![]() |
Można mieć różne opinie o Mariuszu Jopie, ale nie da mu się odmówić tego, że jest chłopina oddany Wiśle. Ode mnie słowa uznania i szacunku za jego pracę i wywalczony awans. Gratulacje Trenerze.
|
Drużyna trenera Mariusza Jopa od samego początku sezonu, tydzień w tydzień, aż do dzisiaj znajduje się niezmiennie na pierwszym miejscu w tabeli. A na krytykowaną wiosnę nikt nie był w stanie jej pokonać. Gdyby ktoś mnie pytał, nie widzę powodu do zwolnienia trenera.
|
Jeśli 2 kolejne mecze będą wyglądać jak ten ostatni to Jop powinien mieć przedłużony kontrakt. Można go krytykować za tą rundę, ale jak zestawimy to z poprzednimi sezonami w 1 lidze to i tak jest lepsza. Mariusz jest trochę ofiarą rewelacyjnej rundy jesiennej. Przed sezonem absolutnie nikt nie spodziewał się tak dobrej gry, a dziś ocenia się go negatywnie w odniesieniu właśnie do niej. Często trenerzy mówią, że nie warto wyciskać z drużyny max, bo gdy wróci na swój przeciętny poziom to zostają zwolnieni. Jak dla mnie nie widzę kandydata wśród polskich trenerów, którzy mogliby Jopa zastąpić. Jedynym wydaje się Skorża, ale on od dłuższego czasu ma przeciętne lub nawet słabe wyniki i trochę cały czas jedzie na dobrym PR bo nikt nie ogląda ligi japońskiej. Z kolei obcokrajowca na 1 sezon w esa nie ma sensu brać, drużyna musi uczyć się tej ligi więc trener ma ją obowiązek znać.
|
Pan Trener Mariusz Jop wykonał zadanie, wracamy do domu. Gratulacje.
Naturalnym wydaje się, że skoro prezes stawia na ewolucję, a nie rewolucje to trener powinien dostać możliwość sprawdzenia się razem z drużyną na najwyższym poziomie. Trzeba mieć nadzieję, że inteligencja Mariusza Jopa, pozwoli mu dostrzec co mógłby zrobić lepiej. |
Cytat:
|
Misja Jopa w tym sezonie się jeszcze nie skończyła, Królewski powiedział wprost że oczekuje pierwszego miejsca. Nie będzie to może wybitnie trudne zadanie, ale na pewno nie może sobie pozwolić na świętowanie.
Podejrzewam że Jop zostanie przedłużony, ale Królewski ewidetnie unikał deklaracji w mediach na ten temat. |
Generalnie polecam wszystkim posłuchać wypowiedzi trenera Jopa, czy to:
- we wczorajszej porannej rozmowie z Borkiem i Peszkinem, - wypowiedzi na gorąco po meczu - wypowiedzi już bardziej na chłodno, w studiu pomeczowym - wypowiedzi na konferencji - a również niedawnej wizycie w Studio Reymonta u Ryszki&Karcza&Wójtowicza. W każdej z tych wypowiedzi po prostu bije normalność. Owszem, po niektórych meczach zdarzały się trenerowi wypowiedzi, w których "pachniało Sobolewskim", ale też można zrozumieć trenera, że pomimo trudności, słabości jednak była ta efektywność, a mimo wszystko krytyka była spora. Mamy trenera Wiślaka z krwi i kości, który podobnie jak nasi piłkarze, dział sportowy stawia dobro klubu na 1. miejscu. Kariera prawie każdego trenera kończy się zwolnieniem po krótszym lub dłuższym kryzysie, więc naturalnie w przyszłości największe szanse są właśnie na taki scenariusz (mam nadzieję, że Królewski nawet nie myśli o zmianie trenera w tym momencie). Oby jednak nie nastąpiło to w jego pierwszym sezonie w Ekstraklasie. Cytat:
|
Też uważam, że Jop zasłużył sobie na szanse w Ekstraklasie. Denerwowały mnie pewne ruchy kadrowe, zwłaszcza dotyczące Kutwy, ale też uważam że nie potrafi wykorzystać Omicia, ale to detale. Finalnie się obronił i zrealizował cel.
|
Cytat:
Osobiście podejrzewam że Jop zostanie przedłużony na następny sezon i szczerze mówiąc nie widzę aktualnie żadnej oczywistej alternatywy, ale kryterium nie może być to że awansował, tylko to czy piętro wyżej sobie poradzi. |
Zrobił coś czego nie potrafił przed nim Brzęczek, Rude, Sobolewski i Moskal. Mimo gorszego punktowania na wiosnę nie przegrał meczu, od początku so końca sezonu zdecydowany lider.
Gdyby Maciek Skorża chciał przyjść można byłoby się zastanowić. Nikogo innego realnie nie widzę. |
Cytat:
Myślę że lista jest dłuższa, ale pewnie poza naszym zasięgiem. Prawie na pewno będzie Jop, ale nie dlatego bo zasłużył, tylko - bo jakoś tam rokuje. |
Cytat:
Ten tekst powinien przeanalizować sandomingo.Tylko problemm, musi mu to ktoś przetłumaczyć z polskiego na jego pokretna filozofię.... |
Jopowi los/Pan Bóg wynagrodził w piękny sposób za ten pechowy samobój 16 lat temu. Zapisuje się już na zawsze w historii Wisły w roli trenera, który znów wprowadza nas na piłkarskie salony.
Trenerze, życzę powodzenia, ale i wyciągania wniosków z popełnionych na przestrzeni sezonu błędów, bo w Ekstraklasie już tak łatwo nie będzie, a utrzymanie będzie trzeba sobie wyszarpać. |
Panowie - Jop i Królewski - ewidentnie mówili to samo mediom: negocjacje po sezonie, najważniejsze jest dobro klubu. Imho ustalony przekaz dnia. I bardzo dobrze, bo to nie jest kwestia tak-nie (Jop niemal na pewno zostanie), to jest kwestia na ile, za ile, z jakim sztabem itd. Nie ma sensu negocjować za pośrednictwem dziennikarzy.
|
Cytat:
Ale istnieje możliwość że Królewski postanowi pójść pod prąd. Na razie Jop ma doprowadzić drużynę do pierwszego miejsca (co nie powinno być problemem). |
Cytat:
Ale tak, też uważam, że skończy się na przedłużeniu. |
Cytat:
Nie wiem akurat na ile Skorża chciałby pracować z danymi i AI, ale w reprezentacji Janasa był analitykiem. |
Skorża spoko, niby ostatnio mu się nie wiodło, ale CV ma potężne.
Nie wiem czy JK byłby w stanie racjonalnie wyjaśnić powrót Rude i brak nowego kontraktu dla Jopa. To byłyby fikołki 5D. |
Skorża to raczej będzie myślał o objęciu reprezentacji, gdyby PZPN postanowił się rozstać z Urbanem. Jest też możliwe, choć mało prawdopodobne, że sięgnie po niego Świerczewski, który nie będzie chciał ryzykować kolejnego eksperymentu ze Szwargą i Tomczykiem, lecz postawi na sprawdzone nazwisko.
Dla mnie to raczej sci-fi. Na 95% więc swoją misję będzie kontynuował Jop, o ile Królewski nie zdecyduje się na jakąś nieoczywistą opcję np. zagraniczną. Ostatnio chętnie sięgamy po piłkarzy z Austrii, dlatego może przyszedłby ktoś stamtąd, ale to raczej takie hipotetyczne rozważania, a nie realny scenariusz. |
Cytat:
Jak widać po liście tych, co sobie w Wiśle nie poradzili, że nie ma tu żadnej reguły. |
Podziękowania dla p. Trenera.
Za całokształt. Z głębi serca. Od naszej rodzinki :-) |
Ostatnio przejrzałem sobie wiele lat wstecz jakich my to parodystów trenerskich zatrudnialiśmy(to w ogóle coś trudne do uwierzenia) i dopiero teraz udało się znaleźć szkoleniowca, który chce grać fajny futbol, a jednocześnie ma wyniki.
Panie trenerze, byłem nastawiony mocno sceptycznie(nawet krytycznie) w momencie zatrudnienia, ale ten sezon zbudował duże zaufanie. Wyniki mówią same za siebie. Lider przez 32 kolejki... od początku do końca okupowanie pierwszego miejsca. Najlepsza ofensywa ligi i jednocześnie najlepsza defensywa ligi. Do tego zaledwie dwie porażki do tej pory w 32 kolejkach. Co to oznacza? Że arcytrudne jest pokonanie nas(wbrew temu co piszą regularnie pewni idioci w tematach meczowych). 2 punkty na mecz, spokojna przewaga przez cały sezon nad trzecim miejscem. Awans bezpośredni ani przez chwilę nie był zagrożony. Wielkie podziękowania z te niesamowite wyniki przy też tak okrojonej kadrze i bez np. bramkarza. Teraz nowy kontrakt i spokojna praca w Ekstraklasie. Wiadomo, że będziemy jednym z faworytów do spadku, dlatego bez nerwowych ruchów, chociaż jak już słucham naszego Prezesa... co on opowiada i w jakiej fantazji żyje. Nie ma pojęcia o tym jakie pieniądze są w Ekstraklasie i jak mocne są obecnie zespoły w wyższej lidze. Kadra musi zostać przebudowana i muszą tutaj wylądować klasowi piłkarze(6-8), żeby spokojnie się utrzymać. Tego Panu życzę, komfortu pracy. Jeszcze raz wielkie dzięki za ten świetny sezon i w końcu wejście do Ekstraklasy. Ode mnie brawa i pokłony. Cytat:
|
Skorza to w ogole chce wracac do Polski? Chlop wygral Lige Mistrzow w Azji.
On tam ma duze nazwisko i wcale bym sie nie zdziwil gdyby go jacys Arabowie przejeli. |
Jak dla mnie Jop zapracował na przedłużenie kontraktu, wywalenie go w takim momencie byłoby po prostu nieuczciwe, byłoby jak zwolnienie Brzęczka z reprezentacji przed mistrzostwami, na które zrobi awans. Wzmocnić mu drużynę i niech udowodni, że potrafi powtórzyć taką rundę jak jesienią.
|
Gratulacje dla Pana Trenera. Mam nadzieję, że zostanie na przyszły sezon, bo po prostu wierzę w jego warsztat.
|
Cytat:
|
Jasne masz rację, sam też chciałem zwolnienia Brzęczka, ale czas pokazał, że to był błąd. Punktowaliśmy świetnie i wszystko inne powinno być mniej ważne i podporządkowane nadrzędnemu celowi. Oby teraz nie było podobnie, że wszyscy patrzą na tą jesień i zakładają, że ta drużyna może grać tak cały czas a co jeśli nie, co jeśli nowy trener bezie gorszy? Pamiętam jak Termalica zwalniała Michniewicza w ESA bo miał słabszy okres a im marzyły się puchary, potem było już u nich coraz gorzej. Zawsze należy doceniać co się ma, kibice zwykle patrzą tylko w górę zapominając, że z kim innym może być gorzej a Jop robi średnią ponad 1.9 więc to świetny wynik. Przed sezonem jakby ktoś powiedział, że ani na moment nie spadniemy z pierwszego miejsca to by go wzięli za wariata :-)
|
Średnia Jopa na wiosnę 1,83, średnia w całym sezonie 2,03.
Nawet ze średnią 1,83 przez cały sezon, byłby awans. Jop was śmieciuchy hejtujące wyjasnił do spodu, razem z waszym szamanem z Hiszpanii, który dalej do średniej 1,6 nie umie dobić. |
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Dysput teologicznych tu jeszcze nie mieliśmy. Ale skoro Revolver pyta, który bóg, to proponuję misteckiego boga deszczu Zahuja (pozwoliłem sobie spolszczyć jego imię). Wątpię, by ktoś miał mocniejszego kandydata.
|
Cytat:
P.S. Właśnie głównym narzędziem apologetów jest próba interpretacji - "to tylko metafora", "czytasz to zbyt płytko", "tam przecież była figura retoryczna", etc. Zawsze musi nastąpić jakaś karkołomna akrobatyka, żeby próbować ukryć cały bezsens. |
Cytat:
|
Cytat:
A ja uważam, że bardzo potrzebujemy takich Hitchensów (śp), Dawkinsów i Harrisów na świecie. Chociażby dla równowagi dyskursu. Wojujący też jestem tu mocno średnio, bo RAZ, przez 14 lat pobytu na tym forum, uniosłem się na kogoś, kto użył konceptu boga w tak nielogiczny sposób. A może akutat przemyśli, co pisze z automatu (?) |
Oj piecze dupsko,piecze....
Mariusz coś Ty nawywijał... |
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:30. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl