![]() |
Cytat:
|
mi się wydaje, że bardziej pójdą w wpisywanie mniejszego przebiegu na SKP za flaszeczkę dla diagnosty. Oczywiście problem nie będzie dotyczył samochodów sprowadzonych zza granicy bo korektę zrobią przed pierwszym przeglądem w kraju. :)
|
Cytat:
|
Opel Astra III twin top - z racji że w necie jest mało inf. na temat tego rodzaju auta chciałbym się spytać czy ktoś miał/słyszał jakieś opinie?
A dokładniej mam na oku autko z 2006 roku, silnik 1,6 105 km. Coraz śmielej patrzę w stronę astry w cabrio z racji że ma twardy dach i fajną sylwetkę, tylko brakuje mi opinii jak się auto a dokładniej dach sprawuje bo astra jako astra ma raczej dobrą opinię. I drugie pytanie, gdzie polecacie wziąć kredyt samochodowy? |
Miał ktoś kontakt z Renault Megane Classic I 1,6? Jakiekolwiek opinie?
|
Cytat:
Słyszałem lepszy pomysł - w każdym aucie na tylnym siedzeniu obowiązkowy policjant :rotfl: |
Zsanowska bada wszystkich motorniczych kilka razy dziennie wiec ten policjant to nie taka abstrakcja...
|
Cytat:
|
Znajomy jeździł taką Meganką. Narzekał straszliwie. Większość czasu stała w warsztacie. Z drugiej strony jeszcze dwóch kumpli jeździło Megane i nie narzekali, z tym że to były Megane Coupe i zwykła Megane (hatchback).
Więc tak jak picasso wyżej napisał. Sprawdzony model z pewnych rąk powinien być OK. Przy okazji zapytam o opinię. Możliwe, że w tym roku będę chciał coś kupić, budżet pewno koło 30-35 tys. Na razie tak sobie luźno przeglądam i 3 modele mam na oku. Saab 93, BMW serii 1, Subaru Legacy w kombi. Trzy różne auta prawdę mówiąc, ktoś jeździł? Coś więcej wiecie? |
No to jeszcze pytanie o drugi samochód. Opel Vectra B kombi 2.2DTi 2002r. Ktoś, coś, jakaś opinia? Będę wdzięczny.
|
Vectrę mogę polecić z czystym sumieniem. Oczywiście warunek jak zawsze - zadbana :)
Miałem identyczną tyle że 2 litrową - to jest identyczna jednostka - 2.0 można chipować właśnie na 125 KM. Auto niesamowicie wyciszone i pojemne. 4 osoby z bagażami na wakacje to wygodna podróż. Bywały przypadki że padła pompa wtryskowa - ale to głównie z powodu lania gówna od pana Czesia a nie normalnego ON na dużej stacji. Komplet tarcz i kloców 900 zł z montażem. Uszczelka pod zaworami - często puszcza olej 50-80 zł Wadą były niektóre maglownice - ja swoją regenerowałem ale jak masz zamiar pojeździć to lepiej dołożyć 500 zł do nowej. Końcówki drążków kierowniczych Lemfordera (największy wypas) 60 zł sztuka Tuleje wahacza też Lemfordera 40 zł sztuka (na ogół się 4 wymienia z tyłu). Sprawdzić luzy na lewarku skrzyni, silnik czy nie myty przypadkiem, zawiecha i lakier - elektronika praktycznie nie sprawia problemów. |
Na Twoją opinie w sercu liczyłem gdzieś, bo pamiętam, że miałeś Vectrę. Dzięki śliczne za odpowiedź ;)
|
Cytat:
Nastukane ponad 230 tys (kupiony przy ok 120k) ale po kolei autem od 2005 jeździł mój tata od 3 lat ja się tym tłukę :) Przez te 9 lat raz zawiodła, padły cewki paliła na 2 gary. Z pierdół padł licznik ale wymieniłem to za ok 200 zł. Teraz do wymiany mam maglownice ale po tylu latach no coś trzeba wymienić jednak. Ogólnie po Krakowie 7.5-8.5l (jeżdżę w godzinach szczytu 8-9 i 16-17) w trasie od 5l do 6,8 (6,8 4 byków, bagaże, autostrada, klima) Ważne jest to, że nie gnije :) no i w takich pieniądzach ciężko znaleźć coś tak wyposażonego. Szukaj wersji privilege. Dla mnie to auto to mocny średniak, godny polecenia. |
Cytat:
|
VB z 1.9 nie było. Dopiero VC ale to już inny budżet :)
2.2 nie ma złych opinii, wiele tego jeździ podobnie jak 2.0 - mam na myśli ciągle VB. |
a ten 2.2 to nie DTI ? Przecież w tym silniku pompa wtryskowa siała cały popłoch i słusznie. Bo auta już nie pierwszej młodości, nie najwyższej wartości a jak się zepsuje to pół wartości samochodu :(
|
Cytat:
|
To jestem zdziwiony z tym 2.2 :)
adam - ta sama pompa wtryskowa jest co w 2.0 - jak pisałem psuje się częściej niż średnio ale 99% przypadków to złej jakości gnojówka. 1% masz pecha ;) Ale regeneracja koło 1K kosztuje - więc powiedzmy że jeszcze nie tragedia - tyle samo kosztuje maglownica która pada częściej. Ja zrobiłem 210K i pompa śmigała jak nówka, jedni zrobili po 350K na jednej pompie inni regenerowali przy 150K :) licho wie Ale ogólnie jako autko 10-13 letnie VB 2.0 na pewno mogę polecić. Zadbane egzemplarze chodzą po 7-8K |
A ja bym się zastanawiał czy takiej VB nie wziąć w 2.0 litrowej zagazowanej benzynie. Wyjdzie taniej niż diesel pewnie.
|
Kupię seicento w dobrym stanie dla kobiety. Może ktoś widział jakiś godny polecenia egzemplarz.
Ze swojej strony mogę polecić samochód mojego kolegi. Samochód godny polecenia. I właściciel. Sam bym go wziął ale nie potrzebuje trzeciego, no i za duży dla baby. http://tablica.pl/oferta/fiat-stilo-...tml#deac112113 |
ma ktoś z Was Mazde 3 1,6 benzyne?
potrzebuję info ile pali mniej więcej |
na autocentrum.pl są często rzetelne opinie.
|
tak. sprawdzałem, ale chciałbym mieć też jakieś info z innego źródła :)
|
Która wersja trójki? Znajoma ma amerykańca w automacie. Mogę spytać.
|
Tak z ciekawości. Załóżmy że różnica między tymi co na autocentrum a rzeczywistością jest 2 litry / 100.
Czy to wpływa na decyzję o zakupie ? Nawet nie żartujcie :) |
Wszystko zależy ile robi się rocznie. Kiedyś śmigałem głównie samochodami, które jadły więcej niż 10 litrów średnio. W liceum chociażby Lexusem IS200, dla którego 18 litrów w korku w mieście, bądź 12 średnio to nie był wyczyn przy ciężkiej nodze jaką wtedy miałem. Teraz nie widzę siebie w samochodzie, który pali dużo powyżej 10 euro za 100 km, więc wybieram albo oszczędne benzyny, albo diesle nowej generacji.
|
2004 rok, 1600 cm3, 104 KM
nie no, jasne, że nie wpływa, ale warto się upewnić przed zakupem ;) w porównaniu do 10 litrów / 100 w obecnym oplu to jest bajka |
Czyli to ten standardowy silnik z początku poprzedniej generacji. Ani on dynamiczny, ani zrywny, ani oszczędny. Kiedyś nawet prowadziłem tą Mazdę znajomej (ten paskudny automat) i w zachwyt nie wpadłem.
Poza tym przypomnę co pisałem kilka miesięcy temu. Cytat:
Cytat:
|
cholera, no to trochę się załamałem...
to może lepiej szukać Astry III, 2005-6 rok ? |
Jaki budżet?
|
do 20 tysiecy
|
Za tyle to można szaleć do woli.
Volvo V50/S40, albo jego tańszy odpowiednik Ford Focus. Oba to są bliźniacze modele z podobną paletą silników (większość diesli Forda i część benzyn). Roczniki 2004-2005. Przykładowa oferta: http://allegro.pl/volvo-s40-2-0-td-i3873163607.html Silniki: konstrukcja 2.0 jest z PSA z kilkoma modyfikacjami osprzętu i całkiem innym sterowaniem 1.6 to ford z lepszym osprzętem i elektryką benzyna 1.6 i 1.8 to żywcem ford d5 t5 i 2.5i to volvo Do popularnych usterek należy alternator, który potrafi się rozwalić ze 2-3 razy do 200 tys. oraz oczywiście filtr cząsteczek stałych w dieslach (za tysiaka można go wywalić, aby nie było problemu). |
Cytat:
|
szukam czegoś poniżej 2.0 no i najlepiej hatchback, najlepiej benzyniak ;)
dlatego myślałem właśnie o tej Astrze |
Na kompaktach raczej słabo się znam, ale unikałbym zarówno Astry, jak i Mazdy 3 mimo wszystko. Może jakieś kompakty wyższej klasy? Merol C krótki, Volvo C30, albo krótka Subaru Impreza?
|
no tak, ale ile osób tyle opinii :P Ty unikasz, ale znajdą się tacy, co będą zachwalać i polecać...
|
Nie słyszałem jeszcze, aby ktoś Astrę na tym świecie polecał :D
Oczywiście co osoba to inna opinia, dużo mitów zebrało się przez lata, czy to o awaryjności (Alfa), czy słabych blachach (Mazda), czy padających dieslach (Mondziak), czy królowej lawet (Laguna) ale mając konkretny budżet trzeba rozważyć wszystkie za i ale. Merolka C220 Coupe mogę polecić. W cenie do 20 tys. znajdziesz rocznik 2003-2004. Śmigałem tą wersją w dieslu i jak najbardziej mogę polecić. Problematyczne jest tylko turbo, ale nawet na własną rękę można naprawić. |
Za trochę ponad 20 zrobisz sobie ten samochód.
http://www.auto.pl/?kod=135bys Młody rocznik, tragedii żadnej tutaj chyba nie ma. Zrobić uczciwie i spoko. |
Wiesz, przykładów bitych, czy amerykańców po Katrinie, które nie znalazły jeszcze właściciela można wrzucać tutaj wiele, a zawsze znajdziesz coś lepszego do wyklepania.
|
dobra, dzięki za pomoc na razie, muszę się przespać z tym... trochę się namieszało, eh
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 06:54. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl