) z wypłatami zalega pół ligi, c) nikt tego wprost nie zdementował.

A co do kolegi, który napisał, że z jego informacji wynika, że te zaległości rzeczywiście są i że PR Pani Prezes drażni szatnię, to również wydaje się prawdopodobne. Niezależnie jednak od prawdziwości tych informacji, kolega funkcjonuje na forum od 10 lat i nie jest trollem, więc przynajmniej moglibyście mu przyznać taryfę ulgową wynikającą z jego domniemanej dobrej wiary.

master777 22.05.2017 11:51

Fajny wywiad z Panią Prezes:

http://eurosport.onet.pl/pilka-nozna...przedaz/d4mre2

a w nim:

- kulisty rozstania z trenerem Wdowczykiem,
- o tym, w którym roku zaciągnięto zobowiązania ciągnące się za klubem do dziś,
- o relacjach z miastem pod kątem stadionu,
- o tym, kto jest najważniejszy w klubie personalnie.

Marcinnno 22.05.2017 12:19

Cytat:

Pierwotnie napisane przez master777 (Post 1470782)
Fajny wywiad z Panią Prezes:

http://eurosport.onet.pl/pilka-nozna...przedaz/d4mre2

a w nim:

- kulisty rozstania z trenerem Wdowczykiem,
- o tym, w którym roku zaciągnięto zobowiązania ciągnące się za klubem do dziś,
- o relacjach z miastem pod kątem stadionu,
- o tym, kto jest najważniejszy w klubie personalnie.

stare jak świat. Parę razy to już było.

Dariook 22.05.2017 14:14

Cytat:

Pierwotnie napisane przez raindog (Post 1470791)
Co do zarządzanie Klubem przez TS, muszę napisać:

Hau, hau, hau - innymi słowy, odszczekuje to co myślałem na ten temat. Byłem przekonany, że będzie beznadziejnie (przygotowanie klubu pod 3 ligę), a jest zaskakująco dobrze. Ot, po prostu widać pasję i pomysł w tym co robią.

Brawa dla Pani Prezes i zarządu.

W końcu ... :D

WislaFan123 22.05.2017 21:49

Cytat:

Pierwotnie napisane przez raindog (Post 1470791)
Co do zarządzanie Klubem przez TS, muszę napisać:

Hau, hau, hau - innymi słowy, odszczekuje to co myślałem na ten temat. Byłem przekonany, że będzie beznadziejnie (przygotowanie klubu pod 3 ligę), a jest zaskakująco dobrze. Ot, po prostu widać pasję i pomysł w tym co robią.

Brawa dla Pani Prezes i zarządu.

Poczekaj jeszcze z tym odszczekiwaniem tak 2-3 msce ;) Owszem, również spodziewałem się że będzie dużo gorzej, ale jednak nie doceniałem marki Wisły zbudowanej przez te 20 lat, że jednak przy większej elastyczności, można więcej umów podpisywać.

Ale jak mówie, 2-3 msce i może być duże trzęsięnie ziemi na R22.

Oczywiście zaraz się zleci hejterstwo, ale jeszcze zacytuje i przypomnę te słowa za jakiś czas - do 3 mscy nazwa tego tematu się zmieni. Ostatnio nic się tu nie wypowiadałem, mimo że co raz więcej rzeczy wychodzi. Dlatego pojawie się tu z powrotem za jakieś 3 msce (a może i szybciej :) )

serek.c2 22.05.2017 21:54

I tak będziesz tę datę upadku przesuwał do usranej śmierci... Dajże sobie mistrzu spokój, bo irytujesz. .......isz i .......isz jak to jest/będzie źle a jest całkiem ok. Mam wrażenie, że ucieszyłbyś się, gdyby Ci się akurat udało wykrakać.

PhantomRanger 23.05.2017 08:06

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WislaFan123 (Post 1470851)
Poczekaj jeszcze z tym odszczekiwaniem tak 2-3 msce ;) Owszem, również spodziewałem się że będzie dużo gorzej, ale jednak nie doceniałem marki Wisły zbudowanej przez te 20 lat, że jednak przy większej elastyczności, można więcej umów podpisywać.

Ale jak mówie, 2-3 msce i może być duże trzęsięnie ziemi na R22.

Oczywiście zaraz się zleci hejterstwo, ale jeszcze zacytuje i przypomnę te słowa za jakiś czas - do 3 mscy nazwa tego tematu się zmieni. Ostatnio nic się tu nie wypowiadałem, mimo że co raz więcej rzeczy wychodzi. Dlatego pojawie się tu z powrotem za jakieś 3 msce (a może i szybciej :) )

Coś Ci się pomyliło pasiaku. Marka Wisły budowana jest od 111 lat, a nie jak piszesz 20. Czego można się spodziewać po V kolumnie na tym forum? Z pewnością nie pochwał dla ciężkiej pracy zarządu.

PvD 23.05.2017 08:32

WislaFan123 a ty od niech jesteś? :)7
http://i63.tinypic.com/209hq55.jpg

Martinus 23.05.2017 08:40

Jeżeli miałby przyjść ogarnięty inwestor to czemu nie, zresztą samo Stowarzyszenie mówiło na początku o takiej ewentualności.

Marcinnno 23.05.2017 08:51

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PvD (Post 1470869)
WislaFan123 a ty od niech jesteś? :)7
http://i63.tinypic.com/209hq55.jpg

Nie wiem czy się mylę, ale zmiana właściciela chyba nie jest możliwa ze względu na zapisy w umowie. Nie wiem jakiego okresu czasu ona dotyczy.

KOMINEK 23.05.2017 08:55

Zmiana nie jest możliwa bez zgody TF która ma prawo pierwokupu.

crux.a 23.05.2017 09:15

Za inwestora dziękuję, postoję. Czasy Cupiała minęły bezpowrotnie. Zawdzięczamy mu kilka tytułów mistrza i niejakie sukcesy w Europie (za to dozgonna wdzięczność), ale także długi, które ciągle nas obciążają i fatalną kulturę zarządzania, co już na szczęście zostało gruntownie zmienione.

Inwestor dzisiaj to byłby ktoś pokroju Wojciechowskiego, a nie mityczny szejk. Czyli: ogromne ryzyko powtórki tego, co było złe w czasach Cupiała, i praktycznie zero szans na porównywalne sukcesy. I jeszcze jedno: Cupiał był wyjątkowy, bo kochał Wisłę. Normą wśród inwestorów jest jednak co innego: kochają pieniądze.

Podoba mi się wizja rozwoju zaproponowana przez obecny zarząd. Krok po kroku, odpowiedzialnie, kompetentnie i z prawdziwą miłością do tego klubu. W perspektywie kilku lat jest szansa, żeby zdrowa, mocna organizacyjnie Wisła włączyła się w walkę o mistrzostwo Polski. Tego sobie i wszystkim życzę. W drogę na skróty nie wierzcie.

nesta 23.05.2017 10:08

Cytat:

Pierwotnie napisane przez KOMINEK (Post 1470874)
Zmiana nie jest możliwa bez zgody TF która ma prawo pierwokupu.

Ale do określonego czasu (koniec sezonu?). Później już TF nie ma nic do gadania.

Patryko 23.05.2017 12:44

Jeśli inwestor strategiczny, to tylko Kazimierz Moskal po tym, jak trafił megakumulację w Powerballa :)

Cytat:

Pierwotnie napisane przez nesta (Post 1470880)
Ale do określonego czasu (koniec sezonu?). Później już TF nie ma nic do gadania.

Ta klauzula jest chyba do 30 czerwca (w którymś wywiadzie mówiła o tym Sarapata).

ashkeczup 23.05.2017 13:18

Cytat:

Pierwotnie napisane przez crux.a (Post 1470877)
I jeszcze jedno: Cupiał był wyjątkowy, bo kochał Wisłę. Normą wśród inwestorów jest jednak co innego: kochają pieniądze.

Myślisz, że klub to dobry biznes? Może Meresiński swoje wyciągnął, ale jak przyjdzie ktoś z kasą to nie dlatego, żeby zarobić sobie kolejne miliony tylko dlatego, że mu się w życiu nudzi i szuka nowego wyzwania. Ew. jest związany z klubem emocjonalnie ;)

crux.a 23.05.2017 13:34

Cytat:

Pierwotnie napisane przez ashkeczup (Post 1470902)
Myślisz, że klub to dobry biznes? Może Meresiński swoje wyciągnął, ale jak przyjdzie ktoś z kasą to nie dlatego, żeby zarobić sobie kolejne miliony tylko dlatego, że mu się w życiu nudzi i szuka nowego wyzwania. Ew. jest związany z klubem emocjonalnie ;)

Może jestem cyniczny, ale w polskich warunkach zainteresowanie inwestora klubem najczęściej oznacza wg mnie albo szemrane interesy (alboż to jeden Mereś), albo dobrodzieja typu profesor. Za oba modele dziękuję.

WislaFan123 23.05.2017 14:27

Cytat:

Pierwotnie napisane przez PhantomRanger (Post 1470865)
Coś Ci się pomyliło pasiaku. Marka Wisły budowana jest od 111 lat, a nie jak piszesz 20. Czego można się spodziewać po V kolumnie na tym forum? Z pewnością nie pochwał dla ciężkiej pracy zarządu.

Historia jest budowana od 111 lat, nie marka. Z perspektywy marketingowej, liczy się nie raz max 3-5 lat, w przypadku klubów może być dłużej, a tu patrzymy na erę Cupiała.

@PVD - nie ;)

Po pierwsze, popatrzcie kiedy mam datę rejestracji na forum, więc od dziś nie jestem, a po drugie jak mówiłem, wrócę tu za jakiś czas i wtedy będzie można weryfikować - fakty są takie: jest klauzula która pozwala na przejęcie Wisły SA BEZ ZGODY TS , czy zostanie aktywowana, czas pokaże ale dyplomatycznie można powiedzieć że "coś się zaczyna dziać"

regan 23.05.2017 15:04

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WislaFan123 (Post 1470906)
Historia jest budowana od 111 lat, nie marka. Z perspektywy marketingowej, liczy się nie raz max 3-5 lat, w przypadku klubów może być dłużej, a tu patrzymy na erę Cupiała.

@PVD - nie ;)

Po pierwsze, popatrzcie kiedy mam datę rejestracji na forum, więc od dziś nie jestem, a po drugie jak mówiłem, wrócę tu za jakiś czas i wtedy będzie można weryfikować - fakty są takie: jest klauzula która pozwala na przejęcie Wisły SA BEZ ZGODY TS , czy zostanie aktywowana, czas pokaże ale dyplomatycznie można powiedzieć że "coś się zaczyna dziać"

czemu nie marka?

Twierdzisz że B.C chce wrócic? Ale po co?

bridgeburner 23.05.2017 17:36

Cytat:

Pierwotnie napisane przez WislaFan123 (Post 1470906)

@PVD - nie ;)

Cupiał jako osoba prywatna?
o tym sie swego czasu pisalo, ze do lipca czy tam sierpnia ma takie prawo

Kolejnego powrotu Smudy z Kapka nie przeżyje...

brylant17 23.05.2017 18:15

Skoro TF ma prawo pierwokupu to TS nie musi się na to godzić ?

Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 14:43.

Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl