![]() |
Cytat:
|
Tak BTW: rozmawiałem ostatnio z pewną firmą, która była zainteresowana wynajmem pomieszczenia na sklep w naszej cudownej trybunce. Co się okazuje? Że zapomniano o typowych firmach, które chciałyby tam mieć swoje biuro na stałe, proponując za to masę pomieszczeń o pow. 15/20 m kw. nadających się co najwyżej pod kiosk gastronomiczny. Cracovia ze swoimi 130 metrowymi pomieszczeniami bije nas na glowę...
|
Na sklepy nie ma miejsca, a pomieszczenia biurowe mają po 25m2 lub 50m2 i jest chyba z jedno 75m2.
Jak już kiedyś pisałem, ten stadion nie miał przemyślanej funkcji pozasportowej - tam gdzie było wolne miejsce to upchnięto bez pomysłu powierzchnię biurową. Co do miejsc pod kioski gastronomiczne - one albo zostaną wyposażone przez Wisłę i oddane w ręce operatora cateringowego, który przygotowywać będzie posiłki, albo będą stać puste. Można byłoby spróbować modelu ze SN, gdzie operator cateringowy wyposaży główne kuchnie, restauracje oraz dostanie gotowe kioski w których będzie przygotowywał posiłki dla kibiców i z tego czerpał zysk jednocześnie opłacając wszelkie rachunki za użytkowanie tych powierzchni - czynsz za wynajem dla NCSu i rachunki za prąd, wodę, gaz itd, przy czym ma monopol na świadczenie usług gastronomicznych na stadionie - obsługa lóż VIP, business klubu, fan klubu, centrum konferencyjnego, mediów i kibiców. U nas ten catering trzeba będzie zrobić - w chwili obecnej VIPowie nie mają jakiejkolwiek normalnej obsługi gastronomicznej. Do zrobienia są 2 restauracje i te 22 kioski gastronomiczne. Mam nadzieję, iż po ukończeniu budowy Wisła się tym zajmie, bo na to, że miasto postanowi zrealizować gastronomię nie ma co liczyć. Mam nadzieję, że Wisła sama wyposaży kioski i znajdzie partnera, który zajmie się kuchniami, restauracjami i świadczeniem samych usług. Za samą kasę z wynajmu spłynęłyby do kasy klubu spore pieniądze. Po ukończeniu stadionu trzeba będzie też zacząć wynajem lóż VIP, bo bez tego trudno będzie znaleźć partnera do cateringu. Jeśli Wisła się dobrze zaprezentuje podczas rundy wiosennej, to ze znalezieniem najemców przynajmniej na połowę lóż nie powinno być problemu. |
|
Dużo ostatnio rozpisywaliśmy się na temat małej powierzchni pod muzeum i sklep. Ja przeprowadziłem pewna analizę, myślałem o tym dość dawno ale ostatnie zdjęcia z północnej mnie do tego przekonały. Ale może od początku, mam pytanie - czy komukolwiek przeszkadza na popołudniowej, że toalety są w przyziemiu? dlaczego niezlokalizowani ich tak samo na północnej. No ktoś powie ze lepiej jest teraz i mało by było miejsca na kioski gastronomiczne. Ale jak ktoś zerknie na ostatnie zdjęcia to zobaczy jak duże 2 kioski gastronomiczne będą na porterze. Czy to by nie wystarczyło. Pomieszczenia w przyziemiu tez są tak samo rozlokowane jak na południowej i co będą puste?
Jakby tak to I piętro można było przedzielić ścianką na pół zrobić przejście z obecnego muzeum strefy kibica ( można - a czemu nie i zobaczcie jakie mamy muzeum. Wchodzimy na I piętro strefy kibica i mamy duży sklep i potężne muzeum, które by się tam zaczynało i ciągnęło prze pół I piętra pod północna. Drugie pół to zrobić klatkę schodowa z boku ( tak jak jest na południowej i mamy ponad 250m2 miejsca na Sport Bar a ze jako pomieszczenie to jest bez podwieszanych sufitów czyli wysokie to świetnie nadaje się na ekrany i rzutniki. Na dodatek tez można by było zrobić przejście do narożnika trybuny zachodniej ( tam bezie restauracja dla VIP. Służyło by to do transportu jedzenia z kuchni która znajduje się w piwnicach zachodniej. Takie rozwiązanie przyciągnęłoby najemce na rozwiniecie menu w takim Sport Barze. Po prostu była by bajka!!! I co nie zmieścilibyśmy tego wszystkiego? naprawdę zobaczcie ze na parterze jest naprawdę dużo miejsca dla kibiców aby w przewie meczu zejście, coś zjeść napić się. Co wy na to - to zawsze można zrobić---tylko zęby ktoś o tym pamiętał i miał na uwadze no i oczywiście znowu przeróbki czyli kasa ( tak i się marzy) |
Mea, wczesniej caly czas sie mowilo, a i chyba nawet sam Basalaj, a nawet jak nie on, to ktos z Wisly, ze sklep bedzie pod polnocna, wiec wtedy byloby sporo miejsca na wschodniej, no ale czemu to sie zmienilo... chyba nikt nie wie.
|
ręce opadają. Mamy tyle powierzchni i tak to jes wszytko niefunkcjonalne. Ku...a a tak mógł by być naprawde fajny stadion.
|
Z tego co się orientuję to do zlecenia pozostało jeszcze dostosowanie trybuny południowej do tego aby mogła przyjmować kibiców gości. Byc może razem ze zleceniem tych prac zleca także demontaż tych śmiesznych pleks. A może to tylko moje życzenie.
|
nie skończą do 15 marca
z tego co widzialem aktualnie to nie ma najmniejszych szans na to żeby skończyli prace na trybunach do 15 marca , jest jeszcze sporo roboty a na najniższym poziomie nawet nie zaczęli kłaść płytek to chyba spowodowane tym nieszczęsnym betonem który musieli wylać na nowo jakiś czas temu tak więc panie majchrowski thanks tak licze ze najpewniejszy termin to moze kwiecien a maj to juz raczej napewno
|
30 kwietnia mają skończyć Baltic Arene. Zdążymy przed nimi? Nie.
Jak zdążą na eliminacje LM 2011/2012 to będzie dobrze... Operator stadionu jest? Jakiś sponsor tytularny naszej areny? Zagospodarowanie terenu wokół stadionu? Zagospodarowanie powierzchni kom. na stadionie? Parkingi? ... |
Wracajac do tematu z autobusami na Reymonta. Ktos wychodzi z jakakolwiek inicjatywa i na dzien dobry sami krytykanci, zawsze jest tak samo. Jak potrzebny jest wam powod to niech bedzie chocby taki ze jest w Krakowie jeden kibic Wisly ktory jezdzi autobusem do dentysty na Cichy Kacik i mu uprzyjemnicie podroz widokiem stadionu. Autobus kolo stadionu, majestatyczny widok monumentalnego obiektu bedzie co dzien robil wrazenie na setkach pasazerow a nam bedzie blizej na stadion i hale a wam w glowie tylko " po co" i " eee tam". Qrwa jakie marudy, no nie da sie nic z wami.
|
Cytat:
Ale tam miastu zalezalo, a u nas miasto ma ten stadion juz w dupie odkad nie ma Euro, smieje sie nam w twarz opozniajac budowe, a wszyscy ktorzy maja mozliwosc wywarcia presji siedza cicho. Rok temu pamietam jak w styczniu byly artykuly ze od marca wchodza na 3 zmiany. Jakby od marca byli na 3 zmiany.. to stadion bylby gotowy na lige... |
Nie ma Olszówki to nie ma problemów Majchrowski. Jakby ktokolwiek chciał to by stadion był już nie długo a tak czekamy - mam nadzieję że w maju na judaszy i Lecha jednak otworzą całość.
Choć nawet w klubie w to nie wierzą ale co tam. |
Cytat:
|
a pomyślałeś o tym że wiele osób by wsiadało od razu do autobusu a nie tamowało ruch, ze wiele osób np. zrezygnowałaby z auta, moim zdaniem byloby to super ułatwienie. Znam duzo ludzi którzy jezdzą samochodami bo nie chce im sie dupy ruszać.
Mówie, zrobić jakis parking(albo dostosować sie do którego wybudowanego) kilka km od stadionu,póścić kolo neigo autobus który dojezdzalby pod stadion. Rozładowuje korki, ułtwia dojad. wszyscy są zadowoleni. Trzeba myśleć, jeżeli nie będzie nikt kto sie zajmuje logistyką myślał to bd cały czas w czarnej dupie. Przeciez nie trzeba budowac za cieżkie pieniądze od razu parkingu przy stadionie, ktr bylby na ch*j potrzebny bo bylby zapelniany tylko 1 na 2tyg, albo i rzadziej. Wystarcy coś wymyśleć co juz jest i tylko umiejętnie tym pokierować. |
Kto będzie chciał jeździć samochodem to będzie nim jeździł nawet jesli autobus by się zatrzymywał pod samą bramą wejściową na stadion. Autobus prezz Reymonta to chybiony pomysł ze względu że przystanek Czarnowiejska przestałby funkcjonować jako węzeł komunikacyjny gdyż autobusy by nie miały wspólnego przystanku. Co więcej jeżeli ktoś chciałby pojechać w stronę Bieżanowa to by się zaczął zastanawiać czy ma iść na Czarnowiejską czy na Reymonta bo oba autobusy 144, 173 jadą w tą samą stronę. W ogóle nie wiem jak można było coś takiego wymyślić jak przystanek pod stadionem. Autobusy przed i po meczu stałyby w niewyobrażalnych korkach. Już teraz autobusy stoją na Czarnowiejskiej po meczu a co będzie jak sie puści ruch przez Reymonta?
CHYBIONY POMYSŁ co najmniej z kilku względów :!: |
Cytat:
|
Mozna ponarzekac na terminy oddania stadionu i kilka technicznych rzeczy, to ze ktos skapi kase na elewacje trybuny, widac golym okiem, badz jest poprostu zostalo to zle zaplanowane bo... chyba zaden stadion nie ma tak swietnego wykonczenia jesli chodzi o streft kibicow, wszystko wytynkowane, plytki na scianach i na podlodze, podwieszane sufity, lazienki cale wylozone plytkami...
Az z ciekawosci, moglby wkleic ktos choc jedno zdjecie ze stadionu ktory ma tak wykonczone strefy kibica? Ale ok, srodek jest swietny... ale no z zewnatrz, o ile zwykly kibic nie bedzie az tak zrazony ta elewacja, zwlaszcza jak mecze beda wieczorami. Tak jesli bedzie sobie szedl np czlonek zarzadu PZU badz jakies innej korporacji na mecz, pewnie i z jakims klientem do Skyboxa i bedziesz wchodzil przez takie wejscie, do wstyd na calego: http://www.wisla.krakow.pl/_pliki_/z...0640819844.jpg goly beton, zacieki... a widzac ze barierki przy slupach sa pomontowane, to watpie zeby w najblizszym czasie cos z tym zrobili... na miejscu Wisly, sam bym kilka tys wylozyl zeby przynajmniej lekko to otynkowac... Porownujac to wejscie, do starego wejscia na A i B... to stare ponad 10 letnie duzo lepiej sie prezentowalo! ps. nawet najlepsze stadiony nie sa tak wykonczone w srodku : http://www.youtube.com/watch?v=tzte6baPPJc Allianz Arena, badz Ci co byli na MŚ albo meczu Wisly to widzieli jak wyglada w srodku Arena auf Schalke (goly beton, wystajace rury i klimatyzacja itp) |
Cytat:
|
natomiast godnym uwagi postulatem jest zwiekszenie czestotliwosci, lub dodanie dodatkowego kursu autobusów/tramwajow w okolicach godziny 23, szczegolnie w dniu kiedy mecz zaczyna sie o 21
|
Komentarz po wczorajszym meczu: ten stadion jest k.u.rwa brudny.
Przyszedłem w czarnym płaszczu a wyszedłem w szarym. Na krzesełkach pył, na barierce pył. Będą to myć? Bo padać tam raczej nie będzie. Podobała mi się praca Stewardów, którzy ustawiali do pionu kopcących szlugi. Ale ogólnie po raz kolejny muszę przyznać: co z tego, że jest gdzie niegdzie h.ujowo, skoro jest i tak zajebiście? :) Ja jestem wychowany na ziemnych a potem betonowych stopniach sektora X, gdzie na niejednym meczu lało jak z cebra i nikomu to nie przeszkadzało, więc teraz jest full wypas :) |
To raczej normalne na budowie, że jest brudno :)
|
Cytat:
Czy sa gdzies miejsca na stadionie gdzie mozna kurzyc? Rozumiem ze podczas meczu mozna sie powstrzymac ale np w przerwie wielu by sobie zajaralo. W swietle prawa musi byc chyba zorganizowana palarnia. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Nie wytrzymasz jeden z drugim 2 godzin bez fajki? Tak trudno to zrozumieć, że nie każdemu odpowiada dym papierosów? Wypal fajke przed wejściem na mecz i potem zaraz po. Czy dla palaczy to taki mega problem?
|
Cytat:
A faktycznie joshi. |
ponury jest jeden mały problem - nie da się wyjść przed trybunę od strony parku Jordana
|
Cytat:
aczkolwiek jakies miejsce dla palaczy mogloby sie znalezc (duzo ludzi pali gdy sie denerwuja), np. w narozniakch na gorze jest w cholere miejsca i dobry przeciąg :) |
Czyli co sektor dla palaczy w narożniku? :P
|
Zaczyna sie cudowanie na temat palenia. Nie podnoszono tematu nigdy wczesniej, teraz nagle zaczęło przeszkadzać. Przeklinac w miejscach publicznych tez nie wolno i jakoś nikt nie próbuje na siłe na stadionie wychowywac prócz spikera. Sam nie palę chociaz paliłem dłuzej niz niektórzy z tego forum zyją, i jakoś jestem w stanie wytrzymac dwie godziny nawet w obecności palącego mimo ze też mi teraz dym przeszkadza. Weź się jeden z drugim za doping przez cały mecz, to nawet nie poczujesz i nie zauważysz ze ktoś koło ciebie popełnia powolne samobójstwo. Naprawdę, zmierzamy w stronę teatru lub turnieju w Wimbledonie, gdzie nawet kichnąć głośno nie wypada.
|
Cytat:
|
Czy ktoś wie coś o podłączeniu telebimów ? PiotrG może ?
|
Nic nie wiem. Ponoć gotowe mają być na mecz z Widzewem, ale to informacja niepotwierdzona.
|
To sie niektorzy uniesli a ja sie chcialem tylko dowiedziec o mozliwosci palenia.
Mysle, ze spokojnie sie powstrzymam dwie godziny od szluga aczkolwiek w Atenach wypalilem cala paczke. Mysle, ze palenie powinno byc dozwolone w pewnych strefach b inaczej bedzie jak na Tottenhamie gdzie nie dalo sie wejsc do kibla bo bylo czarno od dymu. W Dublinie na Croke Park sa specjalne misca wydzielone za trybunami i sobie mozna tam isc i w spokoju zajarac nikomu to nie przeszkadza i wszyscy sa zadowoleni. |
Cytat:
|
Stadion Wisły nadal tylko w połowie
INWESTYCJE. Budowa ma się zakończyć w tym miesiącu. To nie oznacza, że będzie można zasiąść na nowych trybunach. Kiedy na stadionie Wisły będzie mógł zasiąść komplet 33 tysięcy widzów? W mieście nikt nie zna dokładnego terminu. Nie wie tego prezydent, osoby odpowiedzialne za inwestycję, ani przedstawiciele klubu. Wiadomo jedynie, że na dzisiejszy pierwszy ligowy mecz "Białej Gwiazdy" w tym roku z Ruchem Chorzów fani mogą kupować bilety na dwie trybuny. Po tym względem nic więc się nie zmieniło w porównaniu do jesieni poprzedniego roku. Widać jednak, że na ukończeniu są prace związane z budową trybuny zachodniej i zaplecza trybuny północnej. Na stadionie zamontowano także niedawno dwa telebimy. - Zgodnie z harmonogramem prace budowlane mają się zakończyć 15 marca i terminy powinny być dotrzymane. Później będzie czas na odbiory. Jest więc szansa na to, że na trybunie północnej kibice mogliby zasiąść jeszcze w marcu - informuje Joanna Niedziałkowska, dyrektor Zarządu Infrastruktury Komunalnej i Transportu, miejskiej jednostki odpowiedzialnej za budowę stadionu. Dyrektor Niedziałkowska przyznaje, że trudniej ustalić kiedy kibice będą mogli zasiąść na trybunie zachodniej. Zapewnia, że będą starania o oddanie jej jeszcze tej wiosny. Może się jednak zdarzyć tak, że cały stadion będzie do dyspozycji kibiców dopiero w lecie. Na początku tygodnia w rozmowie z nami możliwość otwarcia trybuny północnej jeszcze w tym miesiącu potwierdził także prezydent Krakowa Jacek Majchrowski. Przyznał również, że w tym miesiącu będzie gotowa trybuna zachodnia, ale jej oddanie do użytku będzie dłuższym procesem. W czym więc tkwi problem? Pierwszy jest taki, że na stadionie Wisły nadal nie ma systemu oddymiania. W ramach nowych przepisów miasto otrzymało zalecenie zamontowania także żaluzji, które w razie niebezpieczeństwa mogłyby odseparować punkty gastronomiczne od reszty stadionowej infrastruktury. Dopiero po zamontowaniu wszelkich instalacji i odebraniu budowy w całości przez różne służby, dojedzie zapewne do przekazania całego obiektu Wiśle. Później klub musi uzyskać licencję od władz piłkarskich na użytkowania całego obiektu. A zmiana licencji oznacza odbieranie na nowo całego stadionu. To może potrwać. (TYM) |
czyli praktycznie wszystko jasne, stadion w całości dostępny dla kibiców będzie od nowego sezonu. Można się było tego spodziewać, aczkolwiek nieudolność służb miejskich (ZIKIT) jest, jakby to powiedział klasyk - porażająca.
|
w gruncie rzeczy, jesli wcześniejsze oddanie miałoby skutkowac takimi kwiatkami (brak zabezpieczeń, ubezpieczeń, źle rozwiązane wyjścia, przejścia, itd.) jak w Poznaniu, to niech robią do końca swoją robotę. Wytrzymalismy tyle? Spróbujmy więcej.
Co nie oznacza, że rozgrzeszam miasto, Majchrowskiego, projektantów i wykonawców ... |
Ciekawy jestem czy jeżeli uda im się oddać północną np. w kwietniu to czy będą wpuszczać gości czy jednak poczekają na cały stadion?
|
| Wszystkie daty podane są w GMT +1. Aktualna godzina to 09:16. |
Zasilane przez vBulletin v. 3.8.7. Copyright © 2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
© 1998 - 2023 forumwisly.pl